Dodaj do ulubionych

darmowy internet miejski

16.07.14, 11:36
Witam,

Od 1. września 2014 ma zostać uruchomiony bezpłatny internet dla mieszkańców. Punkty dostępowe wi-fi mają być rozmieszczone w wielu miejscach naszego miasta. Jest opracowana mapa zasięgu, ale dopiero w praktyce okaże się czy sygnał będzie dostatecznie silny aby bezproblemowo korzystać z internetu...

Prędkość całkiem niezła, bo 256kb/s. Limit transferu to 750MB/dzień, więc też nieźle.

Tutaj link z informacjami z UM:
um.kobylka.pl/index.php/aktualnosci_kat/wkrotce-otwarcie-bezplatnej-sieci-wi-fi-dla-mieszkancow-miata-kobylka.html
Według mapy zasięgu, mój budynek będzie na skraju odpowiednio silnego sygnału. Czy taki sygnał będzie można wzmocnić (np. za pomocą repeatera, wzmacniacza z zewnętrzną anteną wystawioną wysoko ponad dach)? Orientuje się ktoś?

I jeszcze jedno pytanie do specjalistów: czy punkt dostępowy będzie miał limit podłączonych urządzeń do sieci? Jeśli nie, to czy ilość urządzeń podłączonych do sieci będzie miał znaczący wpływ na transfer danych? Bo może jednak to teoretyczne 256kb/s to tylko mrzonki, a w przypadku obciążonej sieci zrobi się 10 krotnie mniej lub zero...
Obserwuj wątek
    • thekrolik Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 11:39
      nie znalazłem linka do mapy zasięgu, podrzucisz?
      • tym2011 Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 11:46
        thekrolik napisał:

> nie znalazłem linka do mapy zasięgu, podrzucisz?

um.kobylka.pl/index.php/aktualnosci_kat/wkrotce-otwarcie-bezplatnej-sieci-wi-fi-dla-mieszkancow-kobylki.html
    • thekrolik Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 11:46
      "(...) z maksymalną prędkością nie przekraczającą 256kbps oraz limitem transferu do 750MB na urządzenie na dobę."

256kbps nie wystarczy do swobodnego przeglądania internetu, który jest naszpikowany multimediami. Poza tym to super :)
      • tym2011 Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 11:52
        thekrolik napisał:

> 256kbps nie wystarczy do swobodnego przeglądania internetu, który jest naszpiko
        > wany multimediami. Poza tym to super :)

Jeśli będzie to rzeczywiste 256kb/s, a nie czkanie z prędkością z zakresu od 0 do 50kb/s, to wystarczy.

Wystarczy na przeglądanie stron, sprawdzenie poczty itp., ale na ściąganie dużej ilości danych już nie za bardzo...

Liczę, że ten darmowy internet będzie lepiej działał niż Aero2, które w teorii ma 512kb/s, ale w praktyce jest to prędkość nieosiągalna.
        • thekrolik Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 13:51
          tym2011 napisał:
          > Jeśli będzie to rzeczywiste 256kb/s, a nie czkanie z prędkością z zakresu od 0
          > do 50kb/s, to wystarczy.
          >
          256kb/s daje ok. 32kB/s transferu. Bida z nędzą. Na wielu serwisach informacyjnych automatycznie uruchamiają się playery pobierające materiałe filmowe. 256k. było dobre, ale tak 10 lat temu ;) teraz to nie wiem, czy nawet do facebooka wystarczy.
    • thekrolik Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 14:02
      tym2011 napisał:
      > I jeszcze jedno pytanie do specjalistów: czy punkt dostępowy będzie miał limit
      > podłączonych urządzeń do sieci? Jeśli nie, to czy ilość urządzeń podłączonych d
      > o sieci będzie miał znaczący wpływ na transfer danych? Bo może jednak to teoret
      > yczne 256kb/s to tylko mrzonki, a w przypadku obciążonej sieci zrobi się 10 kro
      > tnie mniej lub zero...

To raczej pytanie do projektanta tego systemu lub zleceniodawcy, czy taki parametr jak limit jednocześnie korzystających klientów miał być wprowadzony czy nie. Ilość klientów aktywnie korzystających z sieci ma wpływ na transfer. Aby zapewnić w miarę sprawiedliwy podział dostępnego pasma można zastosować jeden z mechanizmów QoS (Quality of Service) polegający na zmianie sposobu kolejkowania pakietów. IMHO oferując 256kb/s nie zachęci to zbyt wielu ludzi. Po pierwsze: zaryzykuję stwierdzenie, że 90% mieszkańców Kobyłki ma dostęp do internetu o przepływności min. 1Mb/s. Dodatkowo w erze smartphone'ów w ramach abonamentu często są dostępne pakiety internetowe. Modemy w urządzeniach mobilnych pozwalają teraz wyciągnąć przynajmniej te 5Mb/s z sieci GSM. Tak więc... dostęp miejski to moim zdaniem żadna rewelacja. Bardziej ciekawostka.
      • thekrolik Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 14:11
        wygląda na to, że jakieś większe pasmo, którym dysponuje miasto do realizacji tego projektu... powiedzmy 100Mb/s zostało pocięte na 265kb/s widełki, które dostaje każdy klient, który podłączy się do hotspota. Aby nie wyczerpały się za szybko te rezerwacje został wprowadzony limit czasowy. Czyli generalnie pasmo jest na sztywno przycinane. Myślę, że nie ma tutaj żadnego zaawansowanego kształtowania ruchu.
      • tym2011 Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 15:11
        thekrolik napisał:
        > IMHO oferując 256kb/s nie zachęci to zbyt wielu ludzi. Po pierwsze: zar
        > yzykuję stwierdzenie, że 90% mieszkańców Kobyłki ma dostęp do internetu o przep
        > ływności min. 1Mb/s. Dodatkowo w erze smartphone'ów w ramach abonamentu często
        > są dostępne pakiety internetowe. Modemy w urządzeniach mobilnych pozwalają tera
        > z wyciągnąć przynajmniej te 5Mb/s z sieci GSM. Tak więc... dostęp miejski to mo
        > im zdaniem żadna rewelacja. Bardziej ciekawostka.

Wielu ludzi jednak nie stać na internet. Nie mają wcale lub używają darmowego i dość kiepskiego Aero2. U mnie Aero2 działa tragicznie (transfer z przedziału od 0 do 100kb/s, a często jest zero). Dlatego też liczę, że miejski internet będzie lepszy. Dla mnie 256kb/s w zupełności wystarczy.
    • closh Re: darmowy internet miejski 16.07.14, 19:33
      Nie chodzi o 1 wrzesień 2013? Wifi już działa z rok chyba ;)
      • tym2011 Re: darmowy internet miejski 17.07.14, 09:54
        closh napisał:

> Nie chodzi o 1 wrzesień 2013? Wifi już działa z rok chyba ;)

Niemożliwe. Wydajemy ponad 4 miliony złotych a Urząd Miasta na swojej stronie nie potrafi precyzyjnie poinformować mieszkańców o efektach zrealizowanego projektu?

Powiedzmy, że jestem nowym mieszkańcem Kobyłki i wchodzę na stronę miasta aby zdobyć informacje na temat miejskiego internetu. Wchodzę w sekcję "Internet miejski" (na dole po lewej), a tam wielkie nic. NIC. Żadnych konkretów.

Gdy to pierwszy raz przeczytałem, wywnioskowałem na podstawie dostępnych tam informacji, że projekt jest dopiero w fazie realizacji, ponieważ 2 artykuły pochodzą z okresu podpisania umowy z wykonawcą, a trzeci artykuł podsumowujący jest tak lakoniczny, że nawet nie wspomina o punktach dostępowych na terenie miasta.

Polityka informacyjna naszego Urzędu Miasta do poprawy! Kolejność powinna być odwrotna: najpierw poprawiamy politykę informacyjną, a w drugim kroku wykonujemy infrastrukturę za grube miliony.
      • tym2011 Re: darmowy internet miejski 17.07.14, 09:55
        closh napisał:

> Nie chodzi o 1 wrzesień 2013? Wifi już działa z rok chyba ;)

Korzystasz? Jak działa?
        • closh Re: darmowy internet miejski 17.07.14, 12:10
          Mieszkam poza zasięgiem. Jedynie korzystałem na stacji PKP i stadionie przez telefon i do www i poczty działa ok.
        • ka_rl Re: darmowy internet miejski 17.07.14, 15:00
          ja korzystałem koło bazyliki, tam gdzie są tabliczki wifi. W telefonie działa bardzo dobrze, ściągnął mi poczte, fejsik działa a strony informacyjne w miarę szybko hulają. Jak dla mnie może być. Nikt na darmowym necie chyba nie będzie ściągał muzyki i filmów ;-)
          • sebku1 Re: darmowy internet miejski 22.07.14, 09:47
            od nadajnika na słupie do dużego pokoju ;) w prostej linii mam dokładnie 90m, nie działa nic a nic.
    • tym2011 Re: darmowy internet miejski 31.07.14, 10:40
      Ten internet działa tragicznie wolno, a zasięg jest kilkudziesięciometrowy licząc od nadajnika. Zasięg jest urywany. Przedstawiona na stronie UM mapa zasięgu jest życzeniowa i nie ma nic wspólnego z rzeczywistym zasięgiem. Znacznie lepiej działa aero2 (darmowe).

Sprawdziłem to na jednym hot-spocie. Być może jakiś felerny lub uszkodzony... Gdzie należy zgłaszać awarię hot-spota?

Wydaliśmy 4 miliony złotych... W błoto...

Teraz już rozumiem obecną politykę informacyjną Urzędu Miasta odnośnie naszego miejskiego internetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka