Dodaj do ulubionych

Mam pytanie do Macieja Stuhra

16.11.12, 14:56
Kilka dni temu Maciej Stuhr w wywiadzie dla "Stopklatki" na temat filmu "Pokłosie" powiedział: "My Polacy nie mówimy o sobie źle. Jest Skrzetuski, Wołodyjowski, Powstanie Warszawskie. Przywiązywaliśmy dzieci pod Cedynią jako tarcze i to jest super. To jest najlepsze, co mogło Polskę spotkać"....
....Gdyby mnie ojczyzna zmusiła do tego, że muszę strzelić w machinę oblężniczą, do której przywiązane jest moje dziecko i ktoś by mi później usiłował wmówić, że to jest dobre, to nigdy bym w to nie uwierzył. A w tym jesteśmy wychowywani, w takich mitach - powiedział aktor.

No cóż , paskudna gafa , ale może się zdarzyć. Nie Cedynia tylko Głogów i nie my przywiązywaliśmy dzieci tylko Niemcy zrobili z nich zywe tarcze.
Teoretycznie Pan Stuhr jako człowiek wykształcony jeszcze przed reformą szkolnictwa "z historii" powinien to wiedzieć. Ale błędy się zdarzaja każdemu.

A mnie zastanwia dalsza część wypowiedzi Pana Stuhra - ostrzelaniu do machiny z jego dzieckiem.
Maciej Stuhr prawdopodobnie nie wie ( a powinien wiedzieć), że mieszkańcy Głogowa dali dzieci jako zakładników na czas rozejmu z Cesarzem. Wysłali swych przedtawicieli do Bolesława Krzywoustego z sugestią poddania Głogowa.
Krzywousty zabronił im kapitulacji i zagroził śmiercią przez ukrzyżowanie i powieszenie tym , którzy skapitulują.
Niemcy nie dotrzymali słowa , zrobili z zakładników zywe tarcze.
Mam pytanie do Pana Stuhra: jak by się zachował w tej sytuacji-czy strzelałby do swego dziecka , czy ryzykował własne ukrzyżowanie.
Pytanie okrutne, ale i realia były okrutne.
Czasami Panie Stuhr lepiej nic nie mówić.
PS Gdyby nie te zywe tarcze, to cesarz raczej bez trudu zdobyłby Głogów . Po tej historii zaciętość obrońców spowodowała , że odparli wiele szturmów.Pewnie i słowa Krzywoustego tu zaważyły.
I proszę nie przenosić dzisiejszych realiów do Średniowiecza. Wtedy to nie "Ojczyzna" kazała strzelać do własnych dzieci tylko władca- pan zycia i smierci swych poddanych.
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Mam pytanie do Macieja Stuhra 16.11.12, 15:00
      remik.bz napisał:

Z jednej strony:

> Mam pytanie do Pana Stuhra: jak by się zachował w tej sytuacji-czy strzelałby d
      > o swego dziecka , czy ryzykował własne ukrzyżowanie.

> I proszę nie przenosić dzisiejszych realiów do Średniowiecza.

Czyli jak zwykle paplanina remika bez ładu i składu. Dobrze że tym razem kłamstw w remika poście nie było.
    • cookies9 Re: Mam pytanie do Macieja Stuhra 16.11.12, 15:05
      I po co wałkować temat? Stuhr w 'Kropce nad i" przyznał się do błędu

"rażący historyczny błąd, za który dostałby pałę z historii już w szkole podstawowej"
      • remik.bz Realia Średniowiecza 16.11.12, 17:59
        cookies9 napisała:

> I po co wałkować temat? Stuhr w 'Kropce nad i" przyznał się do błędu
        >
        > "rażący historyczny błąd, za który dostałby pałę z historii już w szkole pod
        > stawowej"

Ano po to , aby uzmysłowić ludziom wagę nuczania historii.
        Maciej Stuhr, wspaniały aktor należy do elity intelektualnej Polski.
        Pomijam stosunkowo drobny błąd (Cedynia, Głogów).
        Dla mnie smutne jest to , ze on nie rozumie realiów Średniowiecza (mimo , ze uczył się historii), sprowadza je do dzisiejszych realiów. Ale wypowiada się niemal jako ekspert .
        Strach pomyśleć o tym jakie będą nasze elity za kilkanaście lat -edukowane bez historii.
        • boblebowsky Re: Realia Średniowiecza 16.11.12, 18:25
          remik.bz napisał:

> cookies9 napisała:
          >
          > > I po co wałkować temat? Stuhr w 'Kropce nad i" przyznał się do błędu
          > >
          > > "rażący historyczny błąd, za który dostałby pałę z historii już w szko
          > le pod
          > > stawowej"

>
          > Ano po to , aby uzmysłowić ludziom wagę nuczania historii.

Nie no jasne, film w którym ostatnio wystąpił nie ma z tym nic wspólnego.
        • sclavus Re: Realia Średniowiecza 16.11.12, 19:16
          Trafiłeś w sedno: po jaką cholerę w szkołach religia, skoro zabiera czas na historię???
          Inna rzecz, to ta, która prowokuje moją pewność, że twoje pytanie wynika z realiów średniowiecza właśnie... z samych mroków średniowiecza - jesteś pewien, że religia w szkole ma być(!), mają być z niej stopnie, wliczane do średniej(!), może nawet, ma być przedmiotem na maturze (początkowo nieobowiązującym, żeby złapać przyczółek)(!)
          ... tak, tak... - ty i tobie podobni, nie wyszliście z mroków średniowiecza i wasze myśli wychodzą właśnie z tych mroków...
    • mariner4 Masz fotografie tych dzieci-żywych tarcz? 16.11.12, 15:07
      A może to tylko legenda? Może to prawda? A może wyssał to z palca mnich-kronikarz?
      Czego chcesz dowieść?
      Jedwabne to fakt, jak zresztą inne podobne wydarzenia. I bez przyznania się do tego przed światem, także w sztuce, nie ma co mordy pruć o "polskie obozy śmierci", bo to jest totalna wręcz hipokryzja.
      M.
      • wujcio44 Re: Masz fotografie tych dzieci-żywych tarcz? 16.11.12, 15:13
        Oczywiście, że ma fotografie. Ma nawet film w HD, ale na razie nie może ujawnić tych dowodów, bo po Polsce grasuje seryjny samobójca.

• sawa.com [...] 16.11.12, 18:54
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • erka-4 Re: Masz fotografie tych dzieci-żywych tarcz? 17.11.12, 16:38
        mariner4 napisał:

> A może to tylko legenda? Może to prawda? A może wyssał to z palca mnich-kronika
        > rz?
        > Czego chcesz dowieść?
        > Jedwabne to fakt, jak zresztą inne podobne wydarzenia. I bez przyznania się do
        > tego przed światem, także w sztuce, nie ma co mordy pruć o "polskie obozy śmier
        > ci",
        bo to jest totalna wręcz hipokryzja.
        > M.

...no to skoro polskie to w takim razie też niemieckie,a nie jakieś hitlerowskie.
    • ex.mila Jeśli masz pytanie do Macieja Stuhra 16.11.12, 15:11
      to może zadaj mu je tam gdzie cię przeczyta zamiast tu smiecić

www.facebook.com/MaciekStuhr
      • czan-dra Re: Jeśli masz pytanie do Macieja Stuhra 16.11.12, 18:02
        Trafiony, chciałem mu to samo zaproponować.
    • lokaj_wladzy Re: Mam pytanie do Macieja Stuhra 16.11.12, 18:02
      Maciejowi Stuhrowi natura poskąpiła i talentu, i rozumu.
    • hordol wielkiemu artyście wolno więcej 16.11.12, 18:43
      !!!
    • 99venus Re: Mam pytanie do Macieja Stuhra 18.11.12, 11:08
      gdyby nie głupota władz Polski Podziemnej i patriotyczne zadęcie powstańców to nie zginęło by 200 tysięcy mieszkańców,nie zniszczono by miasta,ocalono zabytki.
      czasami warto myśleć przed a nie po.
      • sjs2011 Re: Mam pytanie do Macieja Stuhra 19.11.12, 08:58
        > gdyby nie głupota władz Polski Podziemnej i patriotyczne zadęcie powstańców to
        > nie zginęło by 200 tysięcy mieszkańców,nie zniszczono by miasta,ocalono zabytki
        Masz luki w wiedzy czy tylko prowokujesz?
        Warszawa została zburzona po Powstaniu, przede wszystkim po
        a wcześniej we wrześniu 1939 gdy niemieckie samoloty naprowadzała jako radiolatarnia sowiecka radiostacja w ... Kijowie - straty Warszawy z czasów współpracy III Rzeszy i Sowietów w zabudowie to ok 12% i 17 % fabryki
        Powstanie w Gettcie to 15% zabudowy z tym, że wtedy wyburzono praktycznie budynki do zera bo duża część z tych zbombardowanych we wrześniu 39 dała się odbudować.
        Czyli zanim wybuchło Powstanie Warszawskie to już było zburzone 25 % miasta
        Kogo za to winisz?
        Władze polskie, że przeciwstawiały się żądaniom Niemców czy Żydów że wzniecili powstanie
        Do sierpnia 1944 roku Niemcy juz zlikwidowali ponad 500 tys mieszkańców Warszawy
        a w przypadku realizacji planu niemieckiego Festung Warschau byłaby powtórka z Leningradu czyli ludożerstwo

i
        • billy.the.kid Re: Mam pytanie do Macieja Stuhra 19.11.12, 10:52
          sztary zapomniałęś jeszce o dwóch,bardziej precyzyjnych latarniach niedaleko sydney w australi..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka