Dodaj do ulubionych

A Lisowczyków ktoś pamięta

16.10.13, 21:07
Wyróżniali się dzielnością, ale także okrucieństwem i szczególnym zamiłowaniem do rabunku, który został na stałe przypisany do zasad działania tej formacji (np. mieli zwyczaj zabijać każdego napotkanego przechodnia, żeby nie pozostawiać świadków).

Po powrocie do kraju dali się we znaki ludności cywilnej. Splądrowali i puścili z dymem Radomsko. Zostali potępieni w uchwałach sejmowych i rozwiązani około 1635 roku.

Nawet swoim nie przepuszczali. Mieli też zwyczaj, nie praktykowany nawet przez Mongołów, zatrzymywania dziewcząt na noc i podrzynania zgwałconym gardeł rano.
Obserwuj wątek
    • rzewuski1 Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:10
      A Tatarów?
      Wpadli do Polski, rabowali, palili, i gwałcili kobiety które udało im się porwać.
      Robili tak setki lat.
      Tez taki pomnik by zrobić trzeba.
      • hummer Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:12
        rzewuski1 napisał:

> A Tatarów?
        > Wpadli do Polski, rabowali, palili, i gwałcili kobiety które udało im się porwa
        > ć.
        > Robili tak setki lat.
        > Tez taki pomnik by zrobić trzeba.

Jakby nie oni to by mnie nie było :) Polacy zabijali zgwałcone kobiety.
        • rzewuski1 Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:14
          jakby nie oni to by mnie nie było :) Polacy zabijali zgwałcone kobiety.

Gdzieś to przeczytał?

• hummer Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:18
            rzewuski1 napisał:

> Gdzieś to przeczytał?

Nosze znamię Czyngis-Chana. Znaczy się moja, prapraprapra... babka nie zginęła w spotkaniu z Mongołami.
            • rzewuski1 Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:32
              Ale skąd wiesz ze Polacy zabijali zgwałcone kobiety?
              O Tatarach to chodziło mi o tych co najeżdżali Polskę od 14 wieku do końca 17w.
              Nawet kościół w mojej miejscowości spalili, wpadali bardzo często tworzyli kosz i z tego kosza rozpuszczali czambuły które paliły, mordowały i uprowadzały ludność w tak zwany jasyr.
              Gwałty , morderstwa , niewola i to w skali bardzo wielkiej i żadnego pomnika jak to Tatar pali , morduje i gwałci.Sam marsz tych biednych ludzi na Krym gnanej przez tych barbarzyńców był straszny , podobny do tych więźniów z obozów koncentracyjnych które Niemcy ewakuowali przed aliantami czy sowietami.
            • sverir Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 22:05
              > Nosze znamię Czyngis-Chana. Znaczy się moja, prapraprapra... babka nie zginęła
              > w spotkaniu z Mongołami.

Bo nie mieszkała w Samarkandzie. Albo w Bagdadzie. Albo w chińskich miastach. Nie mieszkała też zapewne w żadnym z ruskich miast, które Mongołowie zdobyli.
              • rzewuski1 Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 22:11
                Bo nie mieszkała w Samarkandzie. Albo w Bagdadzie. Albo w chińskich miastach. N
                > ie mieszkała też zapewne w żadnym z ruskich miast, które Mongołowie zdobyli.

albo w Mezopotamii
                archeowiesci.pl/2013/10/14/polscy-badacze-rzucili-nowe-swiatlo-na-migracje-w-historii-mezopotamii/
      • mariner4 Ale wielu Tatarów służyło Polsce 17.10.13, 12:11
        Tatarzy polscy obecnie to bardzo lojalna grupa etniczna. Zresztą teraz to Polacy wyznania muzułmańskiego. Stanowią też dowód, że islam sam w sobie nie jest agresywny. Agresja islamistów to takie same nadużycie, jak agresja wściekłych katoli Rydzyka.
        M.
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:12
      Ech, prawdziwych ulanow juz dzisiaj nie ma...
      • hummer Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:15
        teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> Ech, prawdziwych ulanow juz dzisiaj nie ma...

Są. Mają problem związany ze swoim świętem.
        www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/jedno-zwierze-zostalo-zlozone-w-ofierze-mufti-broni-prawa-do-uboju-rytualnego,363226.html
    • behemot17-13 Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:28
      a możesz wyłuszczyć, o co tobie chodzi? bo widzisz, mongołowie znani z dobroci, potrafili ułożyć kopiec z ludzkich czaszek, tak ze trzy tysiące tych czaszek mogło być. do czego nawiązujesz? jaka myśl przewodnia? co cię gryzie? zapytuję
      • hummer Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:34
        behemot17-13 napisał:

> a możesz wyłuszczyć, o co tobie chodzi? bo widzisz, mongołowie znani z dobroci,
        > potrafili ułożyć kopiec z ludzkich czaszek, tak ze trzy tysiące tych czaszek m
        > ogło być. do czego nawiązujesz? jaka myśl przewodnia? co cię gryzie? zapytuję

Nawiązuję do wydarzeń ostatnio na Forum #28
        • behemot17-13 Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:53
          swoimi słowami potrafisz? wybacz, jestem próżniakiem i leniem do kwadratu, nie chce mi się w twoje rebusy zagłębiać. jak krowie na rowie, wal śmiało, o co tobie biega?
          • hummer Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:56
            behemot17-13 napisał:

> swoimi słowami potrafisz? wybacz, jestem próżniakiem i leniem do kwadratu, nie
            > chce mi się w twoje rebusy zagłębiać. jak krowie na rowie, wal śmiało, o co tob
            > ie biega?

Polska scena polityczna żyje gwałtem.
    • mila2712 Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:50
      Kolejny raz przewija się temat gwałtów.
      Tyko dlaczego nikt nie wspomina o tym jak obecnie traktuje się kobiety. I nie mam na myśli tylko gwałtów ale np. przemoc domową.
      Panowie .......doprawdy !
      • hummer To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika. 16.10.13, 21:53
        mila2712 napisała:

> Kolejny raz przewija się temat gwałtów.
        > Tyko dlaczego nikt nie wspomina o tym jak obecnie traktuje się kobiety. I nie m
        > am na myśli tylko gwałtów ale np. przemoc domową.
        > Panowie .......doprawdy !

To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika.
        rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,14788274,Winni_rodzice__feministki_i____Abp_Michalik_znow_o.html
        Nie trzeba było wychodzić za Azjatę. Jest tylko porządnych Polaków wyznania rzymskokatolickiego. :)
        • mila2712 Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 21:56
          Panie kolego mój mąż jest Polakiem ( ojciec jego Wałbrzyszanin :P ).
          U mnie przemocy domowej nie ma.

O tak o dziadydze wypowiem się w tamtym wątku.
          • hummer Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:07
            mila2712 napisała:

> Panie kolego mój mąż jest Polakiem ( ojciec jego Wałbrzyszanin :P ).
            > U mnie przemocy domowej nie ma.
            >
            > O tak o dziadydze wypowiem się w tamtym wątku.

Przecież żartowałem. Nawiązałem tylko do myśli człowieka z wyższym wykształceniem, iż winni są zawsze oni, a nie my.
            • mila2712 Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:10
              Oj przecież wiem.

Wątek o Michaliku wyleciał z forum.
              • hummer Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:15
                mila2712 napisała:

> Oj przecież wiem.
                >
                > Wątek o Michaliku wyleciał z forum.

Jest na Religii. :) Choć nie wiem co ma religia wspólnego z lekceważeniem prawa przez polskich polityków, którzy stworzyli takie zasady.
                • mila2712 Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:18
                  OK :)
                  Jak to co ? Bohaterem jest złotousty Michalik
        • alistair-p Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:01
          Mieszkałem trochę w muzułmańskim kraju.Nie w azjatyckim i nie afrykańskim,ale tam za obrazę żony czy matki w najszczęśliwszym wypadku można było mieć złamana szczękę.Może tam inaczej interpretowano Koran.Kobieta ma tam prawo do rozwodu,gdy mąż o nią nie dba,włączając w to również seks ,o gwałtach nie ma mowy.
          • hummer Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:04
            alistair-p napisał:

> Mieszkałem trochę w muzułmańskim kraju.Nie w azjatyckim i nie afrykańskim,ale t
            > am za obrazę żony czy matki w najszczęśliwszym wypadku można było mieć złamana
            > szczękę.Może tam inaczej interpretowano Koran.Kobieta ma tam prawo do rozwodu,g
            > dy mąż o nią nie dba,włączając w to również seks ,o gwałtach nie ma mowy.

Nie mówiąc już o tym, że odejście kobiety od mężczyzny jest zdegradowaniem tegoż w oczach lokalnej społeczności. Zostaje goły. Kobieta zabiera za sobą cały majątek.
          • mila2712 Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:06
            Co to za kraj, to raz ?
            Ilu meżczyzn miało problemy ze szczęką, to dwa ?
            • hummer Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:09
              mila2712 napisała:

> Co to za kraj, to raz ?
              > Ilu meżczyzn miało problemy ze szczęką, to dwa ?

Choćby Iran.
              • mila2712 Re: To wina kobiet odpowiem słowami Abp Michalika 16.10.13, 22:12
                Nie dziękuję. Wybieram Polskę.
                • hummer A Pamiętasz Wielkopolanina Bolka I 16.10.13, 22:43
                  mila2712 napisała:

> Nie dziękuję. Wybieram Polskę.

Co się wyprawił aż do Kijowa by zgwałcić księżniczkę?
                  • mila2712 Oczywiście 17.10.13, 08:43
                    hummer napisał:
                    > Co się wyprawił aż do Kijowa by zgwałcić księżniczkę?

Ale powstrzmaj swoją radość. To był Książe Czech :P

Widać brak szacunku dla kobiet na trwale jest zapisany w historii Polski i nie tylko

• hummer Re: Oczywiście 17.10.13, 09:06
                      mila2712 napisała:

> hummer napisał:
                      > > Co się wyprawił aż do Kijowa by zgwałcić księżniczkę?
                      >
                      > Ale powstrzmaj swoją radość. To był Książe Czech :P
                      >
                      > Widać brak szacunku dla kobiet na trwale jest zapisany w historii Polski i nie
                      > tylko

Trudno by było inaczej, jak miał mamę Czeszkę :) ogólnie to był zbereźnik. Lubił kastrować w rodzinie.
                      • mila2712 O tak 17.10.13, 09:14
                        Ogólnie to kastracja byłaby dobrym rozwiązaniem.
                        Zbereźnik powiadasz..... zdawalam maturę z historii ale o tym nie doczytałam. Ale nadrobię zaległości :)
                        • hummer Re: O tak 17.10.13, 09:23
                          mila2712 napisała:

> Ogólnie to kastracja byłaby dobrym rozwiązaniem.
                          > Zbereźnik powiadasz..... zdawalam maturę z historii ale o tym nie doczytałam. A
                          > le nadrobię zaległości :)

Coś mi się pomieszało. To Czesi wykastrowali syna Bolka I. Dokładniej Mieszka II.
                          • mila2712 Re: O tak 17.10.13, 09:37
                            Ała.....
                            Za gwałty ( wielokrotne ) na kobietach powinna być jedyna kara - kula w łeb a przetem jedno dotkliwe cięcie
                            amen.
                            • hummer Re: O tak 17.10.13, 12:00
                              mila2712 napisała:

> Ała.....
                              > Za gwałty ( wielokrotne ) na kobietach powinna być jedyna kara - kula w łeb a
                              > przetem jedno dotkliwe cięcie

Tego wykastrowali za gwałt na Rudym, którego Bolek był oślepił.
                              No to Czesi przetrzebili mu syna.
                              • mila2712 Re: O tak 17.10.13, 12:14
                                Mściwy naród
                                :P

Mam koleżankę ( z czasów licealnych ) ale ona jest specjalistką w królewskich dzieciach z nieprawego łoża.
                                • hummer Re: O tak 17.10.13, 13:23
                                  mila2712 napisała:

> Mściwy naród
                                  > :P
                                  >
                                  > Mam koleżankę ( z czasów licealnych ) ale ona jest specjalistką w królewskich d
                                  > zieciach z nieprawego łoża.

Ten był chyba prawym II synem. Czesi to rezoluty naród, co im po zemście na bękarcie.
                                  • mila2712 Żarty się skończyły :) 17.10.13, 17:21
                                    Poza tym są bardzo gościnni i mają duże poczucie humoru.
                                    Byłam w Czechach w 2002 r. - piekne wspomnienia (i przepyszne knedliczki )

• hummer Re: Żarty się skończyły :) 17.10.13, 20:23
                                      mila2712 napisała:

> Poza tym są bardzo gościnni i mają duże poczucie humoru.
                                      > Byłam w Czechach w 2002 r. - piekne wspomnienia (i przepyszne knedliczki )

Ja Czechów uwielbiam, są pragmatyczni jak Wielkopolanie.
                                      swiat.newsweek.pl/czesi-przyznaja--zabijalismy-niemieckich-cywilow,59063,1,1.html
                                      www.polityka.pl/swiat/obyczaje/1542795,1,czechom-wraca-pamiec-o-niemcach-sudeckich.read
                                      www.wprost.pl/ar/162795/Czeski-odwet/?pg=0
                                      • mila2712 Re: Żarty się skończyły :) 17.10.13, 20:57
                                        Czesi zajmują drugie zaszczytne miejsce tuż za Katalończykami
                                        • hummer Re: Żarty się skończyły :) 17.10.13, 21:36
                                          mila2712 napisała:

> Czesi zajmują drugie zaszczytne miejsce tuż za Katalończykami

U mnie pierwsze. Lubię Słowian. Wbrew pozorom Czesi jako naród nigdy się nie ześwinili współpracując z kimkolwiek, kogo nie chcieli. Jak nie było możliwości ostatnio to nie walczyli. Dzięki temu mają całą Prahę czy
                                          tiny.pl/qxbht
                                          • mila2712 Re: Żarty się skończyły :) 18.10.13, 07:36
                                            Oj tak. Urokliwe miejsca :)
                                            Może kiedyś jeszcze odwiedzę Pragę.

Ja cenię Katalończyków za miłość do swojej ojczyzny, walkę o niepodległość, życzliwość dla innych, gościnność. Poza tym Barcelona.....a najpiekniejsza jest Dzielnica Gotycka.
                                            Oczywiście muszę wspomnieć o FC Barcelonie :)
                                            ( liczy się cały zespół! )

• humbak Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 21:56
      Wszyscy.
      • hummer Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 22:10
        humbak napisał:

> Wszyscy.

Jacy wszyscy? :)
        • humbak Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 22:12
          No jak to jacy? Każdy jeden użytkownik forum widział podjazdy lisowczyków.
          • hummer Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 16.10.13, 22:14
            humbak napisał:

> No jak to jacy? Każdy jeden użytkownik forum widział podjazdy lisowczyków.

Jakby widział, to by go już nie było.
      • mariner4 Na przykład B. Lis 17.10.13, 12:12
        M.
    • grba Re: A Lisowczyków ktoś pamięta 20.10.13, 10:10
      Legenda Lisowczyków jest większa niż oni sami, szczególnie w Rosji, gdzie do dzisiaj wielu szuka skarbów zakopanych przez Lisowczyków...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka