olo102 26.12.02, 20:41 Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie zwykły człek co zakończył już swoją edukację, mógłby się zacząć uczyć łaciny? I ile to kosztuje :) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrys01 Re: nauka łaciny 27.12.02, 09:23 olo102 napisał: > Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie zwykły człek co zakończył już swoją > edukację, mógłby się zacząć uczyć łaciny? I ile to kosztuje :) ============== Mnie łacina interesuje tylko od strony użytkowej. Nie znam czynnych nauczycieli jako takich tego języka. Natomiast wszystko zależy od czasu i miejsca zamieszkania. W dużych ośrodkach akademickich prawie zawsze można zapisać się na uczelnię na filologię klasyczną jako wolny słuchacz. Można też zasięgnąć języka w jakimkolwiek liceum humanistycznym gdzie z reguły znajdzie się jakiś nauczyciel i można pobierać lekcje prywatnie. Można też poszukać studentów zajmujących się nauczaniem. Cena za naukę języka jest dosyć rozna. W Warszawie waha się w granicach od 20 do 70 zlotych za godzine. Powodzenia, Tygrys01. Jak chcesz poświczyć trochę łaciny i specjalnie się nie napracować (w przypadku gdy już kiedyś tego języka wąchałeś) to polecam Ci wydaną przeze mnie ksiazkę drukowaną po łacinie i polsku obok siebie: Klaudiusz Klaudianus- O II Konsulacie Fl.Stylichona i O wojnie z Gotami. Trochę więcej informacji na portalu internetowym Allegro. Trzeba tam wpisac do wyszukiwarki "Klaudianus" a maszyna sama znajdzie, po to w końcu jest. Albo wpisać slowo = Klaudianus = do jakiejkolwiek wyszukiwarki i też powinieneś trafić na tę pozycję. Jest to pierwsze wydanie drukiem Klaudianusa po polsku od 18 wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
felicia Re: nauka łaciny 05.01.03, 21:59 olo102 napisał: > Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie zwykły człek co zakończył już swoją > edukację, mógłby się zacząć uczyć łaciny? I ile to kosztuje :) > > dzięki W W-wie bezpłatny kurs łaciny (i greki też) organizuje Polskie Tow. Filologiczne. Najlepiej dowiedz się na Wydziale Fil. Klasycznej przy Krakowskim. Odpowiedz Link Zgłoś