Dodaj do ulubionych

problem niepłacących czynszu

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 18:21
Odnośnie osób niepłacących czynszu, jak i wiele innych
bardzo podobnych problemów, to trzeba powiedzieć
wprost, że Polska na dzień dzisiejszy jest po prostu
podręcznikowym krajem socjalistycznym, gdzie króluje
monopol "sprawiedliwości i wrażliwości społecznej",
znajdującym się w rękach "wrażliwych społecznie
polityków" (za pieniądze podatników oczywiście) i w
dużej mierze "wrażliwego społecznie społeczeństwa",
dzięki czemu już dziś pewne wskaźniki tego kraju są na
poziomie trzeciego świata (vide bezrobocie, stopy
procentowe w stosunku do inflacji, rozwój chociażby
przemysłu samochodowego, deficyt budżetu państwa,
niereformowalne i nie reformowane monopole państwowe,
służba zdrowia, szkolnictwo, drogi i inne "perełki"
państwa socjalnego/socjalistycznego). Może wiele osób
myśli, że i za to z chęcią zapłacą bogatsi podatnicy z
Unii Europejskiej w imię "europejskości" polaków po
przyjęciu Polski do tej organizacji? A więc "Socjalizm
albo śmierć!"
Zachodnioeuropejczyk mieszkający w Polsce
Obserwuj wątek
    • Gość: Pitur Re: problem niepłacących czynszu- troche obok tematu IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 18:34
      Gość portalu: ww napisał(a):

Witaj

> Odnośnie osób niepłacących czynszu, jak i wiele innych
      > bardzo podobnych problemów, to trzeba powiedzieć
      > wprost, że Polska na dzień dzisiejszy jest po prostu
      > podręcznikowym krajem socjalistycznym, gdzie króluje
      > monopol "sprawiedliwości i wrażliwości społecznej",

To nie jest takie proste.. Piszesz o sobie "Europejczyk mieszkajacy w Polsce", a
      ja jestem Polakiem, ktory sporo lat mieszkal w Europie (Bawaria-Niemcy). Otoz
      widzialem tam bardzo podobne objawy "sprawiedliwosci i wrazliwosci", choc
      komunizm do Bawarii, Bron Boze, nie dotarl. Problem jest moim zdaniem inny: czy
      dany Narod, nacje stac na "wrazliwosc", oraz do jakiego stopnia ta "wrazliwosc"
      kaze Panstwu siegac do kieszeni podatnika (czyli naszej). Bez tej uwagi, Twoj
      poglad zdaje mi sie byc sporym uproszczeniem..

> procentowe w stosunku do inflacji, rozwój chociażby
      > przemysłu samochodowego, deficyt budżetu państwa,
      > niereformowalne i nie reformowane monopole państwowe,
      > służba zdrowia, szkolnictwo, drogi i inne "perełki"
      > państwa socjalnego/socjalistycznego).

Przemysl "samochodopodobny" w postaci dzisiejszej (zolty szajs) powinien wogole z
      Polski zniknac, jak spora czesc hut, kopaln i hutnikow z gornikami. O tym wiemy
      wszyscy. Tylko: jak to zrobic, nie wzniecajac kolejnej rewolucji?

> Może wiele osób
      > myśli, że i za to z chęcią zapłacą bogatsi podatnicy z
      > Unii Europejskiej w imię "europejskości" polaków po
      > przyjęciu Polski do tej organizacji? A więc "Socjalizm
      > albo śmierć!"

Moze. Ja do nich nie naleze. Wiem dobrze, jak zachowa sie EU wobec Polski, i na
      box moge Ci o tym, Kolego, napisac. Nie licze na cud, licze na opamietanie
      Polakow, wszystkich: i tych na gorze, i tych na dole, bogatych i biednych, na
      szok, ktory pozwoli nam pojac, jakos zrozumiec: - Bedziecie miec TYLKO tyle, ile
      zdolacie wydrzec praca Ziemi, innym Narodom, ile powierzycie swym Bankierom.
    • Gość: wuj mat Re: problem niepłacących czynszu IP: 217.96.25.* 21.05.01, 13:29
      nie żebym się czepiał,ale chyba całe społeczeństo tego kraju to Europejczycy;
      z tą swoją manią wielkości to do szpitala psychiatrycznego,a nie na forum;
      wolę socjalizm od takich nadętych bufonów jak ty
      • Gość: Pitur Re: problem niepłacących czynszu IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 21.05.01, 15:54
        Gość portalu: wuj mat napisał(a):

Witam

> nie żebym się czepiał,ale chyba całe społeczeństo tego kraju to Europejczycy;

Zapewne geograficznie masz racje. Mieszkamy w centrum tego kontynentu. Ale
        politycznie, obyczajowo.. to my jestesmy gdzies w "Komuchlandii", o ile takowy
        kontynent istnieje. Wiele uwag Kolegi piszacego pierwszy tekst jest moim zdaniem
        sluszna Prawda, co moglbym Ci sie podjac sprobowac dowiesc. Kilka jest demagogia,
        stad i moja odpowiedz..

> z tą swoją manią wielkości to do szpitala psychiatrycznego,a nie na forum;
        > wolę socjalizm od takich nadętych bufonów jak ty

Dwie uwagi. Jesli chcemy z kims rozmawiac, dyskutowac, powinnismy rozmowce
        szanowac na pismie. Slowa "do osoby" np. "Ty, Tobie, dla Ciebie" piszemy z duzej
        litery. Forma z malej litery jest forma bezosobowa (jak eng: "a`" vs "the"). Z
        tym wiaze sie jeszcze jedna prosba-pytanie: - Kogo kierujesz (mam nazieje: z
        wiedza i doswiadczeniem..) Kolego do Szpitala Psychaiatrycznego: Kol "ww", czy
        mnie-Pitura? A moze obaj powiniismy tam trafic? A moze dyskusja na
        takie "argumenty" jest tylko marnowaniem czasu dyskutantow?
        • Gość: wujmat Re: problem niepłacących czynszu IP: 213.25.21.* 29.05.01, 10:44
          nie chodzi o ciebie,kolego Pitur(to nie list do mamy,bym pisał z dużej
          litery),ale nie mogę przetrawić takiego tonu;a co do "komuchlandii"-czas
          zatrzymał się dla ciebie gdzieś w okolicach 1989?
          • Gość: krótki Re: problem niepłacących czynszu IP: 10.16.0.* / 217.96.43.* 29.05.01, 17:00
            mam pytanie natury formalnej czy
            1.ww
            2.wujmat
            3. wuj mat
            to ta sama osoba raczej sądzę że
            wujmat i wuj mat to jedna a ww druga
            a teraz odnośnie treści cóz o wielew trudniej znaleść rzeczowe argumenty
            łatwiej Ci krzyczeć i obrażać Pitura niz odpowiedziec na Jego słowa faktem jest
            że Pitur dba o styl język i w ogóle kulturę w internecie - pewnie nie tylko-
            sam od Niego dostałem "po tyłku" za złe liternictwo ale chyba kolego się tym
            róznimy że chętnie przyswoiłem sobie Jego naukę a Ty biedaku nie fatyguj sie
            jesteś za głupi by to zrozumieć. Krzycz dalej i pozostań na szczeblu drabiny
            ewolucyjnej na której aktualnie przebywasz kiedyś nasze wnuki chętnie obejrzą
            relikt z epoki "Komucholandii"
            Pozdrawiam - naprawdę nie obrażaj się ale i nie pchaj się do dyskusji.
            Kup sobie browara pooglądaj Kiepskiego.!!!!
    • lulejko Re: problem niepłacących czynszu 27.06.01, 12:16
      Nie wiem co do tego ma Komucholandia, skoro w Europie jest sporo zabezpieczeń
      społecznych przed bezdomnościa i degradacja społeczna, a w Polsce nie ma.
      Mysle, ze wypowiadajacy sie nie wyobrazaja sobie, ze kiedys i kogos z nich moze
      dotknac problem bezrobocia i braku pieniedzy. Zarzaja sie wypadki, redukcje i
      nne nieszczescia, po ktorych trudno dac sobie rade. Nie znaczy to, ze jestem za
      tymi,ktorzy w ogole nie placa, bo nie chca. Takich nalezaloby eksmitowac, ale
      przeciez wszyscy wiedza, ze nie ma dokad, tylko do kanalu... Jak jest sytuacja
      prywatnych wlascicieli kaminic, bylo wiadomo od poczatku, jak kogos nie stac na
      utrzymanie kamienicy, to mogl sie nie starac o prawo wlasnosci. Na temat
      trudnych lokatorow napisano sporo dziel literackich 0d Lalki po Pania Dulska...
      • Gość: Janek Ł. Re: problem niepłacących czynszu IP: *.ite.waw.pl 27.06.01, 13:07
        Szanowny Panie,

Jak mamy rozumiec Pana zdanie : "... jak kogos nie stac na utrzymanie
        kamienicy, to mogl sie nie starac o prawo wlasnosci ..." ? To chora logika
        propagowana przez obecna PPS i towarzyszy z rodowodami minionej epoki. Czy
        decydujac sie na odzyskanie (w moim przypadku odziedziczenie) nieruchomosci
        zajetej przez lokatorow nalezy z gory zalozyc dozywotnie, przymusowe
        sponsorowanie "najemcow", a także rezygnacje z dochodow zapewniajacych remonty
        i zyski ? Moze w ogole zniesc prywatna wlasnosc nieruchomosci ? Historia uczy
        (bolesnie), jakie sa skutki takiej ideologii. Wszystko, czego tkneli sie
        socjalisci i komunisci zamienilo sie w wielkie gówno. Jesli jest inaczej, to
        prosze o pozytywne przyklady.

Nasi dzielni poslowie i senatorowie litosciwie uchwalili ustawe "o ochronie
        lokatorow". Skoro sa tacy dobrzy i ludzcy proponuje, aby przyjeli pod swoj dach
        kazdy po jednej bezdomnej rodzinie, za zaplata czynszu regulowanego oczywiscie.
        Pokazaliby wtedy, ze ochwalone prawo stosuja rowniez do siebie. "Nie czyn
        drugiemu co tobie niemile".

Janek Ł.
      • Gość: krótki Re: problem niepłacących czynszu IP: 10.16.0.* / 217.96.43.* 27.06.01, 20:35
        faktycznie szanowny Panie bredzi Pan pisząc - że jeżeli właściciela kamienicy
        nie stać na utrzymywanie lokatoróew to mógł nie zostawać właścielem, wynika z
        tego że według Pana właściciel ma obowiązek utrzymywania lokatorów a jeżeli się
        na to nie zgadza to ma oddać swoja właśność albio odrzucic spadek
        idąc Pana tokiem myślenia jeżeli ktoś kupuje samochód to musi mieć pieniąde na
        wożenie ludzi za darmo na zakupy
        większych bredni tu na tym fomum nikt nie wypowiedział - jest Pan mistrzem
      • Gość: Tomasz Re: problem niepłacących czynszu IP: *.chem.purdue.edu 03.07.01, 15:06
        Na utrzymanie kamienicy mnie stać. Nie stać mnie na utrzymanie lokatorów.
      • Gość: HS Re: problem niepłacących czynszu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 11:32
        Ostatnio czytałem czyjąś wypowiedź (przepraszam, że nie podam autora, ale
        cytuję go dlatego, że w pełni podzielam TEN pogląd), że:
        "Wprowadzenie czynszów regulowanych jest najskuteczniejszym - po nalotach
        dywanowych - sposobem likwidacji zasobów mieszkaniowych."
        Zastanawiam się, gdzie będą mieszkać wszyscy płacący te socjalne, regulowane
        czynsze potem (czyli jak już ich obecne kamienice popadną w totalną ruinę).
        Życzę szczęścia, mostów jest wprawdzie coraz więcej, utrzymywane są z innych
        niż czynsze środków, ale...
        • Gość: staś Re: problem niepłacących czynszu IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 17:02
          Prezydent wszystkich L.Millerów podpisał 3.07.2001 r ustawę o ochronie
          lokatorów.Zawiera ona więcej niezgodności z Konstytucją niż poprzednia ustawa.
          Takiego knota legislacyjnego dawno nie zrobił Sejm , ale nie ma się co dziwić
          skoro kształt ustawie nadawali ludzie spod znaku PSL , SLD i ze strachu AWS.
          Cóż Kalinowski wie o materii nad którą dyskutował ? A co znowu przeszkadza
          L.Millerowi dysponować cudzym mieszkaniem ,przecież jego koledzy robili to tyle
          lat.Kwaśniewski po raz kolejny pokazał swoją komunistyczną przeszłość -
          podpisał akt prawny niezgodny z Konstytucją !!! Ale co tam ...
          rozdawać cudze ? Przecież
      • Gość: bywalec Re: problem niepłacących czynszu IP: *.legnica.dialog.net.pl 06.07.01, 20:21
        Sznowny Panie, problem ludzi żyjących w niedostatku musi rozwiązać Państwo jako
        instytucja wszystkich obywateli , a nie właściciel kamienicy. Ludzie których nie
        stać na płacenie czynszu powinni otrzymać pomoc Państwa w formie zasiłku lub
        dodatku mieszkaniowego. O to należy się upominać zgodnie z Konstytucją, a nie
        atakować prawowitych właścicieli za to,że wreszczie starają się faktycznie
        poprawić stan techniczny starych zdewastowanych wcześniej budynków - w sposób
        realny i logiczny , oparty nie pieniądzach.
        Proszę zastanowić się nad pytaniem : dla czego stare budynki stanowiące dalej
        majątek gminny lub Skarbu Państwa są w tak opłakanym stanie i niuchronnie
        umierają ? Czy tak dalej ma pozostać ?
        • Gość: Indris wezwanie do realizmu IP: *.ibspan.waw.pl 06.07.01, 20:41
          Nie powinno tak pozostać. Ale NIE PRZEJDZIE rozwiązanie takie, że właściciel ustala czynsz jaki
          chce, a nie podoba się to won. Upieranie się przy takich postulatach powoduje zrozumiałe reakcje
          'drugiej strony' (LICZNIEJSZEJ).
          • Gość: krótki Re: wezwanie do realizmu IP: 10.16.0.* / 217.96.43.* 06.07.01, 22:00
            Widzię, że ciągnie wilka do lasu. znowu Towarzysz Indris. Szkoda dla ciebie
            wprawdzie czasu ale Ci odpowiem;
            jest naprawdę liczna i to bardzo grupa płacąca czynsze zawyżone bo całkowicie
            wolne płacą bo nie mają gdzie mieszkać, a nie mają bo nikt nie rusza się ze
            starej substancji bo.. płaci się tam grosze. Zatem te nieliczne lokale są przez
            to poddane ostrej grze rynkowej a ci którzy "dostali" od komuny mieszkania
            mają je na preferencyjnych warunkach.
            Co do czynszu jak się nie podoba to won to pomyśl przecież teraz tak jest, jak
            przyjdziesz do mnie wynając puste mieszkanie to właśnie albo płacisz żądaną
            cene albo właśnie "won". Idąc twoimi myślami powinno się narzucic ludziom za
            ile mają wynająć puste mieszkanie a co się stanie wówaczas -ludzie albo w ogóle
            nie wynajma albo będa ukrywali dochody
            Reasumujac czy jestes za tym by ci co już tyle lat korzystają z darmochy mieli
            ją nadal a reszta ma przepłacać czy za tym by uśdrednić dla wszystkich?
            Obawiam się że przez ciebie przemwia indywidualny interes własny i wolisz by ci
            co nie maja przpłącali bylebys ty płacił mało .

Bywaj Towarzyszu
            • brygada Re: wezwanie do realizmu 20.07.01, 11:07
              te polpotowiec Indris,jak jesteś taki wrażliwy społecznie to wesprzyj tych,
              którzy muszą opłacać czynsz wolny, tylko dlatego, że tyle hołoty mieszka za
              symboliczną jałmużnę regulowaną,
              mam nadzieję, że zmiany na płucach od azbestu już się pojawiły, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka