Dodaj do ulubionych

Problemy z pamięcią

06.10.10, 10:08
Witam, wiem że to forum o problmach z mową, ale duzo się od was dowiedziałam, szczególnie od Mariana i porsze jszcze o pomoc.

Syn ma 15 lat i ma problemy z pamięcią, a co za tym idzie z nauką. Korepetytorka z matematyki zauważyła, że syn jest bystry, szybko "łapie" ale jak przechodzą do innego materiału i wracają aby sobie przypomnieć poprzedni to już po 15-20 nic nie pamięta.
Martwi mie to.
Syn miał diagnoże ADHD ale po waszych radach i suplematcji i odpowiedniej diecie jest już spokojny, koncetracja też jest calkiem fajna, zostały "tylko" te problemy z pamięcią.
Z splementów to dostaje: tran Kirkmana, VITC, E, MB12 5tys, DMG, B-comlex - duże dawki, Milk thisle, selen, cynk, olej lniany, Gotu Kola,
Do tej pory przeszliśmy odgrzybianie, odrobaczanie,Terapie CK, częsciowe odtruwanie Tinusem, Tomatisa, Beefidbec,
No i jest lepiej ...ale ta pamięć.
Może macie jakieś pomysły? może jakieś suplementy specjanie pomagają na pamięć?
Obserwuj wątek
    • marian770 Re: Problemy z pamięcią 06.10.10, 18:16
      na pamięc

Eye Q ( lub inne kwasy Omega 3 , olej lniany nie ma tak korzystnego stężenia)
      lecytyna ( 2 razy dziennie 2 kapsułki po 300 mg, dostępne w aptece )

Log IQ ( to połączenie Gotu koli z Brahmi stąd Gotu kolę już nie trzeba używać )-ten preparat używa się 3 miesiące i w sposób trwały polepsza pamięć

no i koniecznie Cerebrum compositium, najlepiej w zastrzykach 15 latek chyba już się nie boi igły

poza tym zrobiłbym diagnoze quanteckiem czy nie ma jakiś zaburzeń funkcjonowania mózgu ( np. zaburzenia w mielinizacji )
      • gra2010 Re: Problemy z pamięcią 06.10.10, 19:24
        Dzięki Marian, liczyłam na twoją odpowiedz.
        Na qauntec jestem już umówiona. Lecytynę też już zamówiłam.
        A co do kwasów omega 3 to spróbuję ten Log Q.
        No ale zastrzyków to on sobie nie da zrobić. Mdleje na widok igły.
        Pozdrawiam
        • marian770 Re: Problemy z pamięcią 06.10.10, 22:01
          >Na qauntec jestem już umówiona

powiedz że chcesz koniecznie szczegółowy skan głowy. i nie przestrasz się, 90 % z tego co wyjdze jest na poziomie śladów informacyjnych w komórkach ( a więc nie jest chorobą )

> A co do kwasów omega 3 to spróbuję ten Log Q.

kwasy omega 3 to Eye Q. Log IQ to Brahmi + Gotu kola

> No ale zastrzyków to on sobie nie da zrobić. Mdleje na widok igły.

zawsze moża dawać to picia te ampułki. tak robi tutaj większość rodziców ( aby oszczędzć traumy )
          • gra2010 Re: Problemy z pamięcią 07.10.10, 08:08
            Dzieki Marian.
            Sprobuję tak zrobić, zdam realcje jak nam poszło.
      • mama_ali Re: Problemy z pamięcią 09.10.10, 10:28
        A jakiej dawce podawać LogIQ 6-latkowi? Na razie wprowadziłam po 1 kapsułce rano (ok. miesiąca) chyba jest pozytywna reakcja, jeśli chodzi o pamięć i zastanawiam się na zwiększeniem dawki.
        • marian770 Re: Problemy z pamięcią 11.10.10, 18:34
          6 latkowi możesz podawać 2 razy dziennie.
          wszystko zalezy od tego czy nie bedzie go bolała głowa.
          stąd pytaj się codziennie syna jak się czuje.
    • mamka22 EyeQ i Log IQ 11.10.10, 10:40
      CZy Eye Q i Log IQ można stosować jednocześnie?
      • marian770 Re: EyeQ i Log IQ 11.10.10, 18:35
        tak jak najbardziej. jedno i drugie w żadnym razie nie koliduje ze sobą, a wręcz się uzupełnia.
        • mamka22 Re: EyeQ i Log IQ 13.10.10, 14:56
          Mam jeszcze pytanko. Na ulotce Log IQ jest napisane, że produkt jest przeznaczony dla osób dorosłych. Dawkowanie 1 kapsułka 2 razy dziennie.
          Czy nasze dzieci faktycznie mogą go spożywać?
          • marian770 Re: EyeQ i Log IQ 13.10.10, 18:29
            tak jest napisane na wiekszości suplementach.
            to takie zabezpieczenie dla producentów " w razie czegoś"
            my używamy je bo mamy dzieci zaburzone, ale nie ma co się obawiać to są preparaty "ziołowe" a nie syntetyczne, jak np Nootropil, i skutki ubcozne prawie nie występują.
            • mamka22 Re: EyeQ i Log IQ 14.10.10, 09:28
              Dzięki woelkie za uspokojenie :)
              • marian770 Re: EyeQ i Log IQ 14.10.10, 21:15
                na początku dawałbym po pół kapsułki 2 razy dziennie
                • mama_ali Re: EyeQ i Log IQ 12.11.10, 19:56
                  Mam pytanko odnośnie lecytyny. Moje dziecko 6 l. obecnie dostaje m.in. 1 kaps. 500 mg 1 x dziennie (lecytyna + dodatkowo są w składzie tego suplementu vit.b). Jak długo suplementuje się lecytyną, czy są zalecane jakies przerwy? Czy taka dawka może być jeszcze zwiększona?
                  • marian770 Re: EyeQ i Log IQ 14.11.10, 23:41
                    nie pamietam dokładnie ale tam maksymalny okres suplementowania dotyczy wysokich dawek, powyżej 600 mg ( wtedy daje się do 3 miesięcy ).

Do 600 mg można dawac non stop. my też tak robimy.

problem w tym że skuteczne dawki zaczynają się od 1200 mg, ale dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka 600 mg dziennie wystarczy
                    • ewwie Re: EyeQ i Log IQ 18.11.10, 09:07
                      marian, a czy lecytyna powoduje większe pobudzenie? Mi zależy na maksymalnym wyciszeniu syna, chciałam spróbować z lecytyną (na razie dostałam w aptece tabletki 150 mg, nie wiem czemu jest problem z kapsułkami po 300 mg) ale mam wrażenie że był tego dnia bardziej zakręcony (po 3 tabletkach). I jak stosować LogIq (syn ma 4,5 roku) - zacząć od 2 x pół kapsułki? Bo to go chyba nie pobudzi?
                      • marian770 Re: EyeQ i Log IQ 19.11.10, 21:17
                        lecytyna może w rzadkich przypadkach powodować większe pobudzenie. jesli jest taki efekt to zmniejszać do minimum, czyli 1 kapsułka 300 mg raz dziennie.
                        tą lecytynę 300 mg często trzeba prosić w aptece aby zamówili bo zdarza się że nie mają.

> I jak stosować LogIq (syn ma 4,5 roku) - zacząć od 2 x pół kapsułki? Bo to go chyba nie >pobudzi?

LogIQ różnie rodzice stosują. ja proponuje pół kapsułki 2 razy dziennie przez 3 miesiące.
                        lub też mozna przez pierwszy miesiąc stosować jedna kapsulka ( cała ) 2 razy dziennie a po miesiącu zmniejszyć do pół kapsułki 2 razy dziennie. chodzi o to że Brahmi występujaca w LOGIQ po pewnym czasie nie potrzebują już takiej dawki na stymulowanie receptorów cholinergicznych.

stąd stosując dawkę 1 kapsułka 2 razy dziennie przez całe 3 miesiące może wywołać bóle głowy!

>Bo to go chyba nie pobudzi?

LOgIQ wycisza a nie pobudza.

• ewwie Re: EyeQ i Log IQ 25.11.10, 08:19
                          marian, wielkie dzięki za odpowiedź.
                          Zaczęłam podawać synowi LogIq ( w sumie to dopiero kilka dni) ale mam wrażenie że już widzę jakąś poprawę, mały lepiej pamięta różne rzeczy, mało tego pamięta rzeczy które przerabialiśmy dawno temu. Tak jakby zaskoczyła mu jakaś klapka w głowie. Jestem w lekkim szoku :) Może to się jeszcze skumulowało z tym że znowu wróciliśmy do Eye Q (wcześniej łykaliśmy omegamed - DHA)
                          A co do lecytyny to jeszcze się zastanawiam, po tych tabletkach coś go wysypało, może dlatego że tam były jeszcze różne świństwa, w tym laktoza. Mały jest bezmleczny, ale z drugiej strony jak był mały to mleka sojowego też nie mógł, miał wysypke. A w sumie lecytyna jest z soi. Czy to może uczulać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka