scoutek 21.06.11, 09:15 chciałam tylko powiedzieć, że wczoraj zanotowałam rekordową liczbę wejść dziennych na blog - przekroczyło setkę a tu linka do części drugiej wątku forumowo filmowo Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce To kiedy bankiecik? 21.06.11, 12:13 A będzie jeszcze tłoczniej > jutro "NW" 53 z REKLAMĄ!!! Odpowiedz Link
scoutek Re: To kiedy bankiecik? 21.06.11, 12:27 bosze....... a ja chciałam cicho bez presji;)) ale z KAŻDYCH odwiedzin się cieszę Odpowiedz Link
ave.duce Re: To kiedy bankiecik? 21.06.11, 18:12 Reklama to presja? TAKA reklama?! Też coś... Odpowiedz Link
scoutek Re: To kiedy bankiecik? 21.06.11, 18:29 nie myślałam o presji reklamy, nawet takiej (chyba nie wiem o czym piszę? pomyślała scoutek) tylko w ogóle, że czytają i to ilu.... przydałoby się troszkę wody sodowej.... Odpowiedz Link
ave.duce Re: To kiedy bankiecik? 21.06.11, 18:52 Bankiecik o wodzie (nawet sodowej)? No nie...! Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: To kiedy bankiecik? 21.06.11, 18:13 To mi nasuwa pewien szatański pomysł.... scoutek napisała: > bosze....... > a ja chciałam cicho bez presji;)) > ale z KAŻDYCH odwiedzin się cieszę > Odpowiedz Link
scoutek Re: To kiedy bankiecik? 21.06.11, 18:29 tw_wielgus napisał: > To mi nasuwa pewien szatański pomysł.... straszysz??? Odpowiedz Link
scoutek na razie nowy(stary) film 21.06.11, 19:15 To było moje pierwsze spotkanie z Martinem Scorsese, Jodie Foster, Harveyem Keitelem, Cybill Shepherd. I z nim, jednym z najlepszych aktorów współczesnego kina – z Robertem de Niro.... Odpowiedz Link
ave.duce Re: forumowo filmowo 3 22.06.11, 07:57 Dzisiaj urodziny są. Może zatem coś z NIĄ? Odpowiedz Link
ave.duce Re: forumowo filmowo 3 22.06.11, 09:04 scoutek napisała: > z ftórą? > > Mamma mia, nie wiesz?! ;) Odpowiedz Link
scoutek Re: forumowo filmowo 3 22.06.11, 09:18 i w Madison? i ta co żegnała się z Afryką? oooo, mam pomysł....... nawet dwa.... Odpowiedz Link
ave.duce Re: forumowo filmowo 3 22.06.11, 12:36 Dwa pomysły w blog? Czy to nie przesada? Ok, czekam spokojnie, będę komentować! Odpowiedz Link
scoutek Re: forumowo filmowo 3 22.06.11, 12:49 mam nadzieję, że bardziej wylewnie niż ostatnio ;)) Odpowiedz Link
scoutek Re: forumowo filmowo 3 22.06.11, 13:19 a właściwie to mi namieszałaś i mam trzy pomysły ;P Odpowiedz Link
scoutek to przez Ave 22.06.11, 19:07 Najbardziej „letni” z polskich filmów. Zrealizowany w 1960 roku przez Marię Kaniewską (reżyserka i aktorka – zagrała np. panią Tańską w filmie/serialu „Awantura o Basię” z roku 1996) wg znakomitej powieści ...... ps. a film z NIĄ jutro... Odpowiedz Link
scoutek Ave, mówisz i masz 23.06.11, 09:11 Jeden z piękniejszych, jeśli nie najpiękniejszych, filmów rodzinno-sądowych, z młodą Meryl Streep w roli drugoplanowej...... Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Ave, mówisz i masz 23.06.11, 09:25 hihihihi Jeśli to jest ten film, o którym myślę to jest on najlepszym dowodem, jak poglądy się zmieniają w zależności od punktu siedzenia. Pamiętam, że gdy oglądałam go po raz pierwszy jako dziewczę młode, płoche i przede wszystkim bezdzietne to nie rozumiałam postaci granej przez Meryl i nienawidziłam jej nienawiścią czystą. Po raz drugi obejrzałam go jako matka jednego dziecka i żona realizującego się zawodowo faceta i chociaż nadal moja sympatia była po stronie ojca (który nie jest jak wiadomo kurduplem!), to zaczęłam odczuwać znacznie więcej niż odrobinę empatii i zrozumienia także dla wiarołomnej mamusi. Trzeci raz widziałam ten film, jako samotna (samodzielna!) matka dwojga niedużych dzieci, gnębiona na wszelkie sposoby przez ich ojca, i.... no, nie powiem, że poglądy mi się zmieniły kompletnie, ale jakże rozumiałam potrzeby Meryl, żeby wyjechać, zostawić wszystko i zacząć żyć na chwilę dla siebie samej. Teraz mam duże dzieci i nadal te jej potrzeby rozumiem. Może niebawem się nawet odważę? Odpowiedz Link
scoutek Re: Ave, mówisz i masz 23.06.11, 09:33 oczywiście, że to jest ten film też jej nienawidziłam, nie mogłam zrozumieć jak ona mogła!!!! a teraz to mi jej po prostu żal i rozumiem w pełni i kocham ją za ostatnią scenę i zawsze się popłaczę Odpowiedz Link
scoutek dziś zwariowana dosyć historia 24.06.11, 19:32 Do kina chodzę z kilku powodów: w poszukiwaniu wzruszeń, w poszukiwaniu wrażeń i w poszukiwaniu dobrej zabawy. Dzisiaj bawiłam się znakomicie, tym bardziej, że ....... Odpowiedz Link
damakier1 Re: Ave, mówisz i masz 24.06.11, 21:58 O Boże, wstyd mi strasznie, ale co tam, Wam się przyznam - w całym tym filmie największe wrażenie zrobiła na mnie scena, kiedy on robi zakupy w markecie i te długaśne póły pełne wszelakiego dobra przyćmiły cały rodzinny dramat jej, jego i dziecięcia.... Odpowiedz Link
dupetek Czy piszesz o "Taxi driwer"? 24.06.11, 20:13 Oglądałem ten film z marszu w DKFie! Świetny! Trochę mnie pogubiły późniejsze wpisy:( Odpowiedz Link
scoutek Re: Czy piszesz o "Taxi driwer"? 24.06.11, 20:28 "You're talkin' to me?" tak, o taxi driver :))) Odpowiedz Link
dupetek Re: Czy piszesz o "Taxi driwer"? 24.06.11, 20:45 Wybacz mi Scoutku kochany, że nie zaglądałem do Twoich wątków!!!! :( Obiecuję poprawę! A swego czasu dużo przesiedziałem w kinie. Druga połowa lat siedemdziesiątych i pierwsze lata osiemdziesiąte. Później już zaczęła się gonitwa za kasą, która trwa do dziś:(! "Taksówkarza" widziałem niedługo po premierze. Odpowiedz Link
scoutek Re: Czy piszesz o "Taxi driwer"? 24.06.11, 20:47 zajrzyj na blog,bo warto, mam nadzieję.... Odpowiedz Link
dupetek Re: Czy piszesz o "Taxi driwer"? 24.06.11, 22:59 Zajrzałem na Twój blog, a tam czarna magia! Cholera wie jak się dopisać w komentarzach, cholera wie jak odczytać wcześniejsze komentarze i w ogóle wszystko cholera wie!:( Pozwolę sobie popyskowywać w Twoich wątkach na FzD jeśli nie będzie Ci to przeszkadzać oczywiście:) Odpowiedz Link
scoutek Re: Czy piszesz o "Taxi driwer"? 25.06.11, 09:04 Dupetku, czarno jest, to prawda, ale prosto: pod każdą notką są słówka o komentarzu, wystarczy kliknąć i otwiera Ci się okienko do pisania, więc można Ale będzie mi miło, gdy gdziekolwiek napiszesz swój komentarz, nawet na słupie, bylebym tyko mogła poczytać..... Odpowiedz Link
scoutek Re: Czy piszesz o "Taxi driwer"? 25.06.11, 09:09 sprawdziłam bez bycia zalogowaną: masz notkę, pod nią fejsbukowe lubię to, ale tuż nad tym jest link komentarze jak klikniesz to pojawia się okienko, a pod nim WSZYSTKIE już zamieszczone komentarze do tego tytułu Odpowiedz Link
scoutek nowy dziś stary 25.06.11, 19:21 To chyba dosyć zaskakujące, ale ja uwielbiam ten film i zawsze świetnie się bawię. To pewnie przez znakomitą reżyserię jednego z moich ulubieńców: Briana de Palmę, który ten film zrealizował w 1996, bazując na serialu telewizyjnym o tym samym tytule z lat 1966-1973 i jego kontynuacji 1988-1990. Odpowiedz Link
scoutek dla Ave 26.06.11, 18:40 To mało znany telewizyjny film Mike’a Nicholsa z 1986 roku, ale piszę o nim z dwóch powodów: otóż grają w nim znakomici aktorzy i muzykę zrobiła cudowna Carly Simon, o której było już przy okazji „Pracującej dziewczyny”. [...] Gdy myślę o tym filmie mam przed oczami scenę, gdy Rachel z córką śpiewają dziecięcą wyliczankę „Itsy Bitsy Spider”..... Odpowiedz Link
ave.duce Re: dla Ave 27.06.11, 08:39 Dzięki, Scoutku :) ps. wiesz, może Meryl ma już dość? Co powiesz o Shirley MacLaine albo o Diane Keaton? A o Anjelice Huston? Panie pierwsze, panowie potem. Odpowiedz Link
ave.duce i gUd :) Zdaję się na kąpetęcję specjalistki 27.06.11, 10:03 od "m00vi, m00vi" :) Odpowiedz Link
scoutek no nie wiem nie wiem 27.06.11, 18:38 chciałaś faceta to będzie facet ;))) zapraszam na blog Odpowiedz Link
ave.duce Re: no nie wiem nie wiem 27.06.11, 18:42 scoutek napisała: > chciałaś faceta to będzie facet ;))) > zapraszam na blog > ... czy chciałam ;) forum.gazeta.pl/forum/w,89075,126325187,126485520,Re_dla_Ave.html Lecę :) Odpowiedz Link
scoutek Re: no nie wiem nie wiem 27.06.11, 19:31 nie chciałaś, ale co mi szkodziło spróbować;))) Odpowiedz Link
scoutek Re: no nie wiem nie wiem 27.06.11, 19:43 i do tego TEN facet ci się nie podoba:)))))))))))))) Odpowiedz Link
ave.duce Re: no nie wiem nie wiem 28.06.11, 07:28 Nie lubię flejtuchów, choć podziwiam intelekt. Oczywiście - oceniam porucznika(?) Colombo, nie samego Petera Falka, którego prywatnie nie poznałam ;) Odpowiedz Link
scoutek facet czy kobieta? 28.06.11, 19:26 Film Jacka Claytona z 1974 roku, którego kanwą była słynna powieść Scotta F. Fitzgeralda, a scenarzystą Francis Ford Coppola, stał się kolejnym krokiem w rozwoju ...... Odpowiedz Link
scoutek Re: facet czy kobieta? 28.06.11, 19:48 to prawda;))))))))))))))) ale Daisy to ....... Odpowiedz Link
scoutek kobieta i dwóch facetów 29.06.11, 18:21 Świetna komedia z 2009 roku, zrealizowana bardzo skromnymi środkami przez Nancy Meyers wg jej własnego scenariusza. Otóż rozwiedziona właścicielka restauracji ....... Odpowiedz Link
scoutek Re: kobieta i dwóch facetów 29.06.11, 18:33 zdecydowanie polecam!!!! naprawdę..... Odpowiedz Link
scoutek facet!! i to jaki!!! 30.06.11, 19:16 Od razu mówię: film ma prawie 50 lat, bo powstał w 1964 roku, ale wydaje mi się, że nic nie stracił ze swojej wymowy. Zrealizowany przez ..... Odpowiedz Link
ave.duce Re: facet!! i to jaki!!! 30.06.11, 19:40 Zajrzałam. Fakt! ... piękna katastrofa ... taka :) Odpowiedz Link
scoutek Re: facet!! i to jaki!!! 30.06.11, 19:56 ktoś kiedyś chciał, żeby było o tym filmie..... albo mi się zdaje.... Odpowiedz Link
scoutek nowszy, bo z zeszłego roku 01.07.11, 18:55 To film, który jeden z naszych najwybitniejszych reżyserów kończył podczas swojego aresztu domowego w ..... Odpowiedz Link
scoutek Re: Coś lekkiego i radosnego? :) 02.07.11, 10:02 przecież zorba była ;)) przyjdzie czas to będzie, a Ty tam podskakuj:)))) Odpowiedz Link
scoutek Re: Coś lekkiego i radosnego? :) 02.07.11, 18:58 no to już dobra, masz co chciałaś.... koniecznie z trąbką.... Kto by pomyślał, że ten film ma 30 lat???? Wydaje się, że to tak niedawno ..... Odpowiedz Link
scoutek a tu niesamowite 03.07.11, 18:30 Jeden z piękniejszych filmów, ale piękniejszych wizualnie. To podróż dookoła Ziemi, ale i w sny, w które prowadzi nas ..... Odpowiedz Link
ave.duce Re: a tu niesamowite 03.07.11, 18:37 Nie skomentuję, bo - oczywista oczywistość - nie widziałam na oczy ;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: a tu niesamowite 03.07.11, 18:43 Przyznasz, że co jak co, ale komentarze mam wręcz wzorcowe :))) Odpowiedz Link
scoutek adaptacja 04.07.11, 19:41 Adaptacja, bardzo udana, mojej ukochanej książki z dzieciństwa. Bohaterów nie mogłam sobie wyobrażać inaczej, bo moje wydanie książki ...... Odpowiedz Link
scoutek Re: adaptacja 04.07.11, 20:10 hahahahahahahaha nooo nie za zbytnio....;)))))))))))) Odpowiedz Link
scoutek dzisiaj dosyć dużo 05.07.11, 19:28 Jeden z najlepszych seriali w historii telewizji na świecie, ma na swoim koncie 114 nominacji do nagrody Emmy. Trwał 15 sezonów, zaczęto go emitować 19 września 1994, a koniec nastąpił 2 kwietnia 2009 roku, ma w sumie 332 odcinki średnio trwające godzinę. W Polsce serial emitowała tv Polsat i od razu zdobył dużą widownię. ...... Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: forumowo filmowo 3 06.07.11, 06:57 Plan czy żywioł? Czekam na Jane Fondę. Catherine Hepburn. ,,, Odpowiedz Link
scoutek dziś żadna gwiazda, poza reżyserem 06.07.11, 19:08 Mamy bardzo prostą historię: młody chłopak Claude Bukowsky dostaje powołanie do wojska. W drodze do armii...... Odpowiedz Link
scoutek dla Ave 07.07.11, 19:27 Tym razem bardzo normalny film, dla wszystkich, którzy lubią filmy obyczajowe, w których jest duża dawka optymizmu po ciężkich przeżyciach osobistych. Otóż Cynthia po rozwodzie nie może dojść do siebie ...... Odpowiedz Link
scoutek muzyka..... 09.07.11, 08:24 Gdyby żył, 3 lipca skończyłby 67 lat. Ciekawe, czy byłby taką legendą, jaką stał się po śmierci, tajemniczej i na pewno przedwczesnej. ....... Odpowiedz Link
ave.duce Re: muzyka..... 10.07.11, 07:45 Widziałam ten film!!! www.youtube.com/watch?v=DKbPUzhWeeI Odpowiedz Link
scoutek zapomniany nieco 10.07.11, 19:21 Jedna z najlepszych komedii jakie nakręcono, teraz już niestety nieco zapomniana. Sidney Pollack nakręcił ją w 1982 roku i w naszych, ciężkich czasach stanu wojennego cieszyła się wielkim, w pełni zasłużonym, powodzeniem. Bohater filmu, aktor Michael Dorsey ...... Odpowiedz Link
scoutek serial 11.07.11, 21:54 To jeden z moich ulubionych seriali. Najpierw zachwycił mnie pomysł, aby akcja całego sezonu mieściła się w ciągu jednej doby...... Odpowiedz Link
ave.duce Re: serial 11.07.11, 21:59 Łatwe :) Oglądałam tylko 1. część - dobra była i kawałeczek 2. - znużyło mnie... Odpowiedz Link
ave.duce A skąd taki Scoutek wie, ile 06.07.11, 19:12 jest "wejść dziennych na blog"? Czy nocne też się liczą? Wg jakiego czasu? Odpowiedz Link
scoutek Re: A skąd taki Scoutek wie, ile 06.07.11, 19:18 dobowe są statystyki mam nie jest źle ;))) Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Dzisiaj Stallone kończy 65 lat 07.07.11, 00:24 Może gość jest kolekcjonerem Złotych Malin, może zagrał w całej masie kiepskich filmów, może jego zdolności aktorskie są równie wielkie jak zdolności aktorskie Schwarzeneggera, ale... Stworzył(napisał scenariusz i zagrał główną rolę) jeden znakomity film - pierwszą część Rocky'ego. Świetny przede wszystkim dramat, działający na wyobraźnię całego pokolenia czy może nawet pokoleń, które się na nim wychowały, z wieloma kultowymi scenami i z bardzo prostym i jasnym przesłaniem. Z jednej strony historia jakby uszyta na miarę amerykańskich marzeń, wręcz propagandowa, a z drugiej bardzo skromna, prosta i niebijąca po oczach patosem, o co bardzo łatwo w takim wypadku i co bardzo zepsułoby film. Co ciekawe nawet ten słabiutki aktorsko na przestrzeni prawie 40 lat Stallone wypadł tam rewelacyjnie. Zapadająca się twarz i bełkotliwy styl mówienia doskonale stworzyły postać Rocky'ego. Jedyne co mnie nieco drażni w tym filmie(co zresztą jest charakterystyczne dla chyba wszystkich filmów o boksie), to kompletnie nierealistyczne sceny walk ringowych. Wszystkie pozostałe części to już jedynie odcinanie kuponów. Ale za tę pierwszą część należy mu się wielki szacun. p.s. Sam film nigdy mnie nie podniecał jakoś szczególnie w tym sensie, że nie działał na moją wyobraźnię, jak to często jest z tego typu kultowymi filmami. Tak więc piszę to wszystko, że tak powiem, na chłodno. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Dzisiaj Stallone kończy 65 lat 11.07.11, 22:04 Nie znam się na filmach, ale z zainteresowaniem oglądałam Specjalistę, Zabójców, Na krawędzi, Stój, bo mamuśka strzela, Tango i Cash i Cop Land. Odpowiedz Link
scoutek ciekawe czy to widziałaś 12.07.11, 19:15 Mike Nichols to jeden z moich ulubionych reżyserów, a ta komedia zrealizowana przez niego w 1996 roku wprowadza mnie zawsze w doskonały nastrój. Mamy dwóch panów...... Odpowiedz Link
scoutek w samym środku tekstu niespodzianka;) 13.07.11, 19:14 Od zawsze kochałam powieści o Indianach, a Winnetou był moim ukochanym bohaterem, dlatego też gdy w 1990 roku w kinach pojawił się film ...... Odpowiedz Link
ave.duce Re: w samym środku tekstu niespodzianka;) 13.07.11, 19:59 Wiem, ale nie powiem... Niech licznik bije :) Odpowiedz Link
scoutek takie coś 15.07.11, 16:41 To, że ten film zrobił Adrian Lyne, da się wyczuć prawie od razu. Nakręcił go w 2002 roku, szesnaście lat po swoim najsłynniejszym filmie ..... Odpowiedz Link
ave.duce Re: takie coś 15.07.11, 17:30 scoutek napisała: > To, że ten film zrobił Adrian Lyne, da się wyczuć prawie od razu. Nakręcił go w > 2002 roku, szesnaście lat po swoim najsłynniejszym filmie ..... > Jasne, jasne :) Pierwszy raz słyszę ;) Odpowiedz Link
scoutek coś bardzo rozdmuchanego 16.07.11, 17:37 Najnowszy film Jerzego Skolimowskiego opowiada o uciekinierze i uciekaniu..... Odpowiedz Link
scoutek powinniście pamiętać 18.07.11, 18:50 Jak ja lubiłam ten serial! Przy telewizorze siedziałam zawsze od pierwszej do ostatniej chwili, bo muzyka, zarówno ..... Odpowiedz Link
ave.duce Re: powinniście pamiętać 19.07.11, 08:25 Zajrzałam. Pamiętam. Ale to nie ja fascynowałam się Arsenem Lupinem, a moja Mama ;) Odpowiedz Link
scoutek Forman po raz trzeci 20.07.11, 18:46 To już trzeci film Milosa Formana, o którym piszę. Ale to film chyba najbardziej utytułowany, nagrodzony największą ilością statuetek i chyba najpiękniejszy z różnych względów. Otóż historia inspirowana życiem, karierą i śmiercią ...... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forman po raz trzeci 21.07.11, 20:37 1981 rok. Marzec. Teatr na Woli. W roli Mozarta - Polański, w roli Salieriego - Łomnicki. Reżyseria - Polański. Miałam szczęście... ps. film świetny. To napisałam ja, Ave - kompletna ignorantka "filmowa" :) Odpowiedz Link
scoutek Diane.... 23.07.11, 16:16 W 2003 Nancy Meyers zrealizowała ten film, a do udziału zaprosiła pięcioro znanych bardzo aktorów, z czego dwie to prawdziwe gwiazdy. Film oryginalnie zatytułowany ..... Odpowiedz Link
scoutek Chiny.... 24.07.11, 19:52 Spokojny i długi (prawie trzy godziny) film zrealizowany w 2007 roku przez reżysera urodzonego na Tajwanie..... Odpowiedz Link
tojajurek Kocham kino... 09.07.11, 16:31 Radzieckie, rzecz jasna. A najbardziej uwielbiam filmu najgłebszego socrealizmu. Takie tam wszystko śliczne, bajkowe, o niebo lepsze od szarej i skomplikowanej rzeczywistości. Może to po części dlatego, że pierwszym filmem jaki w życiu obejrzałem w kinie Giewont, był "Świat sie śmieje", po którym sterroryzowałem rodzinę i chodziłem na ten film codziennie, aż go zdjęli z afisza. Ale właśnie przypomniało misie, że kiedyś przed laty obejrzałem niechcący radziecki film o faszystowskiej napaści na ZSRR i bohaterskiej obronie przed kwiożerczą hordą napastników. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, iż film ten nakrecono w 1940 roku (tak!), zaś zaśnieżone pola walk oraz krój mundurów najeźdźców ewidentnie nawiązywały do wojny fińskiej. A bohaterstwo bohaterów radzieckich było powalające. Do dziś nie daje mi spokoju jaki był tytuł tego dzieła i kto był jego twórcą. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Kocham kino... 27.07.11, 18:26 Zupelnie jak wiele hamerykanskich filmow. Odpowiedz Link