Dodaj do ulubionych

chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi

16.03.11, 14:31
chodzi do przedszkola od września, rozumie wszystko co się do niego mówi, poprawnie wykonuje polecenia. mówi słowa : mama, baba, da, jejek (dziadek); samogłoski powtórzy wszystkie, spółgłoski tu jest duży problem. słów nie chce powtarzać.
wizyty u logopedów nic nie wnoszą bo słyszę ciągle to samo - czekać chłopcy tak mają, zalecają ćwiczenia których nie chce wykonywać, jeden zalecił podawanie kidabionu- podawałam 4mc, nic nie ruszyło, czytałam, że niewiele pomaga.u foniatry to samo- było dodatkowo badanie słuchy które wyszło dobrze.
teraz czekam na wizytę u foniatry w czd może tam coś nowego powiedzą, bo nie wydaje mi się to normalne by w tym wieku miał aż takie opóźnienie w mowie.
od pewnego czasu nie potrafi się skupić, stał się nerwowy, wybuchowy gdy próbuje coś mi przekazać pokazując rękoma i wydając dźwięki typu : oooo, aaaa, ale ja nie zawsze go potrafię zrozumieć.
martwię się bardzo tym, może inne mamy coś poradzą i trochę uspokoją mnie.
pozdrawiam. K.
Obserwuj wątek
    • melani5 Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 16.03.11, 16:35
      A napewno nie ma problemu ze sluchem?u nas dopiero trzeci laryngolog dokladnie przeprowadzil badanie i zobaczyl ze maly zle slyszy. Tez mialam wrazenie ze wszystko rozumie. Ale teraz widze ze tak nie bylo. Wczesniej np.zadawal pytanie "tata w pracy?" i poki nie odpowiedzialam przynajmiej 3 razy "tak,tata w pracy", maly powtarzal pytanie naokraglo. Bralam to poprostu za natrectwa,ehocholie. Od poniedzialku(zalozylismy dreny),skonczylo sie powtarzanie.Mowa pomalu rusza,dzisiaj na spacerze powiedzial: mama szybko! ,pszczola,patyk, kamyk,traktor. To sa nowe slowa. Maly ma dwa jezyki wiec jest mu trudniej,ale wierze ze nadgoni zaleglosci.
      pozdrawiam i zycze zeby synek sie szybko rozgadal
    • mywork Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 16.03.11, 18:32
      myślę, że mały jest już na tyle dużym chłopakiem, że niemożliwość skomunikowania się go stresuje. Dlatego jest bardziej nerwowy i nie może się skupić. Może powinniście oprócz logopedy korzystać z wizyt u psychologa, który pomoże mu przetrwać trudne chwile, sprawdzi faktyczne możliwości skupienia i pokaże jak pracować z synkiem.

Czy dziecko było badane pod względem motoryki? To jest bardzo ważne czy motoryka mała i duża są rozwinięte stosownie do wieku, ma to również wpływ na mowę!!!

Z badań słuchu - koniecznie trzeba zrobić badanie potencjałów wywołanych (BERA/ABR). Bo może dziecko ma uszy jak najbardziej zdrowe ale sygnał źle idzie potem do mózgu. Warto sprawdzić.

Czy dziecko było badane przez neurologopedę? Czasem zwykły logopeda nie pomoże.

Zbadaj wzrok synka! To,że dziecko generalnie widzi nie znaczy, że nie ma problemów ze wzrokiem, a to może właśnie prowadzić do kłopotów z koncentracją. Warto sprawdzić.

No i z pewnością nie daj sobie wmówić, że chłopcy mówią później. To taka gadka-szmatka która studzi czujność rodziców, a potem się okazuje, że stracili kilka lat które mogli poświęcić na rehabilitację. Spokojnie przebadaj synka ale tak bez stresu, nie musisz wszystkiego załatwić w jednym miesiącu! Najważniejsze, że syn rozumie mowę, a to już połowa sukcesu!!! I przede wszystkim powtarzaj młodemu że jest wspaniały, wielki, cudowny. To też pomaga ;-)

Z suplementów spróbuj tran i EyeQ, było o tym w wielu wątkach.
    • maja_sara Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 16.03.11, 23:26
      A u audiologa byłaś? To, że chłopiec słyszy i rozumie polecenia, które są do niego kierowane, nie jest jeszcze gwarancją idealnego słuchu. Może miec zaburzony słuch fonemowy, mieć problemy z różnicowaniem samych głosek.
      A logopeda, który mówi, że 3,5letni chłopcy "tak mają", to nie logopeda. Proszę popytać znajomych o DOBREGO logopedę w okolicy, kogoś z doświadczeniem. Chłopiec w wieku pani synka powinien już móić całymi zdaniami, bawić się słowem, zadawać pytania, mnóstwo pytań. 3. rok zycia dziecka to istny rozkwit mowy.
      Proszę poszukać logopedy i zacząć z synem terapię.
      Ale najpierw audiolog.

Pozdrawiam.
      • szangala_23 Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 17.03.11, 07:20
        Dziękuję Wam bardzo za wskazówki, nikt nigdy nie mówił mi o takich badaniach i tych lekarzach. Oczywiście mam stracha ogromnego, że coś może rzeczywiście jest nie tak z Małym.
        Więc tak na 7 kwietnia mamy wizytę u laryngologa w Kielcach, w kwietniu też w czd w Warszawie u foniatry. Co do reszty lekarzy Drogie Mamy to wam powiem, że nie mam pojęcia gdzie szukać i kogo gdyż mieszkam w mniejszej miejscowości od niedawna. A może któraś z Mam czytających mieszka w świętokrzyskim lub była u innego specjalisty i może go polecić ( może woj. kuj - pom, Warszawa). Chodzi mi o audiologa, dobrego laryngologa, logopedę, psychologa dziecięcego, neurologopedę. Lepiej by było gdyby przyjmowali w ramach nfz-tu ale niekoniecznie.
        Patrzyłam wczoraj na na alle na eyeq, ten można kupić czy lepiej w aptece? ?Jak go dawkować? A tran jaki? A może ten olej z wiesiołka lub pestek winogron? Dziękuję za pomoc.
        p.s. mały odkąd poszedł do przedszkola częściej choruje - na zapalenie ucha, zatoki, pani doktor powiedziała, że 3 migdał do usunięcia, stąd wizyta u laryngologa, o co pytać laryngologa w związku z nie mównieniem mojego smyka, o jakie badania poprosić, co ma zbadać ?
        p.s. 2 te badania na motorykę gdzie to sprawdzić, i badanie potencjałów wywołanych (BERA/ABR).
        • maja_sara Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 17.03.11, 10:21
          Najpierw zajęłabym się diagnozą lekarską, czyli laryngolog i audiolog, a potem, już z diagnozą, udała się do sprawdzonego i polecanego logopedy. Neurologopeda być może w ogóle nie będzie potrzebny. Ćwiczenia słuchu powinien umieć prowadzić logopeda dziecięcy, bez specjalizacji z neuro. Może się okazać, że maluch ma po prostu opóźniony rozwój mowy o nieznanej etiologii i tu też wystarczy "zwykły" logopeda.

Głowa do góry!
        • mywork Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 18.03.11, 16:59
          ja bym migdały wycięła jeśli laryngolog zaleca i są częste infekcje. Mój starszy syn miał niedosłuch wynikający z przerośniętych migdałów, które uciskały gdzieś tam. I nawet nie miał częstych infekcji, ale pięć razy dopytywał co mówimy. Wycięłam i wszystkie problemy zniknęły już w parę dni po zabiegu. Byłam w szoku.

BERA robi właśnie laryngolog jeśli ma sprzęt albo powie gdzie zrobić. Ja robiłam w prywatnej przychodni laryngologicznej bo państwowo nie było terminów już na dany rok :-(.

Motorykę bada lekarz rehabilitacji w poradni rehabilitacyjnej dla dzieci, trzeba mieć skierowanie od pediatry.

Generalnie ja bym zaczęła od tych nieszczęsnych migdałów, po ich wycięciu tak ok miesiąc później można już badania słuchu robić (pamiętaj tylko żeby dziecko nie miało w tym czasie żadnej infekcji bo wyjdą fałszywe). Jak tu zrobicie porządek i dalej dziecko będzie jednak miało kłopoty to trzeba dalej sprawdzać - logopeda, psycholog, motoryka, itd. Ale ci wszyscy specjaliści będą najpierw pytać jak badania słuchu więc najpierw to załatw.
          • paulina.oliwier Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 19.03.11, 09:55
            Moje dziecko ma również 3 lata i już 7 miesięcy.
            Mówi trochę więcej od twojego.
            Byłam u: laryngologa, neurologa, logopedy i psychologa. I co? NIC.
            Cierpliwie czekam.
            • ania.moc mam tak samo 19.03.11, 18:17
              witam
              mój synuś 3 lataka 5mc mówi; mama, tata, pa pa, nie, nie ma, to, ba ba, oooo, aaaa, częś zwierząt naśladuje, bee, meee, coś podobnego do ssss (wąż) mu,
              i to chyba wszystko
              byliśmy u neurologa ABR mial robione jest ok, wzrok ok, byliśmy u Cieszyńskiej kazała ćwiczyć, ćwiczymy ale efektu btak od 4 mc...........
              mamy 3 latków jak chcecie to piszcie może wymienimy sie doświadczeniami ania.moc@gazeta.pl
              aaaa i co do nerwowości to TAK jest na pierwszym miejscu z braku możliwości powiedzenia co chce (a rozumie wszystko)
              • szangala_23 Re: mam tak samo 20.03.11, 10:52
                dziewczyny już trochę załatwiłam i tak :
                6 kwietnia wizyta u logopedy i foniatry w warszawie w czd
                7 kwietnia laryngolog
                11 maja za radą jednej z mam wizyta w poradni dla dzieci autystycznych.
                a co do migdałów to wszystkie się wycina czy tylko ten 3?
                jak ćwiczycie z dziećmi w domu?
                • ania.moc cwiczenia 20.03.11, 13:24
                  -ksiązeczki cieszynskiej codziennie do sluchania ok 15min
                  - czytanie bajek
                  - nauka kolorów
                  - memory
                  - domino
                  - naśladownictwo zwierząt
                  - rysowanie z dzieckiem
                • mywork Re: mam tak samo 21.03.11, 12:51
                  3 migdał wycina się całkowicie, natomiast boczne ewentualnie się podcina jeśli jest potrzeba.
                • andzia_s do szangala_23 25.03.11, 15:21
                  Witam
                  szangala_23 , ja na twoim miejscu bym sie wstrzymała z wizytą wtej poradnii dla dzieci autystycznych. ja mam córke, która ma 2,5 roku. Pani psycholog w przedszkolu stwierdziła, że moje dziecko ma symptomy autyzmu. Nie musze chyba mówić co przezywałam jak to usłyszałam. natychmiast poszłam do dobrego neurologa w Warszawie, który z kolei polecił mi neuropsychologa z Instytutu Matki i dziecka. Pani neuropsycholog zrobiła testy mojej córce i okazało się, że żadnych symptomów autyzmu nie ma.
                  Ja jestem z Wawy, ale pochodze ze świętokrzyskiego (Ostrowiec) Jakbyś chciała pogadać ewentualnie jakbyś chciała kontakt do Pani neuropsycholog, która ma tytuł profesorski to odezwij sie do mnie. Moja córka od dwóch miesięcy zaczyna wreszcie coś mówić, a nawet tworzyć zdania. Od stycznia chodzimy na integracje sensoryczną.

W przypadku twojego dziecka, lepszy bedzie neurologopeda a nie zwykły logopeda.

Pozdrawiam i podaje do siebie gg: 412153
            • mywork Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 21.03.11, 12:53
              Paulina.oliwier, dawno cię nie było!

A jak z rozumieniem mowy u twojego synka? Ma z tym problem?
    • kuba.27 Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 21.03.11, 08:09
      Ja chcę Ci tylko powiedzieć, że mój syn rozgadał się jak skończył 4 lata. Też się martwiłam, chodzimy na terapię do neurologopedy i SI. Też zaczynał od mówienia samogłosek, potem wskoczyły spółgłoski, choć oczywiście nie wszystkie mówi poprawnie. Teraz ma 4, 3 miesiące i każdy dzień to jakieś nowe dźwięki, słowa.
      Życzę Ci napotkania dobrych terapeutów, którzy pomoga Twojemu synkowi "rozwiązać język",
      pozdrawiam.
      • ania.moc Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 21.03.11, 21:10
        a z jakiego jestes miasta?
        możesz kogoś polecic?
        • neighbor Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 22.03.11, 03:48
          Witam

Mój synek ma 3 lata 3 miesiące i jego mowa od roku stoi w miejscu.
          Badanie słuchu OK, w zeszłym tygodniu miał podcinane wędzidełko pod językiem bo było krótkie

Aktualnie mowa ogranicza sie do słów:
          balon
          bambo
          niebo
          ogon
          nie
          mama
          baba
          ma (nie ma)
          łała (tata)
          łał (znaczy: zepsuty, gorący, zimny),
          bumbum (znaczy: samochód),
          apa (ciocia)
          mniam - mniam (znaczy: jeść, sklep, coś słodkiego),
          opa-opa albo ap-ap ( znaczy: trampolina),
          łoło (znaczy: wójek, dziadek)
          niań (znaczy szlaban)
          uff uff (lokomotywa)
          bach
          beee (znaczy: kupa)

Mieszkamy w Warszawie, byłam u 3 logopedów i każdy zwrócił uwagę na wędzidełko.
          Poza tym nie widzą nic niepokojącego - mowa rozwinie się z wiekiem.
          Bardzo mnie denerwują takie diagnozy.. nie wiem co dalej? gdzie uderzać żeby mu pomóc?
          • paulina.oliwier mywork 22.03.11, 20:13
            Oliwier ma 8miesięcznego brata -dlatego dawno mnie nie było;)
    • kruszyna2000 Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 31.05.11, 23:20
      Witajcie! pisze tu po raz pierwszy. Niedawno dowiedzialam sie ze synek(3lata i 3mies)ma afazje motoryczna. Wyrazy, ktore uzywa to mamu, albo mamo, ata( co znaczy tata),babo albo baba,si, ba,bam, ja i dzwiekonasladuje niektore zwierzeta oraz rzeczy ktore chce dostac. Pozatym slysze tylko wypowiadane w roznej intonacji aaaa. Bardzo sie martwie bo chcialabym mu jak najszybciej pomoc.We wrzesniu planowalismy, ze pojdze do przedszkola ale nie wiem jak wyglda integracja takiego dziecka z dziecmi ktore rozwijaja sie prawidlowo...Moze ktoras z was ma doswiadczenia?Nie wiem od czego zaczac.Czytam to forum i zaznajamiam sie z wiadomosciami o szkole krakowskiej, prof.Cieszynskiej i jej metodach.... W czerwcu jestesmy zapisani na 3wizyty w osrodku dla dzieci z zaburzeniami rozwojowymi Rzeszowie..Zdaje sobie sprawe ze to malo..prosze dodajcie otuchy..:((
      • mywork Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 17.06.11, 16:45
        kruszyna, wszystko zależy od rozumienia mowy. Jeśli tu jest dobrze to będzie wykonywał polecenia nauczycielek i powinien sobie poradzić. Poproś tylko panie żeby porozmawiały z dziećmi, że twój synek ma kłopoty z mówieniem i żeby dały mu szansę. Dzieci jeśli są uświadomione to bardzo się starają, w tym wieku mają jeszcze instynkt opiekuńczy i nie wyśmiewają odmieńców. Muszą tylko wiedzieć o co chodzi. Inaczej mogą wycofywać z kontaktów z twoich synem, bo zauważą, że coś jest nie tak ale nie będą potrafiły odpowiednio zareagować.
        Jakby były jakieś kłopoty to każde państwowe przedszkole ma przydzielonego psychologa i logopedę i powinni z ich pomocy skorzystać. W przypadku przedszkoli prywatnych to nie wiem, pewnie zależy od właściciela.

Jeśli natomiast jest problem z rozumieniem mowy i wykonywaniem poleceń to już może być gorzej, ale to zależy od podejścia przedszkola. Musiałabyś porozmawiać z dyrekcją. Generalnie nie mogą Ci dziecka wyrzucić (mówimy o państwowym), ponoć jakaś ustawa wyszła i takim dzieciom należy się pomoc w przedszkolu bez dwóch zdań. Tak więc nie obawiaj się, że ci dziecko usuną czy coś takiego. Nie mają prawa. Ale mogą go inaczej traktować żeby mieć święty spokój, narzekać jaki to on niedostosowany i takie tam..... wszystko zależy od podejścia nauczycielek i tego, czy im się chce podjąć wyzwanie czy nie.
        • dziczek1983 Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 04.07.11, 10:41
          Witam, mój syn ma 4 lata. Mówi mama, tata, Sieś (Grześ), Fasik (Fafik - pies), pić, jeść, cześć, dom, maś (masz), daj, tata tasi (tata w pracy), bumbum, ciuchciuch, Fafaf (Olaf), Juja (Jula), Kaka (kaczka), baba, Ziazia (dziadzia), wuj, ciocia, tam, to, tu, ja siem (ja chcę), choć, pani, siusiu, dupa (tak mówi na kupę i zupę no i oczywiście na pupę:-) ), siusiak, koko (oko), nos, nie, tak, nie ma, kucie (klucze) i nie pamiętam akurat więcej, ale niby troche tego jest... Ale... mówił wcześniej niektóe słowa a nawet wyrażenia typu, "mama sie (chce) jeść" a teraz tego nie mówi, tylko zwykłe wołanie "jeść"... Do tego nie tylko mam wrażenie ale jest to potwierdzone przez psychologa, że ma problem z rozumieniem biernym.. np. pokaż buta - ok. ale już pokaż co zakładamy na nogę - tego nie wie itp. Przychodzi do mnie i mówi mama bmbum, pytam "czy chce jechać samochodem?", odpowieda TAK, pytam "a gdzie chcesz jechać?" a on- TAK (choć wiem że chce jechać do babci np.).. Jak wychodzi z przedszkola i pytam co robił odpowieda TAK, jak pytam czy rysował odpowiada TAK, jak pytam czy latał samolotem odpowiada TAK....1,5 roczny brat więcej rozumie niż on (takie mam wrażenie) tylko też tutaj jest problem (i to też spostrzeżenie nie tylko moje ale i psychologa) że on nie chce często współpracować, ciężko powiedzieć czy nie rozumie czy nie chce mu się.. I to kolejne kłopoty, nie ubiera się sam, nie założy butów, nie rozbiera się, je sam w przedszkolu w domu czasem, nie jeździ na rowerku. Jesteśmy pod opieką CZD w Międzylesiu, u neurologa (wynik EEG nieprawidłowy, ale bez leczenia, brak objawów, badanie bez zastrzeżeń), u logopedy (porażka, u pani siedzimy 5 minut, pyta co u nas i na tym się końcy, na szczęście w przedszkolu jest na miejscu i bierze go w obroty), u psychologa (miał robione testy, wyszły nie najgorzej, nawet te ćwiczenia na rozumienie wykonał, ale było widać że się głowi i ciężko było stwierdzić czy wie czy trafiał), u foniatry (słuch idealny), oraz pod opieką poradni psychologiczno-logopedycznej u nas w miejscowości (chodzi na terapię wczesnego wspomagania rozwoju z elementami SI - prowadzone przez psychoterapeutę i neurologopedę), i od marca chodzi do przedszkola (powiedzmy, więcej się nachorował niż nachodził, mam nadzieję że teraz nadrobi). Generalnie olewka, w ZCD jesteśmy za nudnym przypadkiem jak pytam o jakieś badania, to uważają że nie ma podstaw, że wszystko jest w porządku i trzeba czekać, że przedszkole na pewno pomoże. Pani logopeda wręcz na pierwszej wizycie stwierdziła, że dziecko męczę tymi jazdami po lekarzach :-|... no cóż, chodzimy do niej, zeby były papierwy do ewentualnych terapi czy do szkoły).. Dziecko ewidentnie odstaje od dzieci w przedszkolu, na zajęciach z gimnastyki korekcyjnej nie potrafi wykonać wielu ćwiczeń, jest bardzo niezdarny, ma obniżone napięcie mięśniowe w części barkowej a neurolog stwierdził miękką tkankę stawową (chyba) i żedlatego jest taki niezdarny, ale uspokoił że to z czasem minie... :-|
          • mywork Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 05.07.11, 11:13
            dziczek, z tymi badaniami to on poniekąd mają rację. Nie ma innych badań niż te co zrobiłaś za bardzo. Twojemu dziecku nie są potrzebne nowe badania ale terapia. Bo w zaburzeniach rozwojowych terapia wygląda podobnie - po prostu zależy od objawów. Jak są problemy ruchowe to się rehabilituje ruchowo, jak problemy z mową - to logopedycznie, itd. Skup się na tych sferach gdzie twój syn ma braki i w tym temacie zapewnijcie terapię. I dodam jeszcze to, czego większość rodziców zrozumieć nie może lub nie chce. Zorganizowana terapia to tylko 1/10 sukcesu, reszta to ciężka praca w domu, wielokrotne powtarzanie zaleconych ćwiczeń. No nie ma mocnych żeby terapeuta podczas 45 wizyty raz w tygodniu dokonał cudów. Trzeba w domu też ćwiczyć co nie co.
    • mipi2005 Re: chłopiec 3 lata 6 miesiecy nie mówi 13.09.11, 11:49
      www.logopeda.graphium.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka