knauber 10.09.06, 14:42 Słyszałam,że diagnozowanie pod tym kątem SI jest w 3 ośrodkach,2 w Warszawie a 3 w Gdańsku.Ciekawi mnie jak to się odbywa ile to jest wizyt itd. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwpal Re: Integracja sensoryczna 10.09.06, 14:59 >knauber napisała: > Słyszałam,że diagnozowanie pod tym kątem SI jest w 3 ośrodkach,2 w Warszawie > a 3 w Gdańsku.Ciekawi mnie jak to się odbywa ile to jest wizyt itd.< Tak mało??? W Poznaniu są w tej chwili 3 gabinety ZObacz na stronach stowarzyszeń www.integracjasensoryczna.org.pl www.pstis.org Są tam listy terapeutów (nie ma tam tylko tych niezrzeszonych); każdy terapeuta SI (tylko po kursie IIst.) ma uprawnienia do doagnozowania i prowadzenia terapii. Diagnoza to zwykle 1-2 spotkań; w sumie ok 1,5-2 godzin. Przeprowadza sie z dzieckiem określone próby wg kwestionoriusz SI i PołudniowoKalifornijskich testów Integracji Sensorycznej; bada sie funkcjonowanie układu przedsionkowego, proprioceptywnego i zmysłu dotyku. Odpowiedz Link
knauber Re: Integracja sensoryczna 10.09.06, 19:08 Dzięki bardzo,jestem mile zaskoczona,że terapeuci mają takie uprawnienia.Pozdrawiam! Odpowiedz Link
knauber Re: Integracja sensoryczna 10.09.06, 19:24 Jeszcze mam pytanko,od kogo muszę mieć skierowanie na diagnozę SI? czy można to zrobić prywatnie? Odpowiedz Link
iwpal Re: Integracja sensoryczna 10.09.06, 22:31 >knauber napisała: > Dzięki bardzo,jestem mile zaskoczona,że terapeuci mają takie > uprawnienia< Tak, stanowi certyfikat, który otzrymujemy, po zdaniu egzaminu praktycznego (umiejętność stosowania testów SI, studium przypadku) i teoretycznego. Jest zaledwie kilka ośrodków, które prowadzą SI w ramach rehabilitacji finansowanej przez NFZ (np.OWI w Warszawie i Gdańsku) lub z puli oświatowej (niektóre poradnie psychologiczno-pedagogiczne - jedną znam w Poznaniu); pozostałe ośrodki i gabinety sa prywatne - zarówno diagnoza, jak i terapia sa płatne. Odpowiedz Link
knauber Re: Integracja sensoryczna 11.09.06, 12:14 Iwono!może wiesz ile na prywat kosztuję diagnoza a ile terapia(tak mniej więcej) Odpowiedz Link
mamaadika Re: Integracja sensoryczna 11.09.06, 12:18 W Łodzi zdiagnozowanie kosztuje 150PLN ,terapia za 1mc - 350PLN (4h tygodniowo) Odpowiedz Link
iwpal Re: Integracja sensoryczna 11.09.06, 13:15 W zależności od regionu, koszt diagnozy 100-200, koszt terapii 60-100. U mnie diagnoza 120, terapia 60 Odpowiedz Link
knauber Re: Integracja sensoryczna 15.09.06, 14:18 Mam jeszcze jedno pytanko,jeśli diagnoza jest na 2-3 spotkaniach to łączny koszt to 120zł,czy kazde spotkanie? Odpowiedz Link
iwpal Re: Integracja sensoryczna 15.09.06, 15:06 U mnie to łączny koszt, diagnoza to zwykle 1,5-2 godzin (jedno lub 2 spotkania); niektórzy liczą za kazdą godzine osobno, Odpowiedz Link
mamaadika Re: Integracja sensoryczna 11.09.06, 12:14 mam pytanko odnośnie diagnozowania sensorycznego ,otóż wczoraj rozmawiałam przez tel. z terapeutom o moich obawach co do nie mówienia mojego dwu latka przeprowadził on ze mną wywiad i na jego podstawie stwierdził że wszystko jest ok., następnie polecił mi wypełnić ankietę ze str www pstis.org i wrazie pytań jeszcze raz do niego zadzwonić ,zgodnie z poleceniem wypełniłam ankietę gdzie wszędzie wynik był "0" . Od niedawna zaglądam na waszą stronę i mam coraz więcej obaw ,mój synek skończył 2 latka i prawie nic nie mówi(poza mama ,am yyyyyyyy,aaaaa,itp),zaczynam sie martwić .Co tak na poczatek mogła bym jeszcze zrobić? dodam że rozwija sie prawidłowo ,jest bardzo posłusznym i rozumnym jak na swoje małe dwa latka dzieckiem . Odpowiedz Link
iwpal Re: Integracja sensoryczna 11.09.06, 13:17 Diagnoza pzrez telefon rzadko komu sie udaje ;-) Natomiast przesiewowe pytania na stronie pstis dotyczą nieco starszych dzieci, niektóre są diagnostyczne takze dla maluchów (np.dotykowe, niektóre pzredsionkowe), inne natomiast nie dają sie do nich odnieśc. Jeżeli mimo wszystko masz wątpliwości - umów sie z terapeutą na spotkanie. Odpowiedz Link