Dodaj do ulubionych

stroj biblijny

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.08.02, 16:18
"idz a rozwiaz wor z biodr twoich, z zzuj buty twe z nog twoich. I uczyn tak,
chodzac nago i boso" (Iz 20:2)
Obserwuj wątek
    • Gość: freelove Re: stroj biblijny IP: 62.251.145.* 08.08.02, 03:39
      Pisz co chcesz, komplikuj sprawy, zadawaj zagadki i prowokuj. A ja i tak lubie
      Cie po prostu naga.
      Badz lubie swoje wyobrazenia...
      Fajnie sie pisze posty po sliwowicy he he he
      Swawolny_frywolny
      • Gość: beatusek Re: stroj biblijny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 09:24
        Ja i prowokacja? A w zyciu!!!!! ja tylko idac za slowem biblii nawoluje do
        przybrania stroju tego prawdziwie gustownego. Ludzie odkryjcie sie na slonce i
        wiatr!!!!!!!
        • ireo Re: stroj biblijny? 08.08.02, 10:46
          książka, którą cytujesz, zawiera poza tym jeszcze sporo tekstu...
          ciekawe, dlaczego wybierasz sobie tylko to jedno zdanie, które w dodatku
          przedstawiasz w fałszywym kontekście?
          chcesz chodzić nago, to sobie chodź (chociaż ja się do Ciebie nie przyłączę),
          nikt Cię przecież na siłę nie będzie ubierał, ale po co podpierasz się przy tym
          biblią?
          • Gość: beatusek Re: stroj biblijny? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 10:57
            ups...chyba urazilam czyjes uczucia religijne. Nie pozostaje mi nic innego jak
            okryc sie milczeniem.
            • ireo Re: stroj biblijny? 08.08.02, 11:35
              alez nie, nie urazilas. przynajmniej nie moje, bo nie uwazam, zeby religijnosc
              opierala sie na uczuciach - raczej na decyzjach. sprzeciwilem sie tylko
              przeinaczaniu pisma i wykorzystywaniu go do zabawy, czyli napisalem, co mysle.
              mam nadzieje, ze nie poczulas sie dotknieta. niekoniecznie musze rozmawiac
              tylko z tymi, z ktorymi sie zgadzam, prawda? :-)
              • Gość: beatusek Re: stroj biblijny? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 11:56
                Nie czuje sie urazona. kazdy ma prawo do wlasnego zdanie. sadze jednak, ze sie
                poprostu nie zrozumielismy (ulomnosc slowa pisanego). Nie przeinaczam biblii.
                Cytat ten jest doslowny (zajrzyj do biblii przekladu jakuba Wujka) zas slowa te
                brane byly doslownie juz w przeszlosci
                "zrzucajac szaty, jurodliwy odrzuca cielesnosc:ubranie cielesne"...."Swiety
                Idiota wedruje po swiecie nago, aby zuchwale zademonstrowac, jak bardzo sie od
                tego swiata odwrocil".

czat ten pelen jest klotni, pretensji i wyzwisk. Pomyslalam, ze taki niewinny
                postulat wywola usmiech na ustach wielu ponurakow i spowoduje pozytywne
                reakcje. Jak widac pomylilam sie, a cytat z biblii okazal sie kontrowersyjny.

pozdrawiam i jednoczesnie polecam bardzo ciekawy artykul w ostatnim Przekroju
                "Golo, gdy niewesolo", wszystkie cytaty zostaly wziete z tego art. (to w razie
                gdyby filip Lobodzinski domagal sie tamtiem za bezprawne cytowanie)
                • ireo Re: stroj biblijny? 08.08.02, 13:46
                  1. nie pomylilas sie, bo wszak reakcja byla pozytywna (nie widac? :-))
                  2. aaa, jezeli Idiota, i w dodatku Swiety, to nie mam pytan :-)
                  3. przez przeinaczanie mialem na mysli bledna interpretacje. Wiem, ze cytat
                  jest prawdziwy, ale wyrwany z kontekstu - 'stroj' proroka mial byc szokujacym
                  znakiem zapowiadajacym 'hanbe Egiptu', zachowaniem wyjatkowym, a nie
                  rekreacyjnym 'wystawianiem sie na slonce' :-)
                  Przekroj niekiedy czytywalem, ale nie jest to dla mnie (excusez le mot) organ w
                  takich sprawach kompetentny...
    • kriek Re: stroj biblijny 08.08.02, 14:43
      beatusku... wielce-m tobie wdzieczny za nastroj :-)) zachecony wpisem chodze po
      biurze na bosaka. reszta w domu :-)))
      moim zdaniem kazdy sposob przywolania cytatum chocby i z Biblii jest dobry.
      Teksty sa po to zeby je brac i obracac na swoja korzysc lub pozytek bliznich,
      do diabla z egzegeza i jedyna sluszna interpretacja. Niech zyje beztroskie
      pasozytnictwo kulturalne (przynajmniej poki sa wakacje)

a co do jadu na czacie... w zupelnie innym kontekscie i o innych sprawach - ale
      sie nadaje w sam raz - Fryderyk Nietzsche pisal: "rzygaja zolcia i zwa to
      gazeta"
    • Gość: beatusek Re: stroj biblijny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 15:39
      do ireo: pelnam szacunku dla twej wiedzy. Doprawdy zaimponowales mi.

do krieka:
      -i oto chodzi Broda!!!
      (to cytat z kawalu, jesli go nie znasz to chetnie ci go opowiem:)))) ale moze
      nie na forum bo jedna z dwoch postaci jest Jezus:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka