Gość: beatusek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.08.02, 16:18 "idz a rozwiaz wor z biodr twoich, z zzuj buty twe z nog twoich. I uczyn tak, chodzac nago i boso" (Iz 20:2) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: freelove Re: stroj biblijny IP: 62.251.145.* 08.08.02, 03:39 Pisz co chcesz, komplikuj sprawy, zadawaj zagadki i prowokuj. A ja i tak lubie Cie po prostu naga. Badz lubie swoje wyobrazenia... Fajnie sie pisze posty po sliwowicy he he he Swawolny_frywolny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatusek Re: stroj biblijny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 09:24 Ja i prowokacja? A w zyciu!!!!! ja tylko idac za slowem biblii nawoluje do przybrania stroju tego prawdziwie gustownego. Ludzie odkryjcie sie na slonce i wiatr!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: stroj biblijny? 08.08.02, 10:46 książka, którą cytujesz, zawiera poza tym jeszcze sporo tekstu... ciekawe, dlaczego wybierasz sobie tylko to jedno zdanie, które w dodatku przedstawiasz w fałszywym kontekście? chcesz chodzić nago, to sobie chodź (chociaż ja się do Ciebie nie przyłączę), nikt Cię przecież na siłę nie będzie ubierał, ale po co podpierasz się przy tym biblią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatusek Re: stroj biblijny? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 10:57 ups...chyba urazilam czyjes uczucia religijne. Nie pozostaje mi nic innego jak okryc sie milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: stroj biblijny? 08.08.02, 11:35 alez nie, nie urazilas. przynajmniej nie moje, bo nie uwazam, zeby religijnosc opierala sie na uczuciach - raczej na decyzjach. sprzeciwilem sie tylko przeinaczaniu pisma i wykorzystywaniu go do zabawy, czyli napisalem, co mysle. mam nadzieje, ze nie poczulas sie dotknieta. niekoniecznie musze rozmawiac tylko z tymi, z ktorymi sie zgadzam, prawda? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatusek Re: stroj biblijny? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 11:56 Nie czuje sie urazona. kazdy ma prawo do wlasnego zdanie. sadze jednak, ze sie poprostu nie zrozumielismy (ulomnosc slowa pisanego). Nie przeinaczam biblii. Cytat ten jest doslowny (zajrzyj do biblii przekladu jakuba Wujka) zas slowa te brane byly doslownie juz w przeszlosci "zrzucajac szaty, jurodliwy odrzuca cielesnosc:ubranie cielesne"...."Swiety Idiota wedruje po swiecie nago, aby zuchwale zademonstrowac, jak bardzo sie od tego swiata odwrocil". czat ten pelen jest klotni, pretensji i wyzwisk. Pomyslalam, ze taki niewinny postulat wywola usmiech na ustach wielu ponurakow i spowoduje pozytywne reakcje. Jak widac pomylilam sie, a cytat z biblii okazal sie kontrowersyjny. pozdrawiam i jednoczesnie polecam bardzo ciekawy artykul w ostatnim Przekroju "Golo, gdy niewesolo", wszystkie cytaty zostaly wziete z tego art. (to w razie gdyby filip Lobodzinski domagal sie tamtiem za bezprawne cytowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: stroj biblijny? 08.08.02, 13:46 1. nie pomylilas sie, bo wszak reakcja byla pozytywna (nie widac? :-)) 2. aaa, jezeli Idiota, i w dodatku Swiety, to nie mam pytan :-) 3. przez przeinaczanie mialem na mysli bledna interpretacje. Wiem, ze cytat jest prawdziwy, ale wyrwany z kontekstu - 'stroj' proroka mial byc szokujacym znakiem zapowiadajacym 'hanbe Egiptu', zachowaniem wyjatkowym, a nie rekreacyjnym 'wystawianiem sie na slonce' :-) Przekroj niekiedy czytywalem, ale nie jest to dla mnie (excusez le mot) organ w takich sprawach kompetentny... Odpowiedz Link Zgłoś
kriek Re: stroj biblijny 08.08.02, 14:43 beatusku... wielce-m tobie wdzieczny za nastroj :-)) zachecony wpisem chodze po biurze na bosaka. reszta w domu :-))) moim zdaniem kazdy sposob przywolania cytatum chocby i z Biblii jest dobry. Teksty sa po to zeby je brac i obracac na swoja korzysc lub pozytek bliznich, do diabla z egzegeza i jedyna sluszna interpretacja. Niech zyje beztroskie pasozytnictwo kulturalne (przynajmniej poki sa wakacje) a co do jadu na czacie... w zupelnie innym kontekscie i o innych sprawach - ale sie nadaje w sam raz - Fryderyk Nietzsche pisal: "rzygaja zolcia i zwa to gazeta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatusek Re: stroj biblijny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 15:39 do ireo: pelnam szacunku dla twej wiedzy. Doprawdy zaimponowales mi. do krieka: -i oto chodzi Broda!!! (to cytat z kawalu, jesli go nie znasz to chetnie ci go opowiem:)))) ale moze nie na forum bo jedna z dwoch postaci jest Jezus:))) Odpowiedz Link Zgłoś