liska9 26.04.06, 15:50 Czesc, Po przebytych operacjach pozostały na moim ciele bliznowce. Chcę je usunąć.Czy znacie jakieś skuteczne metody walki z bliznowcami- kliniki, lekarze, metody itp? z góry dziękuję za info Liska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j.oker Re: bliznowce 26.04.06, 18:22 Bliznowce powstają w wyniku urazów, drobnych uszkodzeń skóry lub jako zejście zmian zapalnych (np. w trądziku). Odróżnia je od przerosłych blizn obecność wypustek. W leczeniu stosuje się początkowo maści fibrynolityczne, opatrunki okluzyjne z fluorowanymi sterydami lub wyciągi z roślin. Leczenie jest długotrwałe bywa zaś skuteczniejsze, jeśli wykorzystuje się opatrunki uciskowe. Z innych metod zaleca się wstrzykiwanie miejscowo roztworów zawierających sterydy. W starszych zmianach można podjąć się wycięcia chirurgicznego zmiany, zawsze połączonego z profilaktycznym działaniem przeciwzrostowym (naświetlanie, leczenie sterydami, oziębienie). Należy się liczyć z nawrotem keloidu, gdyż podłożem jego występowania jest skłonność osobnicza. Z najnowszych metod leczenia zaleca się wstrzykiwanie interferonu gamma. W celu leczenia chirurgicznego powinny Panie zgłosić się do gabinetu chirurgii plastycznej. W Lublinie w siedzibie Akademii Medycznej nietrudno będzie znaleźć lekarza plastyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: bliznowce 26.04.06, 18:55 Jokerze, nie prosciej byloby wkleic link do wypowiedzi, ktora nieudaolnie podajesz jako swoja? www.resmedica.pl/zdlekarz199.html Odpowiedz Link Zgłoś
brucee Re: bliznowce 26.04.06, 20:25 a może joker jest lek. med. Małgorzatą Lech?;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: bliznowce 27.04.06, 00:03 czy ja wiem, kamusiu? joker nie pisał (mimo wszystko) w pierwszej osobie zresztą, ja kiedyś też powiedziałam takiej jednej, że jestem wróżką, ona mi uwierzyła i do dziś czeka, żeby Harrison Ford położył jej kafelki z łazience -- komu dżinu, komu dymu Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik Re: bliznowce 27.04.06, 09:51 Z tego co pamietam, Han Solo jest stolarzem, a nie kaflem. No chyba, ze zniczem. Bo tluczek tu watki religijne zaklada. Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: bliznowce 27.04.06, 22:55 o, jabbu! jakze milo cie znowu nie moc poczytac w rozmajtowych watkach ;-))) widac zes w dobrej formie :) howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
j.oker Re: bliznowce 27.04.06, 15:44 Zapomniałem dodac skad ta informacja pochodzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: bliznowce 27.04.06, 22:59 przede wszystkim warto by sie upewnic, czy to na pewno bliznowce, a nie po prostu nieladne blizny; jesli jednak bliznowiec, to prognozy nie sa najlepsze - po prostu organizm reaguje nadmiernie na kazde uszkodzenie skory i proby wycinania bliznowca moga sie skonczyc powstaniem kolejnego; zalecane srodki nieoperacyjne [sterydy, ubrania uciskowe itp] moga pomoc, ale efekt kosmetyczny nie bedzie idealny; najlepiej znalezc w necie adres jakiejs [w miare duzej] kliniki w twojej okolicy, liska, i tam sprawdzic, z czym naprawde masz do czynienia; radzenie na odleglosc to jak przyklejanie plasterka na zlamana noge ;) pozdrawiam i zdrowia zycze :) Odpowiedz Link Zgłoś