Gość: Lord Soth IP: *.pu.kielce.pl 03.07.03, 15:21 Jestem za. Swój głos daje na TAK. Aborcja powinna być zalegalizowana. Tylko kobieta ma prawo decydować czy usunąc ,czy urodzić. Żaden parlament, a w dodatku ciota Gierdych i spółka! Fred-Wred Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamila77 Re: Aborcja 03.07.03, 15:23 Gość portalu: Lord Soth napisał(a): > Tylko kobieta ma prawo decydować czy usunąc ,czy urodzić. > Żaden parlament, a w dodatku ciota Gierdych i spółka! A szanowny tatuś miałby tu coś ewentualnie do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania@ Re: Aborcja IP: 213.25.143.* 03.07.03, 15:25 ...i tu masz racje. tylko kobieta moze o tym decydowac, ale lekarz moglby delikatnie zasugerowac co dla niej w danym przypadku jest lepsze.ale to kobiety cialo i serce.niech ona decyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania@ Re: Aborcja IP: 213.25.143.* 03.07.03, 15:26 jesli jest takowy tatus. Odpowiedz Link Zgłoś
next.time Re: Aborcja 03.07.03, 15:26 Gość portalu: Lord Soth napisał(a): > Jestem za. Swój głos daje na TAK. > Aborcja powinna być zalegalizowana. > Tylko kobieta ma prawo decydować czy usunąc ,czy urodzić. > Żaden parlament, a w dodatku ciota Gierdych i spółka! > > Fred-Wred oj fred pewnie inaczej byś kwękał jakby twoja żonka chciała usunąć ciążę. n.t. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Aborcja IP: 213.199.214.* 03.07.03, 15:44 Fred, jak sam wiesz, tylko parlament moze zalegalizowac... Dla mnie jest to jedynie legalizacja, która zachowa demokratyczną "wolność wyboru". Jako obywatel i Kobieta będę się czuła bardziej wolna, nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_m Re: Aborcja IP: *.254-200-80.adsl-fix.skynet.be 03.07.03, 16:19 a ja sie z tym nie zgadzam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczynski Re: Aborcja IP: *.acn.waw.pl 03.07.03, 23:25 moim skromnym zdaniem decyzja o aborcji nie jest jedynie wyborem kobiety ... taka decyzje powinni podjac we dwoje (mowie o sytuacjach kiedy jest tatus dziecka) kobieta i mezczyzna, osobiscie chyba nie zdecydowalbym sie na takie rozwiazanie ... nigdy nie chcialbym stanac przed takim wyborem, niezwykle ciekawym wydaje mi sie podejscie poslów Ligii Pierogow Polskich w sprawie aborcji, tak samo jednak egzotyczne wydaje mi sie podejscie wciaz cytowanych feministek ... czyzby byly az tak samodzielne? skad wiec to dziecko??? no coz na moj maly rozumek i jedna i druga strona ma racje, ale kazdy powinien moc decydowac o sobie pozdrawiam - wilczynski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: era Re: Aborcja IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 23:39 A ja radzilabym przed tego typu wypowiedziami najpierw sobie postawic pytanie : Czy chcial(a)bym zeby moi rodzice podjeli decyzje o aborcji w sprawie mojego zycia, na tak podjeli... " Ja bym nie chciala, ja jestem na nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hera Re: Aborcja IP: *.biaman.pl 04.07.03, 00:22 Fredzio, a to jest Twoje nowe wcielenie? A to ja nie wiedziałam o tym nic. :-( Dlaczego tak jest, że ja się dowiaduję o różnych "nowinkach" na końcu? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jazzik Re: Aborcja 04.07.03, 00:34 Gość portalu: Lord Soth napisał(a): > Jestem za. Swój głos daje na TAK. > Aborcja powinna być zalegalizowana. > Tylko kobieta ma prawo decydować czy usunąc ,czy urodzić. > Żaden parlament, a w dodatku ciota Gierdych i spółka! > > Fred-Wred Uwazam ze nie wolno kobiet zmuszac do rodzenia dzieci jesli tego nie chca. Powinno sie je namawiac do tego, powinno sie im stwarzac warunki umozliwiajace wychowanie urodzonych dzieci na odpowiednim poziomie ale nie powinno sie ich zmuszac. Kobieta musi miec prawo wyboru, bo tylko ona a nie kto inny decyduje o tym co jest dla niej i dla jej dziecka dobre, a co nie! Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Aborcja 05.07.03, 12:34 jazzik napisał: > Kobieta musi miec prawo wyboru, bo tylko ona a nie kto inny decyduje o tym co > jest dla niej i dla jej dziecka dobre, a co nie! to powinna myslec przed, a nie po. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: Aborcja IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 22:09 Uważam że o tym czy chce się mieć dziecko należy pomyśleć wcześniej a nie po fakcie usunąć dziecko. Nie chcesz mieć dzieci to się zabezpiecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok_telesfor Re: Aborcja IP: 62.65.141.* 04.07.03, 10:10 jasne, niech kobieta ma wybor: zabic albo urodzic. proponuje dac takie samo prawo wszystkim innym, masz ochote kogos zabic to sie nie krepuj. od razu zniknalby problem przepelnionych wiezien. oczywiscie od razu sie na mnie rzucicie, ze przeciez to jeszcze nie jest czlowiek, ale wedle mnie jest. Przeciez choc nienarodzony, to jednak gdyby zostawic go samemu sobie to spokojnie przyszedlby na ten swiat. wiele osob na tym forum probuje odgrywac autorytety moralne, ale zabijanie nienarodzonych dzieci traktuje wyjatkowo liberalnie. Panaceum nie ma byc zabicie dziecka, tylko szeroki dostep do srodkow antykocepcyjnych. Prawdziwa edukacja seksualna, a nie lekcje prowadzone przez nawiedzone katechetki z pierdolami o kalendarzyku. Wogole cala sprawa aborcji w Polsce to jakas paranoja. Istnieje prawo ktorego nikt nie respektuje, nawet dozwolone prawem przypadki aborcji nie sa wykonywane bo przeciez lekarz ma prawo odmowic wykonania zabiegu ze w zgledow moralnych, notabene w tym samym czasie podajac wizytowke swojego prywatnego gabinetu. I szczerze mowiac uwazam, ze taka postawa jest wielokroc gorsza. ale co tam, przeciez to i tak walenie glowa w mur. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwi Re: Aborcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:31 no wreszcie ktoś powiedział to co trzeba. Ja tam się cieszę, że nikt nie podjął decyzji o zabiciu akurat mnie. I nikt mnie nie zmusi, bym nazywał rzeczy inaczej niż po imieniu. Cwi Odpowiedz Link Zgłoś
mea Re: Aborcja 04.07.03, 10:34 Gość portalu: Lord Soth napisał(a): > Żaden parlament, a w dodatku ciota Gierdych i spółka! > > Fred-Wred Spolka, to LPR, czy ludzie, ktorzy sa na "nie" ? Jesli to drugie, to jestem ta "spolka" Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Aborcja 04.07.03, 12:22 czy jeśli aborcja będzie legalna będzie ona zmuszać do tego osoby, które chcą urodzić... czy to że każdy może kupić sobie np. tel. kom. czy telewizor zmusza nas do robienia tego... wolny wybór to nie przymus... nie jestem za popieraniem zabijania, a co do dostępu do środków antykoncepcyjnych, to uważam, że większość stać na tabletki za 10-20 zł... chyba, że wolą naturalne metody ciąży, które nie muszą być tak prześmiewane, bo odpowiednio stosowane też dają pewność, jak wiadomo nigdy 100%, bo to daje tylko szklanka wody... nie przed, nie po tylko zamiast;)) Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Aborcja 05.07.03, 12:20 nie porownuj dziecka do telewizora i telefonu .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mors Re: Aborcja [ot] IP: *.acn.waw.pl 07.07.03, 20:27 stosujesz szklanke wody , zamiast ? ;-) Mors Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beba Re: Aborcja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 12:17 ja jestem na nie... kazde dzialanie czlowieka wiaze sie z ponoszeniem odpowiedzialnosci za nie wystarczy pomyslec odpowiednia czescia ciala wprowadzenie legalizacji aborcji doprowadzi do stosowania tego zabiegu jako srodka antykoncepcyjnego kobiety mowia ze aborcja da im wolny wybor... pytam wiec czemu o tym wolnym wyborze nie pomyslec "przed"... srodki antykoncepcyjne sa ogolnie dostepne i jesli nie planuje sie dzieci wystarczy je poprostu zastosowac... a z drugiej strony wiele rodzin w polsce czeka w kolejce na adopcje czemu wiec nie pozwolic dziecku przyjsc na swiat (w koncu przeciez kazdy ma prawo do zycia) i oddac dziecko do adopcji uszczesliwiajac przy tym innych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guido Re: Aborcja IP: *.telia.com 04.07.03, 17:56 Tak, absolutne tak. Kobieta stanowi sama o swoim ciele. Na swiat maja przychodzic dzieci chciane, wowczas unikniemy tragedii wokol maciezynstwa jak i tragedii wobec dzieci sierot i dzieci niechcianych. Aborcja nie jest srodkiem antykoncepcyjnym i pozostawia wiele ubocznych efektow na psychice kobiety. Trzeba to osobiscie doswiadczyc i przeanalizowc z perspektywy czasu aby osadzac i dyktowac innym. Jezeli to nie jest brakiem swiadomosci to nazwe to koltunizmem u tych wszystkich co mowia nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczynski Re: Aborcja IP: *.acn.waw.pl 05.07.03, 09:26 mnie zastanawia co innego ... kiedy aborcja byla w Polsce dozowlona dokonywano okolo 200 000 zabiegow rocznie !!! teraz dokonuje sie zaledwie kilkunastu (jak sadze) w majestacie prawa rzecz jasna ... zastanawia mnie co z sie stalo ze 190 900 zabiegow, ktore przeciez teraz nie maja prawa sie odbyc ... w wielu postach pojawia sie slowo "zabijac" ... nie uzurpuje sobie prawa do jednoznacznej definicji czy aborcja jest zabojstwem dziecka ... bo jesli tak jest to prawo zezwala na zabijanie dzieci !!! (wszak mozliwa jest aborcja w przypadkach wskazanych przez ustawe), zwolennicy aborcji czesto twierdza iz nie jest to zabojstwo ... a jesli jednak jest wilczynski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binka Re: Aborcja IP: *.gdynia.mm.pl 05.07.03, 11:11 przeciw -bez osądzania tych ,którzy się decydują. większość chyba widziała taki film( puszczany nota bene na religii często) jak broni się około 12 tygodniowy "płód", a tak naprawdę dziecko ,przed usunięciem go.straszne po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
aluzja Re: Aborcja 05.07.03, 13:10 Jestem za legalizacją aborcji. Uważam, ze kto chce jej dokonać i tak to zrobi - podziemie aborcyjne kwitnie. Ale nie chcę by była to tylko i wyłącznie legalizacja - ale cała rewolucja. Niech w końcu rozpocznie się prawdziwa edukacja seksualna w Polsce, żeby aborcja nie stała się jedną z metod antykoncepcji tylko że "po". Ostatnio przeczytałam artykuł, że w Polsce rodzi się rocznie 28 tys. dzieci, których matkami zostają... dzieci. Bo przecież za pierwszym razem nie moża zajść w ciążę itp. Niech tabletki zaczną być dofinansowywane - niby 20-30 zł miesięcznie, ale jak to pomnożymy przez 12 miesięcy ... Poza tym niech legalizacja aborcji wiąże się z koniecznością rozmowy z psychologiem. Należy wskazać inne możliwości, konsekwencje. Przecież aborcja to nie jest wizyta u dentysty. A jeżeli kobieta i tak będzie chciala dokonać aborcji to niech stanie się to w odpowiednich warunkach szpitalnych. Tak, żeby ryzyko powikłań było jak najmniejsze. Wiem, że to utopia o czym piszę. Ale jako kobieta bardzo bym sobie życzyła, żeby ta utopia stała się rzeczywistością. aluzja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delfinek_wannowy Re: Aborcja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 18:51 ja osobiście sie tu zgadzam że to oboje rodziców powinno decydować czy iść na zabieg czy nie. a co do dzieci czekajacych na nowych rodziców i rodziców na dzieci, może powinniśmy sie zastanowić jak usprawnić adopcje i pomóc rodziną wielodzietnym zamiast kazać rodzić dzieci. a może zainwesowali byśmy w oświate sexualną a nie bulwersowali sie ze jedna kobieta ma pięcioro dzieci, albo wdowiec na rencie inwalidzkiej oddaje co jakiś czas dzieci do domu dziecka bo juz nie wyrabia na ich utrzymanie. beba widziałas dzieci z biednych rodzin dwa lata temu na koloniach, widziałas jak z lęku ze jutro nie dostana jesc chowaja chleb pod poduszke jak dziewczynka czternastoletnia nie zna smaku kotleta mielonego. i chciałbym ci beba przypomniec ze wlasnie niedawno rodzice tych dzieci stracili przez nasz rząd prace a ich fabryka zostala sprzedana i zamknieta. wiec pomysl o tych dzieciach i zastanow sie nad tym co powiedzialas. kiedys panstwo naprawde pomagalo ubogim rodzinom (po mimo ze byly to czasy PRL- u). teraz panstwo ma w głębokim poważaniu tych ludzi. kazdy tylko mowi ze wspolczuje im ale i tak sie od nich odwraca. a jaka kolwiek pomoc jest tylko na pokaz (bo albo sa wybory wiec wyborcy powinni wiedziec ze ich przyszly posel jest osoba wspolczujaca). mam nadzieje ze nie uraziłem uczuć niektorych z was ale moje zdanie jest podobne do freda-zgreda pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beba Re: Aborcja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 01:32 zanim napisalam to sie zastanowilam... kazdy ma prawo do wlasnego zdania a moje jest wlasnie takie jak napisalam nie wzioles pod uwage jednego - te dzieci o ktorych piszesz rodzily sie w czasach kiedy aborcja byla legalna i ogolnie dostepna i gdybys widzial oczy ich rodzicow jak je z tej kolonii odbierali wiedzialbys ze ich matki nigdy na aborcje by sie nie zdecydowaly... a to decydujacy glos w sprawie czy dokonac aborcji czy nie i tak zawsze bedzie miala kobieta bo bez wzgledu na to co powie facet ona i tak zrobi tak jak bedzie uwazala za stosowne mysle tez ze niewiele wiesz o czasach PRL-u skoro twierdzisz ze panstwo wtedy pomagalo biednym rodzinom, teraz jest zdecydowanie wiecej instytucji w ktorych mozna szukac pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: Aborcja IP: *.proxy.aol.com 05.07.03, 22:48 Smok..respekt!!...ale jak sie zniesie zakaz aboracji..to papiez nie przyjedzie wiecej do polski. I co wtedy wierzacy zrobia?? Sedno tkwi moim zdaniem w niewystarczajacym sexulanym uswiadamianiu mlodych ludzi.I to wszystko.W niemczech przerywa sie ciaze 30000 razy w roku.I jest tu 84 miliony ludzi.To chyba wyjasnia wszystko, a dzieciom mowi sie co i jak w wieku 12 lat.Z detalami!! To byloby zadanie dla nauczycieli w szkole ,ale jak nauczycielka sama nie wie co i jak to co??:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binka Re: Aborcja IP: *.gdynia.mm.pl 05.07.03, 23:47 lew-ty sie od.. od nauczycielek.a moze tak ty spróbujesz ponauczać? chyba nie zdajesz sobie sprawy,że tak w ogóle to rodzice powinni mówić dzieciom o tych sprawach. nauczyciel moze mówić ,ale w sumie musi miec zgodę rodziców-i co jak rodzice o ściśle katolickim światopoglądzie przyjdą z pretensjami ,że nauczycielka mówi o metodach innych niż naturalne?to wtedy winny będzie tylko nauczyciel,bo to rodzice są klientami ,którzy ustalają pewne reguły(i oczywiście mają pełne prawo do wglądu spraw wykładanych ich dzieciom) to łatwo powiedzieć-oni powinni-jak sie nie wie jak to wygląda naprawdę. a wierz mi- rodzic czasem potrafi zrobić kosmiczną (żeby nie powiedzieć karczemną) awanturę o drobiazg ,a co dopiero o nauczanie sexualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: Aborcja IP: *.proxy.aol.com 06.07.03, 02:44 Binka wiec przykro mi ..ale taka macie spolecznosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Aborcja 06.07.03, 11:02 lew.. co ty wiesz o naszej spolecznosci?... NIC. jestes z niej wyobcowany od lat. a balwochwalcze wpatrywanie sie w niemcow, jest hm.... bez komentarza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: Aborcja IP: *.proxy.aol.com 06.07.03, 15:00 Wiem wiecej niz myslisz senne...w koncu od 2 lat czatuje i raz w roku tam bywam i widze smarkule pchajace wozek dziecinny:))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aluzja Re: Aborcja 06.07.03, 19:22 Kochany lewku w narodzie niemieckim rozmiłowany i za ideał ich mający - a wiesz, że w Niemczech w najbliższym czasie będzie można kupić bez recepty tabletkę wczesnoporonną? Bo młode Niemki (tak mądrzejsze od młodych Polek) zapominają co to antykoncepcja i liczba aborcji dokonywana przez nie wzrasta w zastraszającym tempie... aluzja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: Aborcja IP: *.proxy.aol.com 06.07.03, 20:42 Dziecko kochane o wdziecznym niku Aluzja.Nigdy tego nie twierdzilem ze niemcy sa idealni..a zdarzaja sie przypadki ze 14 -latki rodza dzieci.ale to sa jednostki.Ale takich cyrkow jak w polsce z tym nie ma nawet w afryce.Szkoda ze fregaty nie wyslano zeby ten statek aborcyjny storpedowac Odpowiedz Link Zgłoś
aluzja Re: Aborcja 06.07.03, 20:47 Nie będę komentować słów Pana Dorosłego, bo nie mam zamiaru zniżać się do jego poziomu :-) aluzyjka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: Aborcja IP: *.proxy.aol.com 06.07.03, 21:37 niech mnie pan bog broni od twego poziomu aluzyjko:) Odpowiedz Link Zgłoś
k2 Re: fregaty? 06.07.03, 21:19 lew ocipiałeś w tym państwie to jest jeden statek co dostaliśmy od usa bo nie mieli co z nim zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: fregaty? IP: *.proxy.aol.com 06.07.03, 21:37 Co ty maciek gadasz?? przciez czytalem ze polska ma flote wojenna wieksza niz handlowa: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cati Re: fregaty? IP: *.chello.pl 06.07.03, 22:23 właśnie o ten jeden statek... Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Aborcja 07.07.03, 09:57 Gość portalu: lew_ napisał(a): > Wiem wiecej niz myslisz senne...w koncu od 2 lat czatuje i raz w roku tam bywam > > i widze smarkule pchajace wozek dziecinny:))))))))))) brawo. czat gazeta.pl zrodłem informacji o narodzie polskim... boze, ty widzisz i nie grzmisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binka Re: PAX PAX miedzy chrzescijany IP: *.gdynia.mm.pl 07.07.03, 10:20 hmm-ale chrzesijany chyba nie mogą być za aborcją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok_telesfor Re: PAX PAX miedzy chrzescijany IP: 62.65.141.* 07.07.03, 16:58 he he, tyle opinii ilu chrzescijan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: Aborcja IP: *.proxy.aol.com 07.07.03, 19:00 Smok hahahahaha..naprawde powiesz czasem cos super:)))... Senniczku czytaj uwaznie.Napisalem ze raz w roku bywam w polsce i widze smarkule pchajace wozek a na rece jeszcze jeden dzieciak:)Tobie tez tak pojdzie..tylko moze troche pozniej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Aborcja 07.07.03, 21:35 czytam uwazne. na tej zasadzie ja tez moge powiedziec, ze znam 5 niemcow i raz w roku spedzam w niemczech 3 dni, wiec wiem wszystko o tym kraju i spoleczenstwie. a to bzdura, nic nie wiem, a ty o polakach wiesz niewiele wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: Aborcja IP: *.proxy.aol.com 07.07.03, 21:42 mieszlame wpolsce 19 lat wiec??..czyzbym cie ksiezniczko zdenerwowal?? Odpowiedz Link Zgłoś
senne_marzenie Re: Aborcja 07.07.03, 21:44 dodaj, ze wyjechałes kilkanascie (?) lat temu. wszystko sie zmienia:) zdenerwował? nie... ale nie mam juz dzis pojemnosci na takie rzeczy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binka Re: Aborcja IP: *.gdynia.mm.pl 08.07.03, 09:14 wiesz lew-Polki po prostu tak młodo wyglądają,że tobie się zdaje ,iż to młodociane matki są -a to pełnoletnie . poza tym czesto starsze siostry są delegowane do spacerków z młodszym rodzeństwem. chyba ,za przeprowadzasz jakąs rzetelną ankietę z pytaniami np 1.ila ma pani lat? 2.czy to pani dziecko? 3.ile miała pani lat kiedy urodziła? 4.czy nie chciała się pani poddać aborcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok_telesfor Re: Aborcja IP: 62.65.141.* 08.07.03, 10:20 no wlasnie, a poza tym to wszyscy ludzie sa bracmi, poza pielegniarkami, bo one sa siostrami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew_ Re: Aborcja IP: *.proxy.aol.com 08.07.03, 17:52 Dobra nie mordujcie juz mnie za to...swoje i tak wiem:))A polki wygladaja mloda do 30 lat...i dopoki nie wyjda za maz:)..potem im sie nie chce starac o siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlota.11 Re: Aborcja IP: 195.94.203.* 08.07.03, 11:26 hmm, podobno kazdy Polak ma swojego Niemca :) a temat watku dotyczy moralnosci, o ktorej sie nie dyskutuje ...ja nie dyskutuje. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś