massom 18.07.04, 13:56 poleci mi ktoś może jakieś fajne porto (ale tak do 250zł) i niekoniecznie sandeman. I czy za 200-250 kupie LBV albo vintage??? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winoman Re: PORTO??? 18.07.04, 18:31 > czy za 200-250 kupie LBV albo vintage??? Za 200 to chyba każde importowane LBV możesz kupić, choć nie wiem, jaki jest w tej chwili wybór, z importem porto jest ostatnio kiepsko. Nieco ponad rok temu Grand Cru miało świetne LBV Rozes 1995 za ok 80 zł (chyba), bardzo dobre vintage Rozes 1997 kosztowało ok. 120 zł. Rozes to mniej znana firma, ale czasem udają im się prawdziwe perełki (też świetne LBV 1992 kupowałem w Polsce za ok 60 zł). Wiele innych LBV widziałem w Polsce za ok. 100-120 zł. Główny problem z porto w Polsce polega na tym, że dla fiskusa jest to alkohol wysokoprocentowy, co jest oczywiście bzdurą. Po wejściu do UE coś się miało zmienić, nie wiem jaki jest teraz stan prawny. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: PORTO??? IP: 213.17.240.* 19.07.04, 09:48 Za ok. 180zł kupisz 10 letnie Porto w LPDV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalino Re: PORTO??? IP: *.plwaw.energis.pl 19.07.04, 10:41 LBV spokojnie za tą kwotę dostaniesz. Osobiście najbardziej polecam LBV Barros'a. Ewentualnie Ca'lem - choć tu bardziej smakuje mi ich 10letnie Tawny niż LBV. Na trzecim miejscu postawiłbym Grahams'a. Pierszwe i ostatnie do dostania w sporej ilości sklepów. Ca'lema nie widziałem jeszcze w PL. powodzenia, kalino Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: PORTO??? 19.07.04, 10:56 > Ca'lema nie widziałem > jeszcze w PL. Od kilku lat jest w ciągłej sprzedaży, niestety w nienajwygodniejszym miejscu, bo w strefie wolnocłowej na Okęciu, sklep chyba Konin. Ostatnio mają (a w każdym razie mieli jeszcze miesiąc temu) rocznik 1997. Za świetny 1994 płaciłem 50 PLN, teraz cena chyba podobna. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: PORTO??? 19.07.04, 10:59 > bo w strefie wolnocłowej na Okęciu, sklep chyba Konin. Chyba jednak Conin :-)) A z tych LBV, których w Polsce niestety chyba nie ma, polecam świetny niefiltrowany LBV Churchilla. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalino Re: PORTO??? IP: *.plwaw.energis.pl 19.07.04, 12:01 > > Ca'lema nie widziałem > > jeszcze w PL. > > Od kilku lat jest w ciągłej sprzedaży, niestety w nienajwygodniejszym miejscu, > bo w strefie wolnocłowej na Okęciu Faktycznie - miejsce mało wygodne. Ale dzięki za info. Będę miał okazję być w w/w sklepie za tydzień to się rozejrzę.. pozdrowienia, kalino Odpowiedz Link Zgłoś