Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

riesling hochgewächs...

IP: 212.160.147.* 14.03.03, 10:05
    zabawna historia: wczoraj byłem w NRD i chciałem kupić kilka rieslingów,
    niestety na tych, które dobrze wyglądały było napisane "riesling
    hochgewächs", ponieważ nie wiedziałem, co oznacza "hochgewächs" obawiałem się
    że to jakaś inna odmiana, coś w rodzaju "welschriesling", ale w końcu się
    złamałem i wziąłem tego hochgewachsa, a dzisiaj szukam, szukam w internecie i
    okazuje się, że jest to po prostu kategoria jakościowa stosowana w rejonie M-
    S-R i oznacza po prostu Q.b.A z podwyższoną naturalną zawartością cukru :-))
    A więc, nie bójcie się hochgewächsa!
    jak spróbuję, napiszę jak smakował.
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • kochamwino Re: riesling hochgewächs... 14.03.03, 10:23
        Gość portalu: docg napisał(a):

> zabawna historia: wczoraj byłem w NRD i chciałem kupić kilka rieslingów,
        > niestety na tych, które dobrze wyglądały było napisane "riesling
        > hochgewächs", ponieważ nie wiedziałem, co oznacza "hochgewächs" obawiałem się
        > że to jakaś inna odmiana, coś w rodzaju "welschriesling", ale w końcu się
        > złamałem i wziąłem tego hochgewachsa, a dzisiaj szukam, szukam w internecie i
        > okazuje się, że jest to po prostu kategoria jakościowa stosowana w rejonie M-
        > S-R i oznacza po prostu Q.b.A z podwyższoną naturalną zawartością cukru :-))
        > A więc, nie bójcie się hochgewächsa!
        > jak spróbuję, napiszę jak smakował.
        > pozdrawiam

U nas bywaja przyzwoite rieslingi hochgewächs ze spoldzielni Moselland. Nie bylo ich jakis czas ale maja sie w kwietniu znow pojawic.

pzdr
        • hania_76 Re: riesling hochgewächs... 14.03.03, 11:42
          Tak a propos, w przyszłym tygodniu będę w RFN - może polecilibyście coś do
          kupienia? Na pewno nie będę mieć czasu na chodzenie po sklepach
          specjalistycznych, więc może coś z win szeroko dostępnych ale niedostępnych w
          Polsce?
          • Gość: AST Re: riesling hochgewächs... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.03, 19:00
            Zajrzyj do REWE lub Edeka, najlepiej do ich oddzialow "Getränkemarkt"
            Dostaniesz przeroznosci z calego swiata w cenie do 10 Euro. Przerozna chianti
            powyzej 5 Euro powinny byc calkiem poprawne.
            Lepsze wina znajdziesz w delikatesach Kaufhofu - w centrum kazdego wiekszego
            miasta.
      • winoman Re: riesling hochgewächs... 15.03.03, 03:11
        > ponieważ nie wiedziałem, co oznacza "hochgewächs"
        obawiałem się
        > że to jakaś inna odmiana, coś w rodzaju
        "welschriesling",

Tak to jest gdy się wychodzi z domu bez kieszonkowego
        Hugh Johnsona :-)))
        Pozdrawiam!
        • Gość: docg Re: riesling hochgewächs... IP: 212.160.147.* 15.03.03, 09:15
          winoman napisał:
          (...)
          > Tak to jest gdy się wychodzi z domu bez kieszonkowego
          > Hugh Johnsona :-)))
          > Pozdrawiam!
          --------->masz na myśli taką malutką figurkę H. Johnsona z modeliny? :-))
          A ten hochgewachs okazał się b. fajny, lekki, owocowy, sporo kwasu ale w
          normie, tyle że tak na wyczucie to nie był całkiem wytrawny, chociaż napisane
          było "trocken", znakomicie się sprawdził do tarty ze szpinakiem
          pozdrawiam
          p.s. aha, nie byłbym sobą gdybym nie napisał, że on kosztował tylko 3 euro, a u
          nas... itd, itp, dalej już sami wiecie więc nie piszę ;-)
          wasz deo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka