Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

III Festiwal Win Portugalskich

IP: 217.116.110.* 10.10.06, 12:29
    Po raz trzeci firma Atlantika organizuje festiwal win portugalskich.
    Najbardziej prestiżowi producenci win będą predstawiać najlepsze wina z
    Portugalii, w trzech polskich miastach:
    - Warszawa 19.10.2006
    - Gdansk 20.10.2006
    - Torun 21.10.2006
    Wstęp wyłącznie z zaproszeniami.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pablo9932 Re: III Festiwal Win Portugalskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 12:33
        gdzie dokladnie to ma sie odbyc w wrszawie?
        • rurale Re: III Festiwal Win Portugalskich 10.10.06, 12:38
          Zadzwoń do firmy Atlantika. To oni organizują.

pozdrawiam
      • marghot Re: III Festiwal Win Portugalskich 10.10.06, 13:50
        skoro wstęp z zaproszeniami, to jaki sens ma to ogloszenie/zawiadomienie?
        • Gość: Nie śmieć!!! Re: III Festiwal Win Portugalskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 15:11
          marghot napisała:

> skoro wstęp z zaproszeniami, to jaki sens ma to ogloszenie/zawiadomienie?

No jak to po co? Żeby ktoś kupił! W świecie importerskim słowo "zaproszenie"
          oznacza "bilet wstępu". Im się wydaje, że to taki elegancki i wymienny eufemizm.

Ja dostaję jakiś czas już e-mailem "zaproszenia" od jednej firmy gdzieś blisko
          Poznania, z zaproszeniem na degustację. Tylko na koniec zawsze gdzieś napisane,
          że mam jako zaproszony płacić. Taka to kultura i tyle. Dawniej jak ktoś
          zapraszał na kolację, to za nią płacił. Teraz jak importer zaprasza na
          degustację, to masz nie tylko zapłacić za wino jakie wypijesz, ale jeszcze dać
          mu grubo zarobić.

Raz napisałem do jednej z firm winiarskich, co to te "zaproszenie" dostałem na
          degustowanie ich win, z zapytaniem dlaczego importer każe sobie za degustację
          płacić, a oni na to że to dziwne bo dają importerowi wino za darmo, zawsze
          kiedy tylko organizuje degustację.

A to Polska właśnie!
          • marghot Re: III Festiwal Win Portugalskich 10.10.06, 15:49
            a to przepraszam, znaczy ja taka niedzisiejsza jestem ;)

zaproszę zatem znajomych na kolację, a do odchodnym podsunę rachunek do
            uregulowania :D
          • winoman Re: III Festiwal Win Portugalskich 10.10.06, 15:59
            > Gość portalu: Nie śmieć!!!

No właśnie. Przyjętym przez siebie nickiem znakomicie podsumowałeś swój post.
            Na podstawie jednego tajemniczego przykładu stawiasz poważny zarzut całkiem
            innemu importerowi, po czym przechodzisz do daleko idących uogólnień.

Proponuję jednak najpierw się zastanowić, potem sprawdzić fakty, a żółć wylać
            gdzie indziej.

> A to Polska właśnie!

Puenta też bardzo trafna.
        • winoman Re: III Festiwal Win Portugalskich 10.10.06, 16:01
          marghot napisała:

> skoro wstęp z zaproszeniami, to jaki sens ma to ogloszenie/zawiadomienie?

Zapewne po to, by osoby poważnie zainteresowane udziałem w imprezie zadały sobie
          trochę trudu i skontaktowały się z firmą Atlantika w celu uzyskania zaproszenia.

Pozdrawiam!
      • Gość: star Re: III Festiwal Win Portugalskich IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 23.10.06, 16:16
        dziekujac za mozliwosc wziecia udzialu w degustacji donosze, ze

Vinho Verde Mendesa niezmiennie swietne - bardziej cieliste i cytrusowe Loureiro
        oraz z lepsza struktura oraz nerwem Alvarinho, takze intrygujaca mineralna Tiara
        Niepoorta z gron Codega, Rabigato, Donzelinho, Viozinho, Arinto!

odkrycie - nowo sprowadzone Monte de Peceguina wytwarzane przez Malhadinha Nova
        - swietny owoc, niewyczuwalne 14.5 procent alkoholu, jak na wino podstawowe
        chapeaux bas! (dodam, ze nie przepadam za Alentejo - choc Esporao rowniez trzyma
        poziom)

podobaly mi sie bardziej owocowe wina niezbyt utrwalone beczka jak
        - Trincadeira od QdAlorna, Alfrocheiro od CSantos Lima, Vertente Niepoorta

zdumialo mnie Charme 2004 Niepoorta - zaskakujaco lekkie, gotowe do picia,
        swietna jakosc dojrzalych, aksamitnych garbnikow, w nosie sporo aromatow
        beczkowych przechodzacych w nuty kwiatowe, w sumie w ciemno mozna by obstawiac
        Pinot Noir, ale czy zgadlbym, ze moze kosztowac wiecej niz 100E a nie np 60PLN
        watpie; jak stwierdzila jedna z uczestniczek degustacji "moze i jest finezyjne,
        ale granica miedzy elegancja, a mialkoscia bywa subtelna"

do Redomy i Batuty klucza nie znalazlem - zbyt taniczne jak na ten moment

jedno z najlepszych - QdBaixo

pzdr
        star

Baixo -

• Gość: sebman Re: III Festiwal Win Portugalskich IP: 213.134.152.* 24.10.06, 14:07
          BYłem w Gdańsku. Bardzo sympatycznie, choć wody zabrakło i z kubełków prawie sie
          wylewało zanim mało sprawni kelnerzy je opróżnili.
          Jak na moje niewprawione kubki to było za dużo.
          Tyle dobra!
          Szkoda że tak rzadko odbywają sie w Gdańsku takie imprezy.
          Nie jestem ani krypto- ani pro- ale firmie Atlantika warto podziekowac, co
          niniejszym czynię.
        • pawelpp Re: III Festiwal Win Portugalskich 25.10.06, 18:10
          Moje typy będą się częściowo pokrywać z typami Stara.
          Nie do wszystkich ciekawych butelek dotarłem. Oto wina na które zwróciłem uwagę:

2003 Quinta do Baixo
          Papier ścierny może być piękny (sic!). Znacznie lepsze niż pite dla porównania
          2002.

2003 Batuta Niepoort
          Bukiet niepodobny do niczego mi znanego, bardzo złożony. Piękna gładka faktura
          i przy tym jest to... kawał wina.

2004 Charme Niepoort
          Nieprawdopodobny oryginalny bukiet m. in. ... zupy warzywnej na mięsie, dalej
          bardzo zmienny. Wino niełatwe na początku, ale szybko się otwiera. Zwraca uwagę
          wielką gładkością faktury przy należytej potężnej strukturze. Chciałbym
          podkreślić, że nie jestem w stanie we właściwy i dokładny sposób opisać wina
          tej klasy (podobnie jak np. Batuty) po „stojącej” degustacji jednego kieliszka.
          Takie wina trzeba pić przez kilka godzin, mając do dyspozycji butelkę na dwie
          osoby, w spokoju i należytym skupieniu.

2001 Vertente Niepoort
          2002 Redoma Niepoort
          Dla mnie obydwa również bardzo ciekawe.

2005 Tiara Niepoort
          Bardzo oryginalne białe wino. Według Winomana jest to portugalski odpowiednik
          rieslinga (gron tej odmiany nie ma w kupażu). Jednakowoż nie ma takiej
          przenikliwości jak niektóre rieslingi niemieckie czy austriackie.

2005 Quinta do Monte d’Oiro Viognier
          Cudowna perfuma. Lubię to wino za... mocne wrażenie.

2003 Muros Antigos Anselmo Mendes.
          Wino z klasą od klasowego producenta. Vinho verde zrobione z gron alvarinho.

2005 Quinta da Alorna Rosé
          Dość cielisty różowiec. Całkiem udany i mało słodki w tym roczniku.

2004 Quinta da Alorna Cabernet Sauvignon + Touriga Nacional
          Bardzo podobał mi się oryginalny i dziwaczny bukiet tego wina. To niekoniecznie
          były fiołki sugerowane przez panią z Alorny.

2003 Casa da Alorna
          Kolejny pity przeze mnie udany rocznik tego wina.

2003 Alfrocheiro Casa Santos Lima
          Bukiet pieczonego chleba. Najlepsze moim zdaniem wino odmianowe CSL. Bardzo mi
          się to wino spodobało i kupiłem sobie butelkę.

2003 Merlot + Tinta Miuda Casa Santos Lima
          Też udane. Inne wina odmianowe CSL również zasługują na uwagę, podobnie jak mój
          niegdysiejszy przebój: Bons Ventos.

Manuel Maioral tradycyjnie zapewnił oprócz wina inne atrakcje. Podobał mi się
          występ bosonogiej pieśniarki śpiewającej fado po polsku. Można i tak.
          Degustacja warszawska była sprawnie zorganizowana. Ważne, że oprócz wina nie
          brakowało również wody, co jest warunkiem trzeźwości naszego osądu :-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka