Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kieliszki do degustacji

IP: *.chello.pl 17.02.07, 19:42
    Czy kieliszki do profesjonalnej degustacji wina to zwykłe kieliszki, czy to
    jakieś specjalne naczynie??
    Obserwuj wątek
      • shogun_smutku Re: Kieliszki do degustacji 19.02.07, 09:33
        zależy jak na to patrzysz, kieliszek zawsze będzie kieliszkiem, ale czy jest
        wykonany niedbale, z prostego szkła, które załamuje światło i na odbiór koloru
        wina też ma wpływ, ktoś powie, że to niuanse, ok, ale tak jest. Podobnie ma się
        rzecz co do samego próbowania, profesjonalne kieliszki są tworzone w
        laboratoriach, gdzie sprawdza się różne wina w różnych kształtach kieliszków,
        czy aromaty są skupione i intensywne, czy może rozchodzą się i szybko ulatują,
        później mogą zostać tak obrobione, żeby jeszcze estetycznie odpowiadały
        użytkownikom.
        Tak więc kieliszek pozostaje kieliszkiem, różnią się formą, dopracowaniem.
        • Gość: docg Re: Kieliszki do degustacji IP: 84.40.217.* 19.02.07, 10:21
          jest kieliszek degustacyjny opracowany przez INAO. Ma określone wymiary i
          kształt i to jest jego jedyna zaleta (bo wszyscy wiedzą, jak wygląda i jest to
          pewien standard), ale do degustacji w powszechnej opinii jest trochę za mały.
          Są też specjalne naczynia do degustacji, wygladające jak szklanka z bardzo
          cienkiego szkła, z lejkowato wypukłym denkiem i wgłębieniem w ściance. Bardzo
          uwypukla aromaty, być może przy okazji trochę je zniekształcając. Są
          też "normalne" kieliszki nadające się do degustacji, z bardziej popularnych w
          grupie uniwersalnych jest "One For All Magnum" Schotta (niektórzy nie lubią, bo
          zniekształca aromat), dobre i uniwersalne są Riedel Vinum Bordeaux czy Schott
          Diva Burgund. Najbardziej wyrafinowanymi narzędziami do degustacji są ręcznie
          robione kieliszki, jak linia Sommelier Riedla czy Enoteca Schotta.
          Jest jeszcze wiele różnych fajnych kieliszków nadających się do degustacji,
          wśród znanych producentów oprócz poprzednio wymienionych są choćby Nachtmann
          czy Spiegelau.
          pozdrawiam
      • Gość: winersch Re: Kieliszki do degustacji IP: 217.116.110.* 19.02.07, 13:09
        Do białych i musujących uzywam One For All Magnum - obecnie niestety nie do
        kupienia. Do czerwonych Top Ten Schotta - tych największych.
        • shogun_smutku Re: Kieliszki do degustacji 19.02.07, 13:48
          TT 130 jak się domyślam;>
          bardzo praktyczne
        • Gość: Lipski Re: Kieliszki do degustacji IP: *.ms.gov.pl 21.02.07, 08:34
          Też ich używam, choć żona upiera się, że są okropne (za duże, zły kształt). Ja
          tam je lubię, świetnie wyciągają aromat.
          • shogun_smutku Re: Kieliszki do degustacji 21.02.07, 11:14
            hehe, kieliszki kieliszkami ale i tak wypełnienie jest najważniejsze!:>
            • docg Re: Kieliszki do degustacji 21.02.07, 17:43
              nie, shogunie, ważne jest jedno i drugie. Picie dobrego wina ze złych kieliszków pozbawia pijącego połowy (a nawet większej połowy ;) wrażeń. Pamiętam i długo będę pamiętał Barolo od Gai (80 euro za 0,375) pite z literatek - kompletny bezsens, nigdy więcej tego nie zrobię.
              • Gość: Lipski Re: Kieliszki do degustacji IP: *.ms.gov.pl 21.02.07, 17:53
                Zgadzam się. Mi się zdarzyło Brunello od Banfiego z 2001 pite ze szklanki.
                Szczęście, że przynajmniej ja nie płaciłem za wino. Nie egzaltując się za
                bardzo, ale profanacja.
                • shogun_smutku Re: Kieliszki do degustacji 22.02.07, 17:15
                  to wpsółczuje...
                  nie znoszę jak na degustcjach, tych dużych, nie doceniają roli kieliszka...eh,
                  szkoda gadać i szkoda wina czasem.
                  Pozdro!
      • paero123 Re: Kieliszki do degustacji 07.03.07, 16:38
        Ten wydaje się interesujacy Sensus Schott'a tiny.pl/c1wl
        Nie umiem ocenić wprawdzie jak ma sie do INAO (nie posiadam) czy All 4 One (mam
        Magnum) ale jest bardzo poręczny (mam taki) i moze z powodzeniem być równiez
        zastosowany jako zwyczajny, "obiadowo-kolacjowy" kieliszek; b.poreczny, wygodny
        i gastronomiczno-ergonomiczny (300 ml) ;-)
        • tytus5 Re: Kieliszki do degustacji 08.03.07, 11:31
          Sknery w Borok Haza na wzgórzu zamkowym w Budzie dają kieliszek nadający się
          chyba bardziej do "Wyborowej" niż do wina. Za to uprzejmie pozwalają zabrać go
          sobie w charakterze pamiątki. Generalnie obciach, chociaż wina w wielu
          przypadkach znakomite.
          pzdrw
          tytus
          • Gość: Piotr Re: Kieliszki do degustacji IP: *.crowley.pl 10.03.07, 20:53
            A Moglbys podac nazwy kilku tych znakomitych win.Pozdr.
        • prezesus1 Re: Kieliszki do degustacji 08.03.07, 12:24
          Podobnie jak większość do czerwonego wina stosuje Top Ten 130. Naprawde dobre
          szkło, do białego albo One For All albo jedyną sztukę Enoteca Shott Riesling
          jaka mi została. Do musujących zwykle też One For All. Sensus jest znakomitym
          kieliszkiem degustacyjnym na duże imprezy - nie za duży, nie za młay, pozwala
          odkryc podstawowe aromaty i smaki. Łatwy póżniej w myciu, wytrzymały i stabilny.
          Gdyby jeszcze był odrobinę teńszy...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka