Gość: kasia IP: *.chello.pl 17.02.07, 19:42 Czy kieliszki do profesjonalnej degustacji wina to zwykłe kieliszki, czy to jakieś specjalne naczynie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shogun_smutku Re: Kieliszki do degustacji 19.02.07, 09:33 zależy jak na to patrzysz, kieliszek zawsze będzie kieliszkiem, ale czy jest wykonany niedbale, z prostego szkła, które załamuje światło i na odbiór koloru wina też ma wpływ, ktoś powie, że to niuanse, ok, ale tak jest. Podobnie ma się rzecz co do samego próbowania, profesjonalne kieliszki są tworzone w laboratoriach, gdzie sprawdza się różne wina w różnych kształtach kieliszków, czy aromaty są skupione i intensywne, czy może rozchodzą się i szybko ulatują, później mogą zostać tak obrobione, żeby jeszcze estetycznie odpowiadały użytkownikom. Tak więc kieliszek pozostaje kieliszkiem, różnią się formą, dopracowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Kieliszki do degustacji IP: 84.40.217.* 19.02.07, 10:21 jest kieliszek degustacyjny opracowany przez INAO. Ma określone wymiary i kształt i to jest jego jedyna zaleta (bo wszyscy wiedzą, jak wygląda i jest to pewien standard), ale do degustacji w powszechnej opinii jest trochę za mały. Są też specjalne naczynia do degustacji, wygladające jak szklanka z bardzo cienkiego szkła, z lejkowato wypukłym denkiem i wgłębieniem w ściance. Bardzo uwypukla aromaty, być może przy okazji trochę je zniekształcając. Są też "normalne" kieliszki nadające się do degustacji, z bardziej popularnych w grupie uniwersalnych jest "One For All Magnum" Schotta (niektórzy nie lubią, bo zniekształca aromat), dobre i uniwersalne są Riedel Vinum Bordeaux czy Schott Diva Burgund. Najbardziej wyrafinowanymi narzędziami do degustacji są ręcznie robione kieliszki, jak linia Sommelier Riedla czy Enoteca Schotta. Jest jeszcze wiele różnych fajnych kieliszków nadających się do degustacji, wśród znanych producentów oprócz poprzednio wymienionych są choćby Nachtmann czy Spiegelau. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winersch Re: Kieliszki do degustacji IP: 217.116.110.* 19.02.07, 13:09 Do białych i musujących uzywam One For All Magnum - obecnie niestety nie do kupienia. Do czerwonych Top Ten Schotta - tych największych. Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: Kieliszki do degustacji 19.02.07, 13:48 TT 130 jak się domyślam;> bardzo praktyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Kieliszki do degustacji IP: *.ms.gov.pl 21.02.07, 08:34 Też ich używam, choć żona upiera się, że są okropne (za duże, zły kształt). Ja tam je lubię, świetnie wyciągają aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: Kieliszki do degustacji 21.02.07, 11:14 hehe, kieliszki kieliszkami ale i tak wypełnienie jest najważniejsze!:> Odpowiedz Link Zgłoś
docg Re: Kieliszki do degustacji 21.02.07, 17:43 nie, shogunie, ważne jest jedno i drugie. Picie dobrego wina ze złych kieliszków pozbawia pijącego połowy (a nawet większej połowy ;) wrażeń. Pamiętam i długo będę pamiętał Barolo od Gai (80 euro za 0,375) pite z literatek - kompletny bezsens, nigdy więcej tego nie zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Kieliszki do degustacji IP: *.ms.gov.pl 21.02.07, 17:53 Zgadzam się. Mi się zdarzyło Brunello od Banfiego z 2001 pite ze szklanki. Szczęście, że przynajmniej ja nie płaciłem za wino. Nie egzaltując się za bardzo, ale profanacja. Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: Kieliszki do degustacji 22.02.07, 17:15 to wpsółczuje... nie znoszę jak na degustcjach, tych dużych, nie doceniają roli kieliszka...eh, szkoda gadać i szkoda wina czasem. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
paero123 Re: Kieliszki do degustacji 07.03.07, 16:38 Ten wydaje się interesujacy Sensus Schott'a tiny.pl/c1wl Nie umiem ocenić wprawdzie jak ma sie do INAO (nie posiadam) czy All 4 One (mam Magnum) ale jest bardzo poręczny (mam taki) i moze z powodzeniem być równiez zastosowany jako zwyczajny, "obiadowo-kolacjowy" kieliszek; b.poreczny, wygodny i gastronomiczno-ergonomiczny (300 ml) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tytus5 Re: Kieliszki do degustacji 08.03.07, 11:31 Sknery w Borok Haza na wzgórzu zamkowym w Budzie dają kieliszek nadający się chyba bardziej do "Wyborowej" niż do wina. Za to uprzejmie pozwalają zabrać go sobie w charakterze pamiątki. Generalnie obciach, chociaż wina w wielu przypadkach znakomite. pzdrw tytus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kieliszki do degustacji IP: *.crowley.pl 10.03.07, 20:53 A Moglbys podac nazwy kilku tych znakomitych win.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesus1 Re: Kieliszki do degustacji 08.03.07, 12:24 Podobnie jak większość do czerwonego wina stosuje Top Ten 130. Naprawde dobre szkło, do białego albo One For All albo jedyną sztukę Enoteca Shott Riesling jaka mi została. Do musujących zwykle też One For All. Sensus jest znakomitym kieliszkiem degustacyjnym na duże imprezy - nie za duży, nie za młay, pozwala odkryc podstawowe aromaty i smaki. Łatwy póżniej w myciu, wytrzymały i stabilny. Gdyby jeszcze był odrobinę teńszy... Odpowiedz Link Zgłoś