Dodaj do ulubionych

Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słowacji

IP: *.ipartners.pl 04.05.05, 10:38
Witajcie

Przez weekend majowy byłem w Bratysławie i Wiedniu. Zachęcony głosami na tym
forum wziąłem 3 noclegi w Samorinie (miejscowość koło Bratysławy) i poniżej
garść info na ten temat:
a) noclegi tam są bardzo tanie (250SK za osobę za noc), ale dojazd już na
odcinku od Samorina do Bratysławy jest dosyć uciązliwy, zwłaszcza w dzien
roboczy są spore korki do samej Bratysławy. Ponadto doliczyć trzeba cenę
benzyny - dystans to ok. 70km, więc zużywamy ok. 0.08*140=12litrów benzyny=ok.
43zł/dobę
b) jazda z Bratysławy do Wiednia to też niestety nie rewelacja - sporą część
trasy przebywasz przez małe austriackie miasteczka, gdzie bardzo trzeba
pilnować limitu prędkości 50km/h, a poza niemi 90km/h. Nam przejazd od
Samorina do Wiednia zajmował ok. 2h rano i trochę ponad 1h wieczorem.
c) parking na P&R w Wiedniu (parkowałem przy stacji metra Erdberg) to 2,7 EUR
za dobę.

Reasumując: warto sie zastanowić, czy nie lepiej mieszkać gdzieś w jakiejś
odległej dzielnicy Wiednia (byle w zasięgu publicznej komunikacji, by nie
jeździć po Wiedniu samochodem), cena hotelu nie powinna być wygórowana. Ja
napewno następnym razem zrobię tak przy okazji wizyty w Wiedniu. Tymbardziej,
że Bratysława jest bardzo średnia, przynajmniej z jednodniowej wizyty tam.

Eddie
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słow IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 04.05.05, 12:38
      A możesz polecić jakiś konkretny nocleg w Wiedniu? Jak szukać tam jakiejś
      kwatery, hotelu itp.?
      • rost11 Re: Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słow 08.05.05, 20:58
        Szukając noclegow w Wiedniu polecam 21 i 22 bez (czyli przy adresie hotelu kod
        pocztowy 1210, lub 1220) to najblizej od strony Polski i łatwe połączenie z
        centrum (metro).
        • tralalumpek Re: Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słow 09.05.05, 09:14
          rost11 napisał:

> Szukając noclegow w Wiedniu polecam 21 i 22 bez (czyli przy adresie hotelu
          kod
          > pocztowy 1210, lub 1220) to najblizej od strony Polski i łatwe połączenie z
          > centrum (metro).

masz czesciowo racje, sa to dzielnice dzielnice dla tych ktorzy przyjezdzaja od
          czeskiej strony, dla tych ktorzy uparcie przes slowacje jezdza jest 11
          dzielnica i "w porywach" 10 dobra
          • Gość: gość portalu TANI NOCLEG W WIEDNIU IP: 195.245.217.* 09.05.05, 13:33
            jest bardzo tanie schronisko młodzieżowe - to rada dla młodzieży.
            Turmherberge
            Don Bosco
            Lechnerstraße 12
            A-1030 Wien
            Tel +43-1-713 14 94
            JAK SIĘ MA KARTĘ PTSM, TO NOCLEG KOSZTUE 6 EURO. 20 MINUT SPACEREM OD PRATERA I
            15 OD DOMU CANNETIEGO

• tralalumpek Re: Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słow 04.05.05, 12:51
      Gość portalu: Eddie napisał(a):

> Witajcie
      >
      > Przez weekend majowy byłem w Bratysławie i Wiedniu. Zachęcony głosami na tym
      > forum wziąłem 3 noclegi w Samorinie (miejscowość koło Bratysławy) i poniżej
      > garść info na ten temat:
      > a) noclegi tam są bardzo tanie (250SK za osobę za noc), ale dojazd już na
      > odcinku od Samorina do Bratysławy jest dosyć uciązliwy, zwłaszcza w dzien
      > roboczy są spore korki do samej Bratysławy. Ponadto doliczyć trzeba cenę
      > benzyny - dystans to ok. 70km, więc zużywamy ok. 0.08*140=12litrów benzyny=ok.
      > 43zł/dobę
      > b) jazda z Bratysławy do Wiednia to też niestety nie rewelacja - sporą część
      > trasy przebywasz przez małe austriackie miasteczka, gdzie bardzo trzeba
      > pilnować limitu prędkości 50km/h, a poza niemi 90km/h. Nam przejazd od
      > Samorina do Wiednia zajmował ok. 2h rano i trochę ponad 1h wieczorem.
      > c) parking na P&R w Wiedniu (parkowałem przy stacji metra Erdberg) to 2,7 EUR
      > za dobę.
      >
      > Reasumując: warto sie zastanowić, czy nie lepiej mieszkać gdzieś w jakiejś
      > odległej dzielnicy Wiednia (byle w zasięgu publicznej komunikacji, by nie
      > jeździć po Wiedniu samochodem), cena hotelu nie powinna być wygórowana. Ja
      > napewno następnym razem zrobię tak przy okazji wizyty w Wiedniu. Tymbardziej,
      > że Bratysława jest bardzo średnia, przynajmniej z jednodniowej wizyty tam.
      >
      > Eddie

bardzo madre slowa
      podpisuje sie obiema lapkami
    • Gość: bah7 Re: Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słow IP: *.portgdansk.pl 09.05.05, 10:14
      > b) jazda z Bratysławy do Wiednia to też niestety nie rewelacja - sporą część
      > trasy przebywasz przez małe austriackie miasteczka, gdzie bardzo trzeba
      > pilnować limitu prędkości 50km/h, a poza niemi 90km/h.

Racja, ale jak podali ostatnio Słowacy, 60 km autostrady Wiedeń - Bratysława ma
      powstać do końca 2006 r.

Pzdr.

bah7
    • aseretka Re: Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słow 09.05.05, 14:08
      Być może masz rację i przy 1osobie nie jest to opłacalne, ale przelicz to na 4
      osoby:
      nocleg 250 koron * 4 = 1000 koron
      przejazd około 400 koron
      razem 1400 koron dziennie = 150 zł = 36 euro
      A teraz
      nocleg w oddalonym od Wiednia o 15 km Korneuburgu pokój 4 osobowy 68 euro
      przejazd w obie strony 30 km dziennie 2,5 euro
      razem 70,5 euro
      Wydaje mi się, że już jeden dzień kosztuje znacznie taniej.
      Chociaż zastanawiam się, czy i przy jednej osobie znajdziesz znajdziesz w
      Wiedniu nocleg za 17 euro. W wymienianym wczesniej Oekhotel w Korneuburgu
      jedynka osztuje 32 euro, a z tego co mi wiadomo w Wiedniu nawet w odleglejszych
      od centrum dzielnicach jest drożej.
      • rost11 Re: Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słow 09.05.05, 18:46
        Nie do końca... W 3 bez, naprawde niedaleko centrum ,pod sama stacja metra o
        zaraz przy autostradzie jest hotel ETAP gdzie jedynka kosztuje 39 euro a za
        drugą osobe dopłacasz tylko ok 6 - 7 euro. To za pokój 2 osobowy ok 45 euro - a
        jestes 10 min od Katedry i serca miasta, 2 min od wjazdu na autostrade na Brno
        lub dla tych co przez Słowacje - 5 min od autostrady na Bratysławe. Polecam.
        • tralalumpek Re: Planującym wyjazd do Wiednia i spanie na Słow 09.05.05, 19:56
          dokladnie i jeszcze 5 minut na nogach od gazometrow ktore warto sobie obejrzec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka