Gość: fan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 17:39 Wybieram się do Pragi Czy ktos wie jaki jest w Pradze kantorowy kurs sprzedazy - euro i czy czeskie kantory dolczaja jakas dodatkowa prowizje? Z gory dziekuje za informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pidżej Re: Wymiana walut w Pradze IP: *.acn.waw.pl 18.05.05, 19:35 nie masz żadnej karty żeby korony wyjąć z bankomatu w pradze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Wymiana walut w Pradze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 11:08 Mam ale wydaje mi się, ze korzystniej bedzie albo kupic korony w Polsce, badź wymienic euro na korony w Czechach (ale zeby sie upewnic musze znac kurs kantorowy, bo sredni oficjalny wczoraj wynosil 30,16 KC/Eur)). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Wymiana walut w Pradze IP: 80.241.130.* 19.05.05, 11:41 gra nie warta świeczki. do każdej wymiany dopłacasz, więc cały zysk to może być RÓŻNICA w dopłacie tu vs. tam. ile możesz ugrać - 10 złotych na tysiącu? a zawsze najkorzystniej płacić kartą gdzie się da, i tylko wtedy może warto wymienić 100 czy 150 złotych w kantorze na drobne wydatki bo prowizja od wypłaty małej kwoty w bankomacie jest wysoka w wyrazie procentowym. jeżeli jednak miał(a)byś wymieniać w pradze eurosy uprzednio je kupiwszy ze stratą kursową w kantorze w RP, to IMO nie ma to sensu w porównaniu z wypłatą w bankomacie. chyba że lubisz zwiedzać kantory. BTW, jaki jest kantorowy kurs sprzedaży CZK w RP? o ile % odbiega od kursu średniego NBP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Wymiana walut w Pradze IP: *.idea.pl 19.05.05, 19:36 Wydaje mi sie, ze do kazdej wymiany trzeba doplacac. Jednak kursy kantorowe sa zwykle korzystniejsze od tych proponowanych w bankach. A cos mi sie wydaje, ze przy wyplacie karta bank przelicza wg swoich kursow kupna - sprzedazy, a nie wg kursow srednich NBP-u. Roznica zatem moze wyjsc calkiem spora np przy wymianie 2 tys zł Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Wymiana walut w Pradze IP: *.acn.waw.pl 19.05.05, 19:52 Gość portalu: fan napisał(a): > > Roznica zatem moze wyjsc calkiem spora np przy wymianie 2 tys zł np ile? 10 czy 15 peelenów? straty ograniczasz jak nie wymieniasz na lotnisku czy w hotelu - tam kurs jest zaniżony o 10-15% ale różnice między bankiem/bankomatem a kantorem to 0.5 - 1% albo 0. chce ci się to próbuj się na tym dorobić ale musiałbyś sam mieć kantor żeby ci się powiodło. Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: Wymiana walut w Pradze 19.05.05, 21:01 A nie prościej kupić korony w Polsce , niż wieźć stąd euro i w Pradze wymieniać? Po co tyle komplikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Wymiana walut w Pradze IP: *.idea.pl 20.05.05, 07:42 Dzieki za podpowiedzi i juz wiem co zrobie Wezme troche euro, kupie w Polsce troche koron no i oczywiscie wezme ze trzy karty. Zastanawiam sie jeszcze nad jenami i rupiami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś