Dodaj do ulubionych

rodzina na swoim-kredyt w jakim banku?

IP: *.szpital.swidnica.pl 13.10.09, 18:34
W jakim banku najlepiej starać sie o kredyt hipoteczny na zakup
mieszkania w programie RODZINA NA SWOIM?Które banki ujęte w
programie nie wymagają wkładu własnego?
Obserwuj wątek
    • peka15 Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? 16.10.09, 10:22
      Jeśli bez wkładu własnego, to PEKAO SA i PKO BP. Mam fajna tabelke
      porownujaca oferty bankow z rodzina na swoim, jesliu chcesz, to pisz
      na mojego maila, przesle Ci.
    • Gość: p Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? IP: 62.233.177.* 16.10.09, 13:19
      najlepsze warunki w SGB ale raty tylko malejące, inne banki nie mają podejścia...
      • anyx27 Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? 16.10.09, 19:34
        Ale po co chcecie brac kredyt w PLN? przeciez nawet z ta dopłatą nie opłaca
        się zupełnie.
        • Gość: p. Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 20:02
          wez kalkulator i policz....
          • anyx27 Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? 16.10.09, 21:48
            jestem w trakcie brania kredytu, wszystkie warianty przerobione. Biore kredyt w
            Euro. i nijak nie opłaca sie brac w pln. Przez 8 lat płacą połowę odsetek. i co
            z tego? i tak wychodzi mi rata o wiele wyższa, niż w Euro. Róznica w tej chwili
            ponad 400pln.
            • Gość: able071 Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 22:53
              jesli zarabiasz w euro to sprawa jest oczywista... jesli w plnach to nie przewidzisz trendu waluty... a trend owy zaskakiwal ostatnio nawet "specow"
              • anyx27 Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? 16.10.09, 22:57
                Gość portalu: able071 napisał(a):

> jesli zarabiasz w euro to sprawa jest oczywista... jesli w plnach to nie przewi
                > dzisz trendu waluty... a trend owy zaskakiwal ostatnio nawet "specow"

żeby wyrównała mi się rata do tej w pln, to euro musiałoby kosztować ponad
                6pln. a poza tym kredyt mam na 30lat, a predzej czy później będziemy zarabiać w
                euro.
                • Gość: able071 Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 23:47
                  punkt a) rok temu podobnie myslaly osoby biorace kredyt we frankach ("frank musialby kosztowac 3pln zebym byl w plecy") co sie stalo wszyscy wiemy
                  punkt b) chyba porownales(as) najlepsza opcje w euro z najgorsza w pln, bo nie chce mi sie wierzyc w taka "oszczednosc" w euro (ja nigdy nie interesowalem sie kredytem w euro, wiec konkretnych przykladow nie podam)
                • peka15 Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? 19.10.09, 16:13
                  Skąd takie wyliczenia? Zrobiłem porównanie najlepszych ofert w EUR z
                  kredytami z dopłatami Rodzina na swoim. Dla kwoty kredytu 350 tys.
                  zł ma 30 lat rata w EUR wynosi ok. 1880 zł, rata w PLN 1460 zł
                  (przez 8 lat, później 2409 zł). Oczywiście całkowity koszt obsługi
                  kredytu w PLN jest wyższy, ale przez 8 lat młodzi ludzie (a tacy
                  zazwyczaj biorą kredyty z dopłatami) mają dużo niższe obciążenie.
                  Przez ten czas zapewno poprawi się ich sytuacja materialna, zaczną
                  lepiej zarabiać, będą mogli nadpłacać kredyt, albo spłacić go po
                  kilku latach. Więc nie piszcie tutaj, że kredyty w RNS są
                  niekorzystne, bo nie nieprawda. Jeśli państwo dokłada nam do
                  kieszeni 70-90 tys. zł to szkoda tego nie wykorzystać.
            • Gość: p. Re: rodzina na swoim-kredyt w jakim banku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 23:25
              Zależy w jakim banku kredyt bierzesz :) i na jakich warunkach bo owszem w
              dombanku to się na pewno nie opłaca :)
              Ludzie niestety nie myślą o takich rzeczach jak wachania kursów, złodziejski
              spread etc.
              Mój kredyt wyjdzie podobnie jak euro ALE w nosie mam zmiany kursów i całą tą
              resztę...
              Bezpieczny sen też ma swoją wartość, WYSOKĄ wartość... ;)
              Ale oczywiście co kto lubi !
              • Gość: rodzina na swoim oferta Rodzina na swoim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.09, 19:15
                Tutaj znajdziesz aktualną ofertę kredytów z dopłatą Rodzina na swoim wraz z aktualną tabelą wskaźników przeliczeniowych 1m2.
                • Gość: Gosc Re: oferta Rodzina na swoim IP: *.111.226.244.static.crowley.pl 06.01.10, 09:51
                  Ze swojego doswiadczenia (skromnego - ale jestem juz po otrzymaniu kredytu) moge
                  polecic samodzielne przeszukiwanie internetu i odwiedzanie banków. Co do
                  wszelkiego rodzaju doradcow (poczawszy od indywidualnych osobach, skonczywszy na
                  'ołpenFajans' - moge powiedziec jedno: brak fachowosci i rzetelnosci oraz
                  sprzedaz tylko tego co im sie oplaca. Szukajac sam znalazlem oferte SGB - na
                  koniec pazdziernika 2009 to byla absolutnie bezkonkurencyjna oferta wsrod
                  kredytow na 100% wartosci(walutowych takze). Poswiecilem 2 dni na przejazdzki po
                  bankach - i wiedzialem o kredytach hipotecznych prawie tyle samo co doradcy (bo
                  niejednokrotnie nie wiedzieli jaki jest wskaznik odtworzeniowy m^2 dla Wrocławia)
                  Co do kredytów walutowych, sprawa jest prosta: nie zarabiasz w EUR nie bierzesz
                  w EUR kredytu. Swiadomosc, ze stajesz sie mimowolnie uczestnikiem rynku
                  walutowego jest przez prawie wsyzstkich pomijana :)
                  • anyx27 Re: oferta Rodzina na swoim 06.01.10, 23:29
                    Jako, ze nie łapię się na kredyt rodzina na swoim, bo mam za drogi m2, to opcja
                    kredytu w euro jest dla mnie o wiele korzystniejsza.

Poza tym koszty całkowite kredytu (prowizja, ubezpieczenie itd.) wyniosły mnie
                    tylko 38pln.
                    • Gość: Nowy Re: oferta Rodzina na swoim IP: 188.33.202.* 07.01.10, 00:22
                      Prawdopodobnie, najpóźniej do 2015 Polska przystąpi do strefy Euro,
                      a co za tym idzie zniknie spread walutowy w kredytach w Euro (ok. 5-
                      9% różnicy kursu). A niech martwią się dziś Ci, co wzięli kredyty w
                      PLN, bo dopiero ruletką będzie ustalenie wartości przeliczeniowej
                      Złotego do Euro.... Może się okazać, że przy silej złotówce będą
                      płacić jeszcze więcej (już w Euro) niż w chwili obecnej.
                      • Gość: p Re: oferta Rodzina na swoim IP: 83.1.81.* 07.01.10, 14:49
                        Wróć do książek ;)
                        bo po 1 marża w kredycie euro jest wyższa niż w złotych, a po przewalutowaniu
                        marża na kredycie w złotych będzie niższa niż euro...

po drugie kurs wymiany nie ma znaczenia bo wypłatę też będziesz dostawał w euro...
                        poza tym kurs może być zarówno korzystny jaki i nie więc nie wiem skąd ta
                        podnieta.. szanse są 50/50
                        • anyx27 Re: oferta Rodzina na swoim 07.01.10, 15:58
                          Gość portalu: p napisał(a):

> Wróć do książek ;)
                          > bo po 1 marża w kredycie euro jest wyższa niż w złotych, a po przewalutowaniu
                          > marża na kredycie w złotych będzie niższa niż euro...

a to ciekawe, bo mnie kredyt w euro kosztował 38pln, a odsetki na kwocie kredytu
                          450.000pln są niższe w euro o kilkadziesiąt tys...
                        • Gość: Nowy Re: oferta Rodzina na swoim IP: 145.7.16.* 07.01.10, 17:36
                          Szanowny Panie 'P'. Nie obrażając, ale to Pan powinien wrócić do
                          książek. Marża banku to jedna sprawa, a spread walutowy to drugie. W
                          przypadku kredytów walutowych bank zarabia min: na marży kredytu
                          oraz na różnicach kursowych waluty, które obecnie wynoszą różnie dla
                          różnych banków, ale średni przedział to 5-9%!!! Pomimo tego, kredyt
                          w Euro i tak jest opłacalny bradziej od złotowego. W moim przypadku
                          różnica raty EUR/PLN to 600 zł!!! Na korzyść Euro !!! A wybierałem
                          najlepszą ofertę banków dla Euro i dla PLN. Co się tyczy zarabiania
                          w Euro, to drogi Panie 'P' zanim Pan otrzyma swoje pierwsze
                          wynagrodzenie, bank w dniu obowiązywania nowej waluty przeliczy Panu
                          wg kursu przewalutowania Pana kredyt ze Złotego na Euro. Boże chroń
                          aby kurs przewalutowania nie był 1EUR=3PLN lub mniej ;) Liczyć chyba
                          Pan umie...
                          • Gość: Gosciu Re: oferta Rodzina na swoim IP: *.dolsat.pl 07.01.10, 19:52
                            Gratuluje: 600zl roznicy to imponujaca wartosc. To jest roznica EUR i PLN rodzina na swoim, czy zwykly kredyt w PLN? Ja biorac 'rodzine' rozwazalem kredyt w EUR i CHF ale rata w SGB byla okolo 200zl mniejsza, nie liczac tego ze koszty uruchomienia (prowizja i ubezpieczenie) 3x mniejsze niz w walucie. Generalnie nie chcialem ryzykowac, jak dla mnie EUR za 2-3miesiace moze zblizyc sie w rejony 4.55 a z tego miejsca bardzo blisko do testu 5 zl. A stamtad juz nastapi albo bardzo silne odbicie w dol albo ostry wystrzal w gore. Przebicie poziomu 4.06 zaneguje ten scenariusz :) Sentyment na gieldach, poziom dolara, apetyt na transakcje carry trade - te sprawy zadecyduja o kursie EUR/PLN.
                            • Gość: Nowy Re: oferta Rodzina na swoim IP: 94.254.186.* 07.01.10, 22:06
                              Oczywiście, aby wszystko było jasne - różnica 600zł po pomniejszeniu
                              8lat 50%dopłaty do odsetek. Ale i kredyt był duży. Powiem szczerze,
                              że jest kilka banków na rynku, gdzie można wynegecjować marże 1,5%
                              dla Euro, ale warunek, że weźmiemy np: kartę kredytową i jeszcze
                              kilka innych produktów bankowych, ale się opłaca. Opróćz tego ważny
                              jest też wkład własny 10-30%, tak, aby niedoubezpieczać kredytu i
                              nie ponosić dodatkowych kosztów. Wysokość naszych zarobków też ma na
                              to wpływ. Osoby, mające wysokie zarobki (wspólne od 8.000-12.000zł)
                              są też trochę inaczej traktowani przez banki (czyt. lepiej). Kolejną
                              kwestią jest też mieć szczęście trafić na 'kumatego' doradcę w
                              banku. Straciłem trochę czasu na 'Panie za ladą', które uparcie
                              twierdziły, że się nie da, że nie możliwe. Poszedłem do innego
                              oddziału bnku, porozmawiałem z facetem i... się dało ;)
                          • Gość: p Re: oferta Rodzina na swoim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.10, 23:35
                            ehhhhhh w PLN w RNS mam marże 1,8% w EURO DB zaoferował mi zdaje się 3,4 albo
                            3,2 już sam nie pamiętam...
                            Wraz z wejście Polski do strefy euro wibor zmieni się tak jak w innych państwach
                            na EURIBOR teraz już jasne???
                            • Gość: Nowy Re: oferta Rodzina na swoim IP: 94.254.186.* 07.01.10, 23:52
                              W takim razie słabo Pan negocjuje, bo DB można mieć marżę na
                              poziomie 1,5% dla Euro - oferty od grudnia do dziś włącznie. W
                              Nordea bez łaski 2,0%. Mógłbym wymieniać jeszcze, ale chyba
                              wystarczy.
                              • Gość: p Re: oferta Rodzina na swoim IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.01.10, 00:31
                                bez wkładu nie ma cienia szansy na takie warunki...
                              • Gość: zainteresowany Re: oferta Rodzina na swoim IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.10, 08:41
                                a z jakiego okresu pochodza te dane ?
                  • Gość: online Re: oferta Rodzina na swoim IP: *.chello.pl 08.01.10, 12:23
                    Równie dobrze możesz poszukać informacji na temat kredytów w internecie i złożyć wniosek (nawet do kilku banków) online bez wychodzenia z domu.

Nie szkoda Ci było 2 dni na odwiedzanie kolejnych banków? Tracisz czas i pieniądze. A tak sami do Ciebie zadzwonią ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka