Dodaj do ulubionych

DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.04, 15:43
Chcę rozpocząć wątek, który będzie dotyczył wspólnoty mieszkaniowej
zajmującej ww budynek. Proszę mieszkańców o wpisywanie zapytań, problemów,
które ich nuryują. Piszcie co Wam się podoba, a co Was denerwuje. Mile
widziane propozycje udogodnień i usprawnień. Co myślicie o zarządcy budynku?
Sprawdza się, czy nie? Jakie są Wasze doświadczenia dotyczące kontaktów z
zarzadcą? Jednym słowem piszcie wszystko co dotyczy naszej wspólnoty. Liczę
również na wzajemną pomoc osób odwiedzajacych ten wątek w rozwiązywaniu
wszelkich problemów, zarówno indywidualnych jak i wspólnych.
Pozdrawiam.Olo.
Obserwuj wątek
    • Gość: OLO Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.04, 15:49
      Pozwolice, że sam rozpocznę. Mam pytanie, czy Waszych mieszkankach jest
      wstarcząjaco ciepło? U mnie zauważyłem, że nie ma specjalnej różnicy między
      temperatura jaka jest w mieszkaniu przy odkręconych grzejnikach na maksa a
      zakręconych całkowicie. Non stop około 20 stopni.
      Pozdrawiam. Olo.
    • Gość: lokator Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 10:12
      Jesli chodzi o ogrzewanie to nie mam wiekszych uwag.
      Grzejniki sa "symboliczne", ale nie trzeba wiecej
      bo budynek jest dobrze ocieplony.
      U mnie sa non stop wylaczone - no moze jak bylo kolo -10 i wiecej
      to troche podkrecilem ...
      mieszkam na koncu korytarza i jest tam slaba wentylacja - bywa ze na korytarzu
      jest cieplej niż w mieszkanianiu :)

Mysle ze na temat Wspoloty bedzie mozna powiedziec wiecej
      po dluzszym czasie. Po za tym nie wiem ile imieszkan jest juz
      oddanych notarialnie - bo tylko wowczas mieszkaniec ma prawo glosu
      na walnym zgromadzeniu. Bo obawiam sie, ze nadal wiekszosc glosow ma Dach-bud.
      Teraz pozostaje nam narazie obierac decyzje "zebran" mieszkancow wspolnoty.
      np. o firmie ochroniarskiej - nie wiem czy byl przetarg, dlaczego ta a nie inna
      firma.

Mysle, ze na pewno z czasem wyjdzie zlodziejstwo Dachbudu jesli chodzi
      okres kiedy to on bezposrednio sprawowal administracje nad budynkiem.
      Oplaty typu: rozne , pozostale (za uzupelnienie wkladek po kradziezach),
      oswietlenie wspolne itd

Mam tylko nadzieje ze nie bedzie Wspolnota mieszkaniowa blokowac
      inwestycji z zewnatrz. Mysle tu o nowych dostawcach internetu, telewizji
      kablowej, telefonow itp
      Bo tylko konkurencja pozwoli np. obnizyc rachunki za net! Bo Korbank to rznie
      glopa non stop.

• asertywny1 Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka 09.02.04, 22:42
        Jak Korbank rzne głupa?
        • Gość: lokator Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 09.02.04, 23:35
          za wbrew pozorom wysoki abonament nigdy nie masz
          transferu za jaki niby placisz, czesto sa przerwy dochodzace nawet
          do doby a zdazaja sie przypadki i 3 dni ...

byl juz watek na ten temat wczesniej - poszukaj to sie dowiesz wiecej
    • Gość: www Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 10:20
      moze ktos kto umie zalozylby strone z WWW
      z newsami naszej malej spolecznosci
      i jakims forum

moznaby wywiesic info na tablicy ogloszen na klatkach
      to wiecej osob na pewno wypowiedzialo by sie.

• Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.04, 11:44
      Dzięki z odzew. Pomysł ze storzeniem strony www jest godny uwagi. Być może w
      przyszłości uda się coś takiego stworzyć. Co do zarządzania również mam wiele
      uwag, począwszy od utrzymania czystości po zapadające decyzje np. w sprawie
      firmy ochroniarskiej. Jakie są wogóle jej obwiązki? Ja ich prawie nie widuje,
      ale być może dobrze pilnują. Sprzątanie ogranicza się do wejścia i windy,
      sporadycznie korytarze. Chociaż ostatnio od tygodnia nie ma komu usunąć
      wystąpień pseudoartystów malarzy w windzie. A przecież to tylko zachęca
      następnych. Do garażu od samego początku z miotłą nikt nie zawitał. Niedługo
      będe miał wrażenie, że parkuję w piaskownicy.
      • Gość: lokator-ciekawski Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 23.01.04, 10:13
        Nie ma sprawy!

Warto zwrocic kiedys uwage na kable sieciowe (8zyl) jakie sa
        schowane w scianie w kazdym mieszakniu (wystarczy okrecic puszke od anteny
        zbiorczej)
        1. Do kogo nalezy ten kabel ?!
        2. Jesli do Dachbudu to czy pobiera oplaty za te kable?
        3. Jesli nie to jaka firma trzyma w mojej scianie kabel? (neting czy korbank
        czy inna)
        4. dot. 3 czy firma lub jakakolwiek firma moze byc wlascicielem kabli i innych
        instalacji na STAŁE wbudowane (wmontowane) w budynek? - pyt pomocnicze: czy
        rury w budynku naleza do MPEC?

• Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.04, 15:53
          Warto zwrocic kiedys uwage na kable sieciowe (8zyl) jakie sa schowane w scianie
          w kazdym mieszakniu (wystarczy okrecic puszke od anteny zbiorczej)
          1. Do kogo nalezy ten kabel ?!
          Z tego co wiem to siec ulozyla podczas budowy firma Korbank i sa to ich kable.
          2. Jesli do Dachbudu to czy pobiera oplaty za te kable?
          Nie sa to kable DB.
          3. Jesli nie to jaka firma trzyma w mojej scianie kabel? (neting czy korbank
          czy inna)
          Patrz wyzej.
          4. dot. 3 czy firma lub jakakolwiek firma moze byc wlascicielem kabli i innych
          instalacji na STAŁE wbudowane (wmontowane) w budynek? - pyt pomocnicze: czy
          rury w budynku naleza do MPEC?
          Oczywiscie ze tak. I czesto tak sie zdarza np. Dialog, TPSA, telewizje
          kablowe. W przypadku MPEC ma on tylko zlecone opieke nad siecią w budynku.
          Granica własnosci jest wezel cieplny i wszystko co jest za wezlem nalezy do
          wspolnoty, natomiast wszystko co za indywidualnym licznikiem jest wlasciciela
          mieszkania. Ale w umowie tez jest zlecona opieka nad instalacja wewnatrz
          mieszkan. Takze jezeli wejdzie nowa firma internetowa bedzie musiala polozyc
          swoja siec.
          • Gość: somsiad Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.prosys.wroc.pl / *.prosys.wroc.pl 20.05.04, 15:49
            Chciałbym zasięgnąć opinii nt dostawcy internetu na Kromera.
            Jak wygląda rzeczywisty transfer danych w poszczególnych planach taryfowych?
            (zdaję sobie sprawę, że nie zawsze to zależy od naszego ISP).
            Firma Neting sprytnie definiuje max. przepustowość łącza, boję się więc, że
            minimalna (albo nawet naturalna) to 0 bps.
            Czy ktoś, kto już używa, mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami? Jaka jest
            szybkość dostępu do najpopularniejszych serwisów, albo np. może ktoś korzysta z
            eBanku i (nie)ma z tym problemy...
            Pozdrowienia
            • Gość: sasiad NET IP: *.neting.com.pl 22.05.04, 16:59
              rewelacja to nie jest - problemow wiekszych ten nie
              dla www i poczty i cos tam jeszcze starczy
              ale zeby np radia z netu posluchac to zapomniec

nie rozumiem dlaczego jest non stop ten neting
              po zebraniu wspolnoty - mieli kolejnie operatorzy wchodzic
              i jakos nic nie slychac !!

• labeg Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka 06.04.05, 20:06
              Podnosze watek. Bardzo by sie przydalo forum albo www dla mieszkancow. Czy cos
              w tej sprawie drgnelo? Olo? Wiekszosc z nas ma net w domu a na ostatnim
              zebraniu wspolnoty bylo ok 15 osob - porazka.. Jak mamy zarzadzac sensownie
              takim wielkim budynkiem jesli jakos sie nie skrzykniemy??? Nie wie na Gizyckiej
              nikt co sie dzieje na Kromera i odwrotnie...
              • Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 12:47
                Muszę poinformować, że ostatnio zaglądam na ten wątek tylko ze
                względów "sentymentalnych", gdyż już w zeszłm roku sprzedałem mieszkanie na
                Giżyckiej i zakupiłem nowe na w bardziej kameralnym budynku. Dlatego ostatnio
                już się nie angażuję w sprawy mieszkańców, ale trzymam za Was kciuki w walce z
                DB itd., choć to trochę walka z wiatrakami.
                • Gość: mieszkaniec Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 14:41
                  a na poleska ma juz swoja stronke www i wszelkie info

Pentagon?

:(
    • Gość: rob Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 14:00
      fajnie ze jest takowy watek :). Faktycznie trudno sie nie zgodzic z tym ze na
      korytarzach jest brudno, garaz to nie pamietam kiedy byl ostatni raz sprzatany,
      domykacze do drzwi sa permamentnie niszczone lub nie ma ich wcale. Czy ktos z
      mieszkancow tez cos takiego zauwaza ??? I jeszcze krotki apel: drodzy
      sasiedzi!!! zamykajcie za soba drzwi na korytarze, nie trzaskajcie drzwiami do
      mieszkan, nie puszczajcie rap-owego basu o 12 w nocy - plizzzzzz.
      Pozdrawiam wszystkich mieszkancow i z niecierpliwoscia czekam na inne
      wypowiedzi.
    • Gość: OLO Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.04, 10:38
      Dzis pare informacji, ktore dzis otrzymalem, glownie od admnistratora.
      1. Pierwsza powtorze za cromwellem, ze na Kromera obok bramy 27 zainstalowano
      nowy bankomat PKO BP !!! Podobno juz dziala !
      2. Garaze sa sprzatane podobno raz na tydzien. I tak sie zlozylo ze dzis ta
      operacja ma byc przeprowadzana. Prosze sie przyjrzec, czy rzeczywiscie.
      3. Zebranie wspolnoty ma byc zorganizowane do konca marca.
      4. Ochrona budynku sklada sie aż z jednej osoby, ktora ma sie przechadzac co
      chwile.

Kolejny temat, ktory chciabym poruszyc to fatalna organizacja oswietlenia w
      garazu. Tam jest poprostu za ciemno i kobitki boja sie tam chodzic. Oswietlenie
      nie jest tylko elementem, sluzacym temu zeby sie nie potknac albo wpasc na
      slup, ale przy takich zastosowaniach jest to przede wszystkim element poczucia
      bezpieczenstwa!!! Wedrowanie kilkudziesieciu metrow w ciemnosciach, zeby
      zapalic sobie swiatlo jest calkowicie bzdurne i nie funkcjonalne. Rownie
      idiotycznie jest rozwiazane oswietlenie korytarza przed winda na poziomie -1.
      Wylaczniki sa dokladnie tam gdzie nie potrzeba. Poszukuje osob, ktore chcialyby
      sie podpisac pod pismem do DB w sprawie przerobienia, usprawnienia instalacji.
      Moim zdaniem w garazu najlepiej zastosowac czujniki ruch. Ktos sie kreci po
      garazu to sie swieci.
      Pozdrawiam i czekam na odzew.

• Gość: rob Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 16:06
        Witam, popieram ta inicjatywę i podpisuje się obiema rękami :)
        A tak na poważnie to słyszałem taką opinię (od p. Jacka Koniecznego) że
        oświetlenie jest wykonane zgodnie z projektem. I wobec powyższego to należałoby
        chyba przerobic projekt i dopiero potem oświetlenie. Lub tez zgłosić brak
        oświetlenia awaryjnego w pewnych częściach garażu jako usterke gwarancyjną ???
        Pomysł z czujnikami ruchu tez wydaje sie niezły, tyle że dosc kosztowny i kto
        miałby za to zapłacić. Bo prawnie to włascicielem garaży jest chyba wciaż
        DACHBUD bo jeszcze nie było aktów notarialnych. Nie wiem za bardzo jak ten
        problem ugryźć. Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie
        • Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.04, 16:19
          Garaze naleza do DB i dlatego trzeba jak najszybciej zglosic oficjalnie na
          pismie problem, bo po aktach bedzie juz troche za pozno i wtedy na pewno zwala
          cale koszty na mieszkancow. W tym momencie mozemy cos jeszcze wymagac od DB.
    • Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.04, 16:07
      Zapomnialem jeszcze napisac, ze zosatlo wyslane pismo do UPC (z tego wzgledu,
      ze maja siec na Krzywoustego) w sprawie insatlacji telewizji kablowej. Niestety
      nie bedzie to chyba tania oferta i pewnie dojdzie do skutku pod warunkiem
      zebrania odpowiedniej liczby chetnych, w przeciwnycm wypadku pewnie wogole nie
      zawitaja na nasze podworko.
      Jezeli ktos ma jakis pomysl na taniego i przede wszystkim dobrego
      alternatywnego dostawce internetu to poprostu trzeba wystosowac odpowiedznie
      pismo z lista chetnych. Tak ogolnie to wszelkie zapotrzebowanie trzeba skladac
      do zarzadcy na pismie!!! Jesli jest zapotrzebowanie wszystko jest do zrobienia.
    • Gość: Radek Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.kr.k.pl / *.Korbank.COM 27.01.04, 21:55
      Mam kilka uwag, na temat których chciałbym usłyszeć (przeczytać) opinię innych
      mieszkańców Pentagonu (podobno funkcjonuje taka nazwa).
      1. Niedawno otrzymałem od DB notę, w której napisano: 'Obciążamy kwotą ... z
      tytułu podatku od nieruchomości za rok 2003'. Telefonicznie od pani z
      księgowości uzyskałem informacje (na marginesie była średnio miła) że jest to
      podatek obliczony przez DB za okres od odbioru mieszkania do momentu
      podpisania aktu notarialnego. Nie zdołałem się dowiedzieć dokładnie w jaki
      sposób kwota ta została wyliczona ale jest ona porównywalna z kwotami jakie
      płacą we Wrocławiu właściciele domów jednorodzinnych. Mam również wątpliwości
      czy powinienem płacić podatek od nieruchomości za okres kiedy nie byłem
      jeszcze właścicielem mieszkania.
      2. Momentami mam ochotę 'chodzić po ścianach' gdy sąsiedzi (mam dwóch
      ulubionych:))słuchają głośno muzyki - szczególnie nocą (największym problemem
      są długo i mocno wybrzmiewające basy)lub gdy robią imprezy . Mieszkałem już w
      różnych miejscach, w akademiku również, ale z czymś takim spotykam się po raz
      pierwszy. W poprzednim poście ktoś poruszał ten temat więc mam pytanie czy to
      ja mam pecha i źle mieszkam czy też innym również to przeszkadza?
      3. Przychylam się do opinii żeby jak najszybciej zmienić zarządcę wspólnoty -
      obecny zawsze będzie mocniej bronił interesów DB niż naszych, ale jak znam
      życie będzie problem z zebraniem wymaganej ilości głosów aby to uczynić. Może
      należy przeprowadzić jakąś akcję uświadamiającą?

Pozatym dołączam się do podanych we wcześniejszych postach propozycji
      usprawnienia budynku typu lepsze oświetlenie, TV kablowa, internet itp.
      Pozdrawiam
      Radek
      • Gość: lokator Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 28.01.04, 09:47
        PENTAGON ? podoba mi sie
        slyszalem o PODKOWIE

a w jakiej czesci mieszkasz?ja pod 27 - 6 pietro nie mam wiekszych
        problemow z halasem - czasami jest u mnie impreza srednio raz na
        kwartal ... ale sie nie skarza. Przynajmniej jeszcze nie
        probowali.

W Pentagonie jest bardzo duzo wynajmowanych mieszkan ...
        to i sie nie licza z sasiadami nic a nic.

Wczoraj spotkalem Pana z ochrony zamienilem z nim slowko
        - biedaczysko mial dzien z 3 zmianami pod rzad ...
        • Gość: loktor Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 28.01.04, 13:36
          Zalozcie - kto sie na tym zna - proste www z jakims forum.
          adres powiesi sie na tablicy ogloszen w klatkach

to bedzie wiecej info o tym co sie dzieje w naszym centrum planowania
          wojennego - Pentagon ;)

pozdrawiam
          • Gość: Radek Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.kr.k.pl / *.Korbank.COM 02.02.04, 22:40
            A propos forum dla Pentagonu to istniej takowe założone przez kogoś. Z tego co
            wiem serwer postawił na własnym komputerze

a oto link: 212.127.95.182/~damian/index.php

Pozdrawiam
      • Gość: rob Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 13:17
        tez dostalem note wzywajaca do zapalcenia podatku od nieruchomosci i gruntu.
        Pani w DB powiedziala ze to za okres od momentu odebrania lokalu (protokół
        zdawczo odbiorczy) do momentu podpisania aktu notarialnego. Natomiast w
        Urzedzie Miasta powiedziano mi ze obowiazek placenia podatku powstaje w
        momencie stania sie prawnym wlascicielem lokalu, czyli od podpisania aktu
        notarialnego. Wobec powyzszego teoretycznie DB nie ma prawa pobierac od
        lokatorow zadnego podatku. Natomiast w protokole zdawczo odbiorczym i w umowie
        przedwstepnej kupna mieszkania sa zapisy mowiace cos o tym ze nalezny podatek
        placony bedzie przez odbierajacego lokal. Tak na marginesie to kwota wyliczona
        przez Db jest kosmiczna (za 50m2 ok. 170zl). Wedlug informacji podanych w
        urzedzie miasta stawki są nastepujace: 51gr/m2 mieszkania 25gr/m2 udzialu w
        gruncie. Czy ktos z was ma jakies rozsadne pomysly co zrobic z tym podatkiem,
        ewentualnie jakies pewne informacje czy jego placenie jest w pelni legalne?
        Wydaje mi sie ze z prawnego punktu widzenia DB nie jest tutaj wlasciwym organem
        uprawnionym do pobierania oplat z tytulu w/w podatku. Czekam na wasze opinie.
        Pozdrawiam
        • Gość: vvako NIE PŁACIĆ !!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 28.01.04, 19:29
          To jest podobna praktyka jaka opisalem w watku wczesniejszym
          dot. ogrzewania w pirwszych miesiącach odbioru mieszkan.

Ja wysle do DB pismo aby mi podali podstawe prawna i jak naliczyli ta kwote!?

zwroccie uwage na wasze wczesniejsze rachunki DB -
          dlaczego roznia sie kwoty za urzytkowanie wezłow cieplnych? bzdura
          te wszystkie oplaty dodatkowe za wymiane wkladek w zamkach po wlamach
          i wlacznikow swiatla - to wszystko po przemnozeniu przez ilosc mieszkan
          to gigantyczne sumy !

oni beda nas doic na czym sie tylko da !!!
          bo nawet jesli ktos sie postawi to bedzie garstka ludzi.

pozdrawiam
          • Gość: Olo Re: NIE PŁACIĆ !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.04, 16:59
            Witam po tygodniowej przerwie. Wlasnie czytam o tym podadku i wlos mi sie na
            glowie jezy. Ja jeszcze nieskonczylem walki o oplaty za to cieplo a to znow cos
            nowego. Niestety db2 niczym sie nie rozni od db i traktuje nas jak dojna krowe.
            Oni nie dbaja o nasz interes (wspolnoty) tylko Jaska Chorostkowskiego!!! Z tego
            co widze to nie zadowolonych z zarzadcy jest wiecej i wcale nie jest to
            garstka. Po ostatniej wizycie w DB2 sprawdzilem zapewnienia p. Jacka odnosnie
            sprzatania. Winda jezdzila jeszcze przez tydzien pomalowana!! Sasiad mowi ze
            sprzataczka to juz chyba wcale przestala jakich kolwiek srodkow czyszczacych
            uzywac. Z ich strony caly czas jest tylko slodkie pierdzenie.
        • Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.04, 11:05
          Niestety istnieje taki zapis w protokole odbiorczym. Ale mroczne są kwoty i
          sposób ich naliczania. Z tego co sie dzis dowiedziałem wyliczona przez nich
          oplata dotyczy zarowno mieszkan jaki i garazy. Wiem jak oni to liczyli i teraz
          musze to porownac z informacjami uzyskanymi w urzedach. Jedno co jest pewne to
          to ze nalezy wystosowac pismo aby dokladnia wyszczegolnili co sie sklada na ta
          kwote.
          • Gość: rob Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 13:07
            czy ktoś z Was zwrócił uwagę na różnice w powierzchni działki wpisane w umowie
            przedwstępnej kupna-sprzedaży (11.233 m2)
            oraz w akcie notarialnym (11.153 m2) ???
            Sprawdźcie i powiedzcie co o tym sądzicie, bo na mój gust to brakuje ok.
            80m2 !!!
            W DB powiedzieli że to część wydzielona pod stację trafo. Wyglada na to, że DB
            najpierw sprzedał nam większą działkę, potem wydzielił część dla Zakładu
            Energetycznego ( i pewnie im sprzedał), a ostatecznie w akcie notarialnym
            przekazał nam mniejszą działkę - rewelacja !!!
            pozdrawiam
        • mcmacpl Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka 12.02.04, 23:11
          To chyba jakas bzdura. Podatek od nieruchomosci placi sie miastu, a nie
          developerowi czy zarzadcy budynku! Sam odbieralem mieszkanie w lutym 2003, a akt
          notarialny podpisalem we wrzesniu 2003. I dopiero po podpisaniu aktu dostalem z
          urzedu miasta wezwanie do zaplaty podatku od nieruchomosci, w wysokosci 10,90 zl
          za rok 2003. (za caly rok 2004 bedzie do zaplaty jakies 50zl - nie chce mi sie
          teraz szukac pisma). Mieszkanie 56m2
        • Gość: mysza Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.Kromera.K.PL 03.03.04, 11:16
          ja też miałam problem z tym podatkiem a dokładniej z jego wysokością w urzędzie
          wyjaśniono mi dlaczego kwota jest tak duża; osoby fizyczne płacą niższy podatek
          niż spółka, dachbud nie jest osobą fizyczną i płaci znacznie wyższy i stąd ta
          kosmiczna kwota.
    • Gość: Ktoś Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: 80.50.30.* 09.02.04, 13:18
      coś
      • Gość: Fonbud Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.do.pl / *.generacja.pl 09.02.04, 21:21
        Witam
        Przeczytałem Formu które powstaje i tak sie składa ze pracuje w firmie
        Fonbud, która buduje i eksplatuje sieci internetowe tylko i wyłącznie na
        swiatłowodach. Jezeli jestescie państwo zainteresowani naszą ofertą prosił bym
        o podanie informacji ile osób było by zainteresowanych i jakiego rzędu koszty
        teraz Państwo ponosicie za dostęp do internetu. - Musze złożyc konroferte
        dlatego moje pytania. Dziekuje z góry za odpowiedź

OFERTA:

Wychodząc naprzeciw zainteresowaniu i potrzebom lokalnych społeczności,
        pragniemy przedstawić lokatorom budynków , naszą ofertę usługi taniego dostępu
        do sieci Internet, świadczonej w oparciu o strukturę osiedlowej sieci
        komputerowej. Sieci takie budujemy i eksploatujemy w oparciu o własne środki
        finansowe oraz wieloletnie doświadczenie zdobyte przy budowie sieci
        telekomunikacyjnych i instalacji wewnątrzbudynkowych dla takich operatorów jak
        Telekomunikacja Polska S.A., Telefonia Dialog S.A. oraz Netia Telekom S.A.
        Zainteresowanie naszą ofertą wśród Państwa lokatorów zostało potwierdzone
        analizą rynku internetowego z wynikiem pozytywnym.

Realizacja projektu osiedlowej sieci komputerowej to nie tylko
        umożliwienie mieszkańcom osiedla taniego dostępu do sieci Internet. To również
        wiele korzyści dla Zarządcy:
        - szybki i bezpośredni kontakt z mieszkańcami – możliwość publikowania
        ogłoszeń w sieci, korespondencja on line, wymiana danych w formie
        elektronicznej (możliwość zbierania opinii i ankietowania),
        - podwyższenie poczucia bezpieczeństwa mieszkańców poprzez możliwość
        realizacji internetowego monitoringu placów zabaw, parkingów, wydzielonych
        pomieszczeń itp.
        - podwyższenie standardu lokali – obok telefonu i telewizji pojawia się
        nowe medium komunikacyjne – transmisja danych poprzez sieć osiedlową i sieć
        Internet.

W tym zakresie sieć osiedlowa może pełnić funkcję integrującą i kreującą w
        skali lokalnej różne formy aktywności komercyjnej (drobne usługi, rozrywka,
        edukacja). Można zaryzykować twierdzenie, że sposób wykorzystania osiedlowej
        sieci teleinformatycznej ograniczony jest głównie wyobraźnią jej użytkowników.
        Wydaje się, że nieodległe są już takie jej zastosowania jak teledacja - odczyt
        stanów liczników, kontrola dostępu do wydzielonych pomieszczeń, sygnalizacja
        p.poż., telewizja kablowa, czy też telefonia sąsiedzka (VoIP). Dlatego też z
        dużym zainteresowaniem oczekiwać będziemy na wszelkie inicjatywy naszych
        abonentów w tym względzie. Każdy pomysł spotka się z naszym życzliwym
        przyjęciem oraz pomocą w analizie i ewentualnym uruchomieniu przedsięwzięcia.
        Jako uprawniony operator transmisji danych, firma nasza posiada niezbędne
        zezwolenie telekomunikacyjne na świadczenie w/w usług. Do chwili obecnej
        wykonaliśmy i eksploatujemy osiedlowe sieci komputerowe w kilku lokalizacjach
        na obszarze Dolnego Śląska, w tym we Wrocławiu – na osiedlu Przyjaźni (SM
        Krzycka), SM Krzyki , Zarządzanie Nieruchomościemi HJW. Zadowolenie naszych
        klientów potwierdzone stosownymi rekomendacjami oraz wdrożony system
        utrzymania jakości zgodny z normą ISO 9002, stanową najlepszą gwarancję
        jakości i staranności naszego działania.
        Wszystkie parametry techniczne naszych sieci spełniają w pełni wymogi stawiane
        kategorii 5e Ethernet. W załączeniu przedstawiamy opis usług świadczonych w
        naszych sieciach oraz koncepcję techniczno-wykonawczą ich budowy. Jesteśmy
        również gotowi do uwzględnienia specyfiki zasobów lokalowych administrowanych
        przez Państwa.
        Proponujemy objęcie działaniem osiedlowej sieci komputerowej budynku przy
        ulicy Kromera, Toruńska, Gizycka znajdującym się w bezpośrednim zasięgu
        naszej sieci.
        Osobą upoważnioną do kontaktów w sprawie dopracowania szczegółów ewentualnej
        współpracy jest Pan Daniel , Reprezentant Handlowy, tel. 0691 87 82 80.

• Gość: lokator Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.02.04, 00:02
          nam bedzie ciezko sie zkrzyknac ... - jestesmy niejako rozczlonkowani
          mase mieszkan jest wynajmowanych - bywa i nie zasiedlonych do tej pory

ale nie nalezy sie poddawac :-)
          najwazniejszy jest czas i reklama - jesli beda ogloszenia na tablicy - czesto
          odnawiane to bedzie i zainteresowanie

podpowiem, ze koszt nie musi byc duzy przylaczania
          kable mozna spokojnie puscic po pionowych kominach gdzie sa rury
          z woda i licznikami

w korbanku podlaczenie do netu jest rownoznaczne z polaczeniem do sieci
          osiedlowej
          moze dobrzy bylo to rozdzielic ...
          taniej podlacznie do sieci
          dodatkowa za podlaczenie do netu
          ma to sporo korzysci
          przy tym rozwiazaniu jest duzo wiecej potencjalnych urzytkownikow
          i wieksza jest mobilnosc i urzytkowaniu i zawieszaniu dostepu do netu
          - zaciesnianiu sasiedzkich wiezi
          - informacji dot. wspolnoty

itp itd
          ponownie proponuje zrobic jakas stronek www o tym i umiescic info
          na klatkach na tablicach ogloszen
          nie wszyscy wchodza na forum gazety

pozdrawiam
        • Gość: ciekawski Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.02.04, 00:07
          Proszę o wpisywanie i informowanie inwestorów tego właśnie typu o tym
          czy zarząd wspólnoty nie robi jakis problemów!!
        • Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.04, 14:42
          No cos sie w koncu ruszylo, juz myslalem, ze ten watek umrze smiercia
          naturalna. Panie Danielu proponuje najpierw wywiesic ogloszenia na tablicach o
          propozycji i nastepnie przejsc sie po mieszkaniach. Od mieszkancow, ktorzy
          korzystaja z obecnego dostawcy dowie sie Pan niezbednych rzeczy. Jezeli chodzi
          o zapotrzebowanie na ewentualane Wasze usługi to musi Pan sam przeprowadzic
          sonde. Z nas nikt nie ma czasu biegac po wszystkich sasiadach, to w koncu 450
          mieszkań. Mysle ze jak oferta bedzie atrakcyjna to wiele osob bedzi
          zainteresownych.
          • Gość: Fonbud Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.02.04, 19:18
            Wtym tygodniu składam oferte do DB. Sondaż przeprowadzę pod koniec tego
            tygodnia. I Ja dziekuje za zainteresowanie. Dzwoniłem juz do Dach- budu i w
            sumie admin sie ucieszył ze bedzie konkurencja. Licze na udaną współprace.
            • Gość: Lokator Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.02.04, 11:17
              Zycze powodzenia ! (byc moze przyszly klient)

dobrze by bylo oferte konfrontowac nie tylko z korbankiem
              ale i moze z Dialogiem (DSL - 1Mb), troche przyszlosciowo MPECem.

Jesli bylyby jakies problemy ze wspolnota lub inna sprawa na
              ktora moga wplynac mieszkancy - prosimy o sygnal !!!

Pozdrawiam
              • Gość: Fonbud Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.do.pl / *.generacja.pl 13.02.04, 22:42
                Na początku marca DB PRZEPROWADZA ZEBRANIA WSPÓLNOT I TAM SAMI ZDECYDUJECIE CZY
                CHCECIE INTERNET Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA. Pozdrawiam
                • Gość: paranoja Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.02.04, 12:06
                  Przecież to normalne, że chcemy mieć wybór.
                  Czy to że będziemy mięć wybór dostawcy netu
                  naraża nas na koszty?!

Należałoby podjąć uchwałę o automatycznym pozwoleniu
                  wejścia ze swoja instalacja wszelkich Telefonii, TV kablowej, dostawców netu!
                • Gość: lokator >> UWAGA << Zebranie członków wspólnoty DB !!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.02.04, 15:09
                  Dzwoniłem do DB- wspólnota wstępnie ustalone jest zebranie na

5 MARCA
                  godz. 18:00

Bedziemy powiadomieni o tym jeszcze na piśmie.
                  jednym z punktów obrad będzie właśnie wpuszczenie
                  kolejnego dostawcy netu - FONBUD !!! chociaż nic to nas
                  nie kosztuje trzeba zaglosować bo to nie jest w kompetencjach zarządcy!

Przyjdźcie Ludzie! na to zebranie bo dotyczy nas mieszkancow
                  DB nie ma już większości - bedzie można wnosić jakieś uwagi,
                  wnioski itd !

pozdrawiam
                  • Gość: Olo Re: >> UWAGA << Zebranie członków w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.04, 11:04
                    Przychylam sie do apelu. Ludzie walcie dzrzwiami i oknami na zebranie i walczmy
                    o swoje interesy.
                  • Gość: lokator Re: >> UWAGA << Zebranie członków w IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 09:05
                    Dostałem powiadomienie o zebraniu !!!
                    jest napisany pożadek zebrania i m.in.
                    bedziemy glosowali czy chcemy
                    - plac zabaw
                    - sprzedazy alkoholu - licencje
                    - zakladanie instalacji klimatyzacyjnej
                    - obciazenie odsetkami za nieterminowe oplaty ;o) - ciekawe czy to przejdzie?
                    - reklamy na budynkach BDW - ciekawe czy DB płaci za tablice na dachu
                    wspólnocie?
                    - no i czy chcemy wejscia nowych operatorów z dostepem do netu i TV kablowej.

do zobaczenia 5 marca o 18:00
                    na bruknera 10 - aula zespołu szkół

pozdrawiam
                    • Gość: Olo Re: >> UWAGA << Zebranie członków w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.04, 11:44
                      To czy DB placi za reklame na budynku tez mnie nurtuje od dawnwa. Trzeba zadac
                      takie pytanie ile pieniazkow wplynelo do kasy wspolnoty z tego tytulu. Ciekawe
                      ile osob przybedzie i co jeszcze wypłynie. Co do odsetek za nie terminowe
                      wplaty to oki, ale rowniz nalezaloby wprowadzic jakies zapisy dyscyplinujace
                      zarzadce budynku dla rownowagi.

Pozdrawim (w szczgolnosci Lokatora)i do zobaczenia jutro.
                      Swoja droga powinnismy stworzyc jakis wspolny oboz obrony praw lokatora.
                      • Gość: Fakir Re: >> UWAGA << Zebranie członków w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.04, 08:58
                        > To czy DB placi za reklame na budynku tez mnie nurtuje od dawn

No tak, na Balonowej zastrzegaja sobie taka możliwosc reklamy w umowie.
                    • Gość: Olo Re: >> UWAGA << Zebranie członków w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.04, 11:10
                      No i po zebraniu.
                      Balagan jaki panowal pomijam. Odnosze troche wrazenie ze zarzad potraktowal nas
                      jak stado barnow, ktore o nic nie pytajac przeglosuja wsztstko. Ludzie mieli
                      dobra wole tylko rzeczywiscie jak tu sie odniesc do uchwal, ktore w swoje
                      trasci maja wiecej wielokropkow niz słow!!! Na litosc boska skad ja mam
                      wiedziec ile brac za wywoz smieci ze sklepu spozywczego! Podejmowanie uchwal
                      tylko po to aby nakazac zarzadowi zajecie sie jakas sprawa jest wielka pomylka
                      i paranoja. Moim zdaniem samo zgloszenie telefoniczne badz osobiste mieszkancow
                      w biurze zarzadu powinno wystarczyc. Dopiero w sprawach konkretnych powinno byc
                      to zalatwiane sprawa uchwaly. Dzis wysarczy wziac ksiazke telefoniczna i
                      zadzwonic do paru firm ktore zajmuja sie ochrona, internetem czy budowa placow
                      zabaw, zeby zaraz na biurku miec kilka konkurencyjnych ofert wraz ze cenami,
                      wstepnymi projektami itd. Pozniej to juz same firmy dbaja o to aby to wlasnie
                      one zostaly wybrane.
                      Ciekawe co z tematami, ktore zostaly poruszone i niedokonczone np. sprawa
                      kontroli nad funduszem remontowym.
                      Samo glosowanie mialo tak nikly sens przy stosunku udziałow 46% - pani Dach
                      bud, a reszta okolo 10%. Zarzad wlasciwie mogl sie spotkac tylko z pania prezes
                      Bieganawska, bo i tak jak bysmy nie glosowali, to ona decydowala.
                      Irytuje mnie rowniez fakt, ze zarzad tak bardzo odcina sie od firmy
                      macierzystej PBO Dach Bud i jednoczesnie robi wszystko pod jej interes, bo jak
                      inaczej nazwac sprawe znaku towarowego na dachu (kpina w zywe oczy), to ze
                      ochrona pilnowala calego budynku za wyjatkiem garazy. To moze ja tez zarzadam
                      zwrotu pieniadzy danych na ochrone, poniewaz nie zyczylem sobie aby moj lokal
                      byl pilnowany.
                      Niestety odnosze wrazenie, ze oni dbaja tylko o swoj interes (czytaj wyciaganie
                      od nas pieniedzy) i nawet nie potrafia porzadnie zebrac kilku oferentow do
                      kupy, co jest do zalatwienia w kilka dni przez telefon.
                      Jezeli zarzad oczekuje od mieszkancow, ze beda za niego formulowac ustawy na
                      poczekaniu na zebraniach, a on tylko to zanotuje i sciagnie naleznosc dla
                      siebie, to ja osobiscie za taka prace Dach Bud 2 serdecznie dziekuje, poniewaz
                      zauwazylem ze bylo tam kilka bardziej kompetentnych osob sposrod nas, ktore
                      pewnie lepiej zadbaly by o nasz interes(np. pan od sprawy MPEC).
                      Pozdrawiam
                  • Gość: lokator !!!!!!! Zebranie wspólnoty .... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.03.04, 11:20
                    i po zebraniu ...

bardzo burzliwe.

Zaczęło się spokojnie, ale w miare upływu czasu
                    zniecierpliwienie i irytacja uczestników rosły.
                    Gł. zarzut do zarządcy dot. w sumie organizacji
                    - hasła na na kartach do głosowania były bardzo
                    lakoniczne, a słuchanie wyjasnień dot. uchwał
                    strasznie się dłużyło.
                    Ponadto wiele osób miało za złe, że wcześniej
                    nie mieli tych uchwał do przeczytania i zastanowienia
                    sie nad tym. Co jest o tyle wskazane, że wiele wątków
                    dyskusji można było określić już wcześniej. choćby i na tym forum ...

Brawa dla prowadzącego zebranie!
                    Pomimo panującego miejscami chaosu prowadził poprawnie -lepiej się chyba
                    nie dało. kto był to sam widział i słyszał

Wielu spraw nawet nie lizneliśmy - nie dziwota - po 4h każdy miał
                    dosyć wspólnotowej demokracji!

Mimo wszystko widze i dobre strony:
                    - dobra lekcja dla zarządcy! - jeśli chodzi o organizację
                    - dla nas, że więcej powinniśmy rozmawiać między sobą długo wcześniej, bo nawet
                    przy najlepszej organizacji i przesłaniu wszystkich dokumentów i projektów
                    uchwał - technicznie nie da się poprowadzić jakiejś debaty na jakikolwiek temat!
                    - bardzo mi się podoba inicjatywa dwóch starszych Panow dot. ogrzewania - jesli
                    potwierdzi sie to co mowil jeden z nich to jest szansa na obnizenie kosztow
                    ogrzewania - moze juz nie w tym ale w nastepnym sezonie na pewno.

pozdrawiam wszystkich sąsiadów
                    i ponownie apeluje o stworzenie ogolnie
                    dostepnego forum dla naszej wspolnoty i jak najszersza
                    informację o wszystkim - wieszajcie na klatkach na pietrach info
                    brak informacji pokazal wczoraj jak wielkie poczucie podejrzliwości mieli
                    uczesnicy.

• Gość: mieszkaniec Re: !!!!!!! Zebranie wspólnoty .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 20:37
                      hmm

Pewnie teraz dopóki Dach nie "odda reszte" mieszkań
                      to zainteresowanie zebraniami nie bedzie znaczące.

Ale warto na nie chodzić choćby po to aby się orientować
                      co dzieje się w naszym małym światku!
                      pozdrawiam
                • Gość: lokator Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.03.04, 11:54
                  Na zebraniu byla forma MAGMA a pana nie bylo choc wywolywany !

Pan z Magmy przedstawil juz swoja oferte - teraz kolej na pana.

pozdrawiam
    • Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.04, 15:09
      Mam pytanie. Jak Wam się podoba jakość odśnieżania chodników? Moim zdaniem jest
      marne. Ani porządnie odsnieżone, ani nie posypane piaskiem. Wszystko na odwal
      się. O jezdnie nawet nie pytam, bo tym to sie administrator wogóle nie
      przejmuje.
    • Gość: trop Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: 217.153.88.* 12.02.04, 12:54
      Odwiedzilem znajomych w tym budynku na Kromera. A juz miealem tam kupic
      mieszkanie. Cale szczescie nie zdecydowalem sie na ta czesc miasta.
      Powiedzcie prawde, czy podoba wam sie to, ze wiekszosc ludzi tam mieszkajacych
      to studenci? Muzyka na kazdej klatce, i halasy z imprez. No i jeszcze palacze
      na pietrach. Istny akademik !
      Nie wspomne juz o obdrapanych scianach.
    • Gość: przyszła lokatorka Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.02.04, 13:00
      Czytam Wasze opinie i aż mnie strach ogarnia, bo właśnie kupiłam od Dachbudu
      mieszkanie przy ul. Litewskiej...Czy mimo wielu niedogodności jesteście
      zadowoleni z mieszkań i z firmy?
      • Gość: lokator Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 20.02.04, 13:26
        z firmy nie.
        ale zmieszkania i owszem - jak za te pieniadze to jest ok.
      • Gość: Olo Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.04, 16:50
        Tak jak wczesniej kolega napisal, mieszkanka jak za ta cene sa oki. A do firmy
        jak widzisz mamy wiele zastrzezen. Na bank mozesz sie spodziewc identycznych
        numerow z ich strony.
        Pozdrawiam i zycze powodzenia.
        • Gość: przyszła lokatorka Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 13:10
          Już mam...2 tyg po zakupie mieszkania obniżyli cenę o 150zł netto na metrze...
          • Gość: LOKATOR2 Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.idea.pl 11.06.04, 22:45
            Witam,
            mnie tez nabrano, a dopytywalem sie czy cena nie spadnie.
            Daj znac czy cos w tej sprawie udalo sie zrobic. Chorostkowski ti taki gosc, co
            robi dobre wrazenie i nic poza tym. SLDowiec ogolnie mowiac, a za jego swietym
            obrazkiem kryje sie pewnie mnostwo ciekawych historyjek. Pewien moj kolega moze
            poszuka kilku z nich. Na szczescie jest prasa... Ktoras tam wladza... A moze
            wieksza niz DB.

A tak na marginesie, daj znac w ktorym budynku na Litewskiej na ktorym pietrze
            i czy podano Ci jakis miesiac zakonczenia budowy lub udostepnienia lokalu.

pozdr.
          • Gość: walczacy Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.idea.pl 13.06.04, 08:19
            Witaj,
            czy probowalas cos z tym zrobic, ze potanialy?
            Wywalczylas cos?
            Mam opinie kilku instytucji, ze reklama zachecajaca do zakupu w 2003 roku,
            straszaca wzrostem cen byla nielegalna i ze powinno sie w tym przypadku
            dochodzic prawa do zwrotu roznicy, jezeli ceny nie wzrosly, a spadly.
            Napisalem do DACHBUDU, ale zaslaniaja sie, ze nie pisali od 1.1.2004, ale od
            2004 i ze podrozaly w lutym, wiec wszystko jest ok. ALE... Kodeks cywilny mowi
            wyraznie: ze termin podany jako 2004 nalezy traktowac 1.1.2004 ew. 1 dzien
            roboczy po tej dacie. Na to tez nie zmiekli :) Samemu ciezko jest dochodzic
            praw, zwlaszcza w tym kraju :). Koszty sa moze nie najwieksze ale moga siegnac
            2-3tys. Jednak gdyby odszukac kilka osob :wyrolowanych" i razem dochodzic praw -
            mysle, ze warto walczyc, wszak kazdy z nas przeplacil 150*1,07=160,50 * sr. 50
            mkw daje okolo 8tys zl. Jezeli chcesz odzyskac te pieniadze daj znac.
            retor@go2.pl GG1283677 Zn
            pozdr
            retor

PS Znasz jeszcze kogos takiego?
            • Gość: Zyczliwy Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.09.04, 19:37
              Drodzy przyszli mieszkańcy bloków przy ulicy Litewskiej, wasze forum już
              istnieje free4web.pl/3/1,82961,182850,Threads.html
    • Gość: babelka Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka IP: *.otvk.olawa.pl 24.02.04, 13:20
      witam,
      chciałabym kupic mieszkanie na Balonowej. Interesuje mnie czy ktoś z Panstwa
      juz tam kupil mieszkanie. Czy wystąpiły jakies problemy? Czy są jakieś kruczki
      w umowie przedwstępnej, na które należałoby zwrócić uwagę? Bardzo prosze o
      ewentualne sugestie na adres babelle@poczta.fm Z gory serdecznie dziekuje za
      wszelkie sugestie i problemy poruszone na forum we wszystkich wątkach. Jest to
      ogromnie przydatne dla wszystkich przyszłych klientow DB. POZDRAWIAM :o)
    • Gość: Olo O rozliczeniach ciepła przed 01.05.03 raz jeszcze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.04, 15:17
      Podaję do przemyślenia uzyskane przeze mnie informacje.
      " Kto płaci za kogo?
      Istnieją też sposoby wyłudzania należności polegające na tym, że energia
      cieplna dostarczana jest do niektórych właścicieli w ilości przekraczającej ich
      potrzeby, a kosztami jej zużycia obciąża się innych odbiorców. Ma to miejsce w
      większości wspólnot mieszkaniowych, których członkami są też właściciele lokali
      o innym przeznaczeniu. W zasadzie nie montuje się w tych lokalach liczników
      wskazujących liczbę jednostek zużytej energii cieplnej (nie poruszam tu kwestii
      podzielników, co do których opinie są pozytywne i negatywne).
      W takich sytuacjach rozliczający koszty za zużytą energię cieplną z reguły
      dzielą je według liczby metrów kwadratowych powierzchni lokali albo według
      wielkości udziałów. Ten sposób może prowadzić do wyłudzenia nienależnych
      świadczeń od właścicieli lokali mieszkalnych na rzecz właścicieli lokali o
      innym przeznaczeniu.
      Niektóre lokale o innym przeznaczeniu różnią się konstrukcją od mieszkalnych.
      Część ścian zewnętrznych zastąpiona jest filarami i szybami, co ma wpływ na
      większe potrzeby związane z ogrzewaniem. Wiele z tych lokali to sklepy
      ogólnospożywcze, wędliniarskie, obuwnicze, tekstylne, piekarnie, restauracje,
      bary, banki, biura, kancelarie, przychodnie, gabinety, kioski, a zużycie
      energii cieplnej dla ich ogrzania w porównaniu z lokalami mieszkalnymi o tej
      samej powierzchni bywa kilka, a nawet kilkanaście razy wyższe.

Kontrola kosztów i sankcje.
      We wspólnotach mieszkaniowych sposób rozliczania kosztów za zużytą energię
      cieplną w pomieszczeniach wspólnych i własnych powinien być ustalony uchwałą.
      Osoby dokonujące tych czynności nie mogą w żadnym razie stosować innej formy
      rozliczania niż ustalona przez wspólnotę.(...)
      Opisane przykłady wyłudzania od właścicieli lokali nienależnych świadczeń za
      energię cieplną, której nie dostarczono do budynku albo zrobiono to bez
      potrzeby, bądź skorzystali z niej inni mieszkańcy, a kosztami obciążono
      lokatorów, którzy tej energii nie używali, wskazują, że osoby dokonujące
      rozliczeń dopuszczają się przestępstwa.
      Wyłudzone kwoty mogą w skali rocznej sięgać nawet kilkudziesięciu tysięcy
      złotych na szkodę właścicieli lokali określonej wspólnoty mieszkaniowej,
      szczególnie tam, gdzie w budynku jest większa liczba lokali o innym
      przeznaczeniu. Poszkodowani właściciele lokali mogą żądać zwrotu pobranego od
      nich nienależnego świadczenia od osoby, która dokonała rozliczenia i od osób,
      które w takim pobraniu brały udział (art. 405-414 k.c.).
      O wyłudzeniu nienależnego świadczenia na szkodę właścicieli lokali można
      zawiadomić policję lub prokuratora (art. 286 § 1 k.k. i 304 k.p.k.). Tam gdzie
      w działaniu na szkodę właścicieli lokali uczestniczyła osoba posiadająca
      licencję zarządcy nieruchomości, można o tym zawiadomić Urząd Mieszkalnictwa i
      Rozwoju Miast, przy którym działa komisja zajmująca się oceną postępowania tych
      osób."

Myśle, że to świetnie pasuje do rozliczeń których dokonał Dach Bud.
      Co Wy na to?

Pozdrawiam

• Gość: Olo Ogrzewanie, rozliczanie i wyłudzanie przed 05.03" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.04, 15:47
      "W budynkach, w których pomieszczenia stanowiące własność właściciela lokalu i
      te, które wchodzą w skład nieruchomości wspólnej są ogrzewane przy użyciu
      urządzeń centralnego ogrzewania, właściciel lokalu ma obowiązek pokrycia całych
      kosztów za energię cieplną potrzebną do ogrzania jego mieszkania, a jako
      współwłaściciel, w części wynikającej z wielkości jego udziału - za dostarczoną
      i zużytą energię cieplną do ogrzewania pomieszczeń wspólnych.
      W nowych budynkach, w których znajdują się liczniki dostarczanej do nich
      energii cieplnej oraz energii przesyłanej do każdego lokalu, sprawa rozliczenia
      z tego tytułu kosztów nie stanowi problemu. W tych wspólnotach - przy właściwie
      działających urządzeniach dostarczających i emitujących energię cieplną,
      uwzględniając uczciwość osób dokonujących rozliczenia - można w sposób zbliżony
      do idealnego sprawiedliwie rozliczyć koszty ogrzewania.
      Jednak rzetelność tych osób pozostawia niekiedy wiele do życzenia,(...)
      W tych warunkach właścicielom lokali pozostaje tylko liczyć na uczciwość firm
      rozliczających koszty zużytej energii oraz... wiedza o tym, jak bronić się
      przed tymi, którzy świadomie działają na ich szkodę.(...)
      Kto płaci za kogo?
      Istnieją też sposoby wyłudzania należności polegające na tym, że energia
      cieplna dostarczana jest do niektórych właścicieli w ilości przekraczającej ich
      potrzeby, a kosztami jej zużycia obciąża się innych odbiorców. Ma to miejsce w
      większości wspólnot mieszkaniowych, których członkami są też właściciele lokali
      o innym przeznaczeniu. W zasadzie nie montuje się w tych lokalach liczników
      wskazujących liczbę jednostek zużytej energii cieplnej (nie poruszam tu kwestii
      podzielników, co do których opinie są pozytywne i negatywne).
      W takich sytuacjach rozliczający koszty za zużytą energię cieplną z reguły
      dzielą je według liczby metrów kwadratowych powierzchni lokali albo według
      wielkości udziałów. Ten sposób może prowadzić do wyłudzenia nienależnych
      świadczeń od właścicieli lokali mieszkalnych na rzecz właścicieli lokali o
      innym przeznaczeniu.
      Niektóre lokale o innym przeznaczeniu różnią się konstrukcją od mieszkalnych.
      Część ścian zewnętrznych zastąpiona jest filarami i szybami, co ma wpływ na
      większe potrzeby związane z ogrzewaniem. Wiele z tych lokali to sklepy
      ogólnospożywcze, wędliniarskie, obuwnicze, tekstylne, piekarnie, restauracje,
      bary, banki, biura, kancelarie, przychodnie, gabinety, kioski, a zużycie
      energii cieplnej dla ich ogrzania w porównaniu z lokalami mieszkalnymi o tej
      samej powierzchni bywa kilka, a nawet kilkanaście razy wyższe.(...)
      Kontrola kosztów i sankcje
      We wspólnotach mieszkaniowych sposób rozliczania kosztów za zużytą energię
      cieplną w pomieszczeniach wspólnych i własnych powinien być ustalony uchwałą.
      Osoby dokonujące tych czynności nie mogą w żadnym razie stosować innej formy
      rozliczania niż ustalona przez wspólnotę.(...)
      Opisane przykłady wyłudzania od właścicieli lokali nienależnych świadczeń za
      energię cieplną, której nie dostarczono do budynku albo zrobiono to bez
      potrzeby, bądź skorzystali z niej inni mieszkańcy, a kosztami obciążono
      lokatorów, którzy tej energii nie używali, wskazują, że osoby dokonujące
      rozliczeń dopuszczają się przestępstwa.
      Wyłudzone kwoty mogą w skali rocznej sięgać nawet kilkudziesięciu tysięcy
      złotych na szkodę właścicieli lokali określonej wspólnoty mieszkaniowej,
      szczególnie tam, gdzie w budynku jest większa liczba lokali o innym
      przeznaczeniu. Poszkodowani właściciele lokali mogą żądać zwrotu pobranego od
      nich nienależnego świadczenia od osoby, która dokonała rozliczenia i od osób,
      które w takim pobraniu brały udział (art. 405-414 k.c.).
      O wyłudzeniu nienależnego świadczenia na szkodę właścicieli lokali można
      zawiadomić policję lub prokuratora (art. 286 § 1 k.k. i 304 k.p.k.). Tam gdzie
      w działaniu na szkodę właścicieli lokali uczestniczyła osoba posiadająca
      licencję zarządcy nieruchomości, można o tym zawiadomić Urząd Mieszkalnictwa i
      Rozwoju Miast, przy którym działa komisja zajmująca się oceną postępowania tych
      osób."
      Myśle, że świetnie pasuje do rozliczeń dokonanych przez Dach Bud.
      Co Wy na to?

Pozdrawiam

• Gość: Olo Ogrzewanie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.04, 16:31
      I jeszcze jedno do tego tematu.
      "Czy wspólnota może nakazać demontaż urządzeń do pomiaru ciepła w lokalach i
      zastosować ryczałt; czy w przypadku uszkodzenia miernika ciepła za okres jego
      niesprawności można odbiorcę obciążyć ryczałtem?
      Wspólnota nie ma prawa nakazać właścicielom lokali, którzy założyli u siebie
      liczniki ciepła, ich demontażu, bowiem po 30 września 1999 r. w rozliczeniach
      za ciepło należy stosować system oparty na wskazaniu układów pomiarowych. Brak
      jest więc podstawy nakazującej usunięcie liczników. Jednak w przypadku, gdy
      właściciel mieszkania ma założony licznik ciepła, a nastąpi jego uszkodzenie,
      wówczas w celu dokonania z nim rozliczenia za pobraną energię za okres, w
      którym był niesprawny, wspólnota może zastosować rozliczenie ryczałtem."
      Niestety nie wiem jakie to rozporzadzenie reguluje.

Pozdrawiam
      • Gość: lokator Re: Ogrzewanie. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.03.04, 11:41
        ... i to powiedzieli jak swego czasu zadzwoniłem do DB z pytaniem
        dlaczego sciągnęli te liczniki "niewłasćiwa instalacja, wady, uszkodzenia"
        sciemniali jak mogli.

a jak się zapytałem o podstawę prawną naliczania ciepła przed datą na
        umowie z MPEC. vide wątek wcześniej dot. tylko tego tematu.

Oznajmili, że w umowie DB-MPEC jest napisane o tym, że DB rozlicza
        sie z MPEC do czasu kiedy oddadzą całej sieć MPEC.
        Tylko pytanie: A co ja mam do tego?!

• ewikgo Trzeba zmienić zarządcę!!! 21.06.04, 08:01
      Jak najszybciej.
      • Gość: zdziwiony Re: Trzeba zmienić zarządcę!!! IP: *.neting.com.pl 03.07.04, 16:27
        Dlaczego?!

zna Pani lepszego? kogo?
        • Gość: lokatorka Re: Trzeba zmienić zarządcę!!! IP: *.ssk.com.pl 22.07.04, 14:14
          na poleskiej zmienili zarządce, bylo trudno ale sie dalo..i to na tanszego
    • ibulka Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka 02.08.04, 12:56
      Dachbud się grzebie przy budowaniu :(
    • katarzyna_kubat szukam kawalerki w Waszej lokalizacji 03.08.04, 11:57
      Witam. Szukam kawalerki do wynajęcia w Waszej wspólnocie mieszkaniowej. Oferuję
      2,5 roku dbania o mieszkanie, liczę na naprawdę tani, okazyjny wynajem. Zależy
      mi na tej lokalizacji, a moje dochody jako studentki nie pozwalają mi na
      opłacanie "standardowej" kawalerki za 600 zł. Pozdrawiam.
      • Gość: rimini Re: szukam kawalerki w Waszej lokalizacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 12:28
        rozumiem cie, ale watpie zebys cos u nas znalazla, mieszkaja tu raczej osoby
        zamozne biznesowe, wiec nikt ci taniej nic nie odnajmie
        • Gość: tropi Re: szukam kawalerki w Waszej lokalizacji IP: 217.153.88.* 09.08.04, 09:08
          biznesowe powiadasz ? :))
          hmm....

dobre, dobre...
          czyli tego rodzaju molochy jak Dachud sa teraz modne wsrod biznesu ?? :))
          i to zapewne te biznesowe, zamozne osoby robia imprezy, zostawiaja smieci pod
          drzwiami...

mnie sie wydaje ze ten budynek za pare lat bedzie jednym wielkim akademikiem
          (zreszta juz jest !)
      • Gość: Ania Re: szukam kawalerki w Waszej lokalizacji IP: *.lukas.com.pl 05.08.04, 11:38
        Hmm. Nie sądzę, żeby ktoś zgodził się na wynajęcie kawalerki w tym budynku
        (metraż ok. 35m) za 600PLN (a to, z tego co piszesz, to i tak dla Ciebie za
        dużo...). To są NOWE mieszkania! Ja wynajmuję do końca sierpnia 04 kawalerkę w
        tym budynku za 750PLN+energia el i wydaje mi się, że jest to dość korzystna
        cena ( w sumie miesięcznie niecałe 780PLN). Od września mieszkanko będzie do
        wynajęcia (nie wiem, czy na dotychczasowych warunkach???), ale właścicielka
        raczej stroni od studentów (złe doświadczenia :).
    • kangi1 malowanie 19.08.04, 10:03
      hej wszystkim mieszkancom,
      przypominam sobie, ze dachbud zobowiaal sie ponownie pomalowac klatki schodowe
      po roku od zdania mieszkan (klatki ucierpialy glownie przez remonty mieszkan i
      przeprowadzki)
      czy komus cos na ten temat wiadomo?
      • Gość: OLO Re: malowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 14:47
        A ja przypominam, że prezes zarządu DB2 niejaki pan Jacek na ostatnim zebraniu
        nawet informował, że po interwencji mieszkanki DB zrobi w końcu łaskawie (bo
        przecież już pomalował i nie musi, a co obiecał rok temu już zapomniał)
        porządne malowanie(a nie pobielanie obory jakimiś popłuczynami)do końca
        sierpnia. Koniec miesiąca już tuż tuż i nic. Swoją drogą mieszkanie odbierałem
        od pana Jacka, który sam osobiści mi taką obietnicę przekazywał i coś teraz sam
        nie ma poczucia, żeby tę sprawę doprowadzić do końca, tylko osobiście
        mieszkańcy w DB muszą interweniować, bo przecież on już nie jest pracownikiem
        DB i żadnych żali nie przyjmuje!!!
        • Gość: kangi1 Re: malowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 14:25
          no mamy wrzesien a korytarze strasza. szczegolnie zniszczenia sa widoczne przy
          windach. aktualny stan to tylko wstepne malowanie a czas najwyzszy zeby klatki
          zostaly pomalowane porzadnie. co mozemy zrobic? sadze,ze wszyscy wlasciciele
          dostali deklaracje o powtornym malowaniu po roku od oddania. jak mozemy to
          osiagnac? jakies pomysly?
          • Gość: Olo Re: malowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.04, 14:31
            Moim zadaniem czas zmienić naszego krwiopijcę i pseudozarządce. To co się
            dzieje ostatnio, a własciwie nie dzieje się nic, to już ZGROZA i przechodzi
            granice wytrzymałości. Przecież ten pseudozarząd nie potrafi nawet pożadnego
            konta w banku założyć, żeby lokatorzy mogli wpłacać pieniądze w oddziale bez
            opłat(teraz prowizja tylko 7 zł !!!). Od trzech dni przechodzę obok wymiocin
            przed bramą na Toruńskiej, których nikt nie jest w stanie posprzątać, tak jak
            usunąć napisów przy domofonie, zrobionych jakimś zielskiem, czy naklejek
            jakiegoś namietnego kibola WKSu z windy. Przejść piwnicznych też nikt nie raczy
            pozamiatać, juz od miesiecy zalegaja tam pajeczyny i larwy robali. Domofonu nie
            miał ostatnio kto naprawić przez ładnych parę dni, bo jak się można było
            dowiedzieć w pseudozarządzie, pan domofoniarz jest na urlopie i nie ma komu
            przyjechać. I ponad 100 lokali musi czekać aż ów pan zakończy wypoczynek!!! Na
            ostatnim zabraniu zgłosiłem 3 usterki, które skrzętnie zanotowano i oczywiście
            olano do tej pory. Miał być zrobiny porządek z terenami zielonymi, które
            zostały zrobione tak samo jak to pierwsze malowanie i co?? Jak zwykle g....!!!
            Ciągle pod górkę mają i nie są w stanie nic załatwić i w d... mają co się dziej
            na nieruchomości, najważniejsze to kasę ciagnąć i tyle. Wyp.... nierobów, dość
            już nas okradli!!!
            • Gość: rob Re: malowanie IP: *.dint.wroc.pl 16.09.04, 09:54
              Ostre słowa, ale chyba inaczej nie można opisać tego co sie dzieje w naszej
              wspólnocie. Faktycznie kiedy by nie spojrzeć to jest brudno, jakies papiery,
              liście i inne śmieci. Ekipa sprzątająca jest niewidoczna, więc mam poważne
              wątpliwosci czy ktos w ogóle sprząta. Martwi mnie też postępująca dewastacja
              budynku z zewnątrz i w środku. Najgorsze jest to, że jak ludzie widzą że coś
              jest zniszczone lub podniszczone to wtedy nie maja oprów przed dalszą
              dewastacją. Podejrzewam że to głównie dzieci pastwią się nad elewacją
              i "wiercą" dziury w zewnętrznej warstwie styropianu. To rodzice powinni
              wyjaśnić swoim pociechom, że ten dom to nasze wspólne dobro za które
              zapłaciliśmy sporo pięniędzy i nie można tego niszczyć i dewastować. Dlatego
              też sprawa końcowego malowania i uzupełnienia ubytków powinna być załatwiona
              jak najszybciej, zanim dojdziemy do etapu że trzeba będzie kłaść nowe tynki.
              Przeraża mnie również to co było napisane wcześniej, że nasz dom staje się
              wielkim akademikiem. Wprawdzie ja nie spotkałem się bezpośrednio z jakimiś
              drastycznymi przejwami złego zachowania ze strony studentów, ale jestem w
              stanie sobie wyobrazić do czego mogą byc zdolni po kilku piwach. Zwłaszcza po
              wysłuchaniu opowieści mieszkańców podczas zebrania wspólnoty.
              Tak sobie myślę, że po co nam jakiś (czytaj: nieudolny) zarządca, który tak
              naprawdę bierze pieniądze za nic i jeszcze jest jakoś powiązany z developerem.
              DB2 na pewno nie ma interesu w tym żeby walczyć z DB i wymusić na nich
              dokończenie np. malowania. DB2 bierze od nas kasę, ale nie broni naszych
              interesów jako wspólnoty. Pewnie prościej i taniej byłoby zatrudnić jakiegoś
              emeryta, który przez cały dzień kręciłby się po budynku i utrzymywał co trzeba
              w czytstości, robił jakieś drobne naprawy i ewentualnie zgłaszał gdzie trzeba
              powazniejsze usterki. Przeciez do sprzątania czy utrzymania zieleni można
              wynjąć wyspecjalizowane firmy, które zrobią to szybko i tanio i co
              najważniejesze porządnie. Prowadzenie księgowości i rozliczeń tez można komuś
              zlecić (przecież do tego tak naprawdę potrzebny jest tylko porządny program
              księgowy). Jestem zdecydowanie za zmianą zarządcy (choć to na pewno nie będzie
              łatwe) lub może nawet za zrezygnowaniem z usług zarządcy (???).
              Pozdrawiam wszystkich i jestem ciekaw waszych opinii :)
              • Gość: mieszkaniec Re: malowanie IP: *.neting.pl 19.09.04, 01:28
                Co do malowania to sie zgadzam mialo byc malowane i trzeba do wyegzekwowac w
                dachbudzie, i sadze ze szybciej to zalatwimy nekajac dachbud i nie dajac im
                spokoju niz biernie czekac.
                rob myslisz sie jesli sadzisz ze zalatwi to jeden emeryt i prosty program komp.
                nie da sie recznie i przy pomocy jednej osoby utrzymac czystosci !!
                w jednej klatce jest blisko 90 mieszkan niech z kazdego wyjda 2 osoby i do niego
                wroci. To masz 180 typa skozystalo z windy i schodow tam i spowrotem! te
                korytarze maja kilometry - nie jestem planista jesli chodzi o okreslanie roboczo
                godzin, ale na chlopski rozum licze ile mnie zajmuje przejechanie mopem mojej
                kuchni, lazienki i przedpokoju - to jednej kobiecie te hektary na pewno zajmuja
                sporo czasu!
                nie wiem czemu DB2 ma konto w kredyt banku - ja kase wplacam przelewem - koszt =
                50 groszy.
                nie jestem zwolenniekiem tego zarzadcy, ale nie jestem tez zwolennikiem
                radykalnych zmian, ale z opowiesci znajomych wiem, ze moze byc gorzej.
                BTW jak widzicie dewastacje to dzwoncie na policje !!! nawet jak to robi dziecko !
                • Gość: Olo Re: malowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.04, 13:20
                  Na Poleskiej ich pogonili i są zadowoleni, bo jest lepiej.
                • Gość: OLO Re: malowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.04, 13:59
                  Nie jest tu istotne w jakim banku wspólnota ma konto. Ja osobiscie też
                  posługuję się bankowością internetową i wiem, że mozna taniej. Ale tak się
                  zarząd chwalił, że wynewgocjował dobre warunki i teraz to własnie widać. I
                  pewnie nie kazdy ma konto internetowe i uważam, że dla tych osób powinna być
                  mozliwość uiszczania opłat bez dodatkowych kosztów. To juz nawet wiele
                  skostniałych spółdzielni to potrafi załatwić. A u nas pseudozarzad napisze i
                  wywiesi kartke, ze to jednostronna decyzja banku, aby kroic 7 zeta i uważają,
                  ze wszystko jest oki. Co do sprzatania to ja sie z toba nie zgodze, gdyż tu
                  chodzi raczej o brak sprzatania za ktore płacimy. Niech sprzata kobiecina nawet
                  cały dzien, ale niech to robi, a ja nie widze ostatnio nikogo z miotłą i
                  scierą. Znam szkoły i biurowce, gdzie codziennie jest nie mniej korytarzy(plus
                  kible!!!)do posprzątania i jakoś daja radę. Nikt nie ma pretensji, że jak
                  ludzie chodzą to brudzą. Tym bardziej jak jest taki obrót to należy wiecej i
                  częściej, a przede wszystkim porzadniej. A tu sie sprzata jakby tam było 10
                  mieszkań a nie ponad 100. Ciekawe, czy te panie tak samo sprzataja u siebie w
                  domu?
    • Gość: Fakir Re: DACHBUD - jak sie mieszkan na Balonowej IP: 195.117.40.* 21.09.04, 08:36
      Dachbud na Balonowej, czy ktoś z mieszkańców może podzielic sie swoimi
      odczuciami z mieszkania w tamtym budynku, jakie są plusy i minusy tej
      lokalizacji? Na co uważac przy wyborze mieszkania w tamtym budynku?
      • wrotaz Re: DACHBUD - jak sie mieszkan na Balonowej 23.09.04, 13:59
        Witam!

Szkoda, że nie pojawiają się odpowiedzi na to pytanie, bo może nasz budynek
        załużyłby na osobny wątek ;-) Ale póki co nic. No to moje 3 grosze:

Odnośnie lokalizacji:
        Plusy - położenie blisko centrum, pod samym budynkiem przystanek autobusowy z
        liniami, któymi można się dostać praktycznie na każdy koniec Wrocławia (E, 122,
        128, 126, 136). Strona od ulicy ma całkiem ładny widok (przynajmniej wyższe
        piętra)
        • Gość: Fakir Re: DACHBUD - jak sie mieszkan na Balonowej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.04, 22:06
          Dzieki za wyczerpujaca odpowiedź.
          Co prawda klamka juz zapadła - umowa przedwstępna podpisana, ale zawsze dobrze
          wiedzieć co człowieka czeka. Swoja drogą chyba ruch się w interesie zrobił, bo
          sporo było świeżych wpisów co do rezerwacji poszczególnych mieszkań.
          Pozdrawiam.
          Fakir
        • Gość: Fakir Re: DACHBUD - jak sie mieszka na Balonowej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 18:19
          i jeszcze jedno WAZNE pytanie - czy ktoś orientuje sie jak wygląda sprawa
          protestów (o ile takie są) od decyzji - pozwolenia na użytkowanie z XII 2003r.?
    • Gość: golem Wyburzanie ściany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.04, 22:02
      Witam dachbudzian,

czy macie jakieś doświadczenia z wyburzaniem ścianki (otwieraniem kuchni).
      Czy są jakieś problemy i co na to Jego Wstrzemięźliwość Deweloper?

Pozdrawiam jak tylko mogę

golem
      • wrotaz Re: Wyburzanie ściany 23.09.04, 14:05
        Witam!

Generalnie deweloper nie ma nic do tego (formalnie dopiero po akcie
        notarialnym, nieformalnie
      • Gość: JACK Re: Wyburzanie ściany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 22:30
        Wyburzyłem sciankę działową między kuchnią a pokojem, oczywiście za zgodą
        pisemną zarządcy budynku( złozyłem pismo u administratora) oraz mam zgodę
        projektanta budynku (koszt 100 netto).Zadnych problemów ze zgodą.
      • maxrafal Re: Wyburzanie ściany 13.10.04, 13:09
        Ja bede wyburzal sciane pomiedzy kuchnia a pokojem na litewskiej ( nie cala ,
        tylko czesc).
        Nie zamierzam tego nigdzie zglaszac a tym bardziej placic za to !!
        Wiem ze to sciana dzialowa na 100%, bo u sasiadow z gory jej nie ma ( kupili
        mieszkanie wczesniej i uzgodnili zeby jej nie murowano).
        Ja kupilem mieszkanie jak juz sciana byla.
        Podejzewam ze wiele osob tak zrobi, jak sie dowie ze trzeba za to placic.

/Refill
        • maxine4 Re: Wyburzanie ściany 15.10.04, 13:54
          Czy udało się Wam zmienić zarządcę?
    • shia2 Re: DACHBUD Kromera, Toruńska, Giżycka 04.05.05, 09:27
      Czy mamy jakąś stronę w internecie? Chcę poznać moich sąsiadów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka