Dodaj do ulubionych

WPB-Partynice

• Gość: kicek Pozwolenie na uzytkowanie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.05.05, 16:20
      Ciagle nie ma i do konca przyszlego tygodnia raczej nie bedzie.
      A skoro w przyszlym tygodniu jest dlugi weekend tak wiec moze w czerwcu.
      Nie wiem, czy smiac sie czy plakac...

Pozdrawiam
      • Gość: Pedro Re: Pozwolenie na uzytkowanie-NB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 12:57
        A więc 31 maja o 9.30 odwiedzi nas ponownie Nadzór Budowlany oby ostatni raz!!!
        Jest info w tej sprawie na klatkach schodowych.
        • Gość: JerzyR Re: Pozwolenie na uzytkowanie-NB IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.05, 21:20
          jesli wszystko bedzie OK to w ciagu kilku dni (po 31.05) bedzie pozwolenie na
          uzytkowanie.

JR
      • saszap Re: Pozwolenie na uzytkowanie - 22.05.05, 17:55
        Witam serdecznie - zakupiłem mieszkanie w lokalizacji Krzyki2 na przyjazni.
        Mieszkanie ma być oddane do 31.08.05. Z postów na forum wynika że są problemy w
        oddawaniu budynków WPB do użytkowania. Stąd moje pytanie - jak szybko mogę się
        wprowadzić do mieszkanie jeśli w ciągu tych pierwszych 3 miesiecy zrobię
        całkowite wykończenie ? - czy to zalezy tylko i wyłącznie od NB, czy też od
        razu po skończonym remoncie mogę się wprowadzać, a jedynie meldunek otrzymam
        dopiero po zgodzie na użytkowanie. Dziękuję za jakąkolwiek informacje, gdyż
        zaczeła mnie ta sprawa nurtować, gdyż krytyczne będzie dla mnie zamieszkanie
        tam jak najszybciej - dziękujęi pozdrawiam
        • Gość: JerzyR Re: Pozwolenie na uzytkowanie - IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.05, 18:31
          Witaj sąsiedzie,
          Najprawdopodobniej masz napisane w umowie, ze tym terminie (31.08) WPB przekaze
          Ci lokal do samodzielnego "wykonczenia". Dostaniesz na to ok. 3 miesiące. Po
          tym terminie WPB wystapi do Nadzoru budowlanego o pozwolenie na uzykowanie. w
          naszym przypadku (bud. C i D) NB nie odebral budynkow, min. z przyczyn leżących
          po stronie lokatorów. Po usunieciu usterek - odbedzie sie ponowny odbior 31.05 i
          jak wszytko bedzie OK to w kilka dni bedzie mozna legalnie zamieszkać.
          Nie zmienia to faktu, że kilka osób jak tylko wykonczylo mieszkania to
          zamieszkało - nie czekając na pozwolenie na uzytkowanie (czyli mieszkanja na
          budowie).

Pozdrawiam
          JerzyR
          • Gość: Gość Jak tam odbiór przez NB?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 10:52
            Ktoś coś wie na ten temat?
            • Gość: G. Po zerwaniu dachu przez wichurę... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 31.05.05, 12:35
              ... chyba nie mam co liczyć na pozytywny wynik?

G.
            • Gość: kicek Re: Jak tam odbiór przez NB?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.05.05, 13:19
              Moze niech sie wypowie ktos z bramy 38.
              Bo to chyba ulubiona brama NB. Siedzieli tam z 40-50 minut.
              Wczesniej w bramie 36 byli 10 min.

pozdrawiam
              • Gość: Pedro Re: Jak tam odbiór przez NB?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 15:57
                Ponoć jest już po sprawie i osiedle zostało odebrane...
                • Gość: Ania Re: Jak tam odbiór przez NB?? IP: 157.25.9.* 01.06.05, 11:53
                  Kiedy zawiadomią nas oficjalnie o tym fakcie i w jaki sposób
                  • Gość: kicek Re: Jak tam odbiór przez NB?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.06.05, 12:14
                    do 2 tygodni
                    bedzie pewnie ogloszenie na klatce shcodowej

pozdrawiam
                    • Gość: Asia Re: Jak tam odbiór przez NB?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 12:19
                      Ciekawe, czy przez to opóźnienie zdążą z aktami notarialnymi do końca roku?
                      • Gość: Adam Re: Jak tam odbiór przez NB?? IP: *.gn.ae.wroc.pl 01.06.05, 17:28
                        zdążą - budynki E i F mialy odbior w lipcu i mieli akty notarialne w XII

Adam
                        • Gość: Bono Vox Re: Jak tam odbiór przez NB?? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.05, 11:17
                          Witam Sąsiadów!!

Mam pytanie - jakie problemy robił Wam NB? Mieliście jakieś znaczne odstępstwa
                          od projetu?

pzdr.
                          BV
                          • Gość: Pedro Re: Jak tam odbiór przez NB?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 12:33
                            Bono Wasze budynki podlega pod tą samą inspektor z NB. Kobieta czepiała się
                            wszystkiego, nawet przesuniętego gniazdka elektrycznego, prysznica w miejsce
                            wanny itd. Wszelkie zmiany warto nanieść na projekt i po sprawie. Ale pewnie
                            nie wszyscy to zrobią a jak wdepnie do mieszkania z wywaloną ścianą itd- to
                            dzięki 1 osobie nie będzie odbioru całego osiedla a czas leci... u nas 2 wizyta
                            NB była po miesiącu od pierwszej.
                            Pozdrawiam.
                            A pamiętaj o meczu STALMONT vs WPB:)
                            • Gość: Bono Vox Re: do Pedro.. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.05, 09:50
                              Witam Pedro!

no to kiepsko, jakiś ten babsztyl z NB nieżyciowy... :-((( Znaczy się wszelkie
                              ew. burzenia scian, naruszanie konstrukcji budynku, wysadzanie podłóg ...
                              możecie robić dopiero po odbiorze NB... :-((((
                              jestem ciekawy, jak to będzie wyglądało u nas. do końca sieprnia musimy być
                              gotowi na odbiór użytkowy.
                              I jeszcze jedno - jeżeli jakieś mieszkanie zostało sprawdzona przez NB (bez
                              zastrzeżeń), to czy NB wpadał ponownie do tego mieszkania na kontrol?
                              pzdr.
                              BV
                              • Gość: Pedro Re: do Pedro.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 15:14
                                Witaj Bono, gratukacje-czytałem na Stalmoncie,że odebrałeś swoje "M".
                                Fakt, NB- jest upierdliwy i to do bólu! U nas chodzili po tych mieszkaniach
                                gdzie były wpadki za pierwszym razem. Z moich obserwacji wynika,że 70%
                                mieszkańców przebudowała swoje mieszkania.Kto wpadł to miał pecha-ryzyko
                                budowlane......
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice co budują obok IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.05, 22:13
      Moze ktoś wie co budują w drugiej linii zabudowy ulicy Partynickiej naprzeciw
      naszego budynku D? Mam nadzieję, że nie wybudują nam 10-piętrowca:(

JerzyR
      • Gość: Jaaa Re: WPB-Partynice co budują obok IP: 193.30.160.* 15.06.05, 07:27
        WPBM "Mój Dom" Wam wybuduje takie gora pieciopietrowce (trzy sztuki bodajrze).
        No ale ze z antresolami to pewie traktowac mozna je jako szesciopietrowce...A
        mieliscie taka rozlegla zielen... ale nie martwcie sie, karkonawska slabie
        bedziecie slyszec, bo te budynki beda jak ekran:)
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice co budują obok IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.05, 22:50
          bylem i widziałem tablice informacyjną
          zespół 10 busynków wielorodzinnych - wykonawca Rodis dewelopment
          Wg strony inetrnetowej www.rodis.pl/ będą to budynki jednopiętrowe.

JerzyR

PS. Prosze nie wprowadza w błąd.
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice -JEST pozwolenie na użytkowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.05, 10:54
      dzwonilem dzisiaj do WPB i poinformowano mnie, że jest już formalne pozwolenie
      na użytkowanie.

Mozna mieszkać i robić parapetówy:))

JerzyR
    • Gość: DariaA Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.05, 17:56
      Hej! Poczytałam sobie Wasze uwagi na temat WPB. Właśnie jesteśmy na etapie
      decydowania, czy kupić mieszkanie na Krzykach II czy nie... Budynek B mają oddać
      chyba 30 grudnia, ale facet w dziale sprzedaży twierdzi, że będą oddawać przed
      świętami, żeby mieć spokój.
      Tylko parę zapisów w umowie przedwstępnej wygląda trochę niepokojąco...

A tak przy okazji, co sądzicie o miekszkaniach na parterze z tarasem na poziomie
      płyty przykrywającej garaż?
    • karols.1 Re: WPB-Partynice 22.06.05, 09:41
      Witajcie,

Kupiłem mieszkanie w WPB Partynicka/przyjaźni budynek B. W umowie mamy termin
      odbioru do 30.10.2005 r.
      Niestety jak byłem ostatnio na budowie usłyszałem termin grudzień br.
      Niezwłocznie zadzwoniłem do biura i jako "nowy" klient otrzymałem informację że
      odbiór mieszkań na B jest w grudniu. Jak powiedziałem że mam w umowie
      październik zapadła krępujaca ciasza a potem wicie.. że nie wiadomo na 100%,
      może jednak październik ale dopiero w sierpniu coś więcej powiedzą.

Wcale mnie się to nie podoba!!

Jakie Wasze doświadczenia z terminem budynku B?
      Pozdro All
      • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.gn.ae.wroc.pl 22.06.05, 17:52
        ja mialem termin oddania na 31.12.2004 (bud. D) inni na 31.01.2005 lub nawet
        II/2005 - oddali 7-8.12.2004 r.
        Wiec nie panikujcie - zreszta przesuniecie terminu oddania o miesiąc nie jest
        chyba tragedią - lepiej niech robia wolniej a dobrze niż mieliby poźniej
        poprawiac (patrz np. spadające tynki Budotexu)

Pozdrawiam
        JerzyR (Krzyki I)
        • Gość: Ania Re: WPB-Partynice IP: 157.25.9.* 23.06.05, 15:03
          Drogi sąsiedzie przeczytałam na innym forum, że masz jakiś fajny namiar na
          stolarza od schodów. Czy mógłbyś sie nim podzielić.
          Dziękuję z góry.
          • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 16:14
            prawde mowiac nie wiem gdzie to wyczytalas,
            Zastanawiam sie nad schodami z firmy www.owadekor.com.pl/ - ul. Braniborska
            Oni są dilerem innej firmy, ktora robi schody na rynek niemiecki.

JR
            • Gość: Ania Re: WPB-Partynice IP: 157.25.9.* 27.06.05, 14:42
              dzięki za informacje. To było jakieś ogólnodostępne forum. Juz nie pamietam.
    • Gość: kursor internet IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.07.05, 15:34
      Jak tam drodzy sasiedzi z internetem u Was?
      Jakby ktos byl zainteresowany bezprzewodowym to czekam na kontakt :-)
      mkursor@wp.pl

pozdrowionka
      • Gość: wollro Re: kolor drzwi IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.07.05, 17:35
        Witam. Mój post dotyczy Krzyki II. Zrezygnowałem z drzwi wejściwych montowanych
        przez WPB, ale powiedziano mi, że muszę zamontować w kolorze buk-Bawaria. Czy
        ktoś się orientuje jaki producent oferuje taki kolor, albo jak taki kolor
        nazywa się w Gerdzie?
        • Gość: JerzyR Re: kolor drzwi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 20:45
          nie przejmuj sie specjalnie nazwą.
          ja tez zrezygnowalem z drzwi o kolorze buk-sonenberb (chyba?) - moj producent
          mial kolor "buk" - chodzi o to, aby kolor byl podobny

JR
      • Gość: kursor Re: internet IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 03.08.05, 20:36
        mam wolna karte sieciowa na USB
        jakby ktos chcial potestowac, to moge pozyczyc na kilka dni
        z moich obserwacji wynika, ze jezeli ktos ma komputer w pokoju od srodka
        osiedla, to powinno smigac bezproblemowo...

w tej chwili lacze jest dostepne dla wszystkich
        jezeli ktos ma wireless-a, to wystarczy wlaczyc DHCP i powinien zadzialac
        zapraszam i czekam na kontakt
        mkursor@wp.pl
    • Gość: Pedro To ktoś odda wam VAT za te drzwi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 14:44

Rekompensata za wzrost VAT w budownictwie
      (PAP, tm/08.07.2005)

Osobom fizycznym, które budują lub remontują mieszkanie, będzie przysługiwała
      rekompensata za wzrost podatku VAT na materiały budowlane. W piątek Sejm
      uchwalił ustawę o zwrocie niektórych wydatków związanych z budownictwem
      mieszkaniowym.

R E K L A M A czytaj dalej

Głosowało 386 posłów, za przyjęciem ustawy wraz z poprawkami opowiedzieli się
      wszyscy parlamentarzyści.

Sejm przyjął wszystkie poprawki; ograniczają one w znacznym stopniu, w stosunku
      do pierwotnego projektu ustawy, wysokość rekompensat. Jak wyjaśnił poseł
      sprawozdawca Zbigniew Janowski (SLD), są one wynikiem kompromisu z rządem,
      który nie popierał poselskiego projektu ustawy ze względu na duże wydatki z
      budżetu.

Uregulowania zawarte w ustawie mają łagodzić skutki podniesienia od 1 maja 2004
      r. podatku VAT z 7 do 22 proc. na materiały budowlane dla osób budujących
      własne mieszkanie lub prowadzących remont.

Poprawki dotyczą ograniczenia wysokości rekompensaty do 70 metrów kw. w
      przypadku budowy mieszkania lub domu oraz do 30 metrów kw. w przypadku remontu
      mieszkania. W praktyce będzie to oznaczać, że rekompensata będzie wynosić ok.
      12,3 proc. poniesionych kosztów.

Jak podał Janowski, maksymalna kwota zwrotu podatku w przypadku budowy
      mieszkania wynosić będzie ok. 20-22 tys. zł, zaś w przypadku remontu
      mieszkania - ok. 10 tys. zł. A to oznacza wydatki odpowiednio 180 tys. zł i 60-
      70 tys. zł, więc "nie są to małe kwoty" - powiedział.

Wprowadzono także poprawkę, która zakłada, że o częściowy zwrot podatku mogą
      ubiegać się małżonkowie łącznie, nawet jeżeli rozliczają się z dochodów
      oddzielnie.

Wiceminister finansów Jarosław Neneman, odpowiadając na zarzuty posłów, iż
      ustawa wprowadza nadmierne ograniczenia wyjaśnił, że ustawa jest przeznaczona
      dla osób o mniejszych dochodach i jeżeli posłowie uważają, że nic ona nie daje,
      to najlepiej jej w ogóle nie uchwalać.

Według Nenemama, trudne jest do określenia, ile osób skorzysta z takich
      rozwiązań, ale może to być nawet 10 mln podatników.

Przepisy wchodzą w życie 1 stycznia 2006 roku, natomiast zwrot poniesionych
      wydatków na cele budowlane udokumentowane fakturami dotyczy okresu od 1 maja
      2004 roku do 31 grudnia 2007 roku.

• Gość: Kocurek Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.05, 12:21
      jak się mieszka? cisza, spokojnie tak jak zapowiadało ogłaszając się WPB, czy
      jakieś zgrzyty i jak samoloty?
      • Gość: Pedro Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:58
        Mieszka się przyjemnie... potrzeba kilku sklepów- ale to kwestia czasu,
        samoloty -da się wytrzymać.... :)
      • Gość: saszap Re: WPB-odbiór mieszkania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.05, 15:38
        Witam
        29 mam odbiór mieszkania w lokalizacji Krzyki2 (w sumie miesiąc przd czasem). W
        związku z tym pytanie doosób, które to już przeszły: czy jeśli znajdę jakieś
        usterki (a znajdę na pewno) to czy mogę podpisać odbiór i liczyć na to że te
        usterki zostaną usunięte ? Czy też raczej niczego nie podpisywać do czasu
        naprawy wszystkich usterek?. Jakie sprawy mogą wyniknąć podczas takiego odbioru,
        na co zwrócić szczególną uwagę ?. Nie jestem budowlańcem ale mam wiedzę czysto
        teoretyczną zdobytą od doświadczonego budowlańca i będę uzbrojony w 2 poziomice
        (2,5 i 1 m ;)) więc bez walki sie nie poddam ;). Dzięki za wszelki porady,
        pozdrawiam wszystkich mieszkających w okolicy ..

Stan
        • Gość: kursor Re: WPB-odbiór mieszkania IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 27.07.05, 17:30
          umow sie na tydzien/dwa przed odbiorem z majstrem na ogledziny mieszkania
          wez, ze soba sprzet i posprawdzaj wszystko
          ja tak zrobilem i nie bylo problemu
          wszystkie pierdulki w dniu terminu byly juz poprawione :-)

pozdrawiam
          kursor
          • Gość: Pedro Re: WPB-odbiór mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:13
            Spoko, nawet po podpisaniu odbioru usuwają wszystkie "kaczany".Oglądnij
            dokładnie okna, grzejniki (mogą być obite, podgięte itd..- oby nie). Popatrz na
            gniazdka elektryczne- raczej nie są montowane w lini prostej- ich elektryk ma
            kłopoty z poziomem.... I tak wszystkiego nie wyłapiesz, jak zaczniesz
            wykończeniówkę to wyjdzie to i owo. Ale generalnie WPB jest O.K.
      • Gość: JFK CENY WODY - skandal !!!! IP: 156.17.253.* 10.08.05, 11:36
        Czy już ktoś z mieszkańców analizował czynsze - jeśli nie to mam ciekawą
        informację CENA 1 METRA CIEPŁEJ WODY dostarczonej z naszej lokalnej kotłowni
        kosztuje uwaga 25 zł. i jest najwyższa we Wrocławiu - skandal należy coś z tym
        jak najszybciej zrobić.
        • Gość: JFK Kolejny skandal - SPRZĄTANIE IP: 156.17.253.* 10.08.05, 11:52
          Co miesiąc za sprzątanie klatki każdy właściciel mieszkania płaci 80 gr. za m2
          mieszkania co daje średnio 50 zł. W każdej z klatek jest średnio 12 mieszkańców
          czyli w sumie miesięczny koszt sprzatania 1 klatki wynosi 600 zł. I teraz
          przejdę do najważniejszej informacji mianowicie co należy rozumieć pod pojęciem
          sprzątanie: WPB rozumie przez to zamiatanie klatki 1 dziennie od poniedziału do
          piątku oraz mycie klatki uwaga nie częściej niż 2 razy w MIESIĄCU. Przytoczę
          tylko informację, iż większość normalnie funkcjonujących firm sprzątających
          oprócz codziennego zamiatania myje klatkę obligatoryjnie 1 raz w tygodniu a
          obciążenie dla lokatorów sprzątanej klatki zazwyczaj nie przekracza 40 gr.
          czyli 50 % naszej ceny za sprzątanie. Widać więc rozrzutność i brak
          gospodarności WPB, szkoda że to dotyczy naszych pieniędzy a nie WPB.
        • Gość: Asia Re: CENY WODY - skandal !!!! IP: *.comarch.pl 10.08.05, 12:21
          mam nadzieje, ze to jest dowcip:(

Asia
          • Gość: JFK Re: CENY WODY - skandal !!!! IP: 156.17.253.* 10.08.05, 12:27
            Bardzo mi przykro ale nie jest to żaden dowcip ani żart - wystarczy jeden
            telefon do WPB aby się upewnić. Ponadto zamierzam opisać jeszcze kilka innych
            praktyk WPB już w niedalekiej przyszłości ...
            • Gość: Asia Re: CENY WODY - skandal !!!! IP: *.comarch.pl 11.08.05, 09:18
              zamierzam sie wprowadzic na dobre w przyszlym miesiacu i przerazila mnie ta
              info cenie cielej wody - trzeba to wyjasnic w wpb - dlaczego tak drogo.

Asia
              • Gość: Pedro Re: CENY WODY - skandal !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 11:21
                Już Ci mówię dlaczego: To "wina" naszej kotłowni- jest tam duży zbiornik na
                ciepłą wodę, tak obliczony,ze jak wszyscy odkręcą krany to będą mieć ciepłą
                wodę. Obecnie jest mało mieszkańców i kocioł stygnie nim zejdzie z nigo ciepła
                woda... no i jest grzany kilka razy. Zużyty gaz jest rozliczany przez podane
                przez mieszkańców metry, jak ktoś nie poda stanu licznika to WPB liczy
                ryczałtem po 2 metry na głowę. I dlatego mamy takie ceny:( Ale jak wszyscy
                zaczną używać ciepłej wody w normalny sposób to cena spadnie do około 4 zł.
                Dodatkowo w sezonie grzewczym ma być taniej- sposób pracy kotłowni.
                Uwaga w budynkach E i F mieli ten sam problem... po zawiązaniu Wspólnoty
                zarządca przeszedł po mieszkaniach i spisał stany licznikowe i Ci którym WPB
                liczyło ryczałt.... płacili wyrównanie do faktycznego stanu liczników- po 700-
                900 zł. A więc warto podawać ile poszło wody w danym miesiącu- pozorna
                oszczędność może okazać się zgubna.
                Pozdrawiam
                • Gość: kicek Re: CENY WODY - skandal !!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.08.05, 18:35
                  pytanie: po jakich cenach zostala rozliczona woda przez wspolnote? po 25 czy po
                  4?
                  bo jak po 4 to ja tez wiecej nie zadzwonie do WPB i nie podam stanu licznika.
                  pytanie 2: czy Ci co placili po 25 dostali zwrot kosztow? mysle, ze nie.
                  czyli nie warto podawac stanu licznika!!!
                  widze 2 rozwiazania:
                  1. urealnienie zuzycia liczonego przez WPB - tzn. dla tych co nie podaja stanu
                  licznikow wpisywanie 20m3
                  2. odczyt licznika z kotlowni i podzial zuzycia realnego dla tych co nie podaja
                  stanu licznikow. Jak nie ma takiego licznika, to trzeba go zamontowac.

pozdrawiam
                  • Gość: Pedro Re: CENY WODY - skandal !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 09:21
                    Nie mam pojęcia po ile zostało rozliczone w wspólnocie u sąsiadów. Faktem
                    jest,że 23-25 zł za m3 to maksymalne przegięcie!!! Nie pomogą tu nasze wpisy,
                    trzeba nękać i sprawdzać WPB i to nsa kilka frontów. A przypominam,że mają
                    malować ponownie klatki schodowe!!!!!!!!
                • Gość: qwerty Re: CENY WODY - skandal !!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 25.08.05, 08:02
                  warto to było mieć liczniki na zewnątrz mieszkan, na korytarzu (ew. liczniki
                  elektroniczne ze zdalnym odczytem) - niestety developerzy z reguły nie
                  przejmuja się kłopotami przyszłego zarządcy/mieszkańców.
                  choc rozwiazanie z licznikami na klatkach ma też swoje wady - zazwyczaj trzeba
                  spuścić dużo wiecej wody, zanim poleci ciepła...
                  • Gość: Pedro Re: CENY WODY - skandal !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 15:16
                    No widzisz... koszty i tyle, chcą zarobić max. ile sie da na metrze mieszkania.
                    Domofony też mamy z muzeum( pisano już tu o tym). Na zewnątrz mieszkania to
                    można tylko licznik ciepła założyć i tyle. Mogli kable zostawić pod przyszłe
                    udogodnienia- a tu nic WPB nie słszało o "Inteligentnym Budynku".... Jest
                    teoretycznie szansa na cyfrowe domofony- nawet wideo-domofony, ale to wymaga
                    zgody wszystkich mieszkańców klatki, bo trzeba ponieść prywatnie jakieś koszty-
                    raczej obecnie mało prawdopodobne.
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice- kiedy akty notarialne? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.05, 22:43
      Pytałem dzisiaj w WPB czy wystąpili o ustanowienie samodzielności lokali?
      I co? Jeszcze nie wystąpili! Termin podpisania aktów notarialnych jest
      uzależniony od otrzymiania zaswiadczenia o samodzielnosci lokali (od teg
      oterminu 6 miesiecy).
      Jesli tak dalej bedzie to nie dostaniemy do konca roku aktów notarialnych.
      Moze powinnismy wystapic do WPB o szybsze dzialanie?

JerzyR
      • Gość: Pedro Re: WPB-Partynice- kiedy akty notarialne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:17
        Jest realna szansa na akty notarialne w grudniu... tak twierdzi WPB

Pozdrawiam
        • Gość: Adam Re: WPB-Partynice- kiedy akty notarialne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:39
          szansa to jest zlapac szympansa - lepiej niech WPB nie denerwuje klientow i
          podpisuje akty notarialne

Adam
          • Gość: Asia Re: WPB-Partynice- kiedy akty notarialne? IP: *.comarch.pl 05.08.05, 12:11
            zgadzam się - trzeba wywrzeć wpływ na WPB bo inaczej mogą być problemy z aktami
            notarialnymi do końca roku

Asia (bud C)
    • silen WPB-Partynice - ulga remontowa 07.08.05, 23:17
      witam,
      Napisalem pismo do US o interpreteacje przepisow o uldze remontowej, zalaczajac
      wzor umowy z WPB i swoje stanowisko, czyli, ze tutulem prawnym do lokalu moim
      zdaniem jest umowa sprzedazy i juz od tego momentu chcialbym kupowac materialy
      budowlane potrzebne do wykonczenia mieszkania, ktore bedzie oddane do 31 grudnia
      2005.
      US Krzyki odpowiedzial, ze moja interpretacja jest bledna, gdyz mamy zapis w
      umowie, ze wlasnosc bedzie przeniesiona odrebnym aktem. US uwaza, ze moge
      dokonywac zakupow (moge wczesniej, ale zeby odliczyc) dopiero po podpisaniu
      protokolu zdawczo-odbiorczego. Jesli WPB sie nie wyrobi w 2005 to ulga przepadnie!!

W interpretacji MF czytalem, ze tytulem prawnym jest umowa, w ktorej jest
      zawarte zobowaizanie dewelopera do wybudowania mieszkania (to zgadzaloby sie w
      naszej umowie), ale US twierdzi, ze zapis w naszej, ze "przenisesenie nastapi w
      drodze opdrebnego aktu" nie pozwala odliczac ulgi juz od momentu zakupu mieszkania,

Czy ktos ma podbne interpretacje? CZy zastanawialiscie sie nad tym problemem?
      Pomocy!!

Silen
    • silen WPB-Partynice - ulga remontowa 07.08.05, 23:17
      witam,
      Napisalem pismo do US o interpreteacje przepisow o uldze remontowej, zalaczajac
      wzor umowy z WPB i swoje stanowisko, czyli, ze tutulem prawnym do lokalu moim
      zdaniem jest umowa sprzedazy i juz od tego momentu chcialbym kupowac materialy
      budowlane potrzebne do wykonczenia mieszkania, ktore bedzie oddane do 31 grudnia
      2005.
      US Krzyki odpowiedzial, ze moja interpretacja jest bledna, gdyz mamy zapis w
      umowie, ze wlasnosc bedzie przeniesiona odrebnym aktem. US uwaza, ze moge
      dokonywac zakupow (moge wczesniej, ale zeby odliczyc) dopiero po podpisaniu
      protokolu zdawczo-odbiorczego. Jesli WPB sie nie wyrobi w 2005 to ulga przepadnie!!

W interpretacji MF czytalem, ze tytulem prawnym jest umowa, w ktorej jest
      zawarte zobowaizanie dewelopera do wybudowania mieszkania (to zgadzaloby sie w
      naszej umowie), ale US twierdzi, ze zapis w naszej, ze "przenisesenie nastapi w
      drodze opdrebnego aktu" nie pozwala odliczac ulgi juz od momentu zakupu mieszkania,

Czy ktos ma podbne interpretacje? CZy zastanawialiscie sie nad tym problemem?
      Pomocy!!

Silen
      • Gość: Asia Re: WPB-Partynice - ulga remontowa IP: *.comarch.pl 08.08.05, 09:36
        niestety US ma rację. Jesli wpb odda mieszkanie przed koncem 2005 roku to
        mozesz dokonywac zakupu jeszcze w tym roku ale faktury powinny byc po dacie
        odbioru mieszkania. Widziałam tez interpretacje, ze dopiero po odbiorze przez
        nadzor budowlany mozna odliczac, ale to juz chyba nie jest wlasnciwe.

Asia
        • Gość: andrzej Re: WPB-Partynice - ulga remontowa IP: *.crowley.pl 16.09.05, 10:23

Cześć,

Podobno ten sam US (Krzyki) wydaje interpretacje jakoby własność mieszkania
          przechodziła na właściciela dopiero w momencie przekazaania lokalu aktem
          notarialnym. Co wykluczałoby tych z nas, którzy mają szanse odebrać klucze
          jeszcze w tym roku, ale na warunkach odbioru wewnętrznego - po podpisaniu
          protokołu odbioru mieszkania.
          Pierwszy raz spotykam się z taką interpretacją..
          Na razie zbieram informacje o funkcjonujących wykładniach i na podstawie
          zebranej wiedzy będzie trzeba wysmażyć zapytanie do US..

Tego, że co urzędnik to inna interpretacja, byłem świadomy - teraz przychodzi
          doświadczać na własnej skórze.. Mam nadzieję, że te wiadomości, któe usłyszałem
          okażą się zwykłym nieporozumieniem.
          Odpisywać i tak będę, ale z oficjalnym stanowiskiem US w kieszeni - jakby
          bardziej spokojnie.

pozdrawiam
          andrzej
          • Gość: silen Re: WPB-Partynice - ulga remontowa IP: *.pl / 80.50.252.* 18.09.05, 22:52
            witam,
            Po decyzji US-Krzyki zlozylem zazalenie na ich interpretecje do Izby Skarbowej.
            Izba wezwala mnie w celu wypowiedzenia sie w sprawie zebranego materialu
            dowodowego (nie obowiazkowe). Donioslem do Izby interpreteacje z innych urzedow,
            ktore dotycza takiego samego stanu prawnego, ktore uznaja juz umowe przedwstepna
            o charakterze zobowiazaniowym (w naszej jest zobowiazanie do wybudowania), jako
            tytul prawny do lokalu.

Koniec pazdziernika ma byc decyzja. Z tego co wiem, to wroclawska izba skarbowa
            jest uwazana za strachliwa i poprze stanowsiko US (dopiero protokol
            zdawczo-odbiorczy jest tytulem prawnym).

Jesli faktycznie tak bedzie, to pozsotaje liczyc na WPB. Jesli oddadza do konca
            roku, to zostaje niewiele czasu na zakup plytek, bialego montazu itp.

Problemem jest tez to, ze na wiekszosc materialow trzeba czekac po 2-3 tygodnie,
            jesli wiec faktura bedie wystawiona po 31 grudnia 2005, to nie mozna juz tego
            odliczyc!

Moze wspolnie napiszemy jakies pismo do WPB z prosba o oddanie mieszkan do
            wykonczenia odpowiednio wczesniej.

Ja wybieram sie do nich na szczera rozmowe. W koncu co im zalezy, to tylko
            papier, a pozwoli odliczyc nam pare tysiecy zlotych!!

Pozdrawiam
            Silen
            • Gość: Dora Re: WPB-Partynice - ulga remontowa IP: *.nfz / 82.160.7.* 21.09.05, 14:22
              Witam. Dzwoniłam do WPB i poinformowano mnie, ze planowane na 31.12.2005 r.
              oddanie mieszkań może nastąpić ok. połowy grudnia. Jeśli to kogoś
              pocieszy...okres mikołajowo - świąteczny nie jest najlepszy jeśli chodzi o
              kupowanie materiałów budowlanych, ale dobre i to.
            • Gość: silen Re: WPB-Partynice - ulga remontowa IP: *.pl / 80.50.252.* 02.11.05, 22:03
              witam,
              Tak jak sie spodziewalem, IZba Skarbowa poparla stanowisko US-Krzyki i dopiero
              protokol zdawczo-odbiorczy jest ich zdaniem tytulem prawnym do lokalu.

Pozostalo sie modlic o to, zeby WPB oddalo mieszkanie w tym roku i zeby to nie
              byl 31 grudnia, bo juz nie zdarzymy zakupic materialow, zeby je odliczyc.
              Silen

• Gość: Pedro Re: WPB-Partynice - ulga remontowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 08:09
                Mówidsz serio z tymi odliczeniami? Nie mylisz ulgi budowlanej z odsetkami od
                kredytu? Napisz coś więcej.
                Pozdrawim.
                • Gość: silen Re: WPB-Partynice - ulga remontowa IP: 195.85.249.* 03.11.05, 09:46
                  Na pewno nie myle, mozesz odliczac materialy (np. wanne, farby, panele, szafe
                  wnekowa), na ktore masz faktury od platnika VAT, i na ktorych jest data po
                  dacie protokolu zdawczo-odbiorczego.

Tak wazne jest wiec, zeby WPB oddalo mieszkania jak najszybciej, zebysmy
                  zdarzyli kupic te materialy w tym roku (ale po dacie protokolu) i mogli je
                  odliczyc. Mozna wydac okolo 25 tys PLN, z czego odlicza sie 19% czyli okolo 5
                  tys zaplaconego podatku do odzyskania.
                  Silen
          • Gość: silen Re: WPB-Partynice - ulga remontowa IP: *.pl / 80.50.252.* 18.09.05, 22:52
            witam,
            dowodowego (nie obowiazkowe). Donioslem do Izby interpreteacje z innych urzedow,
            ktore dotycza takiego samego stanu prawnego, ktore uznaja juz umowe przedwstepna
            tytul prawny do lokalu.

Problemem jest tez to, ze na wiekszosc materialow trzeba czekac po 2-3 tygodnie,
            odliczyc!

Pozdrawiam
            Silen
          • silen Re: WPB-Partynice - ulga remontowa 18.09.05, 22:56
            witam,
            tytul prawny do lokalu.

odliczyc!

Pozdrawiam
            Silen
            witam,
            tytul prawny do lokalu.

odliczyc!

Pozdrawiam
            Silen
            witam,
            tytul prawny do lokalu.

odliczyc!

Pozdrawiam
            Silen
            • silen Re: WPB-Partynice - ulga remontowa 18.09.05, 23:01
              przepraszam, za te powtorki, serwer zwracal "no response" wiec wysylalem ponownie.
    • Gość: Asia Re: WPB-Partynice - antena TV w bud. C i D IP: *.comarch.pl 08.08.05, 09:37
      mam pytanie do osób, które mieszkają juz w budynku C i D (Krzyki I) - czy jest
      juz działajaca antena - czy mozna podlaczyc TV do gniazdka i czy odbiór
      progrmaow jest OK?

Asia
      • Gość: JFK Re: WPB-Partynice - antena TV w bud. C i D IP: 156.17.253.* 10.08.05, 17:12
        Antena działa i programów jest 6 a ich odbiór jest nienaganny. Czasami sygnał
        znika i nie ma odbioru kilka godzin, mniemam że to korek wywala w tablicy
        zasilania anteny. Dotychczas tylko raz przydarzył się weekend bez tv.
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - antena TV w bud. C i D IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.05, 10:33
          a gdzie jest ta antena na budynku bo jej nie widziałem?

JerzyR
          • Gość: Pedro Re: WPB-Partynice - antena TV w bud. C i D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 09:25
            I nie zobaczysz... jesteśmy chyba podłączeni pod jedną antenę z budynków E i
            F. Mam nadzieję,że się mylę, bo to bardzo złe rozwiązanie. Dzwoniłem do WPB bo
            chciałem z kimś od anten - dali mi jakiś telefon- abonent nieznany....śmiech na
            sali!
    • Gość: JFK WPB-Partynicka kominy wentylacyjne IP: 156.17.253.* 16.08.05, 11:07
      Czy ktoś coś wie w temacie wymiany zakończeń kominów wentylacyjnych w bloku C i
      instalacji w miejsce plastykowych rur tzw. nierdzewnych grzybków obrotowych
      zabezpieczających przed nawiewem powietrza do środka mieszkania - co jest
      niezgodne z zasadami dobrze funkcjonującej wentylacji. Monitowałem już
      kilkakrotnie i za każdym razem słyszę już wkrótce ale jakoś nie widzę. Zimne
      dni idą a wentylacja w naszych budynkach to największy makament projektu
      naszych budynków. Podobnie wyglądała sytuacja w podkowie od ul. Przyjaźni ale
      instalacje "grzybków" tam podobno pomogły.
    • Gość: JFK WPB-Partynicka - zieleń i otoczenie budynków IP: 156.17.253.* 16.08.05, 12:21
      Chciałem podzielić się z mieszkańcami WPB-Partyniecka/Przyjaźni wrażeniami po
      wczorajszym spacerze w okolicach budynków Stalmontu (właśnie oddawanych).
      Piękna zieleń, rozwijane gotowe gęste trawniki, urocze krzewy, młode drzewka,
      wysypana kora, plac zabaw dla dzieci to wszystko w ostatnich kilku dniach
      zafundował Stalmont nowym gospodarzom budynków przy Partynickiej, aż miło
      popatrzeć. Chciałoby się powiedzieć panie prezesie WPB sp. z o.o. zadowolenie
      klintów z otoczenia = lepsza sprzedaż przyszłych inwestycji, rozumiem że koszty
      budowy WPB są zapewne większe niż w Stalmoncie (a to pewnie dodatkowe i niemałe
      koszty związane m.in. z koniecznością skuwania po odbiorze przez mieszkańców
      prawie większości tarasów i ponownej ich izolacji, wylewek, elewacji i
      malowania ale również koszty wymiany porysowanych okień, poprawek krzywych
      ścian i otworów drzwiowych). Mieć należy tylko nadzieję, że po oddaniu całości
      inwestycji na Partynickiej/Przyjaźni WPB zrehabilituje się utworzeniem
      przyjaznego i przyjemnego otoczenia dla swoich klientów co zapewne pozwoli na
      złagodzenie dotychczasowych odczuć mieszkańców i być mnoże lepsze pojmowanie
      bardzo drogiego inwestora.
      • Gość: Pedro Re: WPB-Partynicka - zieleń i otoczenie budynków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 12:04
        Prawda, prawda- tu STALMONT wypadł lepiej od WPB...

P.S. czy program 2tvp tak często sie psuje, coś ta antena zbiorcza nawala...
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynicka - zieleń i otoczenie budynków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.05, 23:21
          Ciekawe czy antena należy do wspólnoty mieszkaniowej (bud. E i F)- bo jeśli tak
          to jakim prawem jestesmy do niej podłączeni?
          Jutro zadzwonie do Pani Gleń - administratorki bud. E i F

JerzyR
          • Gość: Pedro Re: Antena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:24
            Faktem jest,że jesteśmy podłączeni pod 1 antenę z budynkami E i F. To ewidentne
            naciągactwo ze strony WPB... O JAKOŚCI PROGRAMÓW NIE MÓWIĄC!!!

TYLKO CZEKAĆ JAK WSPÓLNOTA Z E I F policzy nam czynsz za antenę na ich
            dachu....
    • Gość: JFK WPB-Partynice /Malowanie klatek w budynkach C i D/ IP: 156.17.253.* 29.08.05, 08:43
      klatki winny zostać natychmiast pomalowane, wyglądają obskórnie - jednak jak
      się dowiedziałem WPB tego nie przewiduje. Wogóle jak to jest możliwe, że
      mieszkańcy nie dokonują odbioru części wspólnych - tu byłoby to bardzo istotne
      bo WPB nie tylko w tym zakresie odwala chałę. Najpierw pomalowano rozcięczoną
      farbą lamperię, później zamiast dokonać właściwego malowania dokonywano
      poprawek malarskich już nierozcięczoną farbą tego samego koloru i jak to
      wygląda /jasne nierówne paski nad cokołami przy schodach oraz placki na ścianie
      w innym odcieniu farby/. Nie wspomnę już o brudnych z gipsu i farby drzwiczkach
      od zaworów, kontaktów oświetlenia klatki czy niepomalowanych szparach przy
      drzwiach. Zgłaszam więc postulat ponownego malowania klatek i zamierzam zbierać
      na to podpisy od mieszkańców, co szanowni mieszkańcy na to? Wogóle dobrze by
      było wytypować po jednej osobie z każdej nowej klatki do kontaktów w takich
      sprawach z WPB, jak będziemy mówić jednym mocnym głosem zostaniemy wysłuchani i
      może coś wskóramy. Co mieszkańcy na to ???
      • Gość: Pedro Malowanie klatek -Spotkanie mieszkańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:21
        Zgadzem się w 100%
        Gadałem z WPB- mają pomalować klatki do 2 miesięcy.... jakoś im nie wierzę i
        popieram postulat napisania zbiorczego pisma do WPB.
        Myślę,że warto zrobić spotkanie mieszkańców, omówić wszelkie bolączki i
        nasmarować to co trzeba!!! Jak nic nie zrobimy to zapomną,że trzeba pomalować
        klatki itd...
        • Gość: JerzyR Re: Malowanie klatek -Spotkanie mieszkańców IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.05, 15:58
          ja bym jeszcze poczekał z malowaniem bo wielu ludzi jeszcze remontuje mieszkania
          (w tym ja:)) albo się wprowadza i nosi meble, sprzęty - wiec chyba dobrze, że
          malowanie będzie za 2 miesiące a nie teraz.
          W sprawie anteny to powinniśmy interweniować. Nie może być tak, że używamy
          anteny nie swojej - chyba, że mieszkańcy byud. E i F mają w aktach notarialnych
          zapis o użyczeniu anten dla naszych budynków:)))

JerzyR
          PS. Nie mają:(
          • Gość: JFK Re: Malowanie klatek -Spotkanie mieszkańców IP: 156.17.253.* 31.08.05, 09:32
            No dobrze poczekajmy te dwa miechy - pod koniec października wrócimy do tematu
            malowania klatek. Co do anteny to kolejny przekręt WPB należy to też wyjaśnić.
            • Gość: JerzyR Re: Malowanie klatek -Spotkanie mieszkańców IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.05, 22:21
              Napisałem oficjalne pismo do WPB z prośbą o wyjaśnienie sprawy TV i kilku innych.

JerzyR
              • Gość: JFK Re: Malowanie klatek -Spotkanie mieszkańców IP: 156.17.253.* 01.09.05, 13:53
                Czekamy na info o odpowiedzi WPB :)
                • Gość: JerzyR Re: Malowanie klatek -Spotkanie mieszkańców IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.05, 22:14
                  jak tylko otrzymam odp. dam znać na forum

JerzyR
                • Gość: Kocurkowa Re: Malowanie klatek -Spotkanie mieszkańców IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.05, 02:57
                  nie czekajcie tylko piszmy do nich wszyscy niech nam odpowiedzą dlaczego tyjest
                  tyle niedoróbek i ta antena - oszczędności mizerne a my będziemy się teraz
                  pałować z tym fantem i nie zdziwię się jeśli bedzie etap poprzedni od nas
                  chciał kasę za korzystanie z ich anteny lub powiedzą, że jużnie chcą nam jej
                  udostępniać.
                  • Gość: JerzyR Re: ANtena będzie!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.05, 21:13
                    nie panikuj. Pisac rzeczywiście trzeba bo co jest na piśmie to jest ślad i
                    dokument dla firm - podwykonawców.
                    Byłem dzisiaj w WPB i dostałem na razie ustne zapewnienie, że będziemy mieć
                    własną antenę!!!!

Pozdrawiam
                    JerzyR
                    • Gość: Pedro Re: ANtena będzie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 13:46
                      no i to jest dobra wiadomość, jeszcze zostanie odmalować klatki, poprawić
                      kaczany na elewacji...jakieś płytki, poprawić wentylację- piach leci do
                      mieszkań, odmalować barierki na balkonach -już rdzewieją, no i zieleń
                      doprowadzić do właściwego stanu. Czy jeszcze coś zostało WPB do
                      poprawienia...??? Jak tak to piszcie....

Pozdrawiam
                      Pedro
                      • Gość: kicek Re: ANtena będzie!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.09.05, 17:39
                        Moje uwagi:
                        - zamontowac samozamykacz w bramie 40 w drzwiach od Partynickiej
                        - przegonic golebie z okien klatki schodowej w bramie 40 (chyba, ze uwazaja, ze
                        golebie odchody na parapetach, scianach budynku i na daszku to jest ozdoba, no
                        to przepraszam)
                        - zajac sie sprzataniem parkingow podziemnych
                        Zglaszalem telefonicznie te uwagi kilkukrotnie, ale bez skutku.
                        Chyba czas wystosowac oficjalne pismo do Pana Prezesa...

Pozdrawiam
                        • Gość: Pedro Re: ANtena będzie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:44
                          Witam, tak pismo zawsze pozostawi jakiś ślad...
    • Gość: kursor Akty notarialne - budynek D IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.09.05, 17:39
      Jest szansa (wg WPB), ze podpiszemy akty notarialne w polowie listopada.
      Milo by bylo...

Pozdrawiam Sasiadow i Gosci :-)
      kursor
      • Gość: JerzyR Re: Akty notarialne - budynek D IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.05, 22:40
        miło z ich strony - tylko niech skończą w końcu te remonty dachów i antenę
        zamontują i uporządkują teren wokół budynku.

JR
        I pomalują klatki schodowe...
        • Gość: Pedro Re: Akty notarialne - budynek D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:34
          Prawda, akty będą już w Listopadzie...., oby, zawsze jeszcze można odliczyć to
          i owo bo po zmianach rządów może już nie być odpisów i ulg....
          • Gość: JerzyR Re: Akty notarialne - budynek D IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.05, 00:23
            IMHO odliczać można już od daty protokołu zdawczo - odbiorczego, tj. grudnia 2004

JerzyR
    • Gość: scri Mało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:47
      Mało ławek i miejsc do spotkan na osiedlu... tym samym nie mozna integrowac sie
      z Sąsiadami:(..:)
      • Gość: JerzyR Re: Mało... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 21:04
        a będzie jeszcze gorzej jak spadnie śnieg:(
        Na szczęście na początku ulicy Buraczanej/Wałbrzyska otwarto punkt
        gastronomiczny z PIWEM:))

JerzyR
      • Gość: scri pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:59
        pytanie z innej beczki... gdzie moge dac ogloszenie ze zatrudnie sie jako
        opiekunka do dzieci... na osiedlu pelno rodzin. mozna gdzies rozwiesic
        ogloszenia? tutaj raczej niewielu zagląda:)... hm pozdr.
        • Gość: JerzyR Re: pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 23:56
          może na szybie drzwi wejściowych?
          Ale wydaje mi sie, że ogłoszenia są zrywane
          Moze lepiej wydrukowac drobne ulotki i powkładać do skrzynek pocztowych?

JR
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.05, 22:56
      jeśli ktoś chce miec DSLa w DILOGu to informuję, ze własnie zamontowano 11
      nowych portów i są możliwości techniczne podłaczenia:)

JerzyR
      • Gość: Ela Matiz na podwórku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 10:05
        Mam prośbę do właściciela srebrnego Matiza, który parkuje codziennie na
        podwórku.Czy do tej pory właściciel tego cuda nie zauważył, że miejsca do
        parkowania znajduja się w innym miejscu.Ja rozumiem na chwilę zaparkować, gdy
        przywozi się materiały do robienia mieszkania, ale regularne parkowanie to już
        przesada.Przecież gdybyśmy wszyscy zaczeli tam parkować, to nie dałoby się
        przejść, a chyba każdemu zależy żeby mieszkać w jakiś normalnych
        warunkach.Prawdopodobnie ktoś martwi się o ten "cudowny" samochód, albo jest
        typem, który jest na tyle leniwy, że najchętniej wjechałby do domu, żeby tylko
        dupy nie ruszyć.
        • Gość: Paweł Re: Matiz na podwórku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 10:10
          Ja też zauważyłem tego Matiza i prawę mówiąc szlag mnie trafia, bo skoro
          wszyscy mogą parkować gdzie indziej, a mają dużo lepsze samochody, to ta osoba
          też mogłaby.Wnosze więc, żeby zwrócić facetowi uwagę albo przenieść Matiza na
          parking.
          • Gość: JerzyR Re: Matiz na podwórku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.05, 20:05
            Dużo lepsze samochody od Matiza? Nie przesadzaj to jeden z najlepszych samochodów:)

JR
            • Gość: Paweł Re: Matiz na podwórku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 08:54
              A może to Ty-Jerzy jesteś właścicielem tego srebrnawego cuda parkowanego
              codziennie na naszym podwórku?
              • Gość: Anioł Re: Matiz na podwórku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.05, 13:15
                Wiesz mi chyba tak bardzo nie przeszkadza ten matiz, bardziej przeszkadza
                mi "smród" w klatce nr 36 gdzie jeden z lokatorów wystawił na klatkę jakiś
                miesiąc temu krzesełka, które sobie chyba zaimpregnował jakimś świństwem i
                wymyślił, że nie będzie mu to w domku walić a przecież może na korytarzu
                wszystkim życie umilić(dodam, że ma on do dyspozycji - jak mi się wydaje duży
                taras). Niestety zapach unosi się do tej pory i codzienne wietrzenie klatki nic
                nie daje. Mam nadzieję, że pozostali użytkownicy tego osiedla nie wpadną na
                taki pomysł. Mam wrażenie, że sąsiadowi się pomyliło i myślał, że jest u siebie
                na wsi, gdzie wszystko postawi przed domem w swojej zagrodzie. Pozdrawiam go
                serdecznie!
                • Gość: Ela Re: Matiz na podwórku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 14:03
                  Smrodziarzem jest na pewno ten od Matiza, bo samochód zaparkowany jest
                  naprzeciwko tej bramy tj.36.
                  • Gość: kicek Re: Matiz na podwórku IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.10.05, 18:44
                    Czyli gosciu jest konsekwentny:
                    - parkuje na podworku, jak u siebie na wsi
                    - smrodzi jak u siebie na wsi
                    O! cos go dzisiaj nie widze (tego matiza)... ;-)

Pozdrawiam Sąsiadów
                    • Gość: JerzyR Re: Matiz na podwórku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.05, 22:08
                      musze was zmartwić, to nie moj Matiz:(
                      Także to nie ja smrodzę.
                      Niestety jeszcze nie mieszkam, ale dzisiaj byłem i widzialme chyba ze 4
                      samochody na chodniku - dużo lepsze (?) od Matiza, którego nie było a raczej
                      większe i starsze - smrodzące spalinami pewnie bez katalizatora i stojące pod
                      samymi oknami.

JerzyR
                      • Gość: Ela Re: Matiz na podwórku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 08:51
                        Te lepsze owszem i stały, ale na noc odjechały, a "piękny" srebrnawy Matiz
                        przenocował na swoim miejscu. Może by tak właścicielowi policzyć za parkinng w
                        niedozwolonym miejscu, a kasę przeznaczyć na zagospodarowanie terenu?
                        • Gość: JerzyR Re: Matiz na podwórku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.05, 20:54
                          zaczekajmy, aż będzie wspólnota bo teraz to WPB zgarnie kasę:)

JR
                          • Gość: Ela Re: Matiz na podwórku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:33
                            A są jakieś świeże wieści na temat aktu notarialnego?
                            • Gość: JerzyR Re: Matiz na podwórku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.05, 19:52
                              dzwonilem dzisiaj do WPB i Pani powiedziala, ze do konca roku na pewno zdążą z
                              aktami notarialnymi:)

JerzyR
                              • Gość: silen ekipa wykonczeniowa IP: *.pl / 80.50.252.* 06.10.05, 20:05
                                witam przyszlych sasiadow,
                                mam pytanie z innej beczki - czy macie i mozecie polecic ekipe, ktora wykanczala
                                Wasze mieszkania i jestescie zadowoleni? jesli byliby jeszcze atrakcyjni cenowo,
                                to juz pelnia szczescia,
                                z gory dzieki za info
                                silen
                                • Gość: JerzyR Re: ekipa wykonczeniowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.05, 19:49
                                  ja mogę tylko odradzić firmę Pana Bogdana Rudnickiego z tzw. certyfikatem CERMAGu
                                  nie dość, ze drogi to jeszcze straszny partacz. Posiadam oczywiście dowody

JR
                  • Gość: Anioł Re: Matiz na podwórku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.05, 23:55
                    Ela muszę Cię zmartwić - nie można w tym przypadku łączyć tych obu rzeczy,
                    zasmrodził jak na moje oko inny mieszkaniec niż właściciel rzeczonego
                    matiziaka, jak już pisałam "dowody zbrodni", tzn. krzesełka stały przez klka
                    dni na korytarzu przed jednym z mieszkań i się "wietrzyły". Właściciel
                    krzesełek ma możliwość wystawienia je na powietrze na własnym tarasie ale
                    widocznie stwierdził, że tam lepiej nie bo smrodzik jeszcze wpadnie mu do
                    chaty, a sąsiedzi, że zanim dotrą do swojego mieszkania to padną - to go nic
                    nie obchodzi!
                    Jeszcze raz mam nadzieję, że w Waszych klatkach nie ma takich dowcipnisiów
                    którzy myślą, że są u siebie na wichurze.
      • Gość: Anioł Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.05, 00:01
        A propos co z anteną? SZ. P. JerzyR. pisał, że mają ją zakładać dla nas osobno
        a ja lukam do góry od jakiegoś czasu i jej na dachu nie widzę. Chyba, że teraz
        antenę montują w podziemiach:):)A łyżka na to: to nie możliwe!
        • Gość: Adam Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.10.05, 12:39
          trzeba zadzwonić do WPB może przed zimą zdążą:(

Adam
    • silen Re: WPB-Partynice 08.10.05, 23:04
      Czy jest na forum ktos z budynku A i wlasnie odbieral mieszkanie? Prosze
      napiszcie pare slow, jak to wyszlo, czy mieliscie jakies uwagi itp.
      Szkoda, ze nie ma drugiego Jerzego, ktory pisal o wszystkim na biezaco :))
      Silen
      • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.05, 19:07
        u mnie na sam koniec remontu wyszło, ze otwory drzwiowe mają różne rozmiary -
        np. 220*90, 215*90 zamiast wg projektu wykonawczego 208*90.

JerzyR
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.05, 19:08
          radzę to sprawdzić bo przy takich wymiarach otworu drzwiowego nie można
          zamontować żadnych drzwi:(

JR
          • Gość: Pedro Malowanie klatek schodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:48
            Sąsiedzi UWAGA, ktoś tu nam mydli oczy....gadałem dziś z władnymi budowlańcami
            i ekipą,która zajmuje się usterkami na naszych budynkach. Nie mają zielonego
            pojęcia o tym,że coś ma być malowane...??? Pewnie nas wysterują jak w przypadku
            budynków E i F- ktoś pisał tu o tym na forum.
            Obawiam się,że ta antena to też jakaś wirtualna sprawa.
            • Gość: JerzyR Re: Malowanie klatek schodowych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.05, 21:28
              jutro zadzwonię do gł.inżyniera WPB i sie dowiem

JR
              • Gość: Pedro Re: Malowanie klatek schodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 15:01
                Jak ja się pytałem o malowanie klatek to patrzyli na mnie jak na kosmitę... i
                to w WPB i na budowie słyszałem" przecież są pomalowane..."
                P.S- słyszałem,że majster Wiesio idzie na inną budowę- radzę się spieszyć z
                zgłaszaniem ewentualnych usterek....
                Pozdrawiam
                • Gość: JerzyR Re: Malowanie klatek schodowych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.10.05, 20:52
                  za usuwanie usterek w bud. C i D odpowiada już od jakiegoś czasu Pan Władysław
                  Morzejko a nie Pan Wiesio.

JR
                  • Gość: Pedro Re: Malowanie klatek schodowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 10:55
                    Tak, ale jak coś to o budynkach C i D wie wszystko Wiesio. No ale ponoć nie ma
                    ludzi niezastąpionych. Czy Władzio Morzejko wie coś o malowaniu naszych
                    niwykończonych przez WPB klatek schodowych i antenie???
                    • Gość: Adam JEST JUŻ ANTENA!!!!:) IP: *.gn.ae.wroc.pl 15.10.05, 12:20
                      jeśli ktoś jeszcze nie zauważył to na bud. C/D jest już antena TV.
                      Podziekujmy JerzemuR - to ponoc jego zasługa.
                      • Gość: JerzyR Re: JEST JUŻ ANTENA!!!!:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.05, 15:27
                        Fajnie, że już jest. Moze ktos kto mieszka napisze czy odbiór jest lepszy albo
                        przynajmniej nie gorszy:) Nie mam jeszcze TV w mieszkaniu:(

JerzyR
                        • Gość: mieszkaniec Re: JEST JUŻ ANTENA!!!!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 22:20
                          Odebrałem miesiąc temu mieszkanie. Jednak musze wyjechac za granice. Czy moge
                          nie wykonczyc mieszkanie
                          • silen Re: JEST JUŻ ANTENA!!!!:) 17.10.05, 16:11
                            Mozesz. Odbior mieszkan nastapi z wylaczeniem Twojego i pozniej bedziesz musial
                            umawiac sie na odbior indywidualnie.
                            • Gość: JerzyR Re: JEST JUŻ ANTENA!!!!:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.10.05, 16:50
                              możesz też mieć dużo szczęścia i nie odwiedzi Twojego mieszkania NB.
                              W mojej klatce jest przynajmniej jedno mieszknaie w którym nic nie zrobiono (w
                              tej chwili sie dopiero robi)

JerzyR
                      • Gość: Pedro Re: JEST JUŻ ANTENA!!!!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 09:51
                        fakt antena się pojawiła tak samo jak pasy na obrazie, trzeba ją podregulować
                        albo dać mocniejszy wzmacniacz-monterów odsyłam na stronę www.dipol.com.pl.

Jak widać JerzyR ma siłę przebicia w WPB:)
                        Pozdrawiam
                        • Gość: JerzyR Re: JEST JUŻ ANTENA!!!!:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.05, 15:39
                          po prostu napisałem pismo.
                          Jeśli każdy by to zrobił to nie mielibyśmy żadnych problemów. Bo jeśłi zgłaszasz
                          na piśmie to deweloper (uczciwy) musi odpowiedzieć.
                          A kwestię jakości obrazu trzeba zgłosić...

JerzyR
                          • Gość: Pedro Re: JEST JUŻ ANTENA!!!!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 12:58
                            Masz rację...trzeba pisać.

Pozdrawiam
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - ZDJĘCIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.05, 15:43
      nie wiem czy widzieliście zdjęcie naszego osiedla z lotu ptaka (a raczej śmigłowca)
      klub.chip.pl/jerzyjb/osiedle.jpg
      Zdjęcie pochodzi z serwera hydral.wroc.pl czy jakoś tak.

JerzyR
      • silen Re: WPB-Partynice - ZDJĘCIE 19.10.05, 13:40
        wicej zdjec na stronie policji dolnoslaskiej www.dolnoslaska.policja.gov.pl/
        szukajcie linku "z lotu ptaka"
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - ZDJĘCIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.05, 21:24
          tylko te zdjęcia są w bardzo małej rozdzielczości

JerzyR
      • Gość: saszap Re: WPB-Krzyki2-Internet IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21.10.05, 13:33
        Witam

CZy ktoś z szanownych sąsiadów z inwestycji Krzyki1 wie coś o możliwości dostępu
        do internetu ?? Interresuje mnie jakas siec osiedlowa czy tez WiFi (tpsa i
        dialog odpada - nie potrzebuje telefonu :) która obejmowała by też budynek przy
        Przyjaźni . Dzięki za jakieś info .... pozdrawiam

s.
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Krzyki2-Internet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.05, 21:17
          wiem, ze jest duzo postow, ale juz o tym bylo:(
          Dopóki nie bedzie wspolnoty mieszkaniowej to WPB sie nie zgadza na "wejście"
          providera.
          Twoi sąsiedzi (bud. E i F) już starają sie (bardzo powoli - mało chętnych)
          założyć sieć. W bud. A i B sieć już jest.
          Polecam forum wmprzyjazni.wroclaw.pl/login.php

JerzyR
      • Gość: Bono Vox Re: WPB-Partynice - ZDJĘCIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.05, 01:29
        toż to stare zdjęcie :-)

pzdr.

BV
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - ZDJĘCIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.05, 01:30
          Witam Sąsiada,
          jeśli polecisz nad naszym osiedlem to zrób nowsze:)

JerzyR
    • Gość: kicek Osiedlowi śmieciarze IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.10.05, 14:59
      Zauwazylem, ze pod drzwiami do smietnika ktos zostawia smiecie.
      Dzisiaj wieje silny wiatr i te smiecie lataja juz po trawniku.

Zwracam sie wiec do smieciarza: rusz gosciu tylek do WPB i wez od nich klucz do
      smietnika.
      A do tego czasu wynos smiecie do kontenera stojacego przy Partynickiej.

Pozdawiam Sasiadow :-)
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice -skalniak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.05, 22:36
      u sasiadow powstaje (powstał) dzisaj skalniak i drzewka - bedzie ladnie:)

JerzyR
      • Gość: Kasia Re: WPB-Partynice -skalniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 08:45
        Gdyby jeszcze nie te samochody parkujące na podwórku, to naprawdę byłoby
        ładnie...
        • pas11 Re: WPB-Partynice -pierwsza faktura 27.10.05, 23:21
          Witam sąsiadów z Krzyki II
          Dostałem dzisiaj pierwsza fakture po odbiorze i:
          woda+scieki 30zł
          gaz do grzania wody 36zł
          jak dotad nie wziąlem ani kropli, za co ta oplata??????
          skrzynka pocztowa 50zł - jednorazowo ale drogo!!!!
          zarzad 80zł
          ogrzewanie 70zł
          Strasznie drogo za ta wode z ktorej jeszczenie nie skorzystałem.
          O co tu chodzi
          I drugie pytanie w WPB powiedzieli ze akty notarialne beda w grudniu. Moze to
          ktos potwierdzic. Wazne z wiadomych powodow
          • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice -pierwsza faktura IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.05, 23:53
            akty notarialne w grudniu dla Krzyki II??? Niemożliwe - raczej dla Krzyki I
            (budynek C i D).
            Na akty notarialne to zaczekacie do grudnia ale 2006 r.:(

JerzyR
          • Gość: Pedro Re: WPB-Partynice -pierwsza faktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:09
            policzyli Ci ryczałtem....
    • Gość: silen Tynki w mieszkaniach IP: *.pl / 80.50.252.* 02.11.05, 22:17
      Mam pytanie dotyczace tynkow. Czy robiliscie gladzie? Czy mam sie w ogole nie
      przejmowac i smialo mozna pomalowac to co oddaje WPB i mieszkac?

Pytam dlatego, ze jeden z budowlancow powiedzial mi na budowie, ze to co oddaja
      to sie w ogole nie nadaje i ze trzeba robic gladzie i najlepiej to poprosic WPB,
      zeby nie bialkowali scian, tylko od razu robic gladz.

Jakie jest koszt zrobienia takiej gladzi?
    • Gość: silen Tynki w mieszkaniach IP: *.pl / 80.50.252.* 02.11.05, 22:17

to sie w ogole nie nadaje i ze trzeba robic gladzie i najlepiej to poprosic WPB,

• Gość: Pedro Re: Tynki w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 08:44
        Co ty nie maluj tego.... przetrzyj czymś ściany przed malowaniem... a tu zdania
        są podzielone albo gładzie albo tynk strukturalny.
        • Gość: silen Re: Tynki w mieszkaniach IP: 195.85.249.* 03.11.05, 10:13
          A jak to cenowo? Czy takie przetarcie na w zasadzie rowny tynk jest tansze? Czy
          licza jak normalna gladz?

Czy prosiliscie wpb o nie bialkowanie scian? Bo jesli robic gladz, to to
          niepotrzebne w ogole.
    • Gość: silen Tynki w mieskaniach IP: *.pl / 80.50.252.* 02.11.05, 22:24

• Gość: JerzyR Re: Tynki w mieskaniach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.05, 18:43
        białkowanie powoduje ponoc ochrone przed grzybem, ale z drugiej strony jesli
        bedziesz szybko po bialkowaniu malowal to farba moze sie gryzc.

JerzyR
        • Gość: silen Re: Tynki w mieskaniach IP: *.pl / 80.50.252.* 03.11.05, 21:42
          A ty Jerzy robiles gladzie? Moze jakis tynk strukturalny? Czy po prostu
          pomalowales sciany?
          • Gość: JerzyR Re: Tynki w mieskaniach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.05, 17:00
            po prostu pomalowalem sciany.
            Wielu fachowców odradza robienie gladzi w nowym budynku gdyz sciany lubia pekac
            (budynek pracuje). Dopiero po ok. 3-5 latach mozna spokojnie obic gladzie.

JR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka