Dodaj do ulubionych

WPB-Partynice

• Gość: JerzyR Re: akty notarialne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.05, 17:03
      wg Pan z dzialu sprzedazy - na przelomie listopada/grudnia rusza podpisywanie
      aktów notarialnych.

JR
      • Gość: Pedro Re: akty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:13
        Jerzy liczyłeś czy opłaca się czekać z aktem- ma być taniej w marcu 2006...
        A może by tak jakiś rabat u Notariusza, który ma wizję straty kasy w przyszłym
        roku?
        • Gość: kicek Re: akty notarialne IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.11.05, 17:47
          Tansze maja byc oplaty sadowe za nieruchomosci na rynku wtornym.
          Kupowane u dewelopera bez zmian.
          I do tego notarisz nie ma nic.
          A ze taksy notarialne maja byc nizsze to nie slyszalem...
          Masz moze jakis link do takiej informacji?

pozdrawiam
          • Gość: Pedro Re: akty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 15:48
            Potanieje wpis do księgi wieczystej
            07.11.2005 15:12 (aktualizacja 04.11.2005 11:24)

/ TV Biznes

Relacje video• Wpis do księgi wieczystej będzie tańszy
            TV Biznes

Każdy, kto kupuje nieruchomość, czyli na przykład nowe mieszkanie, poza ceną
            lokalu musi także ponieść dodatkowe koszty. Wśród nich, obok opłaty za
            sporządzenie aktu notarialnego, jest także opłata za wpis do księgi wieczystej.

Obecnie jej wysokość zależy od wartości nieruchomości. I przykładowo za wpis do
            księgi wieczystej lokalu o wartości 160 tys. zł , trzeba zapłacić opłatę w
            wysokości 1 320 zł plus 1% od wartości powyżej 100 tys. Czyli 600 zł, co daje w
            sumie prawie 2 000 zł. Od 1 marca przyszłego roku, za wpis lokalu o tej samej
            wartości opłata będzie wynosiła 200zł.

- Wpisy będą bardziej przejrzyste. Dla każdego nabywcy nieruchomości będą
            pobierane w wysokości stałej i każdy będzie mógł z ustawy wyczytać, jakiej może
            spodziewać się opłaty - mówi Joanna Stępniak, sędzia wydziału ksiąg
            wieczystych.

Rynek pierwotny raczej nie będzie czekał

Nowe mieszkania na rynku pierwotnym sprzedają się na pniu. Dlatego deweloperzy
            nie spodziewają się spadku ich sprzedaży w najbliższych miesiącach, z uwagi na
            wyczekiwanie przez klientów na niższą, 200-złotową stawkę opłaty za wpis do
            księgi wieczystej.

- Jest to sprawa, jak gdyby, czysto techniczna. Gdzie ludzie, decydując się na
            mieszkanie, decydują się teraz, z perspektywą odbioru tego mieszkania za rok
            czy troszkę więcej. Tak, że nie sądzę, żeby to miało jakikolwiek wpływ - mówi
            Ryszard Szulc z Ataner Sp. z o.o.

Oszczędność dwóch tysięcy złotych i więcej, bardziej może skusić nabywców
            mieszkań na rynku wtórnym. Za kwotę różnicy, pomiędzy wysokością wpisu do
            księgi wieczystej od marca a wysokością dotychczasowego wpisu, można przecież
            kupić markowy telewizor. Jednak biura nieruchomości, spodziewają się jedynie
            niewielkiego spadku sprzedaży mieszkań, w najbliższych miesiącach.

- Zostanie opóźniony moment zawarcia transakcji, co spowoduje oszczędności w
            kosztach. Dla pewnej grupy osób, dla której będzie to możliwe, będzie można to
            oczywiście zrobić i one z tego skorzystają. Ale myślę, że w statystycznej
            skali, nie będzie to wyraźnie widoczne - mówi Aleksander Błaszczyk, właściciel
            biura nieruchomości.

Coraz więcej na kredyt...

Około 80 proc sprzedaży mieszkań odbywa się z udziałem kredytu hipotecznego.
            Coraz większa dostępność tego typu kredytów, to główny powód boomu na rynku
            nieruchomości. Niższe opłaty dodatkowe, mogą w przyszłości, jeszcze bardziej
            nakręcać tę koniunkturę.

Jak najbardziej korzystna zmiana dla nas i dla klientów. Spowoduje potanienie
            rzeczywistych kosztów nabycia mieszkania - mówi Ryszard Szulc z Ataner Sp. z
            o.o.

Stała opłata za wpis do księgi wieczystej, w wysokości 200 zł będzie dotyczyła
            także prawa użytkowania wieczystego nieruchomości oraz ograniczonego prawa
            rzeczowego.

Żeby zapłacić niższą opłatę za wpis do księgi wieczystej, trzeba jeszcze
            poczekać 5 miesięcy. Nie zawsze musi się to opłacać, bo szczególnie na
            pierwotnym rynku nieruchomości, popyt wciąż przewyższa podaż.

• Gość: kicek Re: akty notarialne IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.11.05, 17:49
              Rzeczywiscie, bedzie taniej.
              Ale ja podpisuje teraz.
              Dostalem juz zawiadomienie od WPB, ze 1 grudnia spotykamy sie u notariusza.

Przeanalizowalem wszystkie zyski i straty i w najgorszym wypadku wyjdzie pare
              setek do tylu.
              A istnieje ryzyko, ze odkladanie podpisania moze nie byc oplacalne
              (ubezpieczenie kredytu do czasu uzyskania wpisu hipoteki).

Pozdrawiam
              • Gość: Pedro Re: akty notarialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 08:53
                Wszyscy już dostali pisemko.... i jak będzie odpowiednia ilość podpisanych
                aktów to przyjdzie czas na zawiązanie Wspólnoty Mieszkaniowej.
        • Gość: kicek Re: akty notarialne IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.11.05, 17:49
          Witam,

tansze maja byc oplaty sadowe za zmiane wlasciciela w ksiedze wieczystej na
          nieruchomosci na rynku wtornym.
          Kupowane u dewelopera bez zmian.
          I do tego notarisz nie ma nic.
          A ze taksy notarialne maja byc nizsze to nie slyszalem...
          Masz moze jakis link do takiej informacji?

pozdrawiam
          • karols.1 AKTY ponownie - budynek B 26.04.06, 08:25
            Witajcie,
            Czy wiecie coś na ten temat? Kiedy WPB będzie gotowe do podpisywania? Czy był
            już odbiór Nadzoru Budowlanego?
            • Gość: silen Re: AKTY ponownie - budynek B IP: *.pl / 80.50.252.* 28.04.06, 22:32
              Majster mowi, ze papiery zlozyli, czekaja na wyznaczenie terminu odbioru przez
              nadzor. To samo powiedziala niemila Barbara z dzialu sprzedazy WPB, takze moze
              to i prawda? A co do aktow to nie wiem ile to moze potrwac, w umowie jest
              zapisane, ze maja "6 m-cy od dnia oddania budynkow do uzytkowania i uzyskania
              zaswiadczenia o samodzielnosci lokalu mieszkalnego"
              Silen
    • Gość: Ewa do JerzegoR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:56
      Mam pytanie, czy mógłby Pan parkować swój samochód w miejscu do tego
      przeznaczonym, a nie na podwórku?
      • Gość: Pedro Re: do JerzegoR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:10
        A co Ci to przeszkadza, jak dokończą parking to będzie miejsce dla wszystkich,
        nie popadajmy w skrajności!
      • Gość: JerzyR Re: do JerzegoR IP: *.mofnet.gov.pl 17.11.05, 08:11
        Informuję Panią, że samochody w ilości 5-7 parkujące nagminnie wewnątrz
        podwórza budynku nie są moją własnością. Jeśli ma Pani coś do mnie to proszę
        przyjść do mnie i powiedzieć a nie ukrywać się za anonimowością internetową. EOT
      • Gość: Anioł Re: do JerzegoR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.05, 11:05
        o widzę, że Pani Ewa poznała już wszystkich sąsiadów osobiście lub śledząc ich
        każdy krok ( czyżby kontynuacja służb SB - tylko prywatnych? ) to w takim razie
        proponuję od siebie, bo mi też przeszkadza sposób parkowania jednego z kilku (!)
        samochodów, parkujących na podwórku, żeby zwrócić uwagę właścicielowi toyoty
        yaris - tylko ja nie mam czasu na obserwację i nie wiem który to z lokatorów (w
        przeciwieństwie do Szanownej Pani)- żeby nie parkował w ten sposób, że
        utrudniony jest dostęp do schodów, prowadzących na parking - to utrudnia życie.
        A skoro Pani się tak dobrze orientuje kto, co, po co i za ile to nie sprawi
        dodatkowych kłopotów wykrycie "złoczyńcy" - "podstępnie parkującego na
        podwórku:)"
        • Gość: Pedro Re: do JerzegoR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:55
          Droga pani Ewo jak wyśledzi Pani osobników od samochodów... to proszę zająć się
          osobnikiem pozostawiającym śmieci pod drzwiami "pomieszczenia na śmieci" ten-ta
          to dopiero bałagani....
      • Gość: Anioł Re: do JerzegoR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.05, 13:46
        Podzielam prośbę Pana Pedra i dokładam jeszcze jeden cel dla Pani Ewy: proszę
        ustalić przy okazji kto wyprowadza pieski na trawniki osiedlowe - chyba, że ta
        osoba w ten sosób dba o żyzność naszych trawników?!
        • Gość: zdegustowany Klatki schodowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:07
          A klatki schodowe dalej brudne i jakoś nie widać aby WPB chciało je pomalować...
          • Gość: Anioł Re: Klatki schodowe... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 12:50
            A może tak by pisemko w tej sprawie? Choć ponoć teraz naprawiają dalej dach
    • Gość: Pedro Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 12:32
      Jakiś wandal zniszczył klamkę do pomieszczenia na śmieci....to już przesada!
      • Gość: Ania Re: WPB-Partynice IP: 157.25.9.* 25.11.05, 08:31
        cześć,
        jak wygląda sprawa z aktami notarialnymi. I czy ktoś zastanawiał się już nad
        wyborem firmy zarzadzającej budynkami, bo przecież WPB zajmuje się
        administrowaniem chyba tylko do końca roku. Czy planujemy spotkanie w tej
        sprawie?
      • Gość: Bone Re: WPB-Partynice IP: 80.68.236.* 25.11.05, 08:34
        I popisał sprayem na na filarach budynku od ul. Przyjaźni jakiś gryzmoły!!!!Tam
        koło sklepiku osiedlowego.Skandal!!!
        • Gość: Bono Vox Re: up!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.05, 09:12
          witam Sąsiadów!

coś trochę spadł Wasz wątek na forum, dlatego pozwoliłem sobie na windę! :-)

pzdr.
          BV

PS. U nas po staremu, jesteśmy na etapie odbiorów przez NB :-))
          • Gość: Pedro Re: up!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 11:53
            Witaj Bono. Słyszałem,że macie problemy z NB... spoko dacie radę. U nas jakoś
            leci, a część mieszkańców jest już pewnie po podpisaniu Aktów Notarialnych-
            jakoś się WPB wywiązało z obietnic.
            Pozdrawiam STALMONTOWCÓW.

Pedro
            • Gość: Maciej Re: up!! IP: *.chello.pl 04.12.05, 19:24
              Witam, mam takie pytanie czy nad Partynicami jest sciezka podejsca na
              Strachowice? Jest tylko komentarzy ze niechce mi sie ich przegladac. Moze
              jeszcze jedno pytanie ile wynosi tam czynsz i co w nim sie miesci.Dziekuje za
              odp i Pozdrawiam.
              • Gość: kolo Re: up!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 14:52
                Jest tu korytarz powietrzny i jak na lotnisku zaczni się prawdziwy ruch to
                będzie przegwizdane dla całej dzielnicy.
                • Gość: ppp Budynek "B" IP: *.ds.ae.wroc.pl 09.12.05, 23:48
                  Witam

Czy ma ktos informacje kiedy beda oddawane mieszkania z budynku B?

Pozdrawiam
                  • Gość: bbb Re: Budynek "B" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:38
                    do końca grudnia
                    • karols.1 Re: Budynek "B" 16.12.05, 14:23
                      Witajcie Sąsiedzi,

A czy wiecie coś na temat internetu na naszym osiedlu. Czy po za neostradą mamy
                      jeszcze jakies inne możliwości ?
                      • Gość: JerzyR Re: Budynek "B" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.05, 21:53
                        DIALOG
                  • ewa_monis Re: Budynek "B" 08.02.06, 14:33
                    W umowie miałam wyznaczony termin na 31.12.2005.
                    Minął pierwszy tydzień lutego, a ja nie dostałam jeszcze żadnego zawiadomienia.
                    Gdyby nie moja telefoniczna interwencja nie wiedziałabym nic.
                    Bo developer nawet nie pokwapił się, żeby przesłać pismo z informacją o
                    przesunięciu terminu odbioru.

• Gość: sąsiad Re: Budynek "B" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 12:05
                      Zima zrobiła swoje i jest poślizg nie tylko na ul. Partynickiej ale i w
                      pracach. Aż strach pomyśleć jak ta ulica będzie wyglądać na wiosnę.WPB z
                      STALMONTEM powinni zadziałać w tej sprawie-oddali miastu darmo infrastrukturę
                      to niech teraz walczą o drogę dla mieszkańców...
                      • Gość: realista Re: Budynek "B" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 15:26
                        mażenia....
                    • Gość: silen Re: Budynek "B" IP: *.pl / 80.50.252.* 22.02.06, 21:55
                      Tez mam mieszkanie w budynku B (umowa na 31.12.2005) i przekazano mi mieszkanie
                      do wykonczenia w grudniu (protokol zdawczo-odbiorczy), ale musialem skladac
                      specjalne pisma i przejsc bardzo ciezka droge. Chodzilo tutaj m. in. o kwestie
                      podatkowe, bo jesli oddzadza mieszkanie w 2005 to musza pokazac to w wyniku na
                      rok 2005, a wynik mieli zbyt dobry i chyba chcieli przerzucic czesc na 2006.
                      Pomijam kwestie, ze niektore mieszkania nie zostaly skonczone.
                      Silen

• Gość: cypis Uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 10:42
                        Do właściciela czarnego labradora: drodi Panie proszę wyprowadzać za potrzebą
                        swojego psa w stosowne miejsce albo na własny trawnik przed swoją klatką
                        schodową a nie zanieczyszczać trawniki sąsiednich budynków....
        • Gość: Anioł Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.05, 15:30
          I jak tam święta w nowiutkich mieszkankach?
          Swiąteczne pozdrowienia dla wszystkich WPB-owców i Stalmont-owców.
          • Gość: Diabeł Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 14:57
            Grzeszne a jakie miały być: jedzenie i picie..... :)

Pozdrawiam i Życzę Sukcesów w Nowym Roku!
            • Gość: ppp Budynek B IP: *.ds.ae.wroc.pl 05.01.06, 00:43
              Witam

Czy odebrał juz ktoś mieszkanie z budynku B?
              Ja mialem w umowie termin do konca grudnia a tu nic. Podobno maja jakies
              opoznienia.

Pozdrawiam
              • Gość: Jarek Re: Budynek B IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 06.01.06, 12:40
                JA miałem odbiór 05.12.2005 - budynek B od ul. Partynickiej, natomiast termin
                oddania z umowy był na 31.10.2005.Pozdrowienia.
                • Gość: Be AKTY NOTARIALNE IP: *.generacja.pl 07.01.06, 20:10
                  Czy ktoś z budynku C,D przełożył podpisywanie aktu n. na III/2006?
                  Be
                  • Gość: Bone Re: AKTY NOTARIALNE IP: 80.68.236.* 09.01.06, 08:37
                    Ja przełożyłem na marzec 2006. W ten sposób zaoszczędze ok. 1500 zł
                    • Gość: diabeł Re: AKTY NOTARIALNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:46
                      teoretycznie tak ale w praniu wyjdzie co wyjdzie- przecież mieszkamy w Polsce...
    • Gość: nowy Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 10:42
      Witam sąsiadów, czy ktoś może wie w jakej cenie są miejsca garażowe w budynkach
      WPB? Są jeszcze wolne miejsca?
      • Gość: Kasia Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:59
        Najlepiej zadzwoń do WPB.
      • Gość: silen Re: WPB-Partynice IP: *.pl / 80.50.252.* 05.02.06, 00:55
        1600 za m2
        • Gość: kicek Re: WPB-Partynice IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.02.06, 19:35
          ło matko!
          w 2004 placilem 900/m2
      • Gość: sahar Odliczenie odsetek, faktura z WPB, udział w grunci IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 16.02.06, 09:16
        Witam
        Jestem mieszkańcem lokalizacji Krzyki II bud A. W tym roku chciałbym odliczyć
        odestki od kredytu zaciągniętego w zeszłym roku. Mogę to zrobić, bo inwestycja
        została zakończona w zeszłym roku (odbiór przez nadzór budowlany w grudniu 2005)
        (tak przynajmniej mówią przepisy, że inwestycja musi być zakończona - nie musi
        by ć akt notarialny , co by wyprzedzić ew. pytania). Jednak mam zgryz z udziałem
        w gruncie. Na fakturach widnieje ze opłata za lokal mieszkalny z udziałem z
        nieruchomości coś tam. Płacąc za mieszkanie sporą część płaciłem z własnej
        kieszeni, pozostała to kredyt.
        I tu moje pytanie do mieszkańców którzy już może przechodzili tą procedurę. Czy
        z taką fakturą mogę spokojnie odliczać odsetki ?? Dzwoniłem do WPB , ale nie są
        mi w stanie powiedzieć, mówią że nigdy nie wystawiali osobnych faktur na udział
        w gruncie. Jak ktoś wie coś na ten temat to prosiłbym o poradę, Dziękuję i
        pozdrawiam
        • Gość: Pedro Re: Odliczenie odsetek, faktura z WPB, udział w g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:38
          No właśnie zakupu gruntu nie można odliczyć w odsetkach...mi też w WPB
          powiedzieli,że nie rozbiją faktury na grunt i mieszkanie- trzeba zapytać w
          US...
          • Gość: sahar Re: Odliczenie odsetek, faktura z WPB, udział w gr IP: *.siemens.ch 16.02.06, 14:52
            No wlasnie, ale dlaczego WPB może robić z tego taki problem ??, jutro do nich
            jadę i powalczę o to, żeby choć dostać zaświadczenie, że za grunt zapłaciłem z
            własnych środków. Przecież bez tego trzeba sie bawić w wyższa matematykę. A US
            powie ci wprost, że można odliczyc tylko te odsetki od tej czesci kredytu na
            zakup mieszkania. Ale skad teraz mam wiedziec które !!banknoty!! poszly na
            zaplate za grunt - moje z wkladu wlasnego czy te z kredytu - normalnie paranoja
            .. :((, pzdr
            s.
            • Gość: Ela Re: Odliczenie odsetek, faktura z WPB, udział w g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 10:31
              Sahar i jak załatwiłeś z tym gruntem, jutro idę do WPB też w tej sprawie- jak
              masz jakieś informacje to się podziel...łatwiej będzie mi się z nimi rozmawiać.

Pozdrawiam
        • Gość: kicek Re: Odliczenie odsetek, faktura z WPB, udział w g IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.06, 19:39
          > Witam
          > Jestem mieszkańcem lokalizacji Krzyki II bud A. W tym roku chciałbym odliczyć
          > odestki od kredytu zaciągniętego w zeszłym roku. Mogę to zrobić, bo inwestycja
          > została zakończona w zeszłym roku (odbiór przez nadzór budowlany w grudniu
          2005
          > )
          > (tak przynajmniej mówią przepisy, że inwestycja musi być zakończona - nie musi
          > by ć akt notarialny , co by wyprzedzić ew. pytania).

co do aktu notarialnego - polecam lekture ustawy lub www.pit.pl/ulga-
          odsetki/ (Warunki p.4.2)
          ewentualnie telefon do US

pozdrawiam
          • Gość: kicek Re: Odliczenie odsetek, faktura z WPB, udział w g IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.06, 19:46
            cos sie link zle polamal :-(
            cytat:

Odliczenie przysługuje, jeżeli:

kredyt (pożyczka) został udzielony podatnikowi po dniu 1 stycznia 2002 r.,
            kredyt (pożyczka) był udzielony przez podmiot uprawniony na podstawie przepisów
            prawa bankowego albo przepisów o spółdzielczych kasach oszczędnościowo-
            kredytowych do udzielania kredytów (pożyczek), a z umowy kredytu (pożyczki)
            wynika, że dotyczy on jednej z inwestycji wymienionych wyżej,
            inwestycja wymieniona wyżej dotyczy budynków mieszkalnych lub lokali
            mieszkalnych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przeznaczonym pod
            budownictwo mieszkaniowe w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, a
            w razie braku tego planu - określonym w decyzji o warunkach zabudowy i
            zagospodarowania terenu, wydanej na podstawie obowiązujących ustaw,
            inwestycja wymieniona wyżej dotyczy budynku mieszkalnego lub lokalu
            mieszkalnego, którego budowa została zakończona nie wcześniej niż w 2002 r., a
            ponadto w przypadku inwestycji:
            4.1. o których mowa na początku niniejszej strony w p.1 lub p.4 - zakończenie
            nastąpiło przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w
            którym zgodnie z prawem budowlanym uzyskano pozwolenie na budowę, nadbudowę lub
            rozbudowę budynku na cele mieszkalne lub przebudowę (przystosowanie) budynku
            niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele
            mieszkalne, i zostało potwierdzone określonym w przepisach prawa budowlanego
            pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego, a w razie braku obowiązku jego
            uzyskania - zawiadomieniem o zakończeniu budowy takiego budynku,
            4.2. o których mowa na początku niniejszej strony w p.2 i 3 - została zawarta
            umowa o ustanowieniu spółdzielczego własnościowego lub lokatorskiego prawa do
            lokalu mieszkalnego albo umowa w formie aktu notarialnego o ustanowieniu
            odrębnej własności lokalu mieszkalnego, o przeniesieniu na podatnika własności
            budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, której jedną ze stron jest
            podatnik,
            • Gość: ppp Internet w budynku B IP: *.ds.ae.wroc.pl 06.03.06, 15:36
              Witam

Czy oprocz TP i Dialogu jest jakas inna mozliwosc dostepu do Internetu w
              budynku B (kablowka, łacze radiowe) przed nawiazaniem wspolnoty (tzn. w obecnej
              chwili:). W budynku B jest juz okablowanie pod siec.

Dzieki za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
              • Gość: Pedro Re: Internet w budynku B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 10:52
                Do zawiązania wspólnoty raczej nic innego się nie pojawi... ale to pewna zaleta
                bo raczej pojawiają się ciekawsze oferty na kablówkę czy internet, takie
                osiedle jak nasze jest łakomym kąskiem dla dostawców usług medialnych.
                • Gość: sasiad Re: Internet w budynku B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 15:45
                  jak widać ktoś pomalował-tzn pomazał klatki schodowe-wygląda lepiej ale to
                  totalna fuszerka- sztuka dla sztuki masa niedomalowań itp.
    • Gość: xyz Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 15:12
      robi się tłoczno na naszych parkingach z tego co widać to nasze miejsca
      postojowe przypadły do gustu nie tylko mieszkańcą osiedla a widać to zwłaszcza
      w godzinach południowych, może warto umieścić tablicę: parking tylko dla
      mieszkańców osiedla...
      • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.06, 15:48
        i myślisz, że się przestraszą i będą przestrzegać zakazu?
        Jakiś gostek otworzył gabinet ginekologicvzny i jego klienci tez u nas parkują,
        klienci "salonu" samochodowego Jugola także.
        Prawdę mówiąc nie widzę skutecznej metody usunięcia niechcianych gości z
        parkingu, ktorzy parkuja na kilka minut (lub 1-2 godziny).

JR
        • Gość: kicek Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.03.06, 15:15
          a dzisiaj widze, ze mieszkancy parkuja na trawniku wewnatrz osiedla
          mysle, ze trzaba postawic znak zakazu parkowania
          napisalem nawet pismo do WPB w tej sprawie, ale jak to WPB - watpie aby to cos
          dalo
          • Gość: Pedro Re: Problemy z parkowaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 12:45
            Zgadzam się w 100 % z przedmówcą
            -czy np jeśli WPB postawi znak zakaz parkowania-dotyczy podwórka osiedla to czy
            straż miejska ma prawo założyć blokadę na koła delikwenta parkującego na
            trawniku??? Ludzie a jak przejedzie karetka, czy straż pożarna- nie życzę
            nikomu- ale życie jest jakie jest...
            -na innych osiedlach są znaki- "parking tylko dla mieszkańców osiedla"- ale
            raczej nie pomaga. Ogrodzenie osiedla jest mało realne, ale wystarczy szlaban
            na głównym wjeździe i piloty dla wszystkich mieszkańców osiedla-powinno
            załatwić problem "obcych" na parkingach a dodatkowo utrudni ewentualną kradzież
            samochodu....
            • Gość: kursor Re: Problemy z parkowaniem IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.03.06, 17:29
              Jezeli zarzadca osiedla postawi znak zakazu parkowania to mamy prawo dzwonic do
              Strazy Miejskiej a ta ma obowiazek zajecia sie sprawa lacznie z odholowaniem
              pojazdu na parking Strazy Miejskiej.
              Rowniez w przypadku postawienia znaku "Parking tylko dla mieszkancow osiedla"
              Straz Miejska moze interweniowac, gdy ktos spoza mieszkancow parkuje na takim
              parkingu.
              Wiec warto naciskac na WPB, aby postawili te znaki.
              Jak kupowalem mieszkanie to nie bylo na projekcie miejsc parkingowych wewnatrz
              osiedla i mam chyba prawo wymagac od WPB aby tego dopilnowalo...
              • Gość: JerzyR Re: Problemy z parkowaniem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.06, 20:08
                mam nadzieje, że nie odcholują Twoich gości jak przyjadą Cię odwiedzić:)

JR
                • Gość: JerzyR Re: Problemy z parkowaniem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.06, 20:15
                  miało być odholują .... ale ort:)

JerzyR
                  • Gość: kursor Re: Problemy z parkowaniem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.06, 01:25
                    Jak bedzie znak "Parking tylko dla mieszkancow" to bede sie martwil o gosci...
                    A ze go nie bedzie to inna historia ;-)
    • Gość: mający dosyć Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 12:49
      Oosby, które noszą się z zamiarem kupna mieszkania w WPB radzę się poważnie zastanowić, no, chyba, że lubicie czuć się jakbyście żyli w jednej wielkiej rodzinie ... A to dlatego, że te mieszkania nie spełniają żadnych norm akustycznych. Byłem jedną z pierwszych osób, które wprowadziły się mojej klatce przy ul. Partynickiej, nie bylo sasiadów - było ok. Wprowadzali się, urządzali, wiadomo, że w trakcie remontów są hałasy. Ale to co ma miejsce podczas normalnego spedzania czas uw domu to skanadal. Przez ściany słychać wszystko, rozmowy, zamykanie szafek ... ale maksimum wkur.....nia osiągam jak słyszę zamykającą się klapę sedesu u sąsiada. Podczas ostatniego zebrania wspólnoty Dyrektor Techniczny z ironią stwierdził, że przesadzamy.... Proponuję każdej osobie, która ma zamiar kupić mieszkanie aby przeszła się na to osiedle i poprosiła mieszkańca o obejrzenie mieszkania i posłuchania tego co się dzieje. Nie kupujcie tych mieszkań !
      • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.06, 14:58
        czyżby konkurencja?:)

Myślisz, ze inni deweloperzy budują z innych materiałów i robią grubsze ściany?
        Nic podobnego.
        Grubość ścian jest zgodna z projektem - pustak Porotherm lub Max 25cm.
        Tylko przegrody wewnętrzne (ścianki działowe) sa 6-8 cm (cegła lub porotherm).
        jest to zgodne z normami.
        Wiec nie oskarżaj dewelopera o zle wykonanie.
        Jak chcesz miec cicho to wycisz sobie sciany wełną lub styropianem, a łazience
        źródłem hałasu od sąsiada jest kratka wentylacyjna - może Twój fachowiec usunął
        rurę metalową?

JR
        • Gość: marc Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 02.04.06, 21:16
          myli sie Pan, Panie Jerzy - zresztą pisałem o tym na tym forum ( tylko nie
          pamiętam czy w wątku WPB czy Stalmontu-jak znajde chwile czasu to poszukam)-
          dlatego mam małą prywatna satysfakcję :)
          ściany jakie stosuje WPB - o lie dobrze widziałem na budowie, ale wydaje mi
          się ,że dobrze -nie spełniają wymagan akustycznych , jakie stawia przed nimi
          odpowiednie rozporzadzenie i PN ( odnośnie dźwięków tzw. "powietrznych" - czyli
          właśnie tych, o których pisał Pana przedmówca)
          dotyczy to ścian pomiedzy mieszkaniami i pomiedzy mieszkaniami a klatkami
          schodowymi.
          WPB stosuje tutaj( jeszcze raz podkreślę - proszę to sprawdzić, ale jestem tego
          niemal pewien, bo zwracałem na to uwagę na budowie) zwykły pustak porotherm 25
          o współczynniku izolacyjności akustycznej 49 dB, natomiast norma , o ile mnie
          pamięć nie myli, wymaga 52 dB.
          różnica pozornie niewielka , ale tylko pozornie - w rzeczywistości 3db
          oznaczaja dwukrotny wzrost poziomu hałasu.
          jedynym produktem porothermu który te norme spełnia, jest pustak 25 AKU, który
          w zasadzie wygląda na ceramikę, a w rzeczywistości jest niemal w całości
          wypełniany betonem ( 53 dB)
          normę spełnia np ściana z cegły pełnej,z bloczków betonowych 24 cm, z silikatu
          gr 24 cm, albo ze znienawidzonego betonu gr 20 cm ( a chyba nawet ciensza)

wyciszanie wełną mineralną itp materiałami tylko w nieznacznym stopniu
          ogranicza przenoszenie sie dźwięków powietrznych ( tutaj chodzi przede
          wszystkim o masę przegrody) - natomiast w dużym tzw. uderzeniowych, ale akurat
          w stosunku do ścian rozporządzenie nie stawia warunków jeżeli chodzi o dzwieki
          uderzeniiowe ( tylko w przypadku stropów)

pzdr
          • Gość: marc Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.04.06, 07:12
            jak obiecywałem - znalazłem chwilę ,żeby tamtą dyskusje odgrzebać -
            była jednak w wątku "stalmontowym", a co ciekawe, czego nie pamiętałem,
            dyskutowałem właśnie z Panem, Panie Jerzy :) - (oraz z Panią Dorotą)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=9910223&a=14293000
            i kilka następnych w "drzewku"
            • Gość: Max Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 03.04.06, 10:09
              Akustykę mamy taką jaką mamy, chyba już nic się z tym nie zrobi zwłaszcza że
              mieszkania już wykończone lub w trakcie wykończenia.Pzostaje nam tylko ciszej
              się zachowywać. Prośba do mieszkańców kochajcie się ciszej - wszystko słychać!
              • Gość: kursor Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.06, 17:25
                Cos w tym jest ;-)
                Ja natomiast wiem kiedy dziecko sasiadow choruje.
                W zeszlym tygodniu slyszalem kazde kaszlniecie, az mi szkoda bylo tej
                dziewczynki :-(
                • Gość: głośno mi Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 15:49
                  z tym pozwem to tak serio...jest jakaś realna szansa na odszkodowanie za brak
                  zachowania norm akustycznych przez WPB?
            • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 22:10
              w dyskusji chodzilo raczej nie o akustykę ale raczej o właściwości izolacyjne i
              komfort życia w murach z betonu lanego w por. do ceramiki poryzowanej.
              Co do izolacyjności akustycznej to rzeczywiście im cięższa przegroda tym lepiej
              - czyli beton jest lepszy.

JR
              • Gość: marc Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.06, 22:43
                nie wiem o co chodziło Panu - natomiast mnie chodziło o to , co ,jak sie
                okazuje - stało sie faktem. tzn, że mieszkania ze ścianami zewnetrznymi takimi
                jak w WPB są akustycznie słabe.
                usiłowałem Panu ( i Pani Dorocie) wyklarować, dlaczego sa deweloperzy ( w tym
                konkretnym przypadku Stalmont- ale przykładów jest wiele) którzy takich
                rozwiązań, jako sprzecznych z przepisami unikają.
                Nawet narażając sie na uwagi o "laniu z gruchy" - za to nie narażajac się na
                potencjalne pozwy o odszkodowania, w moim przekonaniu bardzo łatwe do wygrania
                ( co też juz sie w tym watku pojawiło)
                Rozumiem ,że każdy ma prawo do osobistych odczuć, w jakim budynku mu sie dobrze
                mieszka, być może znaleźliby sie zwolennicy mieszkania w domach z kartonu - ale
                niech pan nie wmawia innym, że wszystko jest w zgodzie z przepisami.
                Albo niech Pan poda jakieś fakty, które to potwierdzą.
                • Gość: sąsiad Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 09:16
                  Panowie to jak jest są podstawy do pozwu dla WPB za błąd w sztuce. Panie Marc
                  jeśli jest pan biegły w temacie i ma Pan 100% pewności,że wygramy PROCES z WPB
                  tp prosimy o dalsze wskazówki.
                  • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.06, 23:17
                    Sprawa jest prosta.
                    Rozporzadzenie MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie
                    warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

§ 326. 1. Poziom hałasu oraz drgań przenikających do pomieszczeń w budynkach
                    mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej, z wyłączeniem
                    budynków, dla których jest konieczne spełnienie szczególnych wymagań ochrony
                    przed hałasem, nie może przekraczać wartości dopuszczalnych, określonych w
                    Polskich Normach dotyczących ochrony przed hałasem pomieszczeń w budynkach oraz
                    oceny wpływu drgań na ludzi w budynkach.
                    2. W budynkach, o których mowa w ust. 1, przegrody zewnętrzne i wewnętrzne, a
                    także elementy budowlane powinny mieć izolacyjność akustyczną:
                    1) od dźwięków powietrznych dla: ścian zewnętrznych, stropodachów, ścian
                    wewnętrznych, okien w przegrodach zewnętrznych, drzwi i okien wewnętrznych,
                    2) od dźwięków powietrznych i uderzeniowych dla stropów,
                    nie mniejszą od określonej w Polskiej Normie dotyczącej izolacyjności
                    akustycznej przegród w budynkach oraz izolacyjności akustycznej elementów
                    budowlanych.
                    3. W budynku wielorodzinnym izolacja akustyczna stropów międzymieszkaniowych
                    powinna zapewniać zachowanie przez te stropy właściwości akustycznych, o których
                    mowa w ust. 2 pkt 2, bez względu na rodzaj zastosowanej nawierzchni podłogowej.

Znajdz PN w sprawie akustyki i poczytaj www.muratorplus.pl/17080_7627.htm
                    Powolaj rzeczoznawcę i do sądu.
                    Tylko Nadzor Budowlany odebral budynek, deweloper ma wszystkie podpisy a jutro
                    zadzwonie do NB z zapytaniem czy przekroczenie PN w zakresie halasu jest
                    podstawa do cofniecia pozwolenia ba uzytkowanie.
                    Jesli NIE to pozez cywilny i musisz udowodnic, ze poniosles uszczerbek na czyms
                    w zwiazku z niedotrzymaianiem PN.

JerzyR
                • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.06, 23:21
                  liczba mnoga w odniesieniu do deweloperow, ktorzy takich rozwiazan unikaja jest
                  przesadzona. Osobiscie nie znam takich:)

Lanie betonu "z gruchy" na pewno nie bylo stosowne celem poprawy akustycznosci
                  pomieszczen a raczej obnizenia kosztow wykonania budynku.
                  Zreszta zaczekajmy na lato i upaly - zrozumiesz o co mi chodzilo. Odwiedz kogos
                  z WPB i zobacz roznice w mieskznaiu z ceramiki i z betonu.

JR
                  • Gość: marc Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.04.06, 16:46
                    panie Jerzy -jestem w stanie zrozumieć ,że jest Pan szczęśliwy w swoim nowym ,
                    zakupionym zapewne za niemale pieniadze, mieszkaniu.
                    i świetnie.
                    ale niech pan nie nagina rzeczywistosci do swoich wyobrażeń - otóż jest bardzo
                    wielu developerów, którzy ( prawdopodobnie w trosce o wlasny tyłek) jednak
                    staraja sie przestrzegac obowiazujacych przepisów, także w zakresie norm
                    akustycznych.
                    to ,ze Pan takich developerów nie zna, świadczy tylko o pana słabej znajomości
                    tematu , więc raczej bym sie tym nie chwalił.

a o właściwościach materiałów kolejny raz pisze pan bzdury - co mają lato i
                    upały do powyższej dyskusji naprawdę nie rozumiem. cały czas rozmawiamy o
                    ścianach WEWNETRZNYCH, których właściwości termiczne są mało istotne. ( a
                    jezeli juz chodzi o upały, to akurat zdolność akomodacji termicznej betonu jest
                    wieksza niż porothermu ( wolniej sie nagrzewa i dłużej utrzymuje temperaturę),
                    wiec tak czy inaczej znowu pudło)
                    poza tym znowu sprowadza pan temat do konfliku porotherm/beton - a nie o tym
                    przecież mowa.
                    z ceramiki (i z wielu innych niz beton materiałów) tez mozna postawić ściane
                    spełniajaca normy - tylko akurat WPB tego nie zrobiło.
                    • Gość: Sąsiad Co z zielenią na Naszym Osiedlu ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 12:57
                      Szanowni sąsiedzi to że trawniki mamy wstrętne nie znaczy, że można je tratować
                      kołami samochodów inna sprawa to fakt braku troski WPB za zieleń na naszym
                      osiedlu, której w porównaniu z inwestycją Krzyki II praktycznie nie ma!!! Na
                      stronie WPB Krzyki I wyglądają jak enklawa zieleni...a jak jest wszyscy widzą!!!
                      • Gość: fredek Re: Co z zielenią na Naszym Osiedlu ??? IP: *.20.54.194.generacja.pl 11.04.06, 18:28
                        A przepraszam kto jest zarządcą nieruchomości. Chyba płacicie za utrzymanie
                        terenów wspólnoty.
          • Gość: sąsiad Re: WPB-Partynice - Akustyka mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 11:48
            No to sprawa jest prosta nie ma normy to będzie odszkodowanie ze strony WPB
    • Gość: kicek Parkowanie wewnątrz osiedla IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.04.06, 21:22
      Widze, ze znak "Zakaz parkowania" juz stoi ale nikogo to nie rusza.
      • Gość: JerzyR Re: Parkowanie wewnątrz osiedla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.06, 21:01
        jak łatwo można było przewidzieć:(
        Podobnie jest z parkowaniem na wyznaczonej drodze pożarowej, ale tutaj mozna
        zadziałać - wystarczy raz czy dwa poprosić Straż Miejską o usunięcie pojazdów i
        będzie po sprawie:)

JR
        • Gość: kicek Re: Parkowanie wewnątrz osiedla IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.04.06, 11:53
          Moze jeszcze nie wszyscy zauwazyli te znaki.
          Ale w przyszlym tygodniu trzeba bedzie juz zaprosic Straz Miejska...
          • Gość: Dorota Piwnica w Bud. "B" (Krzyki II) - chętnie odkupię IP: *.centertel.pl 23.04.06, 20:05
            Poszukuję piwnicy w Budynku "B". Jeżeli posiadacie takową lub znacie kogoś kto
            chciałby odsprzedać to bardzo proszę o kontakt - dorotkaf@wp.pl; tel:503732976.
            WPB sprzedawało po kilka piwnic do jednego mieszkania, więc dla wszystkich nie
            starczyło ;//
            Pozdrawiam

• Gość: Pedro Re: Piwnica w Bud. "B" (Krzyki II) - chętnie odku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 08:56
              A tak z ciekawości po ile chodzi metr mieszkania, piwniczki czy miejsca na
              parkingu na naszym osiedlu na rynku wtórnym???
              • Gość: JerzyR Re: Piwnica w Bud. "B" (Krzyki II) - chętnie odku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.06, 22:28
                metr mieszkania? Bylo juz kilka ogloszen o sprzedazy zrobionego mieszkania w na
                osiedlu Krzyki I (nie II) za ok, 70mkw - ok.360 tys. I poszlo szybko!
                W bud. Krzyki I są jeszcze wolne miejsca parkingowe w promocyjnej sprzedazy -
                rozłożone na 10 lat bez odsetek! Nie wiem co z piwnicami.

JR (Krzyki I)
                • Gość: Pedro Re: Piwnica w Bud. "B" (Krzyki II) - chętnie odku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 10:21
                  Sa też na osiedlu puste mieszkania w stanie deweloperskim- super lokata
    • Gość: silen Internet w bud. B IP: *.pl / 80.50.252.* 03.05.06, 19:39
      witam,
      Ostatnio widzialem na klatce ogloszenie ws internetu, ale szybko zniknelo i nie
      zdarzylem zanotowac. Czy ktos ma noze informacje o firmach oferujacych dostep?
      Z gory dzieki
      Silen
      • Gość: JerzyR Re: Internet w bud. B IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.06, 20:16
        w bud. D wisi nadal - stały zewnętrzny nr IP w sieci! 1Mb/s za 64 zł +
        jednorazowo instalacja 199 zł (możliwe raty) - niestety nie pamiętam nazwy firmy:(
        Jak nastepnym razem bede szedl to doczytam.

JR
        • Gość: JerzyR Re: Internet w bud. B IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.06, 09:40
          ja bym się w tej chwili zastanowił nad ofertą DIALOGu
          www.dialog.pl/dialogdom_promocje_szczegoly.php?obj=887
          Pozdrawiam
          JerzyR
      • Gość: silen Re: Internet w bud. B IP: *.pl / 80.50.252.* 05.05.06, 22:42
        Udalo mi sie dotrzec do tej firmy. Jesli ktos chetny, firma nazywa sie Telsat,
        64zl/m-c za 1Mbit. Odsylam do stron firmy. W budynku A juz montuja, nie wiem jak
        w B. www.telsat.wroc.pl, osiedlowa.pl/
        • Gość: Daniel Re: Internet w bud. B IP: *.crowley.pl 05.05.06, 23:09
          Jestem od wczoraj użytkownikiem sieci Telsatu i muszę powiedzieć że hula jak
          złoto i cena jak najbardziej Ok a tak poza tym to w naszym budynku z tego co ja
          wiem jedyną alternatywą jest TP (za co ja bardzo dziękuje) Pozdrawiam
          wszystkich mieszkańców
          • Gość: JerzyR Re: Internet w bud. B IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.06, 20:20
            czyżby w bud A/B nie było Dialogu?
            W bud E/F oraz C/D na pewno jest!

JR
            • Gość: Daniel Re: Internet w bud. B IP: *.crowley.pl 07.05.06, 10:21
              Na Krzykach II w budynkach A i B nie ma DIALOGU
              • Gość: JerzyR Re: Internet w bud. B IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.06, 14:45
                ale nie macie nawet skrzynek Dialogu w piwnicach? Czy tymczasowo Dialog nie ma
                możliwości technicznych? Ps. pisałem o Krzykach I.

JR
                • Gość: andrzej Re: Internet w bud. B IP: *.crowley.pl 08.05.06, 12:56
                  właśnie rozmawiałem z konsultantką TeleCentrum Dialogu:
                  "na najbliższe trzy miesiące takiej możliwości nie ma" - usłyszałem w odpowiedzi
                  na pytanie dotyczące podłaczenia Krzyków II do Dialogu.

Stalmont ma, Krzyki I mają.. podzielili sobie strefy wpływów z Tepsą czy co?
                  • Gość: kicek Re: Internet w bud. B IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.05.06, 17:07
                    Mowisz o linii telefonicznej czy podlaczeniu internetu.
                    Rok temu tez byl problem z podlaczeniem internetu (DSL) - brakowalo wolnych
                    urzadzen.
                    Po intensywnym "molestowaniu" Dialogu wolne urzadzenie sie znalazlo, ponoc
                    jakies zarezerwowane dla firm.
                    • Gość: andrzej Re: Internet w bud. B IP: *.crowley.pl 09.05.06, 08:55
                      no niestety chodzi o linie telefoniczną.

w budynek Krzyki II (nie orientuje ktorą literką go oznaczono :) )
                      wpięta jest jedynie tepsa - ich ulotki regularnie pojawiaja sie juz na klatkach.
                      • Gość: sąsiad Re: Internet w bud. B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:32
                        Przyszłość i tak należy do łączności bezprzewodowej...
                        • Gość: są-siad Re: Internet w bud. B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:54
                          powiesili w budynkach jakieś rozdzielnie- mają być pod internet... a co w
                          temacie TV kablowej, ktoś coś wie?
                          • Gość: Pedro Re: Internet w bud. B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 13:02
                            Internet internetem, ale zieleń na naszym osiedlu praktycznie nie istnieje...
                            mimo licznych interwencji i zapewnień WPB nic nie robi w tym temacie.
    • Gość: JerzyR Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.05.06, 00:47
      Nie wiem czy czytaliście (GW), ale za miesiac rozpoczną się prace przy budowie
      kanalizacji na południu miast, w tym ul. Przyjaźni, Skrajna, Partynicka,
      Jeździecka, Braterska, Boczna i tereny pod przyszłe ulice. Prace wykona firma
      Pol-Aqua z Piaseczna.Koniec inwestycji zaplanowano na początek 2008:(

JerzyR
      • Gość: sąsiad Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:27
        Nareszcie, będzie trochę komplikacji z komunikacją ale warto to przeczekać...
        • Gość: Pedro Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:47
          Czy ktoś wie kto jest w posiadaniu klucza od blokady wjazdu na teren podwórza
          budynków C i D?
          • Gość: :)) Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.getinbank.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 14:54
            Czyżby Szanowny Sąsiad utknął na placyku?
            • Gość: sąsiadka Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.05.06, 18:18
              Powiedzcie mi skad sie bierze to buractwo co parkuje wewnatrz osiedla?
              Miejsc parkingowych wokol osiedla jest juz wystarczajaca ilosc.
              Pod budynkami postawione blokady.
              Przy jedynym wjezdzie na podworko stoi znak "Zakaz parkowania" (z napisem dla
              niekumatych).
              A na podworku stoi w tej chwili Citroen.
              • Gość: JerzyR Re: WPB-parkowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.06, 08:40
                należy odróżniac chwilowe zatrzymanie od całodziennego parkowania - to do
                sąsiadki na parterze:)
                Ponieważ jest tylko jeden wjazd (bez blokady)do wnętrza podwórka to powninno sie
                respektowac bezwzglednego zakazu parkowania w strefie drogi pożarowej pomiędzy
                bud A/B i C.
                Jeśli czytają to osoby nie przestrzegające zakazu to informuję, że od przyszłego
                tygodnia będę informował straż miejską.

JR
                • Gość: Ewa Re: WPB-parkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:09
                  Brawo Jerzy!!! Może jak jeden i drugi burak dostanie blokadę lub przynajmniej
                  mandat, to się oduczy parkowania wewnątrz osiedla.
            • Gość: Pedro Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 12:56
              Jakoś parkuje zawsze tam gdzie są wyznaczone do tego miejsca, ale mogą się
              zdarzyć jakieś nagłe sytuacje: karetka itd.. i tylko o to mi chodziło.
              • Gość: Ania Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.06, 12:32
                Witam wszystkich,
                mam mieszkanie w budynku C czy coś wiadomo na temat zawiązywania wspólnoty. Nic
                nie pioszecie na ten temat.
                • Gość: sąsiad Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:11
                  nie ma ksiąg wieczystych to nie ma wspólnoty:(
                  • Gość: JerzyR Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.06, 16:52
                    Ponoc "nasza" Pani referendarz sądowa jest chora i nasze sprawy leżą odłogiem:(

JR
                    • Gość: Ania Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 09:36
                      A ktoś już składał jakieś pismo o przyśpieszenie? I ile maksymalnie możemy
                      czekać na nasze księgi wieczyste? Są na to jakieś przepisy?
                  • Gość: kicek Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.06, 18:35
                    > nie ma ksiąg wieczystych to nie ma wspólnoty:(

do wspolnoty nie sa potrzebne ksiegi wieczyste
                    wystarcza akty notarialne
                    • Gość: JerzyR Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.06, 18:46
                      obawiam się, że konieczny jest choć jeden wpis KW aby wbyła wspólnota.
                      Art. 7 ust. 2 ustwy o własności lokali mówi, że "Umowa o ustanowieniu odrębnej
                      własności lokalu powinna być dokonana w formie aktu notarialnego; do powstania
                      tej własności niezbędny jest wpis do księgi wieczystej".

JR
                      • Gość: kicek Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.06, 18:57
                        zgadza sie :-)
                        zostalem wprowadzony w blad przez znajomego...
                        • Gość: Pedro Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 13:57
                          Wczoraj EUREKA roznośiła swoją "ofertę".... co myślicie o ich propozycji?
                          Zadowoleni jesteście z "opieki" WPB?
                          • Gość: JerzyR Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.06, 16:56
                            konkurencja jest potrzebna. Zapytaj ludzi z bud. E i F - nie są specjalnie
                            zadowoleni. Ostatnio doszło u nich do tego, że Zarząd Wspólnoty wyznacza Pani
                            Gleń termin na piśmie na zrobienie czegoś...
                            Pani Gleń wykonuje zlecone zadanie, ale w ostatnim dniu terminu:(

JR
                          • Gość: sąsiad Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:17
                            Przestrzegam przed firmą EUREKA. Radzę wam zrobić wszystko żeby Pani Gleń nie
                            była waszym Zarządcą. Kompletnie nie panuje nadtym, co się we wspólnocie
                            dzieje. Ceny przeprowadzanych napraw, remontów i zakupów są bardzo wygórowane.
                            Moim zdaniem jej zarządzanie polega na skłóceniu mieszkańców, przez co zamiast
                            kontrolować co robi zarządca bardziej koncentrują sie na wzajemnych niesnaskach.
                            • Gość: siąsiad z bud. B Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: 81.219.236.* 02.06.06, 12:19
                              Zgadzam się z przedmówcą i dodam jeszcze coś od siebie. W naszej wspólnocie do
                              dzisiaj nie wykonane są ustalenia z zebrania marcowego, w dalszym ciągu brak
                              progu zwalniającego na uliczce wzdłuż budynków, nierozwiązany problem parkowania
                              w miejscach nie dozwolonych, natomiast pojawiają się nowinki typu: kilka nowych
                              tulipanów, czy też uchwyt do (jednego!!!) roweru w przedsionku klatki schodowej.
                              No ale cóż, widocznie to łatwiej zrobić. Reasumując nie jestem zadowolony z
                              Eureki jako zarządcy.
                              Pozdrawiam sąsiadów
                              • Gość: Pedro Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 13:51
                                Dziękujemy za cenne wskazówki a tak swoją drogą to podziękujcje EURECE i
                                szukajcie nowego zarządcy- w czym problem?
                                • tpl2517 Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej 02.06.06, 16:33
                                  Eureka "zarządza" także budynkiem na Siostrzanej,niestety p.Gleń nic nie robi -
                                  zmieniliśmy poprzedniego zarządcę na Eurekę, ale chyba trafiliśmy z deszczu pod
                                  rynnę, obietnice były - realizacja O ( w tym tygodniu wymieniano liczniki wody -
                                  pierwsze widoczne działenie przez pół roku )przestrzegam przed jej usługami
                            • Gość: ofiara eureki Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.20.54.194.generacja.pl 07.06.06, 23:03
                              zgadzam sie w 100%
                              • Gość: Pedro Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 11:00
                                WPB rozesłało nową propozycję, chcą zarządzać naszym osiedlem, pięknie wypisali
                                co już zrobili... może napiszmy co jest jeszcze do zrobienia... np.
                                - żółta obudowa na węzeł gazowniczy w budynkach C/D nadaje się do wymiany- jest
                                cała zardzewiała... budowlańcy wstawili szrota i to teraz straszy!!!
                                -odmalowanie klatek schodowych- wcześniejsze mazanie pędzlem po kątach nic nie
                                dało klatki dalej są źle pomalowane
                                -odmalowanie korytarzy piwnicznych bo są jakie są
                                -może naprawiąłącznik budynków -cieknie
                                -domalunki-łaty na elewacjach budynków
                                -firma wywożąca odpady- zniszczyła pomieszczenie na śmieci...
                                jak ktoś ma jeszcze inne pomysły niech się dopisze
                                • kajtekk2 Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej 08.06.06, 12:19
                                  można jeszcze dodać nieszczęsny pożal się Boże "skalniak" przed bramami 36-42.
                                  Być może w założeniu miało "toto" dodawać uroku, ale proszę porównać wykonanie
                                  dwóch sąsiadujących ogródków (łącznie z doborem roślin)... Mam wrażenie, że
                                  ten "nowszy" został zrobiony na odwal się.Poza tym do tej pory nikt z wpb nie
                                  posprzątał po tym, jak jakiś czas temu w skalniaku narozrabiał wiatr:( W
                                  efekcie prześwitująca folia straszy wszystkich,że aż miło...
                                  • Gość: Ania Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 14:13
                                    Można też porównać jak wyglądają trawniki i zagospodarowanie terenu od ul.
                                    Partynickiej - tzn brak trawy i drzewek przed bramami 36-42.Jakoś KrzykiII
                                    potrafili ładnie wykończyć, tylko u nas im się nie chciało...
                                    • Gość: sąsiad Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:02
                                      Bo to partacze są.... 5 raz naprawiają dachy....
                                      • Gość: Ania Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:21
                                        A tak z innej beczki - jak skutecznie uciszyć hałasujących Studentów(?), którzy
                                        wynajmują mieszkanie w bramie 38?
                                        • kajtekk2 Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej 08.06.06, 15:56
                                          Pocieszę Panią, że "wyjców" z bramy 38 słychać również w bramach obok:((
                                          koszmar! zwłaszcza jak człowiek chce dłużej pospać w niedzielę... wygląda na
                                          to, że dysponują tylko jedną płytą, bo wg mnie przez cały dzień tłuką
                                          niemiłosiernie jedno i to samo. Trzeba przyznać, że gust mają "świetny";)ale
                                          ponoć o takich rzeczach się nie dyskutuje. Repertuar klasycznej wiejskiej
                                          potupajki tudzież odgłosy niczym z hali produkcyjnej oczywiście robią
                                          megawrażenie na pozostałych lokatorach, a zdaje się o to chodzi. Momentami
                                          myślę,że już chyba lepszy był ten Pan, który w zeszłym roku katował nas U2...
                                  • Gość: Alinka Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.06, 17:27
                                    Nie matrwcie się już niedługo będzie nas straszyć ten skakniak, widziałam jak
                                    dzieci - wandale mieszkańców już się nim zajęły - myślę, że szybko to rozwalą.
                                    A swoją drogą jak wprowadzałam sie 2 miesiące temu myślałam, że tu będzie
                                    inaczej niż w blokach, gdzie wynajmowałam..........
                                    • Gość: kicek Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.06, 22:01
                                      skalniaka zalatwi wiatr
                                      nie rozumiem dlaczego czepiacie sie dzieci?
                                      co one robia takiego strasznego?

ps.
                                      nie mam dzieci
                                      • Gość: Alinka Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.06, 09:56
                                        Nie wiem czy Pan/i Kicek przeczytał uważnie co napisałam, że osobiście
                                        widziałam jak dzieci - wandale wyrywają rośllinki, i wbrew pozorom jak to
                                        robiły nie było wiatru - nikt się nie czepia biednych, niewinnych dzieci.
                                        • Gość: Asia Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 10:03
                                          A Pan/Kicek zamiast się wymądrzać zwróciłby uwagę tym dzieciom.Skalniak wygląga
                                          jak wygląda, ale lepszy taki niż żadny.A dzieciom należy zwracać uwagę, bo
                                          wszystko zdewastują, a przecież nie chcemy mieszkać w chlewie, ale za to z
                                          szczęśliwymi dziećmi...
                                    • Gość: sasiad Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 09:09
                                      Daj na luz... może też kiedyś będziesz miała dzieci....też kiedyś byłaś
                                      dzieckiem...
                                      • Gość: Alinka Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.06, 09:52
                                        Może będę miała dzieci i też byłam dzieckiem ale roślinek z trawników nie
                                        wyrywałam, Mama mnie tego nauczyła, że nie niszczy się czegoś co jest ładne.
                                        • kajtekk2 Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej 09.06.06, 10:46
                                          Drodzy Sąsiedzi,
                                          czy to naprawdę takie dziwne, że część z nas zwraca uwagę na estetykę i spokój
                                          miejsca w którym mieszkamy?bez sensu są przepychanki słowne na forum, lepiej
                                          zareagować w realu. Grzecznie acz skutecznie:) Przecież nikt nie zamierza
                                          szczuć dzieci.Prosimy tylko forumowych rodziców, żeby czasami zainteresowali
                                          się, czym aktualnie zajmują się ich pociechy na podwórku.Zrewanżujemy się w
                                          przyszłości,jak będzie nasza kolej;)
                                          • Gość: Alinka Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.06, 14:23
                                            jestem za!
                                        • Gość: kicek Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.06, 13:02
                                          tak oczywiscie
                                          wszyscy tutaj bylismy bardzo grzeczni i sluchalismy sie mamusi
                                          to teraz sa takie czasy, ze dzieciarnia to wandale
                                          kiedys to bylo inaczej...
                                          • Gość: dylemat Zarząd Osiedlem-WPB czy Eureka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:23
                                            a może jeszcze ktoś inny???
                                            • log5 Re: Zarząd Osiedlem-WPB czy Eureka? 17.06.06, 22:29
                                              Oczywiście, że WPB. Jakość świadczonych usług w Eurece wyraźnie się pogorszyła.
                                              Sposób zarządzania mało efektywny i malo przejrzysty. Ciężko czegokolwiek się
                                              dowiedzieć w tej firmie, np. sposób rozliczania. W WPB sytuacja jest zupełnie
                                              odwrotna. Pomimo krótkiego okresu administrowania nieruchomościami, widać
                                              ciągłe starania, żeby się nam lepiej i przyjemniej mieszkało. Reagują wręcz
                                              natychmiast na sygnały od właścicieli mieszkań. Nie możemy narzekać. Osobiście
                                              jestem zadowolony. Jest to firma godna polecenia. Teraz roznoszą ofertę na
                                              zarządzanie naszą nieruchomością. Wygląda interesująco....
                                              Pozdrawiam Wszystkich mieszkańców osiedla :-)
                                              • Gość: Achtung Re: Zarząd Osiedlem-WPB czy Eureka? IP: *.20.54.194.generacja.pl 18.06.06, 11:08
                                                A jak zrobicie konkurs ofert to uważajcie bo może e go wygrać firma, która daje
                                                np. najniższą opłatę za zarządzanie. Nie dawajcie temu kryterium największej
                                                wagi przy wyborze administaratora bo się możecie na tym przejechać. Prawdziwe
                                                koszty pojawią się później, czyli przy wyborze firmy sprzątającej, firmy
                                                zajmującej się zielenią, prowizjach za przeprowadzanie inwestycji a i to nie
                                                wszystko co ważne bo liczy sie też jakość. Co z tego, że opłata za zarządzanie
                                                najniższa jeżeli np. telefon do zarządcy często jest głuchy. Co z tego, że
                                                opłata za zieleń najniższa jeżeli trawa i krzewy uschnięte i wszędzie
                                                koniczyna. Co z tego, że opłata za zarządzanie najniższa, jeżeli pozrywane
                                                piorunochrony wiszą 4 miesiace (jak na osiedlu po jednostce wojskowej) i nikt
                                                nic z tym nie robi a przeciez stanowi to zagrożenie dla mieszkańców itd, itd.
                                                • Gość: sasiad brama parkingowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 15:55
                                                  Sąsiedzi posiadacze miejsc postojowych - jak nie potraficie otwierać bramy w
                                                  momencie awarii prądu to się do niej nie tykajcie- ostatnio jakiś wandal
                                                  załatwił łomem bramę- moje gratulacje.... ciekawe kto za to zapłaci???
                                                  • Gość: JerzyR Re: brama parkingowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.06, 16:09
                                                    Może jakiaś instrukcja by się przydała jak otwierać w przypadku braku prądu?
                                                    A o której bramie mowa? Bo w klatce 36/38 to już kilka razy sie zacinała - rolka
                                                    prowadząca wyskakuje z prowadnicy...

JR
                                                  • Gość: sasiad Re: brama parkingowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 13:37
                                                    to ta sama brama co się zacina-zarządca mówił,że została załatwiona łomikiem,
                                                    fakt warto umieścić instrukcję przy bramie-co robić jak padnie zasilanie itd...

pozdrawiam
                                                • Gość: ciekawski Re: Zarząd Osiedlem-WPB czy Eureka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.06, 12:52
                                                  To wasze budynki nie są jeszcze na gwarancji? Czy wasz deweloper coś robi?
                                                  Chciałbym kupić w Dom Inveście mieszkanie ale się zastanawiam
                                              • Gość: gość Re: Zarząd Osiedlem-WPB czy Eureka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.06, 12:55
                                                pracownikom WPB dziękujemy...........
                                          • Gość: Alinka Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.06, 14:30
                                            myślę, że to nie wina innych czasów tylko lenistwa rodziców, którzy wyznają
                                            zasadę świętego spokoju i jak w tym kawale o Jasiu, idzie mamiusia i mówi do
                                            Jasia: synku nie gryź pieska bo sobie ząbki uszkodzisz........
                                            • Gość: sąsiad Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:29
                                              ok... ale fakty są takie,że to dorośli niszczą nasze osiedle a nie dzieci,
                                              brudzą klatki schodowe,stawiają auta w niedozwolonych miejscach, układają worki
                                              z odpadami pod pomieszczeniami na śmieci,rzucają pety z balkonów na chodniki,
                                              wyrrowadzają psy załatwiające się na trawnikach itd...
                                              • Gość: Alinka Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 10:01
                                                wątek, gdzie może Pan do woli pisać o plamach samochodowych jest niżej - my tu
                                                zeszliśmy na inny temat.
                                                Poza wszystkim to ma Pan rację dorośli są winni tego jak wychowane są ich
                                                dzieci i skoro patrzą jak ich pociecha rozwala budynek, czy zieleń i cieszą
                                                się, że tego nie robią tego w mieszkaniu to znaczy, że trzebaby od dorosłych
                                                właśnie zacząć.
                                                Swoją drogą ciekawe jakby zareagowali, gdyby ich dziecko zaczęło takie
                                                spustoszenie robić w mieszkaniu a nie na częściech wspólnych.
                                                A może to Sąsiada pociechy tak wandalizują?
                                                • Gość: kicek Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.06.06, 19:52
                                                  Jakie to spustoszenie robia te dzieci na osiedlu? Wybijaja okna? Podpalaja
                                                  smietniki?
                                                  • Gość: Alinka Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 23:16
                                                    a nic takiego złego nie robią one tylko tak się bawią, wyrywają roślinki z
                                                    nowego klombu, odłupują tynk ze ścian budynku (elewacji), odbijają kafelki itp.-
                                                    nie wyssałam tego z palca - widziałam to jak pięknie się bawią, a rodzice z
                                                    lubością się temu przyglądali!
                          • Gość: Achtung Re: WPB-remont Przyjaźni i Partynickiej IP: *.20.54.194.generacja.pl 13.06.06, 20:50
                            PEZESTRZEGAM PRZED TĄ FIRMĄ. Zajrzyjcie obok do osiedla po jednostce wojskowej
                            na wypaloną i zachwaszczoną trawę oraz na pourywane od czasu zimy
                            piorunochrony. Chcecie mieć tak samo to ją bierzcie.To tylko niewielka część
                            moich zastrzeżeń do Eureki i kiedyś szerzej o tym napiszę.
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Dbajmy o budynek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.06, 22:14
      Sąsiedzi. Dbajmy o nasz budynek - nie pozwalajmy dzieciom pozostawionym bez
      opieki dorosłych niszczyć np. elewacji budynku.
      W przeciwnym wypadku Nasze Osiedle za kilka miesięcy nie będzie sie niczym
      różniło od blokowisk z lat 70-tych, gdzie nie chcecie mieszkać. Poza tym wszyscy
      poniesiemy koszty naprawy zniszczeń.

JR
      • Gość: sasiad Re: WPB-Dbajmy o budynek IP: 156.17.218.* 05.06.06, 09:23
        zgadzam sie, dbajmy o budynek i o otoczenie budynku, nie pozwolmy aby samochody
        grubaskow, ktorzy woza sie pod same klatki schodowe zaplamily kapiacymi
        substancjami cale podworko, parkujcie na miejscach do tego przeznaczonych i
        troche ruchu!
        • kajtekk2 Re: WPB-Dbajmy o budynek 05.06.06, 11:43
          Otóż to!I nie jest ważne, czy ktoś zatrzymuje się tylko na chwilę, czy parkuje
          przez cały weekend,ponieważ pozostają takie same "pieczątki" na podwórku.
          Należy jedynie podziwiać upór i bezmyślność niektórych mieszkanców...
          • Gość: JerzyR Re: WPB-Dbajmy o budynek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.06, 15:59
            Jak ktoś jeździ starym trupem 20-letnim to rzeczywiście jest to problem.
            Poza tym, chyba nie zauważyliście, że wejścia od klatek schodowych są od wnętrza
            posesji i trzeba jakoś dowieźć rzeczy, meble, ciężkie przedmioty itp.

Poziom wypowiedzi "sąsiada" świadczy nie najlepiej o poziomie jego/jej kultury.

JR
            • kajtekk2 Re: WPB-Dbajmy o budynek 05.06.06, 16:58
              Drogi Panie Jerzy!
              z moich obserwacji wynika, że na podwórku parkują raczej nowsze modele, więc
              nie obrażajamy jedynie posiadaczy tzw. starych rumpli;) Proszę zobaczyć co
              np.wylało się na chodnik w miejscu gdzie SYSTEMATYCZNIE parkuje czarne
              Audi...poza tym to naprawdę bardzo ciekawe, że wniesienie mebli, tudzież
              ciężkiego sprzętu zdarza się tak często tylko niektórym lokatorom, podczas gdy
              inni posiadacze samochodów doskonale radzą sobie ze znalezieniem miejsca na
              parkingu po drugiej stronie budynku...

• Gość: JerzyR Re: WPB-Dbajmy o budynek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.06, 18:32
                chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie mozna całkowicie zakazać wjazdu na podwórko.
                To Audi (i nie tylko) na pewno nie szukało i nie będzie szukać miejsca po
                drugiej stronie bo im się nie chce:(

Niestety wypowiedzi na Forum zeszły z tematu - podobnie zresztą jak moja
                niedawna rozmowa z jednym z mieszkańców.
                Chodziło mi o bezmyślne działania dzieciaków pozostawionych bez opieki.
                Parkowanie w miejscach nie wyznaczonych do tego jest zupełnie innym tematem.

Proszę zobaczyć co się dzieje przed bud. A/B, C, E - zastawione chodniki, droga
                pożarowa.

JR
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice DRZEWA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 16:21
      Nie wiem czy widzicie ze swoich okien jak wycinają nam pobliskie drzewa - na ul.
      Braterskiej. Może ktoś wie dlaczego to robią? Mam nadzieję, że powodem nie jest
      konieczność przejechania dźwigiem:(

JR
      • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice DRZEWA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.06, 17:11
        wycinają chore drzewa - puste w środku - jak widać po pniu.

JR
        • Gość: stokrotka Krzyki II - kot IP: *.crowley.pl 23.06.06, 08:55
          Bardzo bym prosiła, aby właściciel kotka buszującego od ok. 2-3 tygodni po
          dachu bud. Krzyki II bardziej pilnował swojego pupila. Nie mam nic przeciwko
          kociakom, ale kotek ten juz dwa razy wszedł do mojego mieszkania (raz przez
          balkon drugi raz przez okno połaciowe) ;// Wczoraj zaatakował mojego króliczka
          ;(
          • Gość: stokrotka Re: Krzyki II - kot IP: *.crowley.pl 23.06.06, 09:15
            dodam jeszcze tylko, że kotek jest biało-szary i ma czerwoną obrożę
    • Gość: silen Przekazanie mieszkan do uzytkowania IP: *.crowley.pl 21.06.06, 22:42
      Czy ktos wiec cos na ten temat? Mieli oddawac mieszkania do uzytkowania juz w
      kwietniu, a tu nam sie czerwiec konczy. Ktos zna powody opoznienia?
      Czy mozna sie zameldowac przed oddaniem do uzytkowania?
      • Gość: Bone Re: Przekazanie mieszkan do uzytkowania IP: *.crowley.pl 21.06.06, 22:56
        Jeśli chodzi o kwestię dotyczącą meldunku, to można się zameldować przed
        oddaniem mieszkania do użytkowania. Aby zameldować się należy przedłożyć w
        Biurze Meldunkowym zaświadczenie o tym, że jest się prawomocnym użytkownikiem
        mieszkania (to wydawane przez WPB) oraz przedwstępną umowę sprzedaży.
    • Gość: kursor zebranie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.06, 17:56
      Wlasnie dostalem od WPB zaproszenie na zebranie w sprawie wspolnoty Partynicka
      36-50.
      Ostanie zdanie brzmi: "Informujemy, iz zgodnie z ustawa o wlasnosci lokali
      prawo glosu maja osoby posiadajace wpis do ksiegi wieczystej o ustanowieniu
      odrebnej wlasnosci lokalu".

Czy ktos ma juz wpis?
      Jezeli nikt nie ma to po co to zebranie?
      • Gość: JerzyR Re: zebranie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.06, 21:54
        wg informacji z WPB wpis ma 1 osoba:)

JR
        • Gość: kursor Re: zebranie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.06, 23:58
          to sobie poglosuje ;-)))
          (jesli przyjdzie)
          • Gość: pedro Re: zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 10:20
            nic o nas bez nas- warto się spotkać i przedyskutować kilka spraw...
            • Gość: gość Re: zebranie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.06, 12:42
              Ja bym uważała, WPB zrobi was w konia i zagłosuje na siebie a potem żegnajcie
              usterki, umowy o zarządzanie pewnie nie będzie można rozwiązać a terminy rękojmi
              lecą. Mieszkam w bud A, my robiliśmy na początki niezłą zadymę i co? okazało się
              potem, że dach do wymiany, woda w garażach, tarasy kują, elewacja odpada. Gdyby
              nie Eureka to nic byśmy nie mieli bo w WPB tylko wieczne spławianie.
              • Gość: JerzyR Re: zebranie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.06, 13:18
                jak na razie wszystkie usterki WPB usuwa...
                A opinie o Eurece też nie są rewelacyjne.

JR
                • Gość: kursor Re: zebranie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.06, 15:17
                  Jakim cudem Eureka moze miec zle zdanie o samej sobie?
                  Przeciez z daleja wali od posta goscia prowokacją.
                  Podobnie ponizszy post gacka.
                  Za takie metody Eureka odpada w przedbiegach.
                  • Gość: Achtung Re: zebranie IP: *.20.54.194.generacja.pl 26.06.06, 17:51
                    Tak, takie metody to by mi do niej pasowały.Weźcie lepiej jakąś porządną firmę
                    do zarządzania, która ma jakąś pozycję na rynku, bo eureka to tylko mała
                    rodzinna firemka ze sprytną, panią włascicielką. Taka firma (żona i mąż swojej
                    żony) to nawet jakby bardzo chciała to mało prawdopodobne żeby wydoliła z taką
                    ilością osiedli do których się rwie.
              • Gość: sasiad Re: zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:04
                Jak do tej pory na naszych budynkach WPB usówa wszelkie usterki bez
                problemu...umowę o zarządzanie przed podpisaniem należy czytać:)Widać mocną
                stronniczość z tej wypowiedzi. WPB nie jest święte ale jak widać dba o nasze
                budynki:zasponsorowali skalniak,walczą z gołębiami, remontują pomieszczenie na
                śmieci ponoć mają budować plac zabaw itd. Zrobili więcej w miesiąc niż EUREKA w
                2 lata. Dalej WPB to poważniejszy partner niż jednoosobowa działalność
                gospodarcza. Fakty mówią za siebie.
                • Gość: Achtung Re: zebranie IP: 83.16.144.* 27.06.06, 10:52
                  Gość portalu: sasiad napisał(a):

EUREKA na osiedlu "Jednostaka Wojskowa" od zimy nie usunęła usterek zerwanych
                  piorunochronów , które to usterki stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia
                  mieszkańców. Jeżeli tak ma wyglądać dbanie o interesy mieszkańców to ja
                  dziekuję ale nie skorzystam.
                  • Gość: oz Re: zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 11:19
                    Firmie EUREKA mówimy stanowcze NIE!!! Nie musi to być też WPB, warto porównać
                    oferty kilku innych firm zarządzających nieruchomościami raczej nie
                    działających na zasadach samozatrudnienia....:)
                    • Gość: JFK Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 20:58
                      Zebranie mieszkańców już się skończyło napiszcie jak Wasze odczucia po "bitwie" w Firleju :)
                      • Gość: oz Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 13:34
                        nz zebraniu mieszkańcy pokazali swoją "polskość"....miejmy nadzieję,że po
                        ciężkich dyskusjach wybrany Zarząd Wspólnoty w składzie 5 osób będzie godnie
                        bronił interesów Mieszkańców:)
                        • Gość: gość Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.06, 15:31
                          Byliście chyba na innym zebraniu niż ja.
                          Zebranie było jak z filmu Bareji.Pani księgowa podziękowała wszystkim za
                          przybycie i oświadczyła, że nie mamy nic do powiedzenia i , że nie mamy wpisów
                          (pomimo aktów notarialnych) więc na dzisiejszym zebraniu głosuje tylko WPB i
                          wybrało siebie notarialnie na zarządcę. Na sztukę wybrali zarząd po czym
                          następną uchwałą udzielili sobie pełnomocnictwa do wszystkich czynności oraz
                          ustalili wynagrodzenie. Proponowany przez nich zarządca nie umiał nawet z
                          przygotowanej kartki przeczytać jakie będą opłaty......... takiej żenady w życiu
                          nie widziałem!!!!!!!!!!
                          • Gość: JerzyR Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.06, 16:27
                            Faktyczne zebranie będzie dopiero gdy przynajmniej kilkanaście osób będzie miało
                            prawo głosu (udział powyżej 50%).
                            Wtedy zwoła sie ponownie zebranie i wybierze ew. Nowego Zarządcę i Zarząd.
                            Niestety przez takie a nie inne działanie Sądu nie możemy wykonywać swoich praw
                            rzeczywistego właściciela:(

JR
                            • Gość: JFK Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 17:58
                              uuuu z komentarzy wynika, że Alternatywy 4 to teraz Partynicka a gospodarz Anioł to WPB, a tak na serio
                              poczekajmy kilka tygodni zobaczymy jak to wszystko wygląda a jak będzie źle to podziękujemy zarządcy
                              "Aniołowi" i już :)
                              • Gość: JerzyR Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.06, 20:18
                                podziękować będziemy mogli tylko wtedy gdy bedziemy mieli wpisy do KW:(

JR
                          • Gość: sasiad Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:10
                            fakt chyba byłeś na innym zebraniu...a może wybiegłeś jak kilku innych
                            pieniaczy... fakt jest taki, że WPB zostaje Zarządcą na budynkach C-D- sory ale
                            w naszym przypadku inaczej prawnie nie było innej szansy,wysokość wynagrodzenia
                            WPB jest do negocjacji z wybranym Zarządem-to zostało zapisane notarialnie- a
                            więc nie mieszaj innym w głowach. Dalej Zarząd ma podpisać umowę z WPB a ta też
                            będzie negocjowana z Zarządem Wspólnoty z zapisem o wypowiedzeniu w czasie od 1
                            do 3 mies. Prawda jest taka,że bez Wspólnoty WPB dalej by zarządzało osiedlem
                            na dotychczasowych zasadach... teraz na wstępie czynsz będzie niższy o 33 gr na
                            metrze-to też sostało omówione na zebraniu- może uda się coś jeszcze urwać.
                            Szkoda,że część mieszkańców zachowywała się agresywnie... można było zostać do
                            końca zebrania, ustalić istotne dla nas sprawy:plac zabaw, liczniki ciepła,może
                            zbiorczą satelitę,segregację odpadów itd. Zobaczymy jak spisze się WPB- jak źle
                            to zawsze można ich odwołać i po krzyku.
                            • Gość: JerzyR Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.06, 18:04
                              wprawdzie nie byłem na zebraniu, ale wiem, że WPB zachowało sie OK, tzn.
                              głosowało za wybranym Zarządem tak jak chcieli mieszkańcy.
                              A to, ze mieszkańcy nie mieli prawa głosu było prawdą wiec por. Pani Dyr.
                              Lubińskiej czy WPB do "Anioła" jest chyba nie na miejscu...

JR
                              • Gość: JFK Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:33
                                Oj Panie Jerzy wprawdzie nie widziałem ale się domyślam, że wpb odpala coś niecoś za nabijanie sobie
                                chwalebnych postów na tym forum. A tak swoją drogą ciekaw jestem ile, bo może i ja coś bym napisał w
                                stylu np., że WPB to to prawie idealny zarządca, a prawie "to żadna" różnica ;) czy to będzie na miejscu?
                                • Gość: kursor Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.07.06, 00:03
                                  Tak, slyszalem, ze za kazdy chwalebny post mozna dostac 1% znizki za czynsz.
                                  • Gość: Ania Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.06, 00:26
                                    Chyba co niektórzy troszkę przesadzają. Jezry ma rację jak nie bedziemy
                                    zadowoleni to zmienimy zarządcę. Niekoniecznie na Eurekę. Jest duzy wybór na
                                    rynku. Wyraźnie było widać na zrbraniu, że niektórzy mieszkańcy dali sie
                                    podpuścić przez właścicieli Eureki. Ich obecność na zebraniu była zupełnie
                                    niepotrzebna. Oni nie sa naszymi przyjaciółmi tylko konkurencyjną do WPB firmą.
                                    Chyba wszyscy powinniśmy zdać sobie z tego sprawę.
                                    Może faktycznie powinniśmy sie wszyscy spotkać i określić jakiś plan działania.
                                    Co bysmy chcieli zmienić na osiedlu np plac zabaw, segregacje śmieci itp.
                                    sprawy.
                                    • Gość: Achtung Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.20.54.194.generacja.pl 07.07.06, 23:47
                                      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Wyraźnie było widać na zrbraniu, że niektórzy mieszkańcy dali sie
                                      > podpuścić przez właścicieli Eureki. Ich obecność na zebraniu była zupełnie
                                      > niepotrzebna. Oni nie sa naszymi przyjaciółmi tylko konkurencyjną do WPB firmą

Z tego wynika, że takie działanie jest typowe dla Eureki, ponieważ dokładnie w
                                      ten sam sposób "mieszała" w byłej "Jednostce Wojskowej"(na ul. Przyjaźni) tzn.
                                      przyszła zaproszona przez zaprzyjaźnionych mieszkańców na jedno z zebrań
                                      prowadzone przez ówczesnego zarzadcę i zabierała na nim głos przeciwko temu
                                      zarządcy, chociaż nie była członkiem wspólnoty. Komuś kto używa takich metod
                                      radzę nie ufać, chociaż obiecywałby złote góry.
                                      • Gość: gość Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.06, 10:24
                                        Chciałabym wyjaśnić tylko fakt, że p. z Eureki była na nasze (tj. właścicieli
                                        obecnych na spotkaniu garażowym) zaproszenie co potwierdziliśmy oficjalnie na
                                        zebraniu a jakby nie patrzeć to WPB nie jest żadną konkurencją dla
                                        jakiegokolwiek zarządcy. Czy wybranie siebie na zebraniu gdzie ma się 99% głosów
                                        i nie pozyskanie żadnego klienta w drodze rynkowej można nazwać jakąkolwiek
                                        konkurencją?
                                        WPB zrobiło co chciało pomimo, że mieszkania wszystkie co do jednego są już
                                        sprzedane a my nie mieliśmy nic w tej manipulacji do gadania i to jest skandal!!!
                                        A to, że głosowali na wybrany przez nas zarząd to tylko dlatego, ze nie ma on
                                        żadnych kompetencji ale ktoś musi podpisać z nimi umowę, żeby mogli brać kasę.
                                        • Gość: zniesmaczony Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: 83.16.144.* 17.07.06, 11:11
                                          Gość portalu: gość napisał(a):

> Chciałabym wyjaśnić tylko fakt, że p. z Eureki była na nasze (tj. właścicieli
                                          > obecnych na spotkaniu garażowym)

To smutne, że zaczyna was Eureka urabiać tak samo i tymi samymi metodami co na
                                          osiedlu Przyjaźni 36-38. Radzę uczyć się na błędach innych i przejść się do
                                          sąsiednich budynków i poogladać efekty jej zarządu. Wystarczy popatrzeć w górę
                                          na zwisające od stycznia pourywane piorunochrony a o zieleni to aż przykro
                                          mówić, ponieważ mieszkańcy sami muszą podlewać choć płacą duże pieniądze na
                                          utrzymanie zieleni.
                                • Gość: JerzyR Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.06, 18:06
                                  oczywiście, że odpala - własnie kupuje taniej o 15% nowe mieszkanie na osiedla
                                  WpB budowanym na Psim Polu:)
                                  Chwalebne posty musze słać jeszcze przez 3 lata:)
                                  Po szczegóły na prv:)

JR
                                  • Gość: Pedro Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 13:00
                                    Dobre....:)
                                    • Gość: sasiad Re: zebranie - komentarze na gorąco po zebraniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 10:56
                                      jak widać WPB się stara... wyremontowali pomieszczenie na śmieci, teraz
                                      maszynowo doczyszczają płytki na klatkach schodowych... oby tak dalej:)
      • Gość: gacek Re: zebranie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.06, 13:01
        bo chcą was wyciulać
        • Gość: Bone Re: zebranie IP: *.crowley.pl 26.06.06, 17:58
          Dzisiaj na bramie widziałem zawidomienie o zebraniu mieszkańców Partynickiej 36-
          50 organizowane przez Eurekę. Jeśli ktoś się pofatyguje na to spotkanie niech
          npisze na forum czy było coś ciekawego. Jak widać Eureka próbuje przeciągnąć
          mieszkańców na swoją stronę przed piątkowym wyborem członków zarządu wspólnoty
          organizowanym przez WPB ;)
          • Gość: Achtung Re: zebranie IP: *.20.54.194.generacja.pl 26.06.06, 22:24
            Ja niestety jestem zmuszony być pod zarządem tej firmy i jedyne czego pragnę,
            to to, żeby nikt więcej nie udzielił jej kredytu zaufania tak jak moja
            wspólnota, gdzie mieszkańcy pod jej zarządem sami podlewają trawniki sami
            pielegnują roslinność bo od niej ogrodnicy tak zadko zagladają, że trawa
            pousychała.
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice nowy czynsz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 21:49
      Moze ktoś wie co to za pozycja centralne ogrzewanie -opłata stała? Za co to jest?
      Przecież nie mamy MPECu.
      Ciekawe jaki geniusz /?/ wymyślił aby prowadzić odrębne konto dla funduszu
      remontowego? Wpłata kilku zlotych i przelew kilka zlotych.
      Rzeczywiście konieczne jest ponowne zebranie albo kontakt z wybranym Zarządem
      Wspólnoty...

JR
      • Gość: JFK Re: WPB-Partynice nowy czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:43
        Opłata stała za "co" jest stałą miesięczną zaliczką na ten cel i wynika z prawa energetycznego, i będzie
        rozliczona po okresie grzewczym natomiast zmienna opłata będzie obliczana co miesiąc w okresie
        grzewczym. Co do kont, wspólnota mieszkaniowa musi mieć odrębny rachunek na fundusz remontowy
        gdyż jest on nienaruszalny i można z niego korzystać dopiero po podjęciu specjalnej uchwały. I dajmy na
        razie spokój z zebraniami w tak mało ważnych sprawach a ponadto zgodnych z przepisami szczególnie,
        że my mieszkańcy dalej mamy ogromny :) 1% udział oraz, że właśnie jest okres wakacyjny w pełni. Co do
        kontaktów z wybranym zarządem słyszałem że ma powstać jakaś stronka oraz udostępnione jakieś
        kontakty mailowe do załatwiania takich oczywistych spraw ale to pewnie dopiero po wakacjach ;)
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice nowy czynsz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.06, 22:29
          No właśnie w piśmie z WPB o wysykości opłat zabrakło słowa "zaliczka".
          Panska wiedza JFK z całym szacunkiem jest niewystarczająca IMHO.
          Ustawa o własności lokali nie przewiduje konieczności tworzenia funduszu
          remontowego. Wystarczy, że w prowadzonej ewidencji bedzie wykazywana kwota
          funduszu remontowego, natomiast środki pienieżne mogą bez przeszkód byc na tym
          samym rachunku bankowym co inne wpłaty. Nie wiem czy Pan wie jakie są koszty
          prowadzenia dodatkowego rachunku bankowego w skali roku? W innych wspólnotach
          rezygnuje sie z wyodrebniania tego rachunku bo było to potrzebne tylko do
          podatkowej ulgi remontowej:)
          Nie znalazłem także w Prawie energetycznym obowiązku pobierania przez Wspólnotę
          zaliczek na przyszłe zużycie gazu (może słabo szukałem - proszę podać artykuł).
          Nie można nikogo zmuszać do płacenia z góry za przyszłe zużycie gazu. Wspólnota
          nie może zmuszać właścicieli do tego typu wpłat, ktore nie wynikają z ustawy.

Pozdrawiam
          JerzyR
          • Gość: silen Re: WPB-Partynice nowy czynsz IP: *.telsat.wroc.pl 13.07.06, 23:03
            W wiekszosci bankow nie placi sie za konta pomocnicze.
            Silen
            • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice nowy czynsz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.06, 23:06
              niestety banki sa pazerne:)
              I nie zapominajmy o konieczności dokonania przelewu kwoty np 5 zł na fundusz
              remontowy i poniesienia opłaty za przelew 2-6zł:(

JR
              • Gość: silen Re: WPB-Partynice nowy czynsz IP: *.telsat.wroc.pl 19.07.06, 19:55
                Panie Jerzy,
                Gdzie sie placi 6 zl za przelew? Czy Pan nosi papierowe przelewy do banku? Top
                juz poczta Polska jest tansza. Pan taki forumowicz, internet w jednym palcu,
                zdjecia z budowy itp a konta internetowego Pan nie ma? Ja mam w mBanku 50 gr za
                przelew, Raiffeisen ma za darmo!! W agencjach, czy supermarkecie zaplaci Pan
                gora 1,99!

A za subkonta sie nie placi. W wiekszosci ponosi sie jedna oplate miesieczna za
                wszystkie konta.
                • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice nowy czynsz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.06, 20:39
                  ja nie płacę nic za przelewy, ale myślę o innych:)

JR
    • Gość: silen Uchylne okna IP: *.telsat.wroc.pl 19.07.06, 20:01
      Witam,
      Czy macie takie pokoje, w ktorych jest tylko duze podwojne okno balkonowe i
      zadne skrzydlo nie jest uchylne? Poza tym nie ma w pokoju zadnego innego okna.

Uwazam, ze powinno byc uchylne przynajmniej jedno z nich. W WPB powiedzieli mi,
      ze firma od okien nie chciala zrobic, a firma mowi, ze WPB tak zamowilo, zeby
      bylo taniej. Czy ktos zna normy dotyczace okien? Czy mozna udowodnic im, ze
      zrobili to niezgodnie ze sztuka?
      W WPB powiedzieli mi z usmiechem, ze im tego nie udowodnie.
      • Gość: JerzyR Re: Uchylne okna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.06, 20:53
        rzeczywiście nic sie nie da zrobić -w umowie nie bylo mowy o rodzaju okien ani o
        czy mają być RU:(
        Jak zwykle prawda jest po środku. Skrzydła drzwi balkonowych są dosyć ciężkie i
        konieczne byłoby częste regulowanie okuć - po prostu możliwe są częste problemy
        z takim skrzydłem. Ja na własną odpowiedzialność zrobilem skrzydło RU (rozwierno
        uchylne), ale było to na etapie wykonania okien przez firmę od okien (niestety
        już upadła czy jakoś tak). W tej chwili okna dla WPB robi firma DAKO.
        Nasze okna (bud. C i D jak mniemam) mają niestety dosyć niepopularne (i ponoc
        słabe) okucia firmy "GU" i tu jest problem. Trzeba by znależć fime co montuje
        takie okucia i przerobi skrzydło (koszt ok. 200zł).

JR
    • Gość: Pedro Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 12:47
      po co Ci okna w takim upale:)
      • kajtekk2 Re: WPB-Partynice 27.07.06, 09:16
        odnośnie okien: błagam WSZYSTKICH wyjców z osiedla przy Partynickiej o to, aby
        nie "uprzyjemniali" sąsiadom wieczorów głośną muzyką (zwłaszcza w niedzielne
        popołudnia!!!) Żeby przeżyć w te upały niestety musimy funkcjonować przy
        otwartych oknach, a nie każdy po powrocie z pracy ma ochotę na obowiązkowy
        koncert.
        Człowieku od głośnej muzyki: nie masz pojęcia jaki jesteś męczący!!!
        • Gość: Bone Re: WPB-Partynice IP: *.telsat.wroc.pl 27.07.06, 12:48
          Zdecydowanie przychylam się do prośby przedmówcy o nie puszczanie muzyki na
          cały regulator!!! Myślałem, że takie zachowanie ma miejsce tylko w blokowiskach
          z wielkiej płyty, a nie na nowych osiedlach :(
          Z moich obserwacji wynika, że co niedzielny koncert zawdzięczamy "szanownemu"
          mieszkańcowi z klatki nr 46 !!!
          • kajtekk2 Re: WPB-Partynice 27.07.06, 13:18
            niestety Pan z klatki 46 koncertuje tak już drugi rok z rzędu:( być może
            powinnismy się cieszyć,że nas nie kasuje za bilety;))jakiś przygłuchy, czy co?
            • Gość: daria Re: WPB-Partynice IP: *.telsat.wroc.pl 28.07.06, 23:10
              A może nasłać na niego ZAIKS? W końcu odtwarza publicznie muzykę. Jakby
              policzyli, ile osób na osiedlu tego słucha, to mogliby przyłupać niezłą karę.
    • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice Internet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.06, 19:58
      Czy ktoś ma już internet w domu od innego dostawcy niż TP SA lub DIALOG?
      Chodzi mi o osiedle Krzyki I

JR
      • Gość: Bone Re: WPB-Partynice Internet IP: *.telsat.wroc.pl 29.07.06, 22:58
        Od 2 miesięcy mam internet dostarczany przez firmę Telsat. Chodzi bez zarzutu :)
        osiedlowa.pl/
        • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice Internet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.06, 23:25
          Mieszkasz może w bud C, D?
          Czy to jest radiowy dstęp czy po kablu?
          Mozesz napisac kilka szczegółów technicznych jesli chodzi o instalacje w mieszknaiu.

JR
    • karols.1 Re: WPB-Partynice - TIRY 01.08.06, 14:15
      Mam do Was pytanie.
      Czy nie przeszkadzają Wam ciężarowe auta, które z ul. Przyjaźni (bywa, że z
      Partynickiej i Braterskiej) zrobiły sobie trasę tranzytową?

Pewnie przy tramwajach hałas tirów nie jest taki straszny ale nawierzchnia
      pewnie do jesieni nie wytrzyma a osobowe auta już nie przejadą po tych
      wertepach.
      • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice - TIRY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.06, 14:56
        tiry to praktycznie nie istnieją...
        Posłuchaj przez cały dzień na Partynickiej JUGOLA jak piłuje od dwóch dni:(

JR
        • kajtekk2 Re: WPB-Partynice - TIRY 03.08.06, 10:20
          Panie Jerzy, być może należałoby zbadać czy hałas z zewnątrz (np. z warsztatu,
          który tak Panu przeszkadza)przekracza dopuszczalne normy. Jeżeli tak, to chyba
          można złożyć skargę do urzędu gminy albo lepiej do stacji sanitarno-
          epidemiologicznej, żeby przeprowadzili pomiary... to zdaje się jedyna
          metoda,żeby gościa skutecznie uciszyć.Ale to już byłoby bardzo radykalne
          posunięcie, a w końcu On ze swoim warsztatem był pierwszy;)dla mnie gorszym
          problemem są SAMOLOTY!!!to jest dopiero hałas.Aż strach myśleć co będzie jak
          faktycznie zwiększą przepustowość lotniska...
      • Gość: Pedro Re: WPB-Partynice - TIRY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 09:09
        Właśnie wczoraj drogówka organizowała łapankę.....
        • Gość: Alinka rzeka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.06, 01:01
          no i mamy własną nową rzekę o nazwie Partynicka, tylko jeszcze na mapach nie
          zmienili oznaczeń i dalej figuruje w spisie ulic:)
          • Gość: kicek Re: rzeka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.06, 01:08
            to nie rzeka tylko jezioro
            i nie jest nowe, ono jest tu caly czas, tylko w porze suchej wysycha a w zimie
            zamarza
            ;-)
            • Gość: sąsiad Re: rzeka-droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 09:22
              ktoś kiedyś pisał na forum,że mają naprawiać ul. Partynicką itd.... może ktoś
              wie kiedy ma to nastąpić??
              • Gość: JerzyR Re: rzeka-droga IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.06, 13:45
                do konca 2007

JR
                • Gość: sasiad Re: rzeka-droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 14:21
                  oby, inaczej pozostanie zakupić amfibię z demobilu....
                  • Gość: borek wpis do hipoteki IP: 80.68.236.* 14.08.06, 08:46
                    Czy ktoś jeszcze nie ma wpisu do hipoteki?
                    Czy jeszcze długo trzeba czekać?
                    • Gość: JerzyR Re: wpis do hipoteki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.06, 11:55
                      sądzę, że większość ludzi nie ma wpisu:(
                      Wg informacji w sądzie czeka sie od 1/2 roku do 1,5 roku - ponoc wpisy KW z
                      hipoteką robione są w pierwszej kolejności.

JR
    • gabi120 Re: WPB-Partynice 18.08.06, 17:52
      WPB przeciaga notarialne przekazanie mieszkania.Czy ktos cos wie na temat
      podatku od nowych mieszkan po nowym roku. Nie wiem jak ich zmusic do pojscia do
      notariusza. Podobno WPB zadluzylo sie pod zastaw budowanych mieszkan.
      • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.06, 20:45
        a o jakie osiedle chodzi?
        Macie już odbiór techniczny, ustanowienie samodzilności lokali?
        Jeśli NIE to niestety nie ma możliwości podpisania Aktów not. i WPb nic nie może
        zrobić.
        Prawdę mówiąc nie podejrzewam WPB o spisek celem nie podpisania akt.not.

JR
        • gabi120 Re: WPB-Partynice 20.08.06, 17:45
          Osiedle Krzyki II.
          Mieszkania do wykonczenia zostaly przekazane 08.2005.
          Odbiór techniczny byl 11.2005.
          Do 6 miesiecy powinien byc akt notarialny.
          WPB na pytania odpowiada arogancko. Jak to odbierac?
          • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.06, 20:22
            Przypuszczam, że w umowie macie napisane 6 mies. od uzyskania samodzielności
            lokalu (nie od odbioru technicznego) - a to nie jest do konca zależne od WPB -
            chyba UM wydaje decyzję.

JR
            • gabi120 Re: WPB-Partynice 22.08.06, 18:37
              Gość portalu: JerzyR napisał(a):

> Przypuszczam, że w umowie macie napisane 6 mies. od uzyskania samodzielności
              > lokalu (nie od odbioru technicznego) - a to nie jest do konca zależne od WPB -
              > chyba UM wydaje decyzję.
              >
              > JR

Niestety
              w umowie jest napisane 6 mies. od odbioru technicznego.
              I skad ta nagla arogancja WPB.
              • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.06, 23:16
                w mojej umowie jest napisane, że WPB zobowiązuje sie do sprzedaży ... w formie
                aktu not. w terminie 6 miesiecy od dnia oddania budynków do uzytkowania i
                uzykania zaświadczenia o samodzielności lokalu.
                Nie chce mi sie wieżyć, że ktoś napisał inaczej...
                Jeśli jednak tak jest to proponuję żądać na piśmie podpisania aktów z
                ostrzeżeniem, wystąpienia do sądu. Sąd może zmusić dewelopera do podpisania aktu
                (orzeczenie sądu zastępuje art notarialny???) - pod warunkiem, że masz umowe
                przedwstępną w formie artu notarialnego.
                W mojej umowie nie ma żadnych kar umownych z tytułu opóźnienia w zawarciu aktu
                not, co nie wyklucza ich dochodzenia z przepisów KC.

JR
                • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice ORT. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.06, 23:18
                  przepraszam za błąd ortograficzny - miało być "wierzyć"

JR
          • Gość: kicek Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.06, 01:12
            Sprawdz w ksiegach wieczystych.
            Jezeli wzieli kredyt pod hipoteke dzialki tam bedzie wpis.

A co do terminow, to o ile dobrze pamietam to Krzyki I bud. C i D - odbior
            budowlany byl w maju, akty notarialne listopad/grudzien.
            • gabi120 Re: WPB-Partynice 25.08.06, 15:39
              Jak widzicie WPB trzeba scigac po sadach, aby stac sie faktycznym wlascicielem
              mieszkania; za cale mieszkanie zaplacono juz w 2004.
              • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.06, 08:32
                No cóż. Mam wrażenie, że Pani czegoś nie zrozumiała z mojej wcześniejszej
                wypowiedzi. Cały poroces od skończenia budynku poprzez odbiór techniczny i
                uzyskanie pozwolenia na użytkowanie jest po części niezależny od WPB gdyż
                terminów i działań administracji państwowej nie można "przeskoczyć". Inna jest
                kwestia gdyby to WPB uchylało się od podpisania aktów notarialnych (IMHO WPB
                tego nie robi) to tylko wtedy należałoby wystąpić na drogę sądową.
                Myślę, że nie ma sensu się denerwować -proponuję wizytę u Prezesa WPB lub u Pani
                Pełnomocnik, która podpisuje akty notarialne, którzy udzielą rzeczowej odpowiedzi.

JR
                • Gość: ekolog Pomieszczenie na śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:08
                  Drodzy mieszkańcy, ostatnimi czasy WPB odnowiło pomieszczenie na
                  śmieci...wstawiono nowe kontenery i może uszanujmy naszą własność nie niszcząc
                  ścian klapami od pojemników!!!! Klapa jest po to aby po wyrzuceniu śmieci
                  zamknąć ją ponownie- unikniemy przykrych widoków i zapachów. Jeśli nie mamy
                  pojemników na butelki PET to gniećmy je przed ich pozbyciem się-zajmą mniej
                  miejsca i w kubłach jak i na wysypisku śmieci!
                  • gabi120 Re: Pomieszczenie na śmieci 28.08.06, 23:11
                    Czym sie przejmujesz jezeli nie jestes wlascicielem twojego mieszkania?
                  • karols.1 Re: Pomieszczenie na śmieci 29.08.06, 13:20
                    Gość portalu: ekolog napisał(a):

> ... ostatnimi czasy WPB odnowiło pomieszczenie na
                    > śmieci...

Ile tam mieszkacie, że trzeba odnawiać pomieszczenia? Jak tak będziecie szanować
                    Waszą własność to zanim otrzymacie KW będzie trzeba odbudować budynek.

Skąd w ludziach takie komunalne podejście??!! Do progu moje reszta nie więc
                    można zniszczyć niech się martwi WPB. A WPB jak minie gwarancja odda Wam budynek
                    w takim stanie do jakiego go doprawdzicie i pytanie na kogo będziecie zrzucać winę.

Powodzenia w dewastacji nie tylko śmietników. Trawniki też można załatwić.
                    Jeszcze nie wszyscy dorośli, dorośli do prywatnej własności.
                • gabi120 Re: WPB-Partynice 28.08.06, 23:10
                  Gość portalu: JerzyR napisał(a):

> No cóż. Mam wrażenie, że Pani czegoś nie zrozumiała z mojej wcześniejszej
                  > wypowiedzi. Cały poroces od skończenia budynku poprzez odbiór techniczny i
                  > uzyskanie pozwolenia na użytkowanie jest po części niezależny od WPB gdyż
                  > terminów i działań administracji państwowej nie można "przeskoczyć". Inna jest
                  > kwestia gdyby to WPB uchylało się od podpisania aktów notarialnych (IMHO WPB
                  > tego nie robi) to tylko wtedy należałoby wystąpić na drogę sądową.
                  > Myślę, że nie ma sensu się denerwować -proponuję wizytę u Prezesa WPB lub u
                  Pan
                  > i
                  > Pełnomocnik, która podpisuje akty notarialne, którzy udzielą rzeczowej
                  odpowied
                  > zi.

Slowa,slowa,slowa.
                  A fakty sa takie, ze WPB od grudnia 2005 ma akceptujaca decyzje Nadzoru
                  Budowlanego.
                  Ciekawe z czego buduje 3 nastepne osiedla.
                  Czyzby wyscig argentynski?
                  • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.06, 21:38
                    Czyli w grudniu mieliście TYLKO odbiór przez Nadzór Budowlany.
                    Potrzeba jeszcze USTANOWNEIA SAMODZIELNOśCI LOKALI, co WPB dopiero teraz
                    otrzymało od administracji państwowej! DOTARłO DO PANI???:)
                    Przypadkowo wiem, że akty notarialne będziecie podpisywać (bud. A) w listopadzie
                    tego roku - dowiedziałem się tego w ciągu krótkiej rozmowy z Panią Pełnomocnik
                    czego Pani nie chciało się zrobić i wprowadza Pani niepotrzebną panikę i
                    szkaluje dobre imię dewelopera.
                    Nota bene mieszkańcy bud. C iD (Krzyki I) dopiero teraz mogą podpisywać akty
                    notarialne garaży (z winy Sądu a NIE WPB).

JR
                    • gabi120 Re: WPB-Partynice 01.09.06, 15:02
                      Czyli udalo sie cos ruszyc; a podobno WPB nic nie moglo.
                      Sila internetu jest wielka.
                      Internauci wszystkich krajow laczcie sie.
                      • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.06, 17:36
                        LOL:)
                        EOT
                        JR
                    • Gość: silen Odbior bud B przez nadzor budowlany IP: *.telsat.wroc.pl 01.09.06, 18:39
                      ...nastapi 4 wrzesnia, jesli wszystko bedzie ok, czyli zadnych samowolek
                      budowlanych itp., wtedy tez "wlacza" smietniki, teraz kontener stoi przy budynku
                      A, schowany za transformatorem i sie trzeba nalatac
                      • Gość: silen Re: Odbior bud B przez nadzor budowlany IP: *.telsat.wroc.pl 02.10.06, 21:24
                        czy ktos juz wie czy nadzor odebral budynek? kosze dalej pozamykane, wiec sie
                        obawiam, ze nie odebrali
    • Gość: Tomek Re: Do P.Jerzego IP: *.core.lanet.net.pl 01.09.06, 21:50
      Witam Panie Jerzy

Śledze forum od jakiegos roku i widze ze jest Pan dobrze zorientowany w tematyce
      mieszkaniowej.Mam pytanie. Odebraliśmy mieszaknie wybudowane przez WPB,
      zaistniała potrzeba zainstalowania dodatkowych kontaktów w kuchni. Np. na
      czajnik, zmywarkę itp.
      Czy w takim wypadku należy dokonąc korekt na projekcie? (poinformowac o tym
      fakcie WPB). Tylko nie wiem czy jest to teraz możliwe, ponieważ mieszkanie
      zostało odebrane przez nas.
      Czy mozliwe jest we własnym zakresie dokonac zmian instalacji, nie powiadamiając
      o tym developera?
      Wiem, że zmiany w lolalu po odbiorze są oficjalnie zabronione.
      Proszę o poradę, co robić?

Z góry dziękuje i pozdrawiam kontakt: kristokon@gazeta.pl
      • Gość: JerzyR Re: Do P.Jerzego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.06, 00:50
        wysłalem info na prv

JR
    • krbi Strona osiedli Krzyki+Partynice 09.09.06, 20:57
      Własnie znalazłem stronę www.krzykipartynice.pl
      Z informacji w pierwszym numerze gazetki osiedlowej wyczytałem, że Krzyki-Krzyki
      i Partynice połączyły się w jedną Radę Osiedla.

/Krz
      • Gość: sąsiad sezon grzewczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:23
        Ponoć są plany odnośnie ciepłomierzy - brawo, mieszkania mamy ciepłe a więc się
        opłaci.
        • Gość: JerzyR Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 18:54
          jeśli mieszkania mamy ciepłe to komu się opłaci montaż ciepłomierzy?
          Policzmy koszty: montaż 1000 - 1500zł, odsetki przy zakupie na raty (doliczają
          do czynszu), przeglądy, naprawy (bo gwarancja tylko 2 lata pewnie) - razem
          trudno oszacować dokładnie, ale przyjmijmy, że tylko 2500zł/10lat.
          Jakie mogą być ew. oszczędności - przyjmując, że mieszkania są ciepłe - w
          stosunku do tego co płaciliśmy do WPB do tej pory - 250zł/rok - wątpię.
          A trzeba doliczyć do kosztów - odgrzybianie itp. bo część mieszkań stoi pusta i
          wtedy właściciele wyłączą grzejniki.
          IMHO w nowoczesnych budynkach - montowanie liczników ciepła nie ma sensu.

JR
          • Gość: sąsiad Re: sezon grzewczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 16:56
            Ups.... obecnie koszt ciepłomierza to max 500 zł... ceny mocno zdołowały...
            ceny gazu idą ostro a więc chyba warto.
            • gabi120 Re: sezon grzewczy 24.09.06, 22:06
              JerzyR (czytaj WPB) jak zwykle pokazuje tylko "swoja" prawde.
              Cieplomierze to odpowiedzialnosc indywidualna, ale WPB tkwi mentalnosciowo
              jeszcze w schylkowej komunie.
              • Gość: JerzyR Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.06, 22:19
                czyżby gabi120 sugerowała, ze mam cokolwiek wspólnego z WPB (oprócz bycia ich
                klientem). Jest pani w błędzie.
                Chodzi mi o to, że potencjalne oszczędności w opłatach za ogrzewanie mogą być
                mniejsze niż koszty związane z montażem ciepłomierzy i ich dalszą eksploatacją.
                Wcale nie neguję, że w jednostkowych przypadkach może sie zdarzyć, że
                oszczędności będą wieksze.
                Na szczęście w większości ludzie mają już założóne KW i będą mogli głosować za
                podjęciem uchwały albo przeciw. Ja osobiście będę głosować przeciw montażowi
                cieplomierzy.

JR
                • gabi120 Re: sezon grzewczy 26.09.06, 13:38
                  A swoja droga jesien juz sie zaczela, a WPB nie chce wlaczyc ogrzewania.
                  Jaki Pan, taki ....
                  • Gość: kicek Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.06, 23:50
                    Przy takich temperaturach ogrzewanie?
                    Pierwszy bym do nich zadzwonil i opierdzielil za marnotrawienie moich
                    pieniedzy!!!
                  • Gość: JerzyR Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.06, 16:20
                    Mam wrażenie, że Pani gabi wszystko przeszkadza.

JR
                    • gabi120 Re: sezon grzewczy 27.09.06, 23:53
                      Ciekawy przyklad socjotechniki w wykonaniu Kicka-JerzegoR-WPB.
                      A ja mam takie niewinne pytanie: czy JerzyR powtorzy jeszcze raz, ze akty
                      notarialne beda w listopadzie?
                      WPB juz sie wycofuje z tej obietnicy.
                      • Gość: JerzyR Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.06, 16:56
                        ja mogę tylko powiedzieć tylko to co usłyszałem zupełnie przypadkowo w WPB (co
                        zrobiłem na forum).

Wiem, że Pani pełnomocnik cały czas podpisuje akty notarialne bo nawet dzisiaj i
                        wczoraj nie można Jej zastać w biurze a jest u notariusza Pani Simowy Krukowskiej.

JR
                        PS. jesli pani (do gabi) nie przestanie atakować mnie na forum będe ignorował
                        pani posty.
          • karols.1 Re: sezon grzewczy 28.09.06, 10:59
            Przepraszam za wtrącenie ale w jaki sposób macie Państwo rozliczane ogrzewanie w
            swoich mieszkaniach??
            • Gość: JerzyR Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.06, 16:56
              na razie zuzycie/powierzchnie IMHO.

JR
              • gabi120 Re: sezon grzewczy 28.09.06, 18:54
                To na razie, ale juz mamy zalozony licznik ciepla. W momencie zalozenia
                wspolnoty mieszkaniowej koniec z urawnilowka.
                • Gość: JerzyR Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.06, 03:33
                  dalej bedę podtrzymywał swoją teze, ze w wiekszości przypadków róznica w opłacie
                  za ogrzewanie jest mniejsza niż koszty ciepłomierzy i obsługi (naprawy,
                  przeglądy itp). mam nadzieję, ze WPb nie poiczy sobie dodatkowo za odczyty i
                  rozliczanie ciepła:)
                  Znam koszty w kilku mieszkaniach bud. E/F (czyli identyczny budynek jak C/D)
                  przed i po opomiarowaniu i róznice są niewielkie.

Pozdrawiam
                  • Gość: Pedro Re: sezon grzewczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 09:47
                    Witam. Jak jest ta różnica? Szkoda,że WPB nie wliczyło liczników w cenę
                    mieszkań- teraz koszty poniosą mieszkańcy....
                    • gabi120 Re: sezon grzewczy 07.10.06, 21:53
                      Zimno wszedzie, glucho wszedzie...
                      A WPB olewa prosby mieszkancow o wlaczenie ogrzewania.
                      A o aktach notarialnych jak nie slychac, tak nie slychac...
                      Ot szarosc zycia
                      • Gość: bb Re: hałaśliwy sąsiad IP: 80.68.236.* 09.10.06, 09:19
                        Czy jest jakiś sposób na osoby, które puszczają głośną muzykę?
                        • Gość: sasiad Re: hałaśliwy sąsiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 10:20
                          tak, zadzwoń na policję- przyjadą i zabiorą sprzęt grający- teraz takie prawo.
                          • Gość: kicek Re: hałaśliwy sąsiad IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.06, 20:07
                            a na wiercacych w scianach po 22:00?
                            zabiora wiertarke? tylko tyle? ;-)
                  • Gość: JFK Re: sezon grzewczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:29
                    No i nadszedł dzień, kiedy muszę się po raz pierwszy zgodzić ze zdaniem JerzegoR - to prawda, że
                    założenie liczników to nieopłacalny manewr, mam kilku znajomych w sąsiednim bloku tym od Przyjaźni i
                    jednogłośnie stwierdzają że liczniki ciepła to wyłącznie spory nieopłacalny wydatek. Ponadto wydatek ten
                    zwiąże nas jako wspólnotę budynku c/d z kredydytującym nas w tym zakresie zarządcą WPB na dłużej niż
                    byśmy sobie tego być może życzyli. Oczywiście nie ma mowy o jakiejkolwiek gratisowej działalności wpb
                    więc pewne jest to, że do sumarycznych kosztów ciepłomierzy należy wliczyć stałe koszty dla wpb
                    odczytu i rozliczania ciepła. Zauważyć również należy ponoszone przez nas koszty ogrzewania są
                    stosunkowo niewielkie, więc po co utrudniać sobie życie.
                    • gabi120 Re: sezon grzewczy 09.10.06, 22:37
                      Jak na dzisiaj, to WPB ignoruje prosby mieszkancow (pomimo licznych telefonow)o
                      wlaczenie ogrzewania; wiec nie ma co mowic o licznikach ciepla.
                      • Gość: WPEC Re: sezon grzewczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 09:33
                        widzisz jak byś miał licznik -to byś sobie włączył kaloryferki i gra. Gabi
                        zapytaj sąsiadów czy chcą ciepełko.... okazuje się że na naszym osiedlu
                        mieszkają sami oszczędni ludzie- mówią nie co ty jest jeszcze ciepło itd. Jak
                        jest ryczałt to grzeją na ful bo sąsiad się dorzuci do rachunku... nie ma co
                        się rozpisywać...licznik to uczciwa forma rozliczania i chcąc nie chcąc prawo
                        energetyczne nakazuje opomiarowanie budynków czy się to komuś podoba czy nie.
                    • Gość: Pedro Re: sezon grzewczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 10:15
                      Gadasz jak obecny premier... coś tam słyszałeś, ktoś coś mówił-jak masz
                      konkretne wyliczenia to dawaj przedstaw ile płacą w budynkach A i B za
                      ogrzewanie teraz a ile płacili przed licznikami- ponoć masz tam przyjaciół-
                      pewnie Ci powiedzą.
                      • gabi120 Re: sezon grzewczy 10.10.06, 21:42
                        Ja mam licznik.
                        • Gość: JerzyR Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.06, 21:56
                          Wspólnota Mieszkaniowa powinna uchwalić regulamin rozliczania ciepła i ciepło
                          będzie rozliczane w sposób określony w tej uchwale, np. w zależności od ilosci
                          metrów mieszkania. Montowanie w tej chwili licznika wydaje sie niecelowe. Poza
                          tym chciałbym wszystkim zwrócić uwagę, że liczniki ciepła wymagają okresowej
                          legalizacji co 4 lata, której koszt wynosi do 75% wartości zakupu nowego:(

JR
                          • Gość: Bone Re: sezon grzewczy IP: *.telsat.wroc.pl 11.10.06, 00:10
                            Od 12 października br. WPB rozpoczyna sezon grzewczy!
                            • Gość: JerzyR Re: sezon grzewczy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.06, 20:47
                              najwyzszy czas.
                              W rozmowie tel. pan zarzadca stwierdził, że zarzad wspólnoty nie chciał
                              właczenia ogrzewania (sondował mieszkanców:() Zarzad to eskimosi??:)

JR
    • Gość: kicek Internet IP: *.pmt.pl 11.10.06, 17:06
      Calkiem ciekawa oferta dla uzytkownikow Dialogu i szukajacych dostepu do
      internetu: szybki internet + telefon za 1,22 zl

www.dialog.pl/dialoginternet_promocje_szczegoly.php?obj=966
      Pierwsze 3 miesiace: 2,44 za internet + telefon
      • gabi120 Re: Ogrzewanie 13.10.06, 15:46
        Zwracam uwage JerzemuR(WPB), ze to WPB samo proponowalo zalozenie licznikow juz
        2 lata temu, przy zakupie mieszkania.

A swoja droga, to gdzie te akty notarialne, zeby mogla powstac wspolnota
        mieszkaniowa. Od 14 miesiecy mam klucze do mieszkania, a ciagle musimy byc na
        smyczy WPB.
      • Gość: JerzyR Re: Internet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.06, 21:51
        miałem przejść do Telsatu, ale ta oferta Dialogu jest IMHO OK i zostaję u nich z
        DSL2:)

JR
    • Gość: sąsiad Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.centertel.pl 17.10.06, 19:33
      Nie wiem czy to tylko moje subiektywne odczucia czy Wy jesteście podobnego
      zdania. Jeśli chodzi o samego developera WPB Sp. z o.o. to nie mam większych
      zastrzeżeń, na osiedlu mieszka się również fajnie, jedyne co wyprowadza mnie z
      równowagi to obsługa w dziale sprzedaży w WPB. Jedna z Pań która tam pracuje (a
      zazwyczaj właśnie mam to nieszczęście że na nią trafiam) jest niezwykle
      antypatyczna i generalnie nigdy nic nie wie. Nie wiem jak taką osobę można
      zatrudniać na takim stanowisku...nie wiem czy tylko mnie tak nie lubi (jeśli
      tak to nie mam pojęcia dlaczego, bo raczej nie jestem typem natręta i odwiedzam
      WPB tylko w ostatecznosci, jak juz mam coś ważnego do załtwienia)czy generalnie
      nie lubi swojej pracy i klientów dlatego tak się zachowuje. Po każdej rozmowie
      z ową Panią wychodzę niezwykle poirytowany..
      Ktoś ma podobne odczucia w tej sprawie?
      • Gość: silen Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.telsat.wroc.pl 17.10.06, 23:42
        witam,
        juz o tym pisalem pare postow wczesniej, Panie sa dwie obie sa strasznie
        niemile, ale prym wiedzie Pani Barbara Czeczot (mam nadzieje, ze nie pomylilem
        nazwiska), tak wstretnego babska to drugiego nie ma.
        Dziwie sie ze WPB nic z tym nie robi, nie wierze, ze nikt wczesniej nie narzekal
        • Gość: sąsiad Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.centertel.pl 18.10.06, 09:20
          Ja gdybym teraz miał kupić mieszkanie i trafiłbym w WPB na tą kobitę to napewno
          odrazu skutecznie by mnie ta baba odstraszyła...i zrezygnowałbym z WPB.
          Dziwi mnie że w dobie takiego bezrobocia takie osoby są trzymane na swoich
          stanowiskach, a może Pani poprostu dostała się do pracy po znajomości i jest
          teraz "nietykalna"... :/
          • Gość: kahin Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.06, 20:41
            Hmm. Z tego co pamiętam pani BC zwykle była miła i rzeczowa. Cóż - kobieta
            zmienną jest... Tak czy inaczej myślę, że do omówienia na forum jest kilka
            poważniejszych rzeczy niz charakter "specjalistów ds sprzedaży". Brakuje mi
            bardzo informacji na temat działalności naszego zarządu (niekoniecznie
            zarządcy). Została przygotowana podobno lista usterek do usunięcia w ramach
            gwarancji natomiast nie znam żadnych szczegółów. Nawet skrótowa informacja i
            zwykłe wypunktowanie spraw, które obecnie są w toku byłaby bardzo cenna.
            • gabi120 Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ 20.10.06, 00:33
              Calkowicie zgadzam sie z "sasiadem". WPB odnosnie PR to katastrofa. Typowy
              przyklad endemicznej postaci schylkowego socjalizmu.
              Trzeba walczyc o:
              - podpisanie aktow notarialnych (jak do dzisiaj, to tylko obietnice)
              - utworzenie wspolnot mieszkaniowych
              • Gość: kicek Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.tpnet.pl 20.10.06, 09:27
                > - podpisanie aktow notarialnych (jak do dzisiaj, to tylko obietnice)
                > - utworzenie wspolnot mieszkaniowych

widac, ze wiesz o czym piszesz
                nie masz aktu notarialnego (z tego co rozumiem na waszym budynku nikt nie ma) i
                juz chcesz zakladac wspolnote mieszkaniowa...
                lol

spokojnie, jak tylko pojawi sie pierwszy wpis do KW to WPB utworzy wspolnote
                mieszkaniowa
                nawet zaprosza Cie na zebranie, abys mogla zobaczyc jak sami siebie wybieraja
                na zarzadce :-)
                • gabi120 Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ 21.10.06, 12:42
                  Brak wiary w ludzi.
                  • Gość: ppp Akty notarialne budynek B IP: *.telsat.wroc.pl 24.10.06, 22:05
                    Czy ktoś już pytał w WPB kiedy przewidują podpisanie aktów notarialnych dla
                    budynku B?
                    • mariuszo80 Re: Akty notarialne budynek B 25.10.06, 22:38
                      Tak, odpowiedź brzmi Styczeń 2007 w najlepszym wariancie.
                      • gabi120 Re: Akty notarialne budynek B 26.10.06, 15:42
                        mariuszo80 napisał:

> Tak, odpowiedź brzmi Styczeń 2007 w najlepszym wariancie.

Jestes wielkim optymista.
                        Budynek A zostal oddany 6 miesiecy przed budynkiem B, a akty notarialne WPB
                        tylko obiecuje.
                        • Gość: JerzyR Re: Akty notarialne budynek B IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.06, 16:27
                          A czy tzw. budynki A i B nie stanowią z punktu widzenia Prawa budowlanego
                          jednego obiektu? Bo jeśłi tak to odbiór przez NB mógł się odbyć tylko dla całego
                          obiektu...
                          U nas też był tzw. budynek C i D a odbiór był całego obiektu.

JR
                          • Gość: ppp Re: Akty notarialne budynek B IP: *.telsat.wroc.pl 26.10.06, 17:23
                            Trudno mi powiedzieć, ale wiem że mieszkańcy z budynku A mogli korzystać ze
                            śmietników wcześniej niż mieszkancy z budynku B, którzy dopiero po uzyskaniu
                            samodzielności budynku mieli dostęp do śmietników. Była to oznaka "pozytywnego"
                            odbioru technicznego przez Nadzór Budowalny:) Wnioskuje więc z tego że odbiory
                            byly odzielne dla obydwu budynków.
                            • Gość: kicek Re: Akty notarialne budynek B IP: *.icm.edu.pl 26.10.06, 22:43
                              Potwierdzam.

Jak podpisywalem akt notarialny na miejsce postojowe slyszalem jak Pani
                              Notariusz rozmawia z kierowniczka dzialu sprzedazy, ze to sa dwa odrebne
                              budynki i byly odbierane osobno.
                              Obecnie przygotowywane sa akty na bud. A.

(Do Gabi: tak slyszalem, nie biore za to odpowiedzialnosci i niczego Ci nie
                              obiecuje, a w ogole to jestem JerzyR i jestem z WPB).
                              • gabi120 Re: Akty notarialne budynek B 28.10.06, 10:47
                                Gość portalu: kicek napisał(a):

> Potwierdzam.
                                >
                                > Jak podpisywalem akt notarialny na miejsce postojowe slyszalem jak Pani
                                > Notariusz rozmawia z kierowniczka dzialu sprzedazy, ze to sa dwa odrebne
                                > budynki i byly odbierane osobno.
                                > Obecnie przygotowywane sa akty na bud. A.
                                >
                                > (Do Gabi: tak slyszalem, nie biore za to odpowiedzialnosci i niczego Ci nie
                                > obiecuje, a w ogole to jestem JerzyR i jestem z WPB).

Milo mi.
                                Jednak pomimo obietnic o aktach notarialnych nic nie slychac.
                                Czy ktos z osiedla dostal jakies pismo od WPB?
                                • karols.1 Re: Akty notarialne budynek B 30.10.06, 07:29
                                  Witajcie,

około 17.10 dzwoniłem do WPB i Pani z Działu Sprzedaży poinformowała, że akty
                                  notarialne będą najwcześniej pod koniec I kwartału 2007 a może dopiero w II kw.
                                  Dotyczy to budynku Partynicka 34 (A,B,C,D) tej części naprzeciw "STALMONTU"

Domyślam się, że jest to budynek "B". Prawda?
                                  Budynek A to od strony ul. Przyjaźni. Prawda?
                                  • silen Re: Akty notarialne budynek B 01.11.06, 21:53
                                    Prawda :)
                                    bud B to Partynicka 34
                                    bud A to Przyjazni 34

ciekawe ze tak im to wyszlo przypadkiem :)
                                    duzo zamieszania jest z tego powodu
                                    czasem dostaje poczte z Przyjazni
                                    i na odwrot - moje meble pojechaly na Przyjazni :)
                                    • karols.1 Re: Akty notarialne budynek B 02.11.06, 10:33
                                      Dzięki za wyjaśnienie.
                                      Więc to jest jeden budynek, którego budowa została podzielona na etapy. Pewnie
                                      księgi są wspólne.

Z adresem też miałem takie akcje.

Koleś od szaf dzwoni: Panie jestem pod 34B niech Pan zejdzie.
                                      Idę. Nikogo nie ma. Dzwonię mówię ze jestem pod klatką on mówi ze też stoi i
                                      wypakowuje manele. Ja że nikogo nie widzę on że mnie też nie widzi. Po chwili
                                      załapaliśmy o co chodzi. On w śmiech ja w śmiech.
                                      • anna_c23 Re: Akty notarialne budynek B 24.11.06, 21:58
                                        Akty notarialne - już można się umawiać, <b>również z budynku B</b>, trzeba
                                        ustalić termin z kierowniczką działu sprzedaży, chyba p. Mikołajczyk/ak,
                                        oczywiście notariusz WBP, pozostaje kwestia wpisu hipoteki, ponoć taniej jest to
                                        zrobić samemu, ale szybciej uzyska się wpis jeśli jest to jednym aktem
                                        notarialnym - razem z przeniesieniem własności (ostateczną umową sprzedaży)
                                        CZy ktoś ma informacje jaka jest różnica w kosztach i terminach?
                                        Z góry dzieki
                                        • anna_c23 Re: Akty notarialne budynek B 24.11.06, 22:01
                                          aha, trzeba z banku mieć jakiś świstek, aby móc ustanowić hipotekę, czy to przez
                                          notariusza czy też samemu skladając wniosek w sądzie o wpis hipoteki, po wpisie
                                          trzeba dać odpis KW do banku, żeby nie płacić ubezpieczenia za okres przejściowy
                                          - do wpisu hipoteki
                                        • Gość: Zombie Re: Akty notarialne budynek B IP: *.pitow.wroc.pl 29.11.06, 11:53
                                          Coś mnie tknęło i udałem się przed chwilą do WPB. Dowiedziałem się, że wysłali
                                          już do mnie "zaproszenie" i za kilka dni mam podpisać akt notarialny. Koszty
                                          operacji (mieszkanie 40m2 w bud. B) - ok. 1900zł + notariusz. Muszę teraz szybko
                                          załatwić w banku wniosek o wpis do KW.

P.S. Oczywiście w skrzynce na listy nic nie znalazłem...
                                          • Gość: rixi Re: Akty notarialne budynek B IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.06, 21:32
                                            to straszne...
                                            • Gość: ~sąsiad Re: Akty notarialne budynek B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 12:47
                                              Nareszcie na trawnikach pokazały się znaki zakazujące tzn.zmuszające
                                              właścicieli piesków do zwracania uwagi na to gdzie ich pupile załatwiają swoje
                                              potrzeby...
                                              • Gość: JerzyR Re: Akty notarialne budynek B IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.06, 20:14
                                                i sądzisz, że zmobilizuje to właścicieli psów do zbierania kupek i nie
                                                wpuszczania na trawniki??
                                                Wątpię:(

JR
                                              • karols.1 Re: Akty notarialne budynek B 04.12.06, 09:59
                                                Oj sąsiad znaki działają to fakt.
                                                zamiast na trawniku to psy robią na chodniku. Sam nie wiem co lepsze co gorsze.
                                                Może trzeba postawić znaki, że na chodniku też nie można ?? To, że psy nie
                                                kumają to rozumiem ale, że właściciele nie kumają to nie rozumiem.

O osikanych filarach przy klatkach już nie wspominam.

Fuj, Psia mać...
                                                • Gość: sasiad Osikane filary i chodniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 11:16
                                                  Wiesz, ludzie się krępują w zwracaniu uwagi.... teraz zawsze można powiedzieć "
                                                  sąsiad znaków nie widzi.. prosze posprzątać po ...." Wiem jak jest ale to dobry
                                                  początek. Powinny pokazać się również znakiw stylu" parking tylko dla
                                                  mieszkańców osiedla"
                                                  • Gość: hanka Re: Osikane filary i chodniki IP: *.teta.com.pl 05.12.06, 13:41
                                                    Powinny pokazać się również znaki w gazrażu "Uwaga! To miejsce jest wykupione!
                                                    Nie parkować!". Ostatnio pewien sąsiad, który ma wykupione miejsce obok mojego,
                                                    po prostu wykorzystał fakt, że nie podniosłam blokady i zaparkował sobie na
                                                    całą noc:-) Postawiłam blokadę, żeby nie mogł wyjechać (taka malutka
                                                    złośliwość, w koncu mogłam wezwać straż miejską), ale sprytny sąsiad wyjechał
                                                    swoim miejscem. Potem zarzekał się, że jeszcze nigdy nie widział na moim
                                                    miejscu samochodu... a parkuję tam codziennie...od roku...Ręce opadają!
      • Gość: jacek Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.korbank.pl 14.11.06, 21:56
        popieram w 100%
        • Gość: poiu Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 09:22
          koszmar to znajdziesz na ul.Wiązów...
          • Gość: sąsiad Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 09:49
            Koszmarem to są usterki, których nie naprawia WPB, fakt Zarządca zadbał o
            zieleń ale to nie wszystko- drzewka można zawsze posadzić a tu okres gwarancji
            mija.....
            • Gość: sąsiadka Re: Koszmarna Pani z biura WPB :/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.06, 14:19
              z tego co wiem, usterki są sukcesywnie usuwane
    • Gość: bb Re: WPB-Partynice IP: 80.68.236.* 07.11.06, 09:03
      Kiedy bęą montować liczniki na bud C i D ?
      BB
      • Gość: sasiad Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:38
        jakoś na dniach...
        • Gość: qwerty Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.06, 21:00
          na tablicach ogłoszeń jest napisane, że od tego czwartku, to na pewno tak
          będzie.
          • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.06, 00:45
            mam nadzieję, że WPB zabezpieczy odpowiednio skrzynki z licznikami bo utrata
            urzadzonek za 700 zł/szt byłaby denerwująca:(
            Wasz entuzjazm co do montażu liczników jest IMHO nieuzasadniony. Pobierana jest
            opłata w czynszu - mieszkanńcy nawet nie wiedzą na jakich warunkach, przez jaki
            okres będą płacić (jakie jest oprowcentowanie przy tym zakupie na raty)- może
            ktoś wolałby zapłacić całość??
            IMO - widać tutaj samowolę WPB i/lub Zarządu wspólnoty. Poza tym nie przedłożono
            regulaminu rozliczania ciepła!! A to jest już podstawą do zaskarżenia do Sądu
            uchwału o montażu liczników.

JR
            • Gość: sasiad Re: WPB-Partynice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:38
              trzeba czytać - na ostatnim wykazie jest jasno napisane,że zakupu liczników
              dokonało WPB- rozbili na raty wartość urządzenia, bez odsetek- uchwałę podjęto
              w głosowaniu posiadaczy ksiąg wieczystych naszej wspólnoty- czytaj ogłoszenie
              na tablo 25% głosów miało WPB.Jak chcesz zapłacić jednorazowo- myślę, że to nie
              problem-dzwoń do Zarządcy.
              • Gość: JerzyR Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.06, 21:09
                jacy ludzie sa naiwni...
                wierza, ze ktos sprzedaje bez odsetek...
                po prostu odsetki sa ukryte w cenie urzadzen.
                Ciekawe czy zarzad wspólnoty sprawdzal inne ofert na rynku??

JR
                • Gość: qwerty Re: WPB-Partynice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.06, 20:52
                  twoja nieufność sięga zenitu. Ciągle doszukujesz się dziury w całym. Czemu od
                  razu zakładasz, że odsetki są ukryte?? Tak trudno uwierzyć, że WPB miało gest?
                  Wystarczy sprawdzić kilka ofert (tylko najpierw należy się tym zainteresować, a
                  nie bezmyślnie klepać), a okaże się,że ceny w nich były wyższe od tej, z której
                  skorzystało WPB.
    • Gość: bb Re: WPB-e-kartoteka IP: 80.68.236.* 08.11.06, 08:44
      Czy ktoś próbował zalogować się do e-karoteki?
      • Gość: qwerty Re: WPB-e-kartoteka IP: *.anr.gov.pl 08.11.06, 13:10
        tak próbowałem. Fajny pomysł i wszystko widać jeśli chodzi o moje rozliczenia.
        Jest to czytelne
        • Gość: ppp Re: WPB-e-kartoteka IP: *.telsat.wroc.pl 08.11.06, 20:52
          o co chodzi z tymi e-kartotekami. moze ktoś poda wiecej szczegółów:)
          • Gość: kicek Re: WPB-e-kartoteka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.06, 00:46
            www.e-kartoteka.pl/
            login i haslo byl na ostatniej rozpisce czynszu
            pod powyzszym adresem jest rowniez demo systemu
            • Gość: bb Re: WPB-e-kartoteka IP: 80.68.236.* 09.11.06, 10:42
              Czy ktoś mógłby wytłumaczyć krok po kroku jak tam wejść?
              bo nie chce mnie zalogować
              • Gość: kicek Re: WPB-e-kartoteka IP: *.pmt.pl 09.11.06, 11:46
                wchodzisz na www.e-kartoteka.pl/
                klikasz: "Wersja komercyjna"
                wpisujesz login i haslo
                klikasz zaloguj
                • Gość: Pedro Re: WPB-e-kartoteka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 08:49
                  potem klikasz raport wpłat- i widzisz,że twoje wpłaty są zaksięgowane-masz
                  pewność gdzie trafia twoja kasa....
        • Gość: ppp Klucze do Małego FIATA IP: *.telsat.wroc.pl 08.11.06, 20:55
          Czy ktoś z sąsiadów zgubił klucze do Małego Fiata? pytania i szczegóły proszę
          kierować na pa3@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka