Gość: Warka Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.180.219.81.magma-net.pl 08.10.07, 17:44 Witam, Bylem ostatnio na budowie. Buduja juz 11 pietro...czyli zostaly tylko 2 do zadaszenia budynku. Mysle ze do konca listopada powinien byc skonczony budynek. Niestety nie dysponuje zdjeciami. Pozdrawiam przyszlych sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.07, 18:25 O co chodzi z tą umową i sprawą w sądzie? Piszą o tym w innych wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatanka Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.07, 19:20 Coś ma się na rzeczy z umową, bo jak ostatnio dzwoniłem, to na to pytanie pani się lekko zmieszała. Jakiś kanał chyba. Ja zastanawiam się nad zakupem, ale cena jest za wysoka i uczciwość tej firmy pozostawia do myślenia. Mają niepewną umowę, jakieś sądy i inne, pozostały tylko najwyższe piętra, a cena już nie tak konkurencyjna. Wielu innych ma poniżej 6000, a Wrobis wciąż stoi przy tej cenie. Nie ma już nawet miejsc postojowych, a często developerzy dają je teraz za darmo. Poczekam jeszcze, ale już widzę, że inni schodzą z ceny, a budują niższe i nie z betonu. W przyszłości jeszcze wzmoży się tam ruch to kolejny minus. Także raczej pozostaną ze swoimi pustymi mieszkaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdich Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 09:55 są owszem poniżej 6 tyś, ale tylko duze metraże, albo gdzieś na obrzeżach Wrocławia. Wrobis ma po ok. 6100 zł brutto mieszkania 40- 50 metrów 2 pokojowe - więc cena jest chyba niezła. A miejsc postojowych chyba juz nie ma bo sie skończyły - więc chyba nie ma co rozdawać gratis :) a poza tym to z tego co sie orientuje to mieszkań zostało tylko kilka już - więc nie ma co zostać i tak :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja stanowczo za drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 11:12 6000 to stanowczo za duzo. Zostały już tylko ostatnie piętra a mało kto zamierza tak wysoko mieszkać i dzielić się każdym metrem gruntu na 13 części. Trzeba to też brać pod uwagę, a jak im się koszty rozkladają, to lepiej nie myśleć. Widok z okien też nie jest na park a na blokowiska. Bedzie kiedyś tam poszerzenie Strzegomskiej i tramwaj co będzie generować hałas. Inni developerzy dają już gratisy i robią dodatkowo obniżki. Poniżej 6 tyś kupię już w sporej części wrocka choć nie oficjalnie. Teraz można już negocjować upusty. Ściany sa z betonu, a nie silki, więc przewodzenie ciepła wypada kiepsko. Nie ma żadnego argumentu na teraz by kupić właśnie tam. Brak miejsca postojowego to ogromny minus w tej dzielnicy, podobnie jak brak komórek. Dla porównania dachbud sprzedaje 50 metrów za 5300 i są tam komórki i miejsca postojowe, budynek ma 8 a nie 13 pięter, a wyjazd na psie pole bedzie po zakonczeniu remontu mostu lepszy niz przez zakorkowaną Strzegomską. Na Opolskiej kupię poniżej 6 tys. z garażem i jeszcze do negocjacji, a budynek jest niski i bliżej centrum. Więc o jakich obrzeżach mówimy? Na Gaju są poniżej 6 tyś a kameralność Gaju na tle krzyżówki nie podlega dyskusji. Niedawno na Żernickiej było po 4900, a Wrobis puszczał już po 6 tys., a ceny ofertowe na wtórnym na Fabrycznej są dużo wyższe niż transakcyjne, które są korzystniejsze niż we Wrobisie. Zasada powinna być taka że przy braku jakiegoś ciekawego widoku im wyżej tym taniej powinno być, a nie tak jak robi Wrobis. Jeszcze do tego mają zadymę z umową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdich Re: stanowczo za drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 11:23 prawda jest taka, że każdy kupuje tam gdzie mu pasuje - chodzi np. o dojazd do pracy, szkoły, stanie w korkach itp. co do pięter to 8 czy 13 to jaka to różnica, skoro i tak jest winda :) P.S. gdzie DACHBUD sprzedaje za 5300?? P.S. 2 wiem na ze na Opolskiej jest ciut taniej, ale jak ktoś potrzebuje mieszkać na Muchoborze, to po co podniecać różnicą 100 zł na metrze - to jest różnica ok 15 km + korki. P.S. 3 jesli chodzi o zasade "wyżej tym taniej" to jak na razie jest odwrotnie - zoabacz wszedzie na swiecie im wyzej tym drożej. nawet w "APARTAMENTACH STRZEGOMSKA" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: stanowczo za drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 12:02 Jest różnica czy winda ma obsłużyć 8 czy 13 pięter i to ogromna różnica. Dachbud sprzedaje na Litewskiej a mozna to zobaczyć na ich stronie i są to mieszkania właśnie 50 metrowe i to bardzo funkcjonalnie zaprojektowane, a przynajmniej lepiej niż część z Wrobisu. I tak jak pisałam są komórki i miejsca postojowe. Na Opolskiej nie jest ciut taniej, bo masz miejsce gratis więc wychodzi taniej przy 50 metrach o 500 na metrze, bo garaże około 20 tyś kosztują. Różnica może i jest 15 km między inwestycjami, a nie do jakiegoś obranego punktu. Odwrotnie jest na świecie, ale to zależy od widoku, a nie dla zasady. A co tam jest za widok? Jakie "Apartamenty Strzegomska" to tylko wymyslona nazwa, żeby kupować i się pochwalić i jakoś usprawiedliwić cenę. A co jako developer wybudowali? Zawsze budowali dla innych, więc też powinni czymś zabłysnąć, choćby niewygórowaną ceną. Ja swojego zdania nie zmienię, bo są tańsze inwestycje, gdyby było wszędzie drożej to mogliby byc usprawiedliwieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdich Re: stanowczo za drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 15:20 na strzegomskiej mają być 3 windy obsługujące częśc mieszkalną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca bóduf Re: stanowczo za drogo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.07, 17:16 To za te 3 windy mam płacić tyle za metr? Wrobis buduje kondygnacje powtarzalne, a kroi na tym jakby budował 3 piętra i każde inaczej wypasione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macias Re: stanowczo za drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 09:56 Płacisz nie tylko za mieszkanie, ale również za położenie. Sklepy, duża galeria handlowa w pobliżu, dojazd do każdego zakątka Wrocławia z jednego przystanku autobusowego, w perspektywie kolejna galeria handlowa - to też się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fezuj Re: stanowczo za drogo IP: *.scansafe.net 24.10.07, 10:20 Podoba mi sie Twoje podejscie. Gdyby wszyscy kupujacy tak mysleli jak Ty, nie mielibysmy teraz takich kosmicznych cen za badziewne niby-mieszkania. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: stanowczo za drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 12:43 a ty gdzie fezuj masz mieskzanie, ze tak zazdrościsz tym z WROBISU na Strzegomskiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: stanowczo za drogo 26.11.07, 14:40 Witam! Mnie udało sie kupić 44 metrowe mieszkanie po 4200zł brutto/metr..."wyrwałem" wręcz ostatnie mieszkanie przeznaczone dla pracowników wrobisu. Cena którą zapłaciłem to max. co można wg. mnie zapłacić za mieszkanie w tym "molochu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aidoki Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.wroclaw.mm.pl 31.10.07, 23:23 link dla sąsiadów którzy chcą poza cenami za metr poznać się z sąsiedztwem www.wrocek.pl/forum/watek/130/Sasiedzi_Apartamenty_strzegomska_WROBIS_laczmy_sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Chyba chodzi o SOKiK? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.07, 10:40 Witamy sąsiadów. O jakie postępowanie może chodzić? Może Sąd Ochrony Konsumenta i Konkurencji? Każdy z nas podpisując umowę miał zastrzeżenia do jej treści, co zresztą widać w postach powyżej. W sumie nie dziwne, że pewne punkty mogą być badane, bo umowa jest nieco "nierówna" jeśli chodzi o prawa nasze a Wrobisu. Ale chyba nie ma się czym martwić, bo punkty te są i tak nie ważne wg prawa, tzn. np. brak kary dla Wrobisu za odstąpienie od umowy, aż 10% kary dla nas kupujących, czy brak kar za zwłokę w oddaniu mieszkania. To są punkty, które przerażają w umowie, ale nie mogłyby Wrobisowi przynieść żadnej korzyści. Dlatego my zdecydowaliśmy się na podpisanie umowy, która niby tak strasznie wygląda. A budynek ładnie rośnie, więc nie powinno być jakichś większych problemów. PS: ma ktoś może najnowsze zdjęcia? Nie wiem kiedy będziemy przy Strzegomskiej, ale jak, to coś "cykniemy". Pozdrawiamy sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdich Re: Chyba chodzi o SOKiK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 11:10 umowa to mniejszy problem - ważne, że się budynke buduje. Prace trwają do wieczora - o g. 20 nierzadko widuje, jak jeszcze żuraw pracuje :) więc niebawem pewnie skończą. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: Chyba chodzi o SOKiK? 09.10.07, 20:31 Gość portalu: zdich napisał(a): > umowa to mniejszy problem - ważne, że się budynke buduje. Prace > trwają do wieczora - o g. 20 nierzadko widuje, jak jeszcze żuraw > pracuje :) więc niebawem pewnie skończą. > > pzdr To jedno z ciekawszych podejść z jakim się spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warka Re: Chyba chodzi o SOKiK? IP: *.180.219.81.magma-net.pl 09.10.07, 21:52 Do A&P: Co oznacza "...Ale chyba nie ma się czym martwić, bo punkty te są i tak nie ważne wg prawa." dlaczego wedlug ciebie sa one niewazne? Skad wiadomo ze toczy sie jakies postepowanie? Na forum nie widzialem wczesniej takich watkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Chyba chodzi o SOKiK? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 09.10.07, 22:08 niedozwolone postanowienia umowne jeżeli się pojawiają w umowie z konsumentem to w tym zakresie nie obowiązują w ogóle - pozostała część umowy zgodna z prawem i owszem. Niezgdone zapisy umowy któe Ci są w umowie są nieważne. Równie dobrze mogliby Cię w tej umowie zobowiązać, że jutro musisz polecieć na Księżyc - to będzie tak samo ważne jak reszta niedozwolonych klauzul umownych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Chyba chodzi o SOKiK? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.07, 11:43 Cześć. Punkty, które pokrywają się z klauzulami będącymi w rejestrze niedozwolonych sporządzonych przez UOKiK nie mają mocy prawnej. I tak za Twoje odstąpienie od umowy Wrobis nie może naliczyć 10%, bo kara jest za wysoka (SOKiK zaskarżył nawet 5% jako za wysoka), a znów Wrobis też nie może bez podania przyczyny i bez kar rozwiązać umowy z Tobą. Co do postępowania, to nie wiem, trzeba by było zadzwonić do UOKiK - trzeba będzie to po prostu zrobić, zamiast biadolić ;) Na innych wątkach o tym pisano, a Wrobis był wśród przedsiębiorstw kontrolowanych na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Chyba chodzi o SOKiK? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 13:58 Jest postepowanie w sadzie przeciw Wrobisowi. Ktos sie jednak wzial za ta umowe. Wyrok ma byc pod koniec pazdziernika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P żadnej sprawy nie ma IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.07, 10:54 Dzwoniłem do Wrobisu w sprawie swojego projektu i przy okazji zapytałem się o sprawę związaną z umową i jej zaskarżeniem, powiedziano mi, że żadnej sprawy nie ma i to jest jakaś plotka. Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: żadnej sprawy nie ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 12:50 To ci kit wcisneli jako klientowi. Trzeba dzwonic do zrodla. Ja od poczatku mowilem ze ta umowa to badziew a skoro nie chca sie przyznac to bym im tym bardziej nie ufal w dalszej wspolpracy. Straszne kity zenia. Znajac ich teraz beda szli w zaparte i tyle ile sie na marketingu znam to wrobis niedlugo bedzie mial za 8000 metr aby pokazac jaka super firma. Dajecie sie nabierac na tanie sztuczki. Rozejrzyjcie sie dokola. jest sporo innych dev tanszych i nie wciskajacych kitu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosem1 Re: żadnej sprawy nie ma 01.11.07, 02:00 To prosze Roman podaj te twoje tzw. "zródło" gdzie trzeba zadzwonić aby sie dowiedzieć że sprawa jest w toku.Nie rozumiem skąd tyle złości i z góry przesądzonego braku zafania co do firmy.Prosze przekonaj nas ,że to tanie sztuczki i jak to określiłeś " wciskanie kitu" Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: żadnej sprawy nie ma 01.11.07, 14:53 Co to za różnica. Nawet gdyby coś takiego było, to tylko na korzyść konsumenta. Wszelkie przekręty z umowy będą nieważne i cena będzie zablokowana bez możliwości naliczenia przez developera tego, o co tak się tutaj wszyscy piszący bali. Tylko się cieszyć, a nie panikować. A co do uczciwości developera, to inna sprawa, jeśli byłby wyrok, to znaczy, że uczciwym będzie musiał się stać ;) kiedyś rozśmieszył mnie post, w którym było, że najważniejsze, że developer buduje. W sumie trzeba przyznać, że Wrobis buduje i to szybko, więc z tej strony uczciwy jest na pewno. Przekręty robią niektórzy takie, że w pewnym momencie przestają budować i żądają dopłaty, to raczej w tym przypadku nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej 26.11.07, 14:45 He, he, jest niemalże koniec listopada i Twoje słowa chyba sie spełnią...jest już kończone 13., ostatnie pietro:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: 87.105.175.* 26.11.07, 22:32 Ciekawe jak wygląda wykończenie w środku. To że skończą ze szkieletem lada moment to pewniak. Ale jak to wygląda z tynkami, windami, instalacjami, wykończeniem części wspólnych? To zdecyduje o terminowym oddaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej 27.11.07, 07:51 Miejmy nadzieje że nie przerzucą części sił na świdnicką inwestycję, która juz ruszyła (prowadzone są roboty ziemne). Ja jestem dobrej myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Jak Wam się podobają kolory elewacji? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.07, 12:53 Witam sąsiadów. Wczoraj wieczorem przejeżdżaliśmy obok budynku. Rośnie w oczach, ale zauważyliśmy też kolory elewacji. O ile błękit na rogu wydaje się być ładny, tak fatalny w zestawieniu z tym błękitem jest pomarańczowy na balkonach. Na wizualizacji jest bordo, które ładnie współgra, a ten pomarańczowy to jakiś totalny niewypał! Dziś pojedziemy jeszcze raz, by zobaczyć to w świetle słonecznym, ale to chyba niestety nie pomoże. Czy naprawdę nie ma ładniejszych i bardziej stonowanych kolorów niż pomarańcz? On się gryzie z tym błękitem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Przepraszam, zwracam honor IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.07, 18:04 Dziś widziałem kolor balkonów w świetle dziennym i nie jest jednak tak zły jak opisałem, bo podchodzi pod ceglany kolor, a nie pomarańczowy, choć tak to wyglądało w nocy przy odpowiednim odblasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 11:33 Mnie bardzo zdziwiła juz na wstepie wspólpraca z firmą. Wysłałem maila z zapytaniem o mieszkania 2 lub 3 pokojowe. Ale postanowiłem też zadzwonić. Usłyszałem od pani, że cena to 6500 za metr i nawet już nie pytałem o szczególy, bo to rozbój w biały dzień. Za jakąś chwilę otrzymałem maila zwrotnego i ku zdziwieniu zobaczyłem, że żadne z mieszkań nie jest po 6500 tylko po 6000. Cena i tak spora, ale do teraz nie wiem jak to wytłumaczyć. Czy niekompetencją pracownika, żartem, ustalaniem ceny poprzez ot tak, czy jeszcze inaczej. Od telefonu do maila mineło może 30 minut więc raczej chyba nie staniało tak nagle. Pogratulować firmie sposobu zabiegania o klienta. Odpuściłem sobię już tego dewelopera. Jak czytałem to co piszecie to z dystansem do tego się odniosłem, ale teraz zaczynam w to wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga&paweł Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.07, 15:02 Aga&Paweł pięterko 5,czekamy z niecierpliwością.... shazzy.levis@op.pl tak podajemy,moze przyszli sadziedzi zechcą sie powymieniac uwagami to zapraszamy!!! POZDOWIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.bb.sky.com 04.11.07, 01:15 mam pytanie do Was, czy ktos moglby przeslac mi aktualne zdjecie budynku, bo ciekaw jestem jak wyglada a niestety nie moge osobiscie sam sprawdzic bo na razie jestem poza granicami naszego pieknego kraju, dziekuje moj adres roch36@interia.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warka Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.magma-net.pl 18.01.08, 19:31 Witam, Doszly mnie sluchy ze Wrobis Developer w styczniu zamierza zapraszac nowych wlascicieli do ogladania lokali. Czy ktos z was orientuje sie na jakim etapie jest wykanczanie wnetrz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:28 a skąd taka informacja? chetnie bym oberzał :) tylko ze jeszcze góra nie jest skonczona? wiec jak bedzie mozna zwiedzac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.01.08, 08:33 Witam sąsiadow po dluzszej nieaktywności. Dzwoniłem do Wrobisu i potwierdzono, że taki plan jest i należy oczekiwać od pisma w tej sprawie. Dawno nie byłem w okolicy, a słyszałem, że zdjęli "płachtę" z elewacji i usunęli budki, które były wzdłuż budynku. Czy to prawda? Czy zadaszyli już budynek? Tak przy okazji, czy ktoś wie czy poszerzenie Strzegomskiej będzie kosztem obecnego terenu parkingu czy chodnika przy naszym budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.chello.pl 03.02.08, 14:20 witam kupilem wlasnie mieszkanie na 11 pietrze cena obecna 5900m2.jak by jakies nowosci pojawily sie prosze o info na maila tomek_dla@tlen.pl,czy sa sadziedzi z malymi dziecmi bo my mamy 6 miesieczne.pozdro i czekam na info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.bb.sky.com 11.02.08, 14:17 no to bedzie obsuwa jesli chodzi o oddanie budynku przynajmniej 1 miesiac, a ja myslalem ze chociaz jeden budynek bedzie oddany we Wroclawiu w terminie, pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 15:24 skąd wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P a od kogo ta informacja? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.02.08, 15:39 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.bb.sky.com 11.02.08, 16:58 nic wielkiego, moi rodzice byli na budowie i powiedzieli im ze bedzie na pewno przesuniecie terminu o przynajmniej 1 miesiac, a tlumaczyli sie tym ze wiatr byl za mocny i nie mogli uzywac dzwigu czy cos takiego, niestety ja sam nie moge sprawdzic bo mieszkam poza granicami kraju, ale mysle ze moi rodzice mnie nie klamia bo i po co, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 17:49 a można wejść na teren budowy i pozwiedzać czy oni tylko byli "na dole" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: 194.70.153.* 11.02.08, 19:17 nie wiem z kim dokladnie rozmawiali, ale pewnie z kierownikiem budowy, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: 194.70.153.* 11.02.08, 19:21 kurde chyba nie za bardzo odpowiedzialem na pytanie, mozna wejsc na budowe ale chyba w weekend czy jakos tak, aha i byli na dole, zeby wejsc na gore to jeszcze za wczesniej chyba, przynajmniej dla moich rodzicow pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.bb.sky.com 20.02.08, 17:04 witam nie chce nikogo stresowac ale opoznienie moze byc jeszcze dluzsze, rodzice znowuz byli na budowie i kiedy sie zapytali tak naprawde jakie bedzie opozonienie to powiedzieli ze koniec maja lb poczatek czerwca bedzie oddanie, chociaz jak zadzwonilem do wrobisu to powiedzieli ze tylko 2 tygodnie, ale jakos juz im nie wierze, wiem tez z jednej czesci budynku scignieta zostala siatka i podobno bardzo ladnie to wyglada pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
gusi-a6 Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej 20.02.08, 20:01 Masz rację oni nawet nie mają podłączenia z kanalizacją miejską .Dotąd nie znalezli firmy ,która by to zrobiła.A gdzie odbiór przez MPWIK.Całość dokumentów trzeba złożyć w Nadzorze budowlanym a to kolejny miesiąc czekania chyba że zrobią częściowy odbiór budynku w co wątpię?Trzeba zrobić podkop pod Srzegomską i każdy to będzie widział jak będą się wpinać do kanalizacji.Więc może czerwiec jest prawdopodobny. Odpowiedz Link Zgłoś
otu85 [...] 23.02.08, 15:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Mamy zdjęcia elewacji od strony zachodniej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.08, 23:00 więc jeśli ktoś jest zainteresowany, to piszcie maile, a podeślemy. Zdjęcia są robione z komórki, ale wyszły całkiem ładnie. Przyznam się, że mocno obawiałem się o wygląd. Sporo znajomych krytykowało wizualizację, a jak kiedyś spod "płachty" zobaczyłem wstępny kolor balkonów, to się przeraziłem. Teraz ten kolor jeszcze jest na balkonach od kawalerek, ale chyba czymś jeszcze pokryją i wyjdzie jak od strony hali strzegomskiej. Jestem naprawdę bardzo miło zaskoczony wyglądem. Zazwyczaj jest tak, że wizualki są ładniejsze niż dzieło końcowe, tutaj na szczęście jest odwrotnie! Wygląda świetnie. Znajomy interesował się inwestycją i ponoć prawie wszystkie mieszkania z oknami od wykończonej strony są wykupione?! Skoro tak, to czemu jest tak "martwo" tutaj? Wiecie coś może o tej kanalizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Mamy zdjęcia elewacji od strony zachodniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 09:07 tu napisz www.wrocek.pl/forum/watek/130/?p=4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warka Re: Mamy zdjęcia elewacji od strony zachodniej IP: *.nsn-inter.net 04.03.08, 08:38 Hej, Czy ktos ma jakies sprawdzone informacje na temat terminow oddania nieruchomosci? Czy juz ustalone sa terminy ogladania lokali od wewnatrz, ja dzwonilem jakis czas temu i nie otrzymalem zadnej rzeczowej informacji niestety :(. Moje mieszkanie ma byc oddane wedlug umowy w kwietniu, ale jak patrzylem na nie z zewnatrz to jakos nie moge uwierzyc ze daja rade... niepokoi mnie to...bo przeciez zima byla lekka...co ja mowie to juz druga z rzedu ktora pozwala na wykonanie zamierzonych prac. Jesli dysponujecie nowymi aktualnymi wiesciami to podzielcie sie na forum. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor terminy ;winda ;zdjecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 07:56 -Ponoć do 2 pierwszych dolnych pieter zostały wysłane zaproszenia na odbiory- -4 pietro kolo kwietnia- pozyjemy zobaczymy- najważniejsze! Uwaga lokatorzy - windy maja byc nie czynne na czas wykańczania zeby ich nie uszkodzić-coś trzeba z tym zrobić- może jakiś windziarz króry pilnował by choc jednego dzwigu! łączmy sie aktywnie i kreatywnie bo mamy być wspólnotą:) jesli kogoś interesuje mam zdjecia z narożnego mieszkania pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megs Re: terminy ;winda ;zdjecia IP: *.amplico.pl 06.03.08, 15:49 Poproszę o zdjęcia na mejla megs@gazeta.pl Z góry dziękuję i pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: terminy ;winda ;zdjecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.08, 15:53 Ja też poproszę na fid@op.pl. Akurat skośne mnie intersuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: terminy ;winda ;zdjecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.08, 15:54 Nie dobrze. My mamy na 10 p. Z jednej strony rozumiem, bo faktycznie można nieco przyniszczyć windę, z drugiej straszna porażka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: terminy ;winda ;zdjecia IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 06.03.08, 17:34 witam :) poproszę o zdjęcia narożnego mieszkania na milo135@interia.pl pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: terminy ;winda ;zdjecia IP: *.as.kn.pl 10.03.08, 19:14 Ja poproszę zdjęcia na nokonska@o2.pl. A o który narożnik chodzi? Bo my mamy 2 pokoje, 48m. Kiedy Ci się udało wejść na budowę? Mybyliśmy w ostatni weekend i nas nie wpuścili, bo schody zabili dechami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor zdjecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 08:45 witam przepraszam za zwloke zdjecia naroznego ze stycznia mozna pobrac gomolnik.pl/strz.zip pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: son_ia Re: Mamy zdjęcia elewacji od strony zachodniej IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.03.08, 00:33 Potwierdzam 1informacje odnosnie wgladu mieszkania od wewnatrz.Mam mieszkanie na 2 pietrze z data pomiaru 12-03-08. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.bb.sky.com 10.03.08, 16:58 nie wiem o co chodzi ale otrzymalem pismo z wrobisu, ze 19 marca zapraszaja na pierwsze obejrzenie mieszkania, ale nie pasuje mi to bo budowa jeszcze ciagle trwa, wiec nie wyobrazam sobie jak to wszystko bedzie wygladac, jak oni maja to zrobic, przeciez najpierw musi byc odbior calego budynku, dopiero wtedy mozna zasiedlac, a oni cos tam mowia ze najpierw od3 do 9 pietra a pozniej od 9 do 14 pietra beda oddawac, co mam lazic po placu budowy i robic pierwsze przymiarki co do wnetrza mojego mieszkania, pierwszy lepszy inzynier powie ze to jest niemozliwe pozdro tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spn Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.lanet.net.pl 10.03.08, 22:10 ..nie ciekawi Cie w ogole jak na zywo wygladaja cztery katy, ktore kupiles na podstawie obejrzanego rzutu? Ja bylem w swoim miezkaniu juz kilka razy na roznych etapach budowy (termin oddania mieszkan w mojej inwestycji jest zblizony do Waszej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.bb.sky.com 11.03.08, 04:22 bardzo mnie ciekawi, ale jeszcze bardziej kiedy skoncza ta budowe, ale dziekuje za zainteresowanie moja skromna osoba pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warka Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.nsn-inter.net 11.03.08, 08:31 A te ogladanie 19.03.2008 to dotyczy ktorego pietra? drugiego czy moze co tydzien kolejnego czyli trzeciego? Pozdro dla sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Di Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.telsat.wroc.pl 13.03.08, 14:04 Wrobis Developer ma mocną pozyzję finansową na rynku. Jest to solinda i porządna firma. Z reguły raczej wycepuje w charakterze Genaralnego Wykonawcy. Więc nie obawiałabym się tego developera. Pytanie kto się zajmuje sprzedażą. Czy kto ktoś z Wrobisu czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FG Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.08, 09:08 Generalnym wykonawcą jest Wrobis S.A. Wobis Developer nigdy nie był i nie bedzie generalnym wykonawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Opóźnienie w realizacji IP: 193.0.242.* 14.03.08, 14:26 Witam wszystkich, dzwonilem dzisia do Wrobisu i pytałem się o opóźnienie. Na dzień dzisiejszy wynosi ono 38 dni roboczych czyli około 2 miesięcy. Jako przyczynę podają silne wiatry i... wysoką temperaturę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Opóźnienie w realizacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.03.08, 16:46 Czy ktoś może to potwierdzić? Niedawno byłem osobiście i odpowiedziano mi, że niższe piętra mają mieć 2 tyg. opóźnienia, a wyższe mają być oddane w terminie. Dla mnie to ważne, bo mam umówionego fachowca. Rozmawiałem jakieś 1,5 tyg. temu! Odpowiedz Link Zgłoś
mary.nara Re: Opóźnienie w realizacji 14.03.08, 18:36 widzialam dzis ze zawieszono wieche na waszej budowli o dziwnych kolorach - czyli chyba zakonczyli to co najwazniejsze wiecha swoja droga wyglada niezle:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 9 pietro Re: Opóźnienie w realizacji IP: *.chello.pl 15.03.08, 12:40 dol ma byc oddany z opoznieniem 10-13 pietra o czasie max 31 maja informacja z dnia 14.03.2008 prosto od pani prezes.wiec nie sciemniajcie i bzdur nie piszczie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Opóźnienie w realizacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.08, 10:36 Wczoraj osobiście pojechaliśmy na budowę. Po pierwsze, widać już, że jest wykonywane przyłączenie do kanalizacji. Po drugie, rozmawialiśmy z kierownikeim budowy, który stwierdził, że w najgorszym wypadku może wystąpić miesięczne opóźnienie, ale niekoniecznie wystąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Opóźnienie w realizacji IP: 193.0.242.* 18.03.08, 11:02 Ja mam w umowie odbiór do 31.03.2008, obejrzenie mieszkania proponują mi na koniec kwietnia, a odbiór do końca maja, więc dwumiesięczne opóźnienie jest jak najbardziej prawdopodone :((( Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Przebudowa ul. Strzegomskiej. 20.03.08, 09:03 Witam Sąsiadów!! Mam dobre wieści dla tych, których martwi układ komunikacyjny w otoczeniu naszego budynku. W tym roku ruszy (być może) przebudowa ul. Strzegomskiej. Jest już gotowy projekt wykonawczy, grunty zostały przekazane Inwestorowi. Nie ogłoszono jeszcze przetargu, który wyłoni generalnego wykonawcę. Najważniejszą dla nas informacją jest konstrukcja samego skrzyżowania Strzegomska/Gubińska. Oto kilka ważnych informacji: na wprost naszego budynku, równolegle do części zajętej przez kawalerki ul. Strzegomska ma mieć szer. 35 metrów i dwa pasy ruchu w jednym kierunku, z wydzielonym w środku jezdni pasem rozdziału przeznaczonym dla autobusów o szer. 10m, który będzie jednocześnie rezerwą dla przyszłego torowiska; ważną informacją jest fakt, iż w pobliżu budynku nie będzie peronów przystankowych, zostały one zlokalizowane po drugiej stronie skrzyżowania, w obrębie środkowego pasa rozdziału (tam szerokość ul. Strzegomskiej to niemal 50 metrów); po stronie pn.-zach. ulicy czyli po drugiej stronie naszego budynku przewidziano ścieżkę rowerową; ciekawym rozwiązaniem będzie kładka nadziemna zlokalizowana w okolicy Hali Strzegomskiej - powstanie ona jednak w drugim etapie przebudowy; nawierzchnia przeznaczona do ruchu autobusowego wykonana zostanie w technologii tzw. "cichych asfaltów". To tyle ogólnych informacji, reasumując, zwiększy sie z pewnością przepustowość skrzyżowania i całej ulicy (przebudowa obejmuje odcinek od ronda za rzeka Ślęzą do estakady; przebudowany zostanie jednocześnie most na rzece Ślęzie (z 1938 r.) oraz przejazd kolejowy. Pozdrawiam Sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Przebudowa ul. Strzegomskiej. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.08, 17:24 Właśnie też czekamy na rozbudowę Strzegomskiej i rozpoczęcie budowy Galerii Strzegomskiej. A kiedy będzie start z Trasą Strzegomską? Masz jakiś link do szerszego opisu? Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Przebudowa ul. Strzegomskiej. 20.03.08, 18:02 Hala Strzegomska miała być gotowa już dawno, lecz inwestor, właściciel Hal Strzegomskich (nazwiska nie wymienię) miał podobno zbyt ograniczone zasoby finansowe. Co do szczegółów przebudowy ul. Strzegomskiej: dokumentację projektową posiadam w wersji papierowej i korzystam z niej w celach służbowych, tak więc raczej nie udostępnię jej na forum. Na stronie int. Osiedla Muchobór Mały można zapoznać się z projektem oznakowania ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Przebudowa ul. Strzegomskiej. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.08, 09:27 Czy wiesz może jak blisko naszego budynku od strony północnej (kawalerkowej) będzie przebiegać skrajny pas jezdni? Chodzi mi o to czy pozostanie jak obecnie, a jezdnia przesunie się w stronę byłego komisu samochodowego (może nawet obecnego, nie pamiętam), czy będzie zabrana część powierzchni w naszą stronę, pozostawiając tylko jakiś wąski chodnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zwijają dźwig IP: 193.0.242.* 21.03.08, 09:33 Dobre wieści - budowa ma się ku końcowi, dzisiaj zauważyłem, że zaczynają zwijać dźwig, więc pozostają tylko prace wewnątrz budynku i pomalowanie ścian (dwie już są odsłonięte):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Zwijają dźwig IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.08, 10:43 Dwie są odsłonięte? Która jeszcze oprócz tej z widokiem na Halę Strzegomską? Ta od strony kawalerek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zwijają dźwig IP: 193.0.242.* 21.03.08, 11:35 Odslonięta jest strona zachodnia (od Hali Strzegomskiej) i strona południowa (tam gdzie sa mieszkania 3 pokojowe - krótka ściana) Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Przebudowa ul. Strzegomskiej. 21.03.08, 14:37 Od krawędzi budynku do chodnika jest ok. 10 m. Sam chodnik ma 2,5 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Przebudowa ul. Strzegomskiej. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.08, 22:37 Ale to jest chyba stan na dziś, a wiesz może jak będzie jak rozbudują Strzegomską? Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Przebudowa ul. Strzegomskiej. 22.03.08, 13:11 Wskazane przeze mnie odległości wyliczyłem z projektu. Dwa nowe pasy ruchu zlokalizowane będą w miejscu byłego komisu samochodowego. Jak chcesz to wyślę Ci mailem skan fragmentu projektu w pobliżu naszego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk 6 piętro - "wizja lokalna" 9 marca! 22.03.08, 13:14 Otrzymałem właśnie informację, iż 9 kwietnia odbędzie się "wizja lokalna" w moim mieszkaniu na 6 piętrze...podzielę się fotkami:)Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk 6 piętro - "wizja lokalna" 9 kwietnia! 22.03.08, 13:15 9 kwietnia 2008 oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: Opóźnienie w realizacji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.08, 09:12 minionego lata były wysokie temperatury które uniemożliwiały roboty betonowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: 62.233.177.* 26.03.08, 16:06 wlasnie dzisiaj bylem na pierwszym ogladaniu mojego mieszkania, uwazam ze wykonali dobra robote, nie ma krzywych scian i tak dalej, ale pare niedorobek znalazlem, jesli chodzi o kawalerki bo nie wiem jak jest rozklad innych metrazy, to jesli moge dac wskazowke dla ludzi ktorzy kupili kawalerki, sprawdzcie sciane przy aneksie kuchennym, ta zaraz od toalety, moze byc krzywa, wystarczy przyjrzec sie i od dolu jest wezsza niz na gorze, oczywiscie mogloby to byc u mnie tylko no ale jak mowie to tylko wskazowka, ale w sumie naprawde nie ma do czego sie przyczepic, wlasciwie mozna juz malowac sciany, tak mysle, a kierownik i ta kobieta z nadzoru powiedziala ze termin oddania jest na przelom maja i czerwca, pewne to jest, niestety nie mam zadnych zdjec pozdro tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 16:27 a w "ile osób" mozna pójśc na to piersze oglądanie mieszkania? wiesz może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: 193.0.242.* 26.03.08, 16:28 A na którym piętrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.187.240.11.ip.airbites.pl 26.03.08, 20:15 na 3 piętrze od strony głównej ulicy, byłem z moimi rodzicami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.08, 21:37 Czy ktoś wie coś bliżej o oddaniu budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.nsn-inter.net 01.04.08, 09:41 Mam wizje lokalna 15 kwietnia, 7 pietro!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Odsłaniają blok IP: 193.0.242.* 01.04.08, 13:58 Od wczoraj odsłaniają ścianę północną (od Strzegomskiej), a dźwigu już nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Odsłaniają blok cd IP: 193.0.242.* 03.04.08, 11:11 Dzisiaj zaczęli odsłaniać kolejną ścianę, ale i tak mają opóźnienie około 40 dni (informacja od developera) Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Odsłaniają blok cd 03.04.08, 13:20 Potwierdzam, rzeczywiście jest aż 40-dniowe (dni robocze) opóźnienie, czyli aż dwa miesiące. Nie do wiary skąd aż tyle dni uzbierali??Trzeba to sprawdzić na podstawie dziennika budowy, a nie wierzyć na słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.08, 16:26 Witam! Mam pytanie do sąsidów z mieszkań 08, którzy widzieli juz swoje łazienki. Czy rura od podejścia kanalizacyjnego (po prostu od muszli klozetowej ;)) jest u Was w miejscu zgodnym z projektem? U nas nie zachowano proporcji. Niestety kolanko jest zamontowane w taki sposób, że muszla będzie relatywnie blisko ściany z wanną. Od krawędzi rury do ściany z wanną jest tylko 96 cm, a zatem jak podłączymy muszlę, to będzie to około 80 z hakiem, pomimo, że z drugiej strony jest dużo miejsca, by to przesunąć i żeby odległość rury od wanny była zgodna z projektem, albo po prostu "normalna"! My na takie wykonanie się nie możemy zgodzić, bo nie mam zamiaru siedzieć na muszli i miec wrażenie, że siedzę na wannie i odwrotnie - kąpiąc się mieć wrażenie, że muszla jest częścią wanny ;) Jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 07.04.08, 08:29 Nasze mieszkanie mieści się w pionie 07, ale również wykonanie instalacji jest dla nas niezadowalające (zarówno w łazience jak i kuchni). Przeraża wręcz "gierkowskie" wykonanie instalacji wod.-kan. - wszystkie rury biegną na wierzchu ścian, co w dzisiejszych czasach jest nie do przyjęcia. Nasza toaleta po podłączeniu znajdzie się niemal na środku malutkiej łazienki, a po ukryciu całej instalacji w łazience stracimy nie tylko dodatkowe pieniądze, ale też cenną powierzchnię. W dodatku dowiedzieliśmy się iż w niektóre ściany nie można będzie "wkuć" rur. Ze zdziwieniem również obserwowaliśmy nasze niby antywłamaniowe drzwi grubości 2-3cm, jak również miniaturowe okienka...ogólnie nasze mieszkanie wywarło na nas negatywne wrażanie (mimo zadowalająco wykonanych tynków), a pierwszym i ostatnim skojarzeniem jakie nam pozostało w głowach to...hotel pracowniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 09:29 ciekawa sprawa z tymi rurami na "wierzchu". czy reszta osób, która już oglądała swoje mieszkania też tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.08, 11:11 Miałem tego nie pisać, ale Twoja treść mnie jednak dodatkowo zirytowała. Na zgłoszenie nieprawidłowości zainstalowania rury od podejścia kanalizacyjnego (także na środku pomniejszonej przez nas świadomie łazienki!) usłyszałem od Pani inżynier, że to niemożliwe, by tak było wykonane i ktoś niekompetentny to mierzył! Pomijam, że to było delikatnie obraźliwe. Dodatkowo w innym miejscu niż wg projektu wykonawczego jest podejście z wodą do spłuczki. Potem w toku prowadzonej niemiło rozmowy usłyszałem dwie zdumiewające rzeczy. Pierwsza, że wanna ma mieć 75 cm (mimo, że z niej zrezygnowałem!) i że nie mogę sobie wstawić innej, bo tak, i stwierdzono, że 75 i wszystko jest ok, bo tak przewidują normy! Na pytanie jakie normy nie było odpowiedzi, tylko dopowiedziane, że musi być odpowiednia odległość wanny od umywalki. Pomijam, że umywalkę mamy po drugiej stronie, bo projekt był indywidualny w tym elemencie. Tutaj prosi się zadać pytanie, czy te same normy nie przewidują, że będę miał muszlę ustępową prawie na wąskiej 75 cm wannie (choć nigdy na taką się nie zgodzę)! I wspomniana druga, usłyszałem, do dziś się zachodzę ze śmiechu, że nie może być źle wykonana instalacja, bo statystycznie! to jest niemożliwe, gdyż dopiero jeden sąsiad zgłaszał jakieś zastrzeżenia i nawet nie miał racji. Po Twoim poście, zgaduję, to byłeś Ty, i teraz dodatkowo wiesz ode mnie, że racji nie masz ;). Nie spodziewałem się, że takie sprawy podlegają jakiejś statystyce, która wylicza czy możliwe jest błędne wykonanie czy nie. Czekam teraz, niech się jescze jeden sąsiad odezwie, który zgłosił zstrzeżenia, a będę wiedział wówczas, że to "kit". Podsumowując, płaciliśmy sporą kwotę za mieszkanie i na pewno nie zgodzimy się, aby ktoś mi je urządzał i definiował mi wannę, skoro z proponowanej zrezygnowaliśmy. Tym bardziej, że projekt przewiduje miskę ustępową w innym miejscu. Mam świadomość, że prawdopodobnie to nie Wrobis tę instalachję wykonywał, a jakiś podwykonawca, ale Wrobis to jednak odbiera. Co do reszty, to faktycznie okna są dość wysoko osadzone i relatywnie wąskie, ale takie wymiary są na projekcie i trudno to zakwestionować. Widziałem na Kaszubskiej w Gancie tak nisko osadzone okna na wysokich piętrach, że jakby małe dziecko podeszło do otwartego okna, to... Także są plusy i minusy. Co do rur, to nie da się ich schować w ścianę, bo grubość działówki od łazieknki ma 8 cm, ale liczyłem się z tym w łazience i aneksie. Na szczęście można sobie z tym jeszcze poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.08, 11:59 Napisałem powyżej, że na środku pomniejszonej łazienki. Czyli gdyby nie była pomniejszona, to bardzo w kierunku na prawo do ściany z przewidzianą wanną, gdyby był projekt bez zmian. Inaczej mówiąc prawie na wannie (tej niby 75cm). Przyznam rację z tynkami, wygląda raczej na dobrą robotę.Sam budynek z zewnątrz też ładnie się prezentuje - widziałem w weekend odkryte nowe części elewacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.08, 08:10 za zmiane w projekcie placimy 1220 -zmienialismy troche instalacje elektryczna i kanalizacje i wode zmiany przynajmniej w rozprowadzeniu wody nie zostały wykonane! w elektryce bez podłączen niemożliwe do sprawdzenia rury na wierzchu to poprostu skrajne niedbalstwo projektowo wykonawcze - ale co tam niedopytalismy o bruzdy to mamy co wykonali puszki elektrycz. 2 cm w tynku! połączenie podłogi ze ściną - niedbale i brakuje trochę tynków mieszkanie 08 - narożne- rura kanalizacyjna WC uniemożliwiająca wynonanie aranżacji! sciana działowa miedzy sypialnią i pokojem pękniecie obustronne niepodpisałem wstępnego odbioru na osłode tynki i posadzka pionowo i poziomo wręcz ok ponoc 30 06 ostateczne odbiory jesli u innych lokatorów są podobne usterki i zastrzezenia to ciezko mi w to uwiezyc z windami na wszelki wypadek nikt nic nie wiee ponoc zarzad az ma sie wypowiedziec czy bedziemy mieli windy na otwarcie. jesli my odbieramy swoje lokale tzn ze wrobis deweloper odbiera reszte od wrobis bud. az boje sie pomyslec szczym bedziemy sie borykac pozdrawiam sasiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.08, 08:35 Dzięki Igor za odpowiedź. Upewniła mnie ona, że w całym pionie jest spieprzone podejście kanalizacyjne. Teraz rozumiem dlaczego tak bardzo wielkie oburzenie wywołało moje zgłoszenie nieprawidłowości i to dlaczego wciskano mi, że wanna ma mieć 75 cm, i że nasze zgłoszenie jest bezpodstawne, i że jest dopiero drugim zgłoszeniem. Ciekawe, bo jakoś już dwóch sąsiadów coś zgłosiło, a miałbyć jeden ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.eranet.pl 16.04.08, 21:43 złożylem reklamacje u Pani prezes osobiście i -maja usunąc niezgodności z arańżącją -ale to i tak porażka te rury na wierzchu - szukam rozwiązania prawnego by coś z tym zrobić -a następne mieszkanie kupię wybudowane . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.08, 23:01 My się z rurami odpływowymi na wierzchu jakby pogodziliśmy. Nawet na etapie projektu spodziewałem się tego, ale moja narzeczona nie ;) Mnie niepokoi rura od podejścia kanalizacyjnego. Zgłosiłem nieprawidłowość jescze przed jej zamurowaniem - przed zamurowaniem szachtu, po to, by łatwiej i taniej można było to poprawić. Niestety pani inżynier niezbyt poważnie do sprawy podeszła. I ważniejsze było skąd o tym wiem, niż sam problem. Podejrzewam, że stan na dziś jest taki, że szacht z rurą zamurowano i mam się zgodzić na stan obecny. To że zażyczyłem sobie odpływ do wanny nie znaczy, że na końcu sobie nie zrobię np. brodzika (90 cm już się nie zmieści!), albo że wannę muszę mieć szerokości 75 cm (PRL już minął!). Niestety rura musi być przesunięta zgodnie z projektem, czyli o około 30 cm w bok od stanu dzisiejszego, bo w przeciwnym wypadku podejmiemy podobne kroki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: pytanie do sąsiadów z pionu 08 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.08, 09:04 Przeglądałem sobie na gratka.pl mieszkania z rynku wtórnego w standardzie wciąż developerskim i muszę przyznać, że standardem jest to, że rury odpływowe są na wierzchu. Nie tłumaczy to jednak zgłaszanych, innych usterek. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 6 piętro Wizja przedodbiorowa IP: *.nat.tvk.wroc.pl 11.04.08, 10:52 Niedawno oglądaliśmy nasze wymarzone, nowe i pierwsze mieszkanko i do dziś mam wielki żal. Za tak wielkie pieniądze kupiliśmy kota w worku, albo mówiąc dosadnie BUBEL. Wykończenie wodno-kanalizacyjne to porażka, rury na wierzchu,co w tak małej łazience (niespełna 4 m2) dodatkowo ją pomniejszają,nie wiem który architekt podpisał się pod takim projektem. Wspomnienia wymaga też instalacja od deszczówki wykonana na naszych balkonach, to woła o pomstę. Jesteśmy zrozpaczeni tym co zakupiliśmy. "Podwyższony standard developerski Apartamentów na Strzegomskiej"....to hasło rodem z komuny, czy Wrobis tak chce sie popisać swoim pierwszym budynkiem mieszkalnym???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Wizja przedodbiorowa IP: *.eranet.pl 16.04.08, 21:36 poprostu skanad te rury i ropacz zaczynam myslec o sprzedarzy lub prawniku Odpowiedz Link Zgłoś
gusi-a6 Re: Wizja przedodbiorowa 17.04.08, 20:57 witam! Lepiej pomyśmy o prawniku ,gdyby 220 rodzin złożylo się na prawnika to byłaby niewielka kwota.Napewno mniejsza niż weżmie fachowiec za przeróbkę albo zabudowę.Tak się robiło 20 lat temu,przecież budynek ma status apertamentowca.Trzeba mieć odwagę żeby znależć najtańszego partacza jako podwykonawcę i jeszcze zarobić na nas krocie bo nie oddając budynku w terminie wzieli od nas pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Wizja przedodbiorowa 18.04.08, 08:08 Pomysł jest jak najbardziej godny realizacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 6 piętro Re: Wizja przedodbiorowa IP: *.nat.tvk.wroc.pl 18.04.08, 09:58 Najważniejsze,żeby te nasze internetowe żale nie skończyły tylko na forum. Teraz mamy pole do popisu. Musimy zacząć walczyć o swoje prawa. Najlepiej byłoby,abyśmy zorganizowali spotkanie i tam podjęli działanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P Re: Wizja przedodbiorowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.08, 10:41 Drodzy Sąsiedzi. Podoba mi się Wasz zapał i jak najbardziej się przyłączam do inicjatywy. Ale powinniśmy podejść do sprawy obiektywnie. Co do skorzystania z prawnika, to nie wiem niestety w jakim zakresie na ten moment moglibyśmy to zrobić. Trudno, niestety, kwestionować rury idące na zewnątrz. Inną sprawą jest fakt, że ja osobiście boję się czy każdemu z nas zostaną wykonane zgodnie z projektem aranżacji zmiany. Po swoim przykładzie wiem, że pojawił się taki problem, co więcej problem ten został conajmniej zignorowany i nastąpiła próba stosowania zasady "iść w zaparte", że wszystko jest ok i nie masz nic szaraczku kupujący do gadania. Nie interweniowałem jednak w tej sprawie osobiście u Prezes, tylko złożyłem pismo, więc też na razie nie mogę wyrokować po zachowaniu jednej osoby, że jednak prawnik będzie potrzebny. Igor pisał tutaj o aspektach prawnych. Nasz developer, wbrew różnym tutaj opiniom, ma decyzję z UOKiK w sprawie zmiany warunków umowy. Dzwoniłem w tej sprawie osobiście dzisiaj. Wrobis ma nas wzywać do aneksowania umów w punktach niezgodnych z prawem - tzw. klauzule niedozwolone. Nie wiem jeszcze jakie to są możliwości dla nas, aby móc coś w zamian wynegocjować (np. poprawne wykonanie aranżacji), ale usłyszałem z Urzędu, że za brak zmian w umowie grożą kary, a ostatecznie Urząd ma też skontrolować czy umowy zostały zmienione. Tyle z mojej strony. Dodam, że przykre jest, że musimy w taki ograniczony sposób podchodzić do Wrobisu, ale ja po potraktowaniu mnie przez panią inżynier i stwierdzeniach, że jestem niekompetentny i nie umiem użyć miarki, nie mam zbytnich sentymentów. A szkoda, bo naprawdę do tego "incydentu" bardzo pozytywnie oceniam/oceniamy współpracę z Wrobisem. Jeśli powstałaby inicjatywa spotkania, to my jak najbardziej się na to piszemy. POZDRAWIAM Sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 6 piętro Sposób wykończenia wodno-kanalizacyjnego IP: *.nat.tvk.wroc.pl 21.04.08, 09:54 Zainteresowaliśmy się standardem wykończenia przyłączy wodno-kanalizacyjnych wykonanych przez innych deweloperów. To z czym my będziemy się borykali podczas wykończenia jest nie do przyjęcia. Wykończenie jakie nam zafundował Wrobis to okropne niedbalstwo, mamy tylko nadzieję,ze powierzchnia łazienek zostanie sprawiedliwie pomierzona, bo nie zamierzamy płacić za m2, na których leżą rury. W jednym miejscu na projekcie te rury biegną w ścianie, wiec to zgłosiliśmy i dostaliśmy odpowiedź, że architekt się pomylił. Dla zainteresowanych mamy zdjęcia z mieszkań Dach-Budu na Litewskiej. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90badbbc31fabfd3.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a191452ba0aa11c.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0b79494ceab9e4d1.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ba9e366faf6a6e6.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6ecd9a5f2a02bc9.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08fc39e6914d11ec.html Są to zdjęcia z mieszkań nas ul. litewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Sposób wykończenia wodno-kanalizacyjnego 21.04.08, 10:22 Dla "pocieszenia" dodam że mieszkania Dach - Budu na ul. Litewskiej można dziś kupić za 4900 zł brutto za metr, i wcale nie zowią sie dumnie apartamentami! W dodatku przed jakakolwiek ingerencją własną posiada sie już akt notarialny. Zapraszam zatem pracowników Wrobisu do zapoznania sie z poniższą galerią i oferta innych deweloperów oraz ich podejściem do klienta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadiusz Kuchnia na wymiar - wykonuje - z gwarancją ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 12:32 Szanowni Państwo , postanowiłem dospisać się do tego wątku, ponieważ odbieracie Państow już mieszkania. Zapraszam do skorzystania z mojej oferty - wykonuje kuchnie na indywidualne zamówienie , szafy, zabudowy wnęk, meble łazienkowe.Na wykonane usługi przedstawiam 2 letnią gwarancję. Dysponuje zdjęciami przykładowych moich realizacji. Oferuje ceny konkurencyjne z cenami rynkowymi. Zapraszam do kontaktu , tel. 500 505 343 Arkadiusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: 82.109.240.* 19.04.08, 02:18 Witam Chcialbym sie zapytac czy moze ktos wie tak naprawde kiedy bedzie oddanie tego budynku, mi powiedziano przelom maja i czerwca jak bylem na pierwszym ogladaniu mieszkania, teraz widze ze piszecie 30 czerwca, no juz sie gubie w tym wszystkim, jest to wazne bo 30 czerwca mija ostatni dzien okresu "ochronnego" dla wrobisu po ktorym beda lecialy karne odsetki za zwloke, w mojej umowie mam 31 marca termin oddania, przynajmniej ja mam tak, wielkie dzieki za odpowiedzi pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej IP: *.connecta.pl 01.05.08, 15:43 witam wszystkich, wygląda na to, ze odbiór jest opóźniony na 100%. Ja swoje M2 widziałam na poczatku kwietnia (5 pietro). Wszystko było ok, oczywiście okna wyżej niż normalnie,sciany proste ale najgorsze to te rury w łazience przebiegające przez cała długość i pomniejszające pomieszczenie-myślałam ze w standardzie chowa się rury w ściany?! Oczywiście w protokole drobne uwagi zostały zapisane. Kierownik budowy mówił w trakcie przegladu o ok 40 dniowym opóźnieniu z powodu wiatrów i wysokoich temperatur, a Pani w biurze WROBIS odbiór z końca marca zapowiadała na koniec czerwca. Tydzien temu otrzymałam pismo z faktura za zmiany w aranzacji-ceny kosmiczne, za kilka drobnych zmian w oświetleniu i zmiane podłącza brodzika ponad 1200zł. Poprosiłam o szczegółowy kosztorys i rozliczenie w kompensacie z tytułu rezygnacji z "podwyższonego standardu". Dwa dni temu otrzymałam kolejne pismo z WROBISU z dwoma aneskami do podpisu. Pierwszy niby na korzyść kupującego bo wymuszony przez Urząd Ochrony Konsumenta gdyby nie to, ze przemycono w nim wyrzucenie z par 4 pkt 4.5 o karach umownych za każdy miesiac zwłoki po przekroczeniu 3 miesięcznego okresu ochronnego. Drugi aneks dotyczy zgodny na przesuniecia terminu oddania na 30.06'08 z tytułu złych warunków (43 dni potwierdzone przez kierownika budowy)co jest nie do przyjęcia bo właściwie dobrowolnie wyrazamy zgode na kolejne 3 miesiace ochronne dla WROBIS. Skoro zapowiadaja oddanie na 30.06'07 to po co podpisywac aneks z ta data - to jest ostatni termin, zagwarantowany w umowie jaki mają bez ewentualnych kar. Konsultowałam aneksy z Prawnikiem i odradza ich podpisanie-jak jest zapłacone za mieszkanie to właściwie te zmiany nic wielkiego nie wnoszą bo dotycza głównie zwłoki w płaceniu. Czytałam w jednym z poprzednich wpisów,ze nie podpisanie wiąze sie z karami-ale niby dla kogo bo chyba nie dla kupujacego tylko dla WROBISU. Umowa to porozumienie dwóch stron, wystarczy, ze w podstawowej umowie nic nie pozwalali zmieniac. Reasumując aneks o zmianach wymuszonych przez Urząd zasadny do podpisania ale nie z rezygnacja z pkt 4.5. Aneks ze zmiana terminu- nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Podpisywać aneksy czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 12:44 Witam, ja również dostałem aneksy do podpisania i prawdę powiedziawszy nie wiem czy muszę je podpisać czy nie i czym skutkuje niepodpisanie aneksu? Dobrze by było gdybyśmy wspólnie ustalili czy podpisujemy aneksy czy nie. Pomysł z prawnikiem mi się podoba, jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Podpisywać aneksy czy nie? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.08, 19:33 Ja też mam taki aneks i problem Chętnie przyłączę sie do "obywatelskiej" inicjatywy nie podpisywania Mam mieszkanie na 3 piętrze i jeszcze go nie widziałam Proszę o informacje jeżeli wyniknie coś nowego pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: Podpisywać aneksy czy nie? 03.05.08, 21:30 My nie podpiszemy aneksu, który wydłuży termin odbioru, chyba że Wrobis zaproponuje jakąś ugodę np. w postaci poprawy wykończenia "hydrauliki" - w co raczej nie wierzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Podpisywać aneksy czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 21:51 nie rozumiem dlaczego pieklicie się o wystające rury kanalizacyjne w łazience, skoro ścianka ma grubości około 10 cm to nie można w nij schować poziomych rur kanalizacyjnych. Wodne owszem bo to są pionowe w sciance, a poziome w podłodze. Kanalizacyjne zabudowuje się murkiem, który można wkomponować w łazience jako półki i po sprawie. Wszędzie tam, gdzie ściany działowe są cienki rury kanalizacyjne od urządzań sanitarnych prowadzi się po ściankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&P aneksy do umowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.08, 21:04 Dziś otrzymaliśmy aneks - ręce opadają! Na wstępie dodam, że mamy umowę w formie aktu notarialnego i mamy tak "przypadkiem" wśród punktów do zmiany wykreślenie kar za zwłokę w oddaniu mieszkania (par.4 pkt 5)! Teraz pytanie czy Sąsiedzi, którzy mają umowę bez aktu też mają wykreślony ten punkt, czy tylko ci, którzy mają w formie aktu? Jelśli tylko ci drudzy, to dla mnie już jest jasne dlaczego. Czy możecie odpisać jak jest u Was? Jutro będę się kontaktował z UOKiK. Na stronie UOKiK jest raport o niedozwolonych działaniach developerów i tam jest mowa (moja interpretacja), że nie można unikać kar za nienależyte wykonanie umowy. A zatem rozumiem to tak, że Urząd nie nakazał zmiany tego punktu, a Wrobis go jednak zmienia. Na dziś już nie wierzę w jakiekolwiek słowa developera, więc przy okazji mam pytanie do sąsiadów z pionu 08, czy u Was także zrobili kratkę na zawory od wody w bocznej ścianie aneksu i na takiej wysokości jak na zdjęciu: www.fotoszok.pl/displayimage.php?pos=-44108 Odpiszcie proszę, bo jest to dla mnie bardzo ważne przy odbiorze końcowym, bo powiedziano mi, że tak mają wszyscy w pionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: aneksy do umowy IP: *.gprs.plus.pl 07.05.08, 08:48 Ja nie mam umowy w postaci aktu notarialnego i również otrzymałem 2 aneksy do podpisania, których nie mam zamiaru podpisać, bo: pierwszm aneksem pozbawiam się prawa do odszkodowania za zwłokę, a drugim zgadzam się na oddanie mieszkania 3 miesiące po terminie + dodatkowe 3 miesiące ochronne, czyli pół roku po terminie. Byłem oglądać mieszkanie i powiem Wam ku przestrodze, jeżeli macie jakiegoś znajomego budowlańca, to koniecznie weźcie go ze sobą na odbiór!!! U mnie podłogi są źle wylane: w całym przedpokoju pęknięcia, w pokojach wybrzuszenia i dziury w podłodze, także można zapomnieć o kładzeniu paneli. Strasznie to dziwne, że podłoga jest nierówna, bo przy technologii stropów ceramicznych powinna być idealna. Dodatkowo krzywe ścciany (na dł 2 metrów nawet centymetr odchylenia!!!), ku mojemu zaskoczeniu nawet ściana wylewana (stropowa) ma wybrzuszenia. No i kolejna rzecz: tragiczne zacieki przechodzące przez tynki i popękane ściany. Nie wiem jak u Was to wygląda, ale mi powiedziano, że wszystko jest zgodne z normami, a poza tym jestem pierwszą osobą która zgłasza takie usterki - rozumiem, że Wrobis wszystkim zawsze mówi, że to pierwszy taki przypadek :) No i ostatnia rzecz: na balkonie zalęgły się gołębie więc wszystko jest tragicznie zasrane (ściany, podłoga, prapet) ptasie gówna uformowały się w stożek wielkości małego mrowiska - po prostu masakra! Mam nadzieję że developer przed oddaniem mieszkania to posprząta, bo ja nie mam zamiaru malować balkonu na własny koszt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 6 piętro Re: aneksy do umowy IP: *.nat.tvk.wroc.pl 07.05.08, 09:59 Moi drodzy sąsiedzi, według mnie nie pozostaje nam nic innego, jak tylko spotkać się i wspólnie uradzić co mamy robić.Najlepiej byłoby, abyśmy na to nasze spotkanie zaprosili prawnika. Jednego klienta Wrobis może wydymać, ale jak wystąpimy wszyscy razem,większością, to nam wszystkim przecież nie wypowiedzą umów. Te aneksy udowadniają, że nasz miły deweloper ma nas głęboko w d.... Czekam na propozycję spotkania. Wysuwam termin 17 maj, spotkanie we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemosiem Re: aneksy do umowy 07.05.08, 21:15 ogladalismy nasze mieszkanie na 7 pietrze i wg nas zle to ono nie wyglada. Nie ma jednak watpliwosci ze Wrobis nie zdazy na czas i dlatego chca pozbyc sie niewygodnych dla siebie punktow z umowy. Chetnie spotakalbym sie w wiekszym gronie, szczegolnie z prawnikiem - zatem z uwaga bede obserwowal ten watek. Ps. Mam tez nadzieje, ze w tym tygodniu wreszcie uda mi sie uruchomic forum o naszym bloku - tylko nie wiem czy to aby dobry pomysl:) aparatmentystrzegomska.pl i strzegomska.pl (jak na razie wyswietalaja sie tam reklamy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nowe Forum IP: 62.29.142.* 08.07.08, 11:20 Wszyscy się przenieśli na nowe forum www.wrocek.pl/forum/watek/130/?p=37 tutaj znajdziecie najnowsze informacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: aneksy do umowy IP: *.bb.sky.com 08.05.08, 13:43 witam mam tak samo, na tej samej wysokosci, tyle ze nie po srodku ale po lewej stronie pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: aneksy do umowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 12:43 -dopiero bede podpisywał aneksy -pierwszy z malutką korektą uściślającą że zmiana ceny może wynikać jedynie z vatu -drugi tak podpisze że jeśli oddadzą do 30.06.to nic nie bedę rościł a jesli nie to za cały okres od marca -w umowie mam mieszkanie z niezbędna infrastrukturą a w takim bloku winda jest niezbędną infrastrukturą wiec bez windy działającej nie odbiorę mieszkania-jeśli wszyscy tak postawimy sprawę to nie my bedziemy szukali kompromisu tylko nasz deweloper rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor winda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 08:58 kafelki duperelki i wszystko na plecach -sąsiedzi nasz developer nie chce nawet szukac jakiegoś rozwiązania by pozwolić nam korzystać z niezbednej infrastruktury- windy - tak by jej nie zniszczyć np. 0,50dziennie zł x200 klkanaście mieszkań daje 100zł to dosyć solidne wynagrodzenie dla dźwigowego utrzymanie wind w dobrym stanie jest również w naszym interesie - po gwarancji to my bedziemy płacili za wszystko chyba żę wszyscy chcą się poznać na schodach- :) to + duży plus -przecież mamy stworzyć wspólnotę Pozdrawiam Sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
gusi-a6 Re: winda 11.06.08, 10:13 Witam! Propoponuję zrobić spotkanie wszystkich właścicieli miezkań i ustalić jakąś strategię działania.Nie może tak być ,że my jesteśmy ofiarami Wrobisu i ich bezczelnych prakyk pod którymi podpisuje się Pani prezes.Zapłaciliśmy z góry za mieszkania,ktorych do tej pory nie mamy bo wykonawca szukał najtańszych podwykonawców a nasze pieniądze były darmowym kredytem.Według przepisów winda musi być od 5 piętra.Wiele ludzi płaci raty kredytu + wynajem mieszkania a teraz jeszcze będziemy ponosić koszty wnoszenia matariału ,którymi obciążą nas wykonawcy.Kto jest w stanie wszystko wnieść na 11 piętro? Ile można za jednym razem wziąść materiału? Nie zgadzajmy sie na to ,niech Wrobis zatrudni windziaży.Skończy się odbiór to zacznie się szukanie zarządcy .Jeżeli nie zadbamy o swoje sprawy sami to tak będzie cały czas.Jedno piętro lokali mają zakupione pracownicy Wrobisu to też będą chcieli przeforsować korzystne decyzje dla siebie.Może ustalimy jakiś termin spotkania i omówimy wrzystkie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.nara Re: winda 11.06.08, 12:06 nie-sąsiadka tutaj:) od razu doradzę - ostatnio wnosiłam rózne materiały na 2 pietro - powiem wam - to koszmar, a kafelki to ważą chyba z tonę!!! walczcie o tę windę, bo na 11 piętro to będziecie z miesiąc wnosić materiały, bez żartów! czasem przechodzę koło Waszego bloku - cały czas trwają prace wykończeniowe na zewnątrz budynku, np. wczoraj ścięto jedno z dwóch dużych drzew (jedyne na całym osiedlu), nie wiem dlaczego:( poza tym układają chodnik z trzech stron, zasypali "wieczną kałużę" i połozyli rawbruk w okolicach ścietego drzewa - strona od postoju taxi; sam postój taxi zmniejszono o połowę, to co powstało z tej zmniejszonej części jest opsypane ziemią (będzie trawniczek?); właśnie przywieziono żwir i piasek, to chyba do wyspania alejek; pojawiły się rusztowania na zewnątrz części garażowej - będą chyba malować? pozdrawiam, Mary Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: winda 16.06.08, 08:51 a cóż to za zjawisko - "wieczna kałuża" - chyba jakieś lokalne, muchoborskie? Odpowiedz Link Zgłoś
mary.nara Re: winda 16.06.08, 10:31 tak, lokalne, ale znane i w innych miejscach kraju:))) "wieczna kałuza" - to kałuza ktora przetrwała upadek systemu, 4 pory roku, zmiane ekip rzadzących, prywatyzacje, loklane remonty i globalne ocieplenie, innymi słowy jest to kałuza którą pamietają najstarsi górale, a koło waszego bloku były dwie - jedna naprzeciw postoju taxi, jak tylko popadał deszcz nie dało sie isc chodnikiem, bo stała na nim woda w co najmniej 2x3 m kałuzy - i ta wlasnie jest od tygodnia w rawbruku pieknym druga jest na przystanku autobusowym naprzeciwko waszego bloku, tym z ktorego 107 i 119 jadą na Muchobor Wielki, na srodku przystanku wyrasta kaluza, wiec z jednej strony wysiadajacy z autobusu po kolanko w błoto wpadaja, a z 2 strony idacy chodnikiem probuja sie tłoczyc na krawezniku, zeby akwen wyminac, ta WK rowniez istnieje od czasow niepamietnych, przynajmniej od zbudowania osiedla w latach 80tych Odpowiedz Link Zgłoś
meszka_mk Re: winda 19.06.08, 10:54 dzięki za tak obrazowe wytłumaczenie problemu, ale sie uśmiałem. Aż nie chcę mi sie wierzyć, że mój ulubiony deweloper dokonał tak historycznego dzieła likwidując to osobliwe zjawisko:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczowa Re: Wrobis Developer inwestycja na Strzegomskiej 27.06.08, 12:27 Witam, rok temu kupilam kawalerke w budynku na Strzegomskiej. Podpisalam umowe przedwstepna w formie aktu. Przez ten caly rok moja uwaga byla jakby uspiona, ale od marca szlag jasny mnie trafia. W jakai sposob Wrobis z nami rozmawia? Dlaczego o wszystkim informuje nas post factum? Dlaczego na wszystkie pytania sympatyczne panie w siedzibie odpowiadaja: nie wiem? To skandal. Uwazam , ze musimy cos z tym zrobic. Pierwsza sprawa: winda w czasie wykanczania mieszkan. Nie mozemy sie zgodzic, zeby jej nie bylo. Ja mam wprawdzie mieszkanie na 4 pietrze, ale i tak uwazam , ze noszenie kafli i mebli bez windy to skandal. Sprawa druga: aneksy do umow: pierwszy aneks jaki otrzymalam mowil o przesunieciu terminu i jednoczesnie skreslal istotny punkt o karze umownej dla Wrobisu. Kiedy zapytalam panie w siedzibie , dlaczego ten punkt zostal skreslony, powiedziala oczywiscie: nie wiem, a potem dodala, zebym sie nie martwila, bo przeciez Wrobisowi tez zalezy na jak najszybszym oddaniu mieszkan i na pewno nastapi to przed 30.06. Niestety pani sie mylila: nie nastapi. Jednoczesnie skresleniu ulegl punkt, ze trzech miesiecy nie uwaza sie za zwloke. Podpisalam taki aneks, bo coz innego mi pozostawalo. Kilka dni pozniej okazuje sie jednak, ze wykreslenie punktu o karze bylo "oczywista pomylka pisarska". Nie przywraca sie jednoczesnie punktu o braku zwloki przy 3 miesiacach, czyli jak rozumiem zwloka jest i Wrobis ma mi wyplacic przynajmniej 600 PLN za rozpoczety kwiecien i maj, a jesli mieszkania nie dostane do 30.06 to jeszcze 300 PLN za czerwiec. Dzwonie do siedziby, a pani mi mowi, ze nie wie, czy mam racje. Prosze o informacje od p. Winiarskiej i otrzymuje jakas niejasna odpowiedz, ze przeciez bylam informowana o zwloce, wiec :))) nie ma zwloki :))))). To jest jakis horror. Sprawa trzecia: Zrezygnowalam z bialego montazu i calego wspanialego wyposazenia proponowanego przez Wrobis. Od tygodni probuje ustalic, czy zwrot za rezygnacje dotyczy tylko materialu czy rowniz montazu, ktory przeciez tez kosztuje i ma wplyw na cene metra kwadratowego w naszych "APARTAMENTACH". Odpowiedz pani w siedzibie brzmi: nie wiem. Odpowiedz pani Winiarskiej: niebawem dostaniemy kalkulacje i bedzie wiadomo. Tragedia. Nie da sie uzyskac zadnej informacji. Prosze wszystkich, ktorzy maja podobne problemy i watpliwosci o kontakt ze mna pod mailem jaszczowa@wp.pl. Sprobujemy w wiekszej grupie cos z tym zrobic. Moze zasiegniecie opini prawnika cos pomoze. I jeszcze jedno: chce o tych wszystkich trzech watpliwosciach powiadomic Wrobis pisiemnie, zeby byla pozniej jakas podkladka, a nie odpowiedz : nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczowa Oto wzor pisma, ktore przesylam wlasnie do Wrobisu 27.06.08, 13:53 Sz. P. Prezes Zarządu Romualda Winiarska WROBIS-DEVELOPER Sp. z o.o. ul. Szewska 3 50-053 Wrocław Oświadczenie Oświadczam, że jako klient fimy WROBIS-DEVELOPER Sp. z o.o. próbowałam kilkakrotnie zasięgnąć w Państwa siedzibie ul. Szewska 3, 50-053 Wrocław, informacji na następujące tematy: 1. Kara umowna za zwłokę. 2. Rozliczenie rezygnacji z wyposażenia mieszkania. 3. Użytkowanie windy na czas wykończenia mieszkania. Do tej pory nie uzyskałam wiążącej odpowiedzi. W związku z powyższym postanowiłam poinformować Państwa o moich wątpliwościach pisemnie z prośbą o odpowiedź na niniejsze pismo w terminie do 7 dni od dnia jego dostarczenia przeze mnie do Państwa siedziby. 1. Kara umowna za zwłokę. Z prawnego punktu widzenia są Państwo zobligowani do wypłaty na moją rzecz kary umownej w wysokości 300 złotych za każdy miesiąc zwłoki w przekazaniu lokalu mieszkalnego (§ 4, pkt. 5 aktu notarialnego). Wynika to z faktu, że punkt ten został najpierw omyłkowo skreślony (aneks z dnia 22.04.2008), co miało wpływ na moją decyzję o podpisaniu aneksu o przesunięciu terminu (aneks z dnia 23.06.2008). Uważam, że przez Państwa pomyłkę pisarską zostałam wprowadzona w błąd. 2. Rozliczenie rezygnacji z wyposażenia mieszkania M410. Na wysokość zwrotu, którego mają Państwo dokonać na moją rzecz w wyniku rezygnacji z wyposażenia mieszkania, wpływa nie tylko cena materiałów, lecz także koszt robocizny (montażu wyposażenia łazienki i drzwi wewnętrznych). W związku z powyższym żądam przedstawienia tych dwóch składników na kalkulacji zwrotu, jak również potwierdzenia kopiami faktur VAT cen zakupu elementów, z których zrezygnowałam. 3. Użytkowanie windy na czas wykończenia mieszkania. Z punktu widzenia aktu notarialnego są Państwo zobowiązani udostępnić nabywcom widę na czas wykańczania ich mieszkań (akt notarialny - § 3, pkt.1). Oczywiście oprócz uwarunkowań prawnych jest to również kwestia zdrowego rozsądku, by w bloku mieszkalnym z 12 kondygnacjami była możliwość transportu elementów montażowych oraz mebli na wyższe kondygnacje. Nie zgadzam się na brak dostępności windy w czasie wykańczania mieszkania. Jeśli jednak obstawaliby Państwo przy swoim założeniu, wnoszę o zwrot kosztów zatrudnienia osób mających wnosić w/w elementy na 4 piętro budynku, gdzie zlokalizowane jest zakupione przez mnie mieszkanie. Uprzejmie proszę o niezwłoczne ustosunkowanie się do powyższych punktów i o odpowiedź pisemną. W przeciwnym razie jestem gotowa poinformować o sprawie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m4gda Re: Oto wzor pisma, ktore przesylam wlasnie do Wr IP: 194.146.120.* 21.07.08, 14:51 Witam, czy dostała Pani już odpowiedź od Wrobisu na oficjalne pismo?? Odpowiedz Link Zgłoś