Gość: Rupert Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: 91.198.246.* 28.11.08, 15:28 Witam Właśnie wracam od notariusza. Trochę kasy tam zostawiłem ale obsługę oceniam pozytywnie. Był mały poślizg czasowy ale niewielki. Pani Rejent jest bardzo miła, wyjaśnia wszystkie wątpliwości i myśli nie tylko o Archicomie ale i o kupującym. Teraz tylko czekam na wpis do ksiegi wieczystej. Podobno trawa to około pół roku - zajefajnie. Pozdrawiam Rupert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert IV wydział ksiąg wieczystych IP: 91.198.246.* 02.12.08, 08:23 Witam Pewnie część z was będzie musiała składać wniosek o wpis w księdze wieczystej - np ustanowienie hipoteki kaucyjnej. Ja załatwiam to sam ale następnym razem zlecę to notariuszowi. Teraz parę porad odnośnie samego wniosku i procedury z tym związanych. Adres sądu: Wydział Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego dla Wrocławia Krzyki 50-022 Wrocław, ul. Komandorska 16, tel. (71) 33-445-03 w. 295 Wnioski składa się przy okienku w pokoju 21 na II pietrze. Na I pietrze znajduje się kasa - trzeba tam zakupić znaczki skarbowe na kwotę 200 zl Z tej strony można pobrać formularze: www.wroclaw.so.gov.pl/dokumenty2.php?kat=5 Interesuje nas druk "Wniosek o wpis w księdze wieczystej", czasem też "Załącznik - Żądanie wpisu w księdze wieczystej" pkt 1) Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Krzyków we Wrocławiu pkt 2) IV Wydział Ksiąg Wieczystych Numer Księgi wieczystej Nasze mieszkania jeszcze nie posiadają ksiąg wieczystych dlatego w tym miejscu należy wpisać numer aktu notarialnego Wpis prawa i kwota: Tutaj dobrze zapytać się w banku jak wpis ma wyglądać i na jaką kwotę na opiewać Pierwsze dane wnioskodawcy - to oczywiście my Poniżej uczestnik postępowania - to bank Wykaz dokumentów dołączonych do wniosku - najlepiej zapytać bank - ma tam być np "Oświadczenie banku" i "Oświadczenie kredytobiorcy" Może komuś to się do czegoś przyda pozdrawiam Rupert Odpowiedz Link Zgłoś
rycesz Re: IV wydział ksiąg wieczystych 02.12.08, 22:35 Przyda się i to bardzo :-) ten krok właśnie przede mną. Czekam tylko na jakiś tam papier (sorry ale jestem lajkonikiem ;-) w tym temacie) z banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 21:20 Witam Coraz więcej ludzi wprowadza się do budynku, a na tym forum coraz ciszej pozdrawiam Rupert Odpowiedz Link Zgłoś
rycesz Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad 15.01.09, 12:54 Rupert, na tym forum nigdy nie było głośno :-) A co do ludzi to z tego co zaobserwowałem od frontu budynku to może z 5 mieszkań jest zamieszkałych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert Certyfikat energetyczny IP: 91.198.246.* 15.01.09, 08:32 Czołem Od nowego roku developre jest zobowiązany do sprzedawania mieszkania z certyfikatem energetycznym. Czy ktoś z was podpisywał akt notarialny w tym roku? Macie takie certyfikaty? pozdrawiam Rupert Odpowiedz Link Zgłoś
rycesz Podłączanie dekodera SAT 19.01.09, 20:21 Witam, podłączyłem właśnie dekoder polsatu (zwykły samsung) i nie funguje ;-) Bez dekodera natomiast (analog) odbieram podstawowe kanały (tvp 1, 2 itp.). I teraz pytanie, czy u kogoś działa dekoder prosto po podłączeniu (próbowałem w gniazdku podwójnym) bez problemów? Czy mam się bawić w jego ustawianie? Wyżej wspomniany dekoder działał do tej pory z 'talerzem' polsatu bez problemu. Z góry dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam rycesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert Re: Podłączanie dekodera SAT IP: 91.198.246.* 26.01.09, 10:53 Czołem Ja mam dekoder cyfry i nie miałem żadnych problemów podczas podłączania. Czasem tylko przy kiepskiej pogodzie niektóre programy mi nie śmigają ale wygląda na to, że infrastruktura działa. BR Rupert Odpowiedz Link Zgłoś
rycesz Re: Podłączanie dekodera SAT 01.02.09, 10:31 OK, U mnie też, mój błąd - nie to gniazdko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rycesz HOT - zawory 11.02.09, 17:36 Hej Był u mnie człowiek przeprowadzający wymianę zaworów wody. Na razie był na rekonesansie i stwierdził, że z podobnymi do moich zaworów były 2 problemy-komuś przeciekało. Chociaż nie wyglądał na przekonanego... Podobno wymiana jest darmowa. I tu pytanie. Ktoś miał problemy z tymi zaworami? Rozumiem, że człowiek chce dorobić (im więcej chętnych tym lepiej :-) ale średnio widzi mi się wycinanie silikonu, żeby wyciągnąć płytkę i dostać się do zaworów (u mnie oglądał tylko w kuchni) a później na nowo ją silikonować. Szczególnie, że ta zamiana średnio do mnie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert Re: HOT - zawory IP: 91.198.246.* 12.02.09, 08:23 Witam Z tego co rozumiem to ta wymiana jest dla mieszkańców bezpłatna. Wątpię też aby temu Panu płacił nasz zarządca - raczej Archicom. Problemów z zaworami nie mam i nie miałem. Sprawdziłem i kuchnię i łazienkę. Mam nadzieję, że koleś do mnie przyjdzie popatrzy i tyle. Ciekawi mnie tylko kiedy ten Pan mnie odwiedzi. W domu pojawiam się po 17 i nie mam zamiaru zwalniać się wcześniej z pracy. Z moich doświadczeń wynika, że o takiej porze ciężko załatwić wizytę kogokolwiek. Na szczęście to nie mój problem :) Z kafelkami nie będę miał problemu bo zamontowałem okienka rewizyjne. pozdrawiam Rupert Odpowiedz Link Zgłoś
rycesz Re: HOT - zawory 21.02.09, 11:37 Rupert, Przy wejściu wisi ogłoszenie i jeżeli ten człowiek do Ciebie nie dzwonił to możesz sam się do niego odezwać. U mnie nie było problemu, żeby umówić się na 17. Tak jak pisałem, to temu panu zależy na jak największej ilości wymian. Ja też się pewnie zdecyduję bo do tego namawia mnie mój hydraulik. Twierdzi, że jeżeli w przyszłości nastąpi awaria to Archicom umyje ręce i powie, że proponował wymianę. Wynika z tego, że chyba warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert Re: HOT - zawory IP: 91.198.246.* 25.02.09, 07:53 no i chyba tak zrobię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatki Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: 91.198.246.* 25.02.09, 07:59 Czołem Szybki post o podatkach. 1) Pamiętajcie, że od niektórych materiałów budowlanych można odzyskać część VAT-u. Dotyczy to osób PRYWATNYCH. 2) Jeśli nabyliście ulgę odsetkową (kredyt wzięty przed 1 sty 2007) to w tym roku możemy po raz pierwszy skorzystać z odliczenia podczas składania pit'a. Dodatkowo jeśli taka ulgę utraciliśmy w związku z refinansowaniem lub konsolidacją kredytu mieszkaniowego to zgodnie z najnowszą nowelizacją ustawy o podatkach znowu przysługuje nam do niej prawo :) Jeśli macie jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć (jak będę znał odpowiedz) Pozdrawiam Rupert Odpowiedz Link Zgłoś
rycesz Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad 28.02.09, 10:00 Hej Rupert, Dobry temat. Ja w tym roku właśnie staram się o ulgę odsetkową ale o tym VAT na materiały budowlane nie miałem pojęcia. Możesz coś przybliżyć? Z góry dzięki. A tak btw. to skąd u Ciebie takie zamiłowanie do tych 'prawnych' spraw? Zboczenie zawodowe? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: 91.198.246.* 02.03.09, 12:46 Czołem Odkąd podpisałem z Archicomem umowę przedwstępną wiele się nauczyłem o prawie, podatkach itp. Gdybym tego nie zrobił to potulnie robił bym to co mi karzą (np aneksy), a tak to przynajmniej wiem kiedy mogę powiedzieć NIE Co do podatków to też samo życie - staram się po prostu płacić jak najmniej. O ulgę odsetkową nie masz co się starać - albo ja nabyłeś w 2006 i ją masz albo jej nie masz. Nowelizacja zapewnia głównie to, że w przypadku refinansowania kredytu nie tracisz tej ulgi. Trochę czasu mi zajęło aby się w tym wszystkim połapać bo po drodze zamieniłem kredyt mieszkaniowy na konsolidacyjny. Ostatecznie wyszło mi, że fiskus musi mi oddać około 6000 - to już konkretne pieniądze. Dobry artykuł o tej uldze: podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/103712,nowe_zasady_korzystania_z_ulgi_odsetkowej.html Co do VAT. Parę lat temu vat na niektóre materiały budowlane skoczył z 7 na 22%. I to właśnie tą różnicę można odzyskać (jakieś 15%) Ulga ta jest całkowicie niezależna od rocznego PITa i składa się to oddzielnie. Tutaj przykładowy artykuł podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/88480,coraz_wyzsze_kwoty_zwrotu_vat.html i jeszcze jeden podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/21172,zwrot_vat_dokonywany_jest_na_wniosek.html pozdrawiam Rupert Odpowiedz Link Zgłoś
rycesz Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad 03.03.09, 06:53 Dzięki bardzo za linki, przejrzę w wolnej chwili. Myślę, że i innym, czytającym ten wątek też to się przyda. Faktycznie może się źle się wyraziłem z tą ulgą odsetkową. Chodziło mi o to, że w tym roku zamierzam z niej po raz pierwszy skorzystać. Faktycznie warunkiem, który spełniam, było zaciągnięcie kredytu do końca 2006r (i oczywiście podpisanie umowy kupna w formie aktu notarialnego w zeszłym roku). Co do spraw prawnych, to niestety nie mam takiego zapału jak Ty. Dlatego tym bardziej dzięki za pomoc i wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rupert Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: 91.198.246.* 03.03.09, 07:54 Gdzieś właśnie wyczytałem, że zwrot VAT przysługuję tylko do 6 miesięcy od daty zakończenie inwestycji - muszę gdzieś poszukać potwierdzenia tej informacji Odpowiedz Link Zgłoś