Dodaj do ulubionych

Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiadów

• Gość: Rupert Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: 91.198.246.* 28.11.08, 15:28
      Witam

Właśnie wracam od notariusza. Trochę kasy tam zostawiłem ale obsługę oceniam
      pozytywnie. Był mały poślizg czasowy ale niewielki. Pani Rejent jest bardzo
      miła, wyjaśnia wszystkie wątpliwości i myśli nie tylko o Archicomie ale i o
      kupującym. Teraz tylko czekam na wpis do ksiegi wieczystej. Podobno trawa to
      około pół roku - zajefajnie.

Pozdrawiam
      Rupert
    • Gość: Rupert IV wydział ksiąg wieczystych IP: 91.198.246.* 02.12.08, 08:23
      Witam

Pewnie część z was będzie musiała składać wniosek o wpis w księdze wieczystej -
      np ustanowienie hipoteki kaucyjnej.
      Ja załatwiam to sam ale następnym razem zlecę to notariuszowi.

Teraz parę porad odnośnie samego wniosku i procedury z tym związanych.

Adres sądu:
      Wydział Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego dla Wrocławia Krzyki
      50-022 Wrocław, ul. Komandorska 16,
      tel. (71) 33-445-03 w. 295

Wnioski składa się przy okienku w pokoju 21 na II pietrze. Na I pietrze znajduje
      się kasa - trzeba tam zakupić znaczki skarbowe na kwotę 200 zl

Z tej strony można pobrać formularze:
      www.wroclaw.so.gov.pl/dokumenty2.php?kat=5
      Interesuje nas druk "Wniosek o wpis w księdze wieczystej", czasem też "Załącznik
      - Żądanie wpisu w księdze wieczystej"

pkt 1) Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Krzyków we Wrocławiu
      pkt 2) IV Wydział Ksiąg Wieczystych

Numer Księgi wieczystej
      Nasze mieszkania jeszcze nie posiadają ksiąg wieczystych dlatego w tym miejscu
      należy wpisać numer aktu notarialnego

Wpis prawa i kwota:
      Tutaj dobrze zapytać się w banku jak wpis ma wyglądać i na jaką kwotę na opiewać

Pierwsze dane wnioskodawcy - to oczywiście my

Poniżej uczestnik postępowania - to bank

Wykaz dokumentów dołączonych do wniosku - najlepiej zapytać bank - ma tam być np
      "Oświadczenie banku" i "Oświadczenie kredytobiorcy"

Może komuś to się do czegoś przyda

pozdrawiam
      Rupert
      • rycesz Re: IV wydział ksiąg wieczystych 02.12.08, 22:35
        Przyda się i to bardzo :-)

ten krok właśnie przede mną. Czekam tylko na jakiś tam papier (sorry
        ale jestem lajkonikiem ;-) w tym temacie) z banku.
    • Gość: Rupert Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 21:20
      Witam

Coraz więcej ludzi wprowadza się do budynku, a na tym forum coraz ciszej

pozdrawiam
      Rupert
      • rycesz Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad 15.01.09, 12:54
        Rupert,

na tym forum nigdy nie było głośno :-) A co do ludzi to z tego co
        zaobserwowałem od frontu budynku to może z 5 mieszkań jest
        zamieszkałych...
    • Gość: Rupert Certyfikat energetyczny IP: 91.198.246.* 15.01.09, 08:32
      Czołem

Od nowego roku developre jest zobowiązany do sprzedawania mieszkania z
      certyfikatem energetycznym. Czy ktoś z was podpisywał akt notarialny w tym roku?
      Macie takie certyfikaty?

pozdrawiam
      Rupert
    • rycesz Podłączanie dekodera SAT 19.01.09, 20:21
      Witam,

podłączyłem właśnie dekoder polsatu (zwykły samsung) i nie funguje ;-) Bez
      dekodera natomiast (analog) odbieram podstawowe kanały (tvp 1, 2 itp.). I teraz
      pytanie, czy u kogoś działa dekoder prosto po podłączeniu (próbowałem w gniazdku
      podwójnym) bez problemów? Czy mam się bawić w jego ustawianie? Wyżej wspomniany
      dekoder działał do tej pory z 'talerzem' polsatu bez problemu. Z góry dzięki za
      odpowiedzi.

pozdrawiam
      rycesz
      • Gość: Rupert Re: Podłączanie dekodera SAT IP: 91.198.246.* 26.01.09, 10:53
        Czołem

Ja mam dekoder cyfry i nie miałem żadnych problemów podczas podłączania. Czasem
        tylko przy kiepskiej pogodzie niektóre programy mi nie śmigają ale wygląda na
        to, że infrastruktura działa.

BR
        Rupert
        • rycesz Re: Podłączanie dekodera SAT 01.02.09, 10:31
          OK,

U mnie też, mój błąd - nie to gniazdko :-)
          • Gość: xxx Re: Podłączanie dekodera SAT IP: *.res.pl 01.02.09, 10:52
            xxx
    • rycesz HOT - zawory 11.02.09, 17:36
      Hej

Był u mnie człowiek przeprowadzający wymianę zaworów wody. Na razie był na
      rekonesansie i stwierdził, że z podobnymi do moich zaworów były 2 problemy-komuś
      przeciekało. Chociaż nie wyglądał na przekonanego... Podobno wymiana jest darmowa.
      I tu pytanie. Ktoś miał problemy z tymi zaworami? Rozumiem, że człowiek chce
      dorobić (im więcej chętnych tym lepiej :-) ale średnio widzi mi się wycinanie
      silikonu, żeby wyciągnąć płytkę i dostać się do zaworów (u mnie oglądał tylko w
      kuchni) a później na nowo ją silikonować. Szczególnie, że ta zamiana średnio do
      mnie przemawia.

• Gość: Rupert Re: HOT - zawory IP: 91.198.246.* 12.02.09, 08:23
        Witam

Z tego co rozumiem to ta wymiana jest dla mieszkańców bezpłatna. Wątpię też aby
        temu Panu płacił nasz zarządca - raczej Archicom.

Problemów z zaworami nie mam i nie miałem. Sprawdziłem i kuchnię i łazienkę. Mam
        nadzieję, że koleś do mnie przyjdzie popatrzy i tyle.

Ciekawi mnie tylko kiedy ten Pan mnie odwiedzi. W domu pojawiam się po 17 i nie
        mam zamiaru zwalniać się wcześniej z pracy. Z moich doświadczeń wynika, że o
        takiej porze ciężko załatwić wizytę kogokolwiek. Na szczęście to nie mój problem :)

Z kafelkami nie będę miał problemu bo zamontowałem okienka rewizyjne.

pozdrawiam
        Rupert
        • rycesz Re: HOT - zawory 21.02.09, 11:37
          Rupert,

Przy wejściu wisi ogłoszenie i jeżeli ten człowiek do Ciebie nie dzwonił to
          możesz sam się do niego odezwać. U mnie nie było problemu, żeby umówić się na
          17. Tak jak pisałem, to temu panu zależy na jak największej ilości wymian.

Ja też się pewnie zdecyduję bo do tego namawia mnie mój hydraulik. Twierdzi,
          że jeżeli w przyszłości nastąpi awaria to Archicom umyje ręce i powie, że
          proponował wymianę. Wynika z tego, że chyba warto.
          • Gość: Rupert Re: HOT - zawory IP: 91.198.246.* 25.02.09, 07:53
            no i chyba tak zrobię...
    • Gość: Podatki Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: 91.198.246.* 25.02.09, 07:59
      Czołem

Szybki post o podatkach.

1) Pamiętajcie, że od niektórych materiałów budowlanych można odzyskać część
      VAT-u. Dotyczy to osób PRYWATNYCH.

2) Jeśli nabyliście ulgę odsetkową (kredyt wzięty przed 1 sty 2007) to w tym
      roku możemy po raz pierwszy skorzystać z odliczenia podczas składania pit'a.
      Dodatkowo jeśli taka ulgę utraciliśmy w związku z refinansowaniem lub
      konsolidacją kredytu mieszkaniowego to zgodnie z najnowszą nowelizacją ustawy o
      podatkach znowu przysługuje nam do niej prawo :)

Jeśli macie jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć (jak będę znał odpowiedz)

Pozdrawiam
      Rupert
      • rycesz Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad 28.02.09, 10:00
        Hej Rupert,

Dobry temat. Ja w tym roku właśnie staram się o ulgę odsetkową ale o tym VAT
        na materiały budowlane nie miałem pojęcia. Możesz coś przybliżyć? Z góry dzięki.
        A tak btw. to skąd u Ciebie takie zamiłowanie do tych 'prawnych' spraw?
        Zboczenie zawodowe? ;-)
        • Gość: Rupert Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: 91.198.246.* 02.03.09, 12:46
          Czołem

Odkąd podpisałem z Archicomem umowę przedwstępną wiele się nauczyłem o prawie,
          podatkach itp. Gdybym tego nie zrobił to potulnie robił bym to co mi karzą (np
          aneksy), a tak to przynajmniej wiem kiedy mogę powiedzieć NIE

Co do podatków to też samo życie - staram się po prostu płacić jak najmniej.

O ulgę odsetkową nie masz co się starać - albo ja nabyłeś w 2006 i ją masz albo
          jej nie masz. Nowelizacja zapewnia głównie to, że w przypadku refinansowania
          kredytu nie tracisz tej ulgi. Trochę czasu mi zajęło aby się w tym wszystkim
          połapać bo po drodze zamieniłem kredyt mieszkaniowy na konsolidacyjny.
          Ostatecznie wyszło mi, że fiskus musi mi oddać około 6000 - to już konkretne
          pieniądze.
          Dobry artykuł o tej uldze:
          podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/103712,nowe_zasady_korzystania_z_ulgi_odsetkowej.html
          Co do VAT. Parę lat temu vat na niektóre materiały budowlane skoczył z 7 na 22%.
          I to właśnie tą różnicę można odzyskać (jakieś 15%)
          Ulga ta jest całkowicie niezależna od rocznego PITa i składa się to oddzielnie.
          Tutaj przykładowy artykuł
          podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/88480,coraz_wyzsze_kwoty_zwrotu_vat.html
          i jeszcze jeden
          podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/21172,zwrot_vat_dokonywany_jest_na_wniosek.html
          pozdrawiam
          Rupert
          • rycesz Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad 03.03.09, 06:53
            Dzięki bardzo za linki, przejrzę w wolnej chwili. Myślę, że i innym, czytającym
            ten wątek też to się przyda.

Faktycznie może się źle się wyraziłem z tą ulgą odsetkową. Chodziło mi o to, że
            w tym roku zamierzam z niej po raz pierwszy skorzystać. Faktycznie warunkiem,
            który spełniam, było zaciągnięcie kredytu do końca 2006r (i oczywiście
            podpisanie umowy kupna w formie aktu notarialnego w zeszłym roku).

Co do spraw prawnych, to niestety nie mam takiego zapału jak Ty. Dlatego tym
            bardziej dzięki za pomoc i wyjaśnienia.
            • Gość: Rupert Re: Archicom - Platinum Wrocław - szukam sąsiad IP: 91.198.246.* 03.03.09, 07:54
              Gdzieś właśnie wyczytałem, że zwrot VAT przysługuję tylko do 6 miesięcy od daty
              zakończenie inwestycji - muszę gdzieś poszukać potwierdzenia tej informacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka