Dodaj do ulubionych

Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 2010

IP: *.147.38.96.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.11.09, 13:18
Witam,
Prośba o wskazanie sprawdzonego biura podróży ze sprawdzoną ofertą w
powyższym zakresie.
Ewentualnie o sugestie czy nie lepszym wariantem będzie wyjazd we
własnym zakresie przy założeniu iż organizacyjnie pewnie bym sobie
dał radę. Osobiście preferuję wyjazy zorganizowane z biurem
(niewątpliwe wyższe koszty ale za to wypoczynek z prawdziwego
zdarzenia, bez stresu bycia organizatorem, przewodnikiem, kierowcą,
abstynentem etc.). Wyjazd w 2 osoby w pierwszej połowie 2010 roku na
ok. 3 tygodnie.
z góry dziękuję za sugestie.
pozdrawiam
Krzysiek
Obserwuj wątek
    • piootr3 Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 29.11.09, 17:19
      Rozglądałem się troszkę i doszedłem do przekonania, że które biuro by sie nie
      wybrało, to bedzie dobrze.
      Ceny są zaporowe. Najtaniej byłoby na własną rękę, ale to i tak drogo. Nocleg w
      schronisku turystycznym to koszt ok. 50$. Wynajęcie samochodu terenowego 100 -
      400$.
      To jest drogi kraj i przystosowany do turystów, których strzyże się bardzo
      dokładnie... Ale warto...
      3 tygodnie na Nową Zelandię i Australię? To tak jakbyś chciał Indie zobaczyć w
      miesiąc...
      Nie wyrobisz się, chyba,że chcesz tylko zaliczać , szybko przejeżdżać nie
      zatrzymując się...
      Pozdrawiam - Piotr
      • iza42 Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 29.11.09, 22:01
        Schronisko turystyczne za $50 to chyba za drogo, z pewnoscia mozna znalezc cos
        tanszego za jakies $15-20 za noc ponizej link
        www.hostelworld.com/countries/newzealandhostels.html?source=googleadwordscountry&gclid=CP3RnJKJsZ4CFQEwpAoduBmoog
        samochod tez nie musi byc taki drogi, normalny samochod osobowy mozna wypozyczyc
        za jakies $70 z ubiezpieczeniem, terenowy nie jest konieczny chyba, ze chcesz
        pojechac na outback na co i tak nie bedziesz mial czasu. Benzyna jest tutaj
        znacznie tansza niz w Europie.
        Zgadzam sie z przedmowca, ze zwiedzenie Australii i NZ w 3 tyg to zupelna
        niemozliwosc. Tak wiec na objazdy nie bedzie wiele czasu i chyba bedziesz musial
        sie ograniczyc do kilku wybranych polozonych blisko siebie miejsc.
        • Gość: KK Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 09:54
          dzięki za sugestie, wynika z nich że jednak na własną rękę pod
          żadnym pozorem z biurem :) zaczynam mieć jednak wątpliwości czy na
          pierwszą samodzielną "egzotyczną" podróż dobrze wybrałem AU i NZ.
          Co do ograniczenia 3 tygodniowego, mam ze 2 oferty (CT Poland i
          Logos Tour) na właśnie 3 tygodniowe objazdówki po AU i NZ, ale
          zapewne jak piszecie są to wybiórczo wyjęte miejsca.
          jeszcze jedno pytanie - kiedy Waszym zdaniem najpóźniej (przed
          naszym latem a ichniejszą zimą)można lecieć do AU i NZ? tak aby
          warunki klimatyczne nie były uciążliwe i małokonformtowe ?
          pozdrawiam
          Krzysiek
          • piootr3 Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 30.11.09, 11:23
            A co za różnica gdzie na pierwszą samodzielną wyprawę? Do NZ, czy AU, to nawet
            lepiej, bo tam jest cywilizacja i dogadasz sie po angielsku.
            Gdzie chcesz jechać na pierwszą wyprawę? Do Indii? Tam w głębi kraju nie
            dogadasz sie tylko w hindi. Tak samo jest w innych egzotycznych krajach. Nie bój
            się jechać. Wydasz 50% mniej niż z biurem.Jeżeli chodzi o warunki klimatyczne
            to: wejdź na ONET- klik
            POGODA - klik
            ŚWIAT - klik
            AUCKLAND - klik
            KLIMAT -klik
            TERAZ JEST NA SAMYM DOLE , jak wbijesz Auckland.
            Możesz sobie porównać średnią temperaturę dnia i nocy oraz opady.
            Jak się patrzę, to wybrałbym luty RAJ!!!
            Pozdrawiam - Piotr
            • Gość: KK Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 12:13
              dzięki Piotr, faktycznie z pogodą to sam sobie mogę doczytać, co do
              cywilizowanego kraju, jak najbardziej zgoda, problem tylko że te
              odległości są straszne, optymalnie byłoby podróżować samolotem
              lokalnie. Zorganizować wszystko we własnym zakresie (transport,
              program itd.)przy takiej ambitnej eskapadzie (a nie chcę zwiedzić
              tylko Sydney lecz przygotować bardzo intensywny program) trochę mnie
              przeraża :)
              pozdrawiam
              Krzysiek
              • piootr3 Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 30.11.09, 13:51
                Najpierw trzeba wypisać co się chce zobaczyć.
                Następnie szukać połączeń na przeglądarkach i dowiedzieć się o lokalnych liniach
                lotniczych. Tam, jak już wejdziesz na ich strone, to wszystko znajdziesz. Jest
                troszkę roboty, ale byle zacząć, a nagrodą jest zaoszczędzenie ok. 3-4 tys PLN.
                Wychodzi ok. tysiaka na dzień roboty, przy ośmiogodzinnym dniu pracy, w dodatku
                obijając się.
                Ja tak jeździłem po Peru i zdało rezultat. Zaoszczędziłem jakieś 2-3 tys , niz
                gdybym chciał jechać z biurem.
                Nie bój się! To jest przygoda i z pewnościa nie będziesz żałował.
                Sp[rawdź program wycieczki biura. Oni mają w spisie do odwiedzania najciekawsze
                miejsca, a później poszukaj możliwości samemu to zrealizować. Nie musisz
                wszystkiego od razu rezerwować. Na miejscu sobie załatwisz. Zawsze coś znajdziesz.
                Pozdrawiam - Piotr
                • Gość: KK Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.09, 15:12
                  dzięki, tak właśnie kombinuję wg takiego schematu, problem tylko z
                  realizacją będzie żeby to wszysto podogrywać i pospinać :)
                  pozdrawiam
                  Krzysiek
                  • piootr3 Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 30.11.09, 16:30
                    Właśnie to jest najlepsze w podróżowaniu na własną rękę, bo nie jesteś związany
                    terminami, a jak sie coś podoba, to można zostać troszkę dłużej... I odwrotnie,
                    szybciej wyjechać.
                    Pozdrawiam - Piotr
        • piootr3 Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 30.11.09, 11:29
          Do iza42 : jeżeli masz jeszcze jakieś wskazówki i linki, to prosiłbym o
          przesłanie. Od razu mi lepiej. Zaczyna sie urealniać, bo na tamte ceny to
          chciałem czekać ze trzy lata.
          Jak tam jest z komunikacją autobusową? ceny biletów, połączenia itd itp...
          Pozdrawiam - Piotr
          • iza42 Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 30.11.09, 21:36
            Nowa Zelandia bardzo dobrze nadaje sie do objazdowego indywidualnego zwiedzania,
            najlepsza pora to luty -marzec ale kwiecien jest rowniez z reguly OK, potem robi
            sie zimno. Hosteli, moteli jest tam pelno odgleglosci nie najgorsze, w kazdym
            miasteczku jest centrum informacji turystyczne z uprzejma obsluga, mnostwem map
            i prostpektow,jest bezpiecznie, widoki takie, ze odejmuje mowe, slowem raj dla
            turystow. Ponizej podaje link, jak zorganizowal zwiedzanie NZ jeden z rodakow,
            zwiedzil obie wyspy w niecale 3 tyg ale mial bardzo napiety plan.
            forum.gazeta.pl/forum/w,43645,92129673,92129673,Kilka_slow_o_moim_wyjezdzie_do_NZ.html
            Z Australia jest sprawa bardziej skomplikowana. Klimatycznie jest to
            krajogromnyi bardzo zroznicowany, im bardziej na polnoc tym cieplej. Ogolnie
            jest cieplej tam niz w NZ i mniej opadow. Nie wiem, ktore czesci Australii Cie
            interesuja. Jezeli odlegle to radze uzyc samolotu bo nie bedziesz mial czasu na
            wycieczki samochodowe. Mozna wykupic tanie loty jetstar, virgin blue itd jezeli
            sie odpowiednio wczesniej zarezerwuje bilety. Z zapleczem turystycznym w
            Australii rowniez nie ma problemu napisz gdzie chcialbys pojechac to cos doradze
            jezeli bede wiedziala.
            • tattwa Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 02.12.09, 23:16
              Trzy tygodnie na oba kraje? No nie wiem. Ja objechałam niedawno Australię w 4
              ponad miesiące, a harmonogram był napięty i z wielu miejsc musieliśmy
              zrezygnować z braku czasu...
              Lepiej jest zwiedzać AustralięnNa własną rękę, tak czy inaczej jest drogo, a
              możesz dopasować harmonogram wycieczki do swoich potrzeb i preferencji.
              Australia jest dobrze zorganizowana turystycznie i informacyjnie. Co do pory
              roku, to północna Australia najlepiej smakuje zimą (czerwiec-sierpień), a
              południowa latem. Choć w sumie sprowadza się to do jednego: grunt, żeby nie
              padało...
              Co do lotów krajowych nic nie wiem, zwiedzaliśmy samochodem, ale w kwestii
              miejsc noclegowych i atrakcji australijskich służę świeżą informacją sprzed
              dwóch tygodni.
              • waldek Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 03.12.09, 05:57
                Zajrzyj na to
                forum :forum.gazeta.pl/forum/f,86543,AUSTRALIA.html
                znajdziesz duzo informacji od ludzi co przerabiali ta trase .
                Pisze oczywiscie tylko o Au.
                Zgadzam sie z przedmowcami ze Au i NZ w trzy tygodnie nie ma duzo
                szans ;-)
                • Gość: KK Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna IP: *.147.179.190.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.12.09, 19:50
                  dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie, były pomocne :)
                  na tyle ze zweryfikowałem plany następująco :
                  wyjazd tylko do AU, 3 tygodnie, samodzielnie bez biura, nie póxniej
                  jak marzec 2010, transport na miejscu samochodem, trasa do
                  ustalenia, wszystko sobie dogrywam powoli.
                  pozdrawiam
                  Krzysiek
                  • Gość: KK Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna IP: *.147.145.203.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.12.09, 18:46
                    Witam ponownie, jeszcze 3 pytania nasunęły mi się na szybko,
                    1. Przy założeniu pobytu ~3 tyg. i intensywnym (bardzo intensywnym)
                    objeździe samochodem czy ogranicznyć się tylko do trasy Sydney-
                    Cairns, co dla mnie w tym momencie jest takim planem minimum czy
                    kombinować żeby cobaczyć coś więcej (np. dodatkowo objazd na płd. od
                    SYD - Wiktoria ew. opcja Ayers Rock, Alice Springs, Darwin).
                    Spinając oczywiście obydwie części planu lokalnym przelotem.
                    2. Prawo jazdy musi być międzynarodowe ?
                    3. 3 miesięczna bezpłatna wiza jest przyznawana na okres liczący się
                    zaraz po jej przyznaniu ? (teraz skladam wniosek i po 2 tygodniach
                    dostaję wizę która mi dopiero będzie potrzebna w marcu!!) czy jest
                    możliwość że teraz złożę wniosek i uzyskam wizę, która będzie ważna
                    w określonym okresie, w moim przypadku np. marzec-maj 2010.
                    z góry dziekuję
                    Krzysiek
                    • Gość: Dobruhna Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 12:27
                      Witaj. Co do pierwszego punktu...hmm. Zawsze trudno jest na 3
                      tygodnie coś wykroić, ale rozważ może przejazd z Sydney do Adelajdy
                      przez Melbourne i droga nadmorską, by zobaczyć skały: Dwunastu
                      Apostołów, Most Londyński itp - te formacje są zachwycające. Z
                      Adelajdy mozesz polecieć do Ayers Rock i stamtąd do Cairns. Samo
                      Alice Springs to nic ciekawego, Darwin już lepsze, ale jak masz
                      ograniczenia czasu możesz sobie darować.

Co do wizy elektronicznej turystycznej ważnej na 3 miesiace.
                      Spokojnie mozesz juz teraz wysłać wniosek elektronicznie. Odpowiedź
                      dostaniesz szybko i jest ona ważna na rok od momentu wystawienia. Co
                      wiecej na ten sam numer mozesz wielokrotnie wciagu tego roku
                      wjeżdżać, czyli jak wyślesz np 08.12.2009, to będzie ważna aż do
                      08.12.2010.

Co do prawa jazdy nie wiem...
                      Pozdrawiam serdecznie i zyczę dobrych decyzji i zadowolenia z
                      planowania, jak i samej wyprawy.
    • Gość: mmbb Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna IP: 212.106.19.* 07.12.09, 21:03
      Zastanów się jeszcze nad wyborem kierunku. Ja wprawdzie byłem tylko
      w Melbourne i nie mogę oceniać Australii, jednak czytałem opinie
      innych i wszyscy raczej polecają NZ w konfrontacji z AUS. Chodzi o
      możliwość zwiedzania mając mało czasu na miejscu oraz o dystans
      dzielący poszczególne atrakcje turystyczne. W NZ masz wiele bardzo
      urozmaiconych atrakcji dośc blisko siebie. Są to atrakcje
      charakterystyczne dla róznych regionów świata i stref klimatycznych,
      a wszystko na stosunkowo małym obszarze wysp nowozelandzkich.
      Jedziesz przez 1 dzień 300 km i mijasz dziesiątki ciekawych miejsc.
      Przez 3 tyg powinieneś "zaliczyć" najważniejsze rzeczy,moze nawet
      korzystając tylko z samochodu. Ewentualnie mozna jechać z płn. na
      płd. samochodem i potem wrócić do punktu wyjścia samolotem (tak ja
      zrobiłem). Ciekawe czy w Australii też mozna liczyc na takie
      nagromadzenie wspaniałych miejsc w bliskiej od siebie
      odległości.Chodzi o to,zeby jadąc na drugi koniec świata nie stracić
      zbyt dużo czasu na monotonne przejazdy na miejscu. W NZ
      gwarantuję,że nudnych przejazdów nie będzie.
      • Gość: frequentflyer Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna IP: *.chello.pl 07.12.09, 23:18
        z NZ masz świętą rację, objechałem obie wyspy w 22 dni, po 11 na każdą wyspę, na
        południowej mieliśmy campera, na północnej osobowy, i starczyło nawet na to żeby
        się wysikać u Hundertwassera w Kawakawa.
        www.cringel.com/files/images/adin-2007-11-08-DSC-0918-hundertwasser-toilet-exterior-new-zealand-kawakawa-cringel.com.jpg
        Ale podobne wrażenia mam nie tyle z Australii właściwej co z Tasmanii - i klimat
        zbliżony trochę do nowozelandzkiego, i odległości niewielkie, i atrakcji sporo.
        Byłem na Tasmanii tydzień, i milej wspominam niż następujące po niej prawie trzy
        tygodnie od Sydney do Cairns, z koszmarnym Surfers Paradise, i nawet z Wielką Rafą.
        • iza42 Re: Australia i Nowa Zelandia - objazdówka wiosna 09.12.09, 07:14
          Tak, objazdowka w Australii jest sprawa trudna i czasochlonna. Nie bylam na
          Tasmanii, skadinad slyszalam, ze w Victoria jest wiele pieknych polozonych
          blisko siebie miejsc, ale dobrze nie wiem bo znam tylko Melbourne. Queensland
          jest inny, ma wiele ciekawych miejsc do odwiedzenia ale trzeba sie najezdzic
          pokonujac przy tym wiele monotonnych kilometrow. Surfers jest rzeczywiscie
          kiczowate ale ogolnie Gold Coast nie do pogardzenia, piekne plaze i cieply
          klimat, dalej na polnoc polecilabym malownicze Whitsunday Islands, z bajkowym
          krajobrazem i bialymi jak snieg plazami i rafa. Green Island kolo Cairns jest
          bardzo skomercjonalizowana, nie podobalo mi sie tam, natomiast las tropikalny
          jest bardzo piekny. Ladnie jest rowniez podobno na Wyspie Magnetycznej w
          okolicach Townsville ale tam nie bylam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka