Dodaj do ulubionych

Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny ?

21.12.09, 00:07
Pytanie wydaje się być nieco abstrakcyjne, ale postaram się je doprecyzować.
W ostatnich latach wybierałam wyjazdy mocno ekonomiczne, ale w tym roku mój
budżet jest nieco większy i zastanawiam się, czy warto zamienić dwa
europejskie autokarowe wyjazdy (powiedzmy po 1500 - 2000 zł) na jeden
samolotowy wypad na inny kontynent (3500 - 4000 zł) ?
a co z wyjazdami za 7 czy 12 tysięcy ? czy przyjemność z nich płynąca
odpowiada 3 czy 6 europejskim wycieczkom, czy tylko pozwala na poznanie nowych
krain a wyższy koszt wynika z ceny biletu lotniczego ?
Czy rezygnujecie z innych przyjemności typu remont mieszkania, nowy sprzęt RTV
na rzecz ulotnej przyjemności podróży ?

Mówiąc o kosztach porównywałam zsumowane ceny, wizy, fakultety, koszt biletów
itp. - wszystko co podane jest w programie wycieczki. Euro i dolary
przeliczałam po kursie NBP.

Moje ograniczenia i oczekiwania są takie:
- Jestem singielką, na dziś nie mam towarzyszki podróży i dlatego interesują
mnie klasyczne objazdówki. Nie chcę pobytu z indywidualnymi wycieczkami, nie
bawi mnie leżenie na plaży. Zawsze wybieram opcję dokwaterowania do innej
samotniczki.
- Chcę zwiedzać. Raczej mały kawałek dokładnie niż cały kraj kurcgalopkiem.
- Interesuje mnie raczej kultura, zabytki, dzieła sztuki niż przyroda, góry,
ptaki.
- Jestem na diecie bezglutenowej, co oznacza, że większość typowych posiłków
restauracyjnych jest dla mnie niejadalna. Część jedzenia muszę zabrać ze sobą,
część kupić na miejscu. Jeśli jem obiad w knajpie, muszę porozmawiać z
kelnerem i ustalić, czy mogą mi coś podać, a moje danie zazwyczaj będzie droższe.
- Większość żelaznych atrakcji Europy już "zaliczyłam". Chętnie wróciłabym tam
jeszcze raz, ale już na własną rękę.

Na lato 2010 zaplanowałam sobie dwa wyjazdy autokarowe wybierając miejsca,
gdzie jeszcze nie byłam. Ale podczytując różne fora zaczęłam zastanawiać się,
czy nie byłoby lepiej pojechać na jeden droższy wypad poza Europę. Niestety
nawet te tańsze wycieczki lotnicze (Egipt, Syria, Izrael) okazują się
kosztować prawie 4000 zł (po zsumowaniu wszystkich składników) nie mówiąc o
wydatkach własnych. W dodatku to akurat nie są miejsca, gdzie najbardziej
chciałabym pojechać, bo np. trochę się boję o bezpieczeństwo (Izrael).

Jak to u Was jest ?
czy rezygnujecie ze wszystkiego na rzecz kolejnej podróży ?
czy wolicie wyjechać kilka razy bliżej czy może lepsza jest Waszym zdaniem
podróż życia raz na dwa trzy lata ?
Obserwuj wątek
    • kajak75 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 21.12.09, 13:14
      nie, nie rezygnuje ze wszystkiego aby wyruszyc w podroz, co nie zmienia faktu,
      ze podroze lokuja sie bardzo wysoko na liscie. Zdarza mi sie przeliczac ceny
      rzeczy do domu na bilety lotnicze:-)

MAm miejsca, do ktorych chcialabym pojechac i zastapienie jednego takiego
      drozszego/bardziej egzotycznego dwoma blizszymi, tanszymi nie sprawiloby mi
      przyjemnosci.

Na short liscie mam prawie same wyspy:-), Madagaskar, Sokotre, Galapagos i Nowa
      Zelandie. Sardynia, Sycylia, Korsyka czy Kreta sa piekne, ale podroz tam
      zostawiam sobie na emeryture:-)
      Oprocz tego jest jeszcze kilka innych krajow, ktore chcialabym zwiedzic -
      Jordanie, Oman, kraje azji Centralnej, Mali, Tanzanie czy Namibie.
      Czytam o tych miejscach, sledze relacje z podrozy i robie przymiarki do tras.
      Sprawdzam promocje lotnicze, jezeli pojawia sie jakas fajna oferta - sprawdzam
      czy dostaniemy wolne w fabryce:-)

Ostatnio widzialam bilety do OManu za 1500 zl. Prawie kupilam, w ostatniej
      chwili zobaczylam promocje Malevu. W ten sposob ustrzelilam bilety do Syrii (
      to 4 h od Jordanii:-) za 490 zl z oplatami w obie strony od osoby. Inna sprawa,
      ze nie zaczynam podrozy, jesli nie mam odlozonej kasy na bilety.

Co do drogich wyjazdow - u nas najdrozej kosztuje samodzielnosc:-) Podrozujemy z
      malym dzieckiem, wiec spora czesc budzetu szla na zapewnienie sobie bazy np.
      wynajetego samochodu czy pokoju w hotelu zamiast lozka w schronisku. Dorosly
      podrozujacy samodzielnie moze te koszty zasadniczo zredukowac.

Magdalena,
      Nie ma prostego wzoru, ktory satysfakcje okresla wylacznie poprzez odleglosc od
      domu. Dla mnie im dalej tym lepiej, co nie zmienia faktu, ze w czerwcu nad
      Baltykiem jest tez genialnie.

Sama musisz sobie odpowiedziec czego oczekujesz, co sprawi, ze poczujesz iz
      dobrze wydalas pieniadze:-)

Skoro poruszasz taki temat, to chyba cos Ci w duszy gra...:-)

• Gość: aga Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.ghnet.pl 21.12.09, 15:18
      Witaj,
      nie ma prostej odpowiedzi na takie pytanie.
      Ja zawsze planując kolejny rok na pierwszym miejscu wydatków stawiam
      wakacje 2-3 razy w roku. Dopiero potem myślę czy łazienka woła o
      remont:) i czy mój samochód wytrzyma jeszcze jeden rok.
      Życie jest jedno i nie warto cały rok pracować aby móc pochwalić się
      znajomym nowymi meblami czy parkietem.
      Bezcenny jest natomiast widok moich dzieci jak "ratują" kraby na
      plaży nosząc je do wody...
      I bezcenne jest wyrwanie się choćby na tydzień w styczniu na ciepły
      piaseczek.
      A podróże po Europie częściowo mamy już za sobą a resztę
      zostawiliśmy sobie na emeryturę:)
      Pozdrawiam!
      aga
    • anetapzn Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 21.12.09, 16:17
      Ze wszystkiego na pewno nie rezygnujemy,ale niektóre zakupy mocno ograniczamy,
      albo ich chęć dusimy w zarodku:). Np. nowy tv i wymiana mogą jeszcze poczekać.
      Po dłuższym namyśle wybraliśmy zamiast w.w. wycieczkę do Iranu z Opal Travel w
      przyszłym roku. I wiem, że nie będę żalować, juz sie na nia ciesze.
      Nas też leżenie na plaży w sumie nie kręci, ale raz w orku przynajmniej na
      tydzien lecimy odpocząć poleniuchować, ponurkować, po prostu naładować
      akumulator. Jeżeli masz ochotę i mozesz pozwolić sobie finansowo wybierz 1
      droższy bardziej egzotyczny wyjazd zamiast 2-3 tańszych- nie wiadomo co bedzie
      za rok, a życie jest tylko jedno:). Powodzenia.
    • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 21.12.09, 20:44
      Dziękuję za wszystkie wypowiedzi i zachęcam do następnych. Wiem, że nie ma
      jednej dobrej odpowiedzi, ale pytanie o odczucia innych jest chyba najlepszym co
      mogę zrobić, żeby ocenić, czy po powrocie uznam, że warto było wydać te pieniądze.

A co do innych produktów, to czasami jest to wybór między krótką (kilka,
      kilkanaście dni) intensywną przyjemnością, a przyjemnością mniejszą, ale za to
      stale obecną w życiu przez długie miesiące czy lata.
      W tym roku zrezygnowałam z drugiego wyjazdu za granicę i kupiłam nowego laptopa
      (zamiast mojego starego , który miał 4 i pół roku), bo wyszło mi, że korzystam z
      niego kilka godzin każdego dnia i przyjemność będzie większa niż tydzień
      zwiedzania. Jak na razie uważam, że wybór był dobry.
      Tak samo możliwość przemeblowania mojej niewygodnej łazienki oznaczać będzie
      komfortowe mycie codziennie rano i wieczorem przez kilka(naście) lat.

Ale wakacje kuszą ... Najgorsze, że te bilety lotnicze od razu robią taki skok w
      cenie, a za zorganizowane przez biuro atrakcje trzeba zapłacić więcej niż gdybym
      robiła to sama.
      A faktycznie pozostaje niepewność co do sytuacji finansowej, urlopu itp. w
      kolejnych latach.
      • kajak75 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 21.12.09, 22:34
        > Wiem, że nie ma
        > jednej dobrej odpowiedzi, ale pytanie o odczucia innych jest chyba najlepszym c
        > o
        > mogę zrobić, żeby ocenić, czy po powrocie uznam, że warto było wydać te pieniąd
        > ze.

Magdaleno, nie idz ta droga!:-)
        Cudze odczucia nic Ci nie pomoga. setki postow od osob zadowolonych z wyjazdu
        all inclusiv w sierpniu do egiptu nie przekanaly mnie, ze bede zadowolona z
        takich wakacji:-)
        • Gość: edyta Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.09, 12:19
          z tego co napisałaś wynika że masz podstawowe potzreby które
          wymagają zaspokojenia np wspomniana łazienka- nikt ci tu nie doradzi
          czy zrobiłąś dobrze czy źle i chyba nie tego oczekujesz. Podstawowe
          muszą byc zaspokojone przynajmniej częściowo by przechodzić z
          lekkością do tych wyższych potrzeb. Co innego zamiana telewizora na
          jeszcze lepszy model a co innego podstawowe remonty. Jeśli czujesz
          się szczęśliwa bo masz łądne kafelki to super. Ja najpierw
          zbudowałam dom i wtedy nie jeździłam - ustawiłam inaczej priorytety.
          Teraz nie wyobrażam sobie nie lecieć 2-3 razy do roku. To po prostu
          coś co uwielbiam. I leżąc na plaży delektując się widokiem łądując
          akumulatory już marzę o tym gdzie za rok. Boję się latać ale i to mi
          nie przeszkadza. Są ludzie dla których wycieczki egzotyczne są warte
          swej ceny ze względu nie tyle na wartość pieniądza co na przyjemność
          płynącą z jego wydania dla doznań widoków poznawczych walorów. Np w
          jordanii i syrii byłam z taki przewodnikiem od którego dowiedziałąm
          się więcej niż z jakiejś książki. wybieraj to co chcesz zobaczyć a
          nie przeliczaj 2 razy czy raz w roku.
          • Gość: przypadek podstawowe potrzeby??? IP: *.chello.pl 10.01.10, 20:50
            Gdyby nie wylądował wątek na głównym, nie miałabym pojęcia o istnieniu tylu
            zadufanych ludzi...
            "Najpierw wybudowałam dom"
            "Wakacje przynajmniej 2-3 razy w roku"
            "Jordania, Syria, Madagaskar"
            "Dzieci wrzucają kraby do morza".
            7 tys na wyjazd? Za 2 tyg. choćby największego luksusu? Na to naprawdę nie może
            pozwolić sobie przeciętny Polak. Bo przeciętny Polak:
            najpierw wynajmuje mieszkanie/spłaca kredyt za lokal
            wakacje ma 26 dni roboczych w roku, z czego najczęściej mając dzieci bierze
            urlop w lipcu/sierpniu
            Na Madagaskar to w myślach partnera po kłótni jedynie wysyła...
            A dzieci chełbie do Bałtyku wrzucają.
            Luksusowy samochód? Dobrze jak na bieżące OC, wymiana rozrządu czy zmiana opon
            na zimówki wystarcza.
            Inaczej se priorytety ułożyłam, królewna z drewna, jedna...
            • Gość: grafia Re: podstawowe potrzeby??? IP: 79.139.2.* 10.01.10, 21:11
              hahahaha dobre! i niestety jakże trafne...
              • lia.13 Re: podstawowe potrzeby??? 11.01.10, 01:12
                Gość portalu: grafia napisał(a):

> hahahaha dobre! i niestety jakże trafne...

owszem, dobre, trafne w swej prawdziwości, tyle że niestety nie na temat, bo ni
                o tym jest wątek.

Autorce wątku mogę powiedzieć, że na droższym, bardziej luksusowym wyjeździe
                pewnie bardziej odpocznie niż na wycieczce, dajmy na to do Rzymu, jednak nie
                można zastosować prostego rachunku, wg którego wycieczka za 8 tys to jak 4 za 2
                tys. Nie można tak zrobić z tej prostej przyczyny, iż na odpoczynek składa się
                nei tylko klasa hotelu, bliskość do morza czy ogólne odpowiednie "dopieszczenie"
                przez animatora podróży, ale także sam wolny czas. Zatem na wycieczce za 8
                tysięcy moglibyśmy odpocząć tak samo jak na czterech za 2 tysiące wtedy, gdyby
                wycieczka za 8 tys trwała tyle samo co te cztery tańsze wycieczki (zatem miesiąc
                zamiast tygodnia), a i to jest wątpliwe, bo każdy lekarz Ci powie, że 4 krótkie
                15-minutowe drzemki w ciągu dnia lepiej zregenerują organizm niż 1 trwająca godzinę.
                Zatem, reasumując, jeśli Cię stać i czujesz potrzebę - jedź! W końcu raz się
                żyje ;) Ale nie nastawiaj się, że ten wyjazd naładuje Ci akumulatory na cały
                kolejny rok, bo to tak nie działa.
            • kajak75 Re: podstawowe potrzeby??? 11.01.10, 01:52
              a ja o zakompleksionych przypadkach;-)
    • amused.to.death Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 22.12.09, 15:05
      Ja kiedyś stałam przed wyborem czy kupić sofę i szafę czy jechać na wakacje.
      Mogłabym wrócić do pustego mieszkania ze wspomnieniami, albo kupić sprzęty i
      zamiast jechać na wakacje siedzieć na sofie i patrzeć na szafie.
      Z tym, że nie stać mnie na wyjazdy zorganizowane więc jeżdżę sama lub ze
      znajomymi - także poza Europę.

Czy warto? Mnie fascynują inne kultury więc warto. W Europie jest różnie w
      różnych miejscach, ale mimo wszystko dosyć swojsko:)
      • Gość: gonzo Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.chello.pl 22.12.09, 22:19
        amused.to.death napisała:

> Z tym, że nie stać mnie na wyjazdy zorganizowane więc jeżdżę sama
        > lub ze znajomymi - także poza Europę.

Przepraszam, że co??? Wycieczki na własną rękę są WIELOKROTNIE droższe od
        zorganizowanych! Uległaś chyba jakiemuś złudzeniu. Na chorym polskim rynku z
        jednym samolotem w tygodniu na daną destynację, może i jest drogo, ale
        zorganizowane wycieczki z wylotem z Niemiec/Austrii/Holandii/Szwajcarii można
        kupić ZA GROSZE. Jak widzę tydzień w Marsa Alam w dobrym hotelu 4* z przelotem
        za 244 EUR, czy niezłe tygodniowe Karaiby za 800 EUR, no to nie dostrzegam jakoś
        alternatywnej taniochy w wycieczkach na własną rękę. Dotyczy to także Europy.
        • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 22.12.09, 22:44
          Gość portalu: gonzo napisał(a):

> amused.to.death napisała:
          >
          > > Z tym, że nie stać mnie na wyjazdy zorganizowane więc jeżdżę
          > > sama lub ze znajomymi - także poza Europę.
          >
          > Przepraszam, że co??? Wycieczki na własną rękę są WIELOKROTNIE
          > droższe od zorganizowanych!
          To zależy co chcesz robić na tej wycieczce.
          Na pewno tradycyjne "pobyty", "wczasy" w popularnych miejscach są najtańsze -
          słyszałam o człowieku, który miał spotkać się z kontrahentem na Cyprze i
          tygodniowy pobyt z BP wypadł mu taniej niż sam przelot.
          Im dalej i egzotyczniej, tym wycieczka jest droższa, bo klientów jest mało i
          odpada efekt skali. Zresztą zawsze objazdówka jest dużo droższa od pobytu.
          Ale jeśli jedziesz na własną rękę, to możesz szukać okazji, dopasowywać plany
          wakacyjne do promocji biletów lotniczych. Możesz postawić na niższy standard
          noclegów, podróżować wolniej, traktując kilkugodzinne czekanie na autobus w
          środku dżungli jako niepowtarzalną możliwość obserwacji lokalnej kultury ...

I to właśnie chciałabym zrobić - podróżować powoli, na własną rękę, smakując
          poszczególne miejsca, poświęcając każdej fajnej rzeczy tyle czasu, ile trzeba,
          nie ograniczając się do muzeów i hoteli, ale też sklepów, ulic itp.
          I pewnie dlatego trochę żal mi kasy na drogie objazdówki - bo mam świadomość, że
          to ciągle będzie zwiedzanie, poznawanie itp. ograniczone programem biura podróży.
          • voyager747 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 22.12.09, 22:52
            Masz odpowiedź, musisz jeździć samodzielnie. Trzeba szukać promocji na bilety lotnicze, szukać hoteli i organizować samemu wszystko tak jak lubisz.
            • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 22.12.09, 23:00
              voyager747 napisał:

> Masz odpowiedź, musisz jeździć samodzielnie.
              > Trzeba szukać promocji na bilety lotnicze, szukać hoteli i
              > organizować samemu wszystko tak jak lubisz.
              Mam tylko problem, bo nie mam odpowiedniego towarzystwa chętnego do takiej
              podróży (i dlatego na razie korzystam z objazdówek). A przekonałam się, że im
              mniej zorganizowany wyjazd, tym bardziej zaprzyjaźnieni i zżyci muszą być
              współpodróżnicy.
              • voyager747 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 22.12.09, 23:27
                To niestety jest problem, ja od lat wszędzie jeżdżę z żoną i zawsze się
                dogadujemy :)
        • amused.to.death Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 22.12.09, 23:32
          > Przepraszam, że co??? Wycieczki na własną rękę są WIELOKROTNIE droższe od
          > zorganizowanych! Uległaś chyba jakiemuś złudzeniu.

Mówisz, że przez ostatnie kilka lat mi się tylko wydaje, że płacę mniej?
          Tylko widzisz, ja mam możliwość wyjazdu na dłużej niż 2 tygodnie. I tak prawie
          dwa miesiące w Afryce Zachodniej kosztowały mnie mniej niż 20 dni po tej samej
          trasie z biurem podróży. Że warunki były raz lepsze raz gorsze... w zależności
          od tego co nam się udało (i chciało) znaleźć? To akurat mało istotne, bo ja
          lubię sama decydować.

O Karaiby 'zahaczyłam' w tym roku więc wiem jakie są ceny. Ja mam akurat
          ograniczenia czasowe i wtedy gdy są największe promocje to akurat muszę być w
          pracy:( więc w sumie nie mogę z nich skorzystać.

W Egipcie byłam w zeszłym roku - też samodzielnie. Miałam tylko kupiony bilet,
          hotel sobie znalazłam sama. Porównałam ceny z tymi którzy mieli wszystko kupione
          w biurze podróży - wyszło mniej więcej na to samo, tylko ja, nie mając
          wykupionego all inclusive mogłam codziennie jeść w innej knajpie a to uwielbiam.

Gdybym mogła jechać na te Karaiby tylko na tydzień to faktycznie przy takiej
          promocji biuro się opłaca bardziej, ale już przy wyjazdach 17 - 21 dniowych
          egzotycznych - ze zwiedzaniem to już najczęściej taniej samodzielnie,
          sprawdziłam, bo zawsze porównuję ceny.
          • Gość: darek Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.09, 23:42
            gonzo
            PLS
            "amused.to.death napisała:

> Z tym, że nie stać mnie na wyjazdy zorganizowane więc jeżdżę sama
            > lub ze znajomymi - także poza Europę.

Przepraszam, że co??? Wycieczki na własną rękę są WIELOKROTNIE droższe od
            zorganizowanych! Uległaś chyba jakiemuś złudzeniu. Na chorym polskim rynku z
            jednym samolotem w tygodniu na daną destynację, może i jest drogo, ale
            zorganizowane wycieczki z wylotem z Niemiec/Austrii/Holandii/Szwajcarii można
            kupić ZA GROSZE. Jak widzę tydzień w Marsa Alam w dobrym hotelu 4* z przelotem
            za 244 EUR, czy niezłe tygodniowe Karaiby za 800 EUR, no to nie dostrzegam jakoś
            alternatywnej taniochy w wycieczkach na własną rękę. Dotyczy to także Europy. "

my piszemy o wycieczkach = zwiedzaniu, a nie WLB z Niemiec
            no i nie wszyscy znają ten 'twardy' język
            taka wycieczka z niemieckiego biura kosztuje duzo więcej niż wczasy z kolorowym
            drinkiem w łapie :)
          • Gość: gonzo Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.chello.pl 22.12.09, 23:45
            No ok, co do Afryki zgoda. Z tym, że ja bym tam na 2 m-ce nie pojechał nigdy.
            Nie boisz się takich wypadów? Już w Egipcie samotnie podróżująca kobieta jest
            nieustannie molestowana, a w Afryce? Pozdrawiam
            • amused.to.death Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 23.12.09, 00:00
              Bałam się pierwszego dalekiego - do Tajlandii, a potem się okazało, że tak, co
              prawda daleko, ale poza tym... to normalne życie, normalni ludzi i normalne
              podróżowanie:)

Do Egiptu pojechałam samodzielnie bo po krótkim nurkowaniu chciałam się wybrać
              na dłużej do Kairu. Nurkowanie było lepsze niż sądziłam i nigdzie więcej nie
              pojechałam:D

Co do Afryki... ja nie podróżuję jakoś ekstremalnie - lubię się wyspać, zobaczyć
              co nieco, spróbować lokalnych potraw.... OK, w Afryce tam gdzie byłam (Ghana,
              Togo, Benin) trzeba było się trochę czasami postarać, ale to naprawdę nie było w
              ŻADEN sposób hardcorowe:)
              A, no i nie byłam sama - namówiłam znajomych:)

Co do molestowania czy nagabywania: tak samo jako w swoim mieście nie chodzę
              wieczorami po 'dziwnych' miejscach tak samo nie robię tego na wakacjach.
              Poza tym: odpowiednie ubranie, odpowiednie zachowanie, jakaś znajomość obyczajów
              (to wymaga przygotowania) i znajomość języków bardzo pomagają.

Wiesz, ja bym się chętnie znowu przejechała na jakąś wycieczkę zorganizowaną -
              bo całe wieki już nie byłam na takiej - tak dla porównania znowu, bo już nie
              bardzo pamiętam jak to jest - ale zawsze patrzę na ceny i jednak jadę samodzielnie.

A do Afryki z pewnością wrócę - to fascynujący kontynent, tylko muszę się trochę
              lepiej nauczyć francuskiego bo to co umiem to za mało.
            • Gość: ninini Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.umts.vodacom.co.za 11.01.10, 08:57
              A co to Afryka? sorry, ale mnie zęby bolą od takiego komentarza, a Egipt to
              gdzie leży? kraje afrykańskie się od siebie róznią - baaaaardzo.
        • padma Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 10.01.10, 23:25
          Pozwolę sobie zaprotestować. Wyjazdy indywidualne są dużo tańsze od
          zorganizowanych. Owszem, można trafić okazje w postaci przez Ciebie
          wymienionych, ale szukając promocji lotniczych na własną rękę, można
          tym lepsze okazje znaleźć. Przykładowo - sprawdź ceny jakichkolwiek
          wycieczek z biurem po Tajlandii, Kambodży i okolicach. Ja pojechałam
          tam w tym roku na ponad 3 tygodnie i całość wyjazdu wyniosła mnie
          3500 zł. Całość, czyli też z pamiątkami itp. Nie sądzę, że
          znajdziesz ofertę z biura podróży za taką samą cenę. Takie przykłądy
          można zresztą mnożyć.
          Do autorki wątku - moim zdaniem egzotyczne wycieczki nie są warte
          ceny, którą proponuje biuro podróży, bo można ją znacznie
          zredukować. Brak towarzystwa nie musi być problemem, bo jest sporo
          singli, którzy jeżdżą samodzielnie i szukają towarzystwa do
          wyjazdów. Wystarczy zaglądać co jakiś czas na jakieś dobre forum o
          podróżach - najlepsze to zdecydowanie
          Travelbit

Ja wolę oszczędzać na wymarzoną podróż dwa lata, niż jeździć co roku
          w miejsca, które są dla mnie mniej atrakcyjne.
      • Gość: polska:) Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.pr2-nat.espol.com.pl 05.01.10, 03:42
        POLSKA TEZ JEST piekna:)
        www.youtube.com/watch?v=aWUZwsDpGTk
        • lemisiaque Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 10.01.10, 17:34
          Że też nawet tu Ci się chce spamować tymi filmami o jakości nagrania z kamery przemysłowe. Jako Szczecinianin przepraszam za niego :]
      • Gość: jkm Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 10:07
        "Mnie fascynują inne kultury"
        Niestety, wiele jest takich pań zafascynowanych innymi kulturami, opije się taka
        darmowymi drinkami a potem płacz bo dzidziuś: czarny, żółty, czerwony....
    • amused.to.death Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 22.12.09, 23:37
      Magdaleno a może wejdź na forum sąsiedzkie Turystyka na Świecie i poczytaj posty
      na temat samodzielnego wyjazdu do Tajlandii i spróbuj.
      Jeśli znasz angielski to jest łatwe.
      Ja na pierwszy samodzielny wyjazd wybrałam się właśnie do Tajlandii. Nikt nie
      chciał ze mną wtedy jechać (teraz już nie mam tego problemu jak wszyscy wiedzą,
      że ja wszystko zorganizuje).
      Powiem szczerze, że podróżowanie tam jest DUŻO łatwiejsze niż w Europie jeśli
      tylko znasz angielski w stopniu komunikatywnym.

Kiedy byłam np. w takim np. Paryżu to przyjazd późnym wieczorem potrafił być
      dosyć stresujący - czy znajdę jakieś niedrogie miejsce do spania?
      Kiedy coś mi nie wyszło do Tajlandii to szłam do w jakiegoś hotelu gdzie warunki
      były w miarę dobre i płaciłam mniej niż za miejsce w Paryżu w 6 osobowym pokoju
      w schronisku...
      • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 23.12.09, 00:23
        amused.to.death napisała:

> Magdaleno a może wejdź na forum sąsiedzkie Turystyka na Świecie i
        > poczytaj posty na temat samodzielnego wyjazdu do Tajlandii i
        > spróbuj.
        Znam angielski, jestem zorganizowana i mam dobrą orientację przestrzenną, ale
        już to sobie przemyślałam i wiem, że nie chcę jechać zupełnie sama.
        Z przeszłych wyjazdów wiem, że pojawiłyby się różne drobne trudności
        organizacyjne, które dużo łatwiej jest pokonywać w kilkuosobowej grupie. I nie
        byłoby komu powiedzieć - popatrz, jak tu pięknie.
        Ale nie tracę nadziei, że za rok lub dwa będzie przy mnie mój drugi połówek
        ewentualnie wypróbowana towarzyszka globtroterka. I wtedy ...

I jeszcze raz dziękuję Ci za poważne podejście do tematu, mimo moich
        wewnętrznych rozterek.
        • Gość: edyta Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 11:43
          no no ...forum zamieniło sie na life coaching:) czyta się fajnie i
          sympatycznie- ale przeszliśmy droge od dylematu czy wycieczki
          egzotyczne są warte swej ceny sofa czy remont, samemu czy z biurem a
          w koncu stanęło na tym że fajnie mieć z kim:) ładna puenta przed
          świętami. Wniosek może być taki? nie ważne ile razy w roku i gdzie
          ważne by z wycieczki czy sofy cieszyć się z kimś:)
          • Gość: 1qaz Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 195.116.199.* 23.12.09, 12:47
            najpierw parter lub partnerka ;)a potem ...
            • Gość: ines Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.rzeszow.mm.pl 23.12.09, 15:29
              Na pewno milej ogląda się świat z kimś bliskim, ale to nie jest takie proste, bo
              partner może mieć jednak inne preferencje i woli leżeć na plaży, a my
              intensywnie zwiedzać.
    • Gość: ines Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.rzeszow.mm.pl 23.12.09, 15:36
      Mnie w tej chwili finanse nie ograniczają, ale i tak wybieram Europę. Nie kuszą
      mnie wyjazdy w egzotyczne zakątki, w czasie których zobaczę tylko to, co biuro
      przygotowało. Te eleganckie hotele na Sri Lance czy w Indiach byłyby dla mnie
      dysonansem do potwornej biedy w tych krajach. Nie poznam i tak kultury, ludzi, a
      to w podróżach jest dla mnie najważniejsze. Takie wyjazdy tylko indywidualnie
      przygotowane z jakąś paczką zapaleńców.
      • Gość: edyta Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 19:12
        no proszę ilu forumowiczów tyle opinii:) a ja w wyjazdach
        egzotycznych poszukuje nie tyle ludzi co zakatków, krajobrazów i
        przyrody. Nie chcę poznawać ludzi chcę oglądać wszystko inne- i do
        tego obojetne czy z biurem czy bez :) teraz lecę oglądac
        zwierzaki :) One zachowują się naturalnie a ludzie przy turystach w
        sposób adaptowany
        • Gość: ines Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.rzeszow.mm.pl 23.12.09, 22:54
          Dokładnie ilu ludzi tyle preferencji. Do dziś nie byłam w Norwegii i wcale mnie
          tam nie ciągnie. Za to wracam często do Francji , Włoch, Portugalii. Po prostu
          ponad widoki stawiam wytwory kultury (śródziemnomorskiej głównie). Ale jeśli
          ktoś ma pragnienie egzotyki to jednak warto póki są siły (długie loty, czasem
          meczący klimat), a poczciwą Europę zostawić sobie na stare lata.
      • knokkelmann1 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 10.01.10, 22:48
        ja jeszcze dostukam troche kasy i zawijam sie na kurs safari guide do RPA (na
        rok). juz sie doczekac nie moge
    • Gość: olek Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 89.108.211.* 23.12.09, 20:53
      wakacje 2010 to będzie mój pierwszy samotny wyjazd dlatego wybrałem
      miejsce które jest małe: wyspa Bali i z tamtąd planuję 2-3 loty na
      sąsiednie wyspy.

Natomiast kiedy mam więcej chętnych: minimum 2 osoby wybieram
      miejsca gdzie objadę cały kraj ( np. Tajlandia).

Obawiam się wyjazdu w pojedynkę dlatego najdłużej wachałem się nad
      długością pobytu: 2 czy 3 tygodnie.

Tobie polecam podobnie: jedz sama. W sierpniu na Bali polecisz za
      ok. 3000 zł: wylot z katowic, hotel z wyżywieniem. Bali dlatego że
      jest to mała wyspa, nie zgubisz się, będziesz miała czas na poznanie
      nowej kultury wiedząc że gdziekolwiek niepojedziesz to i tak
      będziesz blisko hotelu :)
      • Gość: wiadomo kto Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.chello.pl 23.12.09, 22:03
        ojej, znowu będzie przechwalanie się jak to tanio kupiłeś ? Nie, proszę, już to
        wiemy wszyscy. Lot z Polski do Londynu już znalazłeś?
        Widziałem jak pytasz na innym forum. Chcesz udzielać rad innym jak tanio
        podróżować, a na innych forach zakładasz kilka wątków i sam wypytujesz. Bez
        sensu to jest. Jak wrócisz, to nam napiszesz jak było.
        A jak nie będzie już tej promocji a Air Asia, to za ile poleci? Jak nie będzie
        lotu z Polski do Londynu w wakacje, to jaki będzie koszt ?
        • Gość: wiadomo kto Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.chello.pl 23.12.09, 22:04
          Lotu z Katowic do Londynu za 40 pln miało być, sorry.
        • Gość: olek Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 89.108.211.* 23.12.09, 23:14
          antydyrduch - tak kupiłem :)
          powiem więcej, lot tam kupiłem dwa dni temu, dzisiaj jest tanszy ale
          przebolałem te 30 zł różnicy ;) wyszło po 100 zł za lot

A jak nie będzie taniego lotu z Polski do Londynu ?
          rozmawialiśmy na ten temat ze znajomymi: dojazd do londynu wychodzi
          tam i z powrotem 750 zł z promem. Podczas kolejnych podróży, przy
          dwóch trzech osobach, wogóle olejemy lot z Polski tylko bezpośrednio
          samochodem do Londynu.

dlaczego tobie przeszkadza fakt że wakacje w moim wydaniu muszą być
          tanie ? proszę uzasadnij mi to jakos sensownie abym mógł z tego
          wynieść naukę na przyszłość
          • Gość: wiadomo kto Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.chello.pl 23.12.09, 23:25
            Dobrze, że są tanie, super. Chodzi mi głównie o to, że wpisujesz się w takich
            wątkach, a nawet tam nie dotarłeś. Zobacz jakie ma doświadczenie np. Amsused w
            tym temacie, ona może się wypowiadać.
            Można jechać samochodem do Londynu, można nawet piechotą iść, tylko jaki to ma
            sens ? Jeśli polecisz na to Bali, posiedzisz 14 godzin w samolocie, to
            zobaczysz, że potem nie jest fajnie wracać samochodem do Polski. Jeśli wraca
            się 20-24 godziny, to potem każda kolejna ma znaczenie. Oczywiście będzie
            taniej, ale jak męcząco.
            Nie przeszkadza mi to, że lecisz, przeszkadza mi tylko to, że się wpisujesz
            wszędzie a nawet jeszcze tam nie dotarłeś. A jak Air Asia zbankrutuje do wakacji
            ? A jak FY przestanie latać do Katowic, bo mu nie zapłacą ?
            Jak wrócisz, to możesz nam napisać.
            • kris7109 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 08.01.10, 22:32
              Tak fajnie czytało się wasze posty na początku ,ale jak to zwykle
              juz pojawija się małe złośliwości.A tak do rzeczy,to pewnie można
              planować dalekie destynacje samemu jak sie własnie jest singlem.
              Z pozycji rodziny wygląd to niestety inaczej,też bym tak chciał
              wyjechac samemu np.do Indii lub Tanzanii (marzę o takiej podróży)ale
              niestety zawsze pozostaje jeszcze druga strona.Poza tym nie każdy
              zna na tyle dobrze angielski (choć akurat daje radę),a bez tego to
              niestety ale się nie da.Jest jescze kwestia bezpieczeństwa, zdrowia
              czy utraty pieniędzy lub dokumentów.Wiadomo może to sie zdarzyć
              wszędzie ale przyznacie że w takiej sytuacji prościej jest chyba w
              Zakopanym czy nad naszym morzem niz dlaeko gdzieś w
              świecie.Proponuję poczytać o smutnej historii takiej osoby jak Kinga
              Choszcz.Ale do odważnych świat należy.....
      • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 23.12.09, 22:40
        Gość portalu: olek napisał(a):
        > Obawiam się wyjazdu w pojedynkę dlatego najdłużej wahałem się nad
        > długością pobytu: 2 czy 3 tygodnie.
        Mam wrażenie, że samotnemu mężczyźnie na wakacjach jest jednak łatwiej niż
        samotnej kobiecie. Chociażby przez to, że mężczyzna stereotypowo zabiera mniej
        rzeczy ;-) a statystycznie jest silniejszy.

> Bali dlatego że jest to mała wyspa, nie zgubisz się, będziesz
        > miała czas na poznanie nowej kultury wiedząc że gdziekolwiek
        > nie pojedziesz to i tak będziesz blisko hotelu :)
        Ale w tym rzecz, że ja mam dobrą orientację przestrzenną i się nie gubię. Po
        prostu jakoś nie kusi mnie samotne zwiedzanie.
        I dziwię się, że jeśli jedziesz pierwszy raz sam, to tak daleko i na tak długo.
        Ja bym zaczęła od weekendu w Zakopcu ;-)
        • deoand Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 23.12.09, 23:23
          Nie rozumiem zupełnie takich koncepcji aby wybierać sie w dzikie kraje samemu po
          raz pierwszy jak sie ma do tego wyspecjalizowane biura podrózy , ktore załatwia
          za ciebie cała organizacyjna częśc podróży

Oczywiscie bedąc singlem jest zawsze problem tak jak i w zyciu ale za dopłata
          mozna chyba w niektórych biurach otrzymac pokój w pojedynke albo jakos dołaczyc
          do innej singielki .
          • an-ex Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 24.12.09, 11:34
            Jak dla mnie jak najbardziej egzotyczne podróze;-)Europa w ogole
            mnie nie kreci ,moze kiedys jak bede na emeryturze;-)Olek super
            cenka!!!!-zazdroszcze ,Bali to tez moje marzenie.Latam z Niemiec
            cenki maja duzo nizsze niz z Polski ale ostatnio dojrzałam do
            samodzielnych podrózy na poczatek Tajlandia w kwietniu;-)potem Bali;-
            )
          • Gość: olek Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 94.254.193.* 24.12.09, 20:27
            zgadzam sie z tym co piszesz. Pierwszy raz byłem z biura podróży -
            baśniowa Tajlandia z Rainbow. Po powrocie uświadomiłem sobie, że
            samemu napewno bym nie dał rady zobaczyć aż tyle- popełniłbym też
            wiele błędów organizacyjnych, w tak krótkim czasie nie zobaczyłbym
            tak wiele ( w sensie tyle bym nie przejechał bo ze zwykłej leniwości
            by mi się nie chciało- sam program nie był aż tak rewelacyjny i
            osobiście bym coś pozmieniał).

Ale to dotyczy tylko pierwszej wyprawy. Kolejne w te rejony będą
            organizowane tylko i wyłącznie na własną rękę. Zobaczyłem czym to
            się je więc dam radę. Niestery cena z biura podróży jest bardzo
            wysoka. Mnie wyniosło wszystko 20 tysięcy za dwie osoby - na własną
            rękę wyjdzie połowę taniej- w lutym wyjeżdzam i jak do tej pory
            całość wyniosła mnie 2200 zł , pozostają tylko wydatki poniesione na
            miejscu. Różnica 10 tysięcy a 2200 zł robi wrażenie

• Gość: majkel Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 188.141.107.* 10.01.10, 22:23
            > Nie rozumiem zupełnie takich koncepcji aby wybierać sie w dzikie kraje samemu p
            > o
            > raz pierwszy jak sie ma do tego wyspecjalizowane biura podrózy , ktore załatwia
            > za ciebie cała organizacyjna częśc podróży

i biegasz jak piesek w grupie za przewodnikiem po miejscach ktore srednio cie
            intersuja, omijajac miejsc ktore intersuja cie bardziej,
            nie dzieki , a sama organizacja moze tez byc ciekawa
        • Gość: .. Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.centertel.pl 11.01.10, 01:44
          Witam
          pozwolę sobie coś dodać o Bali , można być mocno rozczarowanym - smród brud
          hałas bałagan oraz ma się wrażenie większość mieszkańców zajmuję się
          akwizycją.. jeśli ktoś lubi snorkling lub nurkowanie to od razu należy uciekać
          na północ Bali np. Amed ale tez po porze deszczowej bo w morzu nic nie widać i
          pływają miliony śmieci, dość ładnym miejscem tam sa okolice Manado/ok.300USD z
          Bali s-tem/ oraz wyspy Banda/ koszt nieco większy niż do Manado/
    • Gość: gr Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.147.101.20.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.12.09, 14:21
      tez kiedys mialem taki dylemat.Po kilku wyjazdach do Egiptu chcialem zobaczyc
      cos duzo dalej i padlo na Tajlandie, po Egipcie skok cenowy spory, podchodzilem
      do tematu dwa lata no i pojechalem z rodzinka na ferie zimowe do azji.Nie zaluje
      zadnej wydanej zlotowki bylo super.W tej chwili mam "zaliczone" kilka dalekich
      wyjazdow i zamierzam to zdecydowanie (w miare mozliwosci finansowych)
      kontynuowac.Jak dla mnie to moge jezdzic paroletnim samochodem (bo w koncu
      modlic sie do samochodu nie bede,zaimponowac w naszym kraju to mozna ewentualnie
      ferrari albo czym lepszym,a reszta to samochodow to tkie samo wyposazenie
      gospodarstwa domowego jak pralka czy lodowka) ale wyjazdow egzotycznych juz nie
      odpuszcze - wrazenia sa niezapomniane i jeszcze do tego nikt nie jest w stanie
      ich zabrac. Jak fajnie jest pozniej ogladac jakis program podrozniczy na
      discowery z miejscami w ktorych sie juz bylo.Wyjazdy organizuje przez biura
      podrozy (typowe objazdowki) i jak narazie jest ok. Na kazdej objazdowce sa jacys
      single albo singielki i bardzo dobrze sie integruja wiec nie ma problemu,
      zreszta jest tyle wrazen i duzo sie dzieje. Moim zdaniem egzotyka to jest to ,
      goraco polecam.
    • mlarka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 08.01.10, 11:57
      Moim zdaniem to zależy od tego z jakim biurem wyjeżdżasz i jaka jest cena takiej
      wycieczki. Wiadomo, że bilety lotnicze nie są najtańsze, porządny hotel też
      kosztuje. Ale ja np z cen alfastaru jestem zadowolona.
      • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 09.01.10, 23:41
        mlarka napisała:

> Ale ja np z cen alfastaru jestem zadowolona.
        Nie wiem, jakie mają ceny, ale biuro, które stosuje taką ordynarną szeptankę
        zupełnie nie budzi mojego zaufania. Tak jakby nie mogli liczyć na PRAWDZIWE
        opinie zadowolonych turystów.
      • Gość: cuusa Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 13:32
        Osobiście uwielbiam wycieczki w ciepłe rejony świata. Co prawda póki co byłam
        tylko w Egipcie i Tunezji, a teraz planuję wyjazd na Cypr lub do Portugalii.
        Jeżdżę albo na własną rękę ( ale to raczej po Polsce). jednak jak lecę gdzieś
        dalej to wolę z biurem podróży. Po prostu jest to pewniejsze i bezpieczniejsze.
    • Gość: Podorozniczka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.brutele.be 10.01.10, 16:33
      Odwaz sie! Ja osobiscie nigdy nie bylam na zorganizowanej przez biuro wycieczce
      bo wkurzaloby mnie zachwycanie sie na komende i ewentualne humory
      wspol-wycieczkowiczow.
      Natomiast sporo podrozowalam niezaleznie i... najlpiej wspominam te czesc
      podrozy, gdzie podrozowalam sama.Tzn nie bylam sama bo na swiecie jest duzo
      podroznikow! TO bylo prawdziwe odkrycie. Sa kraje b latwe np wlasnie Indonezja -
      wystarczy kupic bilet - ja mialam w zeszlym roku bilet z Europy do Indonezji sa
      600 EUR. Na miejscu sa biura turystyzne do krotkich wycieczek albo transport
      lokalny. Na Bali bardzo latwo kogos poznac. Bylam z druga polowka i caly czas
      musialam uwazac, zeby on byl zadowolony - czasem wolalabym byc sama:) Jedyna
      uwaa, ze na miejscu jest bardzo tanio - warto byc wiec dlugo!
      Latwo i przyjemnie i tanio podrozuje sie tez po Turcji i Boliwii (moja
      ulubiona!) Nieco trudniej po Indiach i Afryce. Poczytaj na forum np Travelbit.
      Tam tez mozna znalezc towrzystwo - chocby na poczatek. A jaka radosc, gdy do
      Machu Pichu dojdziesz "sama"" a nie autobusem z gromada innych turystow.
      Samodzielnie zwiedza sie na jakosc a nie na ilosc.BO jak ocenic rozmowe z
      lokalnymi mieszkancami Bali w ich wiosce - czy zwykla oberwacje zycia?
      Zawsze trzeba wybrac- sofa czy podroz... Ale podrozy nikt Ci nie zabierze a
      poranki na Bali, wschod slonca na Machu Picchu czy obrazy wieczornych ognisk w
      wioskach masajskich pozostana z TOba na zawsze. Nie jest hardcorowcem i nie
      lubie ryzyka - a mimo to uwielbiam jezdzic samodzielnie w wielki swiat!
      ODWAGI (a pieniedzy na wszystko trzeba o wiele mniej niz myslisz) Spojrz tu na
      przeloty z Niemiec - www.ltur.com
      • Gość: gosc zyczliwy Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.socal.res.rr.com 10.01.10, 16:57
        sa dwie kategorie ludzi w tym wzgledzie ;turysci i podroznicy, ja
        lubie byc tym drugim wiec sm organizuje wyjazdy a poniewaz mamy duzo
        przyjaciol z roznych stron swiata wiec doskonale wiemy co warto
        zwiedzac na miejscu i jak spedzi czas. generalnie najlepiej wobcym
        miescie bierzemy tzw bus tour(citytour)co daje ogolny przeglad i
        pozniej wracamy do miejsc ktore sa atrakcyjne
      • Gość: Remik Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 19:25
        W 100% się zgadzam, szczególnie co do Boliwii :) jedynie z zachowaniem diety bezglutenowej może być tam problem. Same bilety w dalekie zakątki przy odrobinie cierpliwości można znaleźć w śmiesznie niskich cenach. Tylko w 90% przypadków nie należy latać z Polski.
        --------------------------------
        My PoinT of View
      • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 11.01.10, 00:21
        Gość portalu: Podorozniczka napisał(a):

> Odwaz sie! Ja osobiscie nigdy nie bylam na zorganizowanej przez biuro wycieczce
        > bo wkurzaloby mnie zachwycanie sie na komende i ewentualne humory
        > wspol-wycieczkowiczow.

Czy nie skreślasz zbyt pochopnie takiej formy wypoczynku, skoro jej nie znasz ?
        Ja nigdy nie zachwycałam się na komendę a współwycieczkowicze tez byli raczej ok. IMHO generalnie dużo łatwiej znieść wszelkie konflikty w grupie, jeśli ramowy plan wyjazdu jest wcześniej określony przez biuro.

> Natomiast sporo podrozowalam niezaleznie i... najlpiej wspominam te czesc
        > podrozy, gdzie podrozowalam sama.
        Jestem po lekturze książki "Jadę sobie" Marzeny Filipczak i raczej nastawiła mnie ona sceptycznie do samotnych podróży, a już na pewno do Azji. Bo wynikało z niej, że wszystko to czego obawiałabym się jest całkiem realne.
        Brak towarzysza podróży, problemy z szukaniem hoteli, noszony na własnym grzbiecie i przez to bardzo mały bagaż. Niski standard hoteli i niepewne źródła podawanego jedzenia (cały czas zastanawiałam się co JA mogłabym zjeść w opisywanych miejscach i wychodziło mi, że niewiele).
        Pewnie dałabym radę tak jechać, ale na ile znam siebie myślę, że nie sprawiłoby mi to dużej przyjemności.

> A jaka radosc, gdy do Machu Pichu dojdziesz "sama"" a nie
        > autobusem z gromada innych turystow.
        Ale przecież Ty nie wiesz, jakie byłoby to zwiedzanie w grupie. Czy rzeczywiście radość byłaby mniejsza niż przy samotnej wyprawie.
        A ja założyłam ten temat, żeby posłuchać zdań ludzi, którzy przećwiczyli różne formy wypoczynku. I wiedzą, że A jest lepsze od B.
        Ja np. wiem, że w Polsce wolę jechać na krócej, ale dopłacić za dobry standard noclegu (łazienka w pokoju). Wiem, że lepsza jest samotna objazdówka niż wyjazd na własną rękę w niedobranej grupie itp.
    • opinia_publiczna_online Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 10.01.10, 18:52
      A co to są te destylacje przewijające się w co drugim poście? ;-)
    • Gość: Zibi73 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 94.75.124.* 10.01.10, 21:07
      Czesc Magdalena1977,
      jestem uzalezniony od podrozy :-) i w miare sporo udaje mi sie zwiedzac. Wcale
      nie trzeba rezygnowac z bardzo wielu rzeczy zeby zobaczyc swiat. Jak sie wie jak
      zaoszczedzic mozna naprawde sporo zobaczyc bez wyrzeczen. Jesli jestes
      zainteresowana daj znac - sprzedam pare pomyslow. A swiat warto zwiedzac.
      Porownywanie czy dana cena jest warta dalszego wyjazdu jest kompletnie
      niezasadne - na wrazenia z wyjazdu sklada sie tyle czynnikow ze o jednym kraju
      10 osob moze miec kompletnie inne zdania. Ja staram sie ogladac jak najwiecej i
      podrozuje wg swoich zainteresowan tj interesuje mnie przyroda, kultura/historia,
      architektura i ludzie. Ale nie bede sie rozgadywal. Jakby cos daj znac to
      skontaktujemy sie na priv.

Pozdrawiam,
      • Gość: luna do Zibi IP: *.xdsl.centertel.pl 17.01.10, 10:51
        Ja też jestem zainteresowana Twoimi pomysłami na tanie
        podróżowanie.Mógłbyś się odezwać na gg 786 91 90 lub podaj namiary
        na siebie. Pozdrawiam!
    • Gość: oranjefanka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 77.222.246.* 10.01.10, 22:18
      czesc,
      ile osob tyle opinii;
      moja jest taka:
      jezdze na wlasna reke; bez biura - z powodow 1. finansowych 2. lubie decydowac
      i zatrzymywac sie tam, gdzie mi sie podoba, a nie gonic jak szalona 3. moj
      towarzysz podrozy uwielbia fotografowac 4. wyjezdzamy na dluzej, wiec tylko na
      wlasna reke sie da; 5. jemy lokalne jedzenie
      z oferty biur zdarzalo mi sie korzystac tylko gdy last bez wyzywienia byl tanszy
      niz sam lot w lowcostach; to sie jednak sprawdza wylacznie prrzy kierunkach typu
      srodzimnomorskiego;

zdecydowanie wole 1 wyjazd dalej niz 6 tygodniowych blizej;
      co nie znaczy, ze nie lubie podrozowac po europie - lubie bardzo:)

kazdemu jednak zycze, zeby choc raz w zyciu znalezc sie przez jakis czas w
      miejscu, gdzie kultura, ludzie, wartosci sa zupelnie inne od europejskich;
      niesamowite doswiadczenie (nieporownywalne z nowa lodowka:), ktorego wyjazd z
      biurem raczej nie da, bo zawsze bedziesz z grupa rodakow;

w 100% zgadzam sie z amused-to-death tajlandia jest idealnym krajem na pierwszy
      samodzielny wyjazd; to wielki turystyczny supermarket; latwiej sie podrozuje po
      tajlandii niz po wielu europejskich krajach; jedno o czym warto pamietac to cena
      takiego wyjazdu samodzielnego zwykle wyglada tak, ze bilet jest drogi a na
      miejscu tanio, wiec nie warto jechac na 2 tygodnie (poza tym liczba) atrakcji
      jest ogromna, to inna sprawa, a tempo przemieszczania zwykle wolniejsze; no i
      jet lag potrafi ukrasc pare dni:)
      inna fajna opcja na pierwszy wyjazd - niekoniecznie tak dlugi jest turcja (ale
      nie wybrzeze, gdzie sa masy turystow, tylko wnetrze kraju) - bilety do istambulu
      latwo mozna dostac w promocji, w miescie spokojnie mozna troche czasu spedzic,
      potem pojechac autobusem do kapadocji i tam znowu spedzic pare dni; mozesz dodac
      kilka innych mniej popularnych turystycznych miejsc - dolene ihlary czy hattuse;
      jest to bardzo bezpieczne (oczywiscie istambul ma swoje ciemne dzielnice ale
      daleko od turystycznych i miejsc zabytkowych); wprawdzie taki wypad nie da ci
      moze super okazji do poznania miejscowych, ale bedzie dobra rozgrzewka,
      zobaczysz, ze dasz rade, nie takie to trudne, jak fajnie jest szukac miejsc do
      jedzenia, ilosc warzyw jest taka, ze bedziesz sie czula jak w raju:) poczujesz
      troszeczke chociaz inny niz europejski klimat:)
      nocowac mozesz w dormach - bedzie taniej, a i spotkasz innych pojedynczych
      podroznikow;

mozna pewnie wymyslic tez pare innych kierunkow - najlepiej na sasiednim forum
      turystyka na swiecie popytaj; ja tu zajrzalam tylko dlatego, ze jest na glownej;
      na pewno ludzie chetnie ci pomoga;
      • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 11.01.10, 00:36
        Gość portalu: oranjefanka napisał(a):
        > inna fajna opcja na pierwszy wyjazd - niekoniecznie tak dlugi
        > jest turcja (...)
        > jest to bardzo bezpieczne (oczywiscie istambul ma swoje ciemne dzielnice ale
        > daleko od turystycznych i miejsc zabytkowych);
        Ja byłam kilka lat temu w Turcji na 7+7 z grupą przyjaciół i mam zupełnie inne
        wrażenia.
        Pamiętam, że w Stambule dwie przecznice od hotelu robiła się atmosfera jak na
        filmie o niebezpiecznych dzielnicach (ciemno, góry śmieci, grupki podejrzanych
        wyrostków). Pamiętam, że jak w środku dnia wyszłam sama na spacer do centrum
        naszego "kurortu" to sporo miejscowych facetów gwizdało za mną i coś wołało.
        Myślę, że nic mi wtedy nie groziło, ale nie było szczególnie przyjemnie. W wielu
        miejscach gdzie zwiedzaliśmy małą grupką, czułabym się mocno nieswojo bez
        męskiego towarzystwa.
        A wszędzie słyszałam, że to ta turystyczna i mało turecka część kraju.

> jak fajnie jest szukac miejsc do jedzenia,
        Z szukania miejsc do jedzenia też nie mam zbyt dobrych wspomnień. Jako
        bezglutenowiec byłam w kilku obcych krajach i w Turcji chyba najbardziej
        lekceważąco podchodzili do mojej diety. Miałam kartkę z odpowiednim tekstem w
        kilku językach, a i tak zdarzało mi się, że spod zamówionego kotleta wyłaniała
        się bułka ;-(

Wiem, że są ludzie gotowi podróżować za wszelką cenę i oczekujących innych niż
        ja warunków. Ale ja zupełnie nie mam ochoty na samotny niskobudżetowy wyjazd w
        obce kraje.
        • Gość: volta2 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 213.172.87.* 11.01.10, 07:46
          Pamiętam, że w Stambule dwie przecznice od hotelu robiła się
          atmosfera jak na
          filmie o niebezpiecznych dzielnicach (ciemno, góry śmieci, grupki
          podejrzanych
          wyrostków). Pamiętam, że jak w środku dnia wyszłam sama na spacer do
          centrum
          naszego "kurortu" to sporo miejscowych facetów gwizdało za mną i coś
          wołało.
          Myślę, że nic mi wtedy nie groziło, ale nie było szczególnie
          przyjemnie. W wielu
          miejscach gdzie zwiedzaliśmy małą grupką, czułabym się mocno
          nieswojo bez
          męskiego towarzystwa.
          A wszędzie słyszałam, że to ta turystyczna i mało turecka część
          kraju.

jeśli miałaś takie odczucia to na moje oko - samotne wyjazdy nie są
          dla ciebie. zwłaszcza te samodzielne.
          ludzi przede wszystkim bać się nie należy, na gwizd w sumie można
          odpowiedzieć uśmiechem i tyle...

mieszkam w kraju prawietureckim, sama jeździłam na miejską plażę i
          dla chłopaka plażowego byłam jedynym często gościem(we wrześniu
          byłwałam na tej plaży zupełnie sama), zaczepiał, podchodził,
          podbierał mi książkę, właził za mną do wody - ale niebezpieczny nie
          był. odpędzić się nie dawał, więc ograniczyłam wyjazdy na plażę, ale
          nie zrezygnuję z nich całkowicie przecież.
        • Gość: oranjefanka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 77.222.246.* 13.01.10, 19:19
          wiem o czym pisze, bo troche po turcji i tajlandii jezdzilam;
          nie wiem, w ktorej czesci miasta byl twoj hotel, dlatego ciezko mi cos
          powiedziec; niewatpliwie sa lepsze i gorsze dzielnice, niekoniecznie te fajne
          musza byc drogie;

gorami smieci w istambule nie ma sie co przejmowac bo tam system jest taki, ze
          wyrzuca sie na ulice, a wieczorem/w nocy z ulic odpowiednie sluzby sprzataja;
          osobiscie nie mialam ZADNEJ niebezpiecznej przygody w turcji, nieprzyjemni byli
          nachalni sprzedawcy (ale tego w zadnym turystycznym centrum nie unikniesz),
          wystarczy sie usmiechnac i nie podejmowac dyskusji; nie wiem dlaczego za wami
          gwizdano - nie wiem, jak bylyscie ubrane, byc moze troche nie wasza wina - jesli
          nawet tylko 20% kobiet ubiera sie niestosownie to chlopcy gwizdza na wszystkich;

natomiast w wielu miejscach spotkalam sie z bardzo sympatycznym i cieplym
          przyjeciem rpzez ludzi; potrafili nam przyniesc herbate goraca, kiedy o polnocy
          czekalismy na autobus na dworcu i inne takie; poznalam jednego z bogatszych
          ludzi w kraju (tez zaprosil nas na herbate, kiedy ogladalismy dywany, znakomicie
          wiedzac, ze nie stac nas na kupienie czegokolwiek u niego); wszystkie mile
          wspomnienia dotycza zarowno ankary, gdzie turystow nie ma w ogole, jak i malych
          wiosek;
          i tu chyba dochodzimy do sedna - w tych wyjazdach niskobudzetowowsc nie jest
          celem samym w sobie, choc jasne, ze wole spad w hotelu dla lokalsow niz dla
          europejczykow jesli oba maja takie same warunki, a ten drugi jest 3 razy
          drozszy; wiekszosc fantastycznych rzeczy, ktora mi sie w podrozy przytrafila,
          nigdy nie przytrafilaby sie, jesli pojechalabym z biurem;
          nie sadze, zebym oczekiwala innych niz ty warunkow - jesli masz ochote podesle
          ci na maila zdjecia hoteli z roznych krajow w ktorych spalam - sama ocenisz, czy
          to sa za slabe na twoje oczekiwanai warunki; podejrzewam, ze w wielu
          przypadkach, standard jest lepszy niz to, co oferuja biura;

podejrzewam (choc oczywiscie moge nie miec racji), ze czesciowo twoje negatywne
          doswiadczenia moga wynikac wlasnie z tego, ze bywasz w typowo "turystycznych"
          miejscach; sa tam tysiace turystow i troche to idzie w masowke; niestety ludzie
          ucza sie tam, ze turystyka jest zrodlem dochodu i ze z turysty nalezy "zedrzec";
          byc moze dlatego nikt nie reaguje na twoja prosbe dot. diety i maja cie w
          przyslowiowym nosie;

co do diety - jaka dokladnie mialas kartke? bo jesli "jestem na diecie
          bezglutenowej" to sie osobiscie nie dziwie, ze niektorzy nie zrozumieli o co ci
          chodzi; poza tym co za problem isc gdzies, gdzie sama widzisz, co przygotowuja i
          jak i sobie wybierasz?? tez nie jem wszystkiego i po prostu tak robie;

slyszalam mase negatywnych relacji z turcji zwlaszcza od ludzi, ktorzy glownie
          lezeli na wybrzezu; ale i wiele pozytywnych od ludzi ktorzy po kraju troche
          pojezdzili; nie zastanawia cie to?
          sama doswiadczylam tyle goscinnosci, ze zlego slowa powiedziec nie dam:)

jesli nie masz ochoty na samotny wyjazd to po czesci sama sobie odpowiadasz;
          wyjazd z grupa jest podobny, czy to w europie czy poza nia (moi rodzice jezdza,
          stad wiem:); cena jest inna 1. bo bilety lotnicze kosztuja troche 2. to jest
          inny segment rynku, mozna narzucic wieksza marze, o wakacjach w egipcie mysli
          kazdy, o tych w brazylii tylko ludzie, ktorzy maja troche pieniedz, wiec wiecej
          mozna od nich "sciagnac" 3. bedac tak daleko latwiej zdecydujesz sie na
          dodatkowe atrakcje organizowane przez biuro, bo szansa, ze jeszcze kiedykolwiek
          tam pojedziesz jest niewielka;

chociaz oczywiscie tez uwazam ze nic na sile; jesli podrozowanie samodzielne
          mialoby zabrac ci komfort i spowodowac megastres, bo balabys sie kazdej obcej
          osoby to nie ma to wiele sensu; wtedy chyba lepiej objezdzac europe/morze
          srodziemne z biurami; pozdrawiam, o.
          • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 13.01.10, 22:54

> nie wiem dlaczego za wami gwizdano - nie wiem, jak bylyscie
            > ubrane, byc moze troche nie wasza wina - jesl
            Gwizdano wtedy jak byłam sama. A ubrana byłam mega konserwatywnie (jak na Turcję w sierpniu) w letnią nieprzeźroczystą sukienkę do kostek i z rękawkiem do łokcia. W podobnym stroju zwiedzałam bazylikę św. Piotra w Rzymie i było ok.

> nie sadze, zebym oczekiwala innych niz ty warunkow
            Oczekuję czystej pościeli, toalety i prysznica.
            I chyba wolałabym nie ograniczać się do transportu publicznego, bo wtedy musiałabym ograniczyć listę potrzebnych rzeczy (a niestety część jedzenia muszę wozić ze sobą) i kupowanych pamiątek.

> podejrzewam (choc oczywiscie moge nie miec racji), ze czesciowo twoje negatywne
            > doswiadczenia moga wynikac wlasnie z tego, ze bywasz w typowo "turystycznych"
            > miejscach;
            Ale te miejsca są turystyczne nie bez powodu. Turyści jeżdżą zwykle tam, gdzie jest coś wartego zobaczenia. Np. Akropol jest przez większą część dnia upiornie zatłoczony, ale nie radziłabym nikomu zrezygnować ze zwiedzania tego miejsca. Najwyżej przyjechać o świcie, jak jeszcze jest mniej ludzi.

> byc moze dlatego nikt nie reaguje na twoja prosbe dot. diety
            > i maja cie w przyslowiowym nosie;
            > co do diety - jaka dokladnie mialas kartke?
            > bo jesli "jestem na diecie bezglutenowej" to sie osobiscie nie
            > dziwie, ze niektorzy nie zrozumieli o co ci chodzi;
            Moja kartka pochodzi stąd:
            forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=826&sid=b3bed51a430213f02f23526b6d4561e6
            tekst po polsku: "W związku z kłopotami zdrowotnymi polegającymi na tym, że mój organizm nie trawi białek pochodzących ze zbóż (żyto, pszenica, jęczmień, owies) nie mogę jeść potraw zawierajacych mąkę, pieczywo, kaszę, makaron, panierkę, etc...
            Uprzejmie proszę o zaproponowanie potrawy nie zawierającej wspomnianych (i im podobnych) składników lub - o ile to możliwe - przyrządzenie wskazanej potrawy bez tych składników."
            Dziękuję bardzo!

> poza tym co za problem isc gdzies, gdzie sama widzisz, co
            > przygotowuja i jak i sobie wybierasz??
            Jakoś nie widuję takich miejsc, nawet w Polsce. Chyba tylko jakiś bar sałatkowy, gdzie można samemu nabierać poszczególne składniki.
            A tak muszę się dopytać co jest w sosie do mięsa, jakie były przyprawy, co jest w sałatce. w Turcji potrafią podać ryż z małymi makaronikami wielkości ziarenek ryżu.
            W zeszłym roku na wyjeździe w Polsce kilka razy kończyło się tak, że zamawiałam pierś kurczaka bez panierki usmażoną na czystej patelni z ziemniakami, bo nawet restauracja z normalną kuchnią nic innego bezglutenowego nie mogła mi zaproponować.
            To naprawdę nie jest takie proste, ale przecież nie będę siedzieć w domu tylko dlatego, że nie mogę jeść glutenu.
            • Gość: oranjefanka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 77.222.246.* 14.01.10, 01:19
              no ubrana bylas ok, ale wystarczy niestety, ze czesc turystek (nie ty) ubrala
              sie kretynsko; chlopcy nauczyli sie gwizdac; nic nie poradzisz; zapewniam cie,
              ze na mnie nie gwizdali:) nawet jesli sama szlam cos zalatwic; w krajach
              muzulmanskich rzutuje to na reszte europejek; fakt, ze istnieja takie fora jak
              "faceci z tunezji" czy popularnosc egiptu o czyms mowi;
              zawsze w popularnych miejscach sakralnych niezaleznie od religii zdarzaja sie
              kretyni, ktorzy wleza do bazyliki w bikini i w butach to meczetu; nic nie
              poradzimy;

z jedzeniem mam niewatpliwie latwiej niz ty, bo konsekwencje beda mniejsze i
              ogolnie wyjezdzajac lamie niektore zasady; ale: kupuje sporo warzyw/owocow na
              straganach, na kolacje zazwyczaj; owoce to owoce; w azji jest bardzo popularne
              cos takiego jak nocne bazary (duzy wybor zwykle prostych tanich na swiezo
              przyrzadzanych potraw, jedzone na miejscu); widze, ze tofu to tofu, krewetki to
              krewetki, batat to batat, pad thai to pad thai - nie chce do niego jajka to
              mowie itd. robia wszystko na twoich oczach; itd.; w centrach handlowych zawsze
              sa food-courty - bierzesz sobie co chcesz - tez widac co to jets zwykle; w twoim
              przypadku chyba trzeba brac kawal miesa gotowanego albo zanurzonego w glebokim
              oleju + warzywa rozliczne? inna opcja ktora lubie - bazary rybne i restauracje
              przy nich - tak swiezych i pysznych ryb (i np. sushi, ktore akurat lubie)
              nigdzie indziej nie ma; wbrew pozorom nie tak z tym jedzeniem trudno;
              rozumiem, ze w PL jest z tym kiepsko, to fakt; a jesli nie - to idzie w cene
              niezmiernie;

co do kartki - twoja na pewno sie sprawdzi w restauracjach w europie; do turcji
              czy innych krajow (no chyba ze bedziesz w knajpie dla europejczykow) mialabym
              watpliwosci; ja mam nieco mniej oficjalnym jezykiem napisane, ozdobione
              rysuneczkami niektore - wydaje mi sie ze to jakos kontakt pomaga nawiazac,
              zreszta nieraz mi sie w gary zdarzylo zagladac gotujacym (ale to bardziej z
              ciekawosci jak sie danie przygotowuje - w kazdym razie tak sie tez da:), no w
              kazdym razie napisalabym bardziej nieformalnie i prosciej; ta informacja jest
              dla ludzi z przynajmniej srednim wyksztalceniem, a nie zawsze tacy
              kelneruja/pracuja w kuchnaich;

owszem, turysci sa w wielu miejscach wartych odwiedzenia;
              jednak wycieczki zorganizowane spia zwykle w okreslonych turystycznych
              dzielnicach, wycieczka zorganizowana przyjezdza zwykle w okreslonym czasie,
              wtedy jest masa ludzi; sama mam szanse miec te miejsca prawie dla siebie jesli
              sie tylko zwloke rano, moge przyjsc kiedy jest dobre swiatlo do fotek itd., albo
              wrocic przy innej pogodzie, jesli poprzedniego dnia byla niedobra;
              no a w wielu innnych rownie wartych odwiedzenia miejscach turystow jest niewielu
              (poki co:), decyduje nie tylko atrakcyjnosc miejsc ale i latwosc dojazdu, koszt
              itd.

czysta posciel, czysty pokoj w ogole, prysznic, toaleta, to standard minimum;
              goraca woda jeszcze; w tropikach dochodza moskitiery w oknach, choc na wszelki
              wypadek woze tez wlasna;
              • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 14.01.10, 14:17
                > czysta posciel, czysty pokoj w ogole, prysznic, toaleta, to
                > standard minimum; goraca woda jeszcze;
                > w tropikach dochodza moskitiery w oknach, choc na wszelki
                > wypadek woze tez wlasna;

A w ogóle jak sobie radzisz z bagażem ?
                czy na taki samotny wyjazd zawsze bierzesz plecak czy torba na kółkach też się
                nada ?
                czy bardzo musisz się ograniczać w tym co zabierzesz ? ja zawsze mam problemy ze
                spakowaniem się w odpowiednio małą walizkę, bo jest tyle rzeczy, które mogą mi
                się przydać (i zwykle przydają się), a i tak zabieram ze sobą np. chleb ryżowy
                czy inne dozwolone jedzenie.
                Wiem, że jak byłam młodsza i jeździłam z rodzicami, to sporo rzeczy braliśmy
                jako rodzina, a teraz jak pakuję się sama, to i tak zabieram latarkę, scyzoryk,
                ładowarkę do telefonu, aparat foto ...
                • Gość: oranjefanka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 77.222.246.* 14.01.10, 23:14
                  ja nie jezdze sama wiec moze jest mi troszke latwiej z bagazem; ale zasadniczo
                  wyglada to tak: staramy sie zapakowac oboje w jeden plecak do bagazu
                  rejestrowanego (torba na kolkach na taki wyjazd jak nasz sie nie nadaje,
                  zwlaszcza ze jestem absolutna fanka komunikacji lokalnej);
                  tam wszytko co potrzebne: ubrania, (ale pierzemy ciuchy lub oddajemy do prania -
                  w azji to kosztuje grosze, grubsze ciuchy mamy na sobie - kurtki, bluzy, bo
                  wyjezdzamy raczej nie naszym latem), wiec tego nie jest duzo w sumie;
                  moskitiera, solidna apteczka (jestem naprawde przygotowana pod tym wzgledem),
                  klapki pod prysznic, kosmetyki niezbedne ktorych nie kupie na miejscu, kubek
                  grzalka zawsze, przejsciowka do kontaktow; dwa plecaczki jako podreczne - tam
                  sprzet fotograficzny (dwa aparaty, statywy, obiektywy, troche jedzenia, zeby
                  przejscie nie bylo z dnia na dzien i nie miec stresu jak sie nic nie da zjesc na
                  poczatku); w sumie nie potrzebuje duzo;
                  natomiast kiedy wracamy ostatnio mam niezly patent - kupujemy drugi plecak (!!!)
                  - to jest w azji bardzo tanie, bo tam sa szyte, taki turystyczny, jaki u nas w
                  sklepie dostaniesz za 400-500 pln, tam bez problemu za 50 (po powrocie do pl ten
                  plecak zwykle ktos za 50 zl chetnie od kupi, to jest normalny markowy plecak),
                  kupujemy mase lokalnego jedzenia - np. nori ktore u nas sa tak drogie, ze szkoda
                  gadac i inne rzeczy ktore sie nie psuja, a ktore lubimy, troche prezentow dla
                  rodzin, cos do domu itd.; zawsze jestesmy duzo ponizej limitow kilogramow nawet
                  w drodze powrotnej; w sumie tych przywiezionych rzeczy jest wiecej niz
                  wiezionych w obie strony; jakos nigdy nie mialam problemu z zapakowaniem sie;
                  nawet godziny mi to nie zajmuje, mysle ze jakies 30-40min gora;
                  ale tez w sumie udalo mis ie zgromadzic mase rzeczy o malej objetosci wygodnych
                  w podrozy - np. spory recznik, b maly po zlozeniu i blyskawicznie schnacy;
                  genialne szczoteczki do zebow (daja np. w qatar airways:) i tym podobne;
                  wszystkie rzeczy, ktore wymienilas tez zabieram, tylko nigdy nie probowalam
                  jechac z walizka, w plecaku latwiej cos scisnac itd., poza tym przepychanie sie
                  na azjatyckich uliczkach z walizka byloby ciezkie, lubie miec wolne rece;

ale fakt, ze jak jade smaochodem do rodzicow na weekend to mam wiecej rzeczy niz
                  na poltora miesiaca na drugim koncu swiata:)
                  • magdalaena1977 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 15.01.10, 00:14

> ja nie jezdze sama wiec moze jest mi troszke latwiej z bagazem; ale zasadniczo
                    > wyglada to tak:
                    Dzięki za takie dokładne i wiarygodne odpowiedzi. Wbrew pozorom przy takich
                    egzotycznych podróżach jest to równie ciekawe co samo opisy zwiedzanych obiektów.
    • Gość: ja Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.chello.pl 10.01.10, 22:53
      Ja jestem "troche nietypowa" - po prostu nie wyobrazam sobie zycia
      bez podrozy i dla nich gotowa jestem zrezygnowac "ze wszystkiego". A
      juz na pewno z nowego samochodu, nowej sofy, nowego sprzetu, nowych
      firanek, zaslonek czy innych podobnych rzeczy. I w zdecydowanej
      wiekszosci przypadkow jezdze bez posrednictwa biur podrozy, polujac
      na bilety lotnicze w rozsadnej cenie.

• Gość: Podrozniczka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.brutele.be 11.01.10, 09:08
      Wydaje sie, ze wiele sytuacji budzi w Tobie niepokoj -moze faktycznie podroze
      dla Ciebie to tez biurem
      Podroze samodzielne nie musza oznaczac kompletnego survivalu. Gdy bylam mlodsza
      i moglam sie wybrac na 2 miesiace, wybieralam zwykle podstawowe najtansze
      zakwaterowanie. Teraz gdy mam wiecej pieniedzy i mniej czasu, klimatyzacja,
      lazienka to jest minimum. Zdarza mi sie tez wynajac samochod z kierowca. Tak tez
      mozna a np w Indonezji za calkiem rozsadne pieniadze.
      A dla mnie podroz to zanurzenie sie w innej lokalnosci - a tego nie proponuja
      standardowe wycieczki. No moze jakies bardziej specjalistyczne, w malych
      grupach, dla zapalencow...Widzialam takie npna stronie horyzonty.
    • klusek12 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 11.01.10, 10:36
      Witam
      Egzotyczne wycieczki sa warte swojej ceny jesli sie nie przeplaca.
      Ja ze swoja dziewczyna zawsze szukamy okazji.
      Np British Airways co roku ma wysprzedaze jakos na poczatku roku i ceny sa naprawde niezle.

Co do wycieczek do Azji to ceny biletow ciagle trzymaja cene.
      Dobra cena to 2000 i nizej wylot z Polski a wiem ze jest to cena mozliwa.
      Faktycznie Bali moze troche rozczarowac bo troche brodno przynajmniej na Kuta beach bylem tam 3 razy i to tylko ze jest tanio ale z drugiej strony jak ktos leci z Europy to jakies wyzwanie.
      Mysle ze dobra alterantywa jednak jest Air Asia bo bilet sa naprawde tanie lecialem 2 razy i cena Bangkok-Phuket to jakies 100PLN w jedna strone.
      Hotele rezererwuje online mam kilka sprawdzonych firm.
      Opinie o hotelu szukam na tripadvisor i wiem co mnie spotka zadnego szoku.

• tomaszsarm Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 11.02.10, 16:44
        A ja polecam wyloty z Niemiec. Dojazd nie sprawia problemów a ceny dużo niższe niż przy locie z Warszawy.
        Dobra wyszukiwarka na www.gaptravel.pl, a biuro chętnie pomaga nieznającym niemieckiego w wyborze hotelu. Byłem z nimi na Kubie, teraz planuję Meksyk.
    • kris7109 Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 11.01.10, 12:13
      Wg mnie jeżeli ma to być tylko leżenie nad basenem lub na plaży to nie warto
      płacić drogo za egzotyczny wyjazd typu Dominikana,Kenia czy Seszele.Ale jeśli ma
      to być połączone ze zwiedzaniem to jak najbardzej warto.
      • Gość: agnes Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 17:35
        tak to prawda, bo hotele wszędzie takie same, słońce prawie, wiec szkoda tyle
        pieniędzy tracić i szkoda tych godzin spędzonych w samolocie, jeśli chcesz
        wycieczkę nie wczasy to warto
        • Gość: walkawayka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.14, 14:48
          dokładnie tak :) ale wiele biur podróży, chociażby ecco travel oferuje wycieczki oparte i na zwiedzaniu i na plażowaniu do takich egzotycznych miejsc - wiadomo, że to opcja droższa niż samodzielnie zorganizowane wakacje, ale za to oszczędzamy sobie czas i czasem stres, by wszystko dopiąć :) według mnie wyjazdy to bardzo ważna sprawa, by zachować zdrowie psychiczne :) no i życie jest jedno!
          • Gość: d. Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.cdma.centertel.pl 28.05.14, 16:17
            Jeśli już wyciągasz archaiczne wątki żeby zareklamować biuro podróży, naucz się chociaż poprawnie pisać po polsku.
    • maigold Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 02.06.14, 16:27
      Tak, ale warto jechać na najdłużej jak się da, bo cenę podnosi lot (przeloty wewnętrzne nie są już tak drogie). Dla podróży nigdy nie rezygnowałam z tego, co sprawia mi przyjemność, bo to podróże są przyjemnością największą. Mimo egzotycznych podróży nadal lubię tanie wypady autokarowe po Europie.
    • Gość: semenka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.calcit.fastwebserver.de 27.06.14, 14:44
      Szczerze to może się wydawać,że to strata czasu ponieważ i w Europie są plaże i palmy.Jednak dałam się kiedyś namówić mężowi na podróż na Dominikanę i jeszcze tak pięknych plaż to w życiu nie widziałam. Wypoczywaliśmy w kurorcie Punta Cana: www.qtravel.pl/inspiracje/punta-cana-dominikana-id199 - tutaj opis miejsca. Plaża przy hotelu była prywatna, bardzo duża tak więc nie było żadnego ścisku jak w kurortach w Europie. I można się było nacieszyć świetną rafą koralową.
    • Gość: septemka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.dynamic.mm.pl 03.09.14, 13:22
      Moim zdaniem tak. Sama bardzo miło wspominam safarii w Tanzanii oraz wypoczynek na wyspie Zanzibar w lutym tego roku. Pogoda wspaniała, piękne białe plaże na Zanzibarze, opadające nisko palmy. Nigdzie tego w Europie nie widziałam. Spokojnie, można było wypocząć.
      Sama przyroda w Tanzanii niesamowita. Budzi respekt. Pierwszy raz widziałam zwierzaki na żywo.
      Pojechaliśmy z biurem podroży Memories: www.memories.pl/inspiracje/5/Safari---spotkanie-z-Afryka - na tej podstronie można poczytać sobie o organizowanych przez nich safari.
      Fakt,ze jest to duży wydatek jednak jeśli macie odpowiednie fundusze to nie zastanawiajcie się. Taką przygodę pamięta się do końca życia !
    • Gość: Miki Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: 91.221.145.* 19.09.14, 15:13

Ja wyjezdzam dwa razy w roku na zagraniczne wakacje. Nigdy z biurem podróży, bo zazwyczaj wczasy w egzotycznych miejscach, np. w Ameryce Południowej czy w Azji są horrendalnie drogie. Najpierw szukam promocji lotniczych na którymś z portali turystycznych, nigdy wcześniej nie bukuję noclegów, tylko szukam czegoś na miejscu, jem tam gdzie jedzą lokalsi, często jeżdżę stopem. Za tego typu 3-tygodniowe wakacje w Maroku zapłaciłam 2000 PLN. Da się ? Da :-)
    • moblister Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny 09.10.14, 14:35
      Niektóre tak, a niektóre nie. Czasami można coś fajnego trafić, ale to trzeba szukać. Niektóre ceny są jednak wzięte z kosmosu. Takie jest moje zdanie.
    • Gość: lisfarbowany Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.uw-fw1.rtr.net.uw.edu.pl 11.10.14, 18:14
      Moim zdaniem marżę na egzotykach masz większą niż w przypadku zwykłych wycieczek. Taką wyprawę jest trudniej zorganizować na własną rękę i chyba to jest główny powód dlaczego tak się dzieje
      • Gość: limetka Re: Czy egzotyczne wycieczki są warte swojej ceny IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.15, 17:58
        To oczywiste, że wycieczki egoztyczne będa drozsze od tych do europejskich destynacji osiągalnych prawie każdymi tanimi liniami. A wszystko zależy od tego, na co chcemy i mozemy sobie pozwolić. Jeśli autorka wątku zobaczyła juz prawie wszystko w Europie, a nic konkretnie nie trzyma jej na miejscu, uważam, że podrózowanie jest świetną formą rozrywki/pasji. Zwłaszcza, że te wyjazdy są teraz tak dostępne. No i ja osobiście w tym roku też postawilam na wycieczkę do RPA, a odłożyłam zakup samochodu :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka