Dodaj do ulubionych

Chiny: Rainbow Tours czy Itaka?

IP: *.magma-net.pl 27.03.10, 19:20
Witam
Proszę o opinię z którym z ww. biur warto wybrać się do Chin. Pod
uwagę bierzemy wycieczki: Rainbow-W krainie złotego smoka, Itaka-
Chiny caluśkie lub Wejście smoka. Czy ktoś brał udział w jednej z
nich? Jak organizacja i hotele? Doradźcie coś...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kirk Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 87.105.187.* 27.03.10, 20:53
      Oba biura nie specjalizują się w Chinach, więc nie polecam. Jak już
      się jedzie tak daleko, to proponuję specjalistów od Chin. Pr0opnuję
      Logosa lub CT Poland Lub Opal. Lepiej doplacić troche wiecej, ale
      miec udany urlop.
      • Gość: AK Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.magma-net.pl 28.03.10, 11:46
        Dziękuję za informacje. Najchętniej oczywiście pojechalibyśmy z CT
        ale niestety finanse pozwalają nam jedynie na Rainbow lub Itakę. Czy
        ktoś z was brał udział w ww. imprezach i może pomóc...?
        • Gość: AK Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.10, 11:35
          Nikt nie był...?
          • belfer33 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 30.03.10, 23:20
            Byłam w zeszłym roku w Chinach z Rainbow. REWELACJA. Same Chiny pod każdym
            względem (zabytki, ludzie, ceny, jedzenie i wszystkie naj - wyższy, -szybszy,
            -większy). Organizacja bez zarzutu. Codziennie buteleczka wody, ręczniczki do
            pociągu i kłódeczki do walizek (jadą osobno w pociągu). Hotele niby 3*, ale
            bardzo fajne. Przejazdy pociągiem też ciekawe doświadczenie - pozytywne. Nie
            specjalnie męcząca. Męczące jest jedynie 7 godzin czekania na lotnisku w
            Stambule. Chętnie wybrałabym się jeszcze raz. Choć z drugiej strony tyle jeszcze
            ciekawych miejsc na świecie.
      • Gość: Ala Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 195.149.64.* 27.07.10, 08:33
        Tylko że to " troche więcej"- to jest kilka tysięcy x 2 osoby- to
        jest juz majatek. Moi znajomi byli z Rainbow- wrócili zachwyceni-
        wydali na 2 osoby 10 tys- a widzieli niewiele mniej niz oferuje C.T
        za 10 tys od osoby!!!
        • Gość: Monia Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.14, 07:29
          Gość portalu: Ala napisał(a):

> ........ Moi znajomi byli z Rainbow- wrócili zachwyceni-
          > wydali na 2 osoby 10 tys- a widzieli niewiele mniej niz oferuje C.T
          > za 10 tys od osoby!!!

Kompletne brednie, ja byłam z CT Poland, a moja koleżanka z pracy (koszty) z Rainbow, nie ma porównania, oczywiście na korzyść CT Poland, wszystko w CT na najwyższym poziomie, standard obsługi, hoteli, organizacja, przewodnicy, i intensywny, bardzo atrakcyjny program (Trasa Prezydencka). Ja jeżeli mogę coś doradzić to nawet rezygnacja z wakacji w jednym roku (albo jakaś wersja oszczędna) i wyjazd z CT - po prostu niesamowite, rewelacyjne wrażenia, ja z nimi z pewnością wybiorę się na inną wycieczkę, bo wyjeżdżam co roku zagranicę (nieraz dwukrotnie w ciągu roku), ale z takim profesjonalizmem i perfekcjonizmem się dotychczas nie spotkałam. Wycieczka faktycznie droga, ale naprawdę warta każdych pieniędzy. Polecam szczerze.
    • Gość: es Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.10, 12:08
      ja nie byłam, ale w ubiegłym roku w maju, była moja mama z koleżanką na
      wycieczce z RT - w krainie złotego smoka.
      Wróciły bardzo zadowolone, wszystko zgodnie z programem, a nawet więcej. Na
      pewno była to m.in.zasługa pilota Konrada, którym zresztą na kierunku Azja,
      wszyscy są zachwyceni.
      Piszę to co słyszałam, jeśli to pomoże, to ok.
      • Gość: AK Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 08:40
        Bardzo dziękuję za wszystkie informacje :-)
    • Gość: małgosia Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.03.10, 10:04
      Ta wycieczka do Chin z Itaki jest równie atrakcyjna, w szczególności chiny caluśkie. Do tego fajny program, wyżywienie i aż na 12 dni więc na pewno się opłaca z tego co widzę. Jak za rok będą ją mieli w ofercie to lecę, bo teraz mam inne plany.
      • Gość: Aka Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.chello.pl 31.03.10, 20:26
        Niestety Małgosiu muszę się wtrącić, bo pytanie było do osób, które już były, a
        Ty dopiero się wybierasz może za rok, więc po co zabierasz głos w tym temacie
        (czytanie ze zrozumieniem!!!!).
        • Gość: Robi Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 82.177.46.* 07.04.10, 13:52
          Ja bylem na Chinach caluskich z Itaka i bylem zadowolony zwlaszcza z
          poludniowej czesci wycieczki bo w samym Pekinie to za duzo troche
          swiatyn w programie
          • Gość: ala1 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 195.149.64.* 27.07.10, 08:41
            Chiny caluśkie- sa ciekawe, ale to co oferuje Rainbow- to absolutny
            hit! swietna jakość za świetną cenę z pełnym wyżywienienm na
            miejscu, i z komfortowym lotem z pełnym cateringiem tureckimi
            kiniami p/ Stambuł ( nie żaden Aerofłot!). Itaka ( oprócz Pekinu,
            Muru i Terakotowej Armii)
            ma w programie Hongkong, rejs po Li, Guilin - a Rainbow pokazuje
            dodatkowo Suzhou i Szanghai, szaolin i jaskinie Longshen.
            • Gość: Grazka Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 195.149.64.* 26.04.11, 14:25
              A to co oferuję Ecco na Chinach Cesarskich - jest zdecydowanie najlepsze w tym przedziale cenowym!!!
      • Gość: 12 dni całe Chiny Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.ip.netia.com.pl 29.07.10, 12:21
        w 12 dni a w zasadzie 10 bo podróz całe Chiny? Teraz maja cene ok 6
        tyś. za tyle dni to dużo. Nie wiem jak z organizacją nie jeżdżę z
        Itaką. Rainbow ogólnie polecany także np. objazówka Tajlandia.
        • buu82 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 10.08.10, 11:18
          Ciekawą ofertę ma China Town Travel,np Państwo Środka w 16 dni , biuro
          prowadzone przez Chinczyków. Czy ktoś z Was zna to biuro?
          • Gość: gosc Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.chello.pl 10.08.10, 19:50
            a jeszcze lepsza ecco cesarskie miasta 5400 a bywa ze mniej za 15 dni wycieczka
            super pilot pan łulaszewicz pierwsza klasa
            • a-k-k Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 11.08.10, 15:23
              Niedawno wróciliśmy z Chin (Rainbow, W krainie zlotego smoka).
              Jeżeli ktoś ma pytania, chętnie na nie odpowiem.
              Pozdrawiam
              • Gość: Justina Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 10:33
                a-k-k
                I jak się podobało? Czy nie było uciążliwe czekanie 7 godz. na lotnisku w Stambule?
                • a-k-k Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 06.10.10, 12:01
                  Przepraszam że tak późno odpowiadam ale może jeszcze się przyda.
                  Organizacja wycieczki bardzo dobra, wszędzie docieraliśmy na czas. Prawie w ogóle nie nosiliśmy bagaży ze sobą – z pociągu odbierali je bagażowi i dostarczali do hotelu. W hotelach warto przypilnować czy nasz bagaż został zapakowany do autobusu – nam zdarzyło się że nasze bagaże zostały dostarczone do autobusu innej polskiej grupy – na szczęście nasz pilot szybko zorientował się gdzie ich szukać. Hotele bardzo dobre, spodziewaliśmy się 3* a w większości były dużo, dużo lepsze więc tutaj byliśmy bardzo pozytywanie zaskoczeni. Jedzenie też w większości przypadków bardzo smaczne, trochę gorsze jedynie w Zhengzhou. 3 posiłki dziennie są dużym plusem Rainbow – nie traci się czasu na poszukiwanie restauracji.
                  Jechaliśmy 3 razy pociągami i tutaj ważna informacja – jest odwrotnie niż w samolotach – do bagażu głównego (który nie jedzie z nami w przedziale) nie wolno pakować żadnych płynów, można je mieć tylko w bagażach podręcznych. Pociągi wygodne, czyste. Pierwszy pociąg: kuszetki, 4-osobowy przedział, czysto i bardzo wygodnie, jazda przez całą noc, drugi – jazda w ciągu dnia, ok. 6 godzin, miejsca leżące, 6-osobowe „przedziały” bez drzwi, mozę już nie tak komfortowo ale można odpoczać, trzeci pociąg – jazda w ciągu dnia, ok. 6 godzin, miejsca siedzące – fotele można obracać, jest wygodniej niż w autobusie.
                  Jeżeli chodzi o przeloty to lot z Warszawy do Istambułu trwał 2 godziny, potem ok. 6 godzin przerwy (warto wziąć ze sobą książkę, ale da się wytrzymać – na krzesłach można się położyć więc jest dość wygodnie), następnie lot do Pekinu – 9 godzin. Od razu po przylocie pojechaliśmy na plac Tian'anmen a potem była opera Pekińska. Do hotelu przyjechaliśmy późnym wieczorem. Jeżeli chodzi o powrót to z Szanghaju do Istambułu lecieliśmy 12 godzin, potem znów 6 godzin przerwy i 2 do Warszawy. Podczas wszystkich lotów podawane sa bardzo smaczne posiłki.
                  Co do dokładnego kosztu wycieczki to płaciliśmy chyba ok. 5000 od os. z wizami i innymi opłatami. Rezerwowaliśmy 3-4 miesiące wcześniej.
                  Ok. 200 $ potrzeba na wejścia do obiektów opisanych w programie, jednak dobrze jest mieć ze sobą dodatkową kwotę na wycieczki fakultatywne (w Pekinie m.in zwiedzanie hutongów i jazda rikszami, opera chińska, w Szanghaju wejście na „Otwieracz” – punkt widokowy, wieczorny rejs wieczorem, przejażdżka koleja magnetyczną). Niestety nie pamiętam dokładnie cen ale w wątku forum.gazeta.pl/forum/w,25876,112522975,,Chiny_z_Rainbow_W_krainie_zotego_smoka_.html?v=2 są podane pewne kwoty. Jeżeli chodzi o atrakcyjność dodatkowych wycieczek to w zasadzie polecam wszystkie (może poza operą Pekińską - jest dość specyficzna, ale może warto choć raz zobaczyć ;-) ) ominęło nas pływanie motorówkami po żółtej rzece, ze względu na powódź, więc na ten temat nie mogę się wypowiedzieć ale byliśmy na żółtą rzeką i dosłownie grzęzliśmy w błocie ;-). Jeżeli chodzi o zakupy to na początku wycieczki nie ma zbyt wiele czasu na zakupy pamiątek, jednak później jest go więcej, zwłaszcza w Tongli lub Szanghaju (w Tongli zdecydowanie taniej – za identyczna pamiątkę, którą kupiliśmy w Tongli za 35 juanów, w Sznghaju sprzedawca chciał 650 juanów…). W Szanghaju jest dość sporo czasu na zakupy (kilka godzin), my w tym czasie woleliśmy wybrac się do Muzeum Szanghajskiego (dzięki uprzejmości pilota okazało się, że możemy wejść za darmo więc skorzystało sporo osób). Do dodatkowych miejsc, gdzie można było coś kupić należały; fabryka jedwabiu, wytwórnia ozdób z pereł, herbaciarnia, wytwórnia wojowników z terakoty, sklep z wycinankami, chiński lekarz – tu akurat warto skorzystać z masażu, natomiast leki są dość drogie.
                  Ogólnie wycieczka fajna Program dość napięty ale dobrze zorganizowany. Wróciliśmy bardzo zadowoleni. Pozdrawiam
              • Gość: Trip Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.lanet.net.pl 20.09.10, 14:17
                a-k-k
                Zdradź proszę, ile Was wyniosła ta wycieczka z Rainbow do Chin. To jest: cena wycieczki + obowiązkowe dopłaty za osobę. Ile czasu wcześniej rezerwowaliście? Jak wygląda podróż pociągiem (standard?).

A 7 godzin na lotnisku to nic strasznego, mówię to z doświadczenia. W zimie czeka mnie teraz 9 godzin, grunt to mieć coś do czytania i wyhaczyć dogodne miejsce do siedzenia + coś na przekąskę :)
              • Gość: Dana Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.18, 21:01
                Wyjeżdżam 15 02 2018 .na tą objazdówke Czy to są małe grupy ,ile osób.Czy fabryce jedwabiu można kupić kołdry ze wsadem z kokonów jedwabników

• jicek_69 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 04.03.18, 09:33
                  Nasza grupa liczyła ok. 35 osób. W fabryce jedwabiu można kupić wyroby pościelowe. Można płacić walutą, USD czy EUR.
                  • Gość: Monikav Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.static.ip.netia.com.pl 18.03.18, 15:07
                    Rozważam 'w krainie złotego smoka' dla mnie i mojej mamy, która ma 63 lata i jej marzeniem od zawsze jest zobaczyć Chiny. Mama jest sprawna i aktywna, nie przerażają jej długie przejazdy ani dużo chodzenia i zwiedzania, ale obawiam się tego, czy są np. powtarzalne sytuacje gdzie cały dzień bardzo aktywnie się zwiedza, wraca bardzo późną nocą, a potem o 5-6 rano pobudka? Chciałabym, żeby to była dla mamy przede wszystkim przyjemność i żeby też jednak skrajnie się nie męczyła.
                    • jicek_69 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 24.03.18, 15:51
                      W sumie to najbardziej męczące są pierwsze dni. Weź pod uwagę, że po przylocie jest od razu zwiedzanie Pekinu zakończone wieczornym wyjściem do... opery. Później nocny przejazd do Xian (nie licz na spokojny sen w pociągu, warunki są dobre, ale jednak to kuszetka i sen nie taki jak w hotelu). Nie pamiętam jakiś bardzo wczesnych pobudek, choć zdarzało się nam wrócić późnym wieczorem. Też się obawialiśmy dużego wysiłku na tej objazdówce, ale znieśliśmy ją dobrze (jesteśmy kilkanaście lat młodsi od Twojej mamy).
                      Pozdrawiam
                      Jot.De
                      • Gość: Monikav Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.static.ip.netia.com.pl 04.04.18, 12:01
                        Bardzo dziękuję za Twoją odpowiedź. Tak tak, to, że będzie intensywnie to się domyślam, ale zastanawiałam się co to znaczy to "krótkie zwiedzanie" po przylocie i jakie są ogólne odczucia co do intensywności osób, które na wycieczce były, bo z programu nie zawsze da się wyczytać. Ale skoro te dwa punkty, czyli przylot oraz nocny pociąg to najbardziej męczące punkty, to sądzę, że mama to spokojnie zniesie. Zwłaszcza że przejazd jest dopiero na 4 dzień, więc jest chwila na odreagowanie i na pozbycie się jet laga. Pozdrawiam.
                        • jicek_69 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 04.04.18, 13:11
                          My akurat ten pierwszy dzień mieliśmy dość intensywny z uwagi na konieczność zmiany programu. Były obawy, że zostanie zamknięte Zakazane Miasto, więc zwiedziliśmy je zaraz po przylocie. Było to bardzo męczące. Ale to było raczej jednorazowe zdarzenie. W naszej grupie było sporo osób starszych - nikt nie narzekał na intensywność wycieczki. Odpocząć można też w czasie przejazdów pociągiem (dzienny przejazd). Forsowne jest też przejście odcinka Muru Chińskiego, ale to akurat dobrowolna sprawa, nie trzeba przejść całości.
                          Pozdrawiam
                          Jot.De
                          • Gość: Monikav Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.static.ip.netia.com.pl 17.04.18, 20:04
                            Ok, czyli rozumiem, że poza awaryjnymi sytuacjami, standardowo po przylocie nie jest zbyt intensywnie. Chodzi głównie o takie duże zmęczenie przeładowaniem programu itp. Mur Chiński nie powinien stanowić problemu. Bardzo dziękujęza wskazówki. Pozdrawiam.
    • ela15 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 20.09.10, 14:54
      CT Poland
    • Gość: Bea Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.09.10, 21:35
      Ja byłam z Itaką na Wejściu Smoka i wszystko super!! Program ciekawszy niż Chiny Caluśkie, które tak naprawdę są caluśkie tylko z nazwy i to trochę myli.
      Generalnie myślę, że z kim się nie pojedzie to wraca się bardzo zadowolonym, bo po prostu Chińczycy dbają o to żeby wywieźć tylko pozytywne wrażenia, standard hoteli nawet tych 3* szokuje pozytywnie, tak samo nocny pociąg - wow! u nas za sto lat tak nie będzie.
    • Gość: Dominika Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.09.10, 21:10
      Miałam okazję być w Chinach i z Itaką (Wejście Smoka w 2009 roku) i z Rainbow (Na Jedwabnym Szlaku, w 2010 roku) i z obu wyjazdów byłam bardzo zadowolona. Ponieważ obie trasy łączyły tylko Szanghaj i Suzhou nie będę porównywać programów (oba świetne i dobrze zrealizowane), a napiszę tylko o technicznych stronach tych wycieczek.

1. Przeloty
      Na trasie z Itaką do Pekinu i z Szanghaju zabrał nas Aerofłot. Wbrew powszechnym opiniom samoloty były całkiem znośne i wygodne, a jedzenie smaczne. Przesiadka w Moskwie również odbyła się bez problemów – mieliśmy tylko 2 godziny między lotami. Z Rainbow przelecieliśmy trochę więcej. Do Szanghaju i z Hongkongu (+przesiadki w Stambule) z Turkish Airlines i 3 loty wewnętrzne z chińskimi przewoźnikami. Samoloty na wszystkich odcinkach były w bardzo dobrym stanie, ale sześciogodzinne czekanie w Stambule może poważnie dać w kość.

2. Hotele
      Katalogi z obu biur zapowiadały podobny standard (3-4 gwiazdki), ale te z Itaki były bliżej czterech, a z Rainbowa trzech. Poza tym Itaka lokowała nas zawsze bliżej centrum – nawet w Szanghaju mieszkaliśmy na Pudongu.

3. Wyżywienie
      W Itace mieliśmy tylko śniadania (+kolacje za dopłatą na miejscu), w Rainbow śniadanie + lunch/obiadokolację. Rzecz w tym, że chociaż i tu i tu można się było smacznie najeść, to w Itace posiłki były wystawniejsze, bardziej urozmaicone i lokalne, a w Rainbow czasami zakradały się grzanki i europejskie omlety.

4. Pilot
      Tu zdecydowanie wygrywa Rainbow. W Itace, jako grupa lecąca na całkowite zaćmienie słońca byliśmy dość liczni i podzieleni na dwie podgrupy. Jedną dostała młoda, ale bardzo konkretna pilotka (nie pamiętam dokładnie, ale chyba Monika), a naszą „doświadczony” pan Ryszard, który: ledwo mówił po angielsku, nie potrafił liczyć uczestników, kosztem zwiedzania przedłużał wolny czas kiedy chciał sobie zrobić zakupy, zupełnie nie miał pojęcia o kulturze ani o historii Chin. Gdyby nie świetni chińscy przewodnicy, nie dość, że nie zrealizowalibyśmy programu, to jeszcze pewnie połowa towarzystwa zgubiłaby się gdzieś po drodze. W Rainbow za to pilotowała nas pani Iwonka – bardzo sympatyczna i kompetentna kobitka, z którą mieliśmy i duży wybór wycieczek fakultatywnych i odpowiednio długi (nie za długi, nie za krótki) czas wolny.
      • Gość: Ane Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 62.233.211.* 19.04.11, 11:50
        Dzień dobry
        czy mogłabym poprosic o więcej informacji na temat wyjazdu z rainbow na jedwabnym szlaku? jak wygladala kwestia pobytu na wyspie , jakie tam odbywaly sie wycieczki? Czy w HK byl jakis czas wolny? Kazda uwaga mile widziana. dziekuje
        • Gość: Cuba Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.11, 00:37
          Na Hainanie odbywają się jedynie wycieczki fakultatywne, jednak są one nieciekawe.
          W HK czas wolny jest w przedostatnim dniu ( cały wieczór - każdy wraca do hotelu taksówką) oraz przed wylotem w ostatnim dniu - ok. 4 godziny.
          • Gość: AK Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 62.233.211.* 21.04.11, 09:18
            Dziekuje za informacje. mam jeszcze małe pytanie. Czy była mowa w tym czasie wolnym o zobaczeniu oceanarium? Czy pilot cos wspominał o takiej mozliwości?Pozdrawiam
            • Gość: Cuba Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.11, 23:59
              Niestety czasu w HK jest za mało żeby samemu zorganizować sobie zwiedzanie dodatkowych atrakcji, np.ocenarium.
              • Gość: Grażka Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 82.160.111.* 28.04.11, 22:15
                A ja mam pytanie: czy w Peknie jest czas, żeby choćby wpaść do Zoo i zobaczyć Pandę Wielką?
                • Gość: Herhor Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 82.160.226.* 19.10.11, 10:55
                  Byłem z Rainbowem w Chinach (W krainie złotego smoka) na początku października. Wizyta w zoo i oglądanie Wielkiej Pandy, było jednym z kilku fakultetów. Pandy oczywiście słodkie :-)
                  Chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące Chin z Rainbow.

Pozdrawiam!
                  • Gość: Iza Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 11:25
                    ja tak dalekiej podróży nie planowałam, choć kusi ogromnie. Z tego względu że znam Itakę wybrałabym właśnie ją, ale wiadomo, że najlepiej porozmawiać z kimś kto przeżył taką wyprawę :)
                    • Gość: Herhor Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.11, 20:12
                      Moi znajomi byli z Itaką. Program podobny jak z Rainbow, tylko cena dużo wyższa i same śniadania w cenie :-))
    • Gość: Jan Ja byłęm z Itaką na Chinach Caluśkich IP: 79.139.103.* 19.08.11, 21:15
      i nie żałuję.... choć było kilka nieprzemyślanych do końca posunięć ze strony Itaki (pilota ... z drugiej strony trzeba chłopu przyznać że robił swoje solidnie)

Najgorzej w sierpniu we znaki daje się smog w Pekinie i wilgoć która zwala z nóg bardziej niż te marne 30 stopni ciepła.... wycieczka statkiem po rzece Li to raczej opcja najtańsza z możliwych ... widać że chcą jak najwięcej dolarów wyszarpać... lepiej sobie podarować i wynająć samemu łódkę bambusową... za 80 juanów popłynąć samemu (tratwa zabiera do 6 osób)... zjeść można wszędzie :))) ... więc po co płacić po 33 dolce za pływanie krypą po najbrzydszym odcinku rzeki w tym rejonie..... generalnie ja wychodziłem z zasady że nie korzystałem z dodatkowych opcji zwiedzania i bardzo dobrze na tym wychodziłem... ale nie każdy lubi sam sobie coś wynaleźć :)))

i uwaga jeszcze jedna ... Kanton jest moim zdaniem nie potrzebny... lepsze byłyby 2 dni w Hong Kongu... ale ale cena hoteli w Hong Kongu robią swoje... choć nacleg na 71 piętre z widokiem na Hong Kong to coś co zapada w pamięci.... :)))

Kuszetki znośne .... trzeba się troszkę znieczulić .... na warunki sanitarne .... ale nasze Panie dawały radę .... więc i Wy dacie :)))

Wiele wrażeń ..... kawał świata zobaczony.... głowa pełna wspomnień .... Przewodnicy chińscy są ok..... choć w Pekinie wozili nas autobusem z obserwacją hahahahhhh.... kierowca był ukrytym tajnym policjantem .... ale dzięki temu omijaliśmy korki i wpuszczali nas poza kolejnością :))))

ot China takie właśnie.... warto je zobaczyć...
    • Gość: karmac Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.14, 21:45
      Mam pytanie Czy ktoś wybiera się na wycieczkę Chiny Cesarskie z Rainbowtours od 08 sierpnia do 22 sierpnia?
    • Gość: aparatka Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.komputerlan.pl 06.01.14, 00:56
      Nie byłam co prawda, ale stawiałabym na Rainbow Tours z zaufania do ich egzotycznych wypraw i doświadczenia po prostu, zazwyczaj z nimi jeżdżę, więc pewnie do Chin też byłyby z nimi :) dobrzy piloci, organizacja, hotele...
    • Gość: Glo Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: 195.254.174.* 29.01.14, 01:09
      Witam. Mam pytanie czy ktoś był na wycieczce z itaką "na jedwabnym szlaku" lub "wejście smoka" i mógł by mi opowiedziać jak było, czy warto, który lepszy lub może coś innego polecacie?
      • Gość: Olka Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.14, 12:08
        Chcę koniecznie odwiedzić Chiny w marcu 2014 z Rainbow .Szukam koleżanki /ja 50 / ,razem rażniej i weselej .
        • Gość: Aga Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.play-internet.pl 04.02.14, 18:40
          Witam, Ja tez chcialabym wyjechac w tym roku do Chin, ale zastanawiam sie nad programem Cesarskie Chiny z Ecco Trawel - podobno to biuro jest najlepsze w organizacji podròzy do Chin. Poza tym wolalabym jechac w weekend majowy, bo w Pekinie w marcu moze byc jeszcze zimno ( jak u nas). Jesli nie zalezy Ci na terminie czy okreslonym programie, to moze pojechalybysmy razem ? Byloby mi milo jechac w towarzystwie, tym bardziej, ze jestesmy mniej
          wiecej w tym samym wieku.
      • Gość: greg Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 03.02.14, 13:53
        Bardzo podoba mi się poczucie humoru Itaki w programie "Caluśkie Chiny" w 13 dni ( a właściwie 9-10) Czy rzeczywiście maja ludzi za idiotów ? Niestety tak bo łosie dają się nadziewać na haczyk nazwy marketingowej jak tłuste robaczki . A skoro sa chętni aby obejrzeć całe Chiny w trochę więcej niż tydzień to gratuluję !!! ( tylko czego?)
    • Gość: greg Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 03.02.14, 13:54
      Bardzo podoba mi się poczucie humoru Itaki w programie "Caluśkie Chiny" w 13 dni ( a właściwie 9-10) Czy rzeczywiście maja ludzi za idiotów ? Niestety tak bo łosie dają się nadziewać na haczyk nazwy marketingowej jak tłuste robaczki . A skoro sa chętni aby obejrzeć całe Chiny w trochę więcej niż tydzień to gratuluję !!! ( tylko czego?)
      • jicek_69 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 18.04.16, 22:18
        Może ktoś niedawno korzystał z programu Itaki lub RT ? Mamy podobne dylematy jak założyciel wątku, ale już minęło trochę czasu i ciekaw jestem jak wygląda to obecnie.
        • shizuko Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 20.04.16, 11:56
          Właśnie wróciłam z Chin z wycieczki "W krainie złotego smoka" z RT. Wszystko na najwyższym poziomie i zgodnie z programem, super pilot z ogromną wiedzą, jedyny mały minusik to mało czasu wolnego. Chętnie odpowiem na pytania :)
          • jicek_69 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 20.04.16, 20:06
            Czy pierwszy dzień ze zwiedzaniem i operą na koniec dnia nie jest zbyt męczące? Jak wygląda nocny przejazd do Xian? Czy można trafić na przedział z tubylcami? Jak wyglądał standard hoteli i wyżywienie? Z góry dziękuję za wszelkie praktyczne informacje.
          • jicek_69 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 26.04.16, 21:29
            Chętnie odpowiem na pytania... Hmm... Jakoś nie mogę doczekać się odpowiedzi. Czyżby zabrakło chęci? Szkoda, bo informacje od osób powracających są zazwyczaj bardzo przydatne.
    • Gość: emtimar Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.toya.net.pl 22.04.16, 13:10
      eccotravel też rozważ
      • jicek_69 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 22.04.16, 20:05
        Dziękuję za radę, ale plan skorzystania z usług RT lub Itaki wynika z dotychczasowych doświadczeń. Nie zmieniamy tak łatwo przyzwyczajeń. Korzystaliśmy z ofert obu biur i zawsze wracaliśmy zadowoleni. Nie chcemy tego zmieniać.
    • kaktus01 Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 23.04.18, 17:09
      Jeśli Chiny to tylko i wyłącznie z Ecco Travel. Byłam z nimi w Chinach i Japonii jestem bardzo zadowolona, organizacja super. Maja bardzo dobrych pilotów a dobry pilot to udana wycieczka.
    • moniaaleks Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 02.08.18, 09:22
      ja właśnie nie dawno wykupiłam wycieczkę objazdową do Chin w biurze Konsorcjum ale dopiero na 2019 rok ;( ciekawe jak będzie :D byłam już na kilku wycieczkach z tym biurem podróży i było bardzo fajnie więc mam nadzieję, że Chiny mnie nie zawiodą :D
      • ja-n Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? 23.08.18, 21:09
        Poszukuje osoby która była na wycieczce (Chiny caluśkie) najlepiej termin wyjazdu czerwiec
        Mam pytania na temat fakultetów
    • Gość: Jola Re: Chiny: Rainbow Tours czy Itaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.19, 19:08
      Wybieram się za 3 tygodnie z Rainbow na wycieczkę Chiny cesarskie. Czy ktoś mógłby mi poradzić, jakie praktyczne ubranie zabrać, bo z prognozy pogody niewiele wynika, niby ciepło w dzień, ale w nocy nawet minus...Czy za wyroby z jedwabiu można płacić kartą kredytową i czy w ogóle zabierać walutę w gotówce, jeśli tak to ile?. I tak w ogóle, to jadę sama, chętnie dzieliłabym pobyt w pokoju z jakąś sympatyczną dziewczyną..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka