gakako 24.06.10, 08:38 Poszukuję informacji nt Balatonboglar i Koroshegy PO POLSKU. To co znalazłam to jednak niewiele. Może Wy macie swoje źródła? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smerv Re: Węgry - proszę o pomoc 24.06.10, 08:53 Po polsku to nie licz. www.balatonboglar.com/main.cgi?l=en www.koroshegy.hu/en/index.html ale tu niewiele po angielsku, Ogólnie, to niewielkie letniska nad Balatonem. Odpowiedz Link Zgłoś
gakako Re: Węgry - proszę o pomoc 24.06.10, 09:44 Smerv, dziękuję.:) O tym, że to są letniska to wiem. Muszę zdobyć o nich więcej informacji. Te, które są w jęz. obcych znalazłam ale tak jak wspomniałam... chcę po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Węgry - proszę o pomoc 24.06.10, 09:52 Balatonboglar ma polski ślad. W miejscowości tej w czasie II wojny św działała polska szkoła. Jest też pomnik Pála Teleki-historycznie kontrowersyjnej postaci - pełniącego dwukrotnie funkcje premiera-ale to m.in. on umożliwił uchodźcom z Polski osiedlenie się w Balatonboglar - w 2001 roku pośmiertnie został odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Zasługi RP. A Koroshegy to przede wszystkim ten wiadukt na M7. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Węgry - proszę o pomoc 24.06.10, 10:01 www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=kw4_3_07 www.polskieradio.pl/historia/artykul.aspx?id=69641 lengyelszeptember.telmex.hu/pl/tadeusz-olszanski-a-lengyel-futarok-gondviseloje Jak cierpliwie poszukasz to sama znajdziesz dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Węgry - proszę o pomoc 24.06.10, 10:23 Jak masz za mało info w sieci to spróbuj w najbliższej bibliotece np uniwersyteckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gakako Re: Węgry - proszę o pomoc 24.06.10, 20:41 Dziękuję Bluemar.:) Na bibliotekę już nie mam czasu. Będę dalej szukała w necie. Jadąc w zupełnie innym charakterze mam oprowadzić tam grupę. Dowiedziałam się o tym wczoraj...:( Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Węgry - proszę o pomoc 24.06.10, 21:16 pl.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_Varga lengyelszeptember.telmex.hu/pl/tadeusz-olszanski-a-lengyel-futarok-gondviseloje Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Węgry - proszę o pomoc 24.06.10, 21:17 Sorry, ten drugi link Bluemar już znalazła Odpowiedz Link Zgłoś