Dodaj do ulubionych

Paryż - pytanie

20.04.11, 10:13
Witam wszystkich pilotów,
Mam prośbę: czy jest wśród Was ktoś doświadczony w pilotowaniu do Paryża do kogo mógłbym napisać prywatną wiadomość z kilkoma pytaniami? Niedługo jadę tam z grupą i prosiłbym o pewną pomoc.
Pozdrawiam i dziękuję z góry,
Jacek
Obserwuj wątek
    • mateuszklimek Re: Paryż - pytanie 20.04.11, 10:59
      Chyba najlepiej, jeśli napiszesz je tutaj. Wszyscy będą mogli skorzystać.
    • sztompel Re: Paryż - pytanie 20.04.11, 12:10
      Proszę - pisz, jak tylko będę mógł to pomogę
      • vitek_pl Re: Paryż - pytanie 20.04.11, 12:21
        rowniez sluze pomoca:)
        • bluemar Re: Paryż - pytanie 20.04.11, 16:57
          Mateusz ma rację po to zostało stworzone to forum.
    • smerv Re: Paryż - pytanie 20.04.11, 17:49
      Może gość chce się dowiedzieć, jak to jest naprawdę z Pigalakiem, a się wstydzi. Ostatnio jetem mocno zrażony do udzielania odpowiedzi z prywatnego maila (choć zam zaproponowałem).
      • bluemar Re: Paryż - pytanie 20.04.11, 18:30
        smerv napisal:
        >Może gość chce się dowiedzieć, jak to jest naprawdę z Pigalakiem, a się wstydzi.>

a dlaczego?Sama chętnie bym czegoś nowego dowiedziała się -program można
        uatrakcyjnić :) -zwłaszcza,że ze szkołami to raczej nie jeżdżę.:))).
        Moze gdzieś coś dają za darmo?:)) bo w Paryżu to raczej tylko taka opcja
        wzbudzi zainteresowanie większości naszych turystów.
        • agnes-05 Re: Paryż - pytanie 21.04.11, 00:10
          bluemar napisała:
          > Moze gdzieś coś dają za darmo?:)) bo w Paryżu to raczej tylko taka opcja
          > wzbudzi zainteresowanie większości naszych turystów

Tempora mutantur....kiedyś wszyscy pytali, gdzie się da zarobić, a teraz przynajmniej, gdzie się stracić nie da...
          To następnym etapem będzie może...gdzie by tu wydać większą kasę???
    • jacekrobert85 Re: Paryż - pytanie 21.04.11, 12:38
      Witam,
      Nie, smerv, nie chodzi o to, że wstydzę się zapytać o Pigalak;-) Biuro z którym jadę przyznało że nie jest (jeszcze) ekspertem jeśli chodzi o Paryż, więc chcę sprawdzić, czy program który mi dali jest możliwy do zrealizowania, żeby nie podejmować się rzeczy niemożliwych. Mam więc parę pytań i przy okazji zapytam też Was o parkingi. Niestety miejscowego przewodnika nie będzie, więc całość się będzie opierała na "visites libres", no więc muszę te rzeczy poogarniać. Więc tak:
      1) Wersal - czy jest sens jechać tam tylko pospacerować po ogrodach i obejrzeć budynek z zewnątrz? (pałac akurat nieczynny). I jak trafić na parking?
      2)Luwr - podobno jest kilka wejść, którędy jest najwygodniej i najprościej? Czy wejdziemy bez rezerwacji, czy nie ma szans? I gdzie jest tam parking?
      3) Z Luwru na wyspę Cite jest blisko, toteż można się przemieścić tam i z powrotem spokojnie pieszo?
      4) Czy jest jakieś miejsce gdzie można zaparkować w okolicach:
      -Łuku Triumfalnego
      -Opery Garnier
      5) Jakiś parking na/przy Montmartre
      6) Czy wjedziemy na Wieżę Eiffla bez rezerwacji? Gdzie jest w pobliżu parking?
      7) Gdzie najlepiej dać grupie czas wolny spośród takich miejsc jak: a) okolice Luwru, b) okolice katedry Notre Dame, c) Pola Elizejskie, d) okolice Wieży Eiffla. Chodzi o to, by mogli sobie pójść na kawę, wstąpić do jakiegoś sklepu kupić wino, ewentualnie pamiątki? Dzięki za informacje, tylko nie łapcie się za głowy że "O jejku, on TEGO nie wie";-).Pozdrawiam,
      Jacek
      • smerv Re: Paryż - pytanie 21.04.11, 13:27
        Luwr jest wałkowany na równoległym forum (PW):
        Paryż - wejście z grupą do Luwru
      • kamyk4 Re: Paryż - pytanie 21.04.11, 15:37
        Ad. 1 Nie ma/ Po pierwsze parking kosztuje ok 70 euro, po drugie jeśli Wersal jest nieczynny to pewnei ogrody też i nigdzie nie wejdziecie. Ogrody są płatne!
        Ad. 2 Parking jest pod Luwrem. Najlepiej bez rezerwacji wchodzić od Łuku Carrousel. Bilety należy zakupić w automatach i będzie ok.
        Ad. 3 Spokojnie z Luwru na Cite i z powrotem to godzina spaceru:)
        Ad. 4 Nie i nie. Ewentualnie widizałam parkujące autokary przy muzeum perfum na Bulwarze Kapucynów lub na Rue Scribe ale tam nei ma parkingu.
        Ad. 5 Na MOntmartre jest jeden parking dla autokarów do 15 minut tylko do wsiadania i wysiadania. Jak będziesz jechał to znajdziesz łatwo bo zobaczysz milion autokarów czekających na swoją kolej do wywalenia turystów.
        Ad. 6 Staniecie jak wszyscy w kolejce. Odstoicie 2 godziny i wjedziecie na Wieżę. Proponuję iść schodami. Po pierwsze taniej, po drugie na drugim piętrze jesteś w 15-20 minut no i nie ma tam żadnej kolejki.
        Ad. 7 przy wieży nie ma absolutnie nici najbliższa knajpa jest jakieś 10 minut od wieży. Pola Elizejskie super miejsce, aczkolwiek 2 razy droższe niż reszta Paryża. Katedra bardzo dobre miejsce. Zakupy spozywcze robi się na La Defense ale trzeba mieć min. 2 godziny bo tam jest wielkie centrum handlowe. Na Montmartrze jak będziesz dojeżdżał do parkingu to skrzyżowanie przed jest sklep spożywczy (chyba Champion).
        • jacekrobert85 Re: Paryż - pytanie 21.04.11, 16:51
          kamyk4 napisała:

> Ad. 1 Nie ma/ Po pierwsze parking kosztuje ok 70 euro, po drugie jeśli Wersal j
          > est nieczynny to pewnei ogrody też i nigdzie nie wejdziecie. Ogrody są płatne!
          > Ad. 2 Parking jest pod Luwrem. Najlepiej bez rezerwacji wchodzić od Łuku Carrou
          > sel. Bilety należy zakupić w automatach i będzie ok.
          > Ad. 3 Spokojnie z Luwru na Cite i z powrotem to godzina spaceru:)
          > Ad. 4 Nie i nie. Ewentualnie widizałam parkujące autokary przy muzeum perfum na
          > Bulwarze Kapucynów lub na Rue Scribe ale tam nei ma parkingu.
          > Ad. 5 Na MOntmartre jest jeden parking dla autokarów do 15 minut tylko do wsiad
          > ania i wysiadania. Jak będziesz jechał to znajdziesz łatwo bo zobaczysz milion
          > autokarów czekających na swoją kolej do wywalenia turystów.
          > Ad. 6 Staniecie jak wszyscy w kolejce. Odstoicie 2 godziny i wjedziecie na Wież
          > ę. Proponuję iść schodami. Po pierwsze taniej, po drugie na drugim piętrze jest
          > eś w 15-20 minut no i nie ma tam żadnej kolejki.
          > Ad. 7 przy wieży nie ma absolutnie nici najbliższa knajpa jest jakieś 10 minut
          > od wieży. Pola Elizejskie super miejsce, aczkolwiek 2 razy droższe niż reszta P
          > aryża. Katedra bardzo dobre miejsce. Zakupy spozywcze robi się na La Defense al
          > e trzeba mieć min. 2 godziny bo tam jest wielkie centrum handlowe. Na Montmartr
          > ze jak będziesz dojeżdżał do parkingu to skrzyżowanie przed jest sklep spożywcz
          > y (chyba Champion).

Dzięki wielkie!
          Mam kilka rzeczy jeszcze:
          1) Wersal - sprawdziłem na stronie, że ogrody jednak otwarte, więc chyba tam pojedziemy. Chcą koniecznie. Jak trafić na parking?
          2) parking pod Luwrem jest od której strony? od Av. du Lemonier, od Sekwany czy z którejś z przeciwległych stron?
          5) Gdzie więc autokar po wysadzeniu nas może zaparkować żeby później mógł po nas przyjechać (tudzież my dojdziemy jeśli gdzieś blisko może stać). I jeszcze jedno... z której strony wjeżdżać żeby zobaczyć ów milion autokarów i być milionowym pierwszym?;-) My na Montmartre będziemy jechać z od północy - z tamtejszych przedmieść Paryża
          6) Jest jakiś parking w pobliżu Wieży Eiffla?
          Dzięki, mam nadzieję że nie jestem zbyt nachalny;-)
          • kamyk4 Re: Paryż - pytanie 21.04.11, 18:39
            Jeśli ogrody otwarte to jedź. Kieruj się autostradą na Verssailles a potem na Chateau Versailles i wjedziesz prosto na wielki zamek z ogromną złotą bramą. Trzeba objechać plac przed zamkiem od prawej.
            Parking pod Luwrem jest od Sekwany lub Rue Rivoli. Jeśli od Sekwany to za placem Concorde usawiacie się na lewym pasie i tuż przed samym budyniem wjeżdżacie do tunelu - tam jest parking. Od Rue Rivoli na odwrót. Jak tylko skończy się Luwr skęcasz w lewo i wjeżdzasz do tunelu. Ten wjazd jest taki niespodziewany więc wolniutko sobie jedźcie żeby nie przegapić.
            Można na ten parking wjeżdżać miliion razy dziennie ale trzeba pilnować tych 3 bezpłatnych godzin. Ja się zwykle w Luwrze nei wyrabiam w 3 godziny, więc proszę kierowców żeby mnie tam wwieźli a potem po mnie wrócili.
            Autokar jak was wysadzi na Montmartrze to jedzie na parking Persching. Tuż przy Peripherique zjazd Porte Maillot. Albo na Concorde. Na Montmartre potrzebujesz około 2 godzin.
            Parking na Montmartre jest tuż przed stacją metra Anvers jakbyś jechał od placu Pigalle.
            Przy wieży Eiffla możesz stawać tuż za nią (równoległa do Sekwany) tu zwykle jest zapchane chyba że przyjeżdżasz o 8-9 rano. Tu jest też budka gdzie można kupić wjazdówkę, ale czynna od 9- 9.15 rano. I na środku Pól Marsowych czyli druga w kolejności od Sekwany - Av. J. Bouvard. Jesli tu nie ma miejsca to trzeba wysadzić grupę a autokar jedzie pod Invalides. Tam na pewno coś znajdzie.
            Wszystkie parkingi dostaniesz razem z wjazdówką jeśli poprosisz o mapę. Problemjest taki, że mapa jest A4 i jest na niej cały Paryż więc absolutnie nie ma takiej opcji żeby dokładnei pokazywała w którym miejscu znajduje się parking.
            To wszystko co ja piszę to są oficjalne informacje a w praktyce wygląda to tak, że wyskakujemy na przystanku autobusowym koło Notre Dame to samo z Perlachaise, wsiadamy i wysiadamy na moście przy Luwrze i generalnie łamiemy prawo jak się da. Bo Paryż jest ogromny, dojścia są dłuuuuugaśne a korki takie, że szlag człowieka trafia.
            I jeszcze jedna rada jak dojeżdżasz do Peripherique i widzisz, że twój kierunek stoi to w ogóle tam nie wjeżdżaj. Jedźcie do następnego wjazdu, jedźcie przez miasto, albo jedź w drugą stronę tylko nie obwodnicą. Bo jeśli ona stoi to się nagle nie ruszy. I czytaj informacje drogowe na wyświetlaczach.
        • nananana1 Re: Paryż - pytanie 26.04.11, 20:04
          Parking przy Wersalu kosztuje 53 euro, a ogrody sa płatne tylko w sezonie lub weekendy.
          Na Rue Scribe jest oficjalny parking obejmujący PASS, tak samo z tyłu Opery.
          Na Montmartrze już nie ma znaków, że jest to parking na wsiadanie/wysiadanie.
          Parkowanie pod Luwrem, to w sumie 3h, bez względu na to ile razy wjeżdzasz i wyjeżdzasz. Można przecież przemieścić się na Concorde.
          Czas wolny najlepiej na Montmartrze lub przy katedrze. Najtańsze pamiątki przy Wersalu u "miejscowych".
          Pozdrawiam,
          Ania
          • kamyk4 Re: Paryż - pytanie 26.04.11, 20:57
            Znalazłam dokładne mapy parkingów!
            Proszę bardzo: pass.cbconseil.com/page.php?_page_=3&_lg_=uk
    • jacekrobert85 Re: Paryż - pytanie 22.04.11, 10:10
      Dzięki, jestem pod wrażeniem wyczerpującej odpowiedzi.
      Pozdr
      Jacek
      • exquis Re: Paryż - pytanie 17.10.11, 01:21
        Wiadomo, Francja elegancja...
    • annawha Re: Paryż - pytanie 10.11.11, 17:18
      No to widze, że Tobie dali tą imprezę, co mieli mi dać.
      Wszysttko im napisałam, to o co pytasz, bo to wszystko doskonale wiedziałam- specjalizuje się w Paryżu. Hmm..
      • agnes-05 Re: Paryż - pytanie 10.11.11, 19:23
        Dziewczyno! Jak Ty to poznałaś? Przecież taki program ma praktycznie każda wycieczka do Paryża, więc jak można się domyślić, że to była TA impreza.
        Swoją drogą, jeśli to prawda, to niestety smutny standard...doświadczonego wypytać, wyssać jak pijawka wszystkie informacje, a potem wziąć mniej doświadczonego w danym kierunku, bo pewnie pojedzie taniej i nie będzie marudził...Oj życie, życie..((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka