Dodaj do ulubionych

Internetowe biura podróży

07.05.04, 18:04
Znasz kogoś kto wybrał się na wakacje w Polsce lub za granicę przez biuro
podróży istniejące tylko w Intrenecie?

A może sam wybrałeś/-aś się na urlop z takim biurem?

Co sądzisz o takich firmach?

Podziel się swoimi poglądami i doświadczeniami z innymi!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: krabik Re: Internetowe biura podróży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 15:43
      Uwazam ze nie ma zadnej roznicy, czy biuro ma siedzibe na jakiejs ulicy w
      miescie, czy jest tylko wirtualnie... moim zdaniem sa takie same szanse na to,
      ze trafimy zle lub dobrze, jak gdy korzystamy z normalnych biur podrozy

pozdrawiam
    • rolf.turysta Re: Internetowe biura podróży 08.05.04, 16:10
      Hmmmmm, ja nie znam biur podróży istniejących WYŁĄCZNIE w internecie. Po prostu
      część oferty, zwłaszcza takich potentatów jak TUI, Neckermann czy Thomas Cook
      jest sprzedawana przez net.

Na polskich portalach istnieje namiastka normalnego serwisu, oferty są często
      nieaktualne i nie można ich od razu kupić płacąc kartą. Warto znać podstawy
      niemieckiego, bo wówczas otwiera się pole serwisów on-line, gdzie np. w porze
      nocnej można kupić wycieczkę ze zniżką do 75% od ceny katalogowej. Wogóle
      zresztą jest taniej, bo rynek niemiecki przy swoich obrotach może puszczać
      część oferty za pół darmo. Do tego nie płaci się polskiego VAT-u.

Minusy zakupów w internecie to np. częste problemy z autoryzacją kart
      kredytowych z Polski i konieczność wylotu z niemieckich lotnisk. Może się też
      zdarzyć że np. bilet kolejowy do Duesseldorfu będzie nas kosztował więcej niż
      cała wycieczka.
      • mankafranka Re: Internetowe biura podróży 09.05.04, 13:36
        rolf.turysta napisał:

> Wogóle
        > zresztą jest taniej, bo rynek niemiecki przy swoich obrotach może puszczać
        > część oferty za pół darmo. Do tego nie płaci się polskiego VAT-u.

Drogi Rolfie,

wogóle to zależy gdzie szukasz, bo w dobrym naszym biurze podróży np. Egipt,
        Tunezja i Turcja jest zawsze teńsza na last minute i jak sam stwierdziłeś nie
        trzeba dopłacać za kolejowy bilet miedzynarodowy.

Pozatym od 1 maja 2004r. już nie płaci się polskiego VAT-u.

> Minusy zakupów w internecie to np. częste problemy z autoryzacją kart
        > kredytowych z Polski i konieczność wylotu z niemieckich lotnisk. Może się też
        > zdarzyć że np. bilet kolejowy do Duesseldorfu będzie nas kosztował więcej niż
        > cała wycieczka.

• rolf.turysta Re: Internetowe biura podróży 10.05.04, 11:54
          Droga Mankofranko, istotnie jest taniej na te kierunki, ale za to kupuje się
          kota w worku. Zamiana przez touroperatora na miejscu wykupionego hotelu na
          całkiem inny to w wielu polskich biurach codzienność, nie mówiąc już o ofertach
          typu "los karaluchos" itp. (nie będę się rozwodził bo wiemy o co chodzi).

Rozpatrując oferty trzymające JAKOŚĆ to w Niemczech jest taniej i zdania nie
          zmienię. Prosty przykład. Klikam sobie właśnie Kretę z Warszawy w ofercie TUI-
          a. Najtańszy hotel na tydzień to Golden Beach trzy i pół gwiazdki HP. Kosztuje
          549 EUR od osoby, czyli 1098 EUR za parę. Wchodzę w ofertę niemiecką i mam oto
          ten sam hotel w tym samym pakiecie, tyle że z wylotem z Berlina za 329 EUR od
          osoby, czyli razem 658 EUR. To chyba jest różnica?! Taniej dokładnie o 220 EUR
          od łba, razem 440 EUR, czyli dwa tysiące złotych zostaje w kieszeni (no może
          parę złotych mniej, bo trzeba doliczyć dojazd do Berlina i z powrotem).
          Pozdrowienia
          • ewa1ewa Re: Internetowe biura podróży 11.05.04, 22:11
            rolf.turysta napisał:

>> Rozpatrując oferty trzymające JAKOŚĆ to w Niemczech jest taniej i zdania nie
            zmienię. Prosty przykład. Klikam sobie właśnie Kretę z Warszawy w ofercie TUI-
            a. Najtańszy hotel na tydzień to Golden Beach trzy i pół gwiazdki HP. Kosztuje
            549 EUR od osoby, czyli 1098 EUR za parę. Wchodzę w ofertę niemiecką i mam oto
            ten sam hotel w tym samym pakiecie, tyle że z wylotem z Berlina za 329 EUR od
            osoby, czyli razem 658 EUR. To chyba jest różnica?! Taniej dokładnie o 220 EUR
            od łba, razem 440 EUR, czyli dwa tysiące złotych zostaje w kieszeni (no może
            parę złotych mniej, bo trzeba doliczyć dojazd do Berlina i z powrotem).

Drogi Rolfie,
            chyba zmienisz zdanie.
            Prosty przykład. Klikam sobie właśnie Hurghadę z Warszawy (20.05) w ofercie TUI-
            a. Najtańszy hotel na tydzień to Sea Garden trzy gwiazdki HP. Kosztuje 249 EUR
            od osoby, czyli 498 EUR za parę. Wchodzę w ofertę niemiecką (w tym samym
            terminie) i mam oto ten sam hotel w tym samym pakiecie, tyle że z wylotem z
            Monachium za 529 EUR od osoby, czyli razem 1058 EUR. To chyba jest różnica?!
            Taniej dokładnie o 280 EUR od łba, razem 560 EUR.

Każdą tezę można udowodnić dobierając odpowiednie dane.
            Pozdrawiam
            Ewa
            • rolf.turysta Re: Internetowe biura podróży 12.05.04, 17:55
              Miła Ewo, nie bardzo typowy ten Twój przykład, bo rzuciłaś mi właśnie
              sztandarową promocją polskiego oddziału TUI z oferty last minute. Zresztą ten
              Sea Garden kosztuje nie 249 EUR od osoby, tylko ciut więcej - 298 EUR (podaję
              za danymi z oficjalnej strony). Jako stary podejrzliwiec burzę się nieco na
              dziwny dopisek małymi literkami, cytuję "Dopłaty/zniżki w zależności od terminu
              wylotu od -11 do +187 Euro od osoby"?! Jakie dopłaty? Za co?

Normalna cena tego hotelu w standardowej ofercie jest taka jak podałaś z
              Monachium, z ewentualną tolerancją około dwustu euro w dół (zniżka za dwie
              osoby w zależności od terminu wylotu).

Jeśli miałbym już wybierać się do Egiptu z Polski, to skorzystałbym z innej
              promocji TUI, mianowicie oferty "Power Specials". Z Warszawy za 408 EUR od
              osoby można w niej kupić hotel Le Meridien Makadi Bay, a to już są 4 gwiazdki
              HP i bardzo renomowana sieć hoteli. Cena ostateczna bez żadnych dopisków o
              dopłatach;)
              • ewa1ewa Re: Internetowe biura podróży 12.05.04, 20:57
                rolf.turysta napisał:

> Miła Ewo, nie bardzo typowy ten Twój przykład, bo rzuciłaś mi właśnie
                > sztandarową promocją polskiego oddziału TUI z oferty last minute. Zresztą ten
                > Sea Garden kosztuje nie 249 EUR od osoby, tylko ciut więcej - 298 EUR (podaję
                > za danymi z oficjalnej strony). Jako stary podejrzliwiec burzę się nieco na
                > dziwny dopisek małymi literkami, cytuję "Dopłaty/zniżki w zależności od
                terminu

Oj Rolfie,
                uparty jesteś. Zapewniam Cię, że Sea Garden kosztuje dokładnie 249 EUR i w tej
                cenie są wszystkie dodatkowe opłaty (wiza, opłaty lotniskowe i paliwowe). Jeśli
                nie wierzysz, zadzwoń do dowolnego biura TUI. Ja to dzisiaj sprawdziłam.

A te dopiski, o których piszesz są również w katalogach niemieckich. To są po
                prostu opłaty lotniskowe i podatki, które odejmujesz lub dodajesz do każdej
                ceny podanej w cenniku. I nie ma tu znaczenia, czy wylot jest z Warszawy.
                Berlina czy Monachium. Cena z każdego z tych miast będzie.
    • myski Re: Internetowe biura podróży 08.05.04, 17:27
      Od 4 lat korzystam z rezerwacji TUI przez Internet. Ofertę tej firmy odkryłem
      na stronie www.tuitam.pl i przez długi czas sądziłem ze to strona firmowa TUI.
      Tymczasem to serwis agenta TUI. Mimo że mieszkam w okolicach Krakowa (a biuro
      jest na Dolnym Śląsku) i nigdy wcześniej nie załatwiałem niczego na odległośc,
      odważyłem się i do dzisiaj tego nie żałuję. Ujęli mnie tym, że na moj list
      pocztą elektroniczną dostałem odpowiedź w ciągu kilku minut.
      Przede wszystkim oferta jest podana bardzo rzetelnie. Pracownicy za każdym
      razem doradzają mi gdzie mam pojechać. Płacę albo kartą albo przelewem a
      wszystkie dokumenty niezbędne do wyjazdu przywozi mi kurier.
      Jestem zapracowanym czlowiekiem i nie mam czasu jechać do Krakowa i szukać
      czegoś w tamtejszych biurach. To co proponuje mi tuitam.pl zupełnie mnie
      satysfakcjonuje i znakomicie ułatwia realizację wypoczynku. Sądzę że mentalność
      Polaków i sposób podchodzenia do nowych technologii (może tak myślę bo lata
      młodości mam już za sobą) sprawiają że chętniej korzysta się z oferty, jeśli po
      drugiej stronie mimo wszystko znajdzie się żywy cżłowiek, który coś doradzi.
      • Gość: krabik Re: Internetowe biura podróży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 00:02
        Ludzie ale wy mówicie o czymś innym!! Tu chyba nie chodzi o strony internetowe
        zwykłych biur turystycznych, tylko o strony w necie BĘDĄCE biurami
        turystycznymi... czyli biura opierające sie w 100% na sprzedaży internetowej

Nawet nie wiem czy takie są i jak dużo ich jest...
    • Gość: Paweł Z. Re: Internetowe biura podróży IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.05.04, 13:54
      Nigdy nie kupowałem przez Internet ofert typu przelot i wyżywienie, chociaż
      wykorzystywałem to medium do uzyskania ogólnych informacji o ofercie. Lepiej
      jednak i tak pójść potem do agenta, który zawsze może coś jeszcze na temat
      oferty powiedzieć, czego nie ma w katalogu. Zresztą przeważnie i tak za
      wycieczkę nie można zapłacić kartą.
      Natomiast kupowałem przez Internet bilety lotnicze. Jest to niezły pomysł,
      zwłaszcza jeśli ktoś nie ma wiele czasu, żeby biegać po mieście.
    • eela Re: Internetowe biura podróży 10.05.04, 19:08
      Nigdy bym się z takim biurem nie wybrała. To kupowanie kota w worku. Jaką mam
      gwarancję, że biuro faktycznie istnieje? Musiałabym sprawdzać w rejestrze.
      Teraz nawet biura turystyczne fizycznie istniejące plajtują, a co dopiero mówic
      o takich nowościach. Może kiedys w przyszłości, jak okrzepnie jakies na rynku,
      to skorzystam, ale na pewno nieprędko.
      • Gość: cs Re: Internetowe biura podróży IP: 195.215.5.* 12.05.04, 14:56
        Watpie, czy takie biuro w ogole istnieje.
        Jezeli juz, to raczej agent sprzedajacy wycieczki dla innych biur.
        • vojager29 Re: Internetowe biura podróży 12.05.04, 17:14
          nie korzystałem co prawda z wirtualnego biura podróży ale zamawiam często przez
          wirtualnego pośrednika i jeszcze się nigdy nie oszukałem np.
          www.abritel.fr/
    • vivawawa Re: Internetowe biura podróży 12.05.04, 18:04
      w ubiegłym roku kupiłem wczasy na Gran Canarii przez internet z biura
      ScanHoliday

wszystko było w porzadku, hotel CASERIO który wybrałem nie był umieszczony w
      polskiej ofercie katalogowej, ale sprawdziłem na stronie www.1-2-fly.de

opis na stronie www ScanHoliday był zgodny z rzeczywistością , ponadto
      widziałem wybrany hotel na żywo, podczas wcześniejszych wyjazdów

rezerwacja przez internet, płatność dokonałem kartą kredytową przez telefon za
      2 dni dostałem poleconym potwierdzenie rezerwacji, oraz e-mail dotyczący
      autoryzacji płatności kartą
    • Gość: koralka Re: Internetowe biura podróży IP: *.proxy.aol.com 13.05.04, 21:16
      mieszkam we francji i we wszystkie moje podroze wybieram sie za pomoca
      internetowych biur podrozy. W tym roku chce odwiedzic Polske i tu moj klopot,
      znalezienie pobytu w Polsce przez internet nie jest latwe. Wszystkie biura
      proponuja dalekie podroze, a w krajowa oferta jest naprawde nieciekawa, a jak
      juz, to duzo drozsza od zagranicznej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka