Dodaj do ulubionych

Jakie powinny być luksusowe wakacje ?

11.05.11, 23:43
Zainspirowała mnie reklama "Itaka & Gala - luksusowe wakacje w dobrej cenie" i zaczęłam się zastanawiać, co tak naprawdę byłoby dla mnie luksusem, jeśli chodzi o wakacje.
I pierwsze co przyszłoby mi do głowy to czas - przy typowych wakacjach z BP trzeba się liczyć z nocnymi przejazdami autokarem, z wylotami o dziwnych godzinach (które bywają zmieniane tuż przed odlotem), z koniecznością wykwaterowania z pokoju nawet kilkanaście godzin przed opuszczeniem hotelu.
Gdybym miała spędzać wakacje w luksusie, to chciałabym mieć wylot o sensownej porze np. o 11:00, może jeszcze biznes class i od razu po przylocie iść do pokoju w hotelu. Przy objazdówce luksusem byłby dłuższy czas na zwiedzanie poszczególnych zabytków, hotele w centrum, z których można wyjść na samotny wieczorny spacer. Czy w ogóle są wygodniejsze niż typowe autokary ? mam wrażenie ostatnio trafił mi się taki z wyjątkowo dużą ilością foteli i niewielkimi odstępami.

I uświadomiłam sobie, że w zasadzie nie widziałam takich "bardziej luksusowych" ofert (np. ta oferta Itaki wygląda dość zwyczajnie). Ale może oglądam tylko ofertę "dla średniaków" i takie biura podróży jednak są ?
A co dla Was byłoby luksusem na wakacjach ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.aster.pl 12.05.11, 10:04

"luksus" i "objazdówka", to mi się wyklucza:(
    • voyager747 Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 12.05.11, 10:11
      dla mnie luksusem to jest polecieć własnym odrzutowcem na własną wsypę, niektórzy tak mają :)
      Tak normalnie z biura, to nie zawsze są loty o 3ej w nocy, czasami są o normalnych godzinach. W TUI możesz sobie zamówić limuzynę zamiast autokaru z lotniska.
      • magdalaena1977 Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 12.05.11, 11:10
        voyager747 napisał:

> dla mnie luksusem to jest polecieć własnym odrzutowcem na własną wsypę,
        > niektórzy tak mają :)

E tam ... to jak pojechać na działkę ;-)
        Poważnie - mnie kręci oglądanie miejsc, w których wcześniej nie byłam.

> Tak normalnie z biura, to nie zawsze są loty o 3ej w nocy, czasami są o
        > normalnych godzinach.

Ale czy na pewno ?
        Były na tym forum wpisy ludzi, którzy wybrali lot w dzień np. ze względu na małe dzieci, a w ostatniej chwili dowiedzieli się, że lecą nocą. I mogą najwyżej zrezygnować z oferty.
        • voyager747 Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 12.05.11, 12:17
          coś w tym stylu :) Jest masa lotów w dzień, sam latałem tak wiele razy. Nie zawsze zmieniają godziny lotów.
    • Gość: toja Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: 217.153.153.* 12.05.11, 10:46
      luksus to ja sama określam, wybierając kategorię hotelu, miejsce które mnie interesuje itp. Luksusem w BP byłoby dla mnie gdyby dotrzymywali warunków oferty, którą ja wybieram.

Jeśli wybieram hotel 5 gwiazdkowy, to on taki ma być. Jeśli wybieram lot w dzień, to chcę lecieć w dzień. A jeśli powrót jest w nocy, to chcę mieć pokój do momentu wyjścia na lotnisko. Niedopuszczalne dla mnie jest zmiana hotelu na miejscu, zakwaterowanie w suterenie czy przy śmietniku (no chyba, że ktoś o tym wie wcześniej i się na to decyduje). Trzymanie podróżnych stłoczonych w recepcji, z bagażami, w oczekiwaniu na opóźniony samolot itp.
      Jeśli jest takie BP, które dotrzymuje tych warunków to ja z nimi będę zawsze jeździć. Znacie takie?
      • Gość: gtw Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.fotki.com 12.05.11, 11:08
        Prowdziwie luksusowe to są kluby/hotele, ktorych nie mają w ofercie biura podróży i których nie znajdziesz w przewodniku. Są one dostępne tylko dla wybranych, a zasobnośc portfela nie jest najważniejszym wyznacznikiem, bo np. rosyjscy milionerzy karnie stoją w kilkuletniej kolejce, aby otrzymać kartę klubową.

A jeśli chodzi o luksus bardziej dostepny, polecem cykl w Travel Channel "Luksusowe podroze Varuna Sharmy"
    • amused.to.death Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 12.05.11, 11:24
      Przyszło mi do głowy, że luksusowa objazdówka mogłaby być zrobiona takim autokarem, w którym są 24 miejsca, a nie 40+ Wtedy można się bez problemu wyspać - raz takim jechałam i po raz pierwszy się wyspałam w autokarze:D

A co do luksusowych wakacji, to dla mnie to by były wakacje np. na Malediwach, gdzie co rano ktoś by mnie zabierał na nurkowanie (i nie musiałabym sama przygotowywać sprzętu), wieczorem jadłabym kolację w restauracji, a potem w ciszy i spokoju podziwiałabym zachód słońca na własnym pomoście:D I tak przez 10 dni:))
      • voyager747 Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 12.05.11, 12:15
        weee, nudy :)
        • amused.to.death Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 12.05.11, 12:27
          nurkowanie nudy? Nigdy w życiu:D
          • voyager747 Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 12.05.11, 12:32
            :) ja wiem, że Ty lubisz
    • Gość: olek Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 13:52
      hmmm.....a po co Itaka stworzyła markę "ITAKA i Gala luksusowe wakacje" ?

czy to oznacza, że standardowa ich oferta jest słaba i mało luksusowa ??

slogan "luksusowe wakacje" , z podkreśleniem słowa luksusowe, jest skierowany dla dresiarzy, którzy będą mogli podkreślić swoim znajomym, że nie byli na zwykłych wakacjach ale na luksusowych ?? czyli normalne wakacje już nie są luksusowe ??

dla mnie luksusowe wakacje są wtedy kiedy przez cały okres urlopu nie włączam laptopa i komórki i kiedy wiem że za coś nie przepłacam tzn jest warte swojej ceny ( dlatego unikam europejskich stolic wakacyjnych), kiedy za wakacje płacę gotówką a nie kredytem z banku, kiedy mogę jechać z najbliższymi,
      • Gość: olek Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 14:06
        luksusowe są też wtedy kiedy:
        - nie ma dresiarzy
        - nie ma grubasów
        - nie ma osób ubierających skarpetki do sandałów

człowiek momentalnie lepiej odpoczywa
        • Gość: sisi Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.c192.msk.pl 12.05.11, 14:45
          Dedykuje olkowi - a dla mnie luksusowe są wtedy kiedy nie zastanawiam się czy ktoś się na mnie gapi i ocenia. Czyli kiedy czuję wolność i na wakacjach nie spotykam rodaków.
          • Gość: olek Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 15:24
            specjalnie dobrałem tak proste słowa: grubas, skarpetki, dresiarz. Ponieważ jest tak samo proste jak produkt "luksusowe wakacje". Zagranie na najprostszych emocjach
            • Gość: sisi Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.c192.msk.pl 12.05.11, 17:22
              Wiesz...nie wiem czy o proste emocje chodzi czy o typowy dla Polaków brak tolerancji i zwyczajne wścibskie interesowanie się innymi. Moim zdaniem wynika to z kompleksów-jak nas inni postrzegają. Zwłaszcza te skarpety. Widziałam wielu Anglików, Niemców ,którzy chodzili w owych skarpetach i świat mieli w nosie. A co do luksusu? Obecnie luksusem są same wakacje-możliwość posiadania czasu wolnego. A spędzenie go...jak kto lubi. Dla jednego to będzie full all inclusive w egzotycznym kraju, dla innego wędkowanie na Sanie w Bieszczadach w towarzystwie wspaniałej przyrody i ciszy.
              • Gość: olek Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 22:47
                ale nie uważasz że mimo wszystko Polacy trochę odstają od standardów ubierania ?
                ja też widziałem żulersko wyglądających Anglików - ale to był plebs który w UK nie pracuje ale którego stać na wakacje na Kanarach.
                Sprawa dotyczy głównie facetów. To co napisałem 2 posty poniżej: białe adidasy, czarne skarpetki do łydki, krótkie spodnie 3/4 do łydki i stara koszulka. Źle wyglądającej Polki nie pamiętam ale jeśli chodzi i facetów to właśnie taki mam obraz w mojej głowie ( a może on wziął się z polskich ulic). Ich baby zamiast powiedzieć takiemu aby się przebrał to akceptują taki wygląd.
                Owszem, możemy na wszystko odpowiedzieć: " a ch..j cie to obchodzi jak wyglądam" - ostatnio zauważyłem taką tendencję, że wszystko tym usprawiedliwiamy: że to moje życie, że to moja sprawa, że jestem asertywny i mam to gdzieś, mam gdzieś co powiedzą inni. Żyjemy wśród ludzi i wchodzimy z nimi w ciągłe interakcje: wtedy widzimy to jak się drugi człowiek zachowuje, to jak jest ubrany itp -> dlatego o to każdy bezwzględnie dbać powinien ponieważ zawsze w jakimś stopniu oddziaływuje na drugą osobę. Hmmm....nie wiem czy jasno wyraziłem swoją myśl :) w każdym bądź razie trochę zboczyliśmy z tematu :)
          • Gość: gość Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.11, 16:40
            ktoś kto lata tylko Air Asią i Ryianairem, mieszka byle gdzie nie powinien się wypowiadać na temat luksusowych wakacji.
            A te skarpetki, to są na temat, ojejej. Na głowę sobie załażę skarpetkę i guzik cie to obchodzi głupku.
            • Gość: Lucy Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 16:55
              Luksusową to miałam wycieczkę z CT Poland do Chin. Grupa 20 osobowa, hotele 4*, dużo pysznego jedzonka. Świetny pilot-przewodnik, sinolog po kilku latach spędzonych w ChRL (Ania S). Program bardzo bogaty - zbiórka 8 rano, powrót zwykle 21-22, czasem później (chętni na oglądanie z naszą Anią Chin wieczorami) Świetne linie lotnicze - lecieliśmy Cathayem. Jedyne co bym w wycieczce zmieniła - zabrakło 1 dnia wolnego w HK.
              Planuję teraz jeszcze z nimi gdzieś się wybrać. Szkoda że nie obsługują Ameryki Płd. Ale może Indie w styczniu-lutym albo Kambodżę, Wietnam i Laos.
            • Gość: olek Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 22:31
              oj Voyager Voyager....

1. Latanie tanimi liniami lotniczymi nie zagraża życiu, nadwaga już tak

2. Latam tanimi lub tradycyjnymi -generalna zasada: ma być tanio. Pozwolę sobie tutaj przytoczyć moją wypowiedź z innego wątku:

"tanie latanie jest dla biedny ludzi - czyli takich jak ja.
              Jestem biedny i nigdy nie pozwoliłbym sobie tak częste podróże tradycyjnymi liniami lub tanimi ale w normalnych taryfach. Jeśli zarabiałbym bardzo dużo to latałbym tradycyjnymi, jeśli zarabiałbym dużo to latałym "tanimi" ale kupując bilet w normalnych cenach, jako że zarabiam mało to szukam tylko najtańszych biletów. Całe szczęście mam czas na ich szukanie"

a jeśli chodzi o skarpetki:
              to nie miałem na myśli wersji lajtowej: czyli sandał, skarpetka i krótkie spodenki tylko wersję hard :) tzn: adidasy, czarne skarpetki sięgające łydki, krótkie spodenki 3/4 ( do łydki), starawy podkoszulek przykrywający wileeelki brzuch :)
    • Gość: ja Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.jmdi.pl 12.05.11, 17:00
      Dla mnie luksusowe wakacje to takie, na których nie ma miejsca na pośpiech, nerwy i tłum. Płacę za wybrane świadczenia i niczym się nie martwię. Nie narzekam na narodowość innych gości, nie szukam schabowego i pewnie nie awanturowałabym się o robaki w hotelu 1**.
      Lecę w o wybranej godzinie do wybranego hotelu z określonym widokiem. Pilot jest opiekunem i doradcą, a nie naganiaczem wycieczek. Podczas zwiedzania oprowadza kompetentny przewodnik i nie zadeptują mnie tłumy. W hotelu z All nie zastanawiam się, która z restauracji do All nie należy, czy opcja uwzględnia bilard, mini golf, masaże lub huśtawkę, który alkohol jest lokalny, a który nie.
      To oczywiście marzenia. W polskiej rzeczywistości nierealne. W przypadku Europy, północnej Afryki i Bliskiego Wschodu nie znalazłam polskiego biura, które w 100% gwarantuje godzinę przelotu, konkretny hotel, wybrany pokój, czy full All.
      To co reklamują niektóre biura to nie jest luksus, to nie jest nawet komfort.
      I wg mnie nie wynika to z kosztów lecz z lenistwa i niekompetencji właścicieli biur. Nie potrafią asertywnie negocjować z przewoźnikiem lotniczym, z właścicielami hoteli i lokalnymi biurami. I dlatego na wyjazdach zapewniam sobie luksus olewaniem pierdółek, nie wdawaniem się w polskie konflikty i uśmiechem.
      • Gość: gość Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 22:08
        Spróbuj oferty z TUI Premium, w cenie masz wczesny check in i poźne wykaterowanie, prywatny transfer i niektóre naprawde luksusuowe i kameralne hotele. Sa tez hotele z prywatna recepcją tylko dla kilku pokoi. Co do godzin przelotów to juz nie mam dobrej rady...
        Niestety prawda jest tez taka ze będa to raczej hotele dalej od centrów miast, ponieważ ludzie szukający takich ofert w wolnym czasie preferuja cisze i spokój (ale jak juz stac cie na taki hotel to i stac cię na taxi bądź wynajecie samochodu, nawet z kierowcą).
        Zawsze hotel który ma ukochane przez Polaków "all inclusive" ma gorsze wyzywienie, niż ten ze śniadaniem lub 2 posiłkami (to trochę logiczne, wtedy mozna zadbać o jakość a nie tylko o ilość).
    • Gość: ines Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.rzeszow.mm.pl 12.05.11, 18:19
      Dla mnie luksus to przede wszystkim czas na zwiedzanie, łażenie, ale też poznawanie lokalnej kuchni, zakup specjałów, poznawanie zwyczajów ludzi. Rzadko kiedy udaje się to wszystko pogodzić na objazdówce lub prywatnym wyjezdzie dlatego w wielu miejscach byłam wielokrotnie i chętnie powrócę. Nie umiem docenić dobrodziejstwa zbyt luksusowych hoteli tym bardziej, że te w których byłam mieściły się w centrum i wolałam iść na długie wieczorne włóczęgi po mieście niż siedzieć w hotelu. Za to doceniam posiłki serwowane przez kelnera, ładnie podane i choćby najbardziej wypasiony bufet samoobsługowy nie kojarzy mi się z luksusem.
      W ogóle zauważyłam, że ludzie jeżdżący na objazdówki mają podobnie i niekoniecznie doceniają hotelowe enklawy gdzieś na uboczu i może woleliby hotel o jedną gwiazdką gorszy, ale blisko ciekawych okolic.
      Bardzo lubię drogę lądową choć naturalnie jest to możliwe tylko w Europie i wiąże się z luksusem posiadania czasu.
      Co do latania to są biura latające samolotami rejsowymi i o normalnych porach, ale przecież w przypadku A. Południowej czy Afryki i tak trzeba się liczyć z męczącą podróżą czasem z przesiadkami.
    • Gość: Arek Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 18:22
      Sam nie brałem (jeszcze) udziału w luksusowych wakacjach ale człowiek z firmy concierge.com.pl opowiadał mi kiedyś o rejsie łodzią w stylu lat 20-tych po Nilu. Taka łódź zabiera kilkanaście osób na pokład, zatrzymuje się gdzie masz życzenie, w cenie jest zwiedzanie atrakcji, których nie odwiedzają tłumy turystów z wielkich statków itd.
      • Gość: Agatta Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? IP: *.icpnet.pl 25.06.15, 13:10
        Chociaż ekskluzywne i egzotyczne wczasy ciągle sporo kosztują, z roku na rok pojawia się coraz więcej chętnych na tego typu wyjazdy. Może mi się kiedyś też taki przytrafi ;)

Polecam artykuł, w którym opisują najbardziej luksusowe hotele z różnych miejsc na świecie.

turystycznyblog.pl/luksusowe-wakacje-zaplanuj-ekskluzywne-wczasy/
        • volvo74 Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 25.06.15, 17:02
          ja myślę że to wcale nie chodzi o luksus - choć komfort, obsługa klienta też ważna - może chodzi o towarzystwo ,dobry humor,zdrowie i szczęście podczas podróży, - czy da się to kupić w BP- chyba nie - znam ludzi których ''stać'' i co jak nie rozwydrzone dzieci to kłopoty z zdrowiem a jak nie zdrowie to zmierzła żona i pracoholizm , o i znam osobiście jednego który nigdzie nie jedzie bo ''wszędzie zarazki i brud a blisko dżungli to nawet biegają jaszczurki ''
    • moblister Re: Jakie powinny być luksusowe wakacje ? 19.07.15, 22:51
      Dla mnie luksusem byłoby polecieć do Miami, mieszkać w najlepszym hotelu, pływać na jachcie, popijać drogie wina i mieć własne spa w pokoju... i tak z miesiąc bym sobie posiedział.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka