Dodaj do ulubionych

Rumunia - morze

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 18:15
Ten kraj wydaje mi się bardzo egzotyczny. Do tego wszystkiego mam podejrzenie,
że, jak to zwykle bywa, powszechne uprzedzenia i obawy są mocno przesadzone.
Wiem, że ostatnio modne stały się górki w Rumunii i coraz więcej ludzi tam
jeździ. Ale ja mam niewiele czasu więc pomyslałem sobie o morzu. Czy ktoś tam
był? Przyznam, że stereotypy o których powyżej nie są mi obce (kradzieże, brud
itp.). Czy można sobie zabukować jakiś rozsądny hotel ale nie zapłacić
horendalnej sumy (czy ciągle mają tam wyższe stawki dla cudzoziemców?). Jaką
miejscowość wybrać. Słyszałem, że Neptun-Olimp jest całkiem, całkiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kayo Re: Rumunia - morze IP: 195.117.241.* 19.08.01, 14:28
      jadę tam w przyszłym tygodniu w ciemno autem jak nie znajdę nic ciekawego to do
      Bulgarii tylko 100 km

pozdrawiam napiszę z tamtąd lub jak wrucę
      • Gość: michał Re: Rumunia - morze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 00:05
        Super, super. Daj znać jak wrócisz. Dodam, że jako koszmarnie zapracowany
        człowiek (aczkolwiek w wieku dość młodym, ledwo trzydzieści) nie mam wielkich
        oczekiwań. Wystarczy, żeby nie było syfu, żeby mnie nie okradli (szansa na to
        jest wszędzie) i żeby wyszło nie za drogo. Atrakcje w stylu disco Ibizy albo w
        stylu "cud sceneria skał i wodospadów" nie koniecznie.
        Dzięki za sygnał po powrocie.
        Pozdrawiam
        • Gość: Ela Re: Rumunia - morze IP: *.ilot.edu.pl 21.08.01, 12:46
          Swego czasu b. często tam jeździłam, bo mam znajomych. Polecam Eforie Nord, ew.
          Mamaję. Mamaja jest pięknie połozona na cyplu między jeziorem i morzem, coś w
          rodzaju Półwyspu Helskiego. Można mieszkac u ludzi, ale nie ma co oczekiwać
          zbytnich luksusów. Podobno za łóżko od cudzoziemców biora 5$. Z jedzeniem nie
          ma problemu. Można cały dzień spędzic na plazy, bo jest swietnie
          zagosodarowana, mozna i zjeść i wypić, a nawet iść na dansing
          • Gość: michał Re: Rumunia - morze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.01, 13:57
            Dzięki, dzięki. Oj chyba będę musiał prosić o dalsze informacje bo tym poście
            zdecydowałem, że na 100% jadę!

Czy można wykupić jakiś hotel już w Polsce? Jak dojechać (pewnie do Konstancy a
            stamtąd autobusem). Ile może kosztować tydzień w dość dobrej klasy ośrodku
            niedaleko morza? Czekam z utęsknieniem na dalsze info. No i co lepsze Eforie
            Nord czy Mamaia?

Dzięki
            • Gość: Ela Re: Rumunia - morze IP: *.ilot.edu.pl 21.08.01, 14:24
              Zupełnie nie wiem, czy mozna wykupić hotel, ale mysle, że tak, bo niektóre
              biura to załatwiaja. Proponuje, zebys zadzwonił do ambasady rumunskiej, na
              pewno Cie poinformuja. Są b. mili. Ja kiedys przez ambasadę załatwiałam bilet
              na samolot, bo nie było, a musiałam leciec. Wyobraź sobie, ze znalezli
              urzędnika, który miał niewykorzystany bilet i od niego odkupiłam. Myslę, ze
              udziela Ci informacji co do kosztów, ale nie powinny byc bardzo wysokie. Dwa
              lata temu jakies biuro od nas organizowało tam 2-tygodniowy pobyt razem z
              podróżą za niecałe 1200 złotych.
              Bardziej kameralnie jest w Eforie, ale "eleganciej" w Mamai. Jesli nie
              przeszkadzaja Ci ludzie, to lepiej w Mamai - to prawdziwy kurort. Przy plaży
              restauracyjki w zasięgu ręki, tzn. mozna chodzic w opalaczu. Jak jestes
              romantyczny, to pięknie wygladaja tam zachody słońca. Do Mamai autobusem z
              Konstancy, do Eforie jedzie pociąg. Kuchnia rumuńska jest bardzo dobra, mozna
              spokojnie wszystko jeść. Mają niezłe wina, koniaki i salami z Sibiu. Ojej, sama
              nabrałąm ochoty na Rumunie. Dawno nie byłam, może w przyszłym roku.
      • Gość: michał Re: Rumunia - morze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 16:24
        Gość portalu: Kayo napisał(a):

> jadę tam w przyszłym tygodniu w ciemno autem jak nie znajdę nic ciekawego to do
        >
        > Bulgarii tylko 100 km
        >
        > pozdrawiam napiszę z tamtąd lub jak wrucę

No i jak tam? Czekam z utęsknieniem na informacje i impresje.
    • Gość: waldenoc Re: Rumunia - morze IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 01.09.01, 21:49
      w rumunii nie bylem ale mam miejsce nad morzem czarnym na ukraine,bez uprzedzen-
      cicho spokojnie bezpiecznie na drugi rok zapraszam jak cos to daj znac,ja tez
      ciezko pracuje a tam nikt nie przeszkadza w wypoczynku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka