Dodaj do ulubionych

Sycylia !!!

IP: *.net.autocom.pl 12.07.02, 22:25
Interesuje mnie kilka rzeczy:
1.Jaka temperatura jest tam na przełomie września i października ?
2.Jakie ceny – obiad restauracja, kawa, alkohole itp.?
3.Jak zimno na Etnie ?
4.... i wszystko co warto wiedzieć jadąc tam ?
Z góry wszystkim dziękuje za jakiekolwiek cenne informacje.
Obserwuj wątek
    • isis! Re: Sycylia !!! 13.07.02, 00:25
      Gość portalu: Katka napisał(a):

> Interesuje mnie kilka rzeczy:
      > 1.Jaka temperatura jest tam na przełomie września i października ?

Jak u nas w lipcu. Morze gorące, nagrzane po całym lecie, ale nie ma upałów jak w
      sierpniu.

> 2.Jakie ceny – obiad restauracja, kawa, alkohole itp.?

Trochę niższe niż w północnych Włoszech (najtańsza beznyna właśnie na Sycylii)
      Jeśli nie orientujesz się zupełnie, podam orientacyjne dane.

> 3.Jak zimno na Etnie ?

Bez przesady, nie jest zimno... Ale sweter warto wziąć. Tylko, że nie zawsze da
      się wejść wysoko, np.jak ja byłam, Etna pluła kamieniami i trzeba było wracać.

> 4.... i wszystko co warto wiedzieć jadąc tam ?

Warto spróbować słodyczy. Najlepsze w całej Italii. Bajka, fantazja, mniam!!!
      Domyślam się, ze będziesz w okolicach Catanii, skoro Etna. Ale warto zjechać
      niżej, do Taorminy, Siracusy i Ragusy. Pozdrów ode mnie te okolice.
      Aha, koło Catanii dwa rodzaje nadbrzeża - skaliste (częściej) i piaszczyste. Przy
      skalistym uwaga na kąpiele.
      No i najważniejsze - mężczyźni. Nawet jeśli jedziesz w męskiej obstawie, Włosi są
      na tyle bezczelni, aby podrywać "wprost". Co więcej - dla Sycylijczyków jest
      chlubą i największą ambicją przyprawienie rogów innemu facetowi. Uważaj na nich,
      trzymaj na dystans. Zwykły miły śmiech rozumieją jako przyzwolenie.
      No i nie słuchaj bredni o mafii - może i jest, ale turyści jej nie zobaczą.
      Sycylia jest b. bezpieczna. Ale na wszelki wypadek - torebka przy sobie,
      zwłaszcza jeśli w okolicy są młodzi na skuterach. Pozdrawiam, miłego wypoczynku!
      • Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 13.07.02, 23:57
        Wielkie dzięki Isis za informacje.
        Hotel mam w okolicach Taorminy, ale mam zamiar odwiedzić Syrakuzy, Palermo,
        Wyspy Eolskie no i Etne. Nie omieszkam pozdrowić od Ciebie tych okolic. Dzięki
        za wątek o mężczyznach, bardzo przydatny.
        Gorąco pozdrawiam.
        • Gość: Lidka Re: Sycylia !!! IP: *.pbk.pl / 10.0.127.* 15.07.02, 13:41
          Isis!
          A byłaś może w Cefalu ( jakieś 70 km od Palermo )?
          Jakie tam są plaże? Ile kosztuje wynajęcie samochodu na Sycylii i jakie są
          mniej więcej ceny w knajpkach?
          Nie mogę się niestety od jakiegoś czasu doprosić o jakiekolwiek informacje, a
          jadę już niedługo - konieć sierpnia.
          Pozdrawiam gorąco!
    • Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 16.07.02, 23:57
      Chyba mało osób jeździ na Sycylie, bo niewiele się odezwało, czyżby nie warto ?!
      Podciągam temat i dalej wraz z Lidką oczekuje na wszelkie opinie i informacje
      przydatne wybierającym się na tą wyspę.
      Pozdrawiam
      Katka.
      • Gość: wiewior1 Re: Sycylia !!! IP: 195.116.69.* 17.07.02, 21:31
        Na Sycylię zawsze warto!
        Ja byłam w zeszłym roku, kiedy były jeszcze liry tak więc moje wiadomości na
        temat cen są już nieaktualne. Ale tak przykładowo: za 2-osobowego SMARTA
        zapłaciliśmy 120 000 lirów. Wtedy to ok. 240 zł. Oczywiście z pełnym
        ubezpieczeniem, bez limitu kilometrów. Jazda nie sprawia w zasadzie żadnych
        problemów, sieć autostrad jest bardzo dobra. Wtedy ceny w knajpkach były na
        poziomie polskich ale wiem, że ceny w Europie po wprowadzeniu euro podskoczły.
        Byłam klika kilometrów od Cefalu i polecam w tym mieście do obejrzenia
        wspaniałą katedrę. W Cefalu plaża jest piaszczysta ale mogą być problemy z
        wejściem do wody - kamienie. Warto zabrać klapki lub sandały.
        Polecam też klika miejsc do zwiedzenia - oprócz Etny warto zobaczyć Agrigento
        i Ennę. W tej ostatniej obowiązkowo trzeba wejść na wieżę zachowanego zamku.
        Roztacza się tam piękny widok.
        Warte obejrzenia jest też Palermo i katakumby kapucynów. Ale to dla ludzi o
        mocnych nerwach. Niedaleko Palermo leży Monreale też z piękną katedrą.
        Wyspy Eolskie poza komentarzem - bajka. Niestety będziesz musiała długo
        wietrzyć ubranie. Błskawicznie nabiera zapachu wyziewów wulkanu. Warto zabrać
        kostium kąpielowy i maskę do nurkowania. Zazwyczaj podczas zorganizowanych
        wycieczek w trakcie podróży motorówkami od wyspy do wyspy robiona jest
        przerwa na kąpiel. Podobno też moczenie się w błotach siarkowych na jednej z
        wysp pomaga na cerę (paniom) i potencję (panom).
        Na koniec klika uwag praktycznych: zazwyczaj rezydenci biur podróży prowadzą
        na zakupy do „swoich” sklepów, warto więc zajść do tych obok, ceny mogą się
        znacznie różnić. Podobna sytuacja dotyczy wypożyczenia samochodu, szczególnie
        dokładnie trzeba obejrzeć ofertę polecaną przez obsługę hotelową. W każdym
        mieście jest duży wybór firm wypożyczających samochody warto się jest więc
        rozejrzeć się samemu. Niestety należy brać pod uwagę, że umówiona godzina
        podstawienia samochodu nie musi być zachowana. Na Sycylii szczególnie daje o
        sobie znać charakter południowców.
        Spróbować też trzeba lokalnych win Marsali i Malvazji (ew. Malvaziji – obie
        nazwy są podobno poprawne) proponowanych w miejscowych sklepikach.

Udanych wakacji! Pozdrawiam
        • Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 18.07.02, 10:20
          Bardzo, bardzo Ci dziękuje za wyczerpujące informacje!

Ja jadę w okolice Taorminy.
          No to już powoli wiem, co należy zobaczyć, ale prawdę mówiąc najbardziej
          interesują mnie uwagi praktyczne. Jeszcze raz dziękuje!

Pozdrawiam i również życzę udanych wakacji !
          • Gość: Lidka Re: Sycylia !!! IP: *.pbk.pl / 10.0.127.* 18.07.02, 13:18
            O rany!
            Dzięki za informacje. Wreszcie się ktoś odezwał!!!!!!!!
            Szczególnie przyda mi się ta o klapkach, bo kamieniste dno morza nie przyszło
            mi do głowy. No ale teraz już wiem.
            Katka, życzę Ci udanych wakacji. Niestety nie wiem w jakim terminie jedziesz,
            ale jeżeli wcześniej ode mnie , to czekam na wrażenia .
            Pozdrawiam serdecznie!!
            • Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 18.07.02, 22:15
              Witaj Lidka!
              Dzięki za życzenia, ale raczej to Ty wcześniej będziesz mogła się podzielić
              wrażeniami (liczę na to), bo ja jadę dopiero na przełomie września i
              października.
              A Ty kiedy ?
              Ja Tobie również życzę udanych wakacji i uważaj na Sycylijczyków ponoć łatwo
              łamią serca turystką ;) , nawet tym, które są z partnerem!

Pozdrawiam
              Katka
              • Gość: Lidka Re: Sycylia !!! IP: *.pbk.pl / 10.0.127.* 19.07.02, 14:43
                Gość portalu: Katka napisał(a):

> Witaj Lidka!
                > Dzięki za życzenia, ale raczej to Ty wcześniej będziesz mogła się podzielić
                > wrażeniami (liczę na to), bo ja jadę dopiero na przełomie września i
                > października.
                > A Ty kiedy ?
                Ja jadę ok 20 sierpnia. Wrażeniami oczywiście się podzielę.

> Ja Tobie również życzę udanych wakacji i uważaj na Sycylijczyków ponoć łatwo
                > łamią serca turystką ;) , nawet tym, które są z partnerem!
                Jadę z mężem, ale nie mam nic przeciwko złamaniu serca ( przez Siciliano
                oczywiście)
                >
                > Pozdrawiam
                > Katka
                • Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 19.07.02, 23:05
                  No to jeszcze raz udanych wakacji i w takim razie miłego łamania serca : ) !!!
                  Czekam na relacje.

Pozdrawiam
                  Katka.

• Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 26.07.02, 17:07
      Nadal czekam na wszelkie informacje, może ktoś właśnie wrócił stamtąd i ma
      najświeższe wiadomości.
      Pozdrawiam
      Katka
      • paulo2 Re: Sycylia !!! 27.07.02, 14:49
        Ja właśnie wróciłem w poniedziałek z Sycyli i przeglądając wcześniejsze tematy
        zauważylem, że Ty wybierasz się tam z tego samego biura czyli z Rainbowa.
        Niestety nie powiem Ci jaka jest tam temperatura w okresie w którym się tam
        wybierasz, ale u nas temperatura nie schodziła poniżej 35 stopni, oczywiście
        trochę mniej było w nocy.
        Na Etnie jest też ciepło, jedynie silny wiatr powoduje wrażenie że tam jest
        chłodniej - w końcu Etna to 3000 m npm. Jeśli jeździłaś w Tatry lub inne góry o
        tej wysokości to możesz sobie wyobrazić jaka tam panuje pogoda. Ze względu na
        wysokość często nad Etną są chmury, mimo że gdzie indziej ich nie ma, wtedy
        może być tam chłodniej.
        Ceny w sklepach są trochę wyższe niż u nas, wyjątek to autogrille przy stacjach
        benzynowych na których będziecie się zatrzymywać po drodze. Tam ceny są dwa
        razy wyższe niż w normalnych sklepach.
        Co do pilotki w autokarze o których pisałaś w innym temacie, to tym razem
        możesz się trochę zawieźć. Była dość kiepsko przygotowana i myślę że więcej
        informacji o Włoszech i Sycylii przekazałaby pilotka ze zwykłej firmy od
        przewozów autokarowych. Ale braki pilotki na pewno wynagrodzi Wam rezydentka,
        pani Helena - ogromna wiedza o Sycylii i poza tym bardzo sympatyczna.
        Daj znać jeśli chcesz się jeszcze coś dowiedzieć o hotelu, okolicy, itp.
        • Gość: MM Re: Sycylia !!! A byl ktos w Corleone? IP: *.ny5030.east.verizon.net 27.07.02, 20:28
          chcialbym je kiedys odwiedzic, chocby na sam fakt "Ojca Chrzestnego"

:)
          • Gość: wiewior1 Re: Sycylia !!! A byl ktos w Corleone? IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.2.* 28.07.02, 02:49
            Jest to niewielka cicha miejscowość, która zupełnie nie kojarzy się z filmem.
            Jedyną ciekawostką jest bar z fotosami z filmów. Ale to nic ciekawego. Dojazd
            do miasteczka jest też nieciekawy. Mnie niestety bardzo rozczarowało.
            • Gość: MM Re: Sycylia !!! A byl ktos w Corleone? IP: *.ny5030.east.verizon.net 28.07.02, 04:52
              Gość portalu: wiewior1 napisał(a):

> Jest to niewielka cicha miejscowość, która zupełnie nie kojarzy się z filmem.
              > Jedyną ciekawostką jest bar z fotosami z filmów. Ale to nic ciekawego. Dojazd
              > do miasteczka jest też nieciekawy. Mnie niestety bardzo rozczarowało.

Ale to wlasnie na filmie tez byla taka mala, cicha miejscowoscia. Pamietam jak
              przyjechal Michael do Corleone to na rynku (czy cos w tym stylu) nie bylo
              nikogo - ulice wialy pustka...... kozy chodzily po malowniczych polach, w tle
              gory (chyba)
              Chyba jednak tak i tam kiedys pojade...
              :)
        • Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 28.07.02, 20:50
          Witaj!

Ogromne dzięki za dotychczasowe informacje. Oczywiście, że bym chciała więcej
          informacji, a tym bardziej, że Ty byłeś z tym biurem co ja się wybieram.
          Nie wiem w jakim byłeś hotelu, ja będę w „Atlantis Palace”, jeśli w tym to
          napisz, jaki tam jest standard, czy okolica fajna, czy miasteczko jest
          rzeczywiście takie ciche i spokojne (na tym mi zależało). Na jakich byłeś
          wycieczkach fakultatywnych, bo ja się wybieram na Etnę, Syrakuzy, Wyspy Eolskie
          i Palermo, czy warto ? W ogóle zadowolony jesteś z wczasów ?

Serdecznie pozdrawiam
          Katka

PS. Jak coś mi się przypomni to pozwolę sobie jeszcze zapytać Cię.
          • paulo2 Re: Sycylia !!! 29.07.02, 13:26
            Byłem dokładnie w tym hotelu w którym Ty będziesz. Standard hotelu jest wysoki -
            jest bardzo fajny. Basen jest super, prywatna plaża dla gości hotelowych też.
            Jedyny minus hotelu to, że obiadokolacje nie są tak jak jest w ofercie biura w
            formie szwedzkiego lecz wg karty. To znaczy wygląda to tak że rano przy
            śniadaniu wybieracie sobie co będziecie chcieli jeść wieczorem. Zawsze jest 2-3
            dania do wyboru. Nam to nie przeszkadzało i jedzenie bardzo nam smakowało -
            uwielbiamy wszelkiego typu makarony. Ogólnie kuchnia nie przypominała polskiej.
            Hotel rzeczywiście znajduje się na uboczu większych miejscowości turystycznych,
            ale miejsca nie można nazwać cichy i spokojnym. Hotel położony jest w pobliżu
            plaży przy drodze nadmorskiej, przez którą non stop przetaczają się samochody.
            Na spacery w pobliżu hotelu raczej nie macie co liczyć.W promieniu kilku
            kilometrów nie ma fajnej knajpki czy restauracji poza mało ciekawie
            wyglądającymi lokalami. Ale nic się nie martw bo program pobytu jest tak
            ułożony, że wcale nie będzie Wam tego brakować. Codziennie jest jakaś wycieczka
            dla chętnych. My byliśmy na dwóch: na Etnie - super bardzo polecam i w Palermo -
            też fajna ale troche za szybka ze względu na odległość, ale za to widzisz
            krajobrazy przejeżdżając całą Sycylię przez środek. Do Taorminy lepiej pojechać
            samemu. To bardzo ładna miejscowość w pobliżu, ok. 20 km. Z biura taka
            wycieczka kosztuje 25 Euro za osobę, autobus w obydwie strony kosztuje 3,10
            Euro za osobę. Jedyna wada to że do autobusu trzeba iść około 20 minut. Na
            innych wycieczkach nie byliśmy, ale z wysp część osób była zadowolona a część
            rozczarowana. Termin wyjazdu do Syrakuz jest nieszczęśliwie wybrany bo jest to
            piątek (dzień przed wyjazdem) w czwartek jest Etna a w środę Palermo.
            A tak wogóle to jeśli jedziecie większą grupą (4 osoby)lub poznacie fajnych
            ludzi w grupie to opłaca się wypożyczyć auto i samemu zwiedzić te miejsce.
            Koszt wypożyczenia auta na trzy dni zaczyna się od 130 EUR plus paliwo, jest to
            mniej niż koszt trzech wycieczek dla jednej osoby. Tańsze są wypożyczalnie inne
            niż ta którą załatwia rezydentka. Co prawda wtedy jesteście pozbawieni
            przewodnika, ale z dobrym atlasem i przewodnikiem dacie sobie radę.
            Ogólnie my jesteśmy bardzo zadowoleni i nie żałujemy wyjazdu.
            Jak Ci się coś przypomni to pisz.
            • Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 29.07.02, 23:26
              Ogromne dzięki za tak wyczerpujące wiadomości!!!
              Cieszę się, że byłeś w tym hotelu, teraz spokojnie mogę oczekiwać na wyjazd, bo
              wiem jak tam jest. Wprawdzie nigdy nie zawiodłam się na wycieczkach z Rainbow,
              ale zawsze ten cień niepokoju się pojawia. A tak dzięki tobie jestem już
              spokojna. W zasadzie nie mam więcej pytań, wszystko co mnie interesowało
              opisałeś.
              Jeszcze raz bardzo dziękuje i serdecznie pozdrawiam.
              Katka
    • Gość: www.TripsTop.com Re: Sycylia !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 18:21
      1. Upalnie i gorąco, ok. 30 stopni. W głębi wyspy zdarzył nam się deszcz.

więcej informcji i zdjęcia na stronie
      www.tripstop.com/index.php3?page=art&artID=45
      • Gość: Katka Re: Sycylia !!! IP: *.net.autocom.pl 09.08.02, 18:36
        Dzięki !!!

Pozdrawiam
        Katka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka