Dodaj do ulubionych

Egzaminy jezykowe

20.07.06, 18:10
Witam.
Nie planowalem zdawac egzaminow z jezykow ale zmienily sie przepisy i chyba jednak musze.
Bardzo prosze o kilka informacji na temat egzmainow z angielskiego i hiszpanskiego. Jak wyglada poziom trudnosci i czy muze to zdawac w wojewodztwie ktorym zdawalem egzamin na pilota czy moge w kazdym innym.
Dziekuje i pozdrawiam
Wojtek
Obserwuj wątek
    • ania_wozniak1 Re: Egzaminy jezykowe 21.07.06, 14:49
      Egzamin z języka możesz zdawać w dowolnym urzędzie marszałkowskim.Ja zdawałam egzamin z angielskiego (pisemny + ustny), trudność na poziomie FCE. Jak dla mnie był to łatwy egzamin, chociaż sporo osób nie zdało.
      Pozdrawiam,
      Ania
    • ewe26 Re: Egzaminy jezykowe 23.08.06, 15:19
      Możesz mi napisac jakie przepisy sie zmienily?Czy to znaczy ze jak nie mam
      jezyka w legitymacji wpisanego to nie moge jezdzic za granicę?Od kiedy tak jest?
      • leenka4 Re: Egzaminy jezykowe 23.08.06, 17:53
        W biurze z którym współpracuje była jakis czas temu kontrola z urzędu. Kontrola
        była ogólna ale panie postanowiły skupic się na pilotach i ich uprawnieniach.
        Wg. organu kontrolującego każdy pilot jeżdżący za granicę MUSI miec w
        legitymacji wpisany język obcy jakim posługuje poza Polską. Za granicą
        polskiego uzywał nie będzie wiec znajomość innego języka ma byc potwierdzona.
        Nie dotyczy to oczywiście osób pilotujących w Polsce. Wyjeżdżając za granicę
        pilot powinien mieć wpisany język którym mówi sie w tym kraju, bądź taki który
        w danym miejscu jest powszechnie używany. Pilot z ang. wg. urzędu dogada się
        wszędzie ale pilot który ma wpisany włoski a jedzie do Grecji juz nie ma prawa
        sie dogadać. Podejście do tej kwestii jest takie że kontrola "nie czepia sie"
        jesli pilot bez wpisu jedzie do miejsc takich jak Czechy czy Słowacja lub tez
        wschodni sąsiedzi bo tam sobie człowiek jakos poradzi po polsku. Ale jeśli
        wyjazd jest w inna strone Europy wtedy jesli nie wpisu, kwestionowane sa
        uprawnienia pilota. Zwykle organizatorzy zatrudniaja osoby które jezyk znaja w
        praktyce nie przywiązujac uwagi do wpisu. Jednak biura juz skontrolowane pod
        tym katem,osób bez własciwego wpisu nie zatrudniaja bo kary sa znaczne
        i dla biura i dla pilota. Tyle kontrola.
    • wchomi Re: Egzaminy jezykowe 24.08.06, 10:08
      Witam.
      Nie wiem kiedy te przepisy sie zmienily, ale juz w kilku biurach powiedziano mi ze tak jest. Oczywiscie wiele biur nie zwraca na to jeszcze uwagi. Przepisy mowia ze pilot musi znac jezyk uzgodniony z kontrahentem, wiec mysle ze biuro zawsze sie moze wybronic mowiac ze jezyk uzgodniony to jezyk polski :) (taka mam nadzieje)
      Pozdrawiam
      Wojtek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka