Dodaj do ulubionych

Trasa Kraków - Kudowa

02.08.06, 12:36
Czy ktoś jechał tą trasą ? To mój "dziewiczy " odcinek. Teoretycznie mam
orientację , zgodnie z mapą samochodową , ale co dokładnie znajduje się przy
tej trasie , co rzuca się w oczy , czym warto zainteresować grupę ? Czy np.
Kopalnia Złota znajduje się przy drodze , czy mija się ją "bokiem" ? Jakieś
dobre parkingi i gdzie ? Czy wjeżdża się do miast i jakich ? Dodam , że ma to
być tylko przejazd , bez zwiedzania ;przewodnik dosiada się w Kudowej .Dzięki
Obserwuj wątek
    • leenka4 Re: Trasa Kraków - Kudowa 02.08.06, 18:52
      Witam Aniu,

Informuje tylko o ostatnim odcinku trasy- bardzo piekny, zalesiony, jest o czym
      mówic.

Złoty Stok - przy drodze sę znaki na podziemna trasę turystyczną, jedzie sie z
      głównej drogi w lewo.

Kłodzko - mija się bokiem, można o twierdzy, moście gotyckim (zwłaszcza jak
      jedziesz do Pragi!), jest podziemna trasa turystyczna, bardzo ucierpiało w
      powodzi w 97 r.

Potem są kierunkowskazy na Lądek Zdrój - jedno z wielu uzdrowisk

Następnie znaki na Polanice Zdrój (4 km)(Kurort Polanica, Muzeum Misyjne)

Znaki na Wambierzyce (9 km) - Sanktuarium Maryjne, ruchoma szopka i na Góry
      Stołowe (28 km)

Moim zdaniem nie ma co mówić za duzo o tym czego Twoi turyści i tak nie zobaczą
      ale wspomniec zawsze warto że tyle ciekawych miejsc tak blisko.

Nastepnie jest Szczytna - (wyroby szklane) przejezdzamy przez miejscowośc a po
      lewej stronie widac górę Szczytnik z zamkiem z XIX w. Zwiedzać nie można bo
      mieści sie tam zakład lecznictwa zamknietego. chyba dla dzieci.

Dalej sa Duszniki. można poprosic kierowce aby zwolnił zeby ludziki zobaczyły
      papiernie - zaraz przy drodze po lewej stronie - w zabytkowym młynie
      papierniczym. muzeum papiernictwa itd. no i uzdrowisko oczywiście.

Za jakis czas mamy znaki na Jamrozowa Polanę (zima narty) a potem na Zieleniec
      (tez narty)

Następnie jest Lewin kłodzki, za któryms kolejnym zakretem będzie dobrze
      zachowany wiadukt kolejowy z 1905 r.

Potem już chyba Kudowa, a dalej Kudowa Słone - przejscie.

tak ogólnie to chyba tyle. Przerwe można zrobić na stacji przed przejsciem.
      Zaraz przed granica jest Orlen, a wcześniej Shell - ten jest lepszy, bo duzy
      parking, toaleta (płatna), barek, sklepik, kantor. Ogolnie jest duzo
      ciekawostek i wiele mozna powiedziec po drodze.

Pozdrawiam, leenka
      • ania_2006 Re: Trasa Kraków - Kudowa 02.08.06, 19:43
        Dziękuję , Leenka , bardzo mi pomogłaś . Twoje informacje warte są tego złota z
        kopalni (myślę , że ono tam jest! )Gdybyś kiedyś jechała przez Chyżne w
        kierunku Bratysława - Wiedeń , odwdzięczę się swoją wiedzą .To moja "mocna"
        trasa. Pozdrawiam - Ania
        • us33 Re: Trasa Kraków - Kudowa 02.08.06, 22:00
          Aniu, leenak wszystko w zasadzie ci opisała, ale w Lewinie koniecznie wspomnij
          o Villas - to jej rodzinne miasto, diva mieszka tam - do niedawna z pięcioma
          setkami psów, była wielka afera, odebrali jej je bo strasznie psiny zapuszczone
          były. Lewin to violettomania - nawet kino nazywa się Violetta. MAją korbę na
          jej punkcie jak Flachau względem Herminatora (Hermann Maier, narciarz,
          alepjczyk). Ludzie lubią takie ciekawostki, nie zabijaj ich informacjami
          historycznymi. Zbyt wiele powoduje, jak ja to nazywam "syndrom piątej katedry".
          Po pięciu zabytkach jednego dnia turystom po prostu wyłącza się percepcja
          pozdrawiam, Jarek
      • us33 Re: Trasa Kraków - Kudowa 02.08.06, 22:04
        Aha i jeszcze jedno - w Dusznikach mijasz zaraz za papiernią po lewej stronie
        kościól - wygląda jak wielka stodoła, ale ma przepiękne barokowe wnętrze i
        rewelację na ogólnopolską skalę - ambonę w kształcie paszycz wieloryba. Ksiądz,
        który prawi z niej kazanie wygląda jak prawdziwy JOnasz :)
        pozdrawiam raz jeszcze
        Jarek
        • ania_2006 Re: Trasa Kraków - Kudowa 02.08.06, 22:32
          To TEN Lewin ? Jesteście kochani wszyscy . Dzięki , że jesteście
          • us33 Re: Trasa Kraków - Kudowa 02.08.06, 22:46
            ten Lewin, ten :) Od zawsze mieszka tam siostra Violetty, w małym zapuszczonym
            mieszkanku niedaleko rynku. Wiem, bo robiłem kiedyś o niej reportaż, więc
            możesz być pewna moich wiadomości na 100%
            Jarek
            • ania_2006 Re: Trasa Kraków - Kudowa 02.08.06, 22:58
              hm...może nawet go widziałam ? To było wtedy , kiedy zaczęły mnożyć się skargi
              na ujadanie psów ? No cóż , Viola to artystka , a artyści to ludzie o
              specyficznej wrażliwości - mają prawo do swoich dziwactw . Puszczę jej
              piosenki , kiedy będziemy dojeżdżać do Lewina .Niektóre nawet bardzo lubię
              • ania_2006 Re: Trasa Kraków - Kudowa 03.08.06, 13:29
                Kochani - ja teraz pędzę na odsiecz wiedeńską , a potem zdobywam górę
                Gellerta .Zajrzę tu po powrocie - może jeszcze sobie coś przypomnicie.....?
                Wyjazd do Pragi - 11.08 .Dzięki Wam , ta trasa wydaje mi się tak znajoma ,
                jakbym już tamtędy jechała .Pozdrawiam wszystkich -
                Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka