Gość: Gosia IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 13:49 Wybieram się wkrótce do Syrii i potrzebuję wszelkich praktycznych informacji na temat kraju, zwyczajów, komunikacji itp,itd. Globtroterzy - liczę na waszą pomoc ! G. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paloma Re: Syria IP: 213.134.133.* 01.08.03, 10:44 Byłem tam jako chłopiec - dobrych kilkanaście lat temu. Wszystko tam pewnie stoi tak jak stało - oprócz może jednej rzeczy - jeżeli wpadniesz do miejscowości Maloula (gdzieś pomiędzy Damaszkiem i Hamą) to masz być może szanse usłyszeć ostatnich żyjących ludzi mówiących - tak jak Jezus - po aramejsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bryfok Re: Syria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 16:57 Maalula - blisko Damaszku. Wygląda kapitalnie, klasztory warte odwiedzenia, ludzie przemili (byłem w jednym z domów - a jaki winko mieli.....) Pojedź też na południe - Shahba, Qanawat, Bosra - jest co oglądać U góry to wiadomo: Krac de Chevalier, Palmira, Homs, Hama Dalej Ugarit - podobno fajne - nie dotarłem byłem niestety dawno, więc aktualnych rzeczy Ci nie podam, ale i tak te najwazniejsze sa tam od wieków ;-)} Jak juz tam będziesz to może zahacz o Jordanię - warto - dla mnie bomba salam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k@tarzyn Re: Syria IP: *.smstv.pl / 10.1.1.* 03.08.03, 16:11 Piękny kraj, sympatyczni ludzie, mało turystów, bezpiecznie...Warto zobaczyć Damaszek, medyna...mozna spacerować godzinami..cofasz się w czasie...ludzi prracujących w zawodach,jakie wydawałoby się już nie istnieją...kawa i szisza w kawiarni Nufra, najstarszej w Damaszku, za mecztem Omajjadow idąc od strony pomnika Saladyna-polecam; sam meczet koniecznie, pochowano w nim głowę Jana Chrzciciela; podobno niesamowity jest inny meczet, z ``głowami Alego``, tam musisz b. zwracać uwagę na zachowanie, bo Cię skarcą pobożni szyici -Maalula, Seydnaya- wczesnochrześcijańskie klasztory, aramejski, ładnie położone miejscowości -Bosra koniecznie!!! zero turystów, dobrze zachowane ruiny miasta zbudowanego z ciemnego kamienia, w niektórych domach nadal mieszkają ludzie; robi niesamowite wrażenie,zwłaszcza oglądana w pochmurny dzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k@tarzyn@ Re: Syria IP: *.smstv.pl / 10.1.1.* 03.08.03, 16:23 (c.d.) Palmyra,piękna o zachodzie słońca, pewnie również o świcie... Krak de Chevalieurs ,imponująca twierdza. ładnie położona. Nie byłam niestety na północy... Polecam Jordanię/ Petra, Jerash/ oraz Liban /Baalbek/...miejsca jak z baśni...1001 nocy?? Pozdrawiam i życzę wielu wrażeń :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amigo Re: Syria IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.08.03, 14:00 Cześć Jechałem przez Syrię parę lat temu ('97). Jechałem samochodem z Jordanii do Turcji. Niewiele widziałem bo mało czasu było. Jedna informacja - to jest biedny kraj - 5 dolarów to majątek przekupowanie urzędasa na granicy żeby nie oglądał wnętrza samochodu co by nam wydłużyło pobyt na granicy do 3-4 godzin - kosztowało nas ok 10 dolarów. Zadnych Euro - tylko dolary. Widziałem coś następującego - na zboczu góry - pagórka - pokrytego suchymi niskimi krzaczkami była ścieżka. Po tej ścieżce facet w dizdaszy (sukience) ciągnął osła a na ośle siedziała kobieta też w jakichś szmatach i miała na ręku niemowlę. Widok jak z biblii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś