Gość: Manuel Re: neckermann żąda dopłat IP: *.robnet.pl 19.03.09, 12:29 A czytasz jaki jest temat dyskusji ???? Bardzo proszę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 12:49 Witam Mam wykupione wczasy na lipiec z Neckermanna,wplacilem zaliczke i chcialbym sie wycofac. Mam wykupione ubezpieczenie od rezygnacji, w umowie jest wyszczegolnione w jakich przypadkach zwracaja pieniadze. Ok.ale jak to wyglada w praktyce,jak to najlepiej zrobic-prosba do Was,jak sie wywinac z wyjazdu i odzyskac zaliczke? Z gory dzieki za wszelkie rady Odpowiedz Link Zgłoś
przemeks155 Re: neckermann żąda dopłat 22.03.09, 16:12 Witam jedna pani z BP ( już tam nie pracuje) polciła, by zachorowało na coś dziecko ( jeśli Ty wyjeżdżasz z dzieckiem) np. zapalenie ucha. Rzeczywiście u ubezpieczyciela uzyskałem informację,że zapalenie ucha np. na 2-3 dni przed wyjazdem jest przeszkodą w rozpoczęciu podróży. Tylko czy będziesz czekał do tej pory ( czyli wpłacisz całość) i uda Ci się lub Twojej rodzinie "zachorować" ? Zwłaszcza ,że ubezpieczyciel może żądać udania się na komisję lakarską do jego lekarzy? Trochę ryzykowne... Może Ktoś inny wpadnie na lepszy pomysł.... Zawsze w przyszłości możesz nie korzystać z biura , które Cię zawiodło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚC Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 26.03.09, 10:38 Czy ktoś dostał już dopłaty z NN na kwiecień rezerwując w listopadzie lub w grudniu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: neckermann żąda dopłat IP: *.rybnik.vectranet.pl 26.03.09, 23:36 Witam, śledzę dyskusję i dopinguję wytrwałych do działania. Polski oddział Neckermanna to nieporozumienie. KIedyś też składałem zażalenie i miałem "przyjemność" rozmawiać z Panią Kierownik sprzedaży - Panią Panek. To była dobra zabawa. Odnisłem wrażenie,że rozmawiam ze sprzątaczką na przykład. A propos, nie rozumiem szefostwa Thomasa Cook, które toleruje takowe osoby w firmie. Albo nie zdaje sobie sprawy, kto ich reprezentuje. Ale to już nie mój problem, już nie korzystam z ich usług. Odpowiedz Link Zgłoś
bionda83 Re: neckermann żąda dopłat 27.03.09, 11:52 z moich informacji (dzwonilam do neckermanna) wynika ze wiekszosc klientow neck ktorzy zawarli umowy do 9 lutego (od 9 lutego maja gwarancje niezmiennosci ceny w cenie wycieczki), bedzie mialo informacje o doplacie. Przesylam ciekawy link: www.tur-info.pl/p/ak_id,12768,,zmiany_walut,waluty,umowy_z_biurami_podrozy,doplaty,do_wycieczek,wycieczke.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚC Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 27.03.09, 16:47 Nierozumiem, w tym linku jest czarno na białym że w przypadku podniesienia kosztów wyjazdu można bez żadnej straty rozwiązac umowę, pytałam o to samo panią z NN i poinformowała mnie że w razie rezygnacji tracę zaliczkę tj.1700zł!! Więc jak z tym naprawdę jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
bionda83 Re: neckermann żąda dopłat 28.03.09, 11:12 proponuje kontakt z urzedem ochrony konkurencji i konsumenta www.uokik.gov.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 10:12 Z rozmowy z panią z biura ochrony konkurencji i konsumenta wywnioskowałam, że prawa ma tylko i wyłącznie NN, a klient ma płacić i milczeć, no i jak pisali poprzednicy w razie rezygnacji przed 30 dniem - ewentualnie straci zaliczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: neckermann żąda dopłat IP: 212.76.37.* 02.04.09, 14:42 Dzisiaj dostalem pismo z neckermanna o doplacie-rezerwacja z konca stycznia. Cene podniesli o 770 zl za dwie osoby dorosle i dziecko 3 letnie na wylot do hurghady z Wa-wy na 21.05.09. Ciekawe czy przysla kolejna podwyzke po wplacie reszty kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: neckermann żąda dopłat IP: *.kolornet.pl 02.04.09, 17:04 77o zł, jaki to procent? Ile płaciliście poprzednio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.09, 18:15 czyżby zmienili taktykę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: neckermann żąda dopłat IP: 212.76.37.* 02.04.09, 19:04 Podniesli z 8800 na 9590 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚC Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 02.04.09, 21:48 Na to wygląda że NN zmienił taktykę dzieląc dopłaty na 2 lub 3 części,bo przecież wylot Marcina jest dopiero 21.05!!! a oni już dopłatę wysyłają, więc pewnie na 22 dni przed odlotem kolejną przyślą cwaniaki! Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-luzik Re: neckermann żąda dopłat 03.04.09, 11:56 Przyszła kolej na mnie .... rezerwacja z grudnia - wylot koniec maja wzrost ceny o 800 zł - chwała Neckermannowi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turystka Re: neckermann żąda dopłat IP: *.mikolow.net 05.04.09, 10:22 Sprawdźcie proszę, czy kazali Wam dopłacić do aktualnej ceny, za którą teraz można by zarezerwować te same wakacje? Czy jednak jest to kwota trochę mniejsza? Czy zmiana terminu wylotu o jeden dzień jest istotną zmianą dla Neckermanna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚC Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 05.04.09, 10:32 Na jaki kierunek podnieśli Ci o 800zł?? Na ile osób?? Odpowiedz Link Zgłoś
bionda83 Re: neckermann żąda dopłat 05.04.09, 13:06 mam info ze beda podwyzki na rezerwacje z wyjazdem miedzy 1-30 maja, czekajcie na listy jezeli w tym terminie macie wylot :/ jest to jedyny touroperator na rynku ktory robi takie numery, nigdy nie bylo tylu podwyzek u innych touropeartorow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turystka Re: neckermann żąda dopłat IP: *.mikolow.net 05.04.09, 13:37 Czy to będą podwyżki do aktualnych cen?? Moje wakacje teraz kosztują kilka tysięcy więcej :-( Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-luzik Re: neckermann żąda dopłat 05.04.09, 19:26 kierunek Rodos, 4 osoby (2+2). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turystka Re: neckermann żąda dopłat IP: *.mikolow.net 05.04.09, 19:43 Czy dopłacasz do aktualnej ceny czy mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: neckermann żąda dopłat IP: 212.76.37.* 05.04.09, 20:13 Doplata jest do tej ceny za jaka mozna bylo wykupic wycieczke w dniu wystawienie przez neckermanna pisma. W moim przypadku 30 marca. Wiec jak chcecie wiedziec jaka bedziecie miec doplate musicie obserwowac aktualna cene i wyliczyc roznice. Z tego co patrzylem znow wzrosla cena za moj wyjazd (o okolo 400 zl do 10017) wiec zastanawiam sie czy znow mi nie przysla informacji o doplacie. Na swej stronie ceny sa aktualizowane co pare dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turystka Re: neckermann żąda dopłat IP: *.mikolow.net 05.04.09, 20:33 Dziękuję za bardzo konkretną odpowiedź. W moim przypadku cena jest dużo wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: neckermann żąda dopłat IP: *.icpnet.pl 05.04.09, 20:35 Ja co jakiś czas sprawdzam cenę na stronie neckermanna dla moich wakacji i jest ona raz wyższa, a raz niższa (wahania w granicach 300 zł). A od mojej ceny z umowy jest wyższa o ok. 800 zł za dwie osoby. Czyli pewnie też dostanę dopłatę w swoim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Do spoko-luzik IP: *.icpnet.pl 05.04.09, 20:41 Swoją drogą ciekawe czy odjęli od ceny Twojej wycieczki opłaty lotniskowe, skoro rząd grecki je zniósł??? Ja też lecę do Grecji i baardzo mnie interesuje ich uczciwość w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Ceny wakacji IP: *.tosa.pl 05.04.09, 21:01 Czy podwyżki dotyczą tylko POLSKIEGO NEC? My kupiliśmy w Nec NIEMIECKIM (wylot w Berlina). :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚC Re: DO Spoko-luzik IP: *.sukcesnet.pl 06.04.09, 09:44 Zorientowałam się że lecisz do hotelu "sunny village" na Rodos,2+2,dokładnie tak jak ja. Dopłata za całą rodzinę 800zł to jest jeszcze możliwa,w ubiegłym roku z Sky clubu do Egiptu dostałam dopłatę 1000zł,ja lecę w czerwcu.Jak wrócisz koniecznie opisz na forum hotel,najbardziej interesuje mnie jak wyglądają te bungalowy dla rodzin. Jeśli otrzymasz jeszcze dopłatę daj znac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spoko-luzik Re: DO Spoko-luzik 06.04.09, 10:10 To prawda - po dopłacie cena i tak nadal pozostaje atrakcyjna, denerwuje mnie jednak sposób naciągania klientów przez Neckermanna. po powrocie obiecuję relację z wyprawy, pozostając w nadziei że to już koniec podwyżek cen w biurze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivona Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 21:19 Ja też 24.05 lecę na Rodos (3 osoby) ,ale z Poznania i też już mam dopłatę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 22:58 Czy mozesz napisac jaka doplate otrzymalas??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivona Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 21:11 Niestety... Ja podpisałam umowę 05.02.2009 i przyszło do mnie pisemko o dopłacie! Napisałam im co o nich myślę, przesłałam im nawet tabele kursowe i udowodniłam, że kurs bardzo od tamtego momentu spadł. Zacytowałam nawet słowa Pani Aleksandry Wędrychowskiej-Karpińskiej. Tłumaczy ona, że zgodnie z art. 14 ust. 5 ustawy o usługach turystycznych, jeśli przed rozpoczęciem imprezy dochodzi do zmiany istotnych warunków umowy, do których zalicza się również cenę, organizator powinien o tym niezwłocznie poinformować konsumenta. Konsument również niezwłocznie powinien oświadczyć, czy przyjmuje proponowaną zmianę, czy odstępuje od umowy za zwrotem wniesionych przez niego świadczeń i bez obowiązku ponoszenia dodatkowych ciężarów finansowych. "Klient zawsze może zrezygnować z wycieczki, jeżeli zmieniły się jej warunki. Przedsiębiorca powinien więc zwrócić wszystko, co od konsumenta uzyskał, i nie może nakładać na niego innych ciężarów finansowych". Otrzymałam dzisiaj odpowiedź, że nie mają możliwości anulowania dopłaty, że podwyżka kursu € sięgnęła 30% i że muszę niezwłocznie zapłacić, bo inaczej przepadnie mi zaliczka i wtedy dodatkowo będę obciążona dodatkowym kosztami! Dlatego siedzę i czytam od samego początku to forum i widzę, że jeszcze nikt od nich niczego nie wywalczył... Ja najchętniej bym zrezygnowała, bo jestem na nich wściekła, ale mąż i dziecko bardzo chcą lecieć... Nie wiem co zrobić, bo termin zapłaty mija jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: neckermann żąda dopłat 21.04.09, 10:31 Na male pocieszenie wszystkich piszacych na tym i innych watkach o doplatach: podobno w sejmie (albo moze w senacie, przepraszam ale nie sluchalam dokladnie) maja radzic i uchwalac ustawe o pozwach zbiorowych. Moze to choc troche ulatwi dochodzenie racji w slusznych sprawach. jeszcze tylko kwestia kiedy to nastapi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 10:53 Mam pytanie do osób, które dostały dopłaty na lato, czy te dopłaty również są wysokości 20-30% tak jak u poprzedników? My lecimy w czerwcu (na razie nic nie mamy), ale musimy już za 2 tygodnie wpłacać całą kwotę. Na jaką kwotę dopłat mamy się przegotować? Odpowiedz Link Zgłoś
m.malena Re: neckermann żąda dopłat 07.04.09, 11:00 Rozumiem, że wszyscy rezerwowaliście w tzw first minute, czy po dopłatach cena jest nadal niższa od tej, która jest obecnie? czy wychodzi na to, że first w Necku to jedna wielka ściema? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 13:44 Dzwonilem do Neckermana i uzyskałem info. , że wszyscy otrzymamy doplaty. W tej chwili wysyłają dopłaty do wylotów majowych (ok. 500-600 zł. od osoby) O wysokości doplat do późniejszych terminów jesscze nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 14:07 Odnośnie pójścia do sądu : www.tur-info.com/ak_id/29784;odstapienie_od_umowy,opinie,reklamacje,z,wycieczki,amc,biuro,w,o,neckermann_gora_w_sadzie_neckermann,sad,wygrana.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek1 Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 21:47 Hi Wybieramy się z Nekiem na Kretę - lipiec (2+2), wczasy wykupione na początku grudnia, czyli nam także podnisą cenę wczasów. Njbardziej boję sie że zrobią to wówczas gdy wpłacę całość 31 dni przed wylotem bo do 21 dnia mogą to niby zrobić ciekawe ile to będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚC Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 08.04.09, 10:14 500-600zł od osoby to dużo zwłaszcza przy opcji 2+2, ale nie zostało tu określone na jakie kierunki będę takie dopłaty na wyjazdy majowe!! Z tego co czytam to Grecja nie wypada źle,jak wspomniał kolega z forum dostał na maj dopłatę 800zł od całej rodziny(2+2)!!! Zresztą dzwoniłam do biura gdzie wykupiłam wczasy i również taką informację mi podano. Nawet zaproponowała mi Pani żebym zadzwoniła do niej w połowie maja bo będzie już wiadomo jakie dopłaty są na czerwiec,tak więc mam do 22.05 wpłacic całą kwotę, ale prędzej już będę znała kwotę dopłat i mogę w razie czego zrezygnowac (oczywiście tracąc zaliczkę),ale myślę że nie będzie to konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 10:27 Nie mamy pewności, że dopłata będzie tylko jedna... Ja tez mam rezerwacje w czerwcu do Grecji, ale nie wiem czy kierunek ma jakies znaczenie przy wysokości dopłat. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: neckermann żąda dopłat 08.04.09, 10:34 Wydaje mi sie, ze o wysokosci dopłaty powinna decydowac cena imprezy, skoro podstawa jest kurs euro czy dolara Do tanszego hotelu doplaca sie mniej, do drozszego wiecej. Doplaty do "kierunku", jak to nazywacie, dotycza raczej doplat paliwowych i ew. lotniskowych, jesli ulegna zmianie. Ale to oczywiscie tak na "chlopski rozum", ktory nie wiem czy ma zastosowanie w praktykach biur podrozy. Swoja droga ciekawe czy biura obniza ceny imprez do Grecji, bo tam podobno zniesiono na sezon oplaty lotniskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek1 Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 10:34 Dzięki Mam nadzieję że nie będzie tak strasznie, jestem zły na NN ponieważ kiedy podpisywałem umowę i wyrażałem obawy brak gwarancji stałej ceny jak SH czy Itace, dowiedziałem się (telefonicznie) że umowa gwarantuje max 5% podwyzki. Tak było ale w poprzednich latach a umowy nowej na ten rok nie przeczytałem. Naiwniak jestem dlatego jestem zły na siebie i NN. Trzeba czekać. Myślełem już nawet żeby zrezygnować (podarować im zaliczkę) i wykupić coś nowego ale to chyba bez sensu jednak za dużo bym przepłacił. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: neckermann żąda dopłat 08.04.09, 10:44 i na to wlasnie zdaje sie wszystkie biura serwujace obecnie doplaty licza. Jak juz zlapia klienta to malo, ktory pozniej zrezygnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: neckermann żąda dopłat IP: 80.51.237.* 08.04.09, 11:44 Zawiodłam się na nich,zrobili nas w tym roku w bambuko,ale mam nadzieję,że stracą stałych klientów rezerwujących jak ja wyjazdy letnie w listopadzie czy grudniu.Przyznam się że uśpili moją czujność swoim dotychczasowym dość wysokim poziomem usług i nie zauważyłam,że usunęli zapis w umowie ograniczający im możliwość bezkarneego podniesienia ceny powyżej 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
przemeks155 Re: neckermann żąda dopłat 08.04.09, 11:49 Witam podobnie jest u nas. Chyba pojadę z NN po raz ostatni???!!! Nie sądzę, by przejęli się specjalnie kolejnym, stałym, niezadowolonym klientem. Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: neckermann żąda dopłat 08.04.09, 12:14 Jednym klientem moze sie nie przejma, ale jak bedzie nas wiecej to zauwaza problem. Bylam ich klientem w poprzednich latach i o malo co nie zostalam tegorocznym. Ale na szczescie dla mnie zwlekali dosc dlugo z potwierdzeniem wylotow na Rodos z Gdanska. Poszlam wiec do konkurencji, ktora na dodatek zapewnila gwarancje niezmiennosci ceny. Jak na tym wyszlam okaze sie za 2 miesiace (tez nie wykluczam jakiegos "numerka"-i nie ciesze sie jeszcze na zapas). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 12:57 A ja powiem szczerze dopłat się spodziewalem (kurs walut) , chociaz powiem szczerze , że 28% to bandytyzm czysty. To moj pierwszy zorganizowany wyjazd (do Egiptu trudno inaczej) i myślę , że za rok znow rusze w Europe autem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 17:39 Heyka, nie rozumie zamieszania w innych biurach też są dopłaty. Przecież to jasne że jeśli Euro wzrosło to wzrosną też ceny imprez turystycznych, czy to tak trudno zrozumieć??. Nikt tu nikogo nie nabija w butelkę, co ma organizator do kursu Euro ??? (Ja też otrzymałem dopłatę i nie płaczę). pozdrawiam i życzę udanych wakacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef999 Re: neckermann żąda dopłat IP: *.chello.pl 08.04.09, 18:02 dokładnie, dokładnie - przeciez ktos musi za to zapłacic by inni turysci mieli tanie lasty. Wiec skubie sie tych z firstami bo tych z lastami 21 dni przed wylotem to sie juz nie da :) A roznica miedzy dobrym tanim lastem a firstem z dopłata moze byc całkiem spora :) Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: neckermann żąda dopłat 08.04.09, 20:09 ale tu chodzi o stosowanie przez Neckermanna niedozwolonych klauzul w umowie - że turysta nie ma możliwości bezkosztowego wycofania się z imprezy przy znaczącym wzroście ceny...tu leży pies pogrzebany, a nie w dopłatach jako takich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek1 Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:00 NN wprowadza dopłaty dokładnie w sposób mało elegancki przenosząc na klienta całe ryzyko kursowe. Jednoczesnie umowa jest podpisywana i kalkulowa w zł a nie w Euro, podobnie w katalogu w zł. No i usunięcie z umowy zapisu o 5% progu podwyzki ... własnie w tym roku Byłem 2 x ze SH raz z Itaką raz z TUI wszelkie dopłaty dodatkowe oraz przede wszyskim informacja o tym były wprowadzane jakoś bardzej cywilizowanie z wiekszym szacunkiem dla klienta. cały czas zastanawiam się czy nie podarować im 20 % i pojechać z Itaką. cena będzie podobna Po prostu jestem na nich wkurzony i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksawia Re: neckermann żąda dopłat IP: 212.244.147.* 10.04.09, 13:39 Wykupilam w first minute wycieczkę do Egiptu z ich katalogu HIT, czy możecie napisac, czy doplaty dotycza tylko katalogu Neckremana czy tez HITa?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: neckermann żąda dopłat IP: 212.76.37.* 10.04.09, 14:13 Tez kupowałem z katalogu HIT i dostałem dopłate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 16.04.09, 08:22 Witam W związku z informacją w prasie na temat zniesienia opłat lotniskowych w Grecji (na wszystkich lotniskach z wyjątkiem Aten!) napisałam do Neckermanna czy w takiej sytuacji można liczyc na zmiejszenie kwoty dopłat (związanych z kursem walut) o te opłaty lotniskowe które były wliczone w cenie otrzymałam taką odpowiedź: "Szanowna Pani, Uprzejmie informuję, że nie posiadamy informacji na temat zniesienia opłat lotniskowych przy wylocie z Polski do Grecji. Korzystamy z pewnej puli miejsc w samolocie od danego przewoźnika. Być może, zmianka w prasie na temat zniesienia opłat lotniskowych dot. przelotów rejsowych, nie organizowanych przez biura podroży. Z poważaniem, Anna Chojnacka Nekcremann Polska" !!!!! Czy ktoś może ma jakieś informacje na ten temat??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybki Lopez Re: neckermann żąda dopłat IP: *.robnet.pl 16.04.09, 23:04 Cóż nie spodziewałem się aby TA informacja dotarła do neckermanna, nie dotarła też inna o tym że ich przwoźnik się "wysypał" (www.tvn24.pl/12690,1592793,0,1,koniec-centralwings,wiadomosc.html) i nie wiadomo co dalej z lotami ... Szkoda że informacje o zmianach kursów walut docierają tak skutecznie do NN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadi Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.09, 17:48 Proszę napiszcie jakie obecnie neckerman wysuła dopłaty? Rezerwowałam wyjazd w grudniu na Rodos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: neckermann żąda dopłat IP: 80.51.237.* 23.04.09, 08:39 To skandal,że oni są bezkarni-nie chodzi o podwyżki,ale o możliwość wycofania się bezkosztowego.Nie rozumiem dlaczego Urząd Ochrony konsumenta nie interweniuje skoro już w styczniu i w lutym zaczęli podnosić ceny.Ustawa mówi jasno,że klient może wycofać się w przypadku zmiany istotnych warunków umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 10:01 300 wypowiedzi na ten temat było w tym wątku , po co znowu bić piane na ten sam temat. Z dopłatami trzeba się pogodzić , lub nie i zapłacić kare za odstąpienie i tyle. Sam jestem ciekawy , jakie teraz są dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: neckermann żąda dopłat 23.04.09, 11:48 Wlasnie na takich co sie godza liczy NN i dalej stosuje swoje praktyki. Ja mysle, ze wszyscy , ktorzy czuja sie oszukani i pisali na forum (nie podniesieniem ceny-bo to biurom wolno- tylko niemoznoscia bezkosztowego zrezygnowania w takim przypadku) powinni zgromadzic wszystkie dokumenty (dobrze byloby miec na pismie z biura takie oswiadczenie, ze podwyzka ceny nie daje mozliwosci rezygnacji bez ponoszenia kosztow), zorganizowac sie w grupe i poczekac na uchwalenie ustawy o pozwach zbiorowych. I wtedy, grupą (angazujac np.jednego prawnika dla wszystkich) sprobowac powalczyc o swoje. Oczywiscie dotyczyloby to tylko tych co zrezygnowali z uslug, bo Ci ktorzy doplacili i pojechali to raczej przepadlo.Ponoc za jakis czas taka ustawa ma byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 12:56 Rezygnacja nie jest taka prosta, urlop w pracy zaplanowałam z mężem w styczniu i nie mam możliwości zmiany terminu, dlatego wczasy też zarezerwowałam wcześniej. Jeżeli dostanę dopłatę, to pewnie zapłacę, chyba że znajdę coś w tym terminie w podobnej cenie. Ale na pewno necermanna będę omijać wielkim łukiem Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: neckermann żąda dopłat 23.04.09, 14:01 Wiem, ze nie wszyscy moga sobie pozwolic na zmiane terminu, szukanie czegos nowego, a przede wszystkim utrate zaliczki (nawet z opcja szansy na jej odzyskanie w pozniejszym-niewiadomo kiedy z powodu opieszalosci sadow-czasie) zeby dac nauczke nieuczciwemu organizatorowi. A wszystkim pozostalym pozostaje bojkot biura na przyszlosc. Ja sie do niego przylacze takze, choc akurat w tym roku nie korzystam z ich uslug. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadi Re: neckermann żąda dopłat IP: 83.230.6.* 23.04.09, 14:31 Napiszcie jakiego rzędu obecnie Neckerman wysyła dopłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.cable.smsnet.pl 24.04.09, 08:34 W sądzie nie mamy szans , kilka postów wyżej dałem linka o sporze z Neckermannem właśnie. Więc jak napisłem trzeba się z tym pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: neckermann żąda dopłat 01.05.09, 14:45 Gość portalu: roso napisał(a): > Z dopłatami trzeba się pogodzić , lub nie i zapłacić kare za odstąpienie i tyle. Albo i nie.... KAŻDE podniesienie ceny nawet o 1 grosz (kiedyś BP zastrzegały że dopiero powyżej 5-10%, ale UOKiK im to wyczyścił), stanowi podstawę do odstąpienia od umowy i zwrotu WSZYTSTKICH wpłaconych pieniędzy. Oczywiście podwyżka ceny nastąpic conajmniej 21 dni przed imprezą. Tylko straconego urlopu szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 27.04.09, 10:01 Witam,czy ktoś dostał aktualnie dopłaty na maj,czerwiec z Neckermanna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 10:57 Jeszcze nie, czekamy:) wylot 20-06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sthomas Re: neckermann żąda dopłat IP: *.chello.pl 27.04.09, 19:28 Gdzies tu na forum przeczytałem, że NN ma obliczać dopłaty do czerwcowych wyjazdów w/g średniego kwietniowego kursu dolara bądź euro. Kwiecień jeszcze sie nie skończył, potem trochę czasu na wyliczenia, więc dopłat możemy sie spodziewać gdzieś w połowie maja. Sam wyjeżdżam 25 czerwca i tez czekam co mi listonosz przyniesie w prezencie od NN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamon Re: neckermann żąda dopłat IP: *.acn.waw.pl 27.04.09, 19:49 Ja lecę z rodziną 14 czerwca i też czekam jak listnosz coś przyniesie mam nadzieję że jednak to nie nastąpi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 08:21 Czytając w/w posty doszłam do wniosku, że neckermann przysyła dopłaty po wpłacie całości kwoty za wycieczkę na ich konto. My lecimy w czerwcu, jeszcze całości nie wpłaciliśmy, będziemy czekać na dopłaty w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: neckermann żąda dopłat IP: 193.59.95.* 28.04.09, 11:37 ja też lecę 25.06 - przynajmniej taki mam plan. Informację o podwyżce NN prześle zapewne po wpłaceniu całości kwoty. Zastanawiam się, co będzie jak list z poczty odbiorę w późniejszym (niż ustawowe 21 dni przed wylotem) terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 11:46 Zadałam im pytanie odnoście daty doręczenie listu, odpowiedzieli, że dla nich liczy się data nadania listu przez nich. Odpowiedz Link Zgłoś
sproket30 Re: neckermann żąda dopłat 29.04.09, 22:14 tak na marginesie rezydentka neckermana w maroko Pani Anna Karpińska to porażka....więcek w wątku w Maroko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenus Re: neckermann żąda dopłat IP: *.chello.pl 30.04.09, 10:52 Jak tak dalej pojdzie to oni beda mowili ze dla nich liczy sie data kiedy wpadli na pomysł by taki list do ciebie wysłac. .. Ty im napisz ze dla Ciebie liczy sie data dostarcznia. Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: neckermann żąda dopłat 01.05.09, 14:34 To niech spróbują to stanowisko utrzymać przed sądem. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: neckermann żąda dopłat IP: *.kolornet.pl 30.04.09, 11:57 Dostałam dopłatę na wyjazd 20 czerwca 21%, dojazd własny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 01.05.09, 11:15 czyli ile od osoby dostałaś dopłaty i na jaki kierunek? kiedy rezerwowałaś wczasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: neckermann żąda dopłat IP: *.kolornet.pl 01.05.09, 12:24 Wczasy rezerwowałam w grudniu, ceny były takie jak w katalogu, podwyżka 21% od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 12:45 Pogięło ich na maxa, jak tez przysla mi taka doplate to podziekuje tym cwaniakom Odpowiedz Link Zgłoś
czuszkaa Re: neckermann żąda dopłat 04.05.09, 09:14 mamy wykupone wczasy z dojazdme wlasnym w czercu od 19 w hiszpanii. jeszcze doplaty nie dostalismy ale pewnie nas to nie minie. z tym ze m.in. z uwagi na inne rodzinne okolicznosci chcemy zmienic miejsce wczasow, zamiast hiszpanii, tansze i blizsze wlochy. wiec proponuje aby jesli podwyzka bedzie za wysoka, tez wybrac taką opcję. placi sie koszty manipulacyjne 117 zl/osoba ale mozna nieogrnaiczenie zmienic/zmniejszyc koszty. wtedy zaliczka nie przepada. a jechac mozna np. na 3 dni do pragi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 10:13 A jak w przypadku, gdy dopłata przyjdzie dopiero po wpłacie całości na ich konto?Chyba nie będzie innego wyjścia, jak płacić i jechać. :( Odpowiedz Link Zgłoś
juju.1 Re: neckermann żąda dopłat 04.05.09, 11:42 koniec czerwca 11% podwyżki /Majorka/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 12:38 A jakie polskie biuro nie ma dopłat?????To było do przewidzenia w grudniu i dlatego podpałków ostrzegałam przed rezerwacją wczasów bez gwarancji niezmienności ceny.Pewnie, co niektórzy wtedy myśleli ,że ogólnoświatowy kryzys ominie Polskę.Tylko lasty i to najwczesniej na 2 tyg przed wylotem.Biura i tak się wycwaniły i często niby z "przyczyn niezależnych" rezygnują z jakiegoś kierunku , lub hotelu, byle nie dokładać.Jeśli pomysł naszego sejmu przejdzie, to zobaczymy już za rok ,ile biur zniknie z naszego rynku, ale nie sądzę, by to dotyczyło akurat Necermana.Dzisiaj czytałam na ten temat na interii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 04.05.09, 16:02 Dopłaty 11%,ale od osoby? Jak to wygląda kwotowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadi Re: neckermann żąda dopłat IP: 83.230.6.* 04.05.09, 18:58 Rodos wylot 14.06 dopłaty 20% ,wyjazd rezerwowany w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 09:08 Grecja Chalkidiki 27,06, dojazd własny, 2+2 all, rezerwacja w listopadzie, cena 7990, dopłata 1616 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łomatko Re: neckermann żąda dopłat IP: *.cable.smsnet.pl 04.05.09, 23:19 A co za różnica , czy od osoby , czy kilu osób , a kwotowo to na kalkulatorze se policz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 05.05.09, 09:19 Dołączam się do pytanie,jak to wygląda kwotowo,ile dopłaty? od jakiej sumy? na ile osób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadi Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 10:13 Rodos,wylot 14.06,hotel Lindos Sunny Village wyjazd rezerwowany w grudniu w obcji 2+1 cena 7233 z pełnym pakietem ubezp.Po informacji o dopłacie 8540 czyli około 18-19 %. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: neckermann żąda dopłat 05.05.09, 10:48 a tak z ciekawosci, nie sprawdzales jak by to wyszlo cenowo, gdybys zrezygnowal z tej rezerwacji wtedy gdy Neckermann wprowadzal gwarancje ceny i "wzial ja z powrotem" (ale juz z gwarancja)? To oczywiscie tylko takie 'co by bylo gdyby, ale interesujace. PS. ja od dwoch lat jezdze na wszelki wypadek, (raz, zeby sie nie denerwowac doplatami itp. dwa moc skalkulowac "budzet" zawczasu) z biurami, ktore gwarancje stalej ceny dawali w listopadzie, grudniu. Skutek taki (jescze jest tylko takie niebezpieczenstwo, ze wogole odwolaja mi impreze): wyjazd na Rodos, 11.06 (z Gdanska-a wiec tu oplaty lotniskowe sa wyzsze + doplata za wylot z lokalnego - dlaczego? ), 2+1, na 2 tygodnie, hotel (tu sa rozne w roznych miejscach dane 3- 3,5-4*, all za 6800 zl. PS2. Z tymi doplatami to wogole jest swinstwo do kwadratu z jeszcze innego powodu. I cos nie tak. Powiedzmy, ze ktos uzbieral sobie taka a nie inna kwote, ktora chce na wakacje przeznaczyc. I wiecej nie jest w stanie odlozyc, tym bardziej gdy jak grom z jasnego nieba spadnie na niego koniecznosc szybkiej doplaty np. 1200 zl. I co? jak nie skombinuje (ale jak pozyczy, to przeciez kiedys trzeba oddac) to nie dosc, ze nie pojedzie na wymarzone wakacje, to jeszcze straci, a taki Neckerman kase ma, bo sie nazywa "ze poniosl koszty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadi Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 13:13 Po wprowadzeniu gwarancji ceny koszt mojego wyjazdu wzrósł do 8.600,czyli prawie do kwoty krórą teraz muszę zapłacić.W razie rezygnacji tracę 1500PLn zaliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 09:12 Grecja Chalkidiki 27,06, dojazd własny, 2+2 all, rezerwacja w listopadzie, cena 7990, dopłata 1616 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: neckermann żąda dopłat 06.05.09, 10:38 Gość portalu: kadi napisał(a): > W razie > rezygnacji tracę 1500PLn zaliczki. Polecam lekturę: www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i_edukacja/informacja/komunikaty_prasowe/art3.html Biura podróży naruszają prawa konsumentów 2005-06-29 Niemal wszystkie wzorce umowne stosowane przez organizatorów turystyki zawierają niedozwolone prawem postanowienia naruszające prawa konsumentów – wynika z najnowszej analizy Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów [...] Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zwłaszcza: – przyznawania sobie przez organizatora prawa do jednostronnej zmiany umowy (zwłaszcza ceny) bez uzasadnionej przyczyny – przedsiębiorcy nie przestrzegają przepisów ustawy o usługach turystycznych, zgodnie z którymi koszt imprezy nie może ulec zmianie, chyba że umowa wyraźnie to przewiduje i to w ściśle określonych przypadkach (na przykład wzrost opłat urzędowych czy kosztów transportu). Nie może się to ponadto odbyć później niż 20 dni przed rozpoczęciem wycieczki. Tymczasem organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmiany cen nawet tydzień przed terminem. Ponadto powszechne są klauzule w rodzaju Wzrost ceny do 10 proc. nie powoduje zmiany warunków imprezy, które naruszają interesy konsumentów, ponieważ nie dają im prawa do odstąpienia od umowy w przypadku wzrostu ceny wycieczki. Niezgodne z obowiązującymi przepisami są również postanowienia przewidujące możliwość podniesienia ceny z powodu nieprzewidywalnych działań kontrahenta biura podróży. Organizatorzy turystyki często przyznają sobie prawo do zmiany programu imprezy oraz jej warunków (kategoria hotelu i jego rodzaj, położenie itp.) w stosunku do informacji zawartych w katalogu lub umowie. Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, w przypadku, gdy przedsiębiorca jest zmuszony zmienić istotne warunki kontraktu, powinien on niezwłocznie powiadomić o tym klienta. W takiej sytuacji konsument ma prawo do odstąpienia od umowy za natychmiastowym zwrotem wszystkich wniesionych świadczeń i bez obowiązku zapłaty kary umownej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 13:17 Już pisałem - dawałem linka na temat sądzenia się z Neckermannem. Prosze oto cała treść : Neckermann górą w sądzie! Klientka biura podróży Neckermann zakwestionowała "Warunki umów o świadczenie usług turystycznych i warunki płatności" i zażądała, aby ustalenie o ile procent wzrośnie cena wycieczki (w tym przypadku 5%), dawało prawo do odstąpienia od umowy zostało uznane za niedozwoloną klauzulę. Oprócz tego powódka zaskarżyła rażąco wysoką wg niej karę umowną za rezygnację z imprezy wynoszącą 20-80%. Sąd uznał, że uzależnienie przez biuro podróży możliwości odstąpienia od umowy od tego, o ile procent wzrośnie cena wycieczki, nie stanowi zakazanej klauzuli umownej. Sąd przychylił się również do zdania, że koszt rezygnacji z imprezy nie jest karą umowną, ani odstępnym, ale opłatą za usługę wykonaną w części lub całości. Tym samy zarzuty turystyki zostały oddalone. Wyrok jeszcze nie jest prawomocny, sygn. akt XVII Amc 33/04. Więc dajmy sobie spokój z walką z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: neckermann żąda dopłat 06.05.09, 14:41 A UOKiK swoje.... "Uczestnik ma prawo zrezygnować z imprezy turystycznej (odstąpić od umowy) w każdej chwili, zarówno przed rozpoczęciem podroży, jak i w jej trakcie. Jeżeli nastąpiło to z powodu okoliczności leżących po stronie biura podróży (np. zmiana istotnych warunków umowy, jak cena, termin, miejsce pobytu i standardu zakwaterowania, środka transportu, trasa wycieczki, program), konsumentowi należy się zwrot pełnej wpłaconej ceny bez żadnych potrąceń. Ponadto, w sytuacji niedopełnienia przez organizatora obowiązków informacyjnych lub innych naruszeń (np. niezawiadomienie uczestnika o konieczności dokonania szczepień ochronnych wymaganych do wjazdu do danego kraju, mylna informacja o terminie wyjazdu środka transportu, na skutek czego uczestnik przybywa za późno na miejsce zbiórki, niedokonanie przez pracownika biura rezerwacji miejsc w samolocie), uczestnik także może żądać odszkodowania za poniesione szkody." Z publiacji UOKiK: "RAPORT Z KONTROLI WZORCÓW UMOWNYCH STOSOWANYCH PRZEZ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI", 2005 (dostępna na www.uokik.gov.pl). Jednym słowem potrzebny jest prawnik, dobry prawnik, lepszy od tego z Neckermanna.... a nasze sądy, no cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
rozdziawipapa Re: neckermann żąda dopłat 06.05.09, 15:18 W ramach akcji w 2005 UOKiK wymógł na BP mniej więcej takie zapisy w warunkach (przykład rzeczysity z biura XXX obowiazujący także w 2009): "2.1 Biuro zwraca dokonaną wpłatę: a/ w całości w przypadku: [...] - rezygnacji Klienta z imprezy/ świadczeń w ciągu 3 dni po poinformowaniu go przez Biuro o konieczności zmiany warunków umowy. [...] 3.1 Biuro zastrzega sobie prawo do zmiany ceny oferowanej imprezy/ świadczeń w przypadku, gdy zmienią się czynniki kształtujące koszty usługi (np. z powodu zmiany: kursów walut, taryf przewozowych lub kosztów paliwa, opłat urzędowych itp.) nie później jednak niż 20 dni przed terminem realizacji usługi. Wzrost ceny upoważnia klienta do rezygnacji z imprezy/ świadczeń i odzyskania całości wpłaconej kwoty. Warunkiem zwrotu pełnej wpłaty jest złożenie przez klienta rezygnacji na piśmie w terminie 3 dni roboczych od daty uzyskania informacji o wzroście ceny." U Neckermanna trudno znaleźć coś takiego... Widać duży może więcej... ale czy na pewno? Może warto omijać go szerokim łukiem skoro inni mogą być fair z klientem i w zgodzie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 12:50 Dostałam dzisiaj dopłatę:) tylko 1166 zł. Cena poprzednia 1.2181, aktualna 13.347. Mysle , że dopłata jest tak mała, ponieważ całość kwoty wpłaciłam w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 13:53 jeżeli całość wpłaciłaś w grudniu, to wcale nie powinnaś dostać dopłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 14:18 Masz rację , tak powinno być:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tokoniec Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 13:12 Znajomi (nie wplacali nic ponad zaliczke) - Hurghada wylot 18 czerwiec. Podwyżka z 6350 na 8200. 2+1 MASAKRA. U nas są 4 osoby czekam na dopłate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 14:56 Również i moja rodzina i rodzina mojej siostry i wielu znajomych korzystało z usług biura Neckermann.Niestety wszystko co dobre się kiedyś kończy...06.06.09 mamy wyjeżdżać na wczasy do Bułgarii (rezerwowaliśmy je początkiem grudnia), po uregulowaniu całości kwoty przyszło pismo z wyszczególniem salda oraz z informacją o dopłacie w wysokości 20 % wartości wczasów.Pismo napisane w sposób mega beszczelny, zero informacj typu:z przykrością informujemy, czy przepraszamy za zaistniałe problemy...Trzeba zapłacić, bo jak nie to przepada zaliczka. Zarząd Neckermanna świetnie przemyślał sprawę i wiedział, kiedy poinformować o dopłacie. Nieraz dzwoniłam do lokalnego biura w momencie kiedy euro kosztowało ok.4,90, uspakajano mnie jednak, że wszystko będzie ok.Teraz kiedy euro kosztuje ok.4,30 dostaję informację o dopłacie 20 %, a jak nie zapłcę to mam się bujać, bo oni i tak sobie potrącą moją zaliczkę...I po co mi i wielu moim znajomym było bukować wczasy "First minute"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: neckermann żąda dopłat IP: 80.54.191.* 08.05.09, 14:01 Wylot 11.06 Hurgada rezerwacja w grudniu 2+1 podwyżka 1800 zł.czyli 28 %.Wyrównali do obecnej ceny . Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: neckermann żąda dopłat 08.05.09, 14:16 A uzasadnienie? Euro, czy dolar w przypadku Egiptu, od grudnia do teraz podrozaly az tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 15:49 Witam Tyle sie rozpisujecie o dpołatatch a ja mam takie pytanie czy neckerman nie ma w swojej odercie gwarancji niezmienności ceny?? Bo jesli nie ma no to po co było tak chwalone przez wszystkich ze to super biueo i wogóle po tym roku przypuszczam ze bedzie miało wiecej negatywnych komentarzy niz triada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sthomas Re: neckermann żąda dopłat IP: *.chello.pl 08.05.09, 16:05 Teraz juz ma gwarancje niezmiennosci ceny. Wprowadził ją na początku lutego jak kursy EUR i USD były najwyższe, cene wszystkich imprez powyliczał sobie wg. tego kursu wiec na kazdej zmianie kursu w dół (a teraz jest tak prawie cały czas) jest do przodu bo przecież nie obniży cen po tym jak waluty zaczeły spadac. Ot tak nas robi w bambuko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.cable.smsnet.pl 08.05.09, 16:13 wylot 18-06-09 2+2 cena pierwotna 8100 . Po podwyżce 10 500. Faktycznie suche info. Przyjąć i bez dyskutowania. Uzasadnienie - wzrost kursów walut. Zastanawiam się , czy sobie nie ulżyć w jakimś pisemku i chyba tak zrobie. A na 100% wysyłam info o nich do TVN-u Polstau i innych . Odpowiedz Link Zgłoś
teo.fil.01 Re: neckermann żąda dopłat 08.05.09, 18:20 Witam wszystkich oszukanych! Wylot 18.06. Hurgada 2+1(14lat)z katalogu Hit 7546,00 z ubezpieczeniem dopłata 1669,00 czyli ok.22%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: neckermann żąda dopłat IP: 83.238.116.* 08.05.09, 19:08 Witam! Z przerażniem odebrałam list z NN, a tu szok ;) dopłaty niecałe 200zł (pierwotna cena 6300 teraz 6480) dwoje dorosłych Rodos wylot 16.06. Ciekawe czy przyślą coś jeszcze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia0406 Re: neckermann żąda dopłat IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.09, 21:04 Pojawil się wątek,że mimo iz rezerwacja była dokonana juz w czasie trwania gwarancji niezmiennosci ceny to nec przysyła info o dopłatach.Czy komus z Was się cos takiego przydarzyło?Ja mam rezerwacje na 26 czerwca i kupiłam wczasy z ową gwarancja ale obawiam sie czy ja tez nie dostane dopłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: neckermann żąda dopłat IP: *.stroza.lnet.pl 09.05.09, 08:48 Witam Zakup wczasów w Egipcie nastąpił 29 listopada (2plus2, wylot 11.06 z Warszawy, 14dni AI) cena przy zakupie 7950, aktualnie 10880. Oficjalnie nie dostałam żadnego pisma o dopłacie, dzwoniłam do biura i dowiedziałam się przypadkiem. Oczywiście standardowa śpiewka, że jak zrezygnuję to ponoszę koszty, tracę zaliczkę i porażające chamstwo pracowników Neckermanna. Jeśli nie dopłacę to nie dostanę biletów i tyle. Kupowałam wczasy w biurze w Łodzi w Pasażu Łódzkim. Pomijam fakt że gość, który ze mną podpisywał umowę zapewniał mnie, że żadnych dopłat nie będzie a to ze w warunkach jest napisane o ewentualnych dopłatach, nie dotyczy mnie, bo to taka standardowa formułka. Ja głupia , pierwszy raz planując wakacje z biurem, uwierzyłam. Rozmowa z centralą neckermanna to juz totalna porażka. Chamstwo tych kretynów i traktowanie klienta "złapanego" jak intruza to u nich standard. Nie zostawię tego , postawię na nogi wszystkie możliwe urzędy które mogą się tym zająć. W pierwszej chwili chciałam zrezygnować, ale mina moich dzieci nie pozwoliła mi na to. Pojedziemy, będziemy się dobrze bawili, a potem zatrujemy im życie. Pozdrawiam, jeśli ktoś chce się dołączyć do walki o zwrot dopłaty po powrocie to proszę o kontakt ( margo.77@tlen.pl ). Rzecznik Praw Konsumentów powiedział mi, ze im więcej nas się zgłosi, tym większa szansa na pokonanie wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 11:30 Co tu ukrywac, Neckermann to czarna owca tego sezonu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.cable.smsnet.pl 09.05.09, 11:56 Myślę , że przyszłego również. Takich sytuacji się nie zapomina , a ten wątek pozostanie na lata. Ja z nimi spróbuję powalczyć przed wyjazdem i dopłatą - mam tydzień , czy coś się załatwi poinformuję. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: neckermann żąda dopłat IP: *.stroza.lnet.pl 09.05.09, 12:09 Daj znać koniecznie co się udało wywalczyć, ja nadal czekam na pismo o dopłacie, bo wiem o niej tylko nieoficjalnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: neckermann żąda dopłat IP: 194.156.44.* 09.05.09, 13:49 Rodos,hotel Sunny Village, wylot 21.06,All,2+2,dopłaty 1478zł za całą rodzinę! Odpowiedz Link Zgłoś
lvlidnight Re: neckermann żąda dopłat 09.05.09, 15:06 Hurghada 4* all, wyjazd rezerwowaliśmy na początku grudnia 2008. Koszt = 15 600 zł. Dziś otrzymałam pismo z informacją o podwyżce spowodowanej zmianą kursu walut. Obecny koszt = 20 541 zł, czyli cena wzrosła o 31,7%. Rozbój w biały dzień, chyba ich pogięło. Na razie nic nie napisali o możliwości (lub jej braku) bezkosztowej rezygnacji. Nie muszę jechać z NN - inne biuro zawiezie mnie na słoneczne wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
jeff1965 Re: neckermann żąda dopłat 09.05.09, 15:21 Hotel Sindbad Aquapark ,zamawiane w styczniu 2+2 wyjazd 28.06 dopłata 900 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.cable.smsnet.pl 09.05.09, 18:37 A czy ktoś się orientuje w jaki sposób naliczają dopłaty ? Jak widze ktoś dostaje 27% (ja) , ktoś 10% a jeszcze ktoś inny 31 %. Wyliczyłem , że dolar od podpisania umowy do momentu otrzymania pisma poszedł w górę o około 10% , to skąd taka różnica. W poniedziałek ślę do Nich pismo fax+polecony. Czasu mam mało bo tylko tydzień został do dopłat. Odpowiedz Link Zgłoś
sthomas Re: neckermann żąda dopłat 10.05.09, 09:59 W ustawie o usługach turystycznych czytamy "Art. 17. 1. Cena ustalona w umowie nie może być podwyższona, chyba że umowa wyraźnie przewiduje możliwość podwyższenia ceny, a organizator turystyki udokumentuje wpływ na podwyższenie ceny jednej z następujących okoliczności: 1) wzrostu kosztów transportu, 2) wzrostu opłat urzędowych, podatków lub opłat należnych za takie usługi, jak lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe w portach morskich i lotniczych, 3) wzrostu kursów walut." Ciekaw jestem czy wśród tych co dostali dopłaty jest w jakikolwiek spełniony wymóg ustawowy czyli udokumentowany wpływ wzrostu walut na podwyższenie ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
auron76 Re: neckermann żąda dopłat 10.05.09, 11:05 Cena pierwotna (Egipt, hotel Sunrise Select Garden, 14 dni zamawiane w LISTOPADZIE 2009)- 10.855,-. W lutym okazało się, że zlikwidowane sa wyloty z Wrocławia, więc była korekta na Katowice z obniżką (niby rekompensata - teraz brzmi to dość komicznie) na 10.255,-. Wczoraj odebralem pismo, że moja wycieczka kosztuje już 13.183,- i trzeba dopłacić różnicę. Najśmieszniejsze jest to, że 13.183,- to obecny koszt wycieczki (sprawdziłem i w internecie i u lokalnego przedstawiciela Neckermanna) - bez żadnej łaski mógłbym ja sobie zamówić teraz, bez stresu o dopłaty, bo termin wylotu to początek czerwca więc cena z umowy byłaby już praktycznie ostateczna. Mówiąc krótko - w moim przypadku promocje za wcześniejszą rezerwację to CZYSTE KŁAMSTWO. Tak czy inaczej jestem zdegustowany okrutnie - rozumiem dopłaty, ale poziom dopłat i styl w jaki robi to Neckermann sa poniżej jakiegokolwiek standardu. Dlatego, jezeli w moim przypadku Neckermann nie wycofa się z podwyzki rezygnuję całkowicie z imprezy, a jeżeli nie uzyskam całkowitego zwrotu wpłaconych pieniędzy kancelaria, którą wynająłem w tej sprawie natychmiast odda sprawę do sądu. Wolę skorygować plany wakacyjne niż pozwolić, żeby ktoś traktował mnie jak smiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
ms_72 Re: neckermann żąda dopłat 10.05.09, 21:29 Witam, ja również dołączam do grona pokrzywdzonych, 35 dni przed wyjazdem 20% podwyżki. Rezerwacja z początku grudnia. Czy ktoś z Was próbował zainteresować media tą sprawą, bo nie jest to jednak powszechna praktyka innych biur podrózy. Neckermann celowo informuje klientów w ostatniej chwili, uniemożliwiająć im jakąkolwiek dyskusję bądź negocjacje. Na jakiekolwiek zmiany chociażby terminu urlopu jest juz za późno. Generalnie bandycki numer, do tego z premedytacją zaplanowany. Myślę, że dotyczy to kilkuset osób miesięcznie (kilkanaście kierunków tygodniowo i po kilka rezerwacji na kierunek, to dawałoby nam 100 pokrzywdzonych tygodniowo w wersji minimalistycznej). Myślicie, że nie mamy szans, żeby przynajmniej popsuć im markę? Ja rezerwując "first minute" kierowałam się właśnie dobrą opinią o biurze, ale jak widać błędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.cable.smsnet.pl 10.05.09, 21:50 Ja wysłałem info do Interwencji,Uwagi i Na celowniku. Im więcej z nas wyśle info , tym lepiej. Co do dokumentowania podwyżki. Ceny w katalogu (info ze strony Neckermana) są skalkulowane na podstawie październikowych kursów walut , średnio waluta od tego czasu poszła o około 10-12 % w górę , więc skąd im przyszło do głowy abyśmy płacili po nawet 30 % więcej ? Jak tam wcześniej pisałem na dopłaty byłem przygotowany , ale na poziomie jakieś 10% , natomiast 27 mnie dobiło i o zmniejszenie tej dopłaty mam zamiar powalczyć. Jeśli nie dam rady porozumieć się z Neckermanem teraz , to zrobie to po powrocie , ale do k..wy nędzy nie dajmy się traktować jak śmiecie (jak to auron napisał(a)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 07:55 Nie bronię Neckermanna, ale... Która waluta poszła w górę od pażdziernika o 10-12%??? Bo euro ani dolar na pewno nie. Polecam archiwalne kursy na nbp.pl - euro kosztowało ok. 3,5, teraz 4,4 - 4,5. Umiesz liczyć? Tak więc dopłaty być może wcale nie sa przesadzone, ale pewnie warto zażądać szczegółowych wyliczeń. Ewidentnym przekrętem N. jest odmówienie możliwości rezygnacji bez kosztów. Tyle, że póki co tu pole manewru macie niewielkie. Generalnie polecam lekturę całego wątku. Dowiecie się z niego, że żeby w ogóle mieć szansę w sporze z Neckermannem, to trzeba zrezygnować i walczyć o zwrot zaliczki, którą N. próbuje zatrzymać. Jeśli dopłacicie i polecicie, to na odzyskanie czegokolwiek nie macie szans. Do mediów możecie próbować uderzać - ale (jak również wynika z lektury wątku) w styczniu pokrzywdzeni przez N. też próbowali. Niestety nikt się tematem nie zainteresował. Media boją się tego tematu po aferze z materiałem o Neckermanie w bodajże Celowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.cable.smsnet.pl 11.05.09, 09:12 Karola poczułem się zaatakowany z tym liczeniem więc odpowiem na tę zaczepkę - najwyższy kurs dolara w październiku to - 24/10 3.1303 zł. , obecnie 09/05 3,2419 zł. Pisałem o średnim pi razy oko za październik. Więc proszę zostaw temat kursów walut. Cały wątek czytałem i nie doczytałem nigdzie o odpowiedzi mediów na nasze e-maile czy telefony , więc dlaczego mamy dalej nie próbować. > Jeśli dopłacicie i polecicie, to na > odzyskanie czegokolwiek nie macie szans. Bo ? No chyba , że pracujesz w wymiarze sprawiedliwości , albo sama przegrałaś taką sprawę , ale z Twojej wypowiedzi to nie wynika. Afera była z materiałem w "Na celowniku" , ale dotyczył on długości wyjazdu - czyli nijak się to ma do naszych problemów , a został zdjęty bo producentka programu była jedną z pokrzywdzonych , mam nadzieję , że dalej tam pracuje , bo jak wtedy sięnie udało to teraz jest dobra okazja. :-)) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 10:34 A ja nie pisałam o kursie "pi razy oko" tylko o średnim wyliczonym na podstawie średnich dziennych z października - zmiana w stosunku do dzisiejszego kursu to wzrost o 20% (dolar), ponad 21% (euro). Gdybyś dokładnie przeczytał wątek to odpowiedź mediów była - jeden artykuł w gazecie, który niczego nie zmienił. Inne media nie podjęły w ogóle tematu. A co do materiału w "Na celowniku" - został zdjęty, bo był wyjątkowo naciągany i nierzetelny (właśnie dlatego, że jego twórcy byli bezpośrednio zainteresowani dokopaniem N.). N. wtedy świetnie wykorzystał okazję, żeby pokazać, jak dziennikarze robią materiały w obronie własnych interesów - i teraz każda redakcja 100 razy się zastanowi, zanim podejmie taki temat - bo strach przed wejściem na minę jest duży. > > Jeśli dopłacicie i polecicie, to na > > odzyskanie czegokolwiek nie macie szans. > > Bo ? No chyba , że pracujesz w wymiarze sprawiedliwości , albo sama przegrałaś > taką sprawę , ale z Twojej wypowiedzi to nie wynika. Tę sprawę wyjaśniono ci już w poście poniżej. Moim zdaniem osoby, które mają naprawdę duże dopłaty powinny zastanowić się nad rezygnacją i wykupieniem wyjazdu last minute (są naprawdę fajne ceny). A w sprawie zaliczki, której N. nie chce oddać - najpierw postraszyć pismem z kancelarii prawniczej, a potem ewentualnie sądem. Z tego co pamiętam jednej z osób poszkodowanych w zimie to się udało - N. oddał kasę. Myślę, że oni na to liczą - na 100 osób z dopłatami 90 pomarudzi i zapłaci (bo szkoda wyjazdu, bo ryzyko, że nie znajdą innego, bo nie znają swoich praw itd). A te 10 jak się postawi i powalczy, to i tak N. nie straci oddając im zaliczki. Oni mają pełną świadomość tego, że łamią prawo nie pozwalając na bezkosztową rezygnację - tyle, że ludzie im na to pozwalają. A jak już zapłacą i polecą, to sprawy nie ma - bo zaakceptowali nowe warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 12:02 Co do średniego za październik to wynosił 2,92 , obecnie wzrósł o dokladnie 10,9% (więc oko mam dobre) i nic więcej w tym temacie nie napisze. Nie chcesz walczyć nie walcz , ale nie sugeruj , że to nic nie da , bo nie wiesz , czy jakieś media się tym zajmą , czy nie. A dlaczego mam rezygnować z wykupionych wczasów i szukać czegoś innego ? Wybrany hotel i termin mi odpowiada. Nie odpowiada mi za to sposób informowania i wysokość dopłat. Temat załatwienia sporu po powrocie w poście poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 12:35 Rzeczywiście lepiej już nic nie pisz o kursach, bo piszesz bzdury. To są średnie kursy dolara z października (źródło: nbp.pl). Jak ci z tego wyszło 2,92??? 2,3895 2,4470 2,4676 2,5291 2,5451 2,5648 2,4835 2,6115 2,6029 2,5652 2,5998 2,6385 2,6509 2,6354 2,7199 2,8812 2,9788 3,1303 3,0823 2,9714 2,8454 2,7300 2,8472 Ale napisac na forum dla poparcia swoich racji można wszystko :-) > A dlaczego mam rezygnować z wykupionych wczasów i szukać czegoś innego ? Wybran > y hotel i termin mi odpowiada. > Nie odpowiada mi za to sposób informowania i wysokość dopłat. To się trzeba było nad tym zastanowić, jak robiłes rezerwację. O dopłatach i o kursie październikowym jest jasno wszystko w umowie napisane. Jedyna (aczkolwiek poważna) przewałka N. polega na tym, że odmawia prawa do bezkosztowej rezygnacji. Dlatego trzymam kciuki, żebyście coś jednak wywalczyli - przed wyjazdem, po powrocie, z mediami, czy bez. Neckermann postępuje nie fair i powinien zostać za to ukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 13:19 Ups Fuckt , pomyłka , chyba na złą tabelke spojrzałem. Zwracam honor. Cieszę się , że trzymasz kciuki. Pomyłką biura jest to , iż przelicza według kursu dla Nich korzystnego (w zasadzie trudno o inny) , ale nie informuje wybranym przeliczniku klenta , a zgodnie z Ustawą : (Cena ustalona w umowie nie może być podwyższona, chyba że umowa wyraźnie przewiduje możliwość podwyższenia ceny, a organizator turystyki udokumentuje wpływ na podwyższenie ceny.) ma taki obowiązek. W moim przypadku jest jeszcze inaczej (gorzej dla mnie) bo ceny zostały skalkulowane na podstawie kursow z lipca. Zdaniem Rzecznika Konsumentów jest to celowe wprowadzanie klienta w bląd (biuro wie , że kurs będzie wyższy w momencie podpisania przez klienta umowy ), a info o dopłatach wysylane na kilka dni przed imprezą to skandal - koniec cytatu. Co do zwrotu zaliczki - Pan z Urzędu Marszałkowskiego powiedzial , że jeśli organizator udowodni , iż zaplacił za przelot i bezzwrotną rezerwację hotelu to ma prawo potrącić sobie te koszty od klienta. Reasumując mam zamiar dopłacić , ale nie tyle ile Neckermann wymaga , no chyba ,że to udokumentuje , ale po powrocie i tak nie odpuszcze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sthomas Re: neckermann żąda dopłat 11.05.09, 15:37 Właśnie odnalazł mnie listonosz z listem od NN. Rezerwacja 24.11.08, wylot 25.06.09 (hurghada, 2+2, sindbad aquapark, 2 tyg. all) cena wzrosła z 8 304 do 10 696, czyli o jakies 28,8%. Wg katalogu ceny były wyliczane na podstawie średnich kursów z października 08. Porównując to z cenami z kwietnia tego roku (średnie ważone kursy walut podane przez NBP) USD wzrósł o 24,1% a EUR o 23,3%. Od razu widać, że podwyżka NN nijak sie ma do rzeczywistego wzrostu walut. Ponadto w piśmie od NN w żaden sposób nie udokumentowano rzeczywistego wzrostu kosztów a do tego obliguje wszystkie biura podróży ustawa o sługach turystycznych. Jeżeli zatem nie bedzie szczegółowych wyjasnień ze strony NN sprawa ląduje w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 16:07 > Co do zwrotu zaliczki - Pan z Urzędu Marszałkowskiego powiedzial , że jeśli org > anizator udowodni , iż zaplacił za przelot i bezzwrotną rezerwację hotelu to ma > prawo potrącić sobie te koszty od klienta. > Upewnij się, czy to prawda. Bo z tego co wiem, to te przepisy odnoszą się do zwykłej rezygnacji (tzn. np. na 15 dni przed wylotem stwierdzasz, że się rozmyśliłeś, biura w umowie mają info, że wtedy potrącają ryczałt, np. 50%, ale w rzeczywistości powinny właśnie wyliczyć faktyczne koszty i tylko na tyle cię skasować). Zupełnie inaczej wygląda rezygnacja w związku ze zmianą istotnych warunków umowy - a wzrost ceny taką zmianą jest. I wtedy masz prawo zrezygnować bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów. Co do ściem przy wyliczaniu dopłat - dajcie znać, czy domagaliście się od N. dokładnego wyliczenia wzrostu kosztów, i czy je dostaliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 09:20 roso ja również zamierzam powalczyć po przyjeździe. Info do interwecji, uwagi i na celowniku też wysłałam. Wspieram wszystkie możliwe działania, które narobią szumu wokół sprawy. Uważam, że mamy duze szanse na odzyskanie dopłaty, a przynajmniej sporej części. Dzwoniłam do kilku federacji konsumenckich i utwierdzili mnie w tym. Im nas więcej, tym nasze szanse większe. Generalnie wszyscy mówią zgodnie, że Neckermann łamie prawo odmawiając bezkosztowego wycofania sie po podwyżce, ale każdy odpuszcza i tyle. Wiem że kalkulacje neckermanna mają sie nijak do rzeczywisych kursów. Robią z ludzi kretynów, ja zrezygnowałabym z tych wczasów gdyby nie moje dzieci. Wiem jednak, że były to moje pierwsze i ostatnie wakacje z neckermannem, a nie pozwolę sie traktować jak śmiecia i wyczerpię wszystkie istniejące mozliwości żeby udowodnić im ze są złodziejami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Big foot Re: neckermann żąda dopłat IP: 217.96.4.* 11.05.09, 09:40 Witam 1. Po powrocie każdy sąd odrzuci wasze roszczenia gdyż zgodni z umową zdecydowaliście się do niej przystąpić czego potwierdzeniem będzie wasz wyjazd a tym samym zaakceptowaliście warunki biura. 2. To już drugi numer Neckermanna w tym roku poczytajcie wątki z zimy gdy ludziom podnosili ceny za wyjazdy na egzotykę. 3. A co upublicznienia tego faktu to widzę to słabo. Od lat na celowniku rożnych TV (TVN w szczególności) są polskie biura Itaka, Triada a N i Tui nikt nie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.as.kn.pl 11.05.09, 10:42 Niestety taka jest prawda. Jeżeli nie chcecie Państwo dopłacać to niezwłocznie po otrzymaniu informacji o dopłacie musicie złożyć na ręce firmy wypowiedzenie umowy (taką możliwośc gwarantuje Wam art. 15 ust. 5 pkt 2. ustawy z dnia 29 sierpnia 1997). Jezeli tego nie zrobicie to w domyśle przyjmujecie te warunki i dopłata Was nie ominie (przypominam - ustawa musi że trzeba to zrobićniezwłocznie). Dochodzenie roszczeń z tytułu podwyzki po powrocie odradzam. Niestety zdaję sobie sprawę, że mało kto może sobie pozwolić na zmianę swoich planów urlopowych (tym bardziej, że takie informacje dostajemy tż przed wyjazdem). Niestety przy obecnym stanie prawnym to jedyna możliwość odzyskania 100% wpłaconych pieniędzy. Zawsze można też liczyć na to, że biuro po otrzymaniu wypowiedzenia zacznie negocjować (znam kilka takich przypadków). Jeżeli natomiast po wypowiedzeniu przez Państwa umowy biuro upiera się przy karze umownej bez zastanowienia proszę oddać sprawę do sądu. Nakoniecnajważniejsza uwaga - wypowiedzenie powyzsze dotyczy wyłącznie sytuacji gdy biuro zmienia istotny element umowy (cene, miejsce docelowe, sposób transportu itp.). Jeżeli natomiast Państwo sami wypowiadacie umowę z przyczyn osobistych toniestety obowiązująwpełnym zakresie zapisy umowy o karach za odstąpienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 12:05 Jest mozliwość powrotu do dopłat po powrocie , o ile przed wyjazdem napiszemy pismo informujące o tym fakcie Neckermanna , że np. ze względu na urlop nie mamy możliwości zmiany terminu. Proponuję zadzwonić do Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego , gdzie uzyskacie dodatkowe informacje. Tel. 0-22 597-95-45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: neckermann żąda dopłat IP: *.stroza.lnet.pl 11.05.09, 16:50 roso, czy mogę prosić Twojego maila, stworzyłam pismo do Neckermanna , ale co dwie głowy to nie jedna - potrzebuję konsultacji, a widzę , ze jesteś biegły w temacie. Jeśli możesz to odezwij się do mnie margo.77@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.as.kn.pl 11.05.09, 17:55 Jeżeli z UM padaja takie stwierdzenia: "Co do zwrotu zaliczki - Pan z Urzędu Marszałkowskiego powiedzial , że jeśli organizator udowodni , iż zaplacił za przelot i bezzwrotną rezerwację hotelu to ma prawo potrącić sobie te koszty od klienta" to proponuje tam nie dzwonic poniewaz takie informacje (w przypadku zmiany ceny przez operatora turystycznego) to wprowadzanie ludzi w blad. PS. Wlasnie anulowano moja dopłatę z Neckermanna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 18:05 co im napisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: neckermann żąda dopłat IP: *.stroza.lnet.pl 11.05.09, 18:50 Podaj proszę sprawdzony już przez Ciebie sposób na Neckermanna. Myślę że 100 % uczestników tego forum będzie Ci baaaaaaardzo wdzięcznych, a Neckermann dostanie wreszcie po dupie. Pozdrawiam i bardzo dziękuję z góry za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 20:52 Podbijam. Ciesze sie ze ktos w koncu im utarl nosa,jak to mowia- szacunek:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.as.kn.pl 11.05.09, 21:30 Co klient biura podróży może pisałem już wcześniej. W przypadku podwyżki MOŻNA odstąpić od umowy bez ponoszenia kosztów i to jest najważniejsze w całym tym procederze. Oczywiście konieczna jest pewna doza determinacji i.... pismo napisane przez kancelarię prawną (koszt w granicach 150-200,- wraz z opinia prawną i pełnomocnictwem przed sadami I i II instancji oraz w postępowaniu egzekucyjnym). W większości przypadków taki argument wystarczy w skutecznych negocjacjach ;-). Trzeba pamietać, że pismo wysyłamy niezwłocznie po otrzymaniu zawiadomienia (dosłownie 1-2 dni robocze) listem poleconym ze zwrotką. Niestety jak trafimy na opór materii to warto mieć opcję B wakacji (czyli trochę kasy żeby dołożyć do tego co zwrócą i kupić inny wyjazd np. jakiś last minute). Ewentualne potracenie jest bez problemu do odzyskania na drodze sądowej (niech zajmie się tym kancelaria która napisze Państwu pierwotne pismo - koszty procesu i egzekucji poniesie biuro podróży, które ten proces przegra). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betty Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 08:29 No i ja także odebrałam list od NN.Wczasy rezerwowałam w listopadzie,hotel w Bułgarii z dojazdem własnym.Cena pierwotna 3700 została zmieniona na 4389 - to coś ok 20%.Zastanawiam się tylko po jakim kursie Euro liczyli tę dopłatę ,bo wyjeżdżam za 7 tygodni i do tego czasu jest możliwy spadek kursu Euro i wtedy Neckermann dodatkowo na mnie zarobi !Pierwszy raz skusiłam się na Neckermanna,bo zawsze jeździłam z TUI i to wielki błąd ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 11:28 Proponuje na poczatek telefon do działu księgowości Neckermanna. Z tego co wiem od znajomych wiele dopłat zostało automatycznie anulowanych. Wydaje się, że biuro wysyłało dopłaty prawie wszystkim i teraz powoli z części dopłat się wycofuje (tym bardziej, że są przypadki dopłaty dla wyjazdów z gwarancją ceny co jest ewidentnym błędem ich systemu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 12:14 Do tych , którzy są wkurzeni na NN i mogą lekko zmodyfikować plany , tak by jechać z innym BP. Sprawdźcie , czy od chwili rezerwacji nie uległ termin lub miejsce wylotu (nawet nieznacznie, to o dacie ). My tak mieliśmy i w czwartek zostało wysłane pismo do NN o zwrot zaliczki z tytułu zmiany terminu wylotu a we wtorek następnego tygodnia zwrot zaliczki był już na koncie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: neckermann żąda dopłat IP: *.stroza.lnet.pl 13.05.09, 20:33 czy ktoś otrzymał od neckermanna szczegółową kalkulację i sposób w jaki wyliczyli dopłatę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.sukcesnet.pl 14.05.09, 08:48 Napisali w piśmie prosto: wczasy wykupione przez mnie zostały w cenie 8708zł, a teraz aktualna ich cena to 10180zł(spowodowana zmianą kursu walut)więc należy uregulowac różnice tj.1472zł!! Rezerwacja była w listopadzie,każde biuro reklamuje się że rezerwując wcześniej cena jest tańsza, a tu się okazuje że Neckermann wszystkim wyrównuje ceny do aktualnych ofert!! W ubiegłym roku jadąc (o dziwo!) z Triadą, rezerwując również w listopadzie 2007 zapłaciłam sporo taniej(38%) niż klienci rezerwujące te same wczasy na miesiąc przed wylotem( i tak powinno byc)!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 14:05 Telefonicznie dowiedziałem się , że moje pismo (reklamacje dotyczącą dopłat) odrzucono. Czekam na listowne uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ca Koniecyny jest dopisek Z zastrzezeniem doplaty IP: *.acn.waw.pl 16.05.09, 10:33 Wykupilismy wczasy pod koniec stycznia w marcu przyszła dopłata z przyczyn wzrostów kursów. Spojaem do kursw NBP i nic takiego nie mialo miejsca, ba w pismie powozwali sie na prognozy wzrostowe kiedy ekonomisci mowili o spadku. Pismo do Neckermanna odp. Eur wyrost 25% USD 35%, o obbracaniu zaliczka przy wysokim oprocentowaniu lokat ani slowa. Ryecynik konsumenta poradyil mi dokonanie wplaty z dopiskiem zastrzezeniem doplaty z dnia...ale trzeba wplacic cala sume z doplata,po powrocie mozna dochodzic u Rzecynika, sadzie.Nie wplacenie pelnej kwoty skutkuje ze Neckermann odmowi nam wyjaydu. Mozna nie przyjac doplaty i szukac gdzies indziej wakacji z powodu razacego narusyenia warunkow umowy. Jezyk pisma nie jest ekonomicznny i pozostawia wiele do zyczenia co do kwalifikacji Dyrektora ds. ekonomicznych i jego prognoz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Koniecyny jest dopisek Z zastrzezeniem doplat IP: *.stroza.lnet.pl 16.05.09, 10:56 Odpowiedzi wysyłają każdemu takie same, jakiś szablon mają i tyle. Kiedy chciałam bardziej szczegółowych informacji okazało się że już nie tak szybko odpowiadają bo szablonów im chyba brakło. Napisz jeszcze raz co trzeba umieścić w tytule przelewu dokonując kwestionowanej dopłaty. Zrozumiałam, że trzeba napisać " Z zastrzeżeniem dopłaty z dnia..." Ten dzień to ma być data pisma o dopłacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: Koniecyny jest dopisek Z zastrzezeniem doplat IP: *.acn.waw.pl 16.05.09, 13:22 Mi poradzono u Rzecznika Praw Konsumenta zeby dokonac wplaty z tytulem na przelewie NR REZERWACJI: XXXXXXXX DOKONUJE ZAPŁATY ZA IMPREZE TURYSTYCZNĄ Z ZASTRZEŻENIEM DOPŁATY Z DNIA DD.MM.2009 R. XXXXX numer twojej reyerwacji DD.MM.2009 r. data pisma Neckermann, ktore wzslal do ciebie z informacja o doplacie. Ja im nie odpuszcze. Dzis podali ze w Francji wakacje biura podruzy rabat 50% sytuacja wymusza ekonomiczna a Neckermann Polska uwaza ze moze doic klijentow. Brak ww. dopisku na przelewie powoduje ze bez zastrzezen przyjmujemy warunki NECKERMANN POLSKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Koniecyny jest dopisek Z zastrzezeniem doplat IP: *.stroza.lnet.pl 16.05.09, 13:28 Dzięki, teraz wszystko jasne. Ja będę musiała dokonać dopłaty w poniedziałek i ciesze się, że już wiem o tym ważnym dopisku. Wysłałam do nich pismo, ze nie zgadzam się z dopłatą, ale jestem zmuszona jej dokonać, żeby dostać bilety i vouchery. Uważam ich postępowanie za zwykły szantaż i to że dopłacam nie oznacza ze akceptuję dopłatę. Zaznaczyłam że będę dochodzić zwrotu po mimo dokonania dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ca Re: Koniecyny jest dopisek Z zastrzezeniem doplat IP: *.acn.waw.pl 16.05.09, 13:37 Dokladnie tak jak napisalas. Mi tez odpisali jakies blaaaaa..blaaa przyzkro im dochowali wszelkich staran zeby to jak najnizsza kwota byla. W styczniu koniec wiadomo jaka sytuacja ekonomiczna jest i ze kalkulacja Neckermann Polska jest z pazdziernik 2008 to swiadczy ze celowo w blad wprowadzaja klijenta. Koniecznie zrob tak jak napisalas potem mozesz dochodzic ci co tego nie zrobia male szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
ms_72 Re: Koniecyny jest dopisek Z zastrzezeniem doplat 18.05.09, 09:26 Nauczka dla nas jest taka - nie warto być stałym klientem Neckermanna i rezerwować "first minute" bo promocje, które daje N teraz (połowa maja) na wyjazdy czerwcowe są dużo korzystniejsze niż nasze rezerwacje z grudnia, nie wspominając o nowej cenie po podwyżce (przykład 2+2 grudzien 9300, po zażądaniu dopłaty początek maja - 11000, promocja majowa dla nowych rezerwacji 8500). Ale nie sądzę, żeby centrala wysyłając nam te pisma nie wiedziała, że będzie schodzić z marży po 2 tygodniach oferując 0 zł dla dzieci zamiast SC. Czyli my z naszymi podwyzkami mamy pokryć stratę z "last minute". Ja "uciekłam od dopłaty" korzystając z karty stałego klienta, która uprawnia mnie do bezkosztowej zmiany rezerwacji na dowolny inny wyjazd do 30 dni przed rozpoczeciem imprezy. Ale czy to jest rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
mati28022 Re: Koniecyny jest dopisek Z zastrzezeniem doplat 18.05.09, 11:34 U mnie podobna sytuacja, właśnie dziś mam zrobić przelew - napewno wykorzystam wszystkie możliwości walki z neckermanem po powrocie z wakacji - a najważniejsze - na czym neckermann napewno sporo straci to ci wszyscy klienci którzy wypowiedzieli się na tym forum - oni na pewno nie wykupią już wczasów u neckermana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andziaa1980 Wygralismy:):):) 19.05.09, 08:48 Udalo się - N zrezygnowal z doplat. Nas zpatent: pp otrzymaniu pisma z info. o doplatach napisalismy odpowiedz do centrali w W-wie z kopią po niemiecku do centrali w Niemczech. Odpisali nam ze b. im przykro, ale nie moga. No wiec my znowu ze mamy to gdzies i ze sie nie zgadzamy (powolujac sie przy okazji na zniesienie oplat lotniskowych w Grecji) - to oczywiscie znowu wyslaismy do Niemiec i po kilku godzinach otrzymalismy odpowiedz, ze wychodzac nam naprzeciw rezygnuja z doplat (argument oplat lotniskocych: twierdza, ze im przewoznicy nie obnizyli cen, wiec oni nam z tegoi tytulu tez kosztow nie zwroca) Ponizej moj watek dot. podwyzki ceny przez N forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=93752728&a=93752728 Odpowiedz Link Zgłoś
monikamod1 Re: Wygralismy:):):) 19.05.09, 09:32 Gratuluję, a czy mogłabyś wysłać mi kopię tych listów (wystarczy po polsku) na monikamod1@wp.pl. Lecimy w lipcu do Grecji i czekamy na pismo o podwyżce. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia-4 Re: Wygralismy:):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 11:17 Z przerażenie przeczytałam Wasze posty, lecę na Zakynthos w lipcu. Zapłaciłam już całą kwotę tj. 9600. Wczasy wykupiłam w styczniu i teraz taka niepewność, oczekiwanie czy będzie dopłata czy też nie, w ogóle to nie rozumię na jakich zasadach te dopłaty, w zeszłym roku byłam z nimi w Egipcie i też inni mieli dopłaty a my nie… może to na zasadzie losowania? Żartuję. Odpowiedz Link Zgłoś
andziaa1980 Re: Wygralismy:):):) 19.05.09, 11:58 Monika, napisałam coś w poniższym stylu: PISMO 1 odpowiadając na Państwa pismo z dnia .....informujemy, iż nie zgadzamy się z Państwa decyzją o podwyższeniu ceny zarezerwowanej przez nas wycieczki i reklamujemy kwotę podwyżki, w łącznej wysokości ........złotych. Podejmując decyzję o podwyżce powołujecie się Państwo na „zdecydowany wzrost kursów walut” – w naszym przypadku wzrost ten nie jest taki drastyczny (w momencie rezerwacji 1 EUR = 4,21 PLN, a obecnie około 4,5 z tendencją spadkową). Poza tym w związku z faktem, że rząd grecki zawiesił opłaty lotniskowe, zwracamy się do Państwa o odpowiednie obniżenie kwoty naszej wycieczki lub rezygnacji z podwyżki z tytuły zmiany kursu EUR. Zdecydowaliśmy się na wykup wycieczki z oferty „first minute” z tytułu oferowanych rabatów i tzw. „gwarancji niezmienności ceny”. Obecnie nasze „first minute” nie zawiera już w sobie żadnych rabatów, a „gwarancja niezmienności ceny” okazała się być argumentem tylko na papierze. Nie spodziewaliśmy się takich akcji przeciwko klientowi przez tak renomowane biuro jakim naszym zdaniem jest (a właściwie był) Neckermann. Chcielibyśmy podkreślić, iż kilkakrotnie korzystaliśmy z usług Państwa biura, jednak po takim potraktowaniu nas jako klienta, nie będziemy w przyszłości gotowi skorzystać ponownie z Państwa usług. Dziwimy się, że w czasach globalnego kryzysu gospodarczego stać Państwa na stratę klienta. Informujemy jednocześnie, że tłumaczenie niniejszego pisma z prośbą o ustosunkowanie się zostanie wysłane do niemieckiej centrali Neckermann’a. PISMO 2 odpowiadając na Państwa pismo z dnia .... informujemy, iż nadal podtrzymujemy swoje stanowisko i nie zgadzamy się z Państwa decyzją o podwyższeniu ceny zarezerwowanej przez nas wycieczki i reklamujemy kwotę podwyżki, w łącznej wysokości ........złotych. Powołuje Pan się w swoim piśmie na początkowy kurs z października 2008, co w naszym przypadku nie miało już miejsca. My kupowaliśmy wycieczkę w styczniu i cena katalogowa została już wtedy skalkulowana wg wyższego kursu ze stycznia 2009, tj. 1 EUR = 4,21 PLN. Jak Pan z pewnością obecnie sam zauważył, kurs ma obecnie tendencję zniżkową, a nie zwyżkową, i wynosi pomiędzy 4,3 a 4,4 – co w stosunku do naszego kursu EUR ze stycznia daje wzrost na poziomie 5%, a nie jak Pan pisze 25%. Jeśli nadal nie jesteście Państwo w stanie zrezygnować z w/w podwyżki, to zgodnie z podpisaną umową i zmianami warunków na rynku, zwracamy się z prośbą o odpowiednie obniżenie kwoty z tytułu zawieszenia przez rząd grecki opłat lotniskowych. Niestety w Państwa piśmie nie ma wzmianki na temat tej prośby, mimo iż już o to wnioskowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
monikamod1 Re: Wygralismy:):):) 19.05.09, 12:30 Dzięki. Teraz czekam na pismo z NN. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Wygralismy:):):) 19.05.09, 12:46 Ale w pismie zacytowanym wyzej piszesz, ze mieliscie gwarancjeniezniennosci ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
teo.fil.01 Re: Wygralismy:):):) 19.05.09, 13:00 Gratuluję wygranej z NN! Czy ktoś już ma jakiś sukces w sprawie firstów z grudnia do Egiptu? Wczoraj wpłaciłem całą kwotę z podwyżką z zastrzeżeniem dopłaty z dn... bo 18.06.09 mamy wylot i jestem ciekaw czy ktoś już coś w tej sprawie wywalczył z NN? Darek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Re: Wygralismy:):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 13:07 ja wylatuję do Egiptu 11.06, jestem w trakcie "korespondowania" z nn, o sukcesach nie słyszałam i myślę, że ich nie będzie jeśli nie wkroczymy na drogę sądową. Od lipca wchodzi w życie ustawa o pozwach zbiorowych. Po wpłaceniu 2% wartości sumy o którą sie walczy i opłaceniu jednego adwokata dla wszystkich można z nn wygrać. Odpowiedz Link Zgłoś
andziaa1980 Re: Wygralismy:):):) 19.05.09, 14:10 mysleliśmy, że mamy gwarancję... w momencie wykupu nie zostalismy poinformowani, że za taką gwarancję należy ekstra dopłacić... Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Wygralismy:):):) 19.05.09, 14:18 a teraz rozumiem juz odnosnie tej gwarancji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 12:59 jaka była cena rezerwacji, skoro aż tak podskoczyły ceny W warunkach na stronie Neckermana jest data " 3.1. Ceny w złotych (PLN) publikowane w katalogach Neckermann Polska zostały skalkulowane według średniego kursu wymiany walut NBP z sierpnia 2005." Przy umowie jaką ma Pani datę? www.perfect-holidays.pl Odpowiedz Link Zgłoś
m.waligora Re: neckermann żąda dopłat 20.05.09, 16:40 widzieliscie jakie neck ma ceny na lasty?? 1200-za 7 dni, 2500 za 14 dni na naprawde super hotele i pustki w samolotach, mysle ze n strzelil sobie gola do wlasnej bramki.nikt juz nie chce z nimi latac bo skoro sa takie kwiatki jak w polskich biurach to po co przeplacac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boguś Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 20:56 Witam wszystkich, po tym co tu czytam z dużym niepokojem czekam na info od Necka na temat wysokości dopłaty do moich wakacji ( rezerwowanych w grudniu, wylot z końcem lipca) I mam pytanie: jak z nimi walczyć? Ponieważ prawnik z którym współpracuję od czasu do czasu, nie chce podjąć się sprawy, i twierdzi że Neck ma prawo egzekwować dopłaty, my jedynie możemy dyskutować o wysokości dopłat. Twierdzi tak na podstawie przytoczonych poniżej trzech artykułów - jeden z warunków Necka, dwa kolejne z Ustawy o usługach turystycznych. [i] Warunki Neckermann 4.3 Jeżeli datę zawarcia umowy i ustaloną datę rozpoczęcia podróży dzieli ponad 20 dni, to istnieje możliwość zmiany ceny podróży po zawarciu Umowy, z powodu wzrostu kosztów transportu lub ceł, podatków lub opłat za takie usługi jak: lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe, w portach morskich lub lotniczych lub z powodu wzrostu kursów walut. Osoba podpisująca Zgłoszenie zostanie zawiadomiona o takiej sytuacji niezwłocznie w razie jej powstania, a najpóźniej do 21-go dnia przed datą wyjazdu. W okresie 20 dni przed datą wyjazdu cena nie może zostać zmieniona. Ustawa o usługach turystycznych Art. 14 5. Organizator, który przed rozpoczęciem imprezy turystycznej jest zmuszony, z przyczyn od niego niezależnych, zmienić istotne warunki umowy z klientem, z zastrzeżeniem art. 17, powinien niezwłocznie o tym powiadomić klienta. W takiej sytuacji klient powinien niezwłocznie poinformować organizatora, czy: 1) przyjmuje proponowaną zmianę umowy albo 2) odstępuje od umowy za natychmiastowym zwrotem wszystkich wniesionych świadczeń i bez obowiązku zapłaty kary umownej. Art. 17. 1. Cena ustalona w umowie nie może być podwyższona, chyba że umowa wyraźnie przewiduje możliwość podwyższenia ceny, a organizator turystyki udokumentuje wpływ na podwyższenie ceny jednej z następujących okoliczności: 1) wzrostu kosztów transportu, 2) wzrostu opłat urzędowych, podatków lub opłat należnych za takie usługi, jak lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe w portach morskich i lotniczych, 3) wzrostu kursów walut. 2. W okresie 20 dni przed datą wyjazdu cena ustalona w umowie nie może być podwyższona I teraz pytanie: czy ktoś znalazł juz jakieś "kruczki prawne", którymi możemy się ratować nie zgadzając się na dopłatę? Może coś z Ustawy o ochronie konsumentów? POMOCY!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 08:30 Po raz trzeci zażądałam od nn kalkulacji wysokości dopłaty, a oni cały czas swoje tzn że mają prawo podwyższyć i nie można bezkosztowo zrezygnować. Nie chcą podać kalkulacju mimo cytowania przeze mnie ustawy Art. 17. 1. Cena ustalona w umowie nie może być podwyższona, chyba > że umowa wyraźnie przewiduje możliwość podwyższenia ceny, a > organizator turystyki udokumentuje wpływ na podwyższenie ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.as.kn.pl 22.05.09, 09:28 To, ze nie chcą podać kalkulacji powyżki i piszą bzdury o braku możliwości rezygnacji na bazie art 14., pkt.5, 2) w sumie troche ich pogrąża. W wiekszości takich opornych przypadków konczy się na sądownym nakazie zapłaty (czyli zwrotowi niesłusznie zatrzymanej zaliczki, czy potrąceniu). Proponuje napisać pismo o odstąpieniu od umowy na bazie cytowanego pkt. ustawy i szukać naszybko lasta w terminie urlopu. Jeżeli biuro nie odda całości skierować sprawę do sądu. Praktykowane - działa ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
euro18 Re: neckermann żąda dopłat 22.05.09, 10:12 Zastrzeżenie w tytule przelewu ma być " z zastrzeżeniem zwrotu dopłaty" a nie jak ktoś napisał " z zastrzeżeniem dopłaty". Zwrot ten ma o tyle istotne znaczenie, iż w razie gdy będziecie chcieli odzyskać bezprawnie żądane pieniądze, będzie to możliwe gdyż można żądać zwrotu tzw. świadczeń nienależnych (art. 410 i 411kc), wówczas gdy np. "świadczenie nastąpiło z zastrzeżeniem zwrotu". Życzę udanej walki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scenic Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 20:55 Mam nadzieję, ze od lipca -kiedy to bedą możliwe zbiorowe procsy - ktos dobierze się do tyłka paru cwaniakom. Przed ryzykiem kursowym można sie zabepieczyć i firmy robią to! Sa kontrakty terminowe, są niesławne opcje (których używano tam gdzie się nie powino stad straty. A jak to się robi? Proste jak cep, zwłaszcza dla ludzi którzy zajmują się finansami (nie wierze, ze w biurach podrózy nie znają podsatw finansów) Przykład: Zdecydowałem się na wycieczkę dla całej rodziny - koszt 15.000zł co przy kursie (przyładowym) 3PLN za 1Euro daje 5000 Euro Wpłacam 20% zaliczki - 3000PLN Biuro podrózy za 1000PLN (to tylko depozyt) kupuje kontrakt terminowy na 5000 Euro Czekamy do czasu wycieczki (a w miedzyczasie wpłacam 12.000PLN) i mamy dwie wersje: 1. Euro kosztuje podrożało np. do 5PLN - w związku z tym BP otrzymuje rożnice w złotówkach miedzy kursem 3 a 5PLN - konkretnie 10.000PLN (5-3=2, 2x5000Euro=10.000) z biura maklerskiego. Ma moje 15.000+10.000=25.000 a tyle potrzebuje na zakup 5000Euro po kursie 5 PLN Są jakies straty? Trzeba ktoś musi coś dopłacać? NIE 2. Euro potaniało i kosztuje np. 1zł - BP dostaje ode mnie 15.000zł, z nich musi 10.000 wpłacić do biura maklerskiego na pokrycie nietrafionej transakcji walutowej. Ale żeby opłacić moją wycieczkę potrzebuje kupić 5000Euro Poniewaz Euro jest po 1PLN a BP zostało 5000PLN to jest to w sam raz. I wszystko gra. Jest wycieczka opłacona? - jest! Klient musi cos dopłacać - NIE W obu przypadkach NIE TRZEBA NIC DOPŁACAĆ Dopłaty kursowe, płacenie za gwarancje cen yto absurd i ściema. Przykład - dopłaty do wcxasów do Bułgarii. To oni są w strefie EURO? Czy kurs Lewa w stosunku do złotówki jakoś dramtycznie się zmienił? Dam sobie rękę uciąć, że biura podróży zabezpieczyły się przed ryzykiem a znalazły doskonały spośob na wyciagnięcie kasy od ludzi. Za wasza kasę się zabezpieczyły - nic nie tracą a jeszcze chcą dopłat - toż to granda w biały dzień. Skad opcja "gwarancji ceny"? Ano stąd, że one znają powyższy sposób unikania ryzyka, ale zamiast robić to z zaliczek (tak by było w cenie wycieczki po prostu) kombinują jak wyciagnać kasę od klientów. zawsze się przyda te 400-500zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-jag Re: neckermann żąda dopłat IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 00:49 Nierozsądne było kupować firsta, ja dziś zakupiłem lasta w Side hotel Mare Resort & Spa 2+1 za 4327zł i żadne dołaty mnie nie obowiązują... ktoś leci z Warszawy 3.06.2009 o 8.30 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: neckermann żąda dopłat IP: *.lublin.enterpol.pl 25.05.09, 22:01 Ja również otrzymałam pismo aby dopłacić do zerezerwowanego w październiku wyjazdu na Słowację,wyjazd 04.06.2009 ale jedziemy własnym samochodem, odwołałam się i nic bla bla. Będę walczyć bo koszty paliwa ponoszę ja. Dzieki za wskazówki jeśli chodzi o dopłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: neckermann żąda dopłat IP: 80.51.237.* 26.05.09, 08:25 Wszystko to prawda, tylko zobaczcie co biuro robi sobie z naszych słusznych argumetów.Liczą na to że jak ktoś wyskrobie kasę,dopłaci i pojedzie to emocje opadną i tylko niewielu będzie dochodzić swoich praw przed sądem.I pewno tak będzie. Są na tyle mocni że nawet nie udało się zainteresować nikogo z mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 09:53 jestem pewna, że odbije im się to czkawką w następnym sezonie... ja na pewno nie skuszę się na ich ofertę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 10:49 neckermann króluje wszędzie - NEGATYWNIE!!!!!!!!! forum.wakacje.pl/read.php?37,1066048i forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=95612115&a=95612115 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: neckermann żąda dopłat IP: *.aster.pl 26.05.09, 15:39 a Wy zainteresowaliście tym faktem podwyżkowym media? Moze warto narobić jakiegoś dymu w TVN? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filemon Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 17:56 Ustawa o usługach turystycznych > Art. 14 > 5. Organizator, który przed rozpoczęciem imprezy turystycznej jest > zmuszony, z przyczyn od niego niezależnych, zmienić istotne warunki > umowy z klientem, z zastrzeżeniem art. 17, powinien niezwłocznie o > tym powiadomić klienta. W takiej sytuacji klient powinien > niezwłocznie poinformować organizatora, czy: > 1) przyjmuje proponowaną zmianę umowy albo > 2) odstępuje od umowy za natychmiastowym zwrotem wszystkich > wniesionych świadczeń i bez obowiązku zapłaty kary umownej. Boguś - w odpowiedzi: Nie ma kruczków prawych ponieważ jest ustawa cytowana przez Ciebie. Właśnie wypowiedziałem umowę w oparciu o art. 14 pkt.5 ust.2 i czekam na kasę BEZ POTRĄCEŃ. Jeżeli nie dostanę całości kieruję sprawę do sądu. Pewnie będą twardzi, ale wtedy popłyną dodatkowo o koszty egzekucji. W międzyczasie skorzystałem z lasta w innym biurze. PS. Tak żeby nie wypowiedzieć umowy i nie płacić dopłaty niestety nie da rady. Więc albo dopłacasz (biuro ma mozliwość podniesienia ceny) i lecisz albo wypowiadasz umowę ze zwrotem 100% wpłaconej kasy (ustawa daje taka mozliwosc jako odpowiedz na zmiane istotnych warunkow umowy), ale musisz szukać innej oferty. To wszystko w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 19:20 sorrki, ale..... jest jeden mały myczek w tym art.14 ustawy o usługach turystycznych - ten.."z zastrzeżeniem art.17"... i.. proszę przeczytaj sobie co jest w art.17!!!! ja też walczę z neckermanem ale na razie na zasadzie określenia przez nich wszystkiego co jest związane z wzrostem ceny tzn. udokumentowanie- realnego wzrostu ceny - mojej imprezy z uwagi na kursy... apotem dopiero cała reszta - w sądzie będzie potrzeba to rada z uokik i znajomej prawniczki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filemon Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 20:05 Art. 17. 1. Cena ustalona w umowie nie może być podwyższona, chyba że umowa wyraźnie przewiduje możliwość podwyższenia ceny, a organizator turystyki udokumentuje wpływ na podwyższenie ceny jednej z następujących okoliczności: 1) wzrostu kosztów transportu, 2) wzrostu opłat urzędowych, podatków lub opłat należnych za takie usługi, jak lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe w portach morskich i lotniczych, 3) wzrostu kursów walut. No to jest napisane co powyżej, co do słowa. Zasada generalna - CENA WYCIECZKI NIE MOŻE ZOSTAĆ PODWYŻSZONA (nie krzyczę - chciałbym tylko to podkreślić ;-) ). Ustawa daje jednak biurom furtkę w postaci 3 przypadków, które stanowi wyjatek od reguły generalnej (i dobrze, bo nie można tak do końca gnębić firm w kontakcie z klientem). Zastrzeżenie do art.17, w art. 14 mówi tylko tyle, że ta ewentualna podwyżka musi się wpisywać w uwarunkowania art. 17 czyli mieć jeden z 3 powodów (jeżeli miałaby inny to z założenia jest nieskuteczna). Niezależnie od tego jest to zmiana istotnych warunków umowy i tyle. Jeżeli nie ma wiary, że to działa to trudno. Nie namawiam - opisuję tylko rzeczywiste przypadki z kórymi miałem styczność (w każdym przypadku całość środków trafiała na konto klienta lub doszło do ugody z biurem i dopłata została anulowana/zredukowana). Tak czy inaczej zawsze proponuję dać zarobić prawnikowi. Szkoda nerwów - lepiej zająć się szukaniem alternatywnych lastów ;-)) Co do udokumentowania wzrostu - faktycznie jest ten wymóg, ale z praktyki wiem, że to typowa przepychanka mogąca trwać w nieskonczoność. Biuro zawsze może napisać słowo za mało, klient się odwołuje, mijają 2 tygodnie biuro dalej coś piszę, klient się odwołuje, mijają 2 tygodnie...... Na koniec taka mała dygresja - dlaczego Neckermann (i nie tylko on) zmieniając lotnisko wylotu/przylotu informował, że można odstapić od umowy i zwrócą wszelkie wpłacone pieniądze, a w przypadku informacji o dopłatach ta wzmianka się nie pojawia nawet ustnie ? Przecież to i to jest zmianą istotnych warunków umowy ;-))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 11:57 Wysłałam do NN pismo z prośba przedstawienia kalkulacji (dopłata 17 %)oraz poprosiłam o informację , w jakim terminie zwrócą zaliczkę, jeżeli nie zaakceptuje zmienionych przez nich warunków umowy. Otrzymałam odpowiedź, że "po rozpatrzeniu sprawy nie mamy mozliwości zmniejszenia dopłaty" - o co jeszcze nie prosiłam oraz że euro zdrożało 25 % a USD 35 %. Brak odpowiedzi na moje pytania oraz brak kalkulacji. Żenada. Mają jednego gotowca, którego powielają do wszystkich. Jak ten cały dyrektor finansowy Adam Glen nie wstydzi sie pod tym podpisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 14:19 dostałam dokładnie ten sam szablonik o procentach, żadnych konkretów. Rzecznik praw konsumentów powiedział że muszą udokumentować każdą złotówkę, jeśli nie to on sie zajmuje wystąpieniem o zwrot dopłaty lub nieudokumentowanej częsci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MYSZKA Re: neckermann żąda dopłat IP: *.komputersat.pl 27.05.09, 16:25 To TAK SAMO JAK JA.Po pierwszej reklamacji pismo "ogólne"-sądzę,że wszyscy otrzymali takie samo.Po następnym piśmie że nie uwzględniają reklamacji i zero na temat podania rozliczenia,które miałoby wpływ na podwyżkę.U mnie dopłata malutka w porównaniu z innym bo 2,5 % ale chodzi o ZASADĘ.Robią z ludzi w "balona" ale tym samym sami sobie zakładają pętlę na szyję,bo jak długo będą stosowali swoje nieczyste zagrywki? Wszyscy Ci co dostali już-i jeszcze dostaną, pisemka z dopłatą nie SKORZYSTAJĄ zapewne z ich usług-ja nie i znajomym też odradzam,już niektórzy zrezygnowali z zaplanowanych wyjazdów z tak renomowanego biura jakim BYŁ neckermann. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: *.kolornet.pl 27.05.09, 18:01 Właśnie przeczytzłem w Bułgarskim portalu o dużych obniżkach cen z powodu kryzysu. Low-cost Sea Vacations Challenge Forthcoming Elections In July Prices Remain Unchanged Cheap summer vacations at Bulgaria's Black Sea resorts will challenge the forthcoming general elections in Bulgaria. Because of the economic crisis [b]the resorts drastically reduce prices in comparison to 2008. "In June we will offer the same prices as in May," hotel owners confessed. The promotions of 20% discount from the beginning of the season will continue at least till June 15," Dimitar Dimitrov, head of the association of hotel-keepers at the northern Black Sea coast announced yesterday. Thus, in the coming three weeks, a room at Albena resort will cost 35 levs, instead of 65-70 levs. One night lodging in the resorts near the city of Varna costs 20 levs. Sociologists predict low electoral activity on June 7th for the MEPs' elections and for the general elections on July 5th. Experts affirm that this will serve the parties with permanent voters as the Bulgarian Socialist Party and the Movement for Rights and Freedoms. Odpowiedz Link Zgłoś
skaza10 Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % 28.05.09, 11:46 jako autorka wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=95612115&a=95612115..... ...."WYGRAŁAM !!!!!!!!!!!" "Neckermann jest negatywnym czarnym koniem tego sezonu".... ale okazało się , że nie chabetą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia0406 Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.05.09, 12:12 Gratuluje wygranej...jednak mozna.Jestem ciekawa czy zrezygnowalas i oddali Ci całą kwotę czy też uniknełas dopłaty i jednak z nimi lecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
alber-tynka Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % 28.05.09, 13:19 Ja też. bez awantur. Grzecznie i miło. Odpowiedz Link Zgłoś
skaza10 Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % 28.05.09, 14:02 - nie zrezygnowałam - anulowali mi dopłatę - prawie 1500zł.:) - ich pisma "żenujące gotowce", ale na każde moja odpowiedź i telefon - w końcu decyzja o anulowaniu "TAK!!!" podniesionej ceny... mimo wszystko na koniec .......... "neckermann okazał się koniem-czarnym-negatywnym, ale nie chabetą" :_) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 14:24 Witaj skaza10, odezwij sie proszę do mnie na maila margo.77@tlen.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alber-tynka Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % 28.05.09, 15:15 Ja załatwiłam szybciej jeden konkretny telefon ( nie licząc tych wcześniejszych do księgowości - strata czasu)i jeden email. 2.5 godz później sprawa załatwiona. Tam też pracują porządni ludzie. ( ja przynajmniej na takich trafiłam.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynka Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 15:49 ALe konkretny to znaczy gdzie? Do Prezesa Zarządu? I jakim trybem to pismo wysyłałś (-eś?) - mailem czy pocztą i jak przyszła odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
alber-tynka Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % 28.05.09, 18:25 Nie wiem jaka masz dopłatę i gdzie się wybierasz? Wydaje mi się, że różne osoby odpowiadają w Centrali za różne kierunki. Nie należy rozmawiać z księgowością z prostego powodu braku możliwości podjęcia przez nich jakiejkolwiek decyzji na korzyść klienta. Dostałaś już kopertę z dopłatą? Korespondencja email. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: 217.17.32.* 29.05.09, 14:50 Alber-tynka odezwij się na maila kwiaag@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-necermna Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: *.icpnet.pl 01.06.09, 21:43 Wykupiłem wakacje w grudniu 2008r wcześniej taniej na lato 2009r hotel Silver. No i co czuję się OSZUKANY przez Necermana ponieważ muszę teraz dopłacić do wakacji 15%. Chociaż wakacje w Bułgarii staniały a kurs euro nieznacznie wzrósł. PODCZAS REZERWACJI PANI W BIURZE ZAPENIAŁA ŻE NECERMAN USTALA KURS EURO RAZ W ROKU NA NAKJWYZSZYM POZIOMIE TAK ZEBY NIE NYL STRATNY I NIE ZMIENIA CENY. Jak nie odpuszczą tej dopłaty TO NIGDY WIĘCEJ NECERMANA, A NA TYM CHYBA WIĘCEJ STRACĄ BO JA JUŻ I WIELE INNYCH OSÓB Z NIMI NIE ZAPLANUJE WAKACJI. SĄ INNE BIURA PODRÓŻY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynka Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 10:33 Dostałam. Na szczęście jest do przeżycia - 500 zł. (ok 4%), ale spróbować zawsze warto. Kierunek Zakynthos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: 217.17.32.* 02.06.09, 15:20 Czy wakacje na Korfu wykupione w grudniu też mają dopłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-ski Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 22:15 ...a mogłabyś jednak podać właściwy telefon i osobe z którą to załatwiałaś, no chyba że jesteś pracownikiem Neckermanna i robisz Swojej firmie dobry PR Odpowiedz Link Zgłoś
alber-tynka Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % 03.06.09, 08:43 Nie wiem czemu mają słuzyć powyższe zaczepki? Kto chciał to do mnie napisał. Myślę, że jako pracownik dostałabym dopłate ponad 3 tyś. jako premię uznaniową? tak. Poczytaj na tej stronie Pisze dziewczyna, której anulowalisolidną dopłatę. Oceniając po wysokości dopłaty - musi być conajmniej prezesem. Tak na marginesie nie piszesz gdzie lecisz, ile masz dopłaty? Może to Ty jesteś pracownikiem Biura? Pozdrawiam. www.tur-info.pl/p/fo_id,92547,,,czy_ktos_korzystal_z_uslug_biura_podrozy_neckermann.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-ski Re: Hotele w Bg obniżają ceny o ok.20 % IP: 212.160.172.* 03.06.09, 11:55 Nie jest to zaczepka, ale zdziwiłem się, że ta informacja nie jest podana na formum. Nie są to przecież prywatne numery telefonów. Piszesz, że nie należy rozmawiać z ksiegowością ale nie piszesz z kim rozmawaić a myślę, że byłaby to pożyteczna informacja dla czytelników. Jeśli ten kontakt musi być jednak nieco zakamuflowany (np ze względu na ustalenia z pracownikiem biura tak aby nie miał on nieprzyjemnosci w pracy za proklienckie nastawienie)to bardzo proszę o niego na priv marek-ski@o2.pl Dzięki. i jeszcze jedno; dowiedziałem się że dyr. Glen oczekuje propozycji od klientów (chce się targować), i albo sie zgodzi albo nie. To już chyba przesada. Jeżeli naliczone słusznie to po co te targi? Jescze, nikt z tego co wiem nie widział algorytmu wyliczania dopłaty... ciekawe dlaczego? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżniczka Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 12:07 Tez dostałam dopłatę, niewielką 500,- zł . Na moja prośbę pani z neckermana potwierdziła - na maila - że jest to juz ostateczna cena i wiecej podwyzek nie bedzie. ZOBACZYMY. Odpowiedz Link Zgłoś
sthomas Re: neckermann żąda dopłat 09.06.09, 09:28 No tak. Zaczął się sezon, wszyscy dopłacili, pojechali i teraz się cicho na forum zrobiło. Jak zwykle - dużo szumu i koniec. Na to właśnie NN liczył i jak widać mmiał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roso Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 10:59 Bo każdy chce dobrze wypocząć i nie zawracać sobie tylka problemami przed wyjazdem , ale ja nie odpuszcze i mimo opinii (niektórych forumowiczów) nie odpuszcze po powrocie i na pewno opisze co i jak po powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: neckermann żąda dopłat IP: *.komputersat.pl 10.06.09, 00:26 My też,jeszcze z nimi nie skończyliśmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 16:15 Poprosiłam Neckerman o wyjaśnienie jakie procentowo były podwyzki na osobę dorosłą a jakie na dziecko. Dzisiaj dostałam odpowiedź: 11,5% na osobe dorosłą, 4% na dziecko. No i własnie ... Ich wyliczenie nie zgadza się z kwotą mojej dopłaty.Ciekawe jakie będzie tereaz wytłumaczenie:) Rezerwacja w grudniu 2008, Odpowiedz Link Zgłoś
lvlidnight Re: neckermann żąda dopłat 16.06.09, 11:50 Dziś na moje konto wpłynęły pieniądze. Hura!!!!!!!!! Pomogło pismao (do Zarządu NN)z informacją, iż odstępuję od umowy za zwrotem wszystkich wniesionych przeze mnie świadczeń i bez obowiązku ponoszenia dodatkowych ciężarów finansowych + wezwanie do zapłaty napisane przez prawnika. Już "ustrzeliliśmy" lasta i innym damy zarobić. Walczcie - powoszenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiaag Do Lvlidnight 24.06.09, 08:45 DO LVLIDNIGHT - proszę zerknij do swojego maila. Mój mail to kwiaag@gazeta.pl Prośba w związku z dopłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Do Lvlidnight IP: 212.244.147.* 14.07.09, 08:47 Witam, czy ktos moze napisac jak aktualnie wyglądaja doplaty? Lece we wrzesniu do egiptu, rezerwacja zimą 2008. Dalej nec przysyla pisma z doplatami czy juz sie uspokoili bo tak cicho w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
monikamod1 Re: Do Lvlidnight 14.07.09, 09:11 Przysyła. Ja rezerwiowałam w lutym tuż przed wprowadzeniem gwarancji stałej ceny :( Dopłata wyniosła ok 3-4% (kierunek: Zakynhos). Pocieszające jest to, że łączna cena i tak była niższa od tej wprowadzonej przez NN z gwarancją stałej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość a Re: Do Lvlidnight IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 21:39 Witam Absolutnie zię nie uspokoili. Rezerwacja grudzień 2008,kierunek Maroko,wylot sierpień,dopłata 25%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KosiiMazakii Re: Do Lvlidnight IP: *.opole.internetia.pl 03.08.09, 09:25 lece z neckiem juz ktorys raz....czasem byly doplaty, czasem nie... w tym roku rowniez "czekam" na doplate. podobnie jak powiadomiony przeze mnie rzecznik konsumentow. dlaczego? a dlatego: ze moi znajomi dostali doplaty (kupowali, podobie jak ja w lutym), necke w pismie stwierdza ze doplata jest wynikiem roznicy w kursie E. i wszystko sie zgadza....jest roznica.....wg NBP kurs z lutego to: od 4,3 do nawet 4,9 a teraz mamy jaki kurs E=4,16... tak wiec nie moge sie doczekac pisma z necka...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KosiiMazakii Re: Do Lvlidnight IP: *.opole.internetia.pl 11.08.09, 15:53 dostalem doplate....to dopiero kpina... listem poleconym przyslali, ze ze wzgledu na znaczny wzrost kursu euro zarzad....bla...bla...bla...postanowil podniesc cene wycieczki z 13989 na UWAGA 14002...czyli 13 PLN. no wiec zadzwonilem do necka i pytam z jakiego dnia ustalili kurs E, bo kiedy kupowalem w lutym to kurs byl wyzszy niz obecnie... btw: zastanawiam sie czy nie napisac reklamacji, w zwiazku ze zmiana kursu E,proszę o obnizenie ceny wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent Re: neckermann żąda dopłat IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.08.09, 14:15 Jestem zszokowany niewiedzą klientów ale też agentów. Oczywiście sprawa dopłat których żadał Nec jest znana. Jeszcze bardziej znana jest sprawa listów które przy okazji żadania dopłat Nec wysyłał do klientów. W listach tych delikatnie mówiąc Nec wprowadzał ludzi w błąd. ZAWSZE jeśli organizator zmienia istotne warunki umowy ( a zalicza sie do tego cenę imprezy) klient może odstąpić bez potrąceń bo jest to wina organizatora. Jesli agenci którzy sprzedają imprezy też tego nie wiedzą i wprowadzają swoich klientów w błąd w ślad za organizatorami radze zmienić agenta u którego kupuje sie wakacje. Tutaj nie ma dyskusji - jest to powiedziane w ustawie choć sama ustawa jest napisana niesety tak że laik przyzna racje organizatorowi i dopłaci. Ale kiedy napusci sie na takiego Neckermanna prawnika lub UOKIK to już śpiewa inaczej. Zresztą z tego co wiem to sprawą tresci tych listów UOKIK sie zajmował - było to masowe i celowe wprowadzanie konsumentów w błąd. Zyczę wielu udanych wyjazdów z renomowanymi biurami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anittka Re: neckermann żąda dopłat IP: 212.244.147.* 03.08.09, 08:37 Śledzę ten wątek od jakiegoś czasu. Lecę do Egiptu za jakieś 40 dni, wiec pewnie niedlugo czekac na mnie bedzie w skrzynce doplata. Nie wiem zupelnie czego sie spodziewac, jedni piszą o 20%, inni o 5%.. Jakie doplaty dostajecie teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neck_to_kpina Re: neckermann żąda dopłat IP: *.telpol.net.pl 03.08.09, 12:38 Ja dziś dostałem dopłatę 17%. First z listopada na wyjazd wrześniowy. Kpina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: neckermann żąda dopłat IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.08.09, 09:29 odpisz im, iż ze względu na zmianę istotnych warunków umowy wypowiadasz umowę, całą kasę ci zwrócą. A we wrześniu to sobie kup coś u ich największego konkurenta TUI, tym bardziej, że we wrześniu i ceny niższe, a wybór większy gdyż mniej ludzi lata. Już teraz w promocji na ich stronie głównej jest kilka ciekawych ofert. tak na marginesie należy po tym sezonie zbojkotować neckermanna z swoim ofertami early booking na przyszły sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neck_to_kpina Re: neckermann żąda dopłat IP: *.telpol.net.pl 16.09.09, 12:15 hurra, oddali kasę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: neckermann żąda dopłat IP: *.chello.pl 03.10.09, 12:08 przeczytałam cały watek. osób z dopłatami było mnóstwo, ale tylko kilka osób napisało, jak potoczyła się ich historia. jeszcze mniej osób napisało, co zrobili (treść korespondencji, adresaci w neckermanie), że ich sprawy rozpatrzono pozytywnie. a co z pozostałymi??? odezwijcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.09, 08:10 Ja dopłaciłam i pojechałam. Dopłatę miałam 16 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: neckermann żąda dopłat IP: 217.17.47.* 30.10.09, 18:13 Właśnie neckermann oddał mi pieniądze.Po interwencji rzecznika praw konsumenta. Zaliczka wpłacona w grudniu 2008 , dopłata w czerwcu 25%.Nie zapłaciłam. Mam prawo zrezygnować jeśli zmieniają sie warunki umowy, ado nich należy zmiana ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: neckermann żąda dopłat IP: 217.17.32.* 09.10.09, 13:17 www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i_edukacja/informacja/komunikaty_prasowe/art641.html Może ktoś przeczyta z Neckermanna i zastanowi się czy nie warto zwrócić kasy klientom którzy odstąpili od umowy po wprowadzeniu przez niego dopłat czy lepiej dostać karę od UOKiK nawet do 10% przychodów z 2008r.!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: neckermann żąda dopłat 09.10.09, 15:15 Kasę i tak będą musieli zwrócić .... z odsetkami a dodatkowo jeszcze mogą karę zapłacić. Nie ma albo albo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 20:50 Triadzie juz dowalili kare 4,5 banki. Im moga bo jest to polska firma. Z Neckiem jest inaczej. Przecez Niemcy moga sie obrazic a co gorsza obwinic nasz kraj o wszystko co im tam przyjdzie na mysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.09, 00:45 Poprawka. 4,2 banki chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozefa1 Re: neckermann żąda dopłat IP: 80.51.237.* 12.10.09, 09:54 To skandal,że nie ukarali Neckermanna-ten to dopiero zrobił biznes na dopłatach,przecież od niektórych klientów żądali dopłat 30%! Chcieli mnie naciągnąć na 25%,ale udało mi się zrezygnować ze względu na zmianę daty wylotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: neckermann żąda dopłat IP: 217.17.32.* 13.10.09, 08:06 Ukarali Triadę za 2008rok!! za dopłaty paliwowe!! A wiadomo że były to dopłaty niewielkie w porównaniu do tych które zaoferował w tym roku Neck. Neck może być kolejny ukaranym za dopłaty kursowe w 2009r. Ale dużo zależy od klientów poszkodowanych przez Neck. Jeśli nie odpuszczą tylko wyślą do UOKiK zawiadomienie jak zostali potraktowani to może i Neck oberwie za swoje praktyki tegoroczne. Piszcie na ddk@uokik.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wk...iona Re: neckermann żąda dopłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.09, 00:20 Pier.... o tym samym w kółko macieja, jakbyscie nie mieli nic innego do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
mlarka Re: neckermann żąda dopłat 20.11.09, 11:20 Niestety takie sytuacje się zdarzają... dlatego najlepiej jechać z takim biurem, które ma gwarancję niezmienności ceny. W takim wypadku nawet jak zmieniają się kursy walut nie musisz nic dopłacać. Na pewno taką gwarancję ma oasis, Alfa Star i Triada. Przynajmniej masz pewność, że nie zapłacisz więcej niż była mowa na początku rezerwowania wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigi Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 22:34 i neckermann ma bezkosztowagwarancje niezmiennosci ceny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kbm Re: neckermann żąda dopłat IP: 212.244.210.* 18.06.10, 22:18 a poco do egiptu polske zwiedzac ludziska ja zwiedzilem cały swiat a zatkało mnie jak zaczałem nasz kraj poznawac naprawde warto bo tyle mamy fajnych miejsc skorzystajcie z moich serwisów moze tez sie tak jak ja zachwycicie polską turystyka www.napodhale.com.pl www.serwis-noclegowy.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: neckermann żąda dopłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 23:26 a jaki ma to zwiazek z tematem dyskusji wygaslej rok temu ?? Odpowiedz Link Zgłoś