Dodaj do ulubionych

Neckermann lekceważy klientów!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 22:11
W styczniu 2009 kupiłem imprezę lotniczą do Grecji od Neckermana w
tzw. „promocji”.
Neckermann wykazywał wyjątkową elastyczność do czasu wpłaty
zaliczki. Jest czerwiec i nagle dowiadujemy się, że w związku z
dużym wzrostem kursu Euro cena wyjazdu wzrasta o 10%. Sprawdzając
ceny kurów walut dowiadujemy się o najwyżej 5% podwyżce. Oczywiście
biuro może nabierać w ten sposób klientów, bo w umowie drobnym
drukiem zapisało taki paragraf. Ja z kolei nie mogę odstąpić od
umowy nie tracąc 20% ceny wycieczki…
Ten mechanizm podwyższania ceny jest stosowany przez sprzedawców
samochodów ipolega na tym, że cena samochodu w momencie zakupu staje
się znacznie wyższa od pierwotnej – bo trzeba jeszcze dokupić
wycieraczki, koło zapasowe, etc. Zdecydowany już klient, przy
podpisywaniu umowy decyduje się na zapłacenie wyższej ceny bo w
samochodzie siedzi już cała jego rodzina i ma przed oczyma drogę na
wakacje. To samo robi Neckermann. To MANIPULACJA – to ma nawet swoją
nazwę - „niska piłka”.
Dodatkowo dowiedziałem się, że „bezpłatne loty” do dowolnego miejsca
w Europie to wirtualna oferta, fikcja, wielkie „ssanie z palca”.
Oczywiście możesz drogi kliencie dostać taki przelot, ale nie wtedy,
kiedy chcesz, a jeśli już wiesz kiedy, to nie z lotniska, które jest
tobie najbliższe i nie w kierunku, który ci odpowiada. Inaczej to
wyglądało przed wpłatą zaliczki…
Co więcej pracownicy Neckermana (nie agenta, który wykazał wiele
starań i empatii), nie szanują klientów podczas próby wyjaśnienia
zawiłości ich promocji. Brak chęci porozumienia, obcesowość. Czy
mają za dużo klientów? Już na pewno wiem, że kolejne wakacje spędzę
z innym biurem, które szanuje klienta i nie zawyża i już tak
wysokich cen. KONKLUZJA: UWAŻAJCIE NA „PROMOCJE” NECKERMANNA!!! To
nabijanie ludzi w butelkę. Miałem nadziejże te czasy już się
skończyły…
Obserwuj wątek
    • havana28 Re: Neckermann lekceważy klientów! 30.06.09, 08:56
      No to masz nauczkę - wycieczki kupuje się w lastach, nie w promocjach rok przed.
      • Gość: Jola Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 09:16
        Albo kupujesz z klauzulą gwarancji ceny, albo lasty.I nie ma to
        znaczenia jakie biuro.Wszystkie biura robią wszystko by zarobić, a
        nie dokładać, szczególnie w dobie kryzysu i spadku wyjazdów.
        • Gość: jaceol Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 23:34
          dzięki za empatię!
          W mojej logice to co odróznia kundelki od hartów to to w jaki sposób
          zachowują się w takich sytuacjach. Kryzys nie tłumaczy manipulowania
          cenami i ludźmi. To, że jest kryzys nie usprawiedliwi nas jeśli
          zaczniemy kraść w sklepach. Widze tu pewne podobieństwo. To co robi
          Neckermann (i być może inni, choć do tej pory się z tym nie
          spotkałem) to kradzież w białych rękawiczkach.
          Ja nie zacznę okradać innych z powodu kryzysu.
          • havana28 Re: Neckermann lekceważy klientów! 01.07.09, 07:48
            A przeczytałeś regulamin promocji?
          • Gość: Kasia Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 12:36
            Kradzież??? Następnym razem czytaj dokładnie umowę i regulaminy promocji - tam
            jest mowa i o możliwości zmiany ceny (dopłaty były oczywiste, jeśli w styczniu
            kupowałeś wyjazd skalkulowany po kursie z października), i o warunkach promocji.
            Jesteś dorosły, żyjesz w wolnym kraju i masz wybór. Pamiętam tę promocję, była
            fajna do momentu, kiedy poczytaliśmy o szczegółach.
            Nie skorzystaliśmy :-)
            Podobnie, jak nie kupiliśmy wyjazdu z Neckermana, dopóki nie wprowadzili
            gwarancji stałej ceny.
            • Gość: jaceol Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 22:25
              Kasiu, ja generalnie mam zaufanie do ludzi. Wierzę w ich dobre
              intencje. Ty pewnie żyjesz już bardzo długo, wielokrotnie się
              sparzyłaś i masz sporo czasu na czytanie drobnego druku.
              Ja przez większość czasu pracuję i decyzje wakacyjne podejmuję w
              ciągu chwili mając nadzieję na uczciwy kontrakt wakacyjny z solidnym
              partnerem.
              • Gość: hmmm Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.aster.pl 02.07.09, 07:08
                Uwazasz,że umowy są dla ludzi, którzy mają za dużo czasu? Dziecko kochane, a ile ty masz lat? 5?
                • Gość: jaceol Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 21:27
                  Hmm. Jeśli szukasz partnera w wieku 5 lat to ten strzał ci się nie
                  udał. To niewłaściwy portal. Jeśli jesteś pracownikiem firmy
                  Neckermann to współczuję. Nikt sie nie czuje się dobrze bedąc
                  złodziejem w białych rękawiczkach. Pewnie trudno zasnąć.
                  Dla tych co wolą więcej faktów na temat Neckermana (nie osobiste
                  wycieczki), zapraszam do formun na którym jest obecnie 600 wpisów i
                  wiekszość ma ton podobny to do mojego. Wystarczy wkleić link:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,19,89499966,89499966,neckermann_zada_d
                  oplat.html
                  • gu.tek Re: Neckermann lekceważy klientów! 02.07.09, 22:21
                    Wszyscy potrafimy czytać umowy - tak myslałem. Z NN kupiłem ofertę
                    na przełomie grudnia i listopada. Miał to być pierwszy wyjazd z NN.
                    Sam nie wim dlaczego skoro wczesniej SH (2X) TUI (1X) i Itaka (1X)
                    sprawdziły się. Pani z infolini zbajerowała mnie że podwyżka jeżeli
                    będzie nie przekroczy 5 %. Pamietałem z poprzednich lat ten zapis z
                    tamtych BP. NN jednak tego zapisu nie miał ( w tym roku). Dostałem
                    13 % . zapłaciłem co miałem robić. Ale myślę sobie że sposób był
                    mało nieelegancki. NN zapomniał o gwarancji stałej ceny - pojawiła
                    się w lutym, gdyż nic nie mogli sprzedać. A forum wrzało z powodu
                    podwyżek zimwoych urlopów. Nie można po prostu nie można
                    wszystkiego przelewać na klienta. W przyszłym roku z NN nie pojadę
                    Nie ufam im i tyle. Nie dam im zarobić i tyle
                    • Gość: hmmm Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.aster.pl 03.07.09, 08:17
                      Nadal twierdzę, że jeśli człowiek nie umie (nie chce mu się) przeczytać umowy i ocenic ryzyko związane ze zmianą kursów walut, woli wierzyć w miły głos pani z biura/infolinii, to będzie dymany przez wszystkie biura, nie tylko neckermanna.
                      • Gość: jack_06 Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.kalisz.mm.pl 03.07.09, 20:09
                        Neck wprowadził w lutym stałą cenę, ale po drodze podniósł kilka
                        razy ceny (w relacji do cennika grudnia). Z kolei TUI czy Scan H.
                        wprowadziły od razu stałą cenę na swoje wycieczki bez zbędnych
                        kombinacji. Byliśmy w tym roku z TUI - żadnych dopłat, cena z dnia
                        zakupu. Wykupiliśmy wczasy z TUI - hotel w którym byliśmy był tańszy
                        niż z Necka (też kiał go w ofercie). Wnioski można wyciągnąć samemu.
                        Trudno dziwić się rozgoryczeniu autora wątku. W końcu wykupując
                        wyjazd wakacyjne pół roku wcześniej też ryzykujemy, a jednak
                        powierzamy pieniądze, wydaje sięm nam w dobre ręce. Sam byłbym
                        rozgoryczony w takiej sytuacji. A umowa ? Ciekaw jestem ilu z tych,
                        którzy tak bardzo zachęcają do czytania "drobnego druku" dokładnie
                        zapoznali się z jej treścią. A jeżeli już, to jaką mieli skuteczność
                        w negocjacjach zapisu dot. ewentualnych dopłat 3 tygodnie przed
                        wyjazdem ? Może ktoś się pochwali swoimi umiejętnościami negocjacji.
                        Na pewno ta wiedza przyda się, szczególnie autorowi wątku...
                        JD
                        • Gość: Podróżnik Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 23:11
                          Ja także uważam, że nie powinno się wybierać do biura podróży z
                          nastawieniem, że ktoś chce nas wykorzystać, czy wcisnąć nam
                          nieuczciwą ofertę poprzez grę niedopowiedzeń.
                          Nie mam już zamieru kupować wakacji w biurze Neckerman do którego
                          trzeba przychodzić na podpisanie umowy z prawnikiem. To "lekka"
                          przesada. Obecnie jest sporo biur, które mają czyste ręce i oferują
                          niższe ceny za podobny standard.
                          • Gość: Bora Bora Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 22:14
                            Odradzam neckermana. To co budzi sprzeciw to nie podwyżka związana z
                            kursem walut, lecz DODATKOWA podwyżka ceny, niezwiązana z kursem
                            walutowym - a związana z "widzi mi się" (czytaj. zachłannoscią
                            biura). Jest one przemycana przy okazji argumentu "znaczącego
                            wzrostu cen walut". Takie praktyki mają krótkie nogi.
                            • blacktea Re: Neckermann lekceważy klientów! 06.07.09, 06:58
                              A ja Neckermanna polecam, ale jako Last-minute bo organizacyjnie są bardzo dobrzy, a i czartery mają ustawione w ludzkich godzinach (zwykle szukam ofert pod tym względem)

Z kupowaniem first-minute nie mam doświadczeń, ale wydaje mi sie oczywiste, że jak się kupuje pół roku przed bez gwarancji ceny, to w gre wchodzi kurs waluty
                              • Gość: Margit Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: 188.33.75.* 15.08.09, 13:50
                                Generalnei nic nie mam do Necka, bo hotele w porządeczku, loty o
                                przyzwoitych godzinach, droga bo droga ale profesjonalna otganizacja
                                wycieczek fakultatywnych. Nie podoba mi się natomiast zachowanie
                                rezydentów w stosunku do turystów. Aktualne zauwazyałam,że rola
                                rezydenta ogranicza się do sprzedaży wycieczek fakultatywnych, a
                                potem bye bye. Byłam z nimi na Kanarii, na Lanzarote i na Malcie,
                                zawsze program wycieczek jest opowiadany tak by wzbudzić emocje i
                                skusić na wycieczkę, a potem znaczna część planu nie jest
                                realizaowana bo mgła, bo pada itp. W zasadzie mi obecność rezydenta
                                nie jest do niczego potrzebna bo znam jezyki i wszystko sobie
                                załatwię, ale byle z nami starsi państwo nie radzący sobie z
                                angielskim i zestresowani z tego powodu przy meldowaniu,
                                prowadzeniu rozmowy itp. Czasami wydaje mi się ,że te kwestie
                                rezydent powiniem pomoć ludziom rozwiązać, a on gna dalej pod
                                pretekstem tego, za pozostałe ososby czekają w autokarze. Kiedyś
                                narmą było to,że pomagali. Teraz rutyna i życie własnym życiem. Nasz
                                rezydent zapomniał nas zawiadomić kiedy mamy wyjazd z hotelu na
                                lotnisko. Na lotnisko nie przebył więc ludzie z nie mogli złożyc
                                reklamacji a inni znów nie mogli się dogadać przy "bagażowaniu" .
                                Ososbiście mi się nie podoba olewanie klienta. Wiadomo,że z Neckiem
                                latają często ludzie dający sobie sami radę z problemami i
                                niezależni językowo od rezydenta, ale są przecież inni. Zal mi bylo
                                pattrzeć na stress tych starszych państwa, pomagalismy im w miare
                                mozliwości, ale trochę to nie tak. Wiem,że rezydent to nie niańka
                                ale bez brawury.
                                • Gość: ar Re: Neckermann lekceważy klientów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 21:14
                                  Zgadzam się w całości z tezą, że Neckermann lekceważy klientów. W zeszłym roku
                                  postawili mnie w następującej sytuacji : każdy z trzech dokumentów tzn. umowa,
                                  bilety i voucher miały inną datę trwania imprezy. Próby wyjaśnienia tego w
                                  warszawskiej centrali spełzły na niczym. Na dwa dni przed wylotem udało mi się w
                                  końcu dodzwonić do pani kierownik, która stwierdziła iż jest od ważniejszych
                                  spraw niż rozmowy z klientami po czym zakończyła rozmowę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka