Dodaj do ulubionych

PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż

02.09.09, 11:58
Poniżej przedstawiona zostanie propozycja zasady przywileju pierwszeństwa do
korzystania z informacji o nowych ofertach pracy dla osób, które takie info
publikują.

Możesz podzielić się swoją opinią odpowiadając na ten post - dla porządku
odpowiedzi na dodany zaraz tutaj post "regulamin" będą przenoszone jako
odpowiedzi an ten post.
Obserwuj wątek
    • pilociwycieczek.pl "Mini" regulamin PRZYWILEJU PIERSZEŃSTWA 02.09.09, 12:12
      NIE ODPOWIADAJ NA TEN POST (MOŻESZ ODP NA POST POCZĄTKOWY) - ODP BĘDĄ PRZENOSZONE W RAMACH TEGO WĄTKU JAKO ODP NA POST POCZĄTKOWY

---->

"Mini" (bo to nic formalnego) regulamin powinien być w miarę wyraźnie sprecyzowany więc coby było sprawiedliwie – dość szczegółowo o nowej propozycji poniżej:

W skrócie: wprowadzamy testowo nową zasadę = ktoś raz daje informację o pilotażu innym użytkownikom forum Projekt Dobra Turystyka to i w zamian także raz może skorzystać z informacji od innych w pierwszej kolejności przed wszystkimi użytkownikami.

Jak to ma działać?
      - jak do tej pory lecz z drobną różnicą, polegającą na tym, że można za swoje informacje o ofertach pilotażu przekazanych do publikacji na forum (jednak nieopublikowanych) można uzyskać tymczasowy przywilej pierwszeństwa do nowej/ych* informacji pilotażu od innych osób
      (*informacji otrzymywanych zgodnie z przywilejem może być więcej ale przekazywane będą uprzywilejowanym autorom wcześniejszych ofert mieszczących się w tym regulaminie tylko do czasu pierwszej prośby o konkretny namiar do organizatora któregoś z kolejnych wyjazdów, o których informują inni na forum)

- jedna nowa oferta pilotażu* przekazana innym = jeden przyznany i obsługiwany przez administrację forum przywilej pierwszeństwa do informacji od przekazanych do publikacji na forum (lecz co ważne: jeszcze nieopublikowanych; przeczytaj dalej)
      (*nowa oferta pilotażu = oferta pracy nie opublikowana w żadnym innym miejscu nie licząc np. strony organizatora)

- pierwszeństwo przyznawane autorom wcześniejszych ofert (wygasające przy okazji ich zainteresowania konkretną ofertą od innych użytkowników) nie oznacza, że pozostali użytkownicy forum osoby nie otrzymają tych ofert. Otrzymają je jednak wtedy jeżeli pracodawca nie zdecyduje się na szybkie nawiązanie współpracy z żadną osób korzystających z przywileju pierwszego kontaktu z organizatorem.

- osoby wykorzystujące swój przywilej (jeden za jedną ofertę) proszone są więc o zwrotne poinformowanie administracji forum, że wskazana oferta jest już nieaktualna bo np. poszukująca pilota firma nawiązała z nią/nim współpracę i już nie poszukuje nikogo na daną imprezę. Jeśli administrator nie otrzyma takiej informacji to może przekazać już ewentualnie zajętą ofertę innym osobom co niewykluczone, że może doprowadzić do zmiany decyzji organizatora i wyboru innej osoby z wyższymi kwalifikacjami / większym doświadczeniem

- przywilej pierwszeństwa otrzymują osoby wg poniższych zasad za przekazanie oferty spełniającej opisane poniżej kryteria i przekazanie w opisany poniżej sposób

- przywilej przyznawany jest w zamian za informację o nowym* pilotażu i realizowany jest przez informację o nowej ofercie wysłaną do osób dysponujących w danym momencie tym przywilejem. Liczba osób posiadających w tym samym czasie prawo przywileju może być większa niż 1 co wynika tylko i wyłącznie z liczby nowych ofert podanych przez te osoby. Można by sobie życzyć by każdy miał możliwość i wyraził gotowość podzielenia się swoimi niewykorzystanymi przez siebie informacjami o pilotażu w krótkim czasie – tym samym przy założeniu, że każda osoba ma nawet więcej ofert niż jedną liczba przyznanych jednorazowych przywilejów za każdą ofertę może być hipotetycznie większa niż liczba użytkowników. Oczywiście to raczej pobożne życzenie
      (*nowy pilotaż = oferta pracy nie opublikowana w żadnym innym miejscu nie licząc np. strony organizatora)

- by wykorzystać swój przywilej musisz potwierdzić w odpowiedzi swoje zainteresowanie daną ofertą pracy. Otrzymasz wtedy namiar na organizatora lub inny kontakt w celu zareklamowania potencjalnemu pracodawcy swoich usług i złożenia aplikacji o pracę zanim zrobią to inni. Kwestia wyboru współpracownika pozostaje oczywiście po stronie wskazanego w ofercie organizatora a otrzymanie kontaktu do tego pracodawcy (niekoniecznie otrzymanie pracy czy nawet wykorzystanie tego kontaktu) oznacza wykorzystanie przywileju pierwszeństwa dla Ciebie jako autora wcześniejszej oferty. By znowu skorzystać z przywileju informacyjnego po prostu musisz „wnieść” kolejną informację wg zasady 1 dodana oferta pilotażu = 1 namiar na organizatora innego zlecenia od innej osoby)

- przekazywanie informacji nie może być oczywiście też pośrednictwem komercyjnym* (jeśli takowe przedsięwzięcia ktoś prowadzi), natomiast jeżeli jest się autorem danej informacji o pilotażu to nie trzeba podawać namiaru na organizatora jeżeli jest się gotowym odbierać telefonu lub chce się zachować swoje kontakty dla wiadomości jak najbardziej ograniczonego grona można posłużyć się w przy ofercie swoim numerem/e-maile’emi i dalej podawać właściwy namiar tylko dzwoniącym lub piszącym zainteresowanym użytkownikom
      (*komercyjne = nasza akcja ma status nieformalnej wymiany informacji między zarejestrowanymi użytkownikami prywatnego forum DOBRA TURYSYTKA i nie obsługujemy ofert na których zarabia pośrednik, kontakt przekazywany docelowo potencjalnemu wykonawcy zlecenia musi być bezpośrednim kontaktem do organizatora lub osoby odpowiedzialnej za znalezienie pilota)

- przywilej pierwszeństwa otrzymują jedynie autorzy ofert przekazanych telefonicznie lub sms-em (preferowana forma) na nr 505 10 30 10 lub e-mailem (najwolniejsza forma z racji specyfiki pilockiej pracy czasem e-mail może przeczekać kilka dni na dostęp adresata do niej) na adres: poczta@pilociwycieczek.pl
      DLACZEGO? Bo naturalnie jeżeli dana oferta pracy zostanie opublikowana bez udziału administracji Projektu DT to nie będzie z kolei dalej możliwości przesłania jej w pierwszej kolejności osobom z wcześniejszym niewykorzystanym przywilejem pierwszeństwa i tym samym autorzy sami publikujący oferty są automatycznie wyłączeni z prawa przywileju

- by otrzymać kolejny przywilej (po wyrażeniu zainteresowania jakąś konkretną ofertą przekazywaną uprzywilejowanym) po prostu wyślij kolejną Tobie znaną informację na adres lub telefon admina: poczta@pilociwycieczek.pl lub 505103010

• bluemar Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 02.09.09, 12:40
      Dobra inicjatywa Piotrze tylko proszę o sprecyzowanie -czy chodzi o
      informację ,że jakieś biuro poszukuje pilota czy o przekazanie
      imprezy,której jest się niejako dysponentem.Pytam ponieważ myślę,że
      wśród pilotów jest spora grupa osób,która o zleceniech wie bo biura
      dzwonią i proponują ale w przypadku odmowy pilotowania nie
      pozostawiają danej imprezy w dyspozycji pilota mówiąc : to proszę
      nam kogoś "podesłać" jeżeli Pan/Pani nie może tego wziąść.
      • pilociwycieczek.pl zasada: informacja za informację 02.09.09, 14:14
        bluemar napisała:
        > Dobra inicjatywa Piotrze tylko proszę o sprecyzowanie -czy chodzi o
        > informację ,że jakieś biuro poszukuje pilota czy o przekazanie
        > imprezy,której jest się niejako dysponentem.

Obojętne czy to tylko wiadomość o poszukiwaniu przez jakiegoś organizatora pilota czy też "dysponowanie" prawem polecenia wybranego specjalisty.

Większość biur szuka pilotów swoimi kanałami i te informacje nie są przekazywane dalej, a piloci często po prostu odpowiadają "przykro mi nie mogę", "dziękuję, ale mam w tym czasie inne zlecenie" i basta :)

A ponieważ każdy poszukuje czasem informacji to propozycja polega na odwdzięczeniu się informacją za informację z wyprzedzeniem wobec wszystkich użytkowników projektu, których liczba przekroczyła już 400 osób co tym samym oznacza dużą konkurencję.

W podziękowaniu za informację można więc skorzystać z innej informacji przed konkurencją. Przy czym mowa o informacjach niepublikowanych ani na forum jeżeli mają się mieścić w tej "procedurze" pierwszeństwa ani niepublikowanych na innych tablicach ogłoszeniowych lecz przekazywanych kanałem biuro-pilot lub pilot-pilot.
    • backpacker1 Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 02.09.09, 16:41
      Dobra i sprawiedliwa koncepcja Piotrek.
    • megazg1 Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 02.09.09, 22:13
      to nie ma sensu - jak ktoś szuka pilota to od razu potrzebuje info. Więc może
      najpierw kobiety informować, potem emerytów? a na końcu studenciaków? Cuda
      jakieś wymyślacie. :))
      • turdoradca Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 02.09.09, 22:31
        cuda cuda

podzielisz się informacją to i cuda Cię czekają :)
        bo wiesz, jak nagle trafia w odpowiedzi na ofertę np. 20 albo więcej odpowiedzi
        to 19 może liczyć tylko na cudowne podzielenie się tej oferty, a tak to
        przynajmniej ktoś może spokojnie trafić wcześniej ze swoją odpowiedzią i nie
        tłoczyć się z innymi, być może nawet lepiej wykwalifikowanymi

ot tyle
    • pilociwycieczek.pl odp na wątpliwości co funkcjonowania "przywileju" 03.09.09, 12:02
      Ma to działać tak:

- w ramach Projektu Dobra Turystyka mi jako administratorowi nie wypada nikogo polecać, nie jestem pracownikiem biura który za swoją porękę jest odpowiedzialny

- tu przekazujemy tylko informacje z informacją, że mogą trafić również osoby bez doświadczenia a o pracę stara się każdy samemu i na własną rękę przekonuje pracodawcę do swoich kwalifikacji

- jeżeli masz informację o poszukiwaniu kogoś możesz się nią podzielić z wszystkimi i nie musisz nikogo polecać organizatorowi

- jeżeli informacje, które są przekazywane pilotom są podstawowe tzn. że pilot w razie potencjalnego zainteresowania musi sam ustalić czy po pierwsze pracodawca mu odpowiada i po drugie czy on i jego oczeukiwania odpowiadają pracodawcy

- w pierwszej kolejności do organizatora trafiać mogą lecz nie muszą (bo już wykorzystali swój "przywilej pierwszeństwa", nie są zainteresowani) autorzy wcześniejszych informacji o pilotażu. I to potencjalny pracodawca ocenia każdego aplikującego pilota pod kątem swojej imprezy, oczekiwań klienta. Było też wyraźnie napisane, że nie oznacza to, że inni nie otrzymają tej informacji, chyba, że pracodawca zdecyduje się na współpracę to po prostu sprawa jest zamknięta jeżeli administrator forum zostanie o tym poinformowany. Na tym właśnie polega przywilej.

- w ramach projektu nikt nie prowadzi rekrutacji na żadne imprezy lecz po prostu przekazujemy informacje i każdy robi z nią co chce

- poprzez wymianę informacji nie promujemy też nikogo a tylko autorzy wcześniejszych informacji mogą otrzymać nowe wcześniej jeśli tego potrzebują i mają możliwość złożenia swojej aplikacji przed innymi. Ot właśnie uprzywilejowanie konkurencyjne.

- jeśli każdy z nas otrzymuje nowe oferty, wiadomości o pilotażu może się tymi informacjami oczywiście podzielić lub zostawić je tylko dla siebie.

Do tej pory tak jak autor wątpliwości na które odpowiada ten wątek większość osób zostawiało je dla siebie lub dla znajomych.
    • pilociwycieczek.pl Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 03.09.09, 13:57
      Jakby ktoś miałby pytania czy wątpliwości to zapraszam do dyskusji. Ponieważ dyskusja na chwilę zboczyła na boczny temat z głównym jako pretekstem w tle to do skasowania poszło kilka postów - częściowo na prośbę uczestniczących w nich osób - za to odsyłam do informacji: odp na wątpliwości co funkcjonowania "przywileju"

i jeszcze malediwypiotrs wspomniał jedną rzecz, do której warto się odnieść:

> szanse będą mieli nie Ci którzy ciężko pracują tylko Ci którzy mają
      > wiele czasu na siedzenie w necie i wyłapywanie wszelkich ofert
      > pilotażu, żeby później przekazać je dalej żeby poprawić sobie
      > statystykę i pozycję na liście...

Jeżeli ktoś dostaje oferty, z których nie może lub nie chce skorzystać to jeśli się nimi dzieli jest to jego wolą i najczęściej dobrą wolą. I jeżeli ktoś wnosi w ten sposób coś od siebie to uważam, że warto to docenić choćby w ten sposób by też i ktoś mógł pomóc kiedyś takiej osobie gdyby takiej pomocy potrzebowała.
    • pilociwycieczek.pl przywilej to nie żaden ranking :) 03.09.09, 15:55
      > w grupie uprzywilejowanych do pierwszeństwa. W skrajnych
      > przypadkach, to co zasugerowałem w cytowanym przez Ciebie poście,
      > szukanie w necie wolnych zleceń (niekoniecznie tych które samemu się
      > dostało), żeby właśnie uzyskać w/w cel.

Pierwszeństwo jest kwestią nie umowy bankowej lecz umowy koleżeńskiej-zawodowej
      wymiany.

Propozycją jest, że nie podchodzą pod tą wymianę informacje publikowane w
      internecie. Więc "szukanie w necie wolnych zleceń" może być jedynie z korzyścią
      własną jeśli się może z takich zleceń korzystać.

Nie istnieje żaden ranking ani stała lista. Po prostu autor dostaje to samo info
      co później - jeżeli jeszcze jest aktualne - pozostali i może z niego tak jak
      pozostali skorzystać jeśli chce. Może to po prostu w podziękowaniu za swój
      wcześniejszy wkład zrobić przed innymi. Jeśli korzysta (tzn. mówi: ok poproszę o
      kontakt do organizatora) z którejś z podesłanych wcześniej niż publikacja na
      forum oferty to tym samym wyczerpuje swoją możliwość pierwszeństwa i by
      skorzystać z przywileju będzie mógł znowu w podziękowaniu za kolejną informację,
      jeśli oczywiście w przyszłości znowu będzie się nią chciał podzielić.

Przy czym pierwsze doświadczenia wskazują, że osoby mające "za dużo" zleceń i
      tak mają ich za dużo :) i są to ludzie, do których te informacje trafiają nie
      przypadkiem - po prostu są nich warci. I co ważne! Nie znajdują ich w internecie
      lecz ewentualnie na swojej skrzynce e-mail.
    • m-onique Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 11.09.09, 13:41
      Przeklejone:

witam serdrcznie
      pilnie poszukujemy pilota na pielgrzymke do turcji, śladami św.
      pawła w terminie od 17-27.09.2009, pielgrzymka samolotowa.

chętnych prosimy o kontakt telefoniczny.

Kalina Kulczycka
      Telefon: 32 259 66 48
      E-mail: kalina@tangotour.com.pl
    • guardian79pl Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 11.09.09, 21:29
      Nie wiem, czy do końca dobrze zrozumiałem procedurę.
      Załóżmy, że dostałem od biura ofertę pilotażu na za 3 dni.
      - Nie mogę jechać. Przekazuję informację o ofercie biura Tobie, Piotrek, lub
      publikuję na forum DT.
      - W zamian za to, gdy ja odpowiem na jedną z zamieszczonych w DT ofert pracy, to
      moja aplikacja pójdzie do biura w pierwszej kolejności (razem z innymi osobami
      mającymi w danej sytuacji taki przywilej).
      - dopiero gdy biuro nie zaakceptuje żadnej z ofert uprzywilejowanych, ty
      podeślesz im kolejne osoby - te nieuprzywilejowane.

Napisz, proszę, czy dobrze zrozumiałem Twoją ideę.
      Jeśli tak, to wydaje się w porządku.

Pytanie jednak, czy biura będą chciały się bawić w takie transzowe podsyłanie.
      Ponadto w takiej sytuacji ofertę dostanie "kto pierwszy", bez względu na
      kwalifikacje.
      Spróbować jednak zawsze można.
      • bluemar Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 13.09.09, 09:23
        "System" zaproponowany przez Piotra jest sensowny a sprawa czy info
        otrzymają więcej lub mniej wykwalifikowani nie jest istotna
        ponieważ ostatecznie pilota wybiera i tak organizator spośród tych
        którzy po otrzymaniu od Piotra namiarów z biurem się skontaktują.
        Piotr nie przeprowadza żadnej selekcji pod względem kwalifikacji a
        jedynie bierze pod uwagę "aktywność w przekazywaniu informacji"
        oraz preferencje obsługiwanych kierunków (o ile ktoś je określi np
        w wątku "do projektu dołączyli") .To nie jest przydział zleceń a
        jedynie dodatkowy kanał informacji o dostępnych zleceniach.
        Zasada jest prosta -kto dostarczy więcej informacji ten i więcej
        informacji otrzyma.Informacji o wolnych zleceniach a nie zleceń.
        Tak ja to rozumiem.Niepokoi mnie jednak co innego-może się mylę ale
        mam wrażenie ,że niektóre osoby (zwłaszcza jedna) podając info o
        wakacie i prosząc o kontakt na prywatny mail nie ujawniając
        przy tym nazwy organizatora -chcą uzyskać tylko od potencjalnych
        kandydatów info o biurach,z których pilotowali-żeby (może się mylę)
        skontaktować się z potencjalnym pracodawcą ,o którym,o którym do
        tej pory nie wiedzieli.Dlatego też albo przekazujemy na DT info
        wraz z nazwą organizatora albo zainteresowani niech nie podają na
        prywatny mail wykazu firm,z których pilotowali a jedynie jeżeli
        zechcą na taki adres napisać opisali swoje kwalifikacje i
        doświadczenie -chyba,że podany mail jest służbowy i jest np na
        stronie www firmy.
        Moje stanowisko jest takie : wiem o jakimś wolnym zleceniu,nie mogę
        wziąść sama przekazuję poprzez Piotra na DT wraz z nazwą i
        kontaktem organizatora.A to wcale nie oznacza,że w międzyczasie
        organizator nie szuka na własną rękę.
        • bluemar Re: PRZYWILEJ PIERWSZEŃSTWA za info o pilotaż 13.09.09, 15:01