Dodaj do ulubionych

testy owulacyjne

IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.04, 15:00
Czesć wszystkim , ja mam jedno pytanko , czy ktoś stosował testy owulacyjne,
czy sa miarodajne , kiedy zacząć go używać po @ , kosztują ok. 80 zł a wizyta
u lekarza i USG równiez 80 zł , ostatnio moje cykle skróciły sie do 22 dni
(wczesniej prawie cały rok 28 dni ) czym to moze byc spowodowane,czy to
dobrze czy źle ,pozdarawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: testy owulacyjne IP: *.acn.waw.pl 17.01.04, 16:42
      tinylink.com/?XD0UIqP3UG
    • Gość: kathrin78 Re: testy owulacyjne IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.04, 20:41
      Testy owulacyjne ogólnie sprawdzają się przy regularnych cyklach. Koszt ich na
      pewno jest mniejszy niż monitoringu owulacji na usg - bo jak wiadomo, nie
      wystarczy jedna wizyta. Twoje cykle faktycznie są ostatnio troszkę krótkie
      (oznaczałoby to, że owulacja miałaby miejsce ok. 6-10 dniem cyklu), jednak ich
      długość nie wyklucza owulacji.
    • ami6 Re: testy owulacyjne 17.01.04, 20:56
      mnie testy rozczarowały - np. ostatnio test w 16dc pokazał grubą krechę
      kontrolną (myślałam, że cykl będzie 33-34 dni), w 20 dniu bolał mnie jajnik
      (myślałam, że może owulacja, ale to już kłóciło się z testem), a potem
      dostałam @ 29 dnia...czyli owulacja, jeśli była, powinna przypaść na ~15 dc.
      teraz czekam na monitoring, droższy, ale widać "czarno na białym".
      • Gość: kathrin78 Re: testy owulacyjne IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.04, 21:14
        Ami owulacja przy normalnej długości fazy lutealnej (12-16) mogła przypaść
        pomiedzy 12-16). W takim wypadku na pewno warto pokusić się o monitoring, aby
        ustalić jak jest faktycznie.
    • mika52 Re: testy owulacyjne 17.01.04, 21:30
      Dla mnie testy owulacyjne to strata pieniędzy. Nie sprawdziły się absolutnie,
      po prostu nie wykazały owulacji mimo, że wykazało ją usg. Poza tym nigdy u mnie
      krecha wynikowa nie była tak ciemna jak kontrolna, więc zawsze się musiałam
      domyślać, czy to prawidłowe wskazanie owulacji czy nie. Monitoring jest
      droższy, ale pewniejszy według mnie, a zdażało się, że zużywałam więcej niż
      pięć testów w jednym cyklu, bo po prostu nie wiedziałam jaki jest wynik.
    • Gość: Ewa Re: testy owulacyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.04, 23:14
      A ja byłam zachwycona testami. Ponieważ mój lekarz monitoring ma za darmo więc
      testowałam i 24 godziny później była owulacja, 30 godzin później na
      monitoringu potwierdzał to lekarz.
      Moja siostra również ich używała i u niej owulacja pojawiała się 30 godzin po.
    • femalespirit Re: testy owulacyjne 18.01.04, 12:37
      Ja jestem bardzo zadowolona z nich, chociaz pokazuja pozytywny wynik nie 24-36
      godzin przed owulacja jak mowi instrukcja, a 12 do 24 godzin przed owulacja,
      przynajmniej u mnie. Jesli polaczysz to z mierzeniem tempki to mozesz
      ograniczyc zuzywanie testow do 1-2 sztuk (jak ja) na cykl i wtedy na pewno
      bedzie to tansza metoda niz monitoring.
      Trzeba jednak pamietac, ze tylko monitoring powie Ci, czy pecherzyk pekl i
      owulacja faktycznie sie odbyla, bo test owulacyjny mowi tylko o piku LH, ktory
      jest przed owulacja, a czy do niej dojdzie to w 100% nie jest pewne.
      • Gość: Marzena Re: testy owulacyjne IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 17:35
        dziewczyny ja miałam cykle co 25 dni ( duphaston od 14 d.c. przez dziesięć
        dni) przez pół roku , ale w grudniu miałam robione badania na drożność
        jajowodów i (chyba od tej pory tak myślę) moje cykle przerodziły się na 31
        dniowe.Testy owulacyjne kupiłam i tak jak przedstawiła instrukcja miałam
        używać testy od 8 dnia - używałam , mierzę równięż temperaturkę według
        temperaturki owulacja była ale według testów niestety nie!!Mój mąż mówi, że te
        testy są tak samo prawdomówne jak testy ciążowe ( moja koleżanka jest w
        trzecim miesiącu ciąży potwierdzonej przez ginekologa razem kupowałyśmy 4
        testy ciążowe ( w szóstym tygodniu był negatywny , drugi w piątym tygodniu
        gdzie potwierdził już lekarz wyszedł negatywnie, dwa kupiliśmy tydzień temu
        jeden wyszedł " wynik błędny a drugi nic nie wykazał!!!!) I jak tu wieżyć ?
        Czy miałyście takie same doświadczenia?
        • Gość: Ewa Re: testy owulacyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.04, 18:26
          ja zrobiłabym badanie LH, bo ja też tak miałam wykresy pokazywały owulację,
          test nie, monitoring jajeczko było ale za małe. Więc prawidłowej owulacji nie
          było. Mojej koleżance testy wykryły cykle bezowulacyjne, ale prawda, że
          wykresy pokazywały to samo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka