Dodaj do ulubionych

spermiogram prosze o interpretacje

30.08.10, 10:18
hej czy ktoras z was zna sie na takich wynikach i potrafi je zinterpretowac
czy cos jest nie tak?
nasienie-1,5 ml objetosc
barwa,won,lepkosc prawidlowa
ph- 8,0
homogenizacja-prawidlowa
Zywotnosc plemnikow
wykazuje ruch zywy postepowy 12%
wykazuje ruch zywy nieliniowy 6%
ruch w miejscu 11%
nie wykazuje ruchu 71%
ilosc plemnikow 40,1 mln w 1 ml
aglutynacja plemnikow ujemna
HOS test(+) dodatni-88%
HOS test (-) ujemny- 12%
preparat barwiony
spermatocyty II rzedu 7%
spermatydy 10%
plemniki o prawidlowej morfologii 78%
plemniki o nieprawidlowej morfologii 5%
Obserwuj wątek
    • poli77b Re: spermiogram prosze o interpretacje 30.08.10, 11:02
      Chyba tylko do ruchliowsci mozna sie przyczepic.. Reszta sie wydaje
      ok.. No ale wizyta u lekarza powinna wyjasnic wszystko.. ewentualnie
      wrzuc na nasz-bocian w pytaniach od eksperta, jezeli bardzo Ci zalezy
      na czasie.
      • arwena28 Re: spermiogram prosze o interpretacje 30.08.10, 11:12
        dzieki za odpowiedz wlasnie tez mis ie zdaje ze ta ruchliwosc za mala chociaz
        jestem laikiem, dasz linka do tego bociana gdzie mozna spytac eksperta?
    • lady_groszek Re: spermiogram prosze o interpretacje 30.08.10, 12:36
      www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=21&t=7314

i objetosc moze moglaby byc lepsza, ale glownie to ilosc plemnikow w ruchu a i b. dlugo sie staracie? moze IUI rozwiaze problem.
      • arwena28 Re: spermiogram prosze o interpretacje 30.08.10, 12:55
        jesli chodzi o objetosc byla troche wieksza poniewaz do pojemniczka w czasie wytrysku nie dostala sie cala ilosc spermy czesc po prostu niechcacy obok kapnela wink wiec chyba te 2 ml bylyby czyli to minimum.
        Niepokoi mnie z tym 71% plemniki nie wykazuja ruchu-zywotnosc plemnikow
        Czy to bardzo zly wynik, bardzo niepokojac? maz jest spawaczem nie zawsze moze zalozyc fartuch(niewygodne pozycje spawania i fartuch przeszkadza)czy to mzoe miec wplyw
        ogolnie od niedawna sie staramy o dziecko, kilka miesiecy. Maz dostal to skierowanie na badanie nasienia od urologa, bo ma pobolewanie i ostatnio juz silniejsze boile prawego jadra oraz bolesne orgazmy bardzo czesto(czasem z pieczeniem przy wychodzeniu spermy, lub pozniej przy siusianiu, jednak to tylko kilka razy tak bylo)to trwa juz 1,5 roku dosc dlugo i wreszcie zrobil to badanie, jeszcze czekamy na wynik posiewu czy jakies bakterie w spermie znaleziono.
        Nstomiast ja choruje bardzo na przewklekle zapalenie jajnikow(mozlowe endometrioza) mimo leczenia nic nie pomaga i zmagam sie z tym paskudztwem juz 2 i pol roku, juz sie zastanawiam jakie sa szanse bysmy mieli dzieco skoro oboje nie jestesmy zdrowi.

• lady_groszek Re: spermiogram prosze o interpretacje 30.08.10, 13:06
          Z ruchem plemnikow jest tak, ze najwazniejsze ile jest ruchu A i B. Powinno być min 50%. Jeśli tych ruchów jest sporo, to nieważne, ile plemników w ogóle nie rusza się. u was tego dobrego ruchu jest w % połowa - to jest już bardzo dobrze dla ew. inseminacji - chyba, ja nie mam medycznego wykształcenia i powtarzam, czego się w międzyczasie nauczyłam.

warunki pracy jako spawacza mogą mieć wpływ - bo ogólnie temperatura i warunki życia mają wpływ, nie wolno jąder przegrzewać też np. na podgrzewanych siedzeniach, trzymania laptopa na podołku itd, więc przegrzewanie przy spawaniu może mieć wpływ. niech się mąż zamienia z kolegą na spawanie w pozycjach niedobrych dla odzieży ochronnej smile

co do bólu itd to nie umiem nic powiedzieć, z żylakami to pewnie nie ma nic wspólnego, bo wtedy ilość byłaby mała. a miał mąż usg jąder robione? poczekajcie na posiew i na pewno poza tym androlog będzie umiał powiedzieć, skąd te bóle.

czemu mielibyście nie mieć dziecka? męża wyniki są w gruncie rzeczy dobre, ilość i morfologia ok, a ruch zmniejszony, ale w obu ruchach plemniki są, więc IUI, IV w naprawdę najgorszym wypadku. u Ciebie - to nie wiem, nie znam się zupełnie na endometriozie, ale jeśli jest owu to też na pewno jakoś da radę!
          • arwena28 Re: spermiogram prosze o interpretacje 30.08.10, 13:17
            dzieki za rady i pocieszenie, ja sie juz jakos zalamalam ze jest tak tragicznie
            ze na pewno dzieci nie bedziemy miec, najgorsze ze oboje mamy problemy zdrowotne
            on z tym jadrem i orgazmami bolesnymi a ja z ta przewlekla choroba, co do
            owulacji wlasnie jej nie czuje juz od wielu miesiecy, ciezko nam sie starac
            nawet naturalnie o dziecko bo ja mam coraz bardziej bolesne wspolzycie(bylo tak
            od pocaatku malzenstwa) wiem ze to przez moja chorobe, po prostu nie raz mam
            rozrywajacy bol jajnikow i macicy albo uczucie szorowania czy zdzierania jakbym
            miala jakas rane w pochwie, tak to odczuwam, wiem ze to moga byc wlasnie objawy
            endometriozy zwlaszcza ze jesli chodzi o zapalenia jajnikow mialam badania w
            szpoitalu i wszystko wykazuje ze jestem zdrowa.Usg jader nie mial, ciezko nam
            znalezc w miescie dobrego lekarza, z wiekszych miast mamy Gliwice w poblizu moze
            znasz jakiegos androloga stamtad?Z tym spawaniem to kiepsko w pracy akurat on
            jedyny umie spawac i nikt go nie wyreczy, ciagle mu mowie aby zakladal fartuch
            jak najczesciej. Lekarz urolog mowil jednak ze spawanie nei ma nic do rzeczy
            wiec juz sama nie wiem, Jader nigdzie nie przegrzewa jak juz to przewiewy ma w
            pracy i to moze zle wplywac. Laptopa nigdy na kolanach nie trzyma ani zadnego
            zrodla ciepla blisko jader raczej tez nie.
            • lady_groszek Re: spermiogram prosze o interpretacje 30.08.10, 17:42
              arwena, kiepska sprawa z tą bolesnością - tu już u was musi lekarz pomóc, a może budowa organów wasza wzajemna ma jakiś wpływ na bolesność przy stosunku? ja nie znam niestety lekarzy na śląsku - ale idź na forum naszego bociana, kiedyś tam podczytywałam różne wątki i jest dużo wiedzy, na pewno znajdziesz jakiś adres do dobrego androloga. jak lekarz mówi, że spawanie nie szkodzi - to lekarza słuchaj a nie mnie i nie panikuj, jak mowi ze nie szkodzi to nie szkodzi smile a mąż pali?

a ty się leczysz u gina normalnego czy od niepłodności? ile sie staracie? to że nie czujesz owu to nie znaczy, że jej nie masz, musisz to wiedzieć na pewno - i leczyć, bo plemniki macie, więc połowa sukcesu jest.
              • arwena28 Re: spermiogram prosze o interpretacje 30.08.10, 21:45
                maz byl u dwoch roznych lekarzy i jeden raz mu na przewianie jader zapisal antbiotyki bo go bolaly pozniej to jzu przeszlo a bolesne orgazmhy zostaly nadal, znow poszedl do innego zbadal go i powiedzial ze wsyzstko w porzadku i jest zdrowy i dal jedynie skierowanie na badanie spermy na posiew i badanie nasienia. Maz nie pali i nie pije, jedynie ma ciezka prace taka fizyczna jesli to ma jakies znaczenie. Ja teraz dlugo u gina nie bylam bo zadne leczenie nie skutkowalo antybiotykami i leczylam sie sama ziolami ktore najmniej a wlasciwie wogole skutkow ubocznych nie mialy, jednak tylko lagodza mi objawy gdy sie zaostrza bol czy zapalenie ale stanu przewleklego nic mi nie wyleczylo, ani szpital mi nie pomogl i dozylne leki tylko tak przytlumily. Staramys ei w sumie krotko od paru miesiecy a tera zjuz wogole bo po ostatnim wspolzyciu mialam takie bole macicy i jajnikow ze sie zaczelo zapalenie i musialam znow ziolami z tym walczyc teraz juz sie nawet boje probowac bo sie panicznie boje, przykre to dla mnie ze sex dla obojgfa z nas to nei przyjemnosc tylko zrodlo cierpienia i dla meza i dla mnie;-(
                • i_december Re: spermiogram prosze o interpretacje 31.08.10, 10:32
                  Witaj!
                  Nasz lekarz twierdzi, że spawanie jest jedna z częstych przyczyn niepłodności.
                  Nie chodzi o ciepło tylko o tworzenie się łuku elektrycznego. Nie wiem czy
                  zakładanie fartucha ma na to wpływ. Popytajcie jeszcze o to lekarza.
                  Mój M też miał bardzo duże problemy z jakością nasienia. Obecnie jest na lekach
                  i się poprawiasmile na ruchy dostał chyba Proviron, ale trudno powiedzieć jeszcze
                  czy coś to dało bo bierze to zaledwie dwa miesiące. Ale ruchliwość nie jest
                  najgorszym u nas problemem...
                  Zalecono nam IUI na początek. Będziemy podchodzić w październiku albo listopadzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka