Dodaj do ulubionych

Proszę o podanie norm AMH

08.01.11, 16:43
Cześć Dziewczyny, proszę o Waszą pomoc. Robiłam badanie AMH wyszło mi 6,07 ng/ml. Badania nie robiłam w jakimś konkretnym dc, lekarz stwierdził że dc nie ma wpływu. Powiedział również, że wynik jest dobry ale nie najlepszy. Chciałabym poznać konkrety a nie tylko dobry czy zły.
Obserwuj wątek
    • mari_stella Re: Proszę o podanie norm AMH 08.01.11, 20:22
      cos takiego znalazłam, ale to chyba tez nie do końca miarodajne skoro na wyniku badan podaje się ze wynik referencyjny > 1,4 ng/ml

AMH jednostka: ng/ml

<0,3 low [niski]
      0,3-0,7 borderline low [granicznie niski]
      0,7- 3,5 normal [normalny]
      3,5 - 5 borderline high [granicznie wysoki]
      >5 suspicion of PCOS/granulosa cell tumors [podejrzenie PCOS i nowotworu]
      forum.gazeta.pl/forum/w,191,95953934,,AMH_i_Inhibina_B.html?v=2
      nie wiem, co miał na mysli twoj lekarz mówiac ze" wynik nie najlepszy"?
      W sumie tez byłabym zainteresowana co znacza wysokie wyniki , bo ja mam 10,8 ng/ml czyli zgodnie z tymi normami mam albo PCO albo nowotwór.. a jeszcze nie byłam u lekarza. Więc jesli ktos cos wie o takim wysokim wyniku to tez jestem zainteresowana
      • camila111 Re: Proszę o podanie norm AMH 09.01.11, 10:19
        No właśnie ja tez znalazłam te normy na forum, ale nie pasuje mi to jakoś. Pytałam lekarza jaki wynki może mieć zdrowa kobieta powiedział że 15-20. to nie współgra z tymi normami powyżej. Powiedział mi że nie mogłabym zostać matką gdybym miała wynik poniżej 1 ??!!
        Już nic z tego nie rozumiem sad
        • mari_stella Re: Proszę o podanie norm AMH 09.01.11, 17:58
          Mnie lekarz z kliniki niepłodności powiedział- ten co zlecal mi badanie- ze wynik ok 2 - to dobry wynik.
          Moze temu twojemu pomyliły się jednostki?wink Bo sa jeszcze pmol.. cos tam cos tam.. wink
    • kathrinn82 Re: Proszę o podanie norm AMH 10.01.11, 11:34
      nie mam norm na swoim wyniku, ale mój wynik to 1,5 ng/ml i dr w klinice leczenia niepłodności powiedział, że nie jest źle, ale szału też nie ma...
      • camila111 Re: Proszę o podanie norm AMH 10.01.11, 11:57
        Ja juz nic nie rozumiem smile mi gin powiedział gdybym miała ponizej 1 to szans na poczęcie dziecka nie mam. wynik miedzy 1-5 jakieś szanse sa przy stymulacji. Ja mam 6,07 więc powiedział - nie jest żle ale tez nie jest różowo.
        Koleżanka drąży temat w necie smile i szuka norm...
        • az-82 Re: Proszę o podanie norm AMH 10.01.11, 12:18
          Na moim wyniku też było napisane, że > 1.4 ma być. Szukałam w necie, i znalazłam to samo, co było napisane na początku wątku, czyli że powyżej 5 podejrzenie PCO.
          Mój wynik był 5 z kawałkiem, więc spytałam moją lekarkę w klinice niepłodności, powiedziała, że owszem, podejrzenie, ale to nie to samo co stwierdzone PCO i że u mnie PCO nie ma, więc mój wynik jest świetny.
          Więc jeśli masz 6 w tej samej skali i nie masz PCO, to twój wynik też jest świetny. Chyba że masz inne jednostki.
          • camila111 Re: Proszę o podanie norm AMH 10.01.11, 12:51
            Po moim ginie można spodziewać się takiej reakcji na wynik, on wszystko widzi w czarnych kolorach i nie daje dużo nadzieji. już się do tego przyzwyczaiłam.
            A jednosctki miałam ng/ml także takie same.

Może jeszcze ktoś się znajdzie na forum kto będzie umiał nam pomóc i rozwiać nasze wątpliwości odnośnie wyniku AMH.
            Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka