Dodaj do ulubionych

plamienie w 9-10tyg.ciazy?

27.01.11, 10:12
wczoraj wieczorkiem wystapilo niewielkie plamienie(czysta,żywa krew)kontaktowalam sie z lekarzem-mam zwiekszyc na 3dni duphaston,lezec jak najwiecej,jakby nie daj Bóg wystapilo krwawienie odrazu do szpitala.W nocy i teraz jest ok, leze,ale co strachu sie najadłam to moje.M mowi,ze nie moge sie tak denerwowac,ale łatwo powiedziec!
Miala ktoras tak?wiem,ze wczesniej(2-3tydz)moze byc plamienie implantacyjne,ale w 9-tym?nic nie dzwgalam,nie denerwowalam sie,wiec skad to?
Obserwuj wątek
    • julia56 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 10:44
      seksu nie było? Bo u mnie po seksie wystąpiło plamienie.

------------------------------
      "uwieeeelbiam tą piosenkę. Ale tylko troszkę." by Miki
    • annajustyna Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 11:05
      Tez tak mialam - czasem tak jest, jak wyksztalca sie lozysko. Bedzie dobrze - moze to trwac pare dni, wiec sie nie wystrasz!
      • chiyo28 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 11:19
        ja nie miałam, ale koleżanka miala. Dotrwała do końca ciąży. Bedzie dobrze. lez odpoczywaj i zaglądaj do nas smile Buziaki pudelku, trzymam za Was mocno.
        • 5maa1976 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 11:43
          pudelku ja też tak mialam nie wiadomo skąd cały dzien bylam w domu nic nie robiłam a tu nagle żywa krew pojechałam na IP a tam nic nie stwierdzono nie wiadomo skąd , kazano odpoczywać później nic już się nie pojawiło taki jednorazowy incydent , pzdr
          • asia-81 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 13:12
            Uważam że powinien zobaczyć cie lekarz. Ja miałam plamienie właśnie jakoś 8-9 tc. Pojechałam do szpitala i tam zostałam na okres około tygodnia. Na usg było widać krwiaka, który wchłonął się podczas hospitalizacji. Sporo nas tam leżało z takimi krwiakami mniejszymi lub wiekszymi.
            • daisy_2810 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 13:55
              Ja też uważam, że powinien obejrzeć Cię lekarz. Ja plamiłam też tak w 8-9tc i niestety skończyło się to poronieniem. Tyle tylko, że nie brałam wtedy nic na podtrzymanie. Moja koleżanka też krwawiła w 9tc i okazało się najpierw, że ma odklejające się łożysko. Później zrobił jej się z tego krwiak i znów krwawiła, ale na szczęście wszystko skończyło się dobrze. Ja wiem z doświadczenia, że jeśli byłabym znów w ciąży to żadnego plamienia, ani brązowego ani różowego lekceważyć nie będę i od razu pojadę do szpitala smile Będzie dobrze. Grunt, że plamienie ustało smile Leż i nie wychodź pod żadnym pozorem z łóżka smile
              • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 16:48
                Seksu nie bylo-szczerze to unikamy go jak ognia od transferu,boimy sie.Ja ogolnie jestem panikara,M tez mowi,ze gdzies ma blokade,zeby tylko nic sie nie stalo.Po tylu latach staran to dopiero sie dmucha na zimne!
                Krwiaka to chyba by bylo widac na usg-bylam w poniedzialek.
                Leze,jest ok,choc strach caly czas,troche brzuch mnie pobolewa.Odwolalam wszystko co mozna i z domu sie nie ruszam.Cala noc spalismy czujnie,tzn prawie wcale,ja dodatkowo tylko na wznak,bo inaczaj brzuch bolal.Zeby juz byl sierpien,zebym dotrawala spokojnie do konca ciazy a dzidzius byl zdrowy-moge lezec nawet te 7miesiecy!
                • daisy_2810 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 16:55
                  Będzie dobrze. Ale teraz jak to mówią: Tylko spokój może cię uratować smile Nie możesz się denerwować. Ja mimo wszystko, skoro boli cię brzuch, poszłabym jutro do gina żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. Po prostu wcisnęłabym się na chamca na wizytę wink Jeśli jest dobry i wrażliwy to zrozumie twój niepokój i cię przyjmie smile Moja ginka to już czasem mi wizyty za darmo robi bo tak często u niej jestem tongue_out Jeśli widziałaś już bijące serduszko to tym bardziej jeśli pójdziesz a będzie biło (w co oczywiście nie mam najmniejszych wątpliwości) to będziesz dużo spokojniejsza. Zastanów się nad tym wink I leż grzecznie smile Pozdrawiam !
              • ni24 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 17:23
                daisy_2810 napisała:
                Moja koleżanka też krwawiła w 9tc i okazało się najpierw, że ma od
                > klejające się łożysko. Później zrobił je

czy wy wogole wiecie o czym piszecie czy tak byle tylko cos odp...lozysko powstaje od 12tc wiec w 9nie moglo sie odklejac bo go nie ma jets cialko zolte ciazowe ktore pelni role podtrzymujaca wydzielajac progesteron (od 12tc role ta przejmuje lozysko)
                a pozatym takie palmienia we wczesnej ciazy zdarzaj sie i jezeli nie sa wielkie (a z watku wynika ze bylo lekkie) to robi sie to co wlasnie kolezanka opisala zwieksza albo daje duphaston i kaze odpoczywac....
    • marygirl Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 19:42
      ja mialalm kilka razy plamienie takie wlasnie zywa krew ale na szczescie niewiele i tylko po jedym dniu, pojawiało sie między 7-11 tyg ciazy.U mnie prawdopodobnie było spowodowane tymże miałam 2 pęcherzyki ciążowe w tym jeden pusty i ten jak sie wchłamiał to mógł własnie krwawic.Leż odpoczywaj nie dzwigaj bierz duphaston i sie nie martw. Podobno krwawienia sa czeste w I trymestrze
      • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 20:10
        Ja juz z invimedu mam przejsc do swojego lekarza,do ktorego wczesniej chodzilam.I wlasnie do niego jutro ide.Nie musze sie wciskac,miejsc nie ma,ale w takim przypadku i tak przyjmuja,poza tym on dobrze zna moja sytuacje i zawsze mnie przyjmuje jak cos sie dzieje.Nigdy prze te wszystkie lata nie bylo problemu,a jak nie przyjmowal akurat to mowil do kogo mam podejsc.
        • daisy_2810 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 27.01.11, 20:32
          No to świetnie smile Byle do jutra więc smile Trzymaj się ciepło i uważaj na siebie smile
      • daisy_2810 do ni24 27.01.11, 20:31
        Ni24 -Dobrze wiem co piszę i tak się składa, że nie piszę byle czego byleby napisać. Skoro napisałam tak jak napisałam to oznacza, że taką informację otrzymała moja koleżanka. Nie wymyślam sobie sama takich rzeczy. Nie wyssałam tego z palca i było to rzeczywiste z tym co usłyszała koleżanka. Lekarz określił to jako odklejające się łożysko. Może powiedzieli tak, żeby nie musieć nadmiernie tłumaczyć wszystkiego - tego nie wiem. Tak czy inaczej, była w 9tc kiedy zaczęła bardzo mocno krwawić. Usłyszała od lekarza co usłyszała, dostała duphaston i kazano jej leżeć na brzuchu. Nikt też nie podważa tego co zlecili lekarze pudelkowi, więc nie wiem po co od razu ta irytacja uncertain
        • pudelek09 Re: do ni24 28.01.11, 19:15
          byłam u lekarza,sa 2małe krwiaki,mam conajmiej 2tyg non stop lezec,żeby się wchłonęły.W pon jade tylko na badania do laboratorium a tak to plackiem leze!Lekarz pow,ze bedzie dobrze,serduszko bije,dziecie>mocno przyklejone<.
          28.o2-usg genet.Ono jest robione przez powłoki brzuszne czy dopochwowo(pytam bo corka jęczy,ze chce isc z nami)?
          • daisy_2810 Re: do ni24 28.01.11, 20:01
            pudelek cieszę się, że przynajmniej lekarz zdiagnozował co i jak i przynajmniej wiesz już co masz robić smile Trzymam więc kciuki. Co do genetycznego badania, to ta sama moja koleżanka o której pisałam wcześniej miała przez powłoki brzuszne, bo brzuszek ma już taki fajny okrąglutki. Ale czy to jest reguła to tego nie wiem niestety uncertain
            • pudelek09 Re: do ni24 28.01.11, 20:16
              dzieki!!!
              • 5maa1976 Re: do ni24 28.01.11, 20:38
                pudelku to enetyczne to przez powloki brzuszne, odpoczywajsmile
              • chantal10 Re: do ni24 28.01.11, 22:07
                Pudelku ja miałam przez brzuch, bo po 12 tygodniu ciąży podobno standardowo usg robi się już tylko przez brzuch. Ale najlepiej będzie jak zadzwonisz, zapytasz i dowiesz się u źródławink
    • alonka7 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 28.01.11, 21:09
      Grunt, ze znasz przyczyny. U mnie zaczelo sie i to ostro (krwawienia i to ogromne) w czwartym miesiacu od miesniakow. Nie pamietam czy juz Ci je wycieto (kiedys chyba o tym pisalas) ale gdyby cos to tez sie za bardzo nie przejmuj. Da sie przezyc! Po dwoch - trzech miesiacach (lezalam) krwawienia przeszly.
      • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 29.01.11, 20:01
        Jak zle sie czulam,bolal mnie brzuch to zanim lekarz przepisal mi no-spe robił mi usg przez brzuch(7-8tydz)i tez bylo wszystko widac.O to genet.zapomnialam spytac, jak bede miala wyniki badan to mam podejsc na konsultacje i zapytam.Was pytam tak z ciekawosci,teraz to wszystko inaczej,jak z mloda bylam w ciazy to problemem bylo sie zapisac nawet prywatnie na usg-dlugie terminy,i wogole,w gabinecie usg-to jakies cudo,teraz to wiadomo wszystko do przodu poszlo.
        Co do miesniaków-mialam usuniete prawie 3lata temu,zrosty zostaly-pilam ziolka przed invitro,moze one mi pomogly w tym CUDZIE<,kilka mies temu zrobilo mi sie kilka nowych,na szczescie nie w macicy i nie znieksztalcaja jej.
        Jak mialyscie lezec to nie wsawalyscie wogole?-oprocz toalety i kapieli?
        Po jakim czasie wchlonely sie Wam te krwiaki,ja mam male-lekarz pow,ze 2tyg wystarczy.
        • annajustyna Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 29.01.11, 20:08
          ja musialam lezec tylko kilka dni - wstawalam tylko do lazienki i do kuchni po herbate (ale b. rzadko, bo generalnie maz mi wszytsko przynosil).
          • chiyo28 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 29.01.11, 20:22
            ja leżałam prawie cała ciaże na przemian w szpitalu i w domu. Wstawałam tylko do toalety i pod prysznic. Udało sie donosic do 38 tc. Tak , ze lez grzecznie, dasz rade.
            • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 29.01.11, 21:05
              Dam napewno,nie po to tyle walczylam!Smieje sie do M,ze chyba naucze sie robic na drutach,szydelkowac i wyszywac(haha!ale nie na moje nerwy takie prace).
              Narazie mloda prasuje ciuchy zbierane od jakis 2tyg!a M grzecznie robi zakupy,kupuje soczki jednodniowe,ale nie moze sobie pozwolic,zeby byc ze mna caly dzien,a ja mowie,ze teraz ze te wszystkie lata mojej dobroci i uslugiwania im to oni sie odwdziecza.Buntu jakos nie ma!
    • alonka7 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 29.01.11, 21:26
      ja przez ponad 2 mies wstawalam b minimalnie - lazienka i kuchnia tylko, ewentualnie do taksowki do lekarza. Liczylam kazde wstanie, zwl, denerwowalam sie przy schodzeniu po schodach (dosc wysokich) do kuchni. Czesciowo jedzenie mialam przynoszone do lozka (ale nie caly czas bo moj maz pracowal). Jakos dalam rade. Tylko oslablam i mialam klopoty z dojsciem do rogu ulicy. Potem jakos sprawy sie ustabilizowaly i powoli zaczelam chodzic. Teraz juz chodze normalnie ale nadal staram sie odpoczywac
      Dasz rade! Spoko!
      • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 30.01.11, 12:51
        a na jakim etapie jestes?
        • alonka7 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 30.01.11, 13:06
          Rodze za tydzien (ze wzgledu na miesniaka tuz przy szyjce mam planowana cesarke)
          • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 30.01.11, 20:04
            O to Ty juz sama koncowka!To szczesliwego rozwiazania i szybkiego dojscia do siebie po cesarce.Fajnie,ze juz za kilka dni wezmiesz maluszka w ramiona!jestes z Wroclawia?
            Mi narazie na temat cesarki nic nie mowili i mam nadzieje ze sie bez obejdzie!(bo po cesarce trzeba ok1,5r- 2l odczekac z druga ciaza,a ja chce jak najszybciej miec kolejne.Na koniec ostatniej wiztyty lekarz zaprosil nas na 1,5roku i tak wlasnie chce)to zalezy od umiejscowienia miesniakow.
            • ana_pe Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 31.01.11, 12:45
              Pudelku trzymam za Was kciuki smile leż grzecznie, będzie dobrze smile pozdrowienia
    • alonka7 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 31.01.11, 16:39
      Dziekuje! Pudelku: z miesniakami da sie zyc (jak widac na moim przykladzie), choc moze sie pojawic kryzysik. Jestem z Brukseli.
      • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 31.01.11, 17:13
        A co bedzie-wiadomo?tak gadaja w tv,ze prawie sami chlopcy sie rodza.
        Lepiej bez kryzysikow!bo ja za nerwowa jestem,zaraz panikuje!
        Leze,leze,tylko tak sie zastanawiam jak z ta luteina(mam brac do3lutego-bedzie 10tc) i duphastonem(do 15lutego).Z tego co czytam reszta stosuje duzo dłuzej,wiadomo ze do kazdego jest lek dobierany ale taka roznica-kilku tyg?
        • alonka7 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 31.01.11, 18:15
          chlopiec
          Biore utragestan i magnez od czwartego mies, gdy zaczely sie owe klopoty
          bedzie dobrze! spokojnie lez!!!
          • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 31.01.11, 19:43
            jaką dawke magnezu bierzesz dziennie?w tabletkach czy musujacy?pytam na wszelki wypadek.
            Zastanawialam sie juz nad nim jak lapaly mnie kurcze w stopach,czytalam zeby pic gorzkie kakao.Pilam,przeszlo ale przeczytalam potem,ze nie wolno bo zawiera kofeine i wplywa zle na ukl.nerwowy,wiec odstawilam.I doopa!Tu przeczytasz tak tu inaczej i strach cokolwiek jesc,pic!
            Ten magnez to masz ze wzg na krwawienia,miesniaki czy jak?sama zaczelas brac czy lekarz zalecil?
    • alonka7 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 02.02.11, 14:32
      Magnez zalecila mi lekarka od poczatku - jedna tabletka dziennie, mowiac ze jest "dobry dla macicy". Moze mialo to zwiazek z miesniakami - nie wiem. Nie zaszkodzilsmile
      • lidek0 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 02.02.11, 21:00
        Magnez działa rozkurczoowo i raczej z mieśniakami nie ma związku.
        • pudelek09 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 03.02.11, 10:46
          dobra,ale jaka dawka?bo sa rozne>
          • sisetka26 Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 03.02.11, 15:19
            ja biore rano i wieczorem MagneB6
            • arpona Re: plamienie w 9-10tyg.ciazy? 03.02.11, 15:24
              A ja polecam Chela-Magnez, bo podobno postać chelatowa najlepiej się wchłania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka