Dodaj do ulubionych

brak owulacji

01.07.11, 13:40
Witajcie, mam pytanie.
Czy mozna z cala pewnoscia okreslic dzien owulacji? Czy mozna miec owulacje, nie majac objawow, np skoku temperatury, zmiany w sluzie? Czy testy owulacyjne sa naprawde skuteczne?
Choruje na hashimoto, udalo mi sie uregulowac hormony, jednak ze wzgledu na podwyzszony testosteron podejrzewam u sie bie brak owulacji. Ostatnio zrobilam badanie krwi w 21 dc i czekam na wyniki, mysle, ze lekarz potwierdzi moje przypuszczenia.
Jakie sa - malo inwazyjne - metody przywrocenia owulacji? Czy wystarczy lykac preparaty hormonalne, zeby obnizyc poziom testosteronu lub uzupelnic braki hormonalne i w ten sposob przywrocic owulacje? Podkreslam, ze tarczyce mam wyregulowana i pod kontrola i poza testosteronem, poziom hormonow, zarowno seksualnych jak i tarczycy jest ok. Bardzo chcialabym zajsc w ciaze i dlagego chcialabym wykorzystac na proby kazdy plodny cykl, zeby nie przegapic szansy. Bede wdzieczna za porade.
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: brak owulacji 01.07.11, 13:48
      rotkaeppchen1 napisała:

> Witajcie, mam pytanie.
      > Czy mozna z cala pewnoscia okreslic dzien owulacji? Czy mozna miec owulacje, ni
      > e majac objawow, np skoku temperatury, zmiany w sluzie? Czy testy owulacyjne sa
      > naprawde skuteczne?

Testy nie są aż tak skuteczne jak wiele kobiet myśli, mówią one tylko ze organizm przygotowuje się do owulki ale nie dają pewności, czy ona wystąpi.
      Konkretny dzień owulki można określić tylko na podstawie usg. Po owulacji temperatura zawsze wzrasta, niekoniecznie o kilka kresek, ale różnica jest.

> Jakie sa - malo inwazyjne - metody przywrocenia owulacji? Czy wystarczy lykac p
      > reparaty hormonalne, zeby obnizyc poziom testosteronu lub uzupelnic braki hormo
      > nalne i w ten sposob przywrocic owulacje? Podkreslam, ze tarczyce mam wyregulow
      > ana i pod kontrola i poza testosteronem, poziom hormonow, zarowno seksualnych j
      > ak i tarczycy jest ok.

Jeśli faktycznie owu nie ma przez zbyt wysoki poziom testosteronu to moze wystarczyć jego obnizenie. W innym przypadku stosuje sie stymulacje Clo.

Na jakiej podstawie podejrzewasz, że nie masz owulacji?
      • rotkaeppchen1 Re: brak owulacji 01.07.11, 15:32
        > Na jakiej podstawie podejrzewasz, że nie masz owulacji?

No wlasnie na podstawie obserwacji sluzu i prowadzenia pomiarow temperatury. Mierze od paru cykli i nie obserwuje skoku temeratury - przez caly cykl temperatura skacze: raz na wyzej raz nizej, ale zawsze rownomiernie, bez konkretnego "planu" plus nie ma zadnego, najmniejszego skoku temperatury, jakiejs roznicy w wykresie w czasie, kiedy powinny wystapic dni plodne.
        Takze obserwacja sluzu nie wykazuje obecnosci tego plodnego - albo nie ma go w ogole a jezeli jest, to NIE ciagnacy (taki jak bialko jajka).
        Dlatego chcialabym wiedziec, czy moze byc owulacja, mimo ze nic na nia nie wskazuje? Kiedys mialam wyrazne klucie z jednej lub z drugiej strony w polowie cylku, z tym ze wtedy nie zwracalam uwagi na swoja plodnosc, bo nie planowalam ciazy. Teraz takze tego klucia nie ma - to akurat nie jest miarodajne, bo nie kazda kobieta tak ma.
        • mewa000 rotkaeppchen1 01.07.11, 16:01
          Najlepiej by było jakby lekarz zrobił Ci monitoring, wtedy będzie wiadomo czy masz owulację czy nie.
          Masz w jakimś programie tempki żeby pokazać?
          • rotkaeppchen1 Re: rotkaeppchen1 01.07.11, 17:51
            Niestety nie, robie wykresy, mam taki "zeszycik" doloczony do specjalnego termometru do mierzenia temp pod kontem owulacji.
            • annajustyna Re: rotkaeppchen1 01.07.11, 18:41
              Bez laparo nigdy nie bedziesz miec pewnosci, nawet jak nie tworza sie torbiele. No chyba ze jednak dojdzie do ciazy...
    • asiek334 Re: brak owulacji 01.07.11, 13:50
      Witaj
      W wyszukiwarce forum jest tego mase, wiec wystarczy poszukać i poczytać zanim załozy sie kolejny, podoby temat
      • annajustyna Re: brak owulacji 01.07.11, 14:07
        Z owulacja roznie bywa - u mnie dopiero laparo pokazala, ze chopc do owulacji dochodzilo, to neistety nie mialo miejsce prawidlowe uwolnienie komorki jajowej. Asiu, jak tam u Ciebie? Kiedy masz termin? Pzdr serdecznie!
        • mewa000 Re: brak owulacji 01.07.11, 14:10
          annajustyna napisała:

> Z owulacja roznie bywa - u mnie dopiero laparo pokazala, ze chopc do owulacji d
          > ochodzilo, to neistety nie mialo miejsce prawidlowe uwolnienie komorki jajowej.

Możesz napisać dokładniej o co chodzi? Bo przecież owulacja to właśnie uwolnienie komórki jajowej
          • annajustyna Re: brak owulacji 01.07.11, 18:40
            Fakt, bylam nieprecyzyjna. USG moze tylko wykazac, czy powstaje pecherzyk i czy pekl (zniknal) - czy faktycznie owulacja, a nie tylko proces ja poprzedzajacy jak u mnie, miala miejsce, moze potwierdzic tylko laparo...
            • mewa000 Re: brak owulacji 01.07.11, 19:33
              Ale co konkretnie pokazała u Ciebie laparo bo nadal nie piszesz
              • asiek334 Re: brak owulacji 01.07.11, 19:43
                Aniu Justynko u mnie wszystko ok, załozyłam specjalnie temat dla Ciebie, ale oczywiscie komuś on przeszkadzał i skasował!!!!Kochana obecnie jestem w 6 miesiacy ciazy ijakos daje rade, byle do rozwiązania ;D
                • annajustyna Re: brak owulacji 01.07.11, 20:41
                  A moja malutka ma juz ponad 3,5 miesiaca tongue_out. WSzytskiego dobrego! kiss
              • annajustyna Re: brak owulacji 01.07.11, 20:40
                Pokazala, ze owulacja nie miala szans, bo oba jajowody byly niedrozne, a jeden jajnik dodatkowo pozarastany przez endo. Sorry, ze nie napisalam od razu, ale pisalam juz w tylu watkach o mojej walce i efekcie po laparo, ze nie chcialam juz byc nudna.
                • mewa000 Re: brak owulacji 01.07.11, 21:07
                  Aaaa, z Twojej pierwszej wypowiedzi wynika że mialaś "złą" owulację i nie wiedziałam o co Ci chodzi.
                  Zrosty czy ednometrioza to inna bajka. Autorka pyta o owulację bo podejrzewa że jej nie ma i zrosty i edno nie mają tu nic do rzeczy.
                  Tak więc póki co wystarczy jej zrobić monitoring.
                  • annajustyna Re: brak owulacji 01.07.11, 21:12
                    No tak, tylko ze nawet idealne wyniki monitoringu gwarancji nie daja. Ale zwiekszaja prawdopodobienstwo, ze jednak owulka jest prawidlowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka