Dodaj do ulubionych

endometrioza - Wrocław??:(

16.05.04, 13:12
czy ktos tleczył ta chorobe we wrocku, jesli tak u kogo,jakimi metodami i z
jakim skutkiem..pomóżciesad
Obserwuj wątek
    • corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 16.05.04, 13:20
      aha, i jescze pyt jak sie robi badanie CA125?
      • wodniczek11 Re: endometrioza - Wrocław??:( 17.05.04, 15:29
        Corell,

Nie mam doświadczenia z leczeniem endometriozy. Wejdź na stronę
        www.nasz-bocian.pl tam znajdziesz sporo rzeczy o leczeniu endometriozy w
        dziale "Jak się leczyć"

A CA125 oznacza się z krwi.

Pozdrawiam,
        Wodniczek
        • tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 17.05.04, 23:43
          Trudno polecić konkretnego lekarza, bo nie piszesz czy to podejrzenie endo czy
          już zdiagnozowana, gdzie są ew. ogniska itp, czy leczenie ma być operacyjne,
          czy zachowawcze. Jeśli pytasz o CA125 to znaczy, że jesteś na etapie diagnozy -
          najlepszym specem od usg we Wrocku jest dr Pawluk (wrzuć w wyszukiwarkę, na
          pewno dziewczyny na tym forum podawały adres gabinetu i tel.) - pracuje na
          Brochowie.
          • corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 07:10
            to jest pojejrzenie i juz b sie bojesad((
            • tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 09:53
              A skąd się wzięło to podejrzenie? Choróbsko jak każde inne, najwyżej
              przejdziesz laparoskopię albo kilka cykli wymuszonej menopauzy. Głowa do góry,
              to jest do przejścia, pozdrówka T.
              • corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 10:22
                lekarz podczas USG powiedział ze pojawiło sie endometrium na jajniku, i był
                zmartwiony..ja głupia nawet sie nie zapytałam czy duzesad powiedział ze teraz to
                radziłby zajsc w ciaze, pomruczał cos o laparoskopii, przepisał jedne czopki i
                zakonczył temat, ja byłam jakos tak oszołomiona ze nie spytałam o szczegóły
                jego dalszego planu leczenia..nie dał mi tez tego wyniku usg...dlatego
                chciałabym isc do innego lekarza - zobacze czy tez cos zauwazy czy nie, dlatego
                szukam kogos kto to cos potrafii odróznic i stwierdzi ze to jest to albo cos
                innego i bedzie wiedzial jak z tym czy czyms innym postepowacsmile
                • ewa.analityk1 Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 10:38
                  co do USG, bardzo dobry sprzęt ma Jarosz i jest świetnym specem od USG, kontakt
                  na stronie www. mediconcept.wroc.pl i wejdź na ginekologię. Poproś na wizycie o
                  opis USG.
                  • tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 13:48
                    Jeśli to tylko podejrzenie na podstawie jednego usg to nie ma powodu do
                    paniki.Teraz prawie każdy gin z ambicjami ma w gabinecie aparat a rzadko który
                    potrafi dobrze interpretować obraz (jeden z wrocławskich "specjalistów"
                    opowiadał mi taaaaaaaaaaakie bzdury, że .........!!!!!!!!!! a sprzęt miał
                    owszem owszem). Jeśli mogę doradzić to zrób naprawdę dobre usg z opisem u kogoś
                    mądrego (Pawluk,Jarosz,Floriański niekoniecznie tylko u jednego z nich), CA125
                    i jeśli diagnoza się potwierdzi zacznij leczenie u kogoś mądrego, niekoniecznie
                    we Wrocku (szczególnie jeśli chcesz mieć dziecko). I na początek unikaj lekarzy
                    zabiegowców, bo im się wydaje, że nie ma lepszych metod niż inwazyjne.
                    Pozdrawiam T.
      • Gość: Małgosia Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:17
        Witam ponownie!
        Odebrałam wyniki i cóż norma CA125 to:35.0 a ja mam 188.2 wiec cos jest nie
        tak.Jutro ide do Lekarza.Napisze tak szybko jak bede mogla moja kolejna
        diagnoze.Pozdrawiam was ciepło i 3majcie kciuki. PAsmile))
    • corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 13:55
      ok, dzieki za pocieszeniesmile napiszcie prosze gdzie mozna wykonac badanie na
      ca125, czy trzeba sie jakos wczesniej umawiac i ile to kosztuje?
      • tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 14:01
        Zrobisz bez żadnych problemów w każdym przyzwoitym laboratorium, ja polecam
        Dialab (tel 3323196) na Krzyckiej albo laboratorium pani Król na Powstańców
        Śląskich (tel.3371726) - w obu miejscach robią szybko i są bardzo rzetelni.
        • corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 19.05.04, 07:05
          hej, byłam wczoraj u kolejnego gina, moje cos na jajniku które poprzedni nazwał
          endometrium, ten okreslił jako pecherzyk...powiedział ze jego wielkosc to 25x31
          i ze to jest jeszcze ok, kazał przyjsc za 2 miesiace i si nie martwic, na 99%
          powiedział ze to nie endiometrium bo ma w srodku płynna konsystencke, licze na
          to ze to cos samo zginiesmile
          • tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 19.05.04, 16:27
            Świetnie!No, sama widzisz, że nie należy się martwić na zapas. Moja koleżanka
            miała bardzo podobną historię - gin w usg zobaczył torbiel torbiel 20 mm w 9 dc
            i już chciał ją umawiać na bipsję a po owulacji torbiel zniknąła w cudowny
            sposób. Może to ten sam gin?
            • Gość: corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.media4.pl 19.05.04, 19:35
              sama nie wiem, nie wiem tez teraz czy ta torbiel zniknie skoro juz miałam okres
              a wykryto ja oprzed okresem i jestem po kolejnej owulacji a ona nadal jestsad
              dziewczyny tez pisały ze nawet jak wyglada normalnie to jzu powinno sie ja
              zmiejszac jakimis hormonami, a ten lekarz nic nie zaleciłsada jak po 2
              miesiacach bedzie b duza i okaze sie złasad no nic, jeszcze w poniedziałek ide
              do innego lekzraa..musze sobie spisac pytania na kartce bo temu wczoraj
              xapomniałąm powiediec ze ostatnio b nogi mnie bola i tydzien przed okresem juz
              czuje ból brzucha- ale to moze rpzez ten pecherzyk?sad
            • Gość: corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.media4.pl 19.05.04, 19:36
              z kolei takie pecherzyki poajwiałja sie jak sa wahania hormonalne, oraz cykl
              jest nieregularny a u mnie trwa zawsze równutko 28 dni- wiec juz sama nie wiem:
              (czy mam sie martwic czy niesad
    • Gość: Małgosia Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 09:45
      Witam Wszystkich!
      Ja tez mam taki problem jestm z Lubina i wczoraj byłam u lekarza który
      stwierdził u mnie endometrioze.w 2001r. mialam robioną laparoskopie pozniej
      przez pół roku leczylam sie Danazolem co oczywiscie troche poskutkowalo. ale
      nie na długo.Bardzo bolesni przechodze miesiaczki wiec poszlam do tego
      lekarza.Dzisiaj robilam CA125 o 11.00 mam wyniki.U mnie endome.. jest wieksze
      od macicy.Strasznie sie boje ze ie bede mogla miec dzieci.Mam 22l.i w przyszłym
      roku planowalm zajsc w ciaze ale teraz to nie wiem czy bedzie
      mozliwe.Słuchajcie pomozcie mi znalesc dobrego lekarza.Nie wazne w ktorym
      zakatku Polski wazne zeby mi pomógł.Czytalam tu o jakims dr.Pawluku!!!!Jesli
      mozecie podajcie mi do niego jakis kontakt u mnie jest to po porstu strasznie
      PILNE!!!Dziekuje i pozdrawiam
      • tekla12 Małgosia 21.05.04, 18:25
        Pisałam o Pawluku ale jako świetnym specjaliście od usg. Jeśli chcesz leczyć
        endometriozę i w niedalekiej przyszłości planujesz ciążę to sądzę, że potrzebny
        ci specjalista od obu tych rzeczy. Wrocławia z całą stanowczością nie polecam.
        Ja leczyłam się u prof. Radwana w Łodzi, wprawdzie nie z powodu endometriozy
        ale wiem (leżałam w CZMP), że prof. operuje również podobne przypadki i później
        prowadzi leczenie. Ma dużą wiedzę i pewną rękę. Nie potrafię podać linki, ale
        niedawno w wątku o icsi jedna z dziewczyn podała stronę internetową Gamety,
        którą prof. kieruje. Znajdziesz tam ich adres mailowy - napisz do niego, myślę,
        że cię przyjmie, a jeśli nie to przynajmniej ukierunkuje leczenie. Powodzenia
        T.
        • rafal_md Popatrzcie z Wroclawia na zachod, polecam 22.05.04, 13:23
          Wroclaw to faktycznie nie jest stolica na "nieplodnosciowej mapie Polski"...
          Wiec moze zamiast z Wroclawia do Lodzi, pojechac z Wroclawia do Berlina?
          Niemcy jako takie sa europejskim liderem w ilosci i jakosci osrodkow IVF, a
          Fertility Center Berlin liderem w Niemczech.

Znam ten osrodek i rekomenduje bardzo goraco - jest blisko, ma oferte
          polskojezyczna, ceny ok.10% wyzsze niz polskie, efekty tez wyzsze, no i sa
          uczciwi:

www.fertilitycenterberlin.de/index_pl.htm
          • tekla12 Rafal_md 22.05.04, 14:33
            Rafal, nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - czy zarzucasz nieuczciwość wszystkim
            polskim klinikom czy tylko tej łódzkiej, w której się leczę (z pozytywnym
            zresztą efektem)? To jeden z poważniejszych zarzutów jaki można postawić
            placówce medycznej, zwłaszcza komercyjnej. Bardzo mnie zaniepokoiłeś i czekam
            na wyjaśnienie.
            • rafal_md Re: Rafal_md 22.05.04, 17:59
              Alez ja nie zarzucilem nieuczciwosci ani "wszystkim polskim klinikom"
              ani "tylko tej lodzkiej", tylko podkreslilem uczciwosc, rzetelnosc,
              doswiadczenie i bliskosc geograficzna Fertility Center Berlin, wszystko co moim
              zdaniem istotne. Rownie dobrze moglbym napisac, "zamiast z Wroclawia do
              Warszawy", albo "ze Szczecina do Poznania".

Na marginesie - moze zauwazylas, ze nie odradzilem jeszcze na tym forum zadnego
              konkretnego osrodka, mimo iz pracujac w jednej z "lepszych" polskich klinik,
              mam pewne rozeznanie. Od czasu do czasu pietnuje za to konkretne zdarzenia,
              ktore nosza znamiona nieuczciwosci, za co zreszta oberwalem (obietnice ponad
              50% na transfer albo opowiastki o skutecznosci IUI na klomifenie).

Jesli chodzi o moje stanowisko "ogolne", to mysle, ze ludzie/ fachowcy sa
              wszedzie lepsi i gorsi, tyle ze w Polsce mamy fatalny system, ktory tych zlych
              nie eliminuje. I tyle.

Zaraz poszukam i wkleje pod spodem fragment postu, w ktorym te refleksje
              wylewalem.

Powodzenia, gdziekolwiek smile
              • tekla12 Re: Rafal_md 22.05.04, 18:31
                Dzięki za wyjasnienia. Uspokoiłeś mnie T.
            • rafal_md O roznicach (powt.) 22.05.04, 18:01
              Roznica miedzy Niemcami (i innymi panstwami cywilizowanymi) a Polska polega na
              tym, ze u nas nie ma zadnych mechanizmow kontroli poza uczciwoscia i dobra wola
              leczacego. I dlatego jest mozliwe, ze w jednym miejscu pracuja obok siebie
              swiatli i uczciwi lekarze oraz pozbawieni sumienia kasiarze.

Czesc polskich klinik w ogole nie udostepnia swoich danych, inne robia to, ale
              nie ma zewnetrznych systemow weryfikacji. Bodaj dwa lata temu zabawne bylo, jak
              w raporcie publikowanym w najwazniejszym czasopismie "Human Reproduction"
              okazalo sie, ze w Polsce wprawdzie robi sie niewiele IVF, ale jak juz sie
              zrobi, to hoho! 35% ciaz na transfer, od razu bylismy w swiatowej czolowce.
              Byly dwa wytlumaczenia - albo dane udostepniaja tylko najlepsi (wtedy byly to
              tylko 4 polskie kliniki), albo.... jak ze Smoleniem : "Pani Pelagio, a ile tych
              bombek... 286, a dla kogo ten wywiad... dla TV? To bez kozery powiem: pincet"

Potem ktos wytlumaczyl chlopakom, zeby wyluzowali i w tegorocznym raporcie mamy
              w Polsce srednio 20% na transfer, czyli ponizej sredniej swiatowej (dane z 12
              na 15 polskich klinik).

A jesli to prawda, co bylo napisane kilka postow wczesniej, ze jakas gdanska
              klinika twierdzi, ze ma 50% i wiecej ciaz na transfer?

Poza tym, w Polsce nie ma ani jednej kliniki leczenia nieplodnosci, ktora
              prowadzilaby ponad 1000 cykli rocznie (to dane z marca 2004), a w Niemczech sa
              takie 22 (dwadziescia dwie) - najwieksza koncentracja duzych osrodkow w
              Europie, przy jednoczesnej najwiekszej ilosc centrow IVF w Europie: 103 z
              ogolnej liczby 729.

W Niemczech udostepnianie i mozliwosc poddawania zewnetrznej kontroli swoich
              procedur i danych o leczeniu jest warunkiem udzielenia licencji na prowadzenie
              IVF.

Koszty leczenia sa u nas wcale niebagatelne, prywatne osrodki dysponuja
              olbrzymimi pieniedzmi, relatywnie nie mniejszymi od zachodnich (np. w relacji
              do ceny "sily roboczej").

I tu i tam sa w pracy osoby o ciagotach do nieuczciwosci lub nierzetelnosci,
              tyle ze w cywiliowanym swiecie sa mechanizmy wymuszajace pewne standardy
              zachowania. A u nas? Tylko sumienie.
              • ewa.analityk1 Re: O roznicach (powt.) 22.05.04, 19:27
                mi też się wydaje, że we Wrocławiu jest kilka dobrych lekarzy, ale o
                profesjonalnej klinice bezpłodno?ci można tylko pomarzyć
                • Gość: Małgosia Re: O roznicach (powt.) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 10:07
                  Nie bede pisala o roznicach poniewaz nie mam porownania ale nipisze co bedzie
                  mnie czekac! Bylam w sobote u dr.Marka Eliasa we Wrocławiu i skierował mnie do
                  kliniki we Wroclawiu na ginekologie bede miala 15.06 najpierw laparoskopie a
                  pozniej jesli bedzie cos nie tak to mnie otworza i wytna co nie co.
                  (endometrioze)Powiedzial zeby sie jeszcze zastanowila czy chce napewno tutaj
                  czy gdziec indzie.Ale powiedzial ze on bedzie przy calej operacji i ze
                  on "zjadł" juz na tym zeby.Operował tyle pacjentek...Mi najbardziej chodzi to
                  ze chce miec dzieci a on powiedział ze sa pacjentki które po endometrioze maja
                  i po3-4 dzici ale sa i takie ze nie mają wcale.Nie jest to regułą.Nie wiem co
                  mam robić.Nie mam za bardzo pieniedzy na wybieranie sobie kliniki ale tez
                  zrobie wszystko aby bylo jak najlepiej dla mnie.Prosze powiedzcie mi czy takie
                  leczenie jest odplatne i jesli bym sie zdecydowala np. na poznan czy łódź czy
                  bede płacic ze operacje i oczywiści kto powinien mi dac skierowanie do takiej
                  specjalistycznej kliniki???? Z góry dziekuje za pomoc i radę.Pozdrawiam
                  wszystkichsmile))
                  • Gość: Małgosia Re: O roznicach (powt.) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 10:11
                    Aha i powiedzcie mi jeszcze czy wiecie cos o tym dr.Eliasie przyjmuje na
                    Glinianej we Wrocku!!!
                    • tekla12 Małgosia 25.05.04, 14:04
                      Nazwisko lekarza o którym piszesz pojawia się od czasu do czasu na forum
                      (dziecko, zdrowie kobiety itp.)- poszukaj. Nie piszą o nim ani źle ani z
                      przesadnym zachwytem. Jeśli decydujesz się na zabieg we Wrocławiu to opinię
                      najlepszego chirurga ginekologicznego ma dr Krystian Blok, ale jeśli chodzi o
                      niepłodność to chyba nie jest świetny specjalista. Polecałam w tym wątku prof.
                      Radwana z Łodzi w moim przypadku bardzo się sprawdził. Kieruje Kliniką
                      Ginekologii i Rozrodczości w CZMP i Gametą. Jeśli umówisz się na wizytę w
                      Gamecie to prawdopodobnie da ci skierowanie do Centrum na zabieg i sam ten
                      zabieg wykona. Pobyt w szpitalu nic nie kosztuje jeśli jesteś ubezpieczona.
                      Ceny konsultacji w Gamecie nie pamiętam.
                      • Gość: corelll endometrioza IP: *.media4.pl 25.05.04, 17:10
                        dr Jarosz potwierdził ze to nie endometrium a nie pekniety pecherzyk graffa, na
                        razie nie zlecił badania w tym kierunku, z ato powiedział ze mam zapalenie,
                        boli mnie brzuch z lewej strony, nie pamietam czy to zapalenie pochwy czy
                        przydaków ale leki przepisał na grzybice i bakterie...dopiero potem mnie
                        zastanowiło czy aby przypadkiem wczensie nie powinien mi zleceic badan pod tym
                        katem a nie przepisywac tabl na "pałę"
                      • Gość: Małgosia Re: Małgosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 14:36
                        Ale u mnie jeszcze nie stwierdzono niepłodności tylko na
                        razie "endometrioze".Nie wiem co mam robić mam po prostu mentlik w
                        głowie.Termin już tuż tuż...jestem załamana.Boje sie że jeśli bede lezec we
                        Wrocławiu to wytną mi wszytko jakoś Wrocław mnie odstrasza.A jaką opinię ma
                        Klinika Ginekologicza? Dziekuję Tekla za szczególową odp.Chyba jesteś tu
                        najbardziej kompetentną osoba.Super...
                        • tekla12 Re: Małgosia 26.05.04, 15:44
                          Małgosiu, o którą klinikę ci chodzi?
                          • Gość: oleńka Re: Małgosia IP: *.core.lanet.net.pl 26.05.04, 22:05
                            Dobry wieczór wszystkim.
                            Dopiero dziś was odnalazłam.Jestem chora na endometriozę i bardzo mnie cieszy,
                            że mogę się tym podzielić z kimś, a nawet może pomóc. Na pocieszenie powiem, że
                            moja torbiel endometrialna miała aż 6mm na 4mm wielkości.To nie jest takie
                            straszne i można to przeżyć. Ale trzeba być przygotowanym na wiele
                            niespodzianek. Organizm kobiety to naprawdę wielka niewiadoma i czasem nawet
                            najlepszemu fachowcowi zdarzają się błędy. Pamiętaj że lekarze to też ludzie.
                            Jeśli chodzi o wybór lekarza to mogę napisac jak było ze mną. Zaufałam po
                            prostu jednemu i od tej pory już z nikim innym nie chcę rozmawiać, bo metod
                            leczenia jest wiele, a ja nie chcę już mieć mętlika w głowie.
                            Pozdrawiam.
                          • Gość: Małgosia Re: Małgosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 09:09
                            Chodzi mi o klinikę Ginekologicza tuż przz PKS nie pamietam ulicy ale na
                            Glinianej jest napewno ta przychodnia gdzie przyjmuje dr Elias. Dziasiaj
                            dostałam nr telefonu do prof.Spaczyńskiego z Pznania.Moze powinnam i tam
                            zadzwonic i wlasnie oddac sie w jego ręce.Boże pomóżcie bo inaczej
                            oszaleje...Papa
                            • tekla12 Re: Małgosia 27.05.04, 14:45
                              Klinika przy Dyrekcyjnej (bo o nią ci chodzi) jest w miarę oki. Dobry sprzęt,
                              miły personel, kiepskie warunki pobytu. Jeśli się zdecydujesz, to pamiętaj , że
                              klinika będzie zamknięta w lecie na trzy tygodnie. Jeśli mogę doradzić, to
                              staraj się poznać jak najwięcej opinii specjalistów, bo zaufanie do lekarza to
                              ważna rzecz ale nie ma sensu ufać na kredyt. Czyli - kilku lekarzy i lista
                              dobrze przemyślanych pytań na które powinni ci odpowiedzieć. Uciekaj od takich,
                              którzy nie będą w stanie powiedzieć nic konkretnego (np. na pytanie o
                              prawdopodobieństwo powikłań lekarz mówi "nie większe niż w podobnych
                              przypadkach" a nie czego się spodziewa i jak prawdopodobne jest to, że
                              wystąpią). Dobrze żeby ewentualny operator pamiętał, że chcesz w niedalekiej
                              przyszłości mieć dzieci (to nie dla wszystkich jest takie oczywiste). I
                              koniecznie zaszczep się przeciw WZWB jeśli nie zrobiłaś tego do tej pory.
    • malag1 Re: endometrioza - Wrocław??:( 27.05.04, 14:40
      mialam 3miesiace temu laparoskopie, po trzymiesiecznej kuracji decapeptolem
      (wprowadzona menopauza) odnowily mi sie cysty, sa tej samej wielkosci co przed
      laparo i niektore wieksze. wybor: jeszcze 3miesieczna kuracje decap. jesli to
      nie pomoze beda mnie otwierac i wycinac wszelkie ogniska.
      zastanawiam sie z mezem czy nie byloby lepiej od razu mnie "otworzyc" niz
      tracic jeszcze trzy miesiace, ktore moze znow nie nie pomoga. wczoraj po
      wizycie u gina bylam zalamana, dzis juz mi troche przeszlo. jutro bede dzwonic
      z zapytaniem o natychliastowa operacje.
      dzieki temu forum poznalam wspaniale dziewczyny, z ktorymi wspieramy sie
      nawzajem.
      trzymajcie za mnie kciuki prosze....
      i zycze wam powodzenia smilesmilesmile
      • lumene Re: endometrioza - Wrocław??:( 28.05.04, 09:47
        Witam!
        Ja we Wtorek jade do pozania do prof.Spaczynskiego syszalam ze jest ok juz sie
        umowilam na wizyte także dam wam znac jaki jest i co mowił.A o pytania zadbam
        aby byly konkretne i to taz wam napisze. Chyba jednak zdecyduje sie na ten
        Paznan. Rozmawialam wczoraj z dr.Huzarskim i to wlasnie on polecil mi
        poznan.Jest wspaanilym czlowiekiem.Takiego lekarza jeszcze nie
        spotkałam.Buziaczki dla was. papa Małgosia
        • lumene Re: endometrioza - Wrocław??:( 02.06.04, 09:30
          Witam Wszystkich! Jestem juz po wizycie u prof.Spaczyńskiego i cóż mam mieszane
          uczucia.Jest to lekarz który jeśli sie nie zapytasz to on nie powie.Ale dał
          mi skierowanie do kliniki na Polną.Widział wszyskie wyniki i potwierdził że
          niezbędna jest operacja.Dodał mi otuchy powienaż powiedział ze bedzie wszystko
          dobrze patrząc na moj wiek zrobią wszystko co trzeba. Moj narzeczony praacuje
          w pogotowiu dlatego wszystkiego sie dowiedzieliśmy i jest wszystko jasne. Jesli
          macie jakies pytanie piszacie.Ja do kliniki ide 14.06. Pozdraiwam was
          wszystkich.papa
          • tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 02.06.04, 10:15
            Najważniejsze, że jesteś w dobrych rękach. Lekarz nie musi być wylewny i
            czarujący. Wystarczy, że jest sprawny. Życzę powodzenia T.
          • Gość: agnieszka Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 17:28
            polna w Poznaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka