corelll 16.05.04, 13:12 czy ktos tleczył ta chorobe we wrocku, jesli tak u kogo,jakimi metodami i z jakim skutkiem..pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 16.05.04, 13:20 aha, i jescze pyt jak sie robi badanie CA125? Odpowiedz Link Zgłoś
wodniczek11 Re: endometrioza - Wrocław??:( 17.05.04, 15:29 Corell, Nie mam doświadczenia z leczeniem endometriozy. Wejdź na stronę www.nasz-bocian.pl tam znajdziesz sporo rzeczy o leczeniu endometriozy w dziale "Jak się leczyć" A CA125 oznacza się z krwi. Pozdrawiam, Wodniczek Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 17.05.04, 23:43 Trudno polecić konkretnego lekarza, bo nie piszesz czy to podejrzenie endo czy już zdiagnozowana, gdzie są ew. ogniska itp, czy leczenie ma być operacyjne, czy zachowawcze. Jeśli pytasz o CA125 to znaczy, że jesteś na etapie diagnozy - najlepszym specem od usg we Wrocku jest dr Pawluk (wrzuć w wyszukiwarkę, na pewno dziewczyny na tym forum podawały adres gabinetu i tel.) - pracuje na Brochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 07:10 to jest pojejrzenie i juz b sie boje(( Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 09:53 A skąd się wzięło to podejrzenie? Choróbsko jak każde inne, najwyżej przejdziesz laparoskopię albo kilka cykli wymuszonej menopauzy. Głowa do góry, to jest do przejścia, pozdrówka T. Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 10:22 lekarz podczas USG powiedział ze pojawiło sie endometrium na jajniku, i był zmartwiony..ja głupia nawet sie nie zapytałam czy duze powiedział ze teraz to radziłby zajsc w ciaze, pomruczał cos o laparoskopii, przepisał jedne czopki i zakonczył temat, ja byłam jakos tak oszołomiona ze nie spytałam o szczegóły jego dalszego planu leczenia..nie dał mi tez tego wyniku usg...dlatego chciałabym isc do innego lekarza - zobacze czy tez cos zauwazy czy nie, dlatego szukam kogos kto to cos potrafii odróznic i stwierdzi ze to jest to albo cos innego i bedzie wiedzial jak z tym czy czyms innym postepowac Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 10:38 co do USG, bardzo dobry sprzęt ma Jarosz i jest świetnym specem od USG, kontakt na stronie www. mediconcept.wroc.pl i wejdź na ginekologię. Poproś na wizycie o opis USG. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 13:48 Jeśli to tylko podejrzenie na podstawie jednego usg to nie ma powodu do paniki.Teraz prawie każdy gin z ambicjami ma w gabinecie aparat a rzadko który potrafi dobrze interpretować obraz (jeden z wrocławskich "specjalistów" opowiadał mi taaaaaaaaaaakie bzdury, że .........!!!!!!!!!! a sprzęt miał owszem owszem). Jeśli mogę doradzić to zrób naprawdę dobre usg z opisem u kogoś mądrego (Pawluk,Jarosz,Floriański niekoniecznie tylko u jednego z nich), CA125 i jeśli diagnoza się potwierdzi zacznij leczenie u kogoś mądrego, niekoniecznie we Wrocku (szczególnie jeśli chcesz mieć dziecko). I na początek unikaj lekarzy zabiegowców, bo im się wydaje, że nie ma lepszych metod niż inwazyjne. Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:17 Witam ponownie! Odebrałam wyniki i cóż norma CA125 to:35.0 a ja mam 188.2 wiec cos jest nie tak.Jutro ide do Lekarza.Napisze tak szybko jak bede mogla moja kolejna diagnoze.Pozdrawiam was ciepło i 3majcie kciuki. PA)) Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 13:55 ok, dzieki za pocieszenie napiszcie prosze gdzie mozna wykonac badanie na ca125, czy trzeba sie jakos wczesniej umawiac i ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 18.05.04, 14:01 Zrobisz bez żadnych problemów w każdym przyzwoitym laboratorium, ja polecam Dialab (tel 3323196) na Krzyckiej albo laboratorium pani Król na Powstańców Śląskich (tel.3371726) - w obu miejscach robią szybko i są bardzo rzetelni. Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( 19.05.04, 07:05 hej, byłam wczoraj u kolejnego gina, moje cos na jajniku które poprzedni nazwał endometrium, ten okreslił jako pecherzyk...powiedział ze jego wielkosc to 25x31 i ze to jest jeszcze ok, kazał przyjsc za 2 miesiace i si nie martwic, na 99% powiedział ze to nie endiometrium bo ma w srodku płynna konsystencke, licze na to ze to cos samo zginie Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 19.05.04, 16:27 Świetnie!No, sama widzisz, że nie należy się martwić na zapas. Moja koleżanka miała bardzo podobną historię - gin w usg zobaczył torbiel torbiel 20 mm w 9 dc i już chciał ją umawiać na bipsję a po owulacji torbiel zniknąła w cudowny sposób. Może to ten sam gin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.media4.pl 19.05.04, 19:35 sama nie wiem, nie wiem tez teraz czy ta torbiel zniknie skoro juz miałam okres a wykryto ja oprzed okresem i jestem po kolejnej owulacji a ona nadal jest dziewczyny tez pisały ze nawet jak wyglada normalnie to jzu powinno sie ja zmiejszac jakimis hormonami, a ten lekarz nic nie zaleciła jak po 2 miesiacach bedzie b duza i okaze sie zła no nic, jeszcze w poniedziałek ide do innego lekzraa..musze sobie spisac pytania na kartce bo temu wczoraj xapomniałąm powiediec ze ostatnio b nogi mnie bola i tydzien przed okresem juz czuje ból brzucha- ale to moze rpzez ten pecherzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corelll Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.media4.pl 19.05.04, 19:36 z kolei takie pecherzyki poajwiałja sie jak sa wahania hormonalne, oraz cykl jest nieregularny a u mnie trwa zawsze równutko 28 dni- wiec juz sama nie wiem: (czy mam sie martwic czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 09:45 Witam Wszystkich! Ja tez mam taki problem jestm z Lubina i wczoraj byłam u lekarza który stwierdził u mnie endometrioze.w 2001r. mialam robioną laparoskopie pozniej przez pół roku leczylam sie Danazolem co oczywiscie troche poskutkowalo. ale nie na długo.Bardzo bolesni przechodze miesiaczki wiec poszlam do tego lekarza.Dzisiaj robilam CA125 o 11.00 mam wyniki.U mnie endome.. jest wieksze od macicy.Strasznie sie boje ze ie bede mogla miec dzieci.Mam 22l.i w przyszłym roku planowalm zajsc w ciaze ale teraz to nie wiem czy bedzie mozliwe.Słuchajcie pomozcie mi znalesc dobrego lekarza.Nie wazne w ktorym zakatku Polski wazne zeby mi pomógł.Czytalam tu o jakims dr.Pawluku!!!!Jesli mozecie podajcie mi do niego jakis kontakt u mnie jest to po porstu strasznie PILNE!!!Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Małgosia 21.05.04, 18:25 Pisałam o Pawluku ale jako świetnym specjaliście od usg. Jeśli chcesz leczyć endometriozę i w niedalekiej przyszłości planujesz ciążę to sądzę, że potrzebny ci specjalista od obu tych rzeczy. Wrocławia z całą stanowczością nie polecam. Ja leczyłam się u prof. Radwana w Łodzi, wprawdzie nie z powodu endometriozy ale wiem (leżałam w CZMP), że prof. operuje również podobne przypadki i później prowadzi leczenie. Ma dużą wiedzę i pewną rękę. Nie potrafię podać linki, ale niedawno w wątku o icsi jedna z dziewczyn podała stronę internetową Gamety, którą prof. kieruje. Znajdziesz tam ich adres mailowy - napisz do niego, myślę, że cię przyjmie, a jeśli nie to przynajmniej ukierunkuje leczenie. Powodzenia T. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_md Popatrzcie z Wroclawia na zachod, polecam 22.05.04, 13:23 Wroclaw to faktycznie nie jest stolica na "nieplodnosciowej mapie Polski"... Wiec moze zamiast z Wroclawia do Lodzi, pojechac z Wroclawia do Berlina? Niemcy jako takie sa europejskim liderem w ilosci i jakosci osrodkow IVF, a Fertility Center Berlin liderem w Niemczech. Znam ten osrodek i rekomenduje bardzo goraco - jest blisko, ma oferte polskojezyczna, ceny ok.10% wyzsze niz polskie, efekty tez wyzsze, no i sa uczciwi: www.fertilitycenterberlin.de/index_pl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Rafal_md 22.05.04, 14:33 Rafal, nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - czy zarzucasz nieuczciwość wszystkim polskim klinikom czy tylko tej łódzkiej, w której się leczę (z pozytywnym zresztą efektem)? To jeden z poważniejszych zarzutów jaki można postawić placówce medycznej, zwłaszcza komercyjnej. Bardzo mnie zaniepokoiłeś i czekam na wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_md Re: Rafal_md 22.05.04, 17:59 Alez ja nie zarzucilem nieuczciwosci ani "wszystkim polskim klinikom" ani "tylko tej lodzkiej", tylko podkreslilem uczciwosc, rzetelnosc, doswiadczenie i bliskosc geograficzna Fertility Center Berlin, wszystko co moim zdaniem istotne. Rownie dobrze moglbym napisac, "zamiast z Wroclawia do Warszawy", albo "ze Szczecina do Poznania". Na marginesie - moze zauwazylas, ze nie odradzilem jeszcze na tym forum zadnego konkretnego osrodka, mimo iz pracujac w jednej z "lepszych" polskich klinik, mam pewne rozeznanie. Od czasu do czasu pietnuje za to konkretne zdarzenia, ktore nosza znamiona nieuczciwosci, za co zreszta oberwalem (obietnice ponad 50% na transfer albo opowiastki o skutecznosci IUI na klomifenie). Jesli chodzi o moje stanowisko "ogolne", to mysle, ze ludzie/ fachowcy sa wszedzie lepsi i gorsi, tyle ze w Polsce mamy fatalny system, ktory tych zlych nie eliminuje. I tyle. Zaraz poszukam i wkleje pod spodem fragment postu, w ktorym te refleksje wylewalem. Powodzenia, gdziekolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_md O roznicach (powt.) 22.05.04, 18:01 Roznica miedzy Niemcami (i innymi panstwami cywilizowanymi) a Polska polega na tym, ze u nas nie ma zadnych mechanizmow kontroli poza uczciwoscia i dobra wola leczacego. I dlatego jest mozliwe, ze w jednym miejscu pracuja obok siebie swiatli i uczciwi lekarze oraz pozbawieni sumienia kasiarze. Czesc polskich klinik w ogole nie udostepnia swoich danych, inne robia to, ale nie ma zewnetrznych systemow weryfikacji. Bodaj dwa lata temu zabawne bylo, jak w raporcie publikowanym w najwazniejszym czasopismie "Human Reproduction" okazalo sie, ze w Polsce wprawdzie robi sie niewiele IVF, ale jak juz sie zrobi, to hoho! 35% ciaz na transfer, od razu bylismy w swiatowej czolowce. Byly dwa wytlumaczenia - albo dane udostepniaja tylko najlepsi (wtedy byly to tylko 4 polskie kliniki), albo.... jak ze Smoleniem : "Pani Pelagio, a ile tych bombek... 286, a dla kogo ten wywiad... dla TV? To bez kozery powiem: pincet" Potem ktos wytlumaczyl chlopakom, zeby wyluzowali i w tegorocznym raporcie mamy w Polsce srednio 20% na transfer, czyli ponizej sredniej swiatowej (dane z 12 na 15 polskich klinik). A jesli to prawda, co bylo napisane kilka postow wczesniej, ze jakas gdanska klinika twierdzi, ze ma 50% i wiecej ciaz na transfer? Poza tym, w Polsce nie ma ani jednej kliniki leczenia nieplodnosci, ktora prowadzilaby ponad 1000 cykli rocznie (to dane z marca 2004), a w Niemczech sa takie 22 (dwadziescia dwie) - najwieksza koncentracja duzych osrodkow w Europie, przy jednoczesnej najwiekszej ilosc centrow IVF w Europie: 103 z ogolnej liczby 729. W Niemczech udostepnianie i mozliwosc poddawania zewnetrznej kontroli swoich procedur i danych o leczeniu jest warunkiem udzielenia licencji na prowadzenie IVF. Koszty leczenia sa u nas wcale niebagatelne, prywatne osrodki dysponuja olbrzymimi pieniedzmi, relatywnie nie mniejszymi od zachodnich (np. w relacji do ceny "sily roboczej"). I tu i tam sa w pracy osoby o ciagotach do nieuczciwosci lub nierzetelnosci, tyle ze w cywiliowanym swiecie sa mechanizmy wymuszajace pewne standardy zachowania. A u nas? Tylko sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: O roznicach (powt.) 22.05.04, 19:27 mi też się wydaje, że we Wrocławiu jest kilka dobrych lekarzy, ale o profesjonalnej klinice bezpłodno?ci można tylko pomarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: O roznicach (powt.) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 10:07 Nie bede pisala o roznicach poniewaz nie mam porownania ale nipisze co bedzie mnie czekac! Bylam w sobote u dr.Marka Eliasa we Wrocławiu i skierował mnie do kliniki we Wroclawiu na ginekologie bede miala 15.06 najpierw laparoskopie a pozniej jesli bedzie cos nie tak to mnie otworza i wytna co nie co. (endometrioze)Powiedzial zeby sie jeszcze zastanowila czy chce napewno tutaj czy gdziec indzie.Ale powiedzial ze on bedzie przy calej operacji i ze on "zjadł" juz na tym zeby.Operował tyle pacjentek...Mi najbardziej chodzi to ze chce miec dzieci a on powiedział ze sa pacjentki które po endometrioze maja i po3-4 dzici ale sa i takie ze nie mają wcale.Nie jest to regułą.Nie wiem co mam robić.Nie mam za bardzo pieniedzy na wybieranie sobie kliniki ale tez zrobie wszystko aby bylo jak najlepiej dla mnie.Prosze powiedzcie mi czy takie leczenie jest odplatne i jesli bym sie zdecydowala np. na poznan czy łódź czy bede płacic ze operacje i oczywiści kto powinien mi dac skierowanie do takiej specjalistycznej kliniki???? Z góry dziekuje za pomoc i radę.Pozdrawiam wszystkich)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: O roznicach (powt.) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 10:11 Aha i powiedzcie mi jeszcze czy wiecie cos o tym dr.Eliasie przyjmuje na Glinianej we Wrocku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Małgosia 25.05.04, 14:04 Nazwisko lekarza o którym piszesz pojawia się od czasu do czasu na forum (dziecko, zdrowie kobiety itp.)- poszukaj. Nie piszą o nim ani źle ani z przesadnym zachwytem. Jeśli decydujesz się na zabieg we Wrocławiu to opinię najlepszego chirurga ginekologicznego ma dr Krystian Blok, ale jeśli chodzi o niepłodność to chyba nie jest świetny specjalista. Polecałam w tym wątku prof. Radwana z Łodzi w moim przypadku bardzo się sprawdził. Kieruje Kliniką Ginekologii i Rozrodczości w CZMP i Gametą. Jeśli umówisz się na wizytę w Gamecie to prawdopodobnie da ci skierowanie do Centrum na zabieg i sam ten zabieg wykona. Pobyt w szpitalu nic nie kosztuje jeśli jesteś ubezpieczona. Ceny konsultacji w Gamecie nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corelll endometrioza IP: *.media4.pl 25.05.04, 17:10 dr Jarosz potwierdził ze to nie endometrium a nie pekniety pecherzyk graffa, na razie nie zlecił badania w tym kierunku, z ato powiedział ze mam zapalenie, boli mnie brzuch z lewej strony, nie pamietam czy to zapalenie pochwy czy przydaków ale leki przepisał na grzybice i bakterie...dopiero potem mnie zastanowiło czy aby przypadkiem wczensie nie powinien mi zleceic badan pod tym katem a nie przepisywac tabl na "pałę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Małgosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 14:36 Ale u mnie jeszcze nie stwierdzono niepłodności tylko na razie "endometrioze".Nie wiem co mam robić mam po prostu mentlik w głowie.Termin już tuż tuż...jestem załamana.Boje sie że jeśli bede lezec we Wrocławiu to wytną mi wszytko jakoś Wrocław mnie odstrasza.A jaką opinię ma Klinika Ginekologicza? Dziekuję Tekla za szczególową odp.Chyba jesteś tu najbardziej kompetentną osoba.Super... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleńka Re: Małgosia IP: *.core.lanet.net.pl 26.05.04, 22:05 Dobry wieczór wszystkim. Dopiero dziś was odnalazłam.Jestem chora na endometriozę i bardzo mnie cieszy, że mogę się tym podzielić z kimś, a nawet może pomóc. Na pocieszenie powiem, że moja torbiel endometrialna miała aż 6mm na 4mm wielkości.To nie jest takie straszne i można to przeżyć. Ale trzeba być przygotowanym na wiele niespodzianek. Organizm kobiety to naprawdę wielka niewiadoma i czasem nawet najlepszemu fachowcowi zdarzają się błędy. Pamiętaj że lekarze to też ludzie. Jeśli chodzi o wybór lekarza to mogę napisac jak było ze mną. Zaufałam po prostu jednemu i od tej pory już z nikim innym nie chcę rozmawiać, bo metod leczenia jest wiele, a ja nie chcę już mieć mętlika w głowie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Małgosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 09:09 Chodzi mi o klinikę Ginekologicza tuż przz PKS nie pamietam ulicy ale na Glinianej jest napewno ta przychodnia gdzie przyjmuje dr Elias. Dziasiaj dostałam nr telefonu do prof.Spaczyńskiego z Pznania.Moze powinnam i tam zadzwonic i wlasnie oddac sie w jego ręce.Boże pomóżcie bo inaczej oszaleje...Papa Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: Małgosia 27.05.04, 14:45 Klinika przy Dyrekcyjnej (bo o nią ci chodzi) jest w miarę oki. Dobry sprzęt, miły personel, kiepskie warunki pobytu. Jeśli się zdecydujesz, to pamiętaj , że klinika będzie zamknięta w lecie na trzy tygodnie. Jeśli mogę doradzić, to staraj się poznać jak najwięcej opinii specjalistów, bo zaufanie do lekarza to ważna rzecz ale nie ma sensu ufać na kredyt. Czyli - kilku lekarzy i lista dobrze przemyślanych pytań na które powinni ci odpowiedzieć. Uciekaj od takich, którzy nie będą w stanie powiedzieć nic konkretnego (np. na pytanie o prawdopodobieństwo powikłań lekarz mówi "nie większe niż w podobnych przypadkach" a nie czego się spodziewa i jak prawdopodobne jest to, że wystąpią). Dobrze żeby ewentualny operator pamiętał, że chcesz w niedalekiej przyszłości mieć dzieci (to nie dla wszystkich jest takie oczywiste). I koniecznie zaszczep się przeciw WZWB jeśli nie zrobiłaś tego do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
malag1 Re: endometrioza - Wrocław??:( 27.05.04, 14:40 mialam 3miesiace temu laparoskopie, po trzymiesiecznej kuracji decapeptolem (wprowadzona menopauza) odnowily mi sie cysty, sa tej samej wielkosci co przed laparo i niektore wieksze. wybor: jeszcze 3miesieczna kuracje decap. jesli to nie pomoze beda mnie otwierac i wycinac wszelkie ogniska. zastanawiam sie z mezem czy nie byloby lepiej od razu mnie "otworzyc" niz tracic jeszcze trzy miesiace, ktore moze znow nie nie pomoga. wczoraj po wizycie u gina bylam zalamana, dzis juz mi troche przeszlo. jutro bede dzwonic z zapytaniem o natychliastowa operacje. dzieki temu forum poznalam wspaniale dziewczyny, z ktorymi wspieramy sie nawzajem. trzymajcie za mnie kciuki prosze.... i zycze wam powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
lumene Re: endometrioza - Wrocław??:( 28.05.04, 09:47 Witam! Ja we Wtorek jade do pozania do prof.Spaczynskiego syszalam ze jest ok juz sie umowilam na wizyte także dam wam znac jaki jest i co mowił.A o pytania zadbam aby byly konkretne i to taz wam napisze. Chyba jednak zdecyduje sie na ten Paznan. Rozmawialam wczoraj z dr.Huzarskim i to wlasnie on polecil mi poznan.Jest wspaanilym czlowiekiem.Takiego lekarza jeszcze nie spotkałam.Buziaczki dla was. papa Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
lumene Re: endometrioza - Wrocław??:( 02.06.04, 09:30 Witam Wszystkich! Jestem juz po wizycie u prof.Spaczyńskiego i cóż mam mieszane uczucia.Jest to lekarz który jeśli sie nie zapytasz to on nie powie.Ale dał mi skierowanie do kliniki na Polną.Widział wszyskie wyniki i potwierdził że niezbędna jest operacja.Dodał mi otuchy powienaż powiedział ze bedzie wszystko dobrze patrząc na moj wiek zrobią wszystko co trzeba. Moj narzeczony praacuje w pogotowiu dlatego wszystkiego sie dowiedzieliśmy i jest wszystko jasne. Jesli macie jakies pytanie piszacie.Ja do kliniki ide 14.06. Pozdraiwam was wszystkich.papa Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: endometrioza - Wrocław??:( 02.06.04, 10:15 Najważniejsze, że jesteś w dobrych rękach. Lekarz nie musi być wylewny i czarujący. Wystarczy, że jest sprawny. Życzę powodzenia T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: endometrioza - Wrocław??:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 17:28 polna w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś