Dodaj do ulubionych

FSH i LH, (znowu )

18.06.12, 21:44
6 miesięcy temu w 3 dniu cyklu miałam następujące wyniki:
FSH -6,9 mIU/ml
LH 17,4 mIU/ml
TSH 0,688
Testosteron 85
Estradiol 55 pg/ml
Progesteron 0,7 ng/ml
Oczywiście widzę, że te wyniki nie są raczej idealne. Ale czy grozi mi wyczerpująca się rezerwa jajnikowa? Czy powinnam powtórzyć badania? Jak często powinnam je robić? Owulacje mam, cykle wydają się być ok i regularne; usg też nie pokazuje objawów PCOs. Ale staram się o dziecko, bez skutku póki co i stąd moje pytanie: może jednak coś jest nie tak i naturalne starania nie mają sensu? W pierwszą ciążę zaszłam w I cyklu stymulacji Klomidem (5 cykl starań w ogóle), ale wtedy lekarka stwierdziła, że nie ma na co czekać, włączamy Klomid. Wtedy miałam dużo gorsze usg (jak w PCOs). Czy tym razem starając się o dziecko jest sens w ogóle starać się naturalnie czy od razu włączyć Klomid? Zmieniam właśnie lekarza, czekam na wizytę i tak sobie rozmyślam..
Obserwuj wątek
    • lamia39 Re: FSH i LH, (znowu ) 18.06.12, 22:04
      silvanana, o rezerwie jajnikowej powie ci najwiecej badanie AMH, oczywiscie oprocz pozostałych. nie zalecił ci gin takich badan?
      • silvanana Re: FSH i LH, (znowu ) 18.06.12, 22:10
        Nie. Moj poprzedni gin (rok chodziłam do niego) okazał się chyba kiepsko na tym znać. Stwierdził, że wyniki są ok. A mi coś zaczęło świtać, że chyba jednak nie do końca są ok... A wg Ciebie wyglądają ok?
    • lamia39 Re: FSH i LH, (znowu ) 18.06.12, 22:42
      widzisz, produkowałam się poprzednio z wklejaniem norm i mi sie skasowało smile
      ale jak byłam w klinice to moj lekarz kazał mi zrobic AMH na pierwszym miejscu, a potem cała reszte tez w 3 dniu cyklu; AMH mówi dokładnie w jakiej jestes fazie dla przykładu: (labolatorium za granica wiec lekarz mówil, ze troche inne normy)

7.1 - 35.5 pmol/L (1 - 5 ug/L): normalna rezerwa
      5.7 - 7.1 pmol/L (0.8 - 1 ug/L): obecna pozostała rezerwa
      mniej niz 2.8 pmol/L (0.4 ug/L): menopauza

ale malo ci to powie bez twoich wlasnych wyników

a co do pozostałych w 3 dc, to normy, ale nie wiem jak ci pomóc w interpretacji:
      FSH 3.5 - 12.5 mIU/mL u mnie 8.19
      LH: 2.4 - 12.6 mIU/mL - u ciebie wysoko u mnie 4.3
      stosunek LH:FSH u ciebie wynosi: 2,52 (idealny 1) - za wysoki, W zespole policystycznych jajników stosunek LH:FSH wzrasta powyżej 1,5. ale piszesz ze nie masz PCOS
      TSH: 0.350 4.940 mIU/mL u mnie 1,57
      Testosteron - nie mialam
      Estradiol: 46 - 607 pmol/L ja mialam 137
      Progesteron: 0.6 - 4.7 nmol/L u mnie 0,9
      Prolaktyna: nie miałas 25- 629 uIU/mL

pozdrawiam i pytaj jakby co!
      • silvanana Re: FSH i LH, (znowu ) 18.06.12, 22:51
        No wlasnie martwi mnie o, ze ten stosunek jest az taki wysoki. Niby na usg nie ma pcos, no ale te homony chyba nie moga byc takie?
        Myslalam, ze moze ktoras z dziewczyn miala podobe wyniki i wie, z czym to sie moze wiazac. B reszta wynikow wyglada ok.
        PCOs niby nie mam, bo mi sie po poprzedniej ciazy poprawilo. Wczesniej na usg bylo widac jajniki o charakterze pcos, cykle mialam od 12 do 90 dni - teraz 26-32...
        • lamia39 Re: FSH i LH, (znowu ) 18.06.12, 22:56
          poczekaj aż ci ktos odpowie. a najlepiej zmien lekarza tak jak mówisz. i zapytaj o AMH choć to badanie jest bardziej kosztowne w porównaniu do "zwykłych" hormonów.
          mam nadzieje ze szybko ci się wszystko wyjaśni a na zapas nie ma co się martwić.
          • dagmara-k Re: FSH i LH, (znowu ) 21.06.12, 23:20
            mi sie tez po ciazy poprawilo, tzn z 90 zeszlam na 36 owulacyjne. ale wianek na jajnikach w usg mam i moje wyniki to fsh 10 a lh 19. ciut podobne. no i testosteron, tez mam 84, a ma byc kolo 60. fsh 6.9 to jest nienajgorzej, ale amh rzeczywiscie lepiej mowi o rezerwie niz samo fsh.
            wazniejsze od wynikow jest czy pecherzyk peka, ja bym przed klomidem zrobila monitoring w 2-3 cyklach. jak peka i progesteron jest ok 10 dni po peknieciu to bym sie starala naturalnie bez lekow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka