Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc!!!

02.07.12, 13:27
Witam
Na forum jestem nowa. Robię pierwsze kroki w diagnostyce niepłodności. Od 2 miesięcy jestem pacjentką kliniki niepłodności. Mam wielką prośbę o pomoc w interpretacji moich wyników hormonalnych. Mój lekarz mówi, że jest ok. ale ja czuję, że coś musi być nie tak (porównywałam normy). Mam 30 lat.

Badanie robione w 2 dc.:

FSH wynik: 5.0
f. pęcherzykowa 3,5-12,5
f owulacyjna 4,7-21,5
f. lutealna 1,7 -7,7

LH: 6,1
f. pęcherzykowa 2,4-12,6
f owulacyjna 14-95
f. lutealna 1,0 -11,4
po przekwitaniu 7,7-58,5

Estradiol: 6,1
f. pęcherzykowa 12,5-166
f owulacyjna 85,8-498
f. lutealna 43,8-211
po przekwitaniu 5,0-54,7
ciąża I tremestr 215-4300

Prolaktyna: 15

TSH 3 gen. 1.110
Obserwuj wątek
    • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 15:53
      wyniki masz ok. moze coś innego jast nie tak? tzn innego niż hormony? a długo się staracie?
      • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 17:38
        Staramy się od roku. Jesteśmy po moich badaniach hormonalnych i badaniach nasienia u męża (wszystkie parametry w normie chociaż plemników o prawidłowej budowie tylko 5% tzn. dolna granica normysmile.
        Obecnie jestem 2 cykl na CLO od 3 do 7 dc. jedna tabletka później monitoring (w 1 cyklu był pęcherzyk urósł, miałam podany zastrzyk Ovitrelle, pęcherzyk pękł, były działania a ciąży nie byłosmile
        Powodem decyzji o włączeniu CLO był fakt, że w pierwszym monitorowanym cyklu bez CLO, miałam pęcherzyk ale niestety nie urósł tylko "gdzieś" zniknął. Nie wiem czy lekarz ma dobry tok myślenia. Ja na razie jestem jak "dziecko we mgle", staram się doedukować,a życie nauczyło mnie dystansu do lekarzy, dlatego szukam podpowiedzi gdzie może tkwić przeszkoda…
        • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 17:44
          a gin wie o wynikach mężą???? 5% prawidłowej budowy?? bo to raczej wskazania do INV!!!! owszem cudem może udać się naturalnie ale raczej mało prawdopodobne. radziłabym zasięgnąć opinii innego lekarza, z wynikami męża w garści idż śmiało i pytaj co masz robić. szkoda czasu!! pozdro
          • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 17:52
            Na starcie gin zalecił badania meża. Mnie również przeraziło 5% prawidłowej budowy... wyrok? Gin powiedział, że to w normie, że ponąć norma jest od 4%, i trzeba starać się naturalnie, z CLO i monitoringiem. Ja nie wierzę w cudasmile
            • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 18:03
              kiiedyś też myślalam ze INV to wyrok, ale pomyśl o tym ze to szansa nie wyrok!!!! szansa na slicne zdrowe dziecko, dobrze ze są takie możliwości!!!pamietaj to sposób leczenia, czasem nie ma możliwości... a tu proszę JEST! tak o tym myśl .... i zasięgnij koniecznie opinii innego lek gin, bo tak jak pisałam szkoda czasu!!!
            • rokitka00 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 18:56
              Jeśli lekarz twierdzi, ze 5% żywych plemników to norma i każe dzialać naturalnie, to ty lepiej zmień lekarza. Ja bym na twoim miejscu sprawdziła drożność jajowodów. Dziwne, ze lekarz o tym nie wspomniał.
              • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 21:34
                Lekarz twierdzi, że według standardów WHO z 2010 roku, Morfologia plemników: >= 4 %. Też mnie to zastanowiło dlatego jestem na forum. Pozostałe parametry są dużo ponad normę. Co do drożności jajowodów, faktycznie lekarz tego nie zaproponował. CLO może ma spowodować wzrost pęcherzyków.... pogubiłam się w tym....
          • any-time Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 23:02
            Nie rozumiem skąd te wykrzykniki i od razu wyrokowanie, że 5% prawidłowych plemników jest wskazaniem do in vitro, niektórzy chcą być chyba mądrzejsi od lekarzy. Trzeba się trochę zastanowić zanim się coś napisze, ewentualnie zaczerpnąć wiedzy w temacie... Morfologia: ≥ 4% plemników o prawidłowej budowie, wg obecnych kryteriów jest dolną granicą normy. I dlaczego piszesz o wskazaniach do inv, nic nie wiedząc o pozostałych parametrach nasienia?!
            • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 23:23
              Dziękuję za tą wypowiedźsmile
              Pozostałe parametry zgodnie ze standardami WHO z 2010 roku :
              1. żywotnosć 74%
              2. Ruch postępowy a+b - 39%
              3. Ruch niepostępowy typ c - 28%
              4. Nieruchome typ d - 33%
              5. Plemniki prawidłowe 5%
              6. Plemniki nieprawidłowe 95%, W tym
              - Wady główki 92%
              - wady wstawki 32%
              - Wady witki 33%
              Jest jeszcze całą masa innych szczegółowych wyników również prawidłowa według cytowanych standardów.
              • any-time Re: Prośba o pomoc!!! 03.07.12, 10:46
                właśnie dlatego, że pojawiają się tak bezsensowne wypowiedzi jak ta powyżej dot. inv, lekarze przestrzegają przed szukaniem informacji w internecie ... A domyślam się jak potrafią zdołować osobę zainteresowaną tematem. Ruch postępowy też macie ok, z tego co pamiętam norma to bodajże od 32% wzwyż. Tak ogólnie, to ważna tu jeszcze byłaby koncentracja.
                • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 03.07.12, 12:32
                  Takie miałam założenie, nie szukać za dużo w necie, ale czasem człowiek czuje się taki niedoinformowany, że mięknie....

Koncentracja 59,0x10/ml
                  Całkowita liczba w ejakulacie: 324,9x10
                  Żywotnosć: 74%
                  • any-time Re: Prośba o pomoc!!! 03.07.12, 21:31
                    Nie wiem jak odczytać te wyniki, niestety nie jestem (jak co niektórzy tutaj wink ekspertem od diagnoz. U nas zawsze wyniki są podawane w milionach (koncentracja w mln/ml). Nie wiem czy to 10 = 1 mln, jeśli tak i koncentracja wynosi 59 mln/ml to jest to dobry wynik, bo dolna norma wynosi 15 mln/ml.
                    Problem złego nasienia dotyczy również nas, wyniki męża są tak kiepskie, że faktycznie są wskazaniem do inv - pierwsze badania: koncentracja 1 mln, pojedyncze w polu widzenia w ruchu, 2% prawidłowych. Z czasem parametry udało się poprawić na tyle, że przystąpiliśmy z nadzieją do IUI. Pierwsze okazało się klapą, na drugim koncentracja spadała znowu do kiepskiego wyniku 3 mln, bez większej nadziei czekam teraz do wykonania testu. Ale już nastawiłam się na in vitro sad
                    • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 04.07.12, 09:26
                      Uważam, że postąpiłąś bardzo dobrze, musisz wykorzystać wszystkie możliwości. Będziesz mieć "spokojną głowę", że próbowałaś. Wiele osób podważa standardy WHO dla jakości nasienia, że ta granica 4% to za mało, a ja się wierze, że wkońcu to nie wyssana z palca alaniza tylko efekt długotetnich badań specjalistów z tego zakresu. My zaczęliśmy w zasadzie drogę leczenia (2 miesiąc), i jestem pełna optymiznu, aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że może nie być kolorowo... A wy długo walczycie? Ja w czerwcu skończyłam "magiczne 30 lat" i myśle, że to dodatkowo zmotywowało mnie do działaniasmile
                      Jeżeli chodzi podany przeze mnie wynik koncentracji 59x10/ml chodzi o 58 mln.
                      • any-time Re: Prośba o pomoc!!! 04.07.12, 23:04
                        W sumie jak widzę tutaj wieloletnie starania dziewczyn, ja jestem w miarę świeża smile. Staramy się od maja zeszłego roku. W listopadzie pierwsza wizyta w klinice i po serii badań diagnoza, że z takimi parametrami nasienia tylko in vitro. Nasza decyzja, walczymy o poprawę wyników męża. Zmiana trybu życia, jedzenia, szprycowanie się proxeedem i innymi witaminami, w styczniu usunięcie żylaków powrózka. W maju tego roku wyniki są na tyle "dobre" (8 mln, 25% w ruchu postępowym) że podchodzimy do pierwszego IUI - nieudane, w czerwcu drugie - w dniu zabiegu wyniki okazują się marne: 3 mln i 15% w ruchu, ale ponieważ byłam lekko stymulowana i mam 2 pęcherzyki - więc podchodzimy. Dziś już wiem, że się nie udało. Widząc jak wyniki nasienia 'skaczą', nie liczę na to, że są w stanie poprawić się na tyle, żeby udało się nam naturalnie. Jutro mam wizytę u lekarza, chcę rozpocząć przygotowania do in vitro.
                  • any-time Re: Prośba o pomoc!!! 03.07.12, 22:01
                    Ahhh i jeszcze jedno - jeśli lekarz, po parametrach nasienia widziałby u Was wskazania do in vitro pewnie usłyszałabyś to od razu. Ja odnoszę wrażenie (taka moja subiektywna ocena), że czasem w klinikach niepłodności prościej jest skierować pacjenta na inv i wykazać skuteczność niż leczyć go bezskutecznie przez dłuższy czas. My 'wyrok' usłyszeliśmy na drugiej wizycie, i nawet byłam zła na lekarkę że tak od razu inv, że nie próbujemy żadnych innych metod. Gdybym posłuchała lekarza być może byłabym już w upragnionej ciąży, to mój upór sprawił, że staraliśmy się za wszelką cenę poprawić wyniki męża. Teraz pewnie skończy się to na in vitro, ale przynajmniej mam poczucie, że "nie poszłam na łatwiznę", że zrobiłam wszystko co byłam w stanie zrobić i teraz zostaje już tylko takie rozwiązanie. Myślę, że dobrze że lekarz nie skierował Cię od razu na inv, tym bardziej że jak na razie nie ma do tego jasnych wskazań smile
                    • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 04.07.12, 09:04
                      Ja też "niestety" mam taki charakter, rozważyć wszystkie możliwości. Nie mam nic przeciwko inv, poza kosztami, ale chce spróbować naturalnie. Lekarz powiedział, że zależy jakim sprzętem jest przeprowadzana metoda badania nasienia. Powiedział, że nasza to "Wynik Komputerowego Badania NAsienia SCA" jest bardzo dokładna i granica błędu jest minimalna. Powiedział, że on w swojej praktyce tylko raz spotkał parę w której facet miał 17% plemników prawdziwej budowy. Meżwoi kazał zarzywać witaminki, a z diagnozowaniem skupił się na mnie. Jak narazie zrobiłam badania hormonalne (pierszy post) i drugi cykl biorę CLO + monitoring. W pierwszym cyklu wspomaganym wyprodukowła 2 jajeczeka- ciaży nie było. Nie wiem czy to dobry tok leczenia, ale pacjent ufa lakarzowi, bo wierzy w jego kompetencję i wiedzę. A wy jak długo próbowaliście naturalnie?
                      • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 04.07.12, 09:24
                        "Powiedział, że on w swojej praktyce tylko raz spotkał parę w której facet miał 17% plemników prawidłowej budowy" - chodzi o sposób diagnozowania SCA.
    • rokitka00 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 18:58
      > Estradiol: 6,1
      > f. pęcherzykowa 12,5-166

twój wynik ewidentnie wskazuje na problemy ze wzrostem pęcherzyków.
      • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 19:03
        estradiol 6 to po clo! bo clo to bloker estradiolu! ale jak rokitka radze zmien lekarza!!!!!! jesli te plemniki to wasz jedyny problem to masz szanse za pierwszym inv zaskoczyć i za 2 - 3 miesiące bedziesz sie cieszyc z ciąży, mowie o ICSI
        • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 21:40
          Czyli CLO dodatkowo osłabi estradiol? Jakie to może mieć konsekwencję? Z góry dzięki za pomoc.
    • 3trzydziestka Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 20:51
      mój mąż ma TYLKO 3% plemników o prawidlowej budowie i tez gin powiedział, żeby się tym nie martwić, bo jest ich ogólnie dużo i dużo tych szybkich, ale jednak mnie to przeraża, bo mój mąż o żadnych technikach rozrodu wspomaganego nawet nie chce rozmawiać.
      jeśli chodzi o Twój estradiol to rzeczywiście patrząc na normy jest go za mało, ale ja nie wiem bo ja mialam to wszystko badane w fazie owulacyjnej, ale coś mi się zdaje, że jak się bada FSH i LH na początku cyklu, tak jak Ty, to sprawdza się też stosunek jednego do drugiego, ale nie jestem pewna i mam nadzieję, że nie namieszałam.Niech się wypowie, ktoś kto wie na pewno jak jest z tym stosunkiem.
      • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 21:43
        Mój lekarz ma podobne zdanie. Tylko czy to nie będzie stracony czas. Jak długo walczycie? A może przy tak słabej morfologii to walczymy z wiatrakami. Bardzo bym chciała żeby lekarz poprostu szczerze i prawdziwie nas zdiagnozował, co osoba to inna opinia brrrrr najgorsza jest ta niewiedza i niekompetencja lekarzy, a nie sam fakt problemu.... czy za dużo wymagam?
        • 3trzydziestka Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 21:52
          My staramy sie 1,5 roku, choć w zeszłym roku były przerwy bo mąż wyjeżdżał.
          jak byś poszła do kliniki leczenia niepłodności, to z pewnością skierowali by Was na inseminację, czy coś takiego. Ja jakoś na razie też się przed tym wzbraniam, bo tak na mój rozum to nawet te 3% z milionowej gromady daje liczną populację, a wydaje mi się, że wystarczy jeden śmiałek, by się udało. Ja tak rozumuje, bo jeszcze mam wiarę i mam nadzieję, że jednak nie walczymy z wiatrakami.
          A jeśli chodzi o Twój estradiol, to koniczyna czerwona podnosi ten hormon. Poczytaj o tym w necie i ewentualnie popijaj herbatkę z koniczynki, albo skonsultuj to z lekarzem.
    • 3trzydziestka Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 20:52
      TSH masz idealne.
      • maaagall Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 22:22
        5 % prawidłowych plemników -według nowych standardów wynik dobry, norma jest > 4.Mój mąż miał tylko 1 % prawidłowych i udało się naturalnie w cyklu przed 2 IUI. Trzeba wierzyć
        • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 02.07.12, 23:12
          IUI czyli inseminacja domaciczna? Jeszcze jestem niezorientowana... A jest szansa zajść w ciąże bez inseminacji, tylko przy moniotringu cyklu przy 5% prawidłowych plamników?
          • maaagall Re: Prośba o pomoc!!! 03.07.12, 17:23
            Tak IUI to jest inseminacja.Jakie są szanse nie wiem.A czy robiłaś badanie prolaktyny z obciązeniem?. Mam koleżankę po nieudanym in vitro, której dopiero po,l zaproponowano badanie z obciazeniem.Wynik przekroczył ponad 40 razy normę.
          • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 03.07.12, 18:05
            clo to antagonista estradiolu naturalnego(twojego) a sam pobudza do wzrostu pecherzyki, wiec swoj estrogen bedziesz miała maly a pecharzyki bedą rosły na clo
            any-time: nie wydawaj tak smiałych opinii bo nie wiesz kim jestem, czy lekarzem, czy sprzątaczką, a trochę na temat nieplodnosci wiem (niestety, akurat). normy WHO odnoszą się do "wystarczającej ilości prawidłowych morfologicznie plemnikow dla uzyskania ciąży naturalnej LUB ciąży wspomaganego rozrodu" czyli np mając 3 - 5% plemników ok, jest możliwość wykonania in vitro, inseminacji itd nie wykluczona też ciąża naturalana, ale sama zastanów się nad czasem prób i rozczarowań....
            • any-time Re: Prośba o pomoc!!! 03.07.12, 21:15
              Po pierwsze nie rozumiem w którym miejscu wydałam 'śmiałe opinie' i odniosłam się personalnie do Twoich kwalifikacji zawodowych (chociaż nie spodziewam się, że lekarz może wypisywać takie głupoty)? Śmiałą opinie wydałaś Ty, cytuję: "to raczej wskazania do INV!!!! owszem cudem może udać się naturalnie ale raczej mało prawdopodobne", a teraz się z nich wycofujesz pisząc, że możliwość na naturalną ciąże jednak jest. I że z takimi wynikami jest możliwość wykonania in vitro, inseminacji. Powiem Ci więcej - nawet z o wiele, wiele lepszymi wynikami nasienia jest możliwość wykonania tych zabiegów, np. gdy w grę wchodzi czynnik kobiecy... Więc logiki Twojego tłumaczenia zupełnie nie rozumiem.
              Na przyszłość zastanów się zanim coś napiszesz, bo stawianymi przez siebie bezpodstawnymi diagnozami (tylko invitro!!!ciąża naturalna to cud!!!) możesz komuś tutaj odebrać nadzieję. Nie pisz o czasie i ilości prób, i nie wskazuj in vitro jako jedynego rozwiązania, gdy nawet jeszcze nie jest znana przyczyna niepłodności, od takich diagnoz są lekarze.
            • roxy82 Re: Prośba o pomoc!!! 04.07.12, 09:14
              Ja jestem wdzięczna za każdy głos w dyskusji. Czyki w moim przypadku wg. Ciebie nie powinnam brać CLO, bo pęcherzyki będą rosły a estrogen będzie mały. Mogę prosić o wyjaśnienie, czyli niedobró estrogenu co powoduje?
              • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 04.07.12, 15:13
                masz brać clo!!!!! broń boze nie odstawiaj na własną rękę, mi chodziło o to żeby cię nie dręczył mały poziom estro na terapii clo, bo to normalne, ze tak będzie!, na clo urosną ładne pęcherzyki i może się uda czego ci życzę
                p. s any-time: wyluzuj, dziewczyno !!!! może szklankę wody hmm? będzie lepiej, albo hydroxyzynkę łyknij...
                • any-time Re: Prośba o pomoc!!! 04.07.12, 22:02
                  Sorry, kiepska jesteś w diagnozach, więc z twoich rad co do zażywania różnych specyfików nie skorzystam. Ale mam nadzieję, że na ciebie działają one skutecznie smile
                  • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 05.07.12, 14:55
                    no tak, zapomniałam ze nazwami leków do ciebie nie ma co, ochłoń poprostu
                    • any-time Re: Prośba o pomoc!!! 05.07.12, 18:11
                      Hahaa i znowu brak logiki w myśleniu - jak mogłaś zapomnieć coś o czym nie masz pojęcia (bo skąd niby wiesz czy znam się na nazwach leków?)? Rozumiem, że zwrócenie uwagi boli.
                      Dziękuję za dobre rady, faktycznie muszę ochłonąć bo straszny dziś upał smile) Ja również udzielę ci rady - zanim zaczniesz stawiać diagnozy i wypisywać głupoty niedouczony domorosły ginekologu, endokrynologu, psychologu i internisto, DOKSZTAŁĆ SIĘ. I koniec w tym temacie, bo szkoda zaśmiecać pyskówką z tobą, tak ważnych tutaj tematów.
                      • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 05.07.12, 18:45
                        spokojnie trolu, spokojnie, i nie pyskuj
      • annajustyna Re: Prośba o pomoc!!! 05.07.12, 18:55
        TSH idealne? Przeciez ma 3 - to niedoczynnosc! Powinna miec ok. 1!
        • adormidera1 Re: Prośba o pomoc!!! 05.07.12, 19:41
          TSH 3 gen - ma wynik 1,1, 3 gen to nazwa badania ze 3 generacji jakoś tak, a jak widze roxy pisze ze ma 1,1 to b. dobry wynik!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka