Dodaj do ulubionych

czy 5 IUI ma sens????????

03.07.12, 10:09
Juz jetsesm nastawieni na ICSI ( w przyszlym miesiacu) i wczoraj mezus pyta czy zrobimy jeszcze jedna IUI to juz bedzie 5. Czy to wogole ma sens? Z jednej strony nie zaszkodzi , ale ja nie jestem pewna. Problem lezy po stronie kiepskiego nasienia, lekarz mowi ze u mnie wszystko dobrze . Tylko nie moge przestac sie zastanawiac , moze ze mna tez cos nie tak? moze moje jajowody sa zapchane? itd............Lekarz mowi ze do Laparoskopi nie ma podstaw , aleskad on to wie? Moze tak sie uparli tego kiepskiego nasienia ze na nic innego nie zwracaja uwagi? A moze to tylko moje paranoje? Czy wy wszystkie przed IUI mialyscie badanie droznosci jajowodow? Ja co prawda mialam badanie kontrastem , ale ponoc to nie jest akie wiarygodne. Dziewczyny podpowiedzcie cos bo zwariujecrying(((
Obserwuj wątek
    • lilek Re: czy 5 IUI ma sens???????? 03.07.12, 10:17
      Przede wszystkim - na innym forum poznałam dziewczynę, dla której właśnie 5 IUI była szczęśliwa. A są i przypadki, że więcej niż piąta wink Nie ma reguły.
      Moim zdaniem decyzja i tak najbardziej zależy od Was. Musisz/musicie odpowiedzieć sobie szczerze na pytania, wypisać za i przeciw uwzględniając psyche i finanse.
      Niedawno brałam udział w dyskusji na temat HSG (badania kontrastem drożności jajowodów). Praktycznie wszystkie dziewczyny, których badanie nie wykazało żadnych nieprawidłowości nie miało robionej laparoskopii. Nie kojarzę przypadku HSG ok i mimo wszystko laparo.
      Ja sama jestem po 2 IUI, rozważam na pewno podejście do 3, a jak się nie uda z pewnością do 4. Potem zobaczymy co dalej.
    • audrey2 Re: czy 5 IUI ma sens???????? 03.07.12, 10:20
      statystycznie chyba nie ma
      zyciowo...nigdy nie wiesz
      przez caly okres leczenia, az do ivf (ktorego ostatecznie nie mialam), nie robili mi laparo, mialam tylko hsg (hycosy dokladnie)
      iui sie nie udaly, udala sie natura, dlatego nie wiem, czy warto odpuszczac
      z drugiej strony absolutnie rozumiem Twoja depseracje i to, ze nie juz nie masz sily czekac, icsi daloby wieksze szanse...
      • atram_w Re: czy 5 IUI ma sens???????? 03.07.12, 11:41
        my po 4 nieudanej IUI ( inseminacje robione ciągiem przez 4 cykle) uznaliśmy, że 5 już nie robimy. Z jednej strony zastanawiałam się, że może zrobic kolejną, może się uda. Parę dni temu zdecydowałam wspólnie z mężem,że nie chcemy dłużej czekać i bazować na tych 5-15% szans , że się uda. Tak jak napisała audrey - statystycznie po 4 próbach szanse spadają. Ale to tylko statystyka. Więc to od Was zależy czy jesteście w stanie jeszcze poczekać i poróbować IUI. Aggi, czy IUI miałas robione na cyklach stymulowanych?
        • aggi_de Re: czy 5 IUI ma sens???????? 03.07.12, 13:25
          Nie , nawet tego mi nie zaproponowali , jak pytalam to powiedzial ze nie trzeba bo ladnie jajeczkuje. Juz sama nie wiem. Dzis dzwonilam do kliniki i daja mi znac kolo 15 czy bedziemy robic 5IUI ( ale najac zycie napewna beda chcieli , to dla nich pieniadze). Maz chce , mnie to w sumie obojetne juz, wiec chyba zrobimy, ale to ju zostatni raz!
          • atram_w Re: czy 5 IUI ma sens???????? 03.07.12, 13:46
            No to może cykl stymulowany tym razem. Ja tylko 1 IUI miałam na cyklu naturalnym (było za późno na stymulację), mimo że też samodzielnie ładnie jajeczkuje. Za każdym razem w cyklu stymulowanym wyhodowałam po 2 pęcherzyki, które ladnie rosły i była z nich owulacja, tym samym szanse były większe. Ale jak widać nic to nie dało. Może Tobie pomoże. Pozdr.
          • adormidera1 Re: czy 5 IUI ma sens???????? 03.07.12, 18:10
            a jakie te nasienie? wiesz generalnie jest tak (statystycznie), ze sens jest do 4 - 6 IUI - 4 - 6 IUI i brak stwierdzonej przyczyny nieplodnosci to wsk do INV, jednak zależy jakie jest to nasienie twojego M, bo może robiąc IUI tracisz czas po prostu, pozdro
    • gazeta_mi_placi Re: czy 5 IUI ma sens???????? 03.07.12, 21:54
      Znajdź sobie zdrowego byczka.
    • lilek Re: czy 5 IUI ma sens???????? 03.07.12, 22:00
      A propos czasu - miałaś badane AMH (ocena rezerwy jajnikowej). Po tym wyniku będzie wiadomo, czy rzeczywiście musisz się śpieszyć. Jak to mój lekarz powtarza - "tempo prac" zależy od AMH i niestety od wieku biologicznego, bo w duszy możemy czuć się młodo, ale biologia swoje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka