Dodaj do ulubionych

czy to ciąża

25.09.12, 19:54
Jestem dziś w 45 dc. Od ok. tygodnia mam bóle brzucha. Wczoraj zrobiłam sobie badania i wyszło mi, że hcg mam na poziomie 15,3 a progesteron na pozimie 1,2. wizytę ma dopiero mam w piątek, czy to oznacza, że jestem w ciązy? ale co z tym progesteronem, dlaczego on jest taki niski?
Obserwuj wątek
    • dagmara-k Re: czy to ciąża 26.09.12, 17:31
      w piatek na wizycie nie dowiesz sie wiele wiecej... to jest ciaza, ale czy sie bedzie rozwijala trzeba sprawdzic w hcg po 48 godzinach od tej juz zrobionej. bierzesz jakis progesteron - duphaston, luteine? jesli to pierwsze to spokojnie, bo on nie wychodzi w badaniu a w organizmie swoje robi. ilu dniowe masz cykle? to tez wazne. jak 28 z owulacja w polowie, to inna informacja o becie niz jak masz nieregularne. najwazniejsza beta po powtorce po 48h. musi byc o min 66% wyzsza niz te 15 jednostek.
    • marygirl Re: czy to ciąża 26.09.12, 20:25
      bardzo niski wynik, wyglada na ciążę, czekac czekac czekać, nie swirowac z tym równomiernym przyrastaniem bhcg, narazie to nic nie znaczy, rownie dobrze moze byc biochemiczna, ja tak miałam, max wynik bhcg gdzies koło 50 dnia cyklu to 56, a potem plamienie i....okres
      • flussi Re: czy to ciąża 27.09.12, 11:10
        to była ciąża........... wczoraj w szpitalu wszystko się zakończyło

dzięki za odpowiedzi
        • katarz_yna123 Re: czy to ciąża 27.09.12, 11:53
          Wiem, przez co przechodzisz... nie powiem Ci, żeby się nie martwiła, ale pomyśl, że w końcu się uda i niech ta myśl przez cały czas Ci towarzyszy! Powodzenia 3maj się!
          • dagmara-k Re: czy to ciąża 27.09.12, 15:15
            wspolczujesad jestem 3 tygodnie po ciazy biochemicznej. staram sie traktowac jako znak, ze znow moze cos sie wydarzyc, skoro raz organizm zalapal. wytrwaj i wlacz dalej.
        • kavainca Re: czy to ciąża 27.09.12, 15:26
          kurcze, tak mi to własnie wyglądało uncertain tylko nie chciałam tego pisać
          przykro mi
          • dagmara-k Re: czy to ciąża 27.09.12, 15:44
            no ja mialam nadzieje, ze to tylko dlugie cykle i pozna owulacja...

jakbys chciala podpowiedzi co mozna pobadac, to daj znac. moze to sytuacja jakich wiele i byl po prostu wadliwy zarode, ale moze mozna cos zmienic przed nastepna szansa.
            • flussi Re: czy to ciąża 27.09.12, 20:58
              Dzięki Dziewczyny za słowa otuchy. Ponad rok staramy się o dziecko, już myślałam, że nam się udało.....Jestem taka zła na siebie, że nie nic nie zrobiłam, aby temu zapobiec.

Już od miesiąca zaczęłam się "dogłębnie" badać, ale Dagmara-k będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
              • kavainca Re: czy to ciąża 27.09.12, 21:36
                Spokojnie, nic nie mogłas zrobić. To się poprostu dziecje i nic na to nie poradzimy.
                Staracie sie ponad rok, więc dopiero teraz jest czas na ewentualne badania i wizytę w klinice.
                • dagmara-k Re: czy to ciąża 27.09.12, 22:15
                  a co moglas zrobic... ja sie zaczelam leczyc w 2005-2006 r i od tamtej pory duzo badan zrobilam, a i tak 4 razy stracilam ciaze. nic nie mozna czasem zrobic nawet jak sie wie, gdzie jest przyczyna. napisz co masz zbadane, bedizemy myslec co dalej
                  • flussi Re: czy to ciąża 28.09.12, 11:39
                    Oprócz podstawowych badań( morfologia,mocz, krzepliwość, ciśnienie- wszystko ok) miałam badane:

usg piersi + narządy rodne -ok
                    glukoza - ok
                    tarczyca - hoshimoto, ale na razie nie muszę jeszcze brać leków, kontrola co pół roku
                    toksoplazmoza - ok
                    hormony prolaktyna, progesteron, estrogen- różnie bywało, wczęsniej miałam m,in. niski poziom progesteronu i estrogenu, po lekach wszystko się wyrównało się, a teraz nie wiem, musze zbadać
                    stopień czystości pochwy - ok
                    badania na obecność chlamydii - ok
                    posiew z kanału szyjki macicy - ok
                    badania infekcyjne- hiv,antyhcv, hbsag, vdrl,antyhbc - ok
                    monitorowanie cyklu -ok

przede mną badania drożności jajowodów - hsg, czekam na wyniki fsh, lh i testosteronu (dziś robiłam badania)

mąż również robił badania nasienia, po pierwszych badaniach przestraszyłam się, że wyszły tak żle, okazało się, że jest w miarę ok (co potwierdziły drugie badania)

chyba wszystko już wypisałam, nie wiem, co powinnam jeszcze badać i gdzie szukać przyczyn...

• njut Re: czy to ciąża 28.09.12, 07:54
                flussi ogromnie współczuję i rozumiem przez co przechodzisz. Ja straciłam ciążę po 2,5 roku starań, teraz dobiega kolejny bezowocny.
                Niestety nie mamy na to żadnego wpływu. Jedyne co nam pozostaje to nie poddawać się i walczyć dalej.
              • marygirl Re: czy to ciąża 28.09.12, 09:03
                niestety przy ciazy biochemicznej nie da sie nic zrobic żeby zapobiec poronieniu, to po prostu wadliwy zarodek i nie ma co na siłe go utrzymywać. Pewnie wiesz ze kazda kobieta przechodzi cos takiego przynajmniej raz w zyciu tylko o tym nie wie bo nie biega fanatycznie z testem ciazowym, jak my staraczki smile bedzie dobrze
                • dagmara-k Re: czy to ciąża 28.09.12, 23:08
                  to ladny slogan, ale czesto nie jest tak, ze raz sie to przezyje i jest potem juz zawsze dobrze... mozliwe ze tak, tego zycze, ale moze byc jakas przyczyna konkretniejsza.
                  ja mialam 2 cb i 2 puste jaja. na razie znalazlam zaburzenia w ukladzie krzepniecia.

co ty mialas z tego krzepniecia badane?
                  przychodzi mi do glowy jeszcze tak na szybko:
                  - co to znaczy, ze masz hashimoto a nie musisz brac lekow? to masz chora tarczyce czy nie? masz chorobe autoimmunlogiczna czy jestes zdrowa? anty TPO przeciwciala zbadane?
                  - posiew jeszcze w kierunku mycoplasma i ureoplasma mozna z tych tanszych badan zrobic.
                  - w macicy wszystko ok?

gdyby sie powtarzalo, oby nie, to wtedy koniecznie kariotyp.
                  • kavainca Re: czy to ciąża 29.09.12, 07:56
                    Wiesz co Daga, z tym hashi jest tak, że przeciwciała masz całe życie a rozchorowujesz sie gdzies ok 30r.ż. częstow np. w ciązy. w zasadzie wiedza o hashi zobowiązuje Cię do tego aby sprawdzić czy juz sie uaktywniło czy nie.
                    Druga sprawa to ewentualne poronienia przy anty TPO. Jeśli występują, to wtedy wrzyca sie encorton, który jak wiesz nie ma potwierdzonego działania na plus, ale niektóry go stosują...
                    Czy jedna biochemiczna jest powodem do wprowadzenia encotronu? to pytanie do endo. Tak czy inaczej rok staran minął. Do kliniki trzeba sie udać i podjąć odpowiednie kroki.
                    • flussi Re: czy to ciąża 29.09.12, 17:18
                      Jeśli chodzi o hashimoto, to stwierdzono u mnie zwiększone stężenie antyciał, ale lekarze (byłam u dwóch lekarzy) kazali mi na razie tylko kontrolować.

Jestem po pierwszej wizycie w klinice leczenia nieplodności. Moje pierwsze wrażenie: maszynka do wyciągania pieniędzy. Są świadomi, że para wszystko zrobi, aby móc mieć dziecko. Na wstępie pielęgniarka powiedziała mi, że nie za bardzo chcą przyjąć moje dotychczasowe wyniki badań, bo nie są robione u nich i powinnam wszystko zaczynać od początku u nich. Nie pzresadzajmy, inne laboratoria też potrafią wykonywać badania!

Nie jestem przekonana do kliniki, ale wreszcie muszę komuś zaufać i chcę mieć pewność, że zrobiłam wszystko co w mojej mocy. w tym tygodniu będę miała u nich zabieg hsg i mam nadzieję, że do nich przekonam.
                      • lidek0 Re: czy to ciąża 29.09.12, 19:18
                        Dla mnie w leczeniu najważniejszy jest lekarz a nie miejsce gdzie on leczy, nic nie piszesz o samym lekarzu więc jak sądzę to nie on był najważniejszy w procesie wyboru a miejsce czyli klinika. Ja bym skoncentrowała się na byciu pod opieką dobrego lekarza, w końcu na tym etapie klinika nie jest niezbędna bo na pewno ponowicie naturalne próby, dla par gdzie jedynym rozwiązaniem jest inseminacja czy invitro pozostaje klinika.
                        • dagmara-k Re: czy to ciąża 30.09.12, 12:52
                          ja po pierwszej cb nawet nie mysllam, zeby badac cos wiecej, ale po drugiej nieudanej ciazy to juz bylo oczywiste. gdybym zbadala po piewszej moze mialabym na koncie mniej strat? nie wiadomo tego.

co do encortonu, rzeczywiscie raczej badania pokazuja, ze to heparyna czesciej sobie radzi z poronieniami, a nie ma istotnosci statystycznej przy stosowaniu i tego i tego albo samego encortonu. ale to zalezy od przyczyny. moze wcale nic nie ma i nie trzeba zadnych dodatkowych lekow, tylko wiecej szczescia nastepnym razem.

co do wypowiedzi lidek. zgadzam sie, ze wazniejszy lekarz niz miejsce, jesli nie chodzi o iui czy ivf. bo wtedy liczy sie tez embriolog i jakosc laboratorium. z drugiej strony jesli nie ma lekarza ktory sie zna naprawde na temacie poza klinika, to lepiej wybrac klinike, ale wazne gdzie i jaka.
                          • flussi Re: czy to ciąża 30.09.12, 13:34
                            Dotychczasowy ginekolog postąpił ze mną w porządku, powiedział, że nie wie, gdzie leży przyczyna i nie chce zabierać nam więcej czasu. Zaproponował wizytę w klinice niepłodności, dał mi listę klinik, poinformował, że dotychczas współpracował z novum, ale uważa że pozostałe też są dobre. pierwszej wizyty w novum nie wspominam najlepiej, do lekarza jeszcze się nie przekonałam, ale muszę komuś zaufać, bo inaczej zwariuję!
                            • dagmara-k Re: czy to ciąża 30.09.12, 20:53
                              o klinikch rozmawiaj na forum o klinikach albo zaloz watek. niech ci radza te co juz to przeszly. tak moze byc jak on mowi, ze przyczyny nie znajdziesz bo moglo byc proste przeziebienie nawet przyczyna, wirus, albo akurat slabsze endometrium. mo byc banalna przyczyna ktora sie wiecej nie powtorzy. czego ci bardzo zycze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka