Dodaj do ulubionych

Endometrial scratching vs Assited Hatching

20.12.12, 15:59
hej dziewczyny czy miałyście robiony któryś z tych zabiegów , proszę napiszcie mi jaka skuteczność w waszym przypadku była , jakie wskazania i czy warto ryzykować w przypadku AH ? co sądzicie o tych zabiegach ?
Obserwuj wątek
    • dagmara-k Re: Endometrial scratching vs Assited Hatching 20.12.12, 17:29
      moj transfer bez ah sie udal, a z ah byla biochemiczna. wnioskow brak, za malo danych. dane naukowe wskazuja na skutecznosc wyzsza niz szkodliwosc, d;atego sie te ah robi.

scratching ostatnio popularny w bocianie i dziewczyny sie zaczwycaja, inne kliniki mowia ze nie robia bo brak dowodow skutecznosci, ale w jedyna utrzymana ciaze zaszlam przy transferze niecale 3 miesiace po histeroskopii a pobranie materialu do badania to jak scratching.. utrzymuje sie efekt ponoc 3 miesiace
    • futerko72 Re: Endometrial scratching vs Assited Hatching 20.12.12, 20:10
      Witam,
      mam za sobą 4 nieudane programy IVF. W dwóch zastosowano AH. Przed ostatnim scratching.
      Ciąży brak.
      Mam wrażenie, że zwłaszcza scratching proponują lekarze jak już się im wyczerpują inne pomysły.
      AH zaś jest pewnego rodzaju już standardem. AH jest właściwie normą u pacjentek z endometriozą i zaawansowanym wieku. U nich otoczki zarodka są grubsze niż u reszty kobiet.
      • endopech Re: Endometrial scratching vs Assited Hatching 20.12.12, 21:40
        no ja jestem 30 letnią posiadaczką endometriozy...futerko a u ciebie też endo ? sad
      • edytka8080 Re: Endometrial scratching vs Assited Hatching 20.12.12, 21:47
        witam! ja też miałam 5 nieudane programy IVF ,w jednym programie zastosowane bylo AH Assited Hatching wszystko nie udane.
    • kolitka Re: Endometrial scratching vs Assited Hatching 20.12.12, 21:40
      AH nie miałam,a histeroskopie-której "skutkiem ubocznym" jest właśnie stratching w mojej klinice (salve) robi się rutynowo, z tego co wiem to od wielu lat, a wyniki mają świetne, może właśnie w tym jest ten sukces
      • kavainca Re: Endometrial scratching vs Assited Hatching 21.12.12, 10:56
        he,he
        teraz sobie uświadomiłam,że moja jedyna ciąża tez po scratchigu (salve)
        w połowie kwietnia była histero, a czerwcu iui (spanikowałam przed inv)
        potem były jeszcze dwie iui i jedno inv - bez scratchingu i bez rezultatów
    • gosia336 Re: Endometrial scratching vs Assited Hatching 20.12.12, 23:03
      pierwsze dziecko z ah drugie dziecko 3,5 roku pozniej bez ah .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka